Secció III. Altres disposicions i actes administratius
CONSELL DE GOVERN
Núm. 738411
Acord del Consell de Govern de 12 de desembre de 2022 pel qual s’aprova el Programa Garantia Hipoteca IBAVI per facilitar l’accés a l’habitatge en règim de propietat
L'article 12.3 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, en la redacció que en fa la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, disposa que les institucions pròpies de la comunitat autònoma de les Illes Balears, per complir les finalitats que els són pròpies i en el marc de les competències que els atribueix l'Estatut, han de promoure, com a principis rectors de la política econòmica i social, el desenvolupament sostenible encaminat a la plena ocupació, la cohesió social i el progrés científic i tècnic, de manera que s'asseguri a tota la ciutadania l'accés als serveis públics i el dret a l'habitatge.
L'article 22 de l'Estatut d'autonomia estableix que les administracions públiques de les Illes Balears han de garantir el dret d'accés a un habitatge digne dels ciutadans de les Illes Balears, i que s'han de regular per llei els ajuts per promoure aquest dret, especialment a favor de determinats col·lectius. Aquest precepte ha estat objecte de desplegament mitjançant la Llei 5/2018, de 19 de juny, de l'habitatge de les Illes Balears, en l'exercici, així mateix, de la competència exclusiva que té la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria d'habitatge, d'acord amb l'apartat 3 de l'article 30 de l'Estatut d'autonomia.
En desplegament d'aquest mandat de l'Estatut d'autonomia, s'ha autoritzat, amb caràcter urgent, mitjançant el Decret llei 9/2022, de 7 de novembre, de mesures urgents per compensar la inflació a les Illes Balears, el Consell de Govern perquè aprovi un programa de fiances denominat Programa Garantia Hipoteca IBAVI que afavoreixi l'accés a un habitatge en règim de propietat mitjançant l'oferiment d'una cobertura temporal i parcial, en forma de fiança de l'Institut Balear de l'Habitatge, sobre el finançament que necessiti el comprador, amb un import màxim de 15.000.000 d'euros, ampliables.
L'Institut Balear de l'Habitatge, ens adscrit a la Conselleria de Mobilitat i Habitatge, segons el que resulta de l'annex 1 del Decret 11/2021, de 15 de febrer, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i regulat pel Decret 17/2015, de 10 d'abril, d'aprovació dels estatuts de l'entitat pública empresarial Institut Balear de l'Habitatge, té com a fins generals els relacionats amb l'habitatge del Govern i de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i entre les funcions que té li correspon tramitar i atorgar els ajuts que legalment o reglamentàriament hagi d'assumir, d'acord amb les seves disponibilitats pressupostàries.
La Conselleria de Mobilitat i Habitatge té competències en les matèries de disseny i execució de polítiques públiques d'habitatge, i de foment, coordinació i gestió de les ajudes públiques en matèria d'habitatge, segons l'article 2.11 del Decret 11/2021 esmentat.
La Conselleria d'Hisenda i Relacions Exteriors té competències en les matèries de tutela financera dels ens integrants del sector públic instrumental autonòmic, segons l'article 2.3 del Decret 11/2021 esmentat.
Com que la Comunitat Autònoma de les Illes Balears va incomplir els objectius d'estabilitat, és necessària l'autorització del Consell de Ministres perquè l'IBAVI (organisme inclòs en el Sistema Europeu de Comptes Nacionals i Regionals de la Unió Europea, SEC) pugui concedir garanties a persones físiques, segons l'article 20.1 de la Llei orgànica 2/2012, de 27 d'abril, d'estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera, i la Resolució de 9 de setembre de 2015, de prudència financera.
D'altra banda, la concessió de fiances per part d'altres ens del sector públic instrumental autonòmic (diferents dels organismes autònoms), com ara les entitats públiques empresarials —entre les quals es troba l'IBAVI—, requereix l'autorització prèvia del conseller competent en matèria d'hisenda i pressuposts, d'acord amb l'article 107.1 de la Llei 14/2014, de 29 de desembre, de finances de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, autorització que s'atorga amb aquest Acord, atès que la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors forma part del Consell de Govern.
Per tot això, el Consell de Govern, a proposta conjunta de la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors i del conseller de Mobilitat i Habitatge, en la sessió de 12 de desembre de 2022, adoptà entre d'altres, l'Acord següent:
Primer. Aprovar el Programa Garantia Hipoteca IBAVI per afavorir l'accés a un habitatge en règim de propietat mitjançant l'oferiment d'una cobertura temporal i parcial, en forma de fiança de l'Institut Balear de l'Habitatge, sobre el finançament que necessiti el comprador, per un import màxim de 15.000.000 d'euros, d'acord amb les condicions que consten en l'annex d'aquest Acord.
Segon. Disposar que aquest Acord du implícita l'autorització a què fa referència l'article 107 de la Llei 14/2014, de 29 de desembre, de finances de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, sens perjudici que l'IBAVI hagi d'informar la Direcció General del Tresor, Política Financera i Patrimoni de les fiances que formalitzi, com també de l'execució o la cancel·lació.
Tercer. Disposar que l'eficàcia d'aquest Programa queda condicionada al compliment de les disposicions en matèria d'estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera que siguin aplicables.
Quart. Determinar que l'IBAVI gestioni aquest Programa d'acord amb el que estableix l'annex d'aquest Acord.
Cinquè. Publicar aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
Palma, 12 de desembre de 2022
La secretària del Consell de Govern Mercedes Garrido Rodríguez
ANNEX Programa Garantia Hipoteca IBAVI
1. Objecte
1. El Programa Garantia Hipoteca IBAVI (d'ara endavant, el Programa) té per objecte afavorir l'accés a un habitatge en règim de propietat, mitjançant una línia de fiances que ofereixi una cobertura temporal i parcial sobre el finançament que necessiti el comprador.
2. La garantia que es presta mitjançant aquest Programa només es pot aplicar sobre els préstecs hipotecaris que es concedeixin a partir de la data de signatura dels convenis de col·laboració amb les entitats financeres participants en el Programa i amb l'entitat col·laboradora per a la gestió, l'administració i el control de les garanties a la qual fa referència l'apartat 16 del Programa.
2. Règim jurídic
Les garanties que s'atorguin a l'empara d'aquest Programa es regeixen pel mateix Programa i pel Decret llei 9/2022, de 7 de novembre, de mesures urgents per compensar la inflació a les Illes Balears i, amb caràcter supletori, per la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, per la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, i també, pel Reial decret 203/2021, de 30 de març, pel qual s'aprova el Reglament d'actuació i funcionament del sector públic per mitjans electrònics, i el dret privat aplicable.
3. Tipologia i import de les garanties
1. L'IBAVI atorgarà una garantia de fins al 20 % del valor de l'habitatge, sempre que es compleixin els requisits objectius i subjectius prevists en aquest Programa, i, en concret, els requisits establerts en l'apartat 4.
2. L'import global màxim d'aquest Programa és de quinze milions d'euros (15.000.000 €).
3. Els préstecs que se subscriguin amb les diferents entitats financeres han de tenir, des de la formalització, la cobertura de la garantia de l'IBAVI en els termes que s'estipulin en el conveni de col·laboració corresponent. En qualsevol cas, i pel que fa a la naturalesa d'aquesta garantia, cal ajustar-se a les disposicions previstes per a la fiança en el Codi civil, amb renúncia expressa al benefici d'excussió i amb el reconeixement a l'IBAVI del dret de subrogació en els drets i les garanties que tengui el creditor davant el deutor per al cas que hagi d'atendre qualsevol de les operacions garantides en virtut d'aquest acord.
4. L'IBAVI ha de dotar un fons líquid diferenciat en la tresoreria de l'IBAVI pel 50 % de l'import de la línia de fiances, afecte al pagament per execució de les garanties prestades. Aquest fons és ampliable per adaptar-se a les contingències de l'exercici i indisponible excepte per respondre dels pagaments per execució de les garanties.
A aquest efecte, l'IBAVI ha d'obrir un compte corrent restringit a cada una de les entitats financeres adherides al Programa, en el qual ha de dipositar l'import equivalent a les garanties concedides, de manera que el saldo ha de ser, en tot moment, com a mínim, del 50 % del risc viu de les fiances atorgades.
4. Característiques de la garantia del Programa Garantia Hipoteca IBAVI
1. L'IBAVI o, si escau, l'entitat col·laboradora, ha de gestionar el Programa Garantia Hipoteca IBAVI en col·laboració amb les entitats financeres participants (d'ara endavant, l'entitat financera), mitjançant convenis de col·laboració.
2. La garantia atorgada per l'IBAVI sobre el préstec hipotecari concedit per l'entitat financera serà la que s'estableix en l'apartat 3.1 anterior quan es compleixin les condicions següents:
a) El finançament serà de més del 80 % i fins al màxim del 100 % —en funció de la normativa i el règim aplicable a cada entitat—, del valor més baix dels dos següents (d'ara endavant, preu de referència o PR): valor de taxació (calculat de conformitat amb l'Ordre ECO/805/2003, de 27 de març, sobre normes de valoració de béns immobles i de determinats drets per a certes finalitats financeres, o qualsevol altra normativa que la complementi, la desplegui o la substitueixi) o preu de compravenda de l'habitatge.
En el cas d'habitatges protegits o de preu taxat, cal ajustar-se al que disposa la normativa en la matèria, en especial la Llei 5/2018, de 19 de juny, de l'habitatge de les Illes Balears, i la normativa que la desplega. El preu de compravenda estarà subjecte a les limitacions legals que corresponguin conformement a les disposicions autonòmiques i estatals aplicables.
No seran objecte de finançament els tributs, ja siguin directes o indirectes, que graven les operacions d'adquisició i finançament de l'habitatge.
b) Les operacions de finançament entre adquirents d'habitatge habitual que compleixin els requisits establerts en aquest Programa i l'entitat financera s'han d'instrumentar mitjançant un contracte de préstec hipotecari finançat amb fons de l'entitat financera. L'entitat financera no podrà exigir la contractació de cap producte o servei bancari addicional per l'atorgament del préstec hipotecari.
c) La garantia hipotecària sobre l'habitatge objecte de l'operació de finançament ha de quedar degudament inscrita, perquè sigui plenament vàlida i eficaç, en el registre de la propietat competent en el termini màxim de sis mesos des de l'atorgament de la corresponent escriptura pública d'hipoteca. Els contractes de préstec esmentats no poden incorporar clàusules que dificultin el funcionament correcte de les garanties atorgades d'acord amb el que estableixi el corresponent conveni de col·laboració amb les entitats financeres en aquesta línia de garanties.
3. En el moment de la formalització, el prestatari ha de subscriure amb l'IBAVI la pòlissa de contragarantia corresponent amb intervenció notarial. Aquesta pòlissa, que ha de garantir els imports que l'IBAVI hagi de satisfer a l'entitat bancària derivats de l'incompliment del prestatari, ha de regular les actuacions i els terminis que ha d'aplicar l'IBAVI per reclamar al prestatari les quotes impagades des que es produeixi el primer impagament.
4. En virtut del que preveu aquest Programa i per a cada operació de finançament, la garantia que concedeix l'IBAVI davant l'entitat financera evoluciona al llarg de la vida del préstec d'acord amb la fórmula següent. El percentatge resultant s'ha d'aplicar a l'import del principal pendent de pagament en cada moment.
Principal - (0,8 x PR)
Percentatge garantit = ------------------------------ x 100
Principal
Principal: principal de l'operació de finançament en el seu conjunt pendent de pagament en cada moment.
PR: preu de referència en el moment de la formalització de l'operació de finançament.
5. A més de les causes previstes legalment per a l'extinció de qualsevol fiançament, la garantia de l'IBAVI respecte a cada operació de finançament queda sense efecte en el moment en què el capital amortitzat del préstec sigui igual a la quantia garantida. A partir d'aquest moment, l'IBAVI quedarà totalment alliberat de l'obligació d'atendre la garantia.
Qualsevol pagament del principal de l'operació de finançament reduirà, en primer lloc, el capital garantit per part de l'IBAVI.
5. Preu per a l'atorgament de la garantia del Programa Garantia Hipoteca IBAVI
L'atorgament de la garantia repercutirà un únic pagament, a favor de l'IBAVI, del 0,50 % sobre el principal garantit. Aquest preu l'han d'abonar els beneficiaris de la garantia, de manera anticipada, una vegada aprovada la concessió de la garantia i abans que es formalitzi en l'escriptura pública corresponent.
6. Compatibilitat i finalitat de la garantia
1. La garantia és compatible amb qualsevol altre ajut per a l'adquisició d'habitatge sempre que no s'excedeixi del 100 % del cost de l'actuació elegible i així ho permeti la normativa reguladora de les ajudes i el dret de la Unió Europea.
2. En cas d'obtenció de subvencions, ajuts, ingressos o recursos que financin l'adquisició de l'habitatge, s'han de destinar a la corresponent amortització total o parcial del préstec hipotecari de finançament garantit.
3. La garantia té caràcter finalista, de manera que l'import del préstec garantit s'ha de destinar al pagament del preu de l'habitatge finançat.
7. Condicions d'accés a la garantia
1. Poden acollir-se a aquesta línia de garanties les persones físiques que compleixin els requisits següents:
a) Han de tenir la nacionalitat espanyola o d'algun dels estats membres de la Unió Europea o tenir residència legal a Espanya si són persones estrangeres provinents de països tercers (fora de la UE).
b) Han d'acreditar una residència contínua o discontínua a les Illes Balears d'un mínim de cinc anys.
c) Han d'acreditar que el conjunt d'ingressos de les persones sol·licitants no supera el límit de 6,5 vegades l'indicador públic de renda d'efectes múltiples (d'ara endavant, IPREM), ponderat i computat d'acord amb el que estableix l'apartat 8.
d) No han de ser propietàries ni usufructuàries d'un altre habitatge en territori espanyol. S'exceptua aquest requisit en els casos següents:
1r. Quan el dret real recaigui únicament sobre una part alíquota de l'habitatge i s'hagi obtingut per transmissió mortis causa.
2n. Quan no es tengui la disponibilitat de l'habitatge per causa de separació o divorci, situacions catastròfiques o situacions de violència de gènere o per ser víctima de terrorisme.
3r. Quan l'habitatge resulti inaccessible per situacions sobrevingudes de dependència o discapacitat, amb un grau de discapacitat reconegut igual o superior al 33 %.
e) Tots els titulars de l'habitatge han de ser prestataris.
f) L'habitatge ha d'estar situat a les Illes Balears i s'ha de destinar a domicili habitual i permanent de les persones sol·licitants, com a mínim, durant tot el període en què sigui vigent la garantia.
g) El preu d'adquisició de l'habitatge sense les despeses i els tributs inherents a l'adquisició, ha de ser igual o inferior a 270.151,20 euros.
h) El preu d'adquisició a què fa referència la lletra g) d'aquest apartat ha d'incloure les places d'aparcament, traster o qualsevol altre annex que dugui aparellat l'habitatge.
8. Còmput del llindar de renda
La determinació dels ingressos de les persones sol·licitants ha d'atenir-se als criteris següents:
a) Es partirà de les quanties de la base imposable general sumada a la base imposable de l'estalvi, regulades en la legislació vigent de l'impost sobre la renda de les persones físiques, corresponents a l'exercici fiscal tancat immediatament anterior al darrer període impositiu amb termini de presentació vençut en el moment de la sol·licitud del finançament. La quantia resultant s'ha de convertir en el nombre de vegades de l'IPREM que correspongui al període a què es refereixin els ingressos avaluats, referit a catorze pagues.
b) Els ingressos resultants del que disposa la lletra a) no poden superar el límit de 6,5 vegades l'IPREM ponderat amb el coeficient autonòmic corresponent d'acord amb el quadre següent:
Nombre de prestataris |
Coeficient autonòmic |
IPREM 2021/coeficient |
6,5 IPREM 2021 ponderat |
---|---|---|---|
1 |
0,90 |
7.908,60 €/0,90 = 8.787,33 € |
57.117,67 € |
2 o més |
0,80 |
7.908,60 €/0,80 = 9.885,75 € |
64.257,38 € |
L'import de l'IPREM s'ha d'actualitzar anualment de conformitat amb la normativa aplicable.
9. Acreditació de les condicions d'accés a la garantia
1. Les persones sol·licitants han d'acreditar davant l'entitat financera que compleixen els requisits d'accés a la garantia establerts en l'apartat 7 d'aquest Programa. A aquest efecte, han de presentar, davant l'entitat financera, els documents necessaris d'acreditació establerts en el corresponent conveni de col·laboració subscrit entre l'IBAVI i les entitats financeres al qual es refereix l'apartat 4.1 d'aquest Programa.
Com a mínim, s'han de presentar els documents següents:
a) Sol·licitud i declaració responsable conforme al model que s'estableixi i que es publicarà a la pàgina web de l'IBAVI.
b) Document nacional d'identitat o document d'identificació d'estranger de les persones sol·licitants.
c) Declaració de l'impost sobre la renda de les persones físiques o certificat d'ingressos emès per l'Agència Estatal d'Administració Tributària, de les persones sol·licitants, corresponent a l'exercici fiscal tancat immediatament anterior al darrer període impositiu amb termini de presentació vençut en el moment de la sol·licitud del finançament, de les persones sol·licitants.
d) Nota simple del servei d'índexs del Registre de la Propietat de les persones sol·licitants.
e) Contracte d'opció de compra, reserva o compravenda de l'habitatge per al qual se sol·licita la garantia. En el cas que l'objecte de la compravenda sigui habitatge protegit o de preu taxat, s'ha d'aportar el contracte visat per la Direcció General d'Habitatge i Arquitectura com a acreditació del compliment dels requisits per accedir a aquest tipus d'habitatges.
f) Declaració relativa a la consulta i el tractament de dades personals de les persones sol·licitants, d'acord amb el model que s'estableixi, el qual es publicarà a la pàgina web de l'IBAVI. Aquesta declaració s'ha de referir al consentiment per al tractament de les dades per part de l'IBAVI o de l'entitat col·laboradora designada per actuar en nom seu, com també a la no oposició perquè puguin consultar les dades necessàries per a la comprovació de l'accés adequat a la garantia.
g) Certificat d'empadronament de les persones sol·licitants acreditatiu de l'antiguitat en el Padró d'habitants de les Illes Balears.
h) En el cas que l'objecte de la compravenda sigui habitatge protegit o preu taxat, certificat vigent o document acreditatiu del preu màxim de venda autoritzat.
2. Així mateix, i en el cas d'habitatges lliures, a fi de determinar l'import de la garantia, s'ha de presentar una taxació efectuada de conformitat amb l'article 13 de la Llei 5/2019, de 15 de març, reguladora dels contractes de crèdit immobiliari.
10. Presentació de sol·licituds i formalització dels préstecs
1. La sol·licitud i els documents a què fa referència l'apartat 9 anterior s'han de presentar davant l'entitat financera, i els préstecs corresponents s'han de formalitzar, sempre que es disposi de l'autorització corresponent abans del 31 de desembre de 2024 i sempre que no s'hagi exhaurit l'import global màxim destinat a aquesta línia de garanties a què fa referència l'apartat 3.2 del Programa.
2. L'entitat financera només concedirà els préstecs subjectes a la garantia prevista en el Programa a les persones sol·licitants que, una vegada acreditat el compliment dels requisits corresponents, hagin obtingut la resolució favorable de l'IBAVI.
11. Procediment aplicable a la concessió de les garanties
1. Correspon a l'IBAVI o, en nom seu, a l'entitat col·laboradora que es designi a aquest efecte, la comprovació del compliment dels requisits establerts per accedir a la garantia d'aquest Programa sobre la base de la informació aportada per les persones sol·licitants a l'entitat financera.
2. Una vegada comprovat el compliment dels requisits esmentats, l'òrgan instructor, o l'entitat col·laboradora, ha d'elevar al president de l'IBAVI una proposta de resolució de concessió o de denegació de la sol·licitud de la garantia, que ha de ser motivada. En cas de concessió, s'hi han d'indicar, com a mínim, la identificació de les persones beneficiàries de la garantia, l'import de la garantia, la identificació de l'entitat financera que atorga el préstec hipotecari i la justificació del compliment dels requisits establerts en aquest Programa. En cas de denegació, se n'han d'indicar els motius.
3. El procediment finalitzarà mitjançant una resolució del president de l'IBAVI de concessió o de denegació de la garantia.
4. Una vegada atorgada la garantia, un representant de l'IBAVI amb poders suficients a l'efecte ha d'intervenir en l'atorgament de l'escriptura pública a què es refereix l'apartat 4.3 d'aquest Programa.
12. Obligacions de les persones beneficiàries
Les persones beneficiàries estan obligades a:
a) Sotmetre's a les actuacions de comprovació, verificació i control financer que duguin a terme els òrgans competents, aportant tota la informació que els sigui requerida en l'exercici de les actuacions esmentades.
b) Comunicar immediatament, fins i tot durant la tramitació de la sol·licitud, a l'entitat financera que faci aquesta tramitació qualsevol modificació de les condicions que puguin determinar la pèrdua sobrevinguda de la garantia o el dret a accedir-hi.
c) Comunicar l'obtenció de qualssevol subvencions, ajuts, ingressos o recursos que financin l'adquisició de l'habitatge.
d) Utilitzar la garantia per a la finalitat per a la qual es concedeixi i conservar els documents justificatius del compliment de la finalitat esmentada.
e) Estar al corrent de pagament de les liquidacions corresponents al cost de la garantia i de les obligacions tributàries i amb la Seguretat Social.
13. Comissió de Seguiment del Programa
Amb la finalitat de resoldre els dubtes que es puguin plantejar en la interpretació i l'execució d'aquest Programa, es crea una comissió de seguiment, que ha d'estar integrada per un representant de la Direcció General d'Habitatge i Arquitectura, un representant de la Direcció General del Tresor, Política Financera i Patrimoni, un representant de l'IBAVI, un representant de l'entitat col·laboradora i un representant de cada una de les entitats financeres que s'adhereixin al Programa.
Aquesta Comissió ha de vetlar pel compliment del Programa i resoldre els dubtes que sorgeixin en la interpretació i en l'aplicació del Programa i dels convenis que se'n deriven amb l'entitat col·laboradora i amb les entitats financeres.
Aquesta Comissió s'ha de reunir, com a mínim, amb periodicitat anual.
14. Seguiment i control de les garanties
1. El conveni que se subscrigui entre l'IBAVI i les entitats financeres ha de preveure que els dubtes sobre la interpretació i l'execució s'han de resoldre en el si de la comissió de seguiment regulada en l'apartat 13 d'aquest Programa.
2. L'entitat financera ha de conservar la documentació acreditativa dels requisits d'elegibilitat de les persones a qui s'ha concedit el préstec garantit durant tota la vida de la garantia, i posar-la a disposició de l'IBAVI o de l'entitat col·laboradora designada a aquest efecte, amb el requeriment previ.
3. L'IBAVI, o l'entitat col·laboradora, pot verificar en tot moment que els préstecs garantits s'han atorgat a persones que complien els requisits d'elegibilitat per obtenir-los, com també que l'import d'aquets préstecs s'ha destinat a la finalitat per a la qual s'han atorgat.
15. Incompliments
L'incompliment total o parcial dels requisits establerts en aquest Programa i en altres normes aplicables pot donar lloc a la cancel·lació de la garantia i a la consegüent alliberació de l'IBAVI com a fiador.
16. Entitat col·laboradora
1. És entitat col·laboradora de la gestió, l'administració i el control de les garanties previstes en aquest Programa aquella que, actuant en nom i per compte de l'IBAVI, col·labori en la concessió, la formalització, la gestió, la comprovació, el seguiment i la liquidació de les garanties.
2. El procediment de selecció de l'entitat col·laboradora l'ha d'iniciar d'ofici l'IBAVI i s'ha de tramitar en règim de concurrència, d'acord amb els principis de publicitat, transparència, concurrència, objectivitat, igualtat i no-discriminació.
3. L'entitat col·laboradora seleccionada ha de subscriure un conveni de col·laboració amb l'IBAVI, en el qual s'han d'establir les condicions i les obligacions assumides per l'entitat col·laboradora.
4. No s'exigeix la constitució de garanties per part de l'entitat col·laboradora.