Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 738440
Acord del Consell de Govern de 12 de desembre de 2022 pel qual es declaren com a inversió d’interès autonòmic les obres d’ampliació del CEIP Pare Bartomeu Pou a les parcel·les de referència cadastral 1195968DD9719S0001RK, 1195963DD9719S0001TK, 1195962DD9719S0001LK, a sòl urbà, de propietat municipal, al terme municipal d’Algaida, d’acord amb els articles 7 i 8 del Decret llei 1/2018, de 19 de gener, de mesures urgents per a la millora i/o l’ampliació de la xarxa d’equipaments públics d’usos educatius, sanitaris o socials de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Un dels objectius del Govern de les Illes Balears, de conformitat amb l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, és garantir el dret a l'educació de qualitat i accedir-hi en condicions d'igualtat.

Així mateix, d'acord amb l'Estatut, les institucions pròpies de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, per complir les finalitats que els són pròpies i en el marc de les competències que els atribueix aquest Estatut, han de promoure, com a principis rectors de la política econòmica i social, el desenvolupament sostenible encaminat a la plena ocupació, la cohesió social i el progrés científic i tècnic, de manera que s'asseguri a tota la ciutadania l'accés als serveis públics i el dret a la salut, l'educació, l'habitatge, la protecció social, el lleure i la cultura.

El capítol I del Títol V de la Llei 1/2022, de 8 de març, d'educació de les Illes Balears, regula la xarxa de centres educatius de les Illes Balears.

Amb la finalitat de complir aquests objectius, es considera necessari i urgent adequar la xarxa pública d'equipaments, de manera que permeti afrontar les demandes en matèria sanitària, educativa i social de la població, motivada no només per l'important increment que ha experimentat la població resident a les Illes Balears, sinó també per la situació de paralització que la crisi econòmica ha causat. Així doncs, a fi de pal·liar aquestes deficiències en el lapse de temps més breu possible, el dia 20 de gener de 2018, es va publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears el Decret llei 1/2018, de 19 de gener, de mesures urgents per a la millora i/o l'ampliació de la xarxa d'equipaments públics d'usos educatius, sanitaris o socials de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Pel que fa a l'atenció de les demandes en l'àmbit de l'educació i a l'adequació de la xarxa pública d'equipaments, mitjançant el Reial decret 1876/1997, de 12 de desembre, sobre traspàs de funcions i serveis de l'Administració de l'Estat a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria d'ensenyament no universitari, es va fer efectiu el traspàs de les competències en matèria d'ensenyament no universitari i la Comunitat Autònoma va assumir, entre d'altres, la competència en matèria de «l'elaboració, supervisió, aprovació, contractació i execució de projectes de noves construccions, reforma, ampliació o millora de les existents, així com, la dotació i l'equipament referent als centres públics. Convocatòria i resolució de concursos i projectes d'edificis i material [...]».

Correspon a la Conselleria d'Educació i Formació Professional, a través de la Direcció General de Planificació, Ordenació i Centres, entre d'altres competències, la coordinació de les infraestructures i dels serveis educatius, d'acord amb l'article 2.6.a) del Decret 11/2021, de 15 de febrer, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

El Decret llei 1/2018, de 19 de gener, estableix la regulació relativa als efectes de la declaració d'inversions d'interès autonòmic de les Illes Balears amb la finalitat d'atendre la demanda creixent de serveis i prestacions en els àmbits recollits en el Decret llei.

El CEIP Pare Bartomeu Pou és un col·legi d'Educació Infantil i Primària amb una configuració de dues línies (6+12). No obstant això, té en funcionament 8 grups d'Educació Infantil i 16 d'Educació Primària, amb un total de 451 alumnes el curs 22/23.

Atesa la demanda d'escolarització del municipi d'Algaida, és imprescindible l'ampliació del CEIP Pare Bartomeu Pou per disposar dels espais necessaris d'acord amb el RD 132/2010 de, 12 de febrer, pel qual s'estableixen els requisits mínims dels centres que imparteixen els ensenyaments de segon cicle de l'educació infantil, l'educació primària i l'educació secundària.

En aquests moments, el CEIP Pare Bartomeu Pou ocupa les parcel·les de referència cadastral 1195930DD9719S0001LK i 1195960DD9719N0001QP. Ambdues parcel·les es troben dins sòl urbà amb qualificació d'equipaments EQ segons les normes subsidiàries vigents d'Algaida. Aquestes parcel·les són insuficients per a l'ampliació necessària del CEIP, consistent en tres aules.

Per aquest motiu, en data 20 de gener de 2020 s'aprovà per part del ple de l'Ajuntament d'Algaida, la posada a disposició de la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca, amb l'objecte d'ampliar el CEIP, les parcel·les de referència cadastral 1195968DD9719S0001RK, 1195963DD9719S0001TK i 1195962DD9719S0001LK. Les tres parcel·les tenen la condició de solar d'acord a l'article 25 de la LUIB i estan dotades dels serveis bàsics. La superfície total resultant de l'agrupació de les tres parcel·les serà de 2376,66 m2. Actualment, s'està tramitant per part de l'Ajuntament d'Algaida l'agrupació registral de totes les parcel·les i es presentarà per part d'aquesta entitat la documentació de la parcel·la unificada abans de la finalització de les obres en resposta al requeriment fet per la Conselleria d'Educació i Formació Professional.

En aquests moments la Conselleria d'Educació i Formació Professional, per mitjà de l'Institut Balear d'Infraestructures i Serveis Educatius (IBISEC) està finalitzant la redacció del projecte d'execució de l'ampliació del CEIP Pare Bartomeu Pou. L'ampliació es planteja ocupant les tres parcel·les posades a disposició i consisteix en la construcció de tres noves aules d'Educació Infantil, obtenint una superfície útil total de 169,47 m2.

Atès el que s'ha exposat anteriorment, és del tot necessari iniciar amb caràcter d'urgència els tràmits oportuns per ampliar el CEIP Pare Bartomeu Pou, de forma que el centre disposi dels espais requerits per la normativa per a un CEIP de tres línies.

D'acord amb el que disposa l'article 8.6 del Decret llei 1/2018, l'Administració disposa de dos anys des de la declaració d'interès autonòmic per presentar el projecte i d'altres dos, a continuació, per iniciar l'execució, mentre que l'incompliment de qualsevol d'ells determina la caducitat de la declaració.

D'acord amb l'article 7 del Decret llei 1/2018, en relació amb l'article 5 de la Llei 4/2010, de 16 de juny, de mesures urgents per a l'impuls de la inversió de les Illes Balears, correspon al Consell de Govern declarar com a inversió d'interès autonòmic un equipament públic d'ús educatiu.

Per tot això, el Consell de Govern, a proposta del conseller d'Educació i Formació Professional, en la sessió de 12 de desembre de 2022, adoptà entre d'altres, l'Acord següent:

Primer. Declarar inversió d'interès autonòmic les obres d'ampliació del CEIP Pare Bartomeu Pou a les parcel·les de referència cadastral 1195968DD9719S0001RK, 1195963DD9719S0001TK, 1195962DD9719S0001LK, a sòl urbà, de propietat municipal, al terme municipal d'Algaida, d'acord amb els articles 7 i 8 del Decret llei 1/2018, de 19 de gener, de mesures urgents per a la millora i/o l'ampliació de la xarxa d'equipaments públics d'usos educatius, sanitaris o socials de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Segon. Notificar aquest Acord a l'Ajuntament d'Algaida.

Tercer. Publicar aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 12 de desembre de 2022

La secretària del Consell de Govern Mercedes Garrido Rodríguez