Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MEDI AMBIENT I TERRITORI

Núm. 762025
Proposta de resolució i resolució d’inici del procediment per a declarar zona d’especial conservació (ZEC) el lloc d’importància comunitària (LIC) ES 5310126 Puig Malet i Santa Eularieta de Menorca i del procediment d’elaboració del seu pla de gestió

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

1. El 12 de juliol de 2013 el Consell de Govern de les Illes Balears va acordar aprovar la proposta d'ampliació de la llista de llocs d'importància comunitària amb l'espai protegit Xarxa Natura 2000 Puig Malet i Santa Eularieta (LIC ES5310126).

2. La proposta fou tramesa al ministeri competent en matèria de medi ambient, el Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente, perquè la comuniqués a la Comissió Europea i s'aprovés la seva inclusió en la llista de LIC en l'àmbit de les Illes Balears. La Comissió Europea, mitjançant la Decisió d'Execució (UE) 2015/74, de 3 de desembre de 2014 , per la qual s'adopta la octava llista actualitzada de llocs d'importància comunitària de la regió biogeogràfica mediterrània, incorporà l'espai Xarxa Natura 2000 Puig Malet i Santa Eularieta (LIC ES5310126) a la llista de llocs d'importància comunitària de la regió biogeogràfica mediterrània.

3. D'altra banda, la Directiva 2009/147/CE del Parlament Europeu i del Consell, de 30 de novembre de 2009, relativa a la conservació de les aus silvestres, estableix que les espècies esmentades en l'annex I han de ser objecte de mesures de conservació especials quant al seu hàbitat i que els estats membres han de prendre mesures semblants pel que fa a les espècies migratòries que no preveu l'annex I, d'arribada regular.

4. D'acord amb els articles 4 i 6 de la Directiva 92/43/CE i 44 i 45 de la Llei 42/2007, de 13 de desembre, del patrimoni natural i de la biodiversitat, les comunitats autònomes, amb un tràmit previ d'informació pública, han de declarar els LIC zones especials de conservació (ZEC), a més de les ZEPA, en l'àmbit territorial propi, i fixar les mesures de conservació necessàries que donin resposta a les exigències ecològiques dels tipus d'hàbitats naturals i de les espècies d'interès comunitari presents en aquestes àrees. Les mesures de conservació s'han d'incloure en els plans o els instruments de gestió adequats i les mesures reglamentàries, administratives o contractuals apropiades.

5. La declaració de ZEC del LIC 5310126 Puig Malet i Santa Eularieta s'ha d'aprovar tan aviat com sigui possible, tota vegada que ja ha transcorregut el termini de sis anys des de la seva incorporació a la llista inicial de LIC per a la regió biogeogràfica mediterrània.

6. Per a la declaració de ZEC cal que el pla o instrument de gestió hagi estat aprovat amb anterioritat o que s'aprovi conjuntament amb aquesta declaració, d'acord amb l'article 42.3 de la Llei 42/2007.

7. D'acord amb la Llei 5/2005, de 26 de maig, per a la conservació dels espais de rellevància ambiental (LECO) , correspon al Consell de Govern, mitjançant un acord, la declaració com a ZEC dels LIC que hagin estat seleccionats i designats per la Comissió Europea, seguint el procediment que estableix l'article 9 d'aquesta llei.

8. Els plans o els instruments de gestió de les ZEC i de les ZEPA s'han d'aprovar per decret del Govern de les Illes Balears, d'acord amb el que disposa l'article 38.3 de la Llei 5/2005.

9. D'acord amb l'article 9.2.a de la Llei 5/2005, l'inici del procediment correspon al conseller competent en medi ambient, mitjançant una resolució, que anirà acompanyada d'un document bàsic que contengui els objectius i les directrius per a l'ordenació dels recursos naturals de l'àmbit, la identificació de l'espai territorial de què es tracti, la identificació de l'espai geogràfic i els valors ambientals, així com de qualsevol altre tipus que motivin l'inici del procediment.

10. S'adjunta a aquesta proposta, l'estudi dels valors ecològics i científics del LIC ES5310126 Puig Malet i Santa Eularieta de Menorca, elaborat a instància del Consell Insular de Menorca, en el marc del projecte Life + Reneix, per donar compliment a l'establert en l'article 9 de la Llei 5/2005.

Per tot això, d'acord amb l'article 16 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears d'acord amb l'article 9 de la Llei 5/2005, elev al conseller de Medi Ambient i Territori la següent

 

Proposta de Resolució

1. Iniciar el procediment per declarar zona d'especial conservació (ZEC) el lloc d'importància comunitària LIC ES5310126 Puig Malet i Santa Eularieta i elaborar els documents del seu pla de gestió.

2. Designar la Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat com a òrgan responsable de la tramitació administrativa escaient per a l'elaboració dels documents del pla de gestió del LIC ES5310126 Puig Malet i Santa Eularieta i la declaració com a zona d'especial conservació (ZEC).

3. Notificar aquesta Resolució a les administracions territorials afectades i publicar-la en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i, com a mínim, en dos dels diaris de major tirada de l'illa de Menorca.

 

Palma, 12 de desembre de 2022

El director general d'Espais Naturals i Biodiversitat Llorenç Mas Parera

Conforme amb la proposta. En dict resolució

El conseller de Medi Ambient i Territori Miquel Mir Gual