Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 163513
Acord del Consell de Govern de 6 de març de 2023 pel qual es modifica la relació de projectes declarats estratègics per Acord del Consell de Govern de 4 d’octubre de 2021 pel qual s’aprova el Pla Estratègic Autonòmic - Estratègia d’Inversions Illes Balears 2030 i es declaren estratègics els projectes que s’hi inclouen

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

L'article 5.1 de la Llei 4/2021, de 17 de desembre, de mesures extraordinàries i urgents per executar les actuacions i els projectes que s'han de finançar amb fons europeus en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, estableix que el Consell de Govern, a proposta del conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, ha d'aprovar un Pla Estratègic Autonòmic orientat a assolir la transformació de les Illes Balears cap a un nou model econòmic i social, d'acord amb els objectius generals del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència i els específics que es fixin a instàncies de l'Oficina de Planificació i Coordinació d'Inversions Estratègiques.

L'apartat 2 de l'article 5 d'aquesta Llei, estableix que el Pla Estratègic Autonòmic s'ha d'executar per mitjà dels projectes, tant d'iniciativa pública com privada o publicoprivada, que siguin declarats estratègics pel Consell de Govern, també a proposta del conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, i que passaran a formar part del Pla Estratègic Autonòmic.

Per Acord del Consell de Govern de 4 d'octubre de 2021 (BOIB núm. 137, de 7 d'octubre) es va aprovar el Pla Estratègic Autonòmic – Estratègia d'Inversions Illes Balears 2030 i es varen declarar com a estratègics els projectes que s'hi incloïen com a annex 2 de l'Acord, que eren aquells que, en el moment de l'aprovació, ja s'havien iniciat o tenien un notable grau de determinació pel que fa a les actuacions de què es componien, l'import i la perspectiva de finançament, i que es preveia que es poguessin dur a terme, totalment o parcial, amb els fons europeus als quals fa referència l'article 2 i la disposició addicional primera de la Llei 4/2021.

L'apartat tercer de l'Acord permetia modificar, mitjançant acord del Consell de Govern, l'annex 2 per incorporar nous projectes o actualitzar-lo, en el cas que els que hi figuraven experimentassin canvis.

Pels Acords del Consell de Govern de 23 de maig de 2022 (BOIB núm. 67, de 24 de maig) i de 10 d'octubre de 2022 (BOIB núm. 132, d'11 d'octubre de 2022) es va modificar la relació de projectes declarats estratègics per l'Acord del Consell de Govern de 4 d'octubre de 2021 esmentat.

En el temps transcorregut des d'aleshores, s'han concretat noves actuacions i perspectives de finançament en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, que han estat comunicades pels òrgans gestors corresponents, que requereixen la modificació d'alguns projectes declarats estratègics i la incorporació de nous, que també contribueixen al desenvolupament de les estratègies definides en el Pla i que, per tant, precisen de la seva declaració com a estratègics.

L'informe del director de l'Oficina de Planificació i Coordinació d'Inversions Estratègiques de 27 de febrer de 2023 justifica la necessitat de modificar i actualitzar la relació de projectes declarats estratègics per l'Acord de Consell de Govern de 4 d'octubre de 2021, modificat pels Acords del Consell de Govern de 23 de maig de 2022 i de 10 d'octubre de 2022.

L'article 5.2 de la Llei 4/2021 estableix que, amb antelació a l'aprovació del Consell de Govern, la proposta de projectes estratègics amb incidència en el territori de cada illa i els projectes d'abast autonòmic o interinsular s'han de tractar en les comissions mixtes bilaterals dels consells insulars afectats.

En el marc d'aquesta previsió, s'han reunit les comissions mixtes de Formentera, Mallorca i Menorca i Eivissa, els dies 23, 24 i 27 de febrer de 2023, respectivament.

Atès tot això, el Consell de Govern, a proposta del conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, en la sessió de 6 de març de 2023, adoptà, entre d'altres, l'Acord següent:

Primer. Modificar l'annex 2 de l'Acord del Consell de Govern de 4 d'octubre de 2021 pel qual s'aprova el Pla Estratègic Autonòmic - Estratègia d'Inversions Illes Balears 2030 i es declaren estratègics els projectes que s'hi inclouen, modificat pels acords del Consell de Govern de 23 de maig de 2022 i de 10 d'octubre de 2022, en els termes següents:

1. Modificar els projectes identificats amb els números 38 i 49 per actualitzar-ne l'import estimat i/o les actuacions que s'hi contenen, que passen a tenir el contingut que consta en l'annex d'aquest Acord.

