Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 163497
Acord del Consell de Govern de 6 de març de 2023 pel qual es modifica el Programa Garantia Hipoteca IBAVI per facilitar l’accés a l’habitatge en règim de propietat

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

L'article 12.3 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, en la redacció que en fa la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, disposa que les institucions pròpies de la comunitat autònoma de les Illes Balears, per complir les finalitats que els són pròpies i en el marc de les competències que els atribueix l'Estatut, han de promoure, com a principis rectors de la política econòmica i social, el desenvolupament sostenible encaminat a la plena ocupació, la cohesió social i el progrés científic i tècnic, de manera que s'asseguri a tota la ciutadania l'accés als serveis públics i el dret a l'habitatge.

L'article 22 de l'Estatut d'autonomia estableix que les administracions públiques de les Illes Balears han de garantir el dret d'accés a un habitatge digne dels ciutadans de les Illes Balears, i que s'han de regular per llei els ajuts per promoure aquest dret, especialment a favor de determinats col·lectius. Aquest precepte ha estat objecte de desplegament mitjançant la Llei 5/2018, de 19 de juny, de l'habitatge de les Illes Balears, en l'exercici, així mateix, de la competència exclusiva que té la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria d'habitatge, d'acord amb l'apartat 3 de l'article 30 de l'Estatut d'autonomia.

En desplegament d'aquest mandat de l'Estatut d'autonomia, el Decret llei 9/2022, de 7 de novembre, de mesures urgents per compensar la inflació a les Illes Balears, va autoritzar el Consell de Govern perquè aprovàs un programa de fiances denominat Programa Garantia Hipoteca IBAVI que afavoreixi l'accés a un habitatge en règim de propietat mitjançant l'oferiment d'una cobertura temporal i parcial, en forma de fiança de l'Institut Balear de l'Habitatge, sobre el finançament que necessiti el comprador, amb un import màxim de 15.000.000 d'euros, ampliables.

En compliment del Decret llei esmentat, el 12 de desembre de 2022, el Consell de Govern va aprovar el Programa Garantia Hipoteca IBAVI amb les condicions concretes que es desplegaven en l'annex de l'Acord (BOIB núm. 162, de 13 de desembre).

Una de les condicions del Programa fixava un preu per a l'atorgament de la garantia d'un 0,5 % sobre el principal garantit. No obstant això, la redacció d'aquesta condició planteja dubtes en relació amb l'obligat al pagament d'aquest preu, motiu pel qual s'ha considerat oportú aclarir la clàusula corresponent.

La Conselleria de Mobilitat i Habitatge té competències en les matèries de disseny i execució de polítiques públiques d'habitatge, i de foment, coordinació i gestió de les ajudes públiques en matèria d'habitatge, segons l'article 2.11 del Decret 11/2021, de 15 de febrer, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

La Conselleria d'Hisenda i Relacions Exteriors té competències en les matèries de tutela financera dels ens integrants del sector públic instrumental autonòmic, segons l'article 2.3 del Decret 11/2021 esmentat.

Per tot això, el Consell de Govern a proposta conjunta de la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors i del Conseller de Mobilitat i Habitatge, en la sessió de dia 6 de març de 2023 adoptà, entre d'altres, l'Acord següent:

Primer. Modificar la clàusula 5 del Programa Garantia Hipoteca IBAVI, aprovat per l'Acord del Consell de Govern de 12 de desembre de 2022, de la manera següent:

5. Preu per a l'atorgament de la garantia del Programa Garantia Hipoteca IBAVI

L'atorgament de la garantia repercutirà un únic pagament, a favor de l'IBAVI, del 0,50 % sobre el principal garantit. Aquest preu l'han d'abonar els adquirents de l'habitatge, de manera anticipada, una vegada aprovada la concessió de la garantia i abans que es formalitzi en l'escriptura pública corresponent.

Segon. Publicar aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Palma, 6 de març de 2023 La secretària del Consell de Govern ​​​​​​​Mercedes Garrido Rodríguez