Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE MALLORCA

DEPARTAMENT DE MOBILITAT I INFRAESTRUCTURES

Núm. 730628
Conveni de col·laboració entre el Consell Insular de Mallorca i l’Ajuntament de Costitx en matèria de carreteres en relació a la cessió trams de les vies Ma-3121 i Ma-3241 per part del Consell de Mallorca, i cessió del Vial del Ribàs (ronda Est) per part de l’Ajuntament de Costitx

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Atès que al punt 4t de l'acord del Consell Executiu del Consell de Mallorca de dia 19 d'octubre de 2022, relatiu a l'aprovació del “Conveni de col·laboració entre el Consell Insular de Mallorca i l'Ajuntament de Costitx en matèria de carreteres en relació a la cessió trams de les vies Ma-3121 i Ma-3241 per part del Consell de Mallorca, i cessió del Vial del Ribàs (ronda Est) per part de l'Ajuntