Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE SANT LLORENÇ DES CARDASSAR

Núm. 56145
Aprovació definitiva de l´ordenança municipal de convivència ciutadana

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

En sessió ordinària de data 17 de novembre de 2022 el Ple de l´Ajuntament va aprovar inicialment l´Ordenança municipal de convivència ciutadana.

Dit acord fou sotmès al tràmit d´informació pública (BOIB núm. 153 de data 24 de novembre de 2022) i atès que no es varen presentar reclamacions, objeccions i observacions en termini esdevingué aprovat definitivament i se´n publica íntegrament el seu text a continuació:

ORDENANÇA MUNICIPAL DE CONVIVÈNCIA CIUTADANA

ÍNDEX

PREÀMBUL

TÍTOL I. DISPOSICIONS GENERALS

Article 1. Fonament

Article 2. Objecte

Article 3. Àmbit objectiu

Article 4. Àmbit subjectiu

Article 5. Òrgans competents

Article 6. Actuacions administratives

TÍTOL II. CONDUCTA CIUTADANA

Capítol I. Ordre públic

Article 7. Soroll

Article 8. Prohibicions generals

Article 9. Escàndols a la via pública

Article 10. Material pirotècnic

Article 11. Jocs i esports

Article 12. Campanyes i almoines a la via pública

Article 13. Mendicitat

Article 14. Activitats sexuals

Article 15. Prohibició de consum de begudes alcohòliques

Article 16. Prohibició de venda de begudes alcohòliques

Article 17. Negocis a la via pública

Article 18. Usos prohibits a la via pública

Article 19. Satisfacció de necessitats fisiològiques a la via pública

Capítol II. Seguretat, comoditat i ornat

Article 20. Pintades

Article 21. Despreniment d'objectes

Article 22. Obstaculització del trànsit

Article 23. Focs

Article 24. Incendis

Article 25. Fums, emanacions i altres molèsties

Article 26. Mobiliari urbà

Article 27. Arbrat i jardineria pública

Article 28. Amuntegament en habitatges

Capítol III. Ús de material pirotècnic

Article 29. Requisits

Article 30. Autorització

Article 31. Horaris

TÍTOL III. PROTECCIÓ DEL MEDI AMBIENT URBÀ

Article 32. Neteja d'edificacions

Article 33. Neteja d'establiments comercials

TÍTOL IV. RÈGIM SANCIONADOR

Capítol I. Generalitats

Article 34. Disposicions generals

Capítol II. Infraccions

Article 35. Infraccions

Article 36. Agreujants

Article 37. Reincidència

Article 38. Atenuants

Article 39. Prescripció

Capítol III. Sancions

Article 40. Sancions

Article 41. Treballs substitutoris

Article 42. Prescripció

Capítol IV. Procediment sancionador

Article 43. Procediment

Article 44. Responsables

Article 45. Mesures cautelars

Article 46. Tramitació de l'expedient

Article 47. Concurrència d'infraccions

Article 48. Delictes

Article 49. Règims sancionadors sectorials

Disposició transitòria

Disposició final. Entrada en vigor

 

PREÀMBUL

L'Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar, dins de la seva funció de policia i en l'àmbit de les seves competències, ha de garantir la tranquil·litat, la seguretat, la salubritat, l'ordre públic i el degut respecte i comportament de la comunitat veïnal, de la mateixa forma que té també l'obligació de mantenir el comportament cívic en l'àmbit públic respectant els béns i les instal·lacions i fent-ne un ús correcte, amb la finalitat de poder gaudir-ne sempre en perfecte estat d'ús i conservació. Així mateix, competeix a l'Ajuntament, en la seva funció de policia, evitar comportaments incívics en perjudici de la ciutadania, quan aquesta no tingui el deure jurídic de suportar-los, i regular l'activitat de les persones usuàries de les vies públiques per garantir que l'exercici d'un dret, per part d'un sector de la població, no menyscabi els drets de la resta.

És per aquest motiu que s´aprova la present ordenança amb la qual es dona així mateix compliment als anomenats principis de bona regulació com són els de necessitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica, transparència i eficiència.

 

TÍTOL I DISPOSICIONS GENERALS

Article 1. Fonament

El fonament legal per a l'elaboració d'aquesta Ordenança es troba en la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local, que en el seu article 4.1 a) confereix als ens locals territorials la potestat reglamentària i  d'autoorganització, en el seu article 25.2 atorga als municipis la facultat per regular les matèries objecte d'aquesta Ordenança i en el seu article 84 faculta els ajuntaments per intervenir l'activitat ciutadana a través d'ordenances.

Per la seva banda, l'article 1 de l'encara vigent Decret de 17 de juny de 1955, pel qual s'aprova el Reglament de serveis de les corporacions locals, estableix que els ajuntaments podran intervenir en les activitats dels seus administrats en l'exercici de la funció de policia.

Finalment, i en relació amb la potestat sancionadora, la competència municipal està reconeguda tant en l'article 25 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, com en l'article 139 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local.

Article 2. Objecte

Aquesta Ordenança té per finalitat preservar l'espai públic com a lloc de convivència i civisme, en el qual totes les persones puguin desenvolupar en llibertat les seves activitats de lliure circulació, oci, trobada i esbarjo, amb ple respecte a la dignitat i als drets dels altres i a la pluralitat d'expressions de tot tipus existents i, en definitiva, millorar la qualitat de vida i el benestar de la ciutadania en el municipi de Sant Llorenç des Cardassar.

