Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 163502
Acord del Consell de Govern, de 6 de març de 2023 pel qual es declara d’interès públic el desenvolupament, com a segona activitat, de la impartició d’activitats de formació del professorat relacionades amb els currículums LOMLOE d’educació infantil, educació primària, educació secundària obligatòria, batxillerat i grau bàsic de formació professional, quan suposa més de 75 hores a l’any

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

La disposició final cinquena de la Llei orgànica 3/2020, de 29 de desembre, per la qual es modifica la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació (LOMLOE), estableix el calendari d'implantació d'aquesta Llei. A efectes curriculars, organitzatius i d'avaluació, per a l'educació primària, secundària, batxillerat i grau bàsic de formació professional, el calendari comprèn els cursos 2022-2023 i 2023-2024.

Per altra banda,el Reial decret 95/2022, d'1 de febrer, pel qual s'estableix l'ordenació i els ensenyaments mínims de l'educació infantil, estableix, a la disposició final tercera, que la implantació a tots els cursos de l'etapa s'ha de fer el curs 2022-2023.

El calendari d'implantació es regula al Decret 30/2022, d'1 d'agost, pel qual s'estableix el currículum i l'avaluació de l'educació infantil a les Illes Balears; al Decret 31/2022, d'1d'agost, pel qual s'estableix el currículum de l'educació primària a les Illes Balears; al Decret 32/2022, d'1 d'agost, pel qual s'estableix el currículum de l'educació secundaria obligatòria a les Illes Balears, i al Decret 33/2022, d'1 d'agost, pel qual s'estableix el currículum del batxillerat a les Illes Balears.

Tota aquesta normativa introdueix canvis curriculars i metodològics que varen fer i fan imprescindible l'organització d'activitats formatives del professorat perquè arribin al màxim de centres i de docents de les diferents etapes de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

L'estret marge temporal que estableixen els calendaris d'implantació organitzativa i curricular de les diferents etapes educatives i el fet de no comptar amb persones suficients amb la formació necessària per actuar com a formadors, en base a la normativa de la nostra Comunitat, dificulta la possibilitat d'aconseguir formadors per impartir les activitats formatives previstes.

Les activitats formatives varen començar al març de 2022. La previsió inicial era organitzar-ne 29, de 15 hores de durada cada una. No obstant, el volum de sol·licituds de participants i les peticions rebudes en aquest sentit va obligar a augmentar-les fins a 48.

En el curs 2022-2023 participen a Formacions en Centre, directament relacionades amb la LOMLOE, un total de 309 centres de la Comunitat. A més, els CEP han continuat organitzant formacions d'àmbit sobre aquesta temàtica, per respondre a les peticions recollides en aquest sentit i, tenint en compte que el calendari d'implantació finalitza el pròxim curs, es preveu que les necessitats formatives continuaran fins a l'acabament del curs 2023-2024.

La possibilitat de desenvolupar dues activitats públiques no és la regla general, sinó l'excepció. El marc general aplicable es troba a la Llei 53/1984, de 26 de desembre, d'incompatibilitats del personal al servei de les administracions públiques. D'una banda, l'article 19 de la Llei 53/1984 exceptua del règim d'incompatibilitats les activitats, entre d'altres, de la direcció de seminaris o el dictat de cursos o conferències en centres oficials destinats a la formació de funcionaris o professorat, quan no tinguin caràcter permanent o habitual ni suposin més de setanta-cinc hores a l'any. D'altra banda, l'article 3.1 només permet que els empleats públics desenvolupin un segon lloc de treball o activitat en el sector públic en els supòsits expressament previstos en la Llei. No obstant això, permet que els òrgans de govern de les comunitats autònomes, en l'àmbit de les seves respectives competències, declarin la compatibilitat per al desenvolupament d'una segona activitat amb declaració d'aquesta com a d'interès públic. L'activitat relativa al segon lloc de feina només es pot prestar en règim laboral, a temps parcial i amb durada determinada, en les condicions establertes en la legislació laboral.

La Conselleria d'Educació i Formació Professional presta el servei públic educatiu, que és un servei essencial per a la comunitat, perquè es tracta d'un interès protegit constitucionalment. En aquest sentit, entre els principis del sistema educatiu espanyol, l'article 1 de la LOE recull, en l'apartat e), la flexibilitat per adequar l'educació a la diversitat d'aptituds, interessos, expectatives i necessitats de l'alumnat, així com els canvis que experimenten l'alumnat i la societat i, en l'apartat m), recull la consideració de la funció docent com a factor essencial de la qualitat de l'educació, el reconeixement social del professorat i el suport a la seva tasca. A més, quant a la consecució dels fins als quals s'orienta el sistema educatiu espanyol, l'article 2.2 de la LOE ordena als poders públics que prestin una atenció prioritària al conjunt de factors que afavoreixen la qualitat de l'ensenyament i, en especial, entre d'altres aspectes, la qualificació i la formació del professorat.

És per això que resulta totalment necessari i justificat tipificar com d'interès públic la impartició d'activitats de formació dels professorat relacionades amb els currículums LOMLOE d'educació infantil, educació primària, educació secundària obligatòria, batxillerat i grau bàsic de formació professional, quan suposi més de 75 hores a l'any, a efectes de compatibilitat.

D'acord amb tot el que s'ha exposat anteriorment, i prèvia negociació amb la Mesa Sectorial d'Educació, que es va dur a terme en la sessió de 15 de febrer de 2023, el Consell de Govern a proposta del conseller d'Educació i Formació Professional, en la sessió de dia 6 de març de 2023 adoptà, entre d'altres, l'Acord següent:

Primer. Declarar d'interès públic, a l'efecte del que estableix l'article 3 de la Llei 53/1984, de 26 de novembre, d'incompatibilitats del personal al servei de les administracions públiques, la impartició d'activitats de formació del professorat relacionades amb els currículums LOMLOE d'educació infantil, educació primària, educació secundària obligatòria, batxillerat i grau bàsic de formació professional, quan suposa més de 75 hores a l'any.

Segon. La declaració d'interès públics desplega els seus efectes des de l'1 de gener de 2022 fins al 31 d'agost de 2024.

Tercer. Disposar que, no obstant l'anterior, per a l'exercici de la segona activitat és indispensable l'autorització prèvia i expressa de la compatibilitat, que requereix complir la resta de requisits exigits en la normativa d'incompatibilitats.

Quart. Publicar aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquest Acord, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el Consell de Govern en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la publicació, d'acord amb els articles 123 i 124 de la llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i amb l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També s'hi pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà de la publicació, d'acord amb els articles 10 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, 6 de març de 2023

La secretària del Consell de Govern Mercedes Garrido Rodríguez