Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE MALLORCA

DEPARTAMENT DE SOSTENIBILITAT I MEDI AMBIENT

Núm. 159002
Resolució d’aprovació definitiva del Projecte d’incorporació de varis trams entre la Urbanització de Son Cabaspre i el Refugi de Can Boi (Etapa 3) a la Ruta de Pedra en Sec

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

La consellera executiva del Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient del Consell Insular de Mallorca en data 23/02/2023 ha dictat la Resolució  següent:

“Antecedents

1. El Projecte d'incorporació de varis trams entre la Urbanització de Son Cabaspre i el Refugi de Can Boi (Etapa 3) a la Ruta de Pedra en Sec promogut pel Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient del Consell de Mallorca, està format pels 4 documents següents:

  • <<El projecte d' incorporació de varis trams entre la  Urbanització de Son Cabaspre i el Refugi de Can Boi (Etapa 3) a la Ruta de Pedra en Sec>>, de data 19/10/2022 que inclou la memòria, els plànols i les fitxes cadastrals.
  •  L'Annex I i II : Plànols a escala 1:1.000
  • El Projecte d'eixermada i senyalització de l'itinerari entre la Urbanització de Son Cabaspre i el Refugi de Can Boi ( Etapa 3) per a la seva incorporació a la Ruta de Pedra en Sec. 
  • El Projecte de manteniment dels marges  de l' Etapa 3 entre la Urbanització de Son Cabaspre i el Refugi de Can Boi, per a la seva incorporació a la Ruta de Pedra en Sec.

2. El pressupost del projecte per al coneixement de l'administració és  de dos cents cinquanta-tres mil sis cents vint-i-tres euros i vuitanta-dos cèntims (253.623,82€), que inclou, a més del pressupost per eixermada i senyalització  deu mil vuit cents quaranta-tres euros i dotze cèntims (10.843,12€) , a executar per mitjans propis segons projecte,  pressupost per manteniment de marges de  cent setanta-un mil nou cents un euros  (171.901,00€), i setanta mil vuit cents vuitanta-vuit euros i setanta cèntims (70.888,70€) per a expropiacions.

3. En data 25/10/2022 s'ha emès informe  relatiu a la no necessitat d'informe de supervisió per dur a terme les obres de manteniment dels marges de l' etapa 3 entre la Urbanització de Son Cabaspre i el Refugi de Can Boi, per a la seva incorporació a la Ruta de Pedra en Sec.

4. En la tramitació de l'expedient, s'han sol·licitat els informes/autoritzacions següents:

a. En matèria de carreteres:

i. En data 12/11/2021 es sol·licità al departament de Mobilitat i Infraestructures del Consell de Mallorca autorització per al Projecte d'eixermada i senyalització de l'itinerari entre la Urbanització de Son Cabaspre i el Refugi de Can Boi, per a la seva incorporació a la Ruta de Pedra en Sec.

En data 04/03/2022 s'emet informe favorable a l'autorització de les obres del projecte, que s'han d'ajustar a condicions que s'estipulen en la pròpia autorització, la vigència de la qual és de tres anys.

b. En matèria de patrimoni històric

i. En data 12/11/2021 es sol·licità al departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca autorització per a l'execució dels treballs prevists en el Projecte d'eixermada i senyalització de l' etapa 3 entre la Urbanització de Son Cabaspre i el Refugi de Can Boi, per a la seva incorporació a la Ruta de Pedra en Sec.

El 10/03/2022 la presidenta de la Comissió Insular de Patrimoni Històric resol autoritzar el projecte, amb la prescripció que “La col·locació de la senyalètica ha de respectar tots els elements etnològics presents a la zona, inclosos els marges, i respectar les visuals d' aquests elements i de la creu de terme

ii. En data 05/07/2022 es sol·licità al departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca autorització per a l'execució dels treballs prevists en el Projecte de manteniment dels marges de l' etapa 3 entre la Urbanització de Son Cabaspre i el Refugi de Can Boi, per  la seva incorporació a la Ruta de Pedra en Sec.

En data 26/10/2022 el Servei de Patrimoni Històric del Consell de Mallorca emet resolució amb autorització favorable dels projectes de senyalització i eixermada, projecte de restauració de marges i projecte d' incorporació a la Ruta de Pedra en Sec de varis trams entre la Urbanització de Son Cabaspre i el refugi de Can Boi Pedra en Sec, amb prescripcions establertes a la mateixa.

c. En matèria d'espais naturals i/o protegits:

i. En data 11/11/2021 es dóna trasllat del  Projecte d'eixermada i senyalització de l' etapa 3 entre la Urbanització de Son Cabaspre i el refugi de Can Boi, per a la seva incorporació a la Ruta de Pedra en Sec, a la direcció general d'Espais Naturals i Biodiversitat de la Conselleria de Medi Ambient i Territori.

El 24/08/2022 el director general d'Espais Naturals i Biodiversitat dicta Resolució que certifica que el projecte no pot afectar de forma apreciable als espais de la Xarxa Natura 2000.

En data 25/10/2022  es reb informe complementari favorable de la Conselleria de Medi Ambient i Territori de la Direcció General d' Espais Naturals i Biodiversitat del Govern Balear  en relació al projecte d' eixermada i senyalització de l' Etapa 3 entre la Urbanització de son Cabaspre i el refugi de Can Boi, on s' inclouen consideracions tècniques en relació al Passatge Natural de la Serra de Tramuntana, consideracions tècniques en relació a la Xarxa Natura 2000, i  prescripcions a complir a l' hora d' executar el projecte.

ii. En data 06/07/2022 es dóna trasllat del  Projecte de manteniment dels marges de l' etapa 3  entre la Urbanització de Son Cabaspre i el refugi de Can Boi, per a la seva incorporació  a la Ruta de Pedra en Sec, a la direcció general d'Espais Naturals i Biodiversitat de la Conselleria de Medi Ambient i Territori.

En data 23/12/2022 s'ha rebut informe favorable del projecte de manteniment de l' Etapa 3, amb els condicionants establerts al referit informe.

- En matèria de seguretat de camins

i. En data 20/07/2021 el Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient del Consell de Mallorca solicità a la Comandància de la Guàrdia Civil  la informació disponible sobre les actuacions del GREIM (Grup de Rescat Especial i Intervenció en Montanya) en vàries zones de Mallorca per tal d' elaborar els informes que justifiquin la incorporació del tram entre la Urbanització de Son Cabaspre i el refugi de Can Boi, a la Ruta de Pedra en Sec.

En data 06/10/2021 el coronel cap de zona de la  Guardia Civil  informa sobre les intervencions del GREIM a les zones especificades a la petició, realitzant observacions i suggeriments

En data 06/10/2021 es sol·licità a la Guàrdia Civil les dades estadístique de les actuacions del GREIM  sobre les zones descrites a la primera petició.

ii. En data 17/02/2022 es sol·licita informe al Departament de Hisenda i Funció Pública referent a les intervencions realitzades pel Grup de Rescat de Muntanya del bombers de Mallorca compresos entre La Mola de Son Pacs (Esporles) i la Comuna de Valldemossa i el tram dels Cingles de Son Rullan entre Valldemossa i Deià, per tal d' elaborar els informes que justifiquen la incorporació i senyalització de varis trams de camins entre la Urbanització de Son Cabaspre i el refugi de Can Boi, a la Ruta de Pedra en Sec.

En data 11/04/2022 el Director Insular d' Emergències va emetre informe referent a les actuacions realitzades pels serveis de bombers de Mallorca a les zones esmentades.

5. En data 11/04/2022 el Director Insular d' Emergències va emetre informe referent a les actuacions realitzades pels serveis de bombers de Mallorca a les zones esmentades

6. El Departament de sostenibilitat i Medi Ambient sol·licità al Departament de Mobilitat i Infraestructures que des del Servei de Valoracions es realitzés la valoració dels terrenys necessaris per dur a terme el projecte  i   el 17/11/2021 s' emeté informe de valoració corresponent. Posteriorment, i atès que es varen ampliar el total de finques a expropiar el 26/10/2022 es va emetre  informe complementari, segons els quals, s'estima que el valor total dels béns afectats, als efectes de determinar les quantitats corresponents a la Reserva de Crèdit i Depòsit Previ a utilitzar en les finques afectades per l'obra “Projecte d'incorporació de varis trams entre la Urbanització  Son Cabaspre i el refugi de Can Boi,  a la Ruta de pedra en sec”, puja  a setanta mil vuit cents vuitanta-vuit euros i setanta cèntims ( (70.888,70€.

En l'informe de valoració esmentat,  s' exposa que  els terrenys objecte de valoració són els que es  troben en situació bàsica de sòl rural fora de les zones de domini públic i que l' expropiació dels terrenys afectats  es corresponen a una superfície TOTAL  de 18.718 m2  que representa 23 finques, de les quals la finca 16 i 18 no seran objecte de valoració.  “Els terrenys objecte de valoració d' aquest informe seran aquells que es troben en  en situació bàsica de sòl rural fora de les zones de domini públic.  És per això que no seran tinguts en compte en aquest informe la finca nº 18, vial municipal ubicat en sòl urbà (Deià) i per altra el camí en sol rústic de titularitat municipal (confirmat per l' Ajuntament) que es correspon a la finca 16”. I D' acord amb el certificat emès per la Secretària-Interventora accidental de l' Ajuntament de Deià en relació a la titularitat del camí situat al polígon 2 , parc. 9008 (finca núm. 16) “ ...Aquest camí, amb referència cadastral 07018A002090080000ZO i amb titularitat de l' Ajuntament, queda inclòs com  a camí número 14 –Cmí des Singles de Son Rul·lan, en el plànol AD-08 Camins Públics de les Normes Subsidiàries dels municipi.

7. S'ha emès informe sobre els instruments jurídics per incorporar a la Ruta de Pedra en Sec terrenys de titularitat privada  en varis trams entre la Urbanització de Son Cabaspre i el Refugi de Can Boi (etapa 3), per la tècnica jurídica del servei de Medi Ambient en data 28/10/2022, que analitza l'expropiació forçosa com a l'instrument adient en aquest expedient.

8. S'ha emès l'informe sobre la urgència de l'obtenció dels terrenys afectats per les obres corresponents al projecte d'incorporació a la Ruta de pedra en sec  de varis trams entre la Urbanització de Son Cabaspre i el Refugi de Can Boi, emès pel cap del servei de Medi Ambient en data 25/10/2022.

9. Mitjançant resolució de la vicepresidenta segona i consellera executiva de Sostenibilitat i Medi Ambient de dia 30/10/2022 es va aprovar inicialment el projecte abans esmentat i mitjançant l'Acord del Consell Executiu de dia 9/11/2022 es va aprovar inicialment la relació de béns i drets afectats pel projecte; al mateix temps, s'ordenà l'obertura d'un tràmit d'informació pública de 20 dies, amb la inserció prèvia d'un anunci en el BOIB núm. 148 de 17 de novembre de 2022, en la seu electrònica del Consell Insular de Mallorca, en el Diari de Mallorca de i en el taulell d' anuncis  dels Ajuntaments de Deià, Esporles i Valldemossa.

10. Ateses les errades materials observades en la relació individualitzada de béns i drets afectats pel projecte, aprovada inicialment en l' Acord del Consell Executiu de dia 9/11/2022, s'aprova la rectificació de les mateixes en l'Acord del Consell Executiu de 21/12/2022, i la relació rectificada  es va  sotmetre a nou tràmit d' informació pública mitjançant inserció de l'anunci corresponent en el BOIB núm. 166, de dia 22 de desembre de 2022, i en els mateixos mitjans esmentats a l' anterior tràmit d' informació pública.

11 Durant aquests dos períodes d' informació pública, es tenen constància  al Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient de les següents al·legacions:

Núm. al·legació

Núm. Registre

Data d'entrada

Nom i llinatges

Objecte al·legació

1

64027

28-11-2022

Jose Maria Estevez Sanchez president Comunitat Propietaris

Titularitat camins

2

64575

29-11-2022

Francisco J. Boscana Ripoll

Oposició a l'expropiació

3

70128

19/12/2022

Maria Guadalupe Rotger Salas

Oposició a l' expropiació

4

63259

24/11/2022

Gerardo Andres Mayol Ferrer

Maria del Milagro Contreras Ortega

Dades incorrectes titularitat

5

73624

27/12/2022

Gerardo Andres Mayol Ferrer

Maria del Milagro Contreras Ortega

Expropiació total finques

6

74259

29/12/2022

Sebastià Rosselló Roses

Oposició a l'expropiació per incompliment conveni

7

11500

23/01/2023

Joaquín Vidal Oliver

Retirada de les finques de la relació de béns i drets afectats per estar ja cedit mitjançant conveni  l´ús del camí, que discorre per la finca Es verger

Dites al·legacions no fan referència a la tramitació del procediment d' urgent ocupació dels terrenys afectats prevists a la Llei 16 de desembre de 1954, sobre expropiació forçosa.

Les al·legacions 1, 2 i 3, que afecten al Projecte, seran resoltes per la consellera executiva del departament de Sostenibilitat i Medi Ambient en virtut de les atribucions que li confereix l' article 3 g) i h) del Decret vigent d' organització del consell insular.

Les al·legacions 4, 5 ,6 i 7, que afecten a la relació concreta i individualitzada de béns i drets seran resoltes pel Consell Executiu en virtut de l'atribució que li confereix l'article 28.1 o) de la Llei 4/2022, de 28 de juny, de consells insulars

12. La tècnica jurídica del servei de Medi Ambient amb el vist i plau de la cap de secció de Camins ha informat desfavorablement  les al·legacions presentades 2 i 3  que afecten al Projecte, de conformitat a l' abast recollit als informes jurídics de dia 21 de febrer de 2023 que consten a l' expedient.

13. En data 1/02/2023 el Cap de Servei de Medi Ambient ha emès  informe tècnic per donar resposta a l' al·legació 1, en el qual estima la presentació de dita al·legació

14. L' informe jurídic i proposta de resolució de data 23 de febrer de 2023   emès per la tècnica de Medi Ambient amb el vist i plau de la cap de secció de Camins, i de l'òrgan directiu corresponent  per a l' aprovació definitiva del Projecte d' Incorporació de varis trams de Son Cabaspre i el Refugi de Can Boi (Etapa 3) a la Ruta de Pedra en Sec

Fonaments de Dret

1. La Llei 16/2001, de 14 de desembre, atribueix als consells insulars competències en matèria de carreteres i camins. I de conformitat amb l'article 70.15 de l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears (en la redacció donada per la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer) el Consell Insular de Mallorca exerceix, com a pròpia, la competència en matèria de carreteres i camins

2. El Pla Especial d'Ordenació i Protecció de la Ruta de Pedra en Sec (PERPS), aprovat pel Ple del Consell de Mallorca en sessió de data 21 de maig de 2015 (BOIB núm. 93, de 25 de juny de 2015) i modificat en sessió de 10/11/2022 (BOIB núm. 166 de 22/12/2022), disposa en l'article 25.1 que el desenvolupament, l'execució i la gestió de la Ruta de Pedra en Sec correspon al Consell de Mallorca.

3. Els trams de camí del Projecte d' incorporació a la Ruta de Pedra en Sec de varis trams entre la Urbanització de Son Cabaspre i el Refugi de Can Boi, se situen en els municipis d' Esporles, Valldemossa i Deià i es corresponen amb part dels trams 3 i 5, i els trams 4,5,6,7 i 14 de l' etapa 3 (Esporles-Refugi de Can Boi) de la Ruta de Pedra en Sec, d' acord amb el PERPS.

4. Els efectes inherents de l'aprovació dels plans d'ordenació territorial i urbanístics, per tant, del PERPS, comporta la declaració d'utilitat pública de les obres, de les instal·lacions i dels serveis que s'hi hagin previst de manera concreta i la necessitat d'ocupació dels béns i drets necessaris per a la seva execució, als efectes d'allò que preveu la legislació sobre expropiació forçosa, tal i com es disposa, respectivament, a l'article 16 de la Llei 14/2000, de 21 de desembre, d'Ordenació Territorial, l'article 42 del Reial decret legislatiu 7/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei del Sòl i Rehabilitació urbana, l'article 67 de la Llei 12/2017, de 29 de desembre, d'Urbanisme de les Illes Balears, la norma 4.3 del Pla Territorial Insular de Mallorca i que ve refermada per l'article 50 de la Llei 13/2018, de 28 de desembre, de camins públics i rutes senderistes de Mallorca i Menorca, així com al propi article 5.8 del PERPS.

5. Quant a la competència, l'article 3 del Decret vigent pel qual es determina l'organització del Consell Insular de Mallorca, determina que les atribucions del Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient són les relatives al sector de l'activitat administrativa pròpia del departament, i particularment les següents:

g) Exercir les actuacions derivades del desplegament de la Llei 13/2018, de 28 de desembre, de camins públics i rutes senderistes. Exercitar la potestat d'expropiació forçosa amb relació a la Llei 13/2018, de 28 de desembre, de camins públics i rutes senderistes de Mallorca i Menorca i dels plans directors sectorials i plans especials de camins o rutes, sempre que la competència no correspongui al Ple del Consell de Mallorca; així com fixar i aprovar el preu just i també l'acceptació de les propostes d'acord mutu.

h) Planificar, crear i gestionar rutes senderistes i refugis de muntanya en l'àmbit de les competències del Consell de Mallorca”

No obstant això, cal tenir en compte que en matèria d'expropiació forçosa, l'article 28.1 o) de la Llei 4/2022, de 28 de juny, de consells insulars, atribueix al consell executiu les declaracions de necessitat d'expropiació en els procediments d'expropiació

6. L'article 83 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, regula al tràmit d'informació publica al qual s'ha de sotmetre el projecte.

7. La Llei de desembre de 1954, sobre expropiació forçosa i el Decret de 26 d'abril de 1954 que aprova el Reglament de la Llei d' Expropiació Forçosa, preveuen:

a. En els articles 52 i 56, respectivament, la declaració d' urgent ocupació del béns afectats per una expropiació.

b. En els articles 15 i següents de la Llei i concordants del Reglament, la tramitació de la necessitat d´ocupació dels béns.

Atès l' exposat, la vicepresidenta segona i consellera executiva del Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient del Consell de Mallorca adopta la següent:

Resolució

1. Resoldre les al·legacions presentades pel Sr. José Maria Estévez Sánchez, el  Sr. Francisco j. Boscana Ripoll i  la Sra. Maria Guadalupe Roger Salas  (Registres  entrada nº  64027, 64575, 70128, respectivament) dintre del tràmit d' informació pública en relació a la resolució de dia 30/10/2022, d' aprovació inicial del “Projecte d'incorporació de varis trams entre la Urbanització de Son Cabaspre i el Refugi de Can Boi (Etapa 3) a la Ruta de Pedra en Sec”, de conformitat i amb l' abast recollit als informes  emesos pel Cap del servei de Medi Ambient i per la secció de Camins de dates 1/02/2023 i 21/02/2023 respectivament  que consten a l' expedient.

2. Aprovar definitivament el Projecte d'incorporació de varis trams entre la Urbanització de son Cabaspre i el Refugi Can Boi (etapa 3) a la Ruta de Pedra en Sec, promogut pel Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient del Consell Insular de Mallorca, amb un pressupost per al coneixement de l'administració de de dos cents cinquanta-tres mil sis cents vint-i-tres euros i vuitanta-dos cèntims (253.623,82€), que inclou, a més del pressupost per eixermada i senyalització de deu mil vuit cents quaranta-tres euros i dotze cèntims (10.843,12€) , a executar per mitjans propis segons projecte, pressupost per manteniment de marges de  cent setanta-un mil nou cents un euros  (171.901,00€), i setanta mil vuit cents vuitanta-vuit euros i setanta cèntims (70.888,70€) per a expropiacions.

3. Publicar aquesta resolució i notificar-la a les persones interessades

4. Notificar al Sr. José Maria Estévez Sánchez, al Sr. Francisco j. Boscana Ripoll i  a la Sra. Maria Guadalupe Roger Salas la resposta a les al·legacions presentades

5. Sol·licitar al Consell de Govern de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears la declaració d' ocupació urgent  dels béns afectats per a dur a terme les expropiacions relatives al projecte esmentat.

6. Contra aquest acte, que no posa fi a la via administrativa, podeu interposar el recurs d'alçada en el termini d'un mes, comptador a partir de l'endemà de la notificació o de la publicació en el BOIB. El recurs es pot interposar formalment davant aquest conseller executiu/consellera executiva o davant el Consell Executiu del Consell Insular de Mallorca, que és l'òrgan competent per resoldre'l.

Contra la desestimació expressa d'aquest recurs d'alçada, hi podeu interposar el recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu, en el termini de dos mesos, comptadors a partir de l'endemà de rebre la notificació de la desestimació del dit recurs d'alçada.

Si han transcorregut tres mesos des de la interposició del recurs d'alçada i no n'heu rebut la notificació de resolució expressa, s'entén desestimat per silenci i podeu interposar el recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu, en el termini de sis mesos, comptadors a partir de l'endemà de la desestimació presumpta.

No obstant l'anterior, podeu interposar, si escau, qualsevol altre recurs que considereu oportú. Tot això de conformitat amb la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa i la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques."

 

Palma, a la data de la signatura electrònica (2 de març de 2023)

La consellera executiva del Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient Aurora Ribot Lacosta