És també objecte d'aquesta Ordenança establir normes que afavoreixin el normal desenvolupament de la convivència ciutadana, el bon ús i el gaudi dels béns i serveis d'ús públic, així com la seva conservació i protecció, en l'àmbit de les competències municipals, enfront dels usos indeguts de què puguin ser objecte, la sanció de les conductes incíviques i la reparació dels danys causats.

Article 3. Àmbit objectiu

Les prescripcions de la present Ordenança són aplicables en tot el territori que comprèn el terme municipal de Sant Llorenç des Cardassar. Les mesures de protecció regulades en aquesta Ordenança es refereixen als béns de servei o ús públics de titularitat municipal, així com a construccions, instal·lacions, mobiliari urbà i altres béns i elements de domini públic municipal situats en aquells.

També estan compresos en les mesures de protecció d'aquesta Ordenança els béns i les instal·lacions de titularitat d'altres administracions públiques i entitats públiques o privades que formen part del mobiliari urbà del municipi quan estan destinats al públic o constitueixen equipaments, instal·lacions o elements d'un servei públic.

Article 4. Àmbit subjectiu

Aquesta Ordenança s'aplica a totes les persones que es trobin en el terme municipal de Sant Llorenç des Cardassar. També és aplicable a les conductes realitzades per persones menors d'edat, en els termes i amb les conseqüències previstes en aquesta Ordenança i en la resta de l'ordenament jurídic.

Article 5. Òrgans competents

Les atribucions recollides en l'Ordenança seran exercides pels òrgans municipals competents, que podran exigir d'ofici, o a instància de part, sol·licitar llicències o autoritzacions; adoptar les mesures preventives, correctores o reparadores necessàries; ordenar quantes inspeccions estimin convenients, i aplicar el procediment sancionador, en cas d'incompliment de la legislació vigent i/o d'aquesta Ordenança.

Article 6. Actuacions administratives

Les actuacions derivades de l'aplicació d'aquesta Ordenança s'ajustaran a les disposicions sobre procediment, impugnació i, en general, al règim jurídic i sancionador que siguin aplicables.

TÍTOL II CONDUCTA CIUTADANA

Capítol I. Ordre públic

Article 7. Soroll

A fi d'evitar la contaminació acústica queda prohibit:

a. Promoure al carrer sorolls, veus, músiques, així com els sorolls reiterats produïts per animals domèstics i tot allò que pugui ser motiu de molèstia per al veïnatge.

b. Dedicar-se en el seu domicili a realitzar activitats que produeixin molèsties veïnals. Als edificis destinats a habitatges, no podran transcendir a la via pública ni a la comunitat veïnal, especialment durant l'horari nocturn.

c. El funcionament de qualsevol aparell a un nivell de volum que produeixi molèsties veïnals.

d. El funcionament d'equips musicals de vehicles amb volum elevat i portes o finestres obertes, així com l'estacionament perllongat amb el motor en marxa a la via pública.

A l'efecte d'aquesta ordenança, s'entendrà per “dia” o horari diürn el comprès entre les 8.00 i les 24.00 hores, i per “nit” o horari nocturn qualsevol interval comprès entre les 24.00 i les 8.00 hores de l'endemà.

Article 8. Prohibicions generals

Queda prohibit:

a. La pertorbació de la convivència que afecti de manera greu o rellevant, immediata i directa la tranquil·litat o l'exercici de drets legítims d'altres persones, el normal desenvolupament d'activitats de tota classe o la salubritat o ornats públics.

b. L'impediment de l'ús d'un servei públic per part d´altres persones amb dret a la seva utilització.

c. L'impediment o la obstrucció al normal funcionament d'un servei públic.

d. L'impediment de l'ús d'un espai públic per part d´altres persones amb dret a la seva utilització.

e. Impedir, obstaculitzar o dificultar amb qualsevol mitjà, l'accés, el pas o la circulació de vehicles, vianants, accés a habitatges, garatges, centres, locals o espais públics o privats.

f. Impedir, obstaculitzar o dificultar amb qualsevol mitjà, l'accés, el pas o la circulació de vehicles d'emergència i de les forces i cossos de seguretat.

g. Assetjar, realitzar actes o manifestacions molestos, hostils, ofensius, humiliants, intimidatoris, coactius o qualsevol altra conducta contraria a la ètica i bona fe, així com exercir la provocació amb la expressa finalitat de crear una situació de malestar, conflicte o altra circumstància que altres persones no tinguin la obligació de suportar.

Article 9. Escàndols a la via pública

Queda prohibida la provocació d´escàndols a la via pública i adoptar comportaments que produeixin danys en propietats alienes.

Article 10. Material pirotècnic

Es prohibeix disparar armes de salva, coets, petards, traques, boles explosives, castells de focs artificials i altres de similars sense previ permís de Batlia. En tot cas, l'autorització i la utilització de dit material quedaran subjectes al compliment de les condicions establertes en el Reial decret 989/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el Reglament d'articles pirotècnics i cartutxeria, i altra normativa concordant.

Article 11. Jocs i esports

La pràctica de jocs i esports a l'espai públic està sotmesa al principi general de respecte als altres i, especialment, de la seva seguretat i tranquil·litat, així com al fet que no impliquin perill per als béns, serveis o instal·lacions, tant públics com privats.

Queda prohibit a les instal·lacions de jocs o esports d'us públic, alterar-los, modificar-los, afegir accessoris provisionals o permanents o moure´ls de lloc sense la corresponent autorització.

Queda prohibida la pràctica de jocs o esports amb ànim de lucre  a les instal·lacions d'us públic sense la corresponent autorització administrativa.

Queda prohibida la realització d'activitats, esports o jocs als espais públics que puguin suposar un dany per a la resta de persones que els usen o per al mobiliari urbà existent en aquests. Queden exceptuades les proves esportives i altres esdeveniments a la via i els espais públics degudament autoritzats.

Tractant-se d'infraccions consistents en la pràctica de jocs i esports a l'espai públic, la Policia Local confiscarà cautelarment els mitjans utilitzats. Es presumeix la propietat de les persones posseïdores respecte dels mitjans confiscats. En tot cas, quan les persones usuàries dels patins, monopatins, bicicletes, minimotos o similars, es reputin persones no propietàries i no puguin acreditar a l'acte la seva propietat, es podran confiscar i retirar fins que n'acreditin la propietat i satisfacin l'import de la sanció corresponent, així com la taxa corresponent de retirada segons l'ordenança fiscal aplicable. Transcorreguts quinze dies des de la confiscació sense que el seu titular els hagi reclamat, es destruiran o es lliuraran a una organització no governamental si fos possible, i s'aixecarà l'oportuna acta a aquest efecte.

 

Article 12. Campanyes i almoines a la via pública

Es prohibeix realitzar qualsevol tipus de campanya d'ajuda o almoines a la via pública o les platges, sense disposar amb anterioritat de la deguda autorització municipal.

Article 13. Mendicitat

Queda igualment prohibit oferir qualsevol bé o servei a persones que es trobin en l'interior de vehicles privats o públics. Es consideraran inclosos en aquest supòsit, entre altres comportaments, la neteja dels parabrises dels automòbils detinguts en els semàfors o a la via pública, així com l'oferiment de qualsevol objecte.

L'Ajuntament adoptarà totes les mesures al seu abast per erradicar la situació de mendicitat en qualsevol de les seves formes en el municipi. A tal fi, treballarà i prestarà l'ajuda que sigui necessària per a la inclusió social.

Es prohibeix també aquelles conductes que, baix l'aparença de mendicitat o baix formes organitzades, representin actituds coactives o d'assetjament, o obstaculitzin o impedeixin de manera intencionada el lliure transit dels ciutadans pels espais i vies públiques.

La Policia Local o, si escau, els Serveis Socials, informaran a les persones que exerceixin la mendicitat en llocs de trànsit públic de la possibilitat d'acudir als Serveis Socials de l'Ajuntament per sol·licitar informació, valoració i assessorament sobre els recursos existents.

Article 14. Activitats sexuals

Es prohibeixen els serveis sexuals mitjançant l'oferiment, la sol·licitud, la negociació i l'acceptació, directament o indirectament, a l'espai públic.

Es prohibeix la realització de qualsevol acte d'exhibicionisme, proposició o provocació de caràcter sexual que no constitueixi il·lícit penal, i la realització d'actes de contingut sexual als espais públics del terme municipal.

Així mateix es prohibeixen les conductes que, sota l'aparença de prostitució o sota formes organitzades, representin actituds coactives o d'assetjament, o obstaculitzin o impedeixin intencionadament el lliure trànsit ciutadà pels espais públics o que afectin la seguretat viària.

Els Serveis Socials, amb l'auxili de la Policia Local, si és el cas, informaran a les persones que ofereixen serveis sexuals retribuïts en espais públics de la possibilitat d'acudir als Serveis Socials de l'Ajuntament per sol·licitar informació, valoració i assessorament sobre els recursos existents.

Article 15. Prohibició de consum de begudes alcohòliques

Es prohibeix el consum de begudes alcohòliques en llocs i vies públiques, establiments i espais d´ús públic incloses les platges, tot amb l´excepció dels locals destinats a la restauració i/o oci degudament autoritzats.

S'aplicarà la sanció en grau màxim quan:

1. El consum de begudes alcohòliques es produeixi de forma massiva per part de grups de persones, els anomenats vulgarment botellots, o convidin a l'aglomeració d'aquestes.

2. Es deteriori greument, com a resultat de l'acció de consum, la tranquil·litat de l'entorn o es provoquin situacions d'insalubritat.

3. Es produeixin, derivades del consum, situacions denigrants per persones vianants o altres persones usuàries dels espais públics.

4. El consum es produeixi en llocs freqüentats per menors, o en la seva presència.

5. Quan a conseqüència d'aquestes activitats s'embruti l´entorn.

En aquesta prohibició no es tindran en consideració els espais on es desenvolupin actes i festes patronals autoritzades per l'Ajuntament.

Els agents de l'autoritat retiraran i intervindran cautelarment les begudes, els envasos o demés elements objecte de les prohibicions, així com els materials o mitjans emprats. Les begudes alcohòliques podran ser destruïdes immediatament per raons higièniques i sanitàries.

Article 16. Prohibició de venda de begudes alcohòliques

Per raons d'ordre públic, es prohibeix la venda de begudes alcohòliques entre les 0.00 hores i les 08.00 hores als establiments comercials que incloguin en la seva oferta aquest tipus de begudes, amb independència del règim d'obertura que els sigui aplicable, amb l´excepció de la venda en establiments destinats a hostaleria i restauració, sempre que aquestes estiguin destinades al consum dins del local.

Així mateix, es prohibeix la venda o dispensació de begudes alcohòliques per part d'establiments pel consum fora del mateix i de les seves zones annexes degudament autoritzats.

En aquesta prohibició no es tindrà en consideració els espais on es desenvolupin, actes i festes patronals autoritzades per l'Ajuntament.

Les persones organitzadores de qualsevol acte de naturalesa cultural, lúdica, festiva, esportiva o de qualsevol altra índole, vetllaran perquè no es produeixin durant la seva celebració les conductes descrites sobre el consum i venda de begudes alcohòliques, sent responsables de les mateixes, quedant obligades a garantir la seguretat de les persones i els béns, a vetllar perquè els espais públics no s'embrutin ni es deteriorin i a la seva reposició al seu estat original. Si amb motiu de qualsevol d'aquests actes es realitzen aquestes conductes, les corresponents persones organitzadores ho comunicaran immediatament als/a les agents de l'autoritat, els quals podran optar en cas necessari per la suspensió de l'activitat.

Article 17. Negocis a la via pública

Es prohibeix la realització d'activitats i prestació de serveis a l'espai públic i platges no autoritzats tals com a jocs que impliquin apostes, tarot, col·locació de trenes, músics/músiques de carrer, mims, vidència, publicitat, promoció de negocis, massatges, tatuatges, venda ambulant o altres que necessitin autorització municipal.

Es prohibeix l'oferiment a viva veu, així com la persistència en la realització d'activitats i/o prestació de serveis a la via pública, llevat que hagi estat demandat per la persona usuària.

Es prohibeix l'ús de la via pública per a la promoció i la venda de vehicles nous o usats, tant per empreses com per particulars, mitjançant el seu estacionament, incorporant a aquests qualsevol tipus d'anunci o rètol que així ho indiqui, excepte els que disposin de la corresponent autorització o llicència municipal.

Queda prohibit exercir l'activitat d'aparcador/a de cotxes, excepte que disposin de l'autorització municipal corresponent.

Queda prohibit col·laborar a l'espai públic amb qui realitza les activitats o presta els serveis no autoritzats, amb accions com vigilar i alertar sobre la presència dels/de les agents de l'autoritat.

Es prohibeix la demanda, l'ús o el consum a l'espai públic de les activitats o els serveis no autoritzats als quals es refereix aquest article.

En els supòsits anteriors, la Policia Local, després de formular la corresponent denúncia, retirarà i confiscarà cautelarment el gènere o els elements objecte de les prohibicions i els materials o els mitjans utilitzats. En tot cas, confiscarà cautelarment els diners obtinguts, i haurà de fer constar en el butlletí de denúncia la quantitat econòmica lliurada, la qual ho serà en concepte d'abonament provisional de la sanció, així com la taxa corresponent de retirada segons l'ordenança fiscal aplicable. S'exercirà la custòdia dels altres objectes confiscats en un lloc segur habilitat a aquest efecte fins al lliurament a la seva persona titular o durant un termini màxim de quinze dies. Si la persona propietària del gènere o objectes confiscats els reclamés abans del termini de quinze dies citat, haurà d'abonar l'import de la sanció tipificada per a la infracció comesa i les taxes  per custòdia corresponents.

Transcorreguts quinze dies des de la confiscació de l'objecte sense que la seva persona titular l'hagi reclamat, es destruirà aixecant l'oportuna acta a aquest efecte o se'ls donarà la destinació que sigui adequada, i es podrà lliurar el que s'ha confiscat a institucions de beneficència, organitzacions no governamentals o qualsevol altre centre o institució similar, sempre que això sigui possible.

Article 18. Usos prohibits a la via pública

No estan permesos els següents usos impropis dels espais públics i dels seus elements:

a. Acampar a les vies i els espais públics, acció que inclou la instal·lació estable en aquests espais públics o els seus elements de mobiliari que s'hi hagi instal·lat, tendes de campanya, vehicles, autocaravanes o caravanes, excepte autoritzacions per a llocs concrets. Es considera que s'exerceix l'activitat d'acampada mitjançant caravana o autocaravana quan no estigui enganxada al vehicle tractor en el cas de la caravana i/o hi hagi elements exteriors tals com falques, tendals, escaletes d'accés, etc.

Les persones usuàries d'autocaravanes i caravanes, respectaran l'entorn i la neteja dels espais autoritzats, així com els sorolls per salvaguardar la convivència. Es respectaran les normes establertes a l'ordenança fiscal corresponent.

b. Utilitzar els bancs i els seients públics per a usos diferents als quals estan destinats.

c. Rentar-se o banyar-se persones o animals en fonts, estanys o similars.

d. Abeurar o banyar animals en fonts, estanys o similars.

e. Rentar roba en fonts, estanys o similars.

f. Encadenar bicicletes i ciclomotors o qualsevol altre element al mobiliari urbà, arbres, fanals, canalitzacions, etc.

En els supòsits recollits, la Policia Local, després de formular la corresponent denúncia, tallarà els elements de subjecció, retirarà i confiscarà cautelarment els materials o els mitjans utilitzats. S'exercirà la custòdia dels objectes confiscats en lloc segur habilitat a aquest efecte fins al lliurament a la seva persona titular fins a un màxim de quinze dies. Si la persona propietària del gènere o objectes confiscats els reclamés abans del termini citat, haurà d'abonar l'import de la sanció tipificada per a la infracció comesa.

En cap cas no es pot estacionar a via pública cap tipus de remolc o caravana quan aquesta estigui desenganxada del vehicle tractor.

La manipulació, alteració o modificació en les instal·lacions o elements dels fanals, arquetes i quadres elèctrics, així com el trencament de la il·luminaria, bàculs, basaments, connexions interiors o subtracció de tapes i registres, aspersors i altres similars que impliquin o impedeixin el normal funcionament de les instal·lacions.

La manipulació de les papereres i contenidors situats a la via i espais públics, moure-les, arrabassar-les, incendiar-les, bolcar-les, buidar el seu contingut al sòl, realitzar inscripcions o aferrar papers o ferratines i tot el que deteriori la seva estètica o entorpeixi el seu ús, així com depositar petards, llosques de tabac o altres matèries enceses i materials, instruments o objectes perillosos.

Article 19. Satisfacció de necessitats fisiològiques a la via pública

Queda prohibida la satisfacció de necessitats fisiològiques així com escopir a la via pública i als espais públics.

 

Capítol II Seguretat, comoditat i ornat

Article 20. Pintades

Queda prohibit el pintat o grafisme en espais públics o d´ús públic, vies públiques, mobiliari urbà, etc. Qui les realitzi, a més de ser objecte de denúncia i sanció, s'haurà de fer càrrec les despeses de reposició corresponents.

L'Ajuntament, subsidiàriament, podrà netejar o reparar els danys causats per la infracció, amb càrrec a la persona o persones responsables i sense perjudici de la imposició de les sancions corresponents.

Queden exclosos els murals artístics que es realitzin amb autorització de la propietat o amb autorització municipal.

Article 21. Despreniment d'objectes

Es prohibeix col·locar cossiols, tests i qualsevol altre objecte penjat o sobre les balconades, finestres o terrats de manera que puguin desprendre's sobre la via pública.

Article 22. Obstaculització del trànsit

Queda prohibit llençar o dipositar a la via pública qualsevol element o utensili que pugui impedir o dificultar el lliure trànsit de vehicles o persones, tals com cadires o cossiols sense autorització.

Article 23. Focs

Queda prohibit deixar a les balconades, finestres i als límits de les terrasses focs encesos, així com fer barbacoes o focs als espais públics i platges sense autorització.

Article 24. Incendis

Tota persona té l'obligació, en cas d'incendi urbà o forestal, d'avisar o donar compte immediat del sinistre a 112 emergències, indicar la situació de l'incendi i intentar apagar-lo, si encara comença, fins que arribin els equips d'extinció.

Article 25. Fums, emanacions i altres molèsties

No està permès a cap veí o veïna molestar els altres amb la producció de fums, renous provinents d'extracció de fums o altres emanacions insalubres o incòmodes.

Article 26. Mobiliari urbà

Seran sancionades les persones que per qualsevol concepte espatllin, maltractin o facin ús indegut d'alguna instal·lació municipal o mobiliari urbà, les quals, a més, hauran d'abonar les despeses dels danys ocasionats. Igualment han de respectar-se els jardins, l'arbrat i tota classe d'instal·lacions i evitar ocasionar-los cap perjudici.

Queda prohibit cobrir amb pintura, mostres, cartells, adhesius o anuncis les nomenclatures dels carrers i places, la numeració de les cases, els senyals de trànsit, els fanals i qualsevol tipus de mobiliari urbà.

Article 27. Arbrat i jardineria pública

En les vies públiques i espais públics queda prohibit talar, rompre, sacsar, danyar, arrencar els arbres i plantes, tallar branques i fulles, gravar o raspar l'escorça, abocar tota classe de líquids malgrat no siguin perjudicials, llençar o espaiar escombraries i residus en els arbres i plantes o en les seves proximitats, així com no atendre les indicacions dels panells i avisos que puguin formular el personal vigilant, encarregat o agent de l'autoritat.

Article 28. Amuntegament en habitatges

El nombre màxim de persones que podran estar empadronades en un habitatge serà el determinat en la normativa vigent, procedint les sancions, regularitzacions i actuacions que s´hi prevegin en cas d´incompliment.

 

Capítol III Ús de material pirotècnic

Article 29. Requisits

L'ús de material pirotècnic amb qualsevol finalitat només es podrà realitzar en els termes previstos en la normativa legal aplicable per la qual es regula la manipulació i l'ús de productes pirotècnics en la realització d'espectacles públics de focs artificials i amb el compliment previ dels requisits que s'hi assenyalen, entre ells l'autorització administrativa, si escau, i la possessió de l'assegurança de responsabilitat civil corresponent.

Article 30. Autorització

Per amollar focs d'artifici en petita quantitat (traques, coets, etc.), bé sigui a la via pública o en terreny de propietat particular, haurà d'obtenir-se la corresponen autorització i la persona sol·licitant serà responsable dels sinistres que puguin ocórrer.

Article 31. Horaris

En el nucli urbà només es podran amollar artefactes pirotècnics, sigui quina sigui la seva potència, entre les nou i les vint-i-tres hores.

Excepcionalment i amb l'autorització prèvia corresponent, es podran amollar artefactes pirotècnics fora de l'horari establert.

 

TÍTOL III PROTECCIÓ DEL MEDI AMBIENT URBÀ

Article 32. Neteja d'edificacions

La propietat de les finques, habitatges i establiments està obligada a mantenir en constant estat de neteja les diferents parts dels immobles que siguin visibles des de la via pública, de tal manera que s'aconsegueixi una uniformitat en la seva estètica, d'acord amb el seu entorn urbà.

Es prohibeix tenir a la vista del públic, en les obertures dels edificis i baranes exteriors de les terrasses, roba estesa bruta o rentada i qualsevol altra classe d'objecte que sigui contrari al decòrum de la via pública o al manteniment de l'estètica urbana.

Les persones propietàries dels edificis, finques, habitatges i establiments estan obligades a mantenir netes les façanes, els rètols de numeració situats als carrers, les mitgeres descobertes, les entrades, les escales d'accés i, en general, totes les parts dels immobles que siguin visibles des de la via pública, i també a realitzar els treballs de manteniment, neteja, referit i estucat, quan per motius d'ornat públic sigui necessari i ho ordeni l'autoritat municipal, amb l'expedient previ instruït a aquest efecte.

L'incompliment de l'ordenat determinarà l'aplicació de la sanció corresponent i, si escau, l'execució subsidiària per part de l'Ajuntament.

Article 33. Neteja d'establiments comercials

Quan es realitzi la neteja d'aparadors, portes, marquesines, tendals o cortines dels establiments comercials, s'han d'adoptar les degudes precaucions per no causar molèsties a les persones vianants ni embrutar la via pública, i si, no obstant això, aquesta s'embruta, les persones titulars de l'establiment estan obligades a netejar-la i a retirar-ne els residus resultants.

 

TÍTOL IV RÈGIM SANCIONADOR

Capítol I Generalitats

Article 34. Disposicions generals

Les accions o omissions que infringeixin el que preveu aquesta Ordenança generaran responsabilitat de naturalesa administrativa, sense perjudici de l'exigible en via penal o civil.

Els fets manifestats per la Policia Local en la denúncia o acta de confiscació que s'aixequi a conseqüència d'una infracció observada gaudeixen de presumpció de veracitat, d'acord amb el que estableix l'article 77.5 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

 

Capítol II  Infraccions

Article 35. Infraccions

1. Les infraccions es classifiquen en: lleus, greus i molt greus.

2. Seran qualificades com a infraccions lleus els incompliments de les disposicions de la present Ordenança que no es trobin tipificats com a greus o molt greus.

3. Són infraccions greus:

a. Les infraccions lleus quan concorri l'agreujant de reincidència.

b. Pertorbar la convivència que afecti de manera greu o rellevant, immediata i directa la tranquil·litat o l'exercici de drets legítims d'altres persones, el normal desenvolupament d'activitats de tota classe o la salubritat o ornats públics.

c. Obstruir l'ús d'un servei públic per part d´altres persones amb dret a la seva utilització.

d. Obstruir el normal funcionament d'un servei públic.

e. Obstruir l'ús d'un espai públic per part d´altres persones amb dret a la seva utilització.

f. Obstaculitzar o dificultar amb qualsevol mitjà, l'accés, el pas o la circulació de vehicles, vianants, accés a habitatges, garatges, centres, locals o espais públics o privats.

g. La provocació d´escàndols a la via pública.

h. Realitzar activitats o jocs als espais públics que puguin suposar un dany per a la resta de persones que els usen o per al mobiliari urbà existent.

i. Realitzar qualsevol tipus de campanya d'ajuda o almoines a la via pública o les platges sense disposar amb anterioritat de la deguda autorització municipal.

j. Espatllar, maltractar, fer un ús indegut o ocasionar perjudicis de les instal·lacions municipals o mobiliari urbà, jardins o arbrat, excepte que per la seva gravetat els fets pugin ser considerats com a infracció molt greu.

k. Cobrir amb pintura, mostres, cartells, adhesius o anuncis les nomenclatures dels carrers i places, la numeració de les cases, els senyals de trànsit, els fanals i qualsevol tipus de mobiliari urbà, així com els elements del transport públic, inclosos els vehicles, les aturades i marquesines.

l. Satisfer necessitats fisiològiques a la via pública i als espais públics.

m. Col·laborar a l'espai públic amb qui realitza les activitats o presta els serveis no autoritzats, amb accions com vigilar i alertar sobre la presència dels/de les agents de l'autoritat.

n. Incomplir l´obligació, en cas d'incendi urbà o forestal, d´avisar o donar compte immediat del sinistre a 112 emergències, indicar la situació de l'incendi i intentar apagar-lo, si encara comença, fins que arribin els equips d'extinció.

o. Alterar, modificar, afegir accessoris provisionals o permanents o moure de lloc sense la corresponent autorització les instal·lacions de jocs o esports d´ús públic.

4. Són infraccions molt greus:

a. Les infraccions greus quan hi concorri l'agreujant de reincidència.

b. Impedir el normal funcionament d´un servei públic.

c. Impedir l'ús d'un espai públic per part d´altres persones amb dret a la seva utilització.

d. Impedir l'accés, el pas o la circulació de vehicles, vianants, accés a habitatges, garatges, centres, locals o espais públics o privats.

e. Assetjar, realitzar actes o manifestacions molestos, hostils, ofensius, humiliants, intimidatoris, coactius o qualsevol altra conducta contraria a la ètica i bona fe, així com exercir la provocació amb la expressa finalitat de crear una situació de malestar, conflicte o altra circumstància que altres persones no tinguin la obligació de suportar.

f. Adoptar comportaments que produeixin danys en propietats alienes.

g. L'oferiment, la sol·licitud, la negociació i l'acceptació, directament o indirectament, a l'espai públic de serveis sexuals.

h. Actes d'exhibicionisme, proposició o provocació de caràcter sexual que no constitueixi il·lícit penal, i la realització d'actes de contingut sexual als espais públics del terme municipal.

i. Consumir begudes alcohòliques en llocs, vies, establiments o transports públics, quan es pertorbi la tranquil·litat ciutadana.

j. Les conductes que, sota l'aparença de prostitució o sota formes organitzades, representin actituds coactives o d'assetjament, o obstaculitzin o impedeixin intencionadament el lliure trànsit ciutadà pels espais públics o que afectin la seguretat viària.

k. La venda en establiments comercials de begudes alcohòliques entre les 0.00 hores i les 08.00 hores de manera que suposi una infracció de l´article 16 de la present ordenança.

l. Atemptar especialment contra vehicles oficials, edificis públics i sobre monuments, edificis o immobles catalogats com a protegits.

m. Impedir, obstaculitzar o dificultar amb qualsevol mitjà, l'accés, el pas o la circulació de vehicles d'emergència i de les forces i cossos de seguretat.

n. Talar, rompre, sacsar, danyar, arrencar els arbres i plantes, tallar branques i fulles, gravar o raspar l'escorça, abocar tota classe de líquids malgrat no siguin perjudicials, llençar o espaiar escombraries i residus en els arbres i plantes o en les seves proximitats en les vies i espais públics.

o. La manipulació, alteració o modificació en les instal·lacions o elements dels fanals, arquetes i quadres elèctrics, així com el trencament de la il·luminaria, bàculs, basaments, connexions interiors o subtracció de tapes i registres, aspersors i altres similars que impliquin o impedeixin el normal funcionament de les instal·lacions.

p. Fer barbacoes o focs als espais públics i platges sense autorització.

q. Practicar jocs o esports amb ànim de lucre a les instal·lacions d´ús públic sense la corresponent autorització administrativa.

Article 36. Agreujants

Per a la graduació de les sancions, es tindrà en compte la concurrència de les circumstàncies agreujants que a continuació es transcriuen:

a. El risc de dany a la salut de les persones.

b. El risc d'incomoditat per a les persones.

c. El risc de perill per a les persones.

d. La producció de danys materials en els béns que es vegin afectats.

e. El nombre de persones perjudicades.

f. La conducta dolosa o culposa de la persona infractora.

g. La reincidència o reiteració.

h. La intensitat en la pertorbació ocasionada o causada.

i. El menyspreu i/o maltractament cap als/a les agents de l'autoritat.

j. La gravetat i naturalesa de la infracció i dels danys causats.

k. La transcendència social del fet.

l. El benefici econòmic derivat de l'activitat infractora.

m. La zona de comissió de la infracció.

n. L'obstaculització de la tasca inspectora, així com el grau d'incompliment de les mesures d'autocontrol.

o. Els obstacles, traves o impediments que limitin o dificultin la llibertat de moviments, l'accés, l'estada i la circulació de les persones en situació de limitació o mobilitat reduïda.

p. Comissió d´infraccions davant o en relació a persones menors d´edat, discapacitades o en situació de dependència.

La concurrència d'agreujants motivarà l'aplicació de la sanció en els graus superiors.

Article 37. Reincidència

S'entén que hi ha reincidència quan s'ha comès, en el termini d'un any, més d'una infracció d'aquesta Ordenança i així ha estat declarat per resolució ferma en via administrativa.

Article 38. Atenuants

Per a la graduació de les sancions, es tindran en compte la concurrència de les circumstàncies atenuants que a continuació es transcriuen:

a. La falta d'intencionalitat.

b. La correcció voluntària de la conducta infractora.

c. La reparació del dany causat.

d. La concurrència d'atenuants motivarà l'aplicació de la sanció en els graus inferiors.

Article 39. Prescripció

Les infraccions prescriuran, des del dia de la seva comissió:

a. Als tres anys les molt greus.

b. Als dos anys les greus.

c. Als sis mesos les lleus.

 

Capítol III  Sancions

Article 40. Sancions

De conformitat amb l'establert en l'article 141 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local, les multes per infracció d'aquesta Ordenança tindran les quanties següents:

  • Infraccions lleus: multa de 200 a 500 €.
  • Infraccions greus: multa de 500,01 a 1500 €.
  • Infraccions molt greus: multa de 1500,01 a 3.000 €.

En la fixació de les sancions de multa es tindrà en compte que, en tot cas, el compliment de la sanció no resulti més beneficiós per a la persona infractora que el compliment de les normes infringides.

Article 41. Treballs substitutoris

En cas de sancions imposades per infraccions dels articles 15 (Prohibició de consum de begudes alcohòliques), 20 (Pintades), 26 (Mobiliari urbà) i 27 (Arbrat i jardineria pública) de la present ordenança, l'Ajuntament podrà, sempre amb caràcter voluntari per part de la persona infractora, i dels pares i mares o tutors/es legals en cas de menors d'edat, substituir per la realització de treballs en benefici de la comunitat les sancions econòmiques imposades per les infraccions després de la resolució dels expedients, quan la matèria ho permeti i tenint en consideració les circumstàncies del cas.

Per a aquesta substitució de la multa per hores de treball, l'Ajuntament valorarà la quantia de la sanció sobre la qual s'aplicarà un criteri subjectiu, educatiu, i un altre d'objectiu d´atribució d'un valor econòmic a l'hora de treball, en relació amb el salari mínim interprofessional d'un treballador o treballadora temporal sense qualificació. En els casos en els quals es valori la necessitat es demanarà col·laboració als Serveis Socials municipals bàsics perquè aquests puguin establir una intervenció socioeducativa adequada.

En cap cas aquesta substitució afecta la indemnització que han de pagar les persones infractores pels possibles danys causats.

L´incompliment per part de la persona infractora de les directrius establertes pel corresponent personal municipal respecte a la forma de realització dels treballs substitutoris comportarà la imposició i cobrament de la sanció econòmica inicialment imposada.

Article 42. Prescripció

Les sancions prescriuran, des de l'endemà de la seva fermesa:

a. Als tres anys les molt greus.

b. Als dos anys les greus.

c. A l'any les lleus.

Capítol IV Procediment sancionador

Article 43. Procediment

El procediment sancionador s'ajustarà a l'establert en les lleis 39/2015, d´1 d´octubre, del procediment administratiu comú i Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic.

Article 44. Responsables

Seran responsables directes de les infraccions tipificades en aquesta Ordenança les persones que n'hagin comès l'autoria material.

Quan una persona major de catorze anys i menor de divuit vulneri aquesta Ordenança se li exigirà la responsabilitat directament i es notificaran les actuacions a les persones progenitores o tutores, que hauran de respondre solidàriament de la sanció objecte d'imputació. Quan es tracti de danys als serveis, els equipaments, les infraestructures, les instal·lacions i els espais públics, aquelles persones n'han de respondre també solidàriament. Quan la persona responsable sigui menor de catorze anys se'n donarà trasllat al Jutjat de Menors i s'informarà als Serveis Socials municipals i s'exigirà la responsabilitat subsidiària de les persones progenitores o tutores.

Article 45. Mesures cautelars

La Policia Local podrà, en tot cas, decomissar els utensilis i el gènere objecte de la infracció o que van servir, directament o indirectament, per a la comissió d'aquella, així com els diners, els fruits o els productes obtinguts amb l'activitat infractora, els quals quedaran sota la custòdia municipal mentre sigui necessari per a la tramitació del procediment sancionador o, a falta d'aquest, mentre perdurin les circumstàncies que van motivar el decomís. Les despeses ocasionades pel decomís seran a càrrec de la persona causant de les circumstàncies que l'hagin determinat.

Article 46. Tramitació de l'expedient

La competència per a la incoació dels procediments sancionadors objecte d'aquesta Ordenança, i per a la imposició de sancions i de les altres exigències compatibles amb les sancions, correspon a la Batllia o la regidoria o òrgan en qui delegui.

La instrucció dels expedients correspon al servei municipal corresponent.

La tramitació i la resolució del procediment sancionador s'ajustarà a l'establert en la legislació general sobre l'exercici de la potestat sancionadora.

Article 47. Concurrència d'infraccions

Incoat un procediment sancionador per dues o més infraccions entre les quals hi hagi relació de causa a efecte, s'imposarà només la sanció que resulti més elevada.

Quan no es doni la relació de causa a efecte a la qual es refereix l'apartat anterior, a les persones responsables de dues o més infraccions se'ls imposaran les sancions corresponents a cadascuna de les infraccions comeses, tret que s'apreciï identitat de subjectes, fets i fonaments. En aquest últim supòsit s'aplicarà el règim que sancioni amb major intensitat la conducta de la qual es tracti.

Article 48. Delictes

L'Ajuntament exercitarà les accions penals oportunes o posarà els fets en coneixement del Ministeri Fiscal quan consideri que poden constituir delicte. La incoació del procediment penal deixarà en suspens la tramitació del procediment administratiu fins que hagi conclòs aquell. No obstant això, l'Ajuntament podrà adoptar les mesures cautelars urgents que assegurin la conservació dels béns afectats i la seva reposició a l'estat anterior de la infracció.

Article 49. Règims sancionadors sectorials

L'establert en aquesta Ordenança no impedirà l'aplicació del règim sancionador previst en les disposicions sectorials que qualifiquin com a infracció les accions o omissions que s'hi preveuen. En tot cas no podran ser sancionats els fets que ho hagin estat penalment o administrativament en els casos que s'apreciï identitat de subjecte, fet i fonament.

En matèria d'utilització d'articles pirotècnics, les infraccions i sancions es regiran pel que disposa el Reial decret 989/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el Reglament d'articles pirotècnics i cartutxeria, i la Llei 4/2015, de de 30 de març, de protecció a la seguretat ciutadana, i altra normativa concordant.

Disposició transitòria

Els expedients incoats per infraccions comeses abans de l'entrada en vigor d'aquesta Ordenança es regiran, en allò que no perjudiqui la persona interessada, pel règim sancionador vigent en el moment de cometre's la infracció.

 

​​​​​​​Disposició final. Entrada en vigor

La present ordenança fou aprovada definitivament en data 17 de novembre de 2022 al no haver-se presentat reclamacions, objeccions o observacions contra el seu acord d'aprovació inicial. Entrarà en vigor una vegada que se'n publiqui el text íntegre al Butlletí Oficial de les Illes Balears i transcorregut el termini de quinze dies hàbils previst als articles 103.1 i 113.1 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears, continuant la seva vigència fins a la seva modificació o derogació expressa.

Contra el present acord es pot interposar recurs contenciós administratiu davant la Sala del Contenciós Administratiu del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos a comptar des del dia següent a la data de publicació del present anunci, de conformitat amb l´article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Sant Llorenç des Cardassar, a la data de la signatura electrònica (19 de gener de 2023)

El batle Pep Jaume Umbert