Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE SANTA EULÀRIA DES RIU

Núm. 53300
Aprovació definitiva de la modificació de l'ordenança fiscal reguladora de la taxa per l’entrada de vehicles a través de les voreres i reserves de via pública per a aparcament exclusiu

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

En no haver-se presentat reclamacions durant el termini d'exposició al públic, queda automàticament elevat a definitiu l'Acord plenari provisional de l'entitat sobre la modificació de l'Ordenança fiscal reguladora de la taxa per l'entrada de vehicles a través de les voreres i reserves de via pública per a aparcament exclusiu, i en compliment de l'article 17.4 del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aprovat pel Reial decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, es fa públic l'articulat de la nova ordenança fiscal:

ORDENANÇA FISCAL REGULADORA DE LA TAXA PER L'ENTRADA DE VEHICLES A TRAVÉS DE LES VORERES I RESERVES DE VIA PÚBLICA PER A APARCAMENT EXCLUSIU

ARTICLE 1. Fonament legal

Fent ús de les facultats concedides pels articles 133.2 i 142 de la Constitució i per l'article 106 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les Bases de règim local, i de conformitat amb el que disposen els articles 15 a 19 del Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, l'Ajuntament de Santa Eulària des Riu estableix la taxa d'aparcament exclusiu que es regirà per la present Ordenança fiscal, les normes de la qual atenen el que preveu l'article 57 de l'esmentat Reial decret legislatiu 2/2004, així com pel que estableix la Llei 25/1998 de 13 de juliol, de modificació del règim legal de les taxes estatals i locals i de reordenació de les prestacions patrimonials de caràcter públic.

ARTICLE 2. Objecte

L'objecte d'aquesta taxa estarà constituït per:

a) L'entrada o sortida de tota mena de vehicles a o des d'edificis, establiments, instal·lacions o solars, a través de vies o terrenys de domini públic o que estiguin afectes a l'ús públic, amb independència que s'hagi produït la cessió de tals vies o terrenys.

b) La reserva d'espais a les vies i terrenys d'ús públic, per a càrrega i descàrrega de mercaderies de qualsevol classe, amb prohibició d'estacionament a tercers a la part de la via afectada, a sol·licitud d'entitats o particulars.

c) La reserva d'espais per a aparcament exclusiu o prohibició d'estacionament, a les vies i terrenys d'ús públic per al servei d'entitats o particulars.

d) La reserva d'espais per a principi o final de línia de serveis regulars o discrecionals de viatgers.

ARTICLE 3. Obligació de contribuir

1. Fet imposable. Està constituït per la realització sobre la via pública de qualsevol dels aprofitaments referits a l'article 2 de la present Ordenança.

2. Obligació de contribuir. L'obligació de contribuir neix en el moment en què l'aprofitament sigui concedit, o en què aquest s'iniciï si es fes sense l'autorització oportuna.

ARTICLE 4. Subjecte passiu

1. Són subjectes passius d'aquesta taxa a títol de contribuents les persones físiques o jurídiques i les entitats a què fa referència l'article 35.4 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, general tributària, que gaudeixin, utilitzin o efectuïn els aprofitaments enumerats a l'article 2, posseeixin o no la preceptiva autorització.

2. Tendran la condició de substituts del contribuent els propietaris de les finques o locals o, si escau, les comunitats de propietaris a què donin accés les entrades o sortides de vehicles, que podran repercutir les quotes sobre els respectius beneficiaris.

ARTICLE 5. Responsables

Respondran del deute tributari els deutors principals juntament amb altres persones o entitats. A aquests efectes es consideraran deutors principals els obligats tributaris de l'article 35.2 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, general tributària.

Llevat de precepte legal exprés en contra, la responsabilitat serà sempre subsidiària.

Respondran solidàriament de les obligacions tributàries del subjecte passiu les persones físiques i jurídiques a què es refereix l'article 42 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, general tributària.

Pel que fa a la responsabilitat solidària i subsidiària del deute tributari, ha d'atenir-se al que estableixen, respectivament, els articles 42 i 43 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, general tributària.

ARTICLE 6. Tarifa

Les bases de percepció s'ajustaran a la següent tarifa:

a) Anual:

1

Per entrada de vehicles a cotxeres o aparcaments individuals a través de voreres i destinats a un ús particular amb un màxim de 4 metres lineals.

a)

Amb autorització de gual permanent

85,00 €

- Per metre lineal addicional o fracció

30,00 €

b)

Sense autorització de gual permanent

42,50 €

- Per metre lineal addicional o fracció

15,00 €

 

 

 

2

Per entrada de vehicles a edificis o instal·lacions d'aparcament públic o privat a través de voreres:

 

- Fins a un màxim de 20 places

195,00 €

- Per plaça addicional

5,00 €

 

 

 

3

Per entrada de vehicles a locals, garatges, aparcaments comercials o espais privats que s'utilitzin com a aparcament per poder realitzar serveis comercials, industrials, custòdia de vehicles, etc., fins a un màxim de 5 metres.

195,00 €

- Per metre lineal addicional o fracció

50,00 €

 

 

 

4

Per autorització de reserva de via pública per a càrrega i descàrrega de mercaderies fins a un màxim de 5 metres.

250,00 €

- Per metre lineal addicional o fracció

50,00 €

5

Reserves d'espais o prohibició d'estacionament a les vies i els terrenys d'ús públic per a principi o final de parades de línies de serveis regulars interurbans o transports col·lectius de viatgers, serveis discrecionals d'excursions i agències de turisme i anàlegs, per cada 5 metres lineals o fracció de calçada que arribi a la reserva d'espai.

250,00 €

 

 

 

6

Per autorització de reserva de via pública a requeriment de particular fins a un màxim de 4 metres.

200,00 €

- Per metre lineal addicional o fracció

50,00 €

b) Temporal:

7

Per reserva temporal de la via pública per a càrrega i descàrrega de mercaderies de qualsevol classe (quan aquesta reserva es faci per a un sol beneficiari) o reserva de via pública a requeriment de particular.

 

- Per la 1a hora o fracció, per metre lineal

6,00 €

- Per la 2a hora i següents, o fracció, per metre lineal/hora

3,00 €

 

8

Reserva d'espai temporal per a estacionament, per a la realització obres subjectes a comunicació prèvia/llicència (quan aquesta reserva es faci per a un sol beneficiari), amb un mínim de 10 m2.

 

 

- Vorera per metre quadrat/dia

0,80 €

 

- Calçada per metre quadrat/dia

0,78 €

 

- Calçada zona blava per metre quadrat/dia

1,29 €

 

9

Reserva d'espai temporal per a estacionament en aparcaments d'ús públic dins parcel·les, per metre quadrat/dia.

0,35 €

c) Placa de gual:

10

Per lliurament de la placa d'autorització de gual permanent

40,00 €

ARTICLE 7. Exempcions

S'exceptuen del pagament de la present taxa les administracions públiques pels aprofitaments inherents als serveis públics de comunicacions que siguin explotats directament per aquesta i per tots els que afectin els interessos a la seguretat ciutadana o a la defensa nacional.

Així mateix, s'exceptuen del pagament de la present taxa les autoritzacions de reserva de via pública que siguin indispensables perquè, a les zones sense voreres, els vesins puguin garantir l'entrada física als seus domicilis.

ARTICLE 8. Administració, cobrança i meritació

1. Es formarà un padró de les persones subjectes al pagament de la taxa que, aprovat provisionalment per l'Ajuntament, s'anunciarà al públic per quinze dies en el BOIB a efectes de reclamacions.

2. El referit padró, una vegada aprovat per l'Ajuntament prèvia resolució de les reclamacions interposades, constituirà la base dels documents cobratoris. Les quotes anuals corresponents a aquesta taxa seran objecte de rebut únic sigui quin sigui l'import, és a dir, de pagament anual.

3. Les altes que es produeixin dins l'exercici tenen efectes des de la data en què neixi l'obligació de contribuir-hi. L'Administració notificarà als subjectes passius la liquidació corresponent a l'alta al padró, amb expressió de:

a) Els elements essencials de la liquidació.

b) Els mitjans d'impugnació que puguin ser exercits, amb indicació de terminis i organismes en què hauran de ser interposats.

c) Lloc, termini i forma en què ha de ser satisfet el deute tributari.

4. Les baixes han de ser formulades pels subjectes passius, i una vegada comprovades per l'Administració han de produir l'eliminació respectiva del padró amb efectes a partir de l'exercici següent al que s'han presentat.

5. En els aprofitaments anuals, la meritació de la taxa es produirà el primer dia de l'any natural o, en el cas d'altes al padró, quan s'atorgui la llicència d'ocupació o des del moment en què s'iniciï l'ocupació, la utilització o aprofitament sense que intervengui la preceptiva autorització, segons els casos.

6. En els aprofitaments temporals, la taxa es meritarà quan s'atorgui l'autorització oportuna, i en aquest cas el període impositiu coincidirà amb el temps autoritzat, o des que aquest s'iniciï sense l'autorització oportuna. Quan es presenti la sol·licitud que iniciï l'actuació, no es tramitarà sense que s'hagi efectuat el pagament corresponent.

ARTICLE 9. Normes de gestió

Les persones o entitats interessades en la concessió dels aprofitaments regulats en aquesta Ordenança hauran de sol·licitar prèviament la llicència corresponent i formular declaració acompanyada d'un plànol detallat de l'aprofitament i de la situació dins el municipi, i especificar clarament l'espai i la durada requerits.

Els serveis tècnics d'aquest Ajuntament comprovaran i investigaran les declaracions formulades pels interessats i concediran, si escau, les autoritzacions quan no es trobin diferències amb les peticions de llicències, i sempre que no hi hagi circumstàncies de tipus tècnic, vial o circulatori apreciades lliurement per l'Administració que la desaconsellassin. Si es donen diferències, es notificaran als interessats i es giraran, si escau, les liquidacions complementàries que siguin procedents, i es concediran les autoritzacions una vegada esmenades les diferències pels interessats i, si escau, realitzats els ingressos complementaris que siguin procedents.

ARTICLE 10

Les quotes liquidades i no satisfetes dins el període voluntari seran exigides per la via de constrenyiment, d'acord amb el Reial decret 939/2005, de 29 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament general de recaptació.

ARTICLE 11. Infraccions i sancions

En tot el que es refereix a infraccions i sancions, serà aplicable la Llei 58/2003, de 17 de desembre, general tributària, en concret els articles 181 i següents, així com les seues disposicions de desplegament, segons el que disposa l'article 11 del Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, aprovat pel Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març.

DISPOSICIÓ FINAL ÚNICA

La present Ordenança fiscal va ser aprovada pel Ple d'aquest Ajuntament en sessió ordinària celebrada el 24 de novembre de 2022, i publicada en el BOIB número XXX de data XX de XXXXXX de XXXX, i serà vigent fins a la modificació o derogació expressa.

Contra el present Acordo, conforme a l'article 19 del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aprovat pel Reial decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, es podrà interposar recurs contenciós-administratiu, davant la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears amb seu a Palma, en el termini de dos mesos a comptar des de l'endemà a la publicació del present anuncio, de conformitat amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, de la Jurisdicció Contenciós-Administrativa.

 

Signat digitalment en Santa Eulària des Riu, (16 de gener de 2023)

La alcaldessa (María del Carmen Ferrer Torres)