Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

AJUNTAMENT DE MANACOR

Núm. 163043
Serveis mínims recollida residus vaga 07/03/2023

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

La batlia presidència a data 3 de març de 2023 ha dictat la resolució que seguidament es transcriu:

«Expedient núm.: 3627/2023

Resolució amb número i data establerts al marge

Procediment: Serveis mínims recollida residus vaga 07/03/2023

RESOLUCIÓ D'ALCALDIA

Miquel Oliver i Gomila, Batle-President de l'Ajuntament de Manacor, en ús de les atribucions que per l'article 21 de la Llei 7/85, de 2 d'abril de 1985, Reguladora de Règim Local, així com l'article 21 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears i demés normativa concordant em són conferides

Vista la comunicació realitzada per part de la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball de data 22/02/2023, en la què es tramet l'escrit presentat pels representants dels sindicats UGT i CCOO. En el mateix es fa el preavís de vaga dels serveis de neteja viària, recollida de residus, recollida selectiva, gestió de l'Ecoparc i parc verd que presta l'empresa LIMPIEZAS URBANAS DE MALLORCA, SA al municipi de Manacor amb inici a les 20:00 hores del proper 7 de març de 2023 amb caràcter indefinit.

Considerant que la present resolució, té per objecte aprovar els serveis mínims que, amb la finalitat de garantir el funcionament dels serveis essencials a la comunitat, hauran de regir mentre duri la vaga convocada a partir de l'hora i el dia abans indicats, a la qual estan cridats a participar els treballadors de la empresa adjudicatària del contracte administratiu del servei de neteja viària, recollida de residus urbans i gestió de les deixalleries del terme municipal de Manacor: LIMPIEZAS URBANAS DE MALLORCA, SA.

Atès que els actes de conciliació realitzats al TAMIB on ha intervengut l'Ajuntament de Manacor no han donat com a fruit un acord.

Atès l'article 28 de la Constitució Espanyola que reconeix el dret fonamental a la vaga a tots els treballadors en defensa dels seus interessos. De totes formes està subjecte a limitacions i restriccions en el seu exercici derivades de la seva connexió amb altres llibertats, drets o bens constitucionalment protegits; d'aquesta manera el paràgraf segon de l'article 28 disposa que la Llei que reguli l'exercici d'aquest dret establirà les garanties precises per assegurar el manteniment dels serveis essencials per a la comunitat.

A aquests efectes, l'article 10 del Reial Decret-Llei 17/1977, de 4 de març de Relacions de Treball atribueix a l'autoritat governativa la competència per acordar les mesures necessàries per assegurar el funcionament dels serveis essencials. En relació a aquesta autoritat governativa, donat que els serveis de recollida i transport de residus urbans i la neteja viària són de competència municipal segons resulta de l'article 25.2b) i 26.1a) i b) de la Llei 7/1985, de 2 de abril, Reguladora de les Bases del Règim Local, serà el municipi de Manacor, l'habilitat per dictar i fixar els serveis mínims necessaris.

Considerant, a més, els problemes que a la salubritat pública que aquesta vaga podria plantejar donat el sector especialment sensible en que l'empresa presta els seus serveis i que, amb els mitjans existents actualment en finalitzar la vaga no seria possible en un sòl dia recollir la totalitat dels residus generats durant el període de duració d'aquella, ni resoldre les incidències detectades motiu pel qual els efectes sobre la salut pública es perllongarien al menys dies després.

Atès així mateix la situació compromesa en que quedarà el municipi degut a la possibilitat d'increment de vectors i a la proliferació de plagues, davant la permanència de residus orgànics a les vies públiques donada la no recollida dels mateixos i l'absència de neteja viària. Donat que la matèria orgànica present als residus i el rebuig poden ser un focus de olor i brutícia que comporta un perill microbiològic i suposa un important risc per a la salut pública.

Atès que l'article 43 de la Constitució Espanyola reconeix el dret a la protecció de la salut i determina que es competència dels poders públics garantir i tutelar la salut pública a través de les mesures preventives i de les prestacions i serveis necessaris. Donades les especials necessitats sanitàries dels centres sanitaris del municipi així com dels centres de dia i residències del municipi.

Atès que, per l'altra part, l'article 45 del text constitucional determina el dret a gaudir d'un medi ambient adequat per al desenvolupament de la persona així com el deure de conservar-lo.

Per tot l'exposat anteriorment s'entén que els serveis de recollida de residus i el servei de neteja viària constitueixen un servei essencial pels municipis de cara a garantir la salut pública i seguretat dels ciutadans, especialment dels col·lectius més vulnerables (infants, tercera edat, persones amb malalties) i seria necessari l'establiment d'uns serveis mínims en cas de vaga als serveis de recollida de residus.

Per tot això, RESOLC:

Aquesta Presidència, vist l'informe tècnic de data 03.03.2023 elaborat a l'efecte pel tècnic de medi ambient de l'ajuntament de Manacor, en ús de les facultats que em confereix l'art. 21 de la Llei Reguladora de les Bases del Règim Local i disposicions concordants,

RESOLC

PRIMER. – Fitxar els serveis mínims següents:

1. SERVEI DIÜRN:

I. Neteja:

a. Neteja carrers d'accés als Hospitals, Residència de gent gran de Manacor i Porto Cristo, Centre de dia Manacor i Porto Cristo, Centres de salut: diària

b. Neteja àrea influència escoles de municipi: 4 dies/setmana

c. Neteja Mercat diari Manacor (pl. Constitució): 5 dies/setmana

d. Neteja i recollida accesos i voltants Ecoparc: 3 dies/setmana

e. Neteja viària resta del municipi: 1 dia/setmana

II. Ecoparc:

  1. a. Ecoparc i descàrrega de caixes voluminosos a planta: obertura 3 dies/setmana, dilluns dijous i dissabte, en l'horari habitual.

III. Recollida:

a. Recollida voluminosos abandonats i decàrrega a planta: 2 dia/setmana

b. Recollida cartó comercial: 1 dia/setmana, divendres, en l'horari habitual

c. Contenidors paper i vidre: 1 dia/setmana cada fracció

d. Contenidors envasos: 1 dia/setmana

2. SERVEI NOCTURN:

Recollida:

a. Contenidors Hospitals, Residències de Manacor i Porto Cristo, Centres de dia Manacor i Porto Cristo, Centres de salut, mercat municipal: diària

b. Recollida a les zones de Porta a porta: 4 serveis, en concret:

  • dilluns: envasos
  • divendres i diumenge: orgànica
  • dimecres: rebuig
  • dimarts, dijous i dissabte: sense servei

c. Contenidors rebuig: 3 dies/setmana

d. Contenidors orgànica : 1 dia/setmana

La resta de serveis no especificats, es realitzaran uns serveis mínims del 20%.

Taula resum: (veure annex)

SEGON-. L'incompliment de l'obligació d'atendre als serveis mínims serà sancionat de conformitat amb el previst en el plecs i demés normativa contractual així com en la resta de normativa aplicable.

TERCER.- No procedirà limitació de l'exercici del dret de vaga fora de l'establert en el present Acord.

QUART.- Notificar el present Decret als interessats amb oferiment de recursos als interessats als efectes oportuns

CINQUÈ- Adonar del present acord al Ple de la Corporació en la primera Sessió que celebri, per a la seva ratificació o objeccions»

 

Manacor, data de signatura electrònica (6 de març de 2023)

El batle Miquel Oliver Gomila

Documents adjunts