Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE MENORCA

INSTITUT MENORQUÍ D'ESTUDIS

Núm. 733139
Institut Menorquí d'Estudis. Acord del Consell Rector de l'Institut Menorquí d'Estudis de data 27 d’octubre de 2022, relatiu a l’aprovació de les bases i la convocatòria del I Premi Pere Melis (exp. I0015-2022-000011)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

La família de Pere Melis té la voluntat de perpetuar la seva memòria a través de la creació d'un ajut a la recerca que contribueixi a generar nou coneixement en les àrees d'estudi de Pere Melis, i ha manifestat la voluntat que aquest premi el convoqui l'Institut Menorquí d'Estudis com a referent cultural i de recerca a Menorca. Amb aquest objecte, es preveu signar un conveni per vehicular l'aportació econòmica de la família i el marc de col·laboració amb l'IME.

Així mateix, i d'acord amb  el Reglament intern de l'IME, que preveu la concessió d'ajuts, beques i premis a la investigació mitjançant convocatòria pública, d'acord amb el que especifiquen els seus articles 14, 15 i 16, s'han elaborat unes bases per a la convocatòria del premi.

Vist l'acord del Consell Científic de l'IME de data 30/05/22;

Atès que, per raons de calendari i en trobar-nos en el darrer trimestre de l'any, s'ha proposat que el ajuts es concedeixin amb càrrec al pressupost de 2023;

El Consell Rector, per unanimitat dels set membres dels vuit que el componen, adopta els acords que es transcriuen a continuació:

Primer. Aprovar el Conveni entre l'Institut Menorquí d'Estudis i la família de Pere Melis per a la creació del Premi Pere Melis per a la recerca en l'àmbit de la lingüística i la sociolingüística, que es transcriu en annex I.

Segon. Aprovar les bases que han de regir la concessió del I Premi Pere Melis i els seus annexos, que es transcriuen com annex II.

Tercer. Aprovar, simultàniament, la convocatòria corresponent a l'any 2022, que es regirà per les bases a què s'ha fet referència en el punt anterior, d'acord amb les condicions següents:

1. Import global màxim del premi i crèdit pressupostari: Les ajudes concedides seran ateses amb càrrec a la partida pressupostària i amb els imports màxims que s'indiquen més avall. Aquest import únicament podrà ampliar-se en el supòsit d'aportacions expresses de tercers per contribuir al finançament de l'objecte de la convocatòria i que s'hagin concretat posteriorment a la seva aprovació.

Partida

Quantia del premi

Any

4630-7800002  Ajuts per a investigació:  I premi Pere Melis

 2.000,00  euros

2023

La despesa corresponent a la present convocatòria es pagarà amb càrrec al pressupost de l'IME per a l'any 2023, en conseqüència, la resolució d'aquesta restarà condicionada l'existència de crèdit adequat i suficient en aquell exercici.

2. Termini de presentació de sol·licituds: 30 dies naturals comptats a partir de l'endemà d'haver-se publicat aquesta convocatòria al Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB).

Quart. La instrucció de l'expedient correspon a la coordinadora científica de l'Institut Menorquí d'Estudis, Marta Jordi Taltavull.

Cinquè. D'acord amb el que preveuen les bases, el Jurat del I Premi Pere Melis tindrà la composició següent:

- El cap de la Secció de Llengua i Literatura de l'Institut Menorquí d'Estudis, en qualitat de president

- Un/a representant de la Secció de Llengua i Literatura de l'Institut Menorquí d'Estudis

- Tres especialistes en llengua catalana de prestigi reconegut

- Actuarà com a secretari/ària el/la representant de la Secció de Llengua i Literatura de l'Institut Menorquí d'Estudis que no sigui el cap de secció.

Sisè. Remetre a la Base de Dades Nacional de Subvencions informació sobre la present convocatòria, en els termes establerts en l'article 20.8 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, de forma prèvia a la seva publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB).

ANNEX II BASES QUE REGEIXEN LA CONVOCATÒRIA DEL I PREMI PERE MELIS DE L'INSTITUT MENORQUÍ D'ESTUDIS - CONVOCATÒRIA 2022

Primera. Objecte i finalitat del premi

L'objecte d'aquest premi és promoure treballs de recerca que estudiïn qualsevol aspecte referit a la llengua catalana en relació amb Menorca.

La finalitat del premi és generar nou coneixement en matèria lingüística o sociolingüística que tengui relació amb Menorca i fer-ne difusió entre la societat menorquina.

Segona. Premi

S'estableix un únic premi en metàl·lic de 2.000 euros, que procedeixen de la donació finalista efectuada per la família de Pere Melis.  A banda de l'anterior, la concessió del premi duu aparellada l'edició de l'obra per part de l'IME en els termes establerts en la base desena, els costos de la qual es valoren en 1.000 euros.

Tercera. Requisits per poder-hi participar

1. Poden ser beneficiàries dels ajuts tant les persones físiques i jurídiques individualment o com agrupacions de persones físiques o jurídiques sense personalitat jurídica independent que hi concorrin en forma d'equip d'investigadors. Pel que fa a les persones jurídiques, és requisit necessari que no tenguin afany de lucre i que una de les seves finalitats principals sigui la investigació científica o la promoció o divulgació cultural.

Cada participant (persona individual o grup de persones) pot presentar una sola obra a concurs.

2. No poden optar al premi les persones en les quals concorri alguna de les prohibicions que estableixen l'article 10 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de subvencions, i  l'article 13 de la Llei general de subvencions 38/2003, de 17 de novembre.

Quarta. Requisits de les obres que es presentin a concurs

Les obres que es presentin al premi han de complir els requisits següents:

1. Les obres s'han d'escriure en llengua catalana i han de ser inèdites.

2. Les obres es poden presentar en paper (en aquest cas cal presentar-ne cinc còpies impreses per una sola cara) o bé en suport informàtic, amb títol i signades amb pseudònim.

3. Els originals s'han de presentar en tipus de lletra Times New Roman cos 12 i a doble espai, amb les pàgines numerades, amb un mínim de 120.000 caràcters i un màxim de 180.000 caràcters.

4. En el text de constar d'introducció i conclusions.

5. A part del text, s'ha de lliurar un resum de màxim 100 paraules sobre el treball.

Cinquena. Presentació de les sol·licituds

1. Les sol·licituds per participar en aquest premi s'han de presentar respectant estrictament les normes referents a l'anonimat dels concursants, per la qual cosa s'han de lliurar dos sobres, A i B, tancats i separats, en cadascun dels quals ha de constar la inscripció: I PREMI PERE MELIS, i el PSEUDÒNIM amb què es presenta. Si els sobres no es presenten d'acord amb el que s'ha indicat, no s'admetran a concurs.

2. Els sobres, tancats i separats, han de contenir la documentació següent:

- Sobre A: amb l'obra que es presenta a concurs, en paper (en aquest cas s'hi han d'incloure cinc còpies) o en suport informàtic, realitzada en un programa estàndard, com ara Word, OpenOffice o PDF.

- Sobre B: hi ha de constar la informació següent respecte de l'autor/a o dels autors de l'obra presentada:

a) Si el sol·licitant és persona física, una còpia del DNI o NIE.

b) Si el sol·licitant és persona jurídica, còpia de l'escriptura de constitució o modificació, estatuts o reglament intern de funcionament inscrits en el registre corresponent. Si és necessari de conformitat amb els seus estatuts, han d'aportar un certificat de l'acord adoptat per l'òrgan de govern de l'entitat per presentar-se al premi i designar-ne un representant. També s'ha d'aportar una còpia del document d'identificació fiscal de l'entitat sol·licitant (CIF).  

c) Si és una agrupació de persones físiques o jurídiques, comunitats de béns o altres agrupacions econòmiques sense personalitat jurídica, la sol·licitud ha d'estar signada per totes les persones que la integren i ha d'anar acompanyada del DNI (en el cas de persones físiques) o la documentació acreditativa de la personalitat jurídica de cada un dels integrants. Així mateix, han de designar un únic representant i un únic domicili als efectes de rebre notificacions.

d) Títol de l'obra i pseudònim amb què es presenta l'autor/a o grup d'autors.

e) Domicili de l'autor/a o representant de l'entitat o grup de persones als efectes de rebre notificacions, a més de la seva adreça electrònica o el telèfon de contacte.

f) Declaració responsable signada per la persona o persones que opten al premi, o pel seu representant, de no estar sotmès a cap de les circumstàncies que determinen la impossibilitat d'obtenir la condició de beneficiari o entitat col·laboradora de les subvencions públiques recollides en l'art. 13.2 de la Llei 28/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (BOE núm. 276 de 18 de novembre de 2003).  Annex 2 d'aquestes bases.

g) Declaració responsable signada per la persona o  les persones que opten al premi, o entitat, d'estar al corrent de les obligacions tributàries i amb la Seguretat Social. Es pot autoritzar l'IME a comprovar el compliment de les obligacions esmentades, i en aquest cas no s'han d'aportar cap certificat. Annex 3 d'aquestes bases.

h) Document de designació de compte bancari signat per la persona o les persones que opten al premi, del seu representant, o de l'entitat, si és el cas, d'acord amb el model facilitat per l'Institut Menorquí d'Estudis, llevat que ja constin a la Tresoreria General del CIM, la qual cosa s'ha de fer constar expressament. Annex 4 d'aquestes bases.

3. Les persones interessades són responsables de la veracitat dels documents que presenten (art. 28.7 de l'LPACAP). D'acord amb l'article 28.5 de l'LPACAP, excepcionalment, quan la rellevància d'un document de l'expedient aportat per l'interessat ho exigeixi, o existeixin dubtes derivats de la qualitat de la còpia, l'Institut Menorquí d'Estudis pot sol·licitar de manera motivada la compulsa/autenticació de les còpies aportades per la persona interessada, per la qual cosa pot requerir l'exhibició del document o de la informació original.

4. Pel fet de presentar-se a aquesta convocatòria les persones interessades presten a l'Institut Menorquí d'Estudis els consentiments següents:

a) Per consultar i comprovar la veracitat de la documentació i de les dades presentades per l'interessat, principalment mitjançant les plataformes d'interoperabilitat, les xarxes corporatives o altres sistemes electrònics habilitats a aquest efecte i als quals l'IME tengui accés.

b) Per consultar l'existència i veracitat de la documentació i de les dades que eventualment l'interessat hagi considerat oportú no presentar acollint-se al dret de no fer-ho pel fet que hagin estat elaborades per les administracions públiques.

Els consentiments esmentats només es consideraran atorgats quan no consti en l'expedient l'oposició expressa a la consulta o quan la llei especial que sigui aplicable al cas en requereixi el consentiment exprés, en aquest darrer cas serà obligatori que l'Administració el requereixi i que la persona interessada el presti.

5. Les sol·licituds i tota la documentació descrita en el punt anterior, atès el caràcter anònim del concurs, s'han de presentar, dins el termini establert en la convocatòria, presencialment a l'Institut Menorquí d'Estudis o als punts del Servei d'Atenció Ciutadana del Consell Insular de Menorca que hi ha a la seu del CIM a Maó i a les oficines administratives de Ciutadella. També es pot presentar a qualsevol altre punt d'acord amb el que estableix l'article 16.4 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, de procediment administratiu comú.

S'admetran també a concurs tots els originals que arribin per correu postal, sempre que la seva data d'expedició no sigui posterior a la data límit de lliurament d'originals establerta en la convocatòria. Si es va servir aquesta via, en el sobre s'ha de fer constar la inscripció I PREMI PERE MELIS.

6. Si la sol·licitud o la documentació fossin incorrectes o incompletes l'Institut Menorquí d'Estudis en requerirà la rectificació o el complement necessaris. Si en el termini de deu dies hàbils, comptats des de l'endemà d'haver rebut el requeriment d'esmena de la sol·licitud, la persona interessada no fa la rectificació reclamada o no presenta la documentació requerida, s'entendrà que ha desistit de la seva petició conformement amb l'article 68 Llei 39/2015, d'1 d'octubre.

Sisena. Criteris objectius que es tindran en compte per a la concessió del premi

1. Els criteris objectius que es tindran en compte per l<a a concessió del premi són els que s'indiquen a continuació:

a) El domini de la llengua i la correcció lingüística del treball

b) Grau d'innovació del treball

c) Bona presentació de l'estat de la qüestió

​​​​​​​d) Bon desenvolupament dels arguments i coherència entre els objectius marcats, el desenvolupament i les conclusions

e) Adequació de les referències bibliogràfiques i de les fonts utilitzades

2. El jurat seguirà el procediment de votacions successives fins que s'obtengui una majoria de vots a favor d'una obra determinada, que serà la guanyadora. Amb tot, si el jurat creu que cap de les obres presentades no assoleix la qualitat mínima per ser publicada, el premi podrà no ser adjudicat. En cap cas l'import del premi pot ser fraccionat.

Setena. Procediment i òrgans competents per a la concessió del premi

1. El premi es concedirà, d'acord amb els principis d'objectivitat, transparència, igualtat, no discriminació i publicitat, per mitjà del procediment de concurrència competitiva.

2. L'inici de l'expedient s'efectuarà per mitjà de l'aprovació de la convocatòria corresponent. El text de la convocatòria i la resta de documentació que es requereixi es comunicarà a la Base de Dades Nacional de Subvencions (d'ara endavant BDNS) i es publicarà l'extracte de la convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, en compliment de l'art. 20.8 de la Llei general de subvencions.

3. Totes les obres presentades dins el termini establert se sotmetran a l'examen de la instructora, que serà la coordinadora científica de l'IME, la qual comprovarà el compliment dels requisits exigits i farà arribar les obres admeses al jurat nomenat a aquest efecte.

4. La resolució del concurs es durà a terme pel jurat, que emetrà el seu dictamen d'acord amb aquestes bases i estendrà una acta en la qual constarà l'obra guanyadora i les seleccionades com a finalistes, si escau.

5. El premi es pot declarar desert.

6. La resolució del jurat tindrà lloc dins un termini que no pot excedir dels sis mesos comptats a partir del dia que la convocatòria surti publicada en el BOIB. Es farà pública al BOIB i a la plana web de l'Institut Menorquí d'Estudis i es comunicarà a la BDNS en compliment de l'article 20.8 de la Llei general de subvencions. En el cas que no hi hagi resolució expressa s'entendran per desestimades les sol·licituds presentades.

Vuitena. Jurat del premi

1. Es crea el jurat que valorarà els guanyadors del I PREMI PERE MELIS.

2. El jurat d'aquest premi estarà format pels membres següents:

- El cap de la Secció de Llengua i Literatura de l'Institut Menorquí d'Estudis, en qualitat de president

- Un/a representant de la Secció de Llengua i Literatura de l'Institut Menorquí d'Estudis

- Tres especialistes en llengua catalana de prestigi reconegut

- Actuarà com a secretari/ària el/la representant de la Secció de Llengua i Literatura de l'Institut Menorquí d'Estudis que no sigui el cap de secció

Novena. Abonament del premi

1. L'Institut Menorquí d'Estudis abonarà el premi en un termini màxim de 60 dies des de la data del dictamen del jurat, sempre que les disponibilitats de tresoreria ho permetin.

2. La quantia del premi és en concepte d'import brut i resta subjecta a retenció d'acord amb la normativa que regula l'impost sobre la renda de les persones físiques.

Desena. Propietat del premi i devolució de les obres

1. La participació en el present concurs comporta que l'autor/a o els autors de l'obra guanyadora atorguen a l'Institut Menorquí d'Estudis el dret a publicar-la dins la col·lecció Petit Format i a fer-ne difusió.

2. En el cas que l'Institut Menorquí d'Estudis no hagi exercit el dret a publicació en dos anys, l'autor/a o autors podran fer ús del seu dret a divulgar-les i explotar-les de la manera que considerin més convenient. En aquest cas, els 1.000 euros dedicats a l'edició es pagarien a l'autor/a o autors a partir de la justificació de les despeses derivades de la publicació i divulgació de l'obra.

3. La resta d'obres presentades a concurs, si no són reclamades pels seus autors en un termini de quatre mesos, es destruiran.

​​​​​​​​​​​​​​Onzena. Obligacions dels guanyadors

Són obligacions dels guanyadors:

a) Comunicar a l'Institut Menorquí d'Estudis l'acceptació del premi en els termes en què aquest es concedeixi. En qualsevol cas el premi s'entendrà acceptat tàcitament quan hagin transcorregut quinze dies hàbils d'ençà que s'hagi publicat la resolució del jurat en el BOIB.

b) Aportar els justificants necessaris per tal de poder comprovar les dades incloses en la sol·licitud de participació en aquest concurs, o autoritzar l'IME perquè faci les comprovacions pertinents.

c) Comunicar a l'Institut Menorquí d'Estudis la sol·licitud i l'obtenció d'ajudes per a la mateixa finalitat.

d) Fer constar, de manera expressa, el suport de l'Institut Menorquí d'Estudis en la realització del projecte.

Dotzena. Revocació i reintegrament del premi. Criteris de gradació dels possibles incompliments

1. Pel que fa a la revocació i el reintegrament dels premis, s'ha d'aplicar el que disposen la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions i la resta de normativa que hi sigui aplicable. En cas d'incompliment del que estableixen aquestes bases s'haurà de reintegrar la quantia rebuda mitjançant l'aplicació d'un percentatge de minoració en funció de la naturalesa de l'incompliment. Aquest percentatge s'ha de fixar amb l'informe previ de la Secció de Llengua i Literatura de l'Institut Menorquí d'Estudis i s'ha de notificar al beneficiari. Les causes de reintegrament i el procediment per a la seva exigència es regeixen pel que estableix l'article 44 del DLEG 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions.

2. En el cas que la causa del reintegrament determini la invalidesa de la resolució de concessió, aquesta resolució s'haurà de revisar en els termes establerts en l'article 25 del DLEG 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions, i en la resta de disposicions aplicables.

3. Les quantitats que s'hagin de reintegrar tenen la consideració d'ingressos de dret públic i s'hi podrà aplicar la via de constrenyiment.

4. L'obligació de reintegrament establerta en aquest article és independent de les sancions que, si escau, siguin exigibles.

Tretzena. Infraccions i sancions

1. El règim d'infraccions i sancions administratives aplicables és el que estableix el títol IV de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

2. L'òrgan competent per imposar les sancions que es derivin d'infraccions del que estableixen aquestes bases i de la normativa aplicable en matèria de subvencions és el Consell Rector de l'IME.

Catorzena. Altres disposicions

Recursos administratius

Els acords del Consell Rector pels quals s'aproven les bases i les convocatòries exhaureixen la via administrativa i són susceptibles d'interposició de recurs de reposició davant el mateix Consell Rector.

Normativa general aplicable

En tot el que no preveuen expressament aquestes bases regeixen les disposicions que siguin aplicables al Consell Insular de Menorca en matèria de subvencions, especialment les contingudes en les normes següents:

- Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

- Decret legislatiu 2/2005, de 28 de novembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions de la comunitat autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 196 de 31 de desembre de 2005)

- Reglament de la Llei general de subvencions (Reial decret 887/2006 de 21 de juliol)

Annex 1: Sol·licitud de participació en el I PREMI PERE MELIS (consta en l'expedient)

Annex 2: Model de declaració responsable (consta en l'expedient)

Annex 3: Model d'autorització de la persona interessada perquè una administració pública pugui obtenir dades de l'Agència Tributària d'estar al corrent de les obligacions tributàries (concessió d'ajudes i subvencions) (consta en l'expedient)

Annex 4: Model de designació de compte bancari (consta en l'expedient)

Signat en el lloc i la data que consta en la signatura electrònica (22 de novembre de 2022)

El president Miquel Àngel Maria Ballester (BOIB núm. 97 de 16.07.2019)