Secció III. Altres disposicions i actes administratius
ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA
CONSELLERIA DE MEDI AMBIENT I TERRITORI
Núm. 65962
Acord del Ple de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears sobre la Sol·licitud de modificació no substancial de l’Autorització Ambiental Integrada de l’abocador de Ca Na Putxa, promoguda per UTE GIREF, consistent en les variacions del projecte inicial de la planta de triatge de RSU i tractament de matèria orgànica, TM Santa Eulària des Riu (IPPC M3/2021)
En relació amb l'assumpte de referència, i d'acord amb l'establert a l'article 24.3 del RDL 1/2016, de 16 de desembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de prevenció i control integrats de la contaminació, es publica l'Acord del Ple de la CMAIB, en sessió de 16 de novembre de 2022,
ATÈS
1. Que UTE GIREF ha sol·licitat una modificació de l'autorització ambiental integrada de l'abocador de Ca Na Putxa consistent en les variacions del projecte inicial de la planta de triatge de RSU i tractament de matèria orgànica.
2. Que la documentació aportada justifica que es tracta d'una modificació no substancial, en compliment de l'art. 14 del RD 815/2013.
3.Que els informes rebuts dels òrgans i entitats consultats són favorables
ACORDA
Primer: Atorgar la modificació no substancial de l'autorització ambiental integrada de l'abocador de Ca Na Putxa, promoguda per UTE GIREF, consistent en les variacions del projecte inicial de la planta de triatge de RSU i tractament de matèria orgànica amb les condicions d'explotació, capacitat i processos indicats al Document Final d'Obra, presentat per UTE GIREF, signat a Eivissa per l'enginyer de Camins Canals i Ports Luis Plaza en data 14 de gener de 2021, i amb subjecció a les següents condicions i/o modificacions:
Al punt 7.3.
on diu:
Les aigües negres procedents de les zones de serveis i els lixiviats generats a la Planta es tractaran a una única estació de depuració amb una capacitat de 120 m3/dia (600 habitants equivalents (h – e)).
ha de dir:
Les aigües negres procedents de les zones de serveis i els lixiviats generats a la Planta es tractaran a una única estació de depuració amb una capacitat de 250 m3/dia.
Als apartats 4 i 7 del punt 7.5 «Lixiviats»
on diu:
4. El dipòsit de lixiviats de planta es divideix en 3 seccions segons el tipus de lixiviat recollit: llots (118,7 m3), FORM (73,9 m3) i MOR i resta (144,2 m3), divisions que es deuen a la diferent qualitat de cada un dels lixiviats.
En cas d'haver-hi un excés de producció de lixiviats, el dipòsit de llots rebosa en el de FORM i el de FORM en el de MOR.
Previ a l'abocament de cada tipus de lixiviat a la seva secció s'instal·la un garbell de sòlids. S'han de realitzar tasques de manteniment i neteja del sedàs amb periodicitat per evitar que es colmati.
El dipòsit disposa de doble impermeabilització i de un sistema de detecció de fuites. En el cas que es produeixi un dèficit de lixiviat de llots es disposa d'una escomesa d'aigua neta per emplenar la secció del dipòsit.
7. Per emmagatzemar els lixiviats procedents de l'antic abocador (procés del lixiviat produït pel got de cua), hi ha un dipòsit de 1.000 m3 i s'ha dissenyat i pressupostat una bassa de lixiviats, situada a prop de la depuradora, amb una capacitat aproximada de 6.559,58 m3. Per al seu tractament, les aigües lixiviades de la bassa, seran bombejades a la depuradora i retornades a la Planta (bassa d'aigües netes) per a la seva reutilització com a aigua industrial.
Ha de dir:
4. El dipòsit de lixiviats de planta es divideix en 3 seccions segons el tipus de lixiviat recollit: llots (7 m3), FORM (7 m3) i MOR i resta (7 m3), divisions que es deuen a la diferent qualitat de cada un dels lixiviats. En cas d'haver-hi un excés de producció de lixiviats, el dipòsit de llots vessa en el de FORM i el de FORM en el de MOR.
Els lixiviats recollits en aquests dipòsits es condueixen a un dipòsit de 79 m3 en el qual s'homogeneïtzen, després són derivats a un dipòsit de 93 m3 per a la seva decantació, posteriorment se'ls aplica un tractament de desarenat i microfiltració i a continuació es condueixen a un dipòsit general de 1000 m3 on es recullen tots els lixiviats de les instal·lacions abans de donar-los tractament a la depuradora.
Previ a l'abocament de cada tipus de lixiviat a la seva secció s'instal·la un garbell de sòlids. S'han de dur aterme tasques de manteniment i neteja del sedàs amb periodicitat per evitar que es rebleixi.
El dipòsit disposa de doble impermeabilització i d'un sistema de detecció de fuites. En el cas que es produeixi un dèficit de lixiviat de llots es disposa d'una escomesa d'aigua neta per emplenar la secció del dipòsit.
7. Els lixiviats procedents de l'antic abocador (procés del lixiviat produït pel got de cua), les aigües procedents del procés de microfiltració i les aigües pluvials brutes, s'emmagatzemen al dipòsit general de 1.000 m3 abans de donar-los tractament a la depuradora. Els lixiviats procedents de l'antic abocador són recollits a la bassa de lixiviats, situada a prop de la cel·la 5, amb una capacitat aproximada de 6.700 m3. Per al seu tractament, les aigües lixiviades de la bassa, seran bombejades al dipòsit general de 1.000 m3 i d'aquest a la depuradora i retornades a la Planta (bassa d'aigües netes) per a la seva reutilització com a aigua industrial.
Als apartats 2 i 3 del punt 7.10
on diu:
7.10. Depuradora de lixiviats
2. El sistema projectat consta d'un tractament muntat en contenidor marítim de 40", planta mòbil d'osmosi inversa en 3 etapes per tractar un cabal de 120 m3/dia i amb capacitat màxima de 140 m3/dia en cas de lixiviat més diluït (<20ms/cm). La depuradora es situa sobre una llosa de formigó de 597,85 m2.
3. Les etapes del tractament integrades seran:
- Sedàs amb xarxa de 1,5 mm
- Prefiltració per filtre de sorra pressuritzat
- Control de Ph per dosificació d'àcid sulfúric
- Addició d'un anti incrustant
- Microfiltració amb 12 filtres
- Fase d'Osmosi inversa I
- Fase d'Osmosi inversa II
- Fase d'Osmosi inversa III.
Ha de dir:
7.10. Depuradora de lixiviats
2. El sistema projectat constarà d'un tractament en una planta d'osmosi inversa per tractar un cabal de 250 m3/dia, un evaporador i un pretractament diferent en funció de l'origen dels lixiviats.
3. Les etapes del tractament consistiran en:
Per al tractament de lixiviats de biometanització, drenatge de llots i compostatge:
-Tanc d'homogeneïtzació de 95 m³
-Tanc de preacidificació de 20 m³
-Sistema de flotació DAF
-Tanc tampó de 10 m3
-Microfiltració de 10 µm
Per al tractament de l'efluent de la bassa de pluvials brutes i lixiviats d'altres processos:
-Tamís d'1 mm
-Tanc de sedimentació de 84 m³
Tractament de l'efluent procedent dels dos sistemes de tractament anteriors i lixiviats procedents de l'abocador:
-Tanc d'homogeneïtzació de lixiviats de 1.000 m³
-Osmosis inversa I, de 250 m3/dia
-Tanc pulmó de concentrat de l'osmosi I, de 243 m³
-Osmosis inversa II per al concentrat, de 70 m3/dia
-Desgasificador on es mesclen els permeats de les osmosis I i II
-Tanc pulmó preconcentrat de l'osmosi II, de 162 m³
-Evaporador del concentrat de les osmosis
-Tanc a la sortida de l'evaporador de superconcentrat final de 162 m3
A l'apartat 10 del punt 7.10 «Depuradora de lixiviats»
on diu:
10. El sistema de depuració projectat se situarà al costat del got de cua per operativa de funcionament i entrarà en funcionament abans del de la planta projectada per al procés del lixiviat produït pel got de cua. Per al seu tractament les aigües lixiviades de la bassa projectada al costat de la planta, seran bombejades a la depuradora i retornades a la Planta per a la seva reutilització com a aigua industrial.
ha de dir:
10. El sistema de depuració projectat es localitza a la plataforma de la planta de triatge, a la part posterior dels túnels de compostatge. Els elements del sistema de tractament es troben dividits en dues àrees:
-Zona nord: pretractament de lixiviats generats en el procés de biometanització i compostatge, tancs d'emmagatzematge i tanc d'homogeneïtzació d'aigües pluvials brutes i lixiviats procedents dels procés de biometanització i compostatge, de l'abocador, d'altres processos.
-Zona sud: equip d'osmosis inversa, evaporació, tancs d'emmagatzematge, bassa de pluvials brutes i bassa de pluvials netes.
Per al seu tractament les aigües lixiviades de la bassa projectada al costat de la planta, seran bombejades a la depuradora i retornades a la planta per a la seva reutilització com a aigua industrial.
Segon: En compliment de l'article 82 de la Llei 7/2013, de 26 de novembre, de règim jurídic d'instal·lació, accés i exercici d'activitats a les Illes Balears, si escau, per a l'inici i exercici de l'activitat, el titular haurà de presentar una declaració responsable d'inici i exercici de l'activitat davant la conselleria competent en matèria de medi ambient, acreditativa de les obres realment executades i, si cal, les variacions entre el projecte presentat en la sol·licitud i allò realment executat.
La declaració responsable s'haurà d'acompanyar del certificat final d'obra del tècnic director.
Tercer: La present autorització s'atorga sense perjudici de la resta d'autoritzacions i llicències que resultin exigibles, en particular la llicència urbanística municipal.
Quart: Publicar el contingut d'aquest acord al BOIB.
(Signat electrònicament: 19 de gener de 2023)
El president de la CMAIB Antoni Alorda Vilarrubias