2. Declarar com a estratègics els projectes identificats amb els números 71 i 72, d'acord amb el que consta en l'annex d'aquest Acord, en els termes següents:

 

1r. La mera declaració d'un projecte com a estratègic no genera drets ni obligacions entre les parts interessades.

2n. L'execució dels projectes es durà a terme mitjançant els instruments prevists en l'ordenament jurídic, amb els requisits substantius i formals que pertoquin.

3r. En els expedients derivats de l'execució dels projectes estratègics, la Direcció de l'Oficina de Planificació i Coordinació d'Inversions Estratègiques de la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura emetrà un certificat en el qual s'acrediti la inclusió de l'expedient iniciat en l'execució d'un projecte declarat estratègic, que s'ha d'identificar, amb referència a l'annex 2 d'aquest Acord vigent en cada moment, a l'efecte de poder aplicar les previsions contingudes en els articles 5.3 i 15.4 de la Llei 4/2021. A aquest efecte, l'import total del projecte no té caràcter limitatiu, sempre que no se superi en més d'un 20 %.

Segon. Publicar aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 6 de març de 2023

La secretària del Consell de Govern Mercedes Garrido Rodríguez

 

ANNEX Projectes que es modifiquen

Núm.

Projecte estratègic

Eix

Estratègia

Promotor

Descripció

Import estimat (€)

38

Capacitació digital de la ciutadania

Eix 3_Competitivitat

E11_Marketplace IB i digitalització del teixit productiu

Govern de les Illes Balears / Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura i Conselleria d'Educació i Formació Professional

Capacitació per a la ciutadania digital proporcionant recursos formatius perquè aprenguin a realitzar comunicacions i transaccions segures en línia.

Inclou, entre d'altres, la creació d'una xarxa de centres de capacitació digital amb la finalitat de formar a la ciutadania en les competències digitals transversals que són indispensables per operar a la vida diària, prestant especial atenció a la població vulnerable.

4.419.925

49

Formació modular destinada a la qualificació i requalificació de persones ocupades i desocupades

Eix 4_Cohesió social

E06_Educació, formació per a noves competències i polítiques d'ocupació

Govern de les Illes Balears / Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball

Formació de qualificació i requalificació de la població activa, vinculada a qualificacions professionals en sectors estratègics, amb una duració de 30 i 60 hores.

6.551.152

Projectes que es declaren estratègics

Núm.

Projecte estratègic

Eix

Estratègia

Promotor

Descripció

Import estimat (€)

71

Modernització d'empreses privades de transport de viatgers i que intervenen en el transport de mercaderies

Eix 2_Sostenibilitat

E05_Mobilitat sostenible i descarbonitzada

Govern de les Illes Balears / Conselleria de Mobilitat i Habitatge

Convocatòria d'ajudes per la modernització d'empreses privades de transport de viatgers prestadores de serveis de transport per carretera i d'empreses privades que intervenen en el transport de mercaderies per carretera.

2.723.026

72

Impuls a la Rehabilitació energètica d'edificis públics per entitats locals

Eix 2_ Sostenibilitat

E07_Energies renovables i canvi climàtic

Consell Insular de Mallorca

Ajuntament de Consell

Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar

Ajuntament de Santa Eugènia

Ajuntament de Selva

Ajuntament de Sóller

Ajuntament de Vilafranca de Bonany

Actuacions de rehabilitació sostenible d'edificis públics mitjançant projectes de millora de l'eficiència energètica, l'accessibilitat i el confort en edificis públics:

— Seu de l'Agència de la Defensa del Territori del Consell de Mallorca

— Ajuntament de Consell

— Escola municipal de Sant Llorenç des Cardassar

— Ajuntament vell de Santa Eugènia

— Casa Municipal de Moscari (Selva)

— Edifici cultural «Escolàpies» (Sóller)

— Ajuntament de Vilafranca de Bonany

9.301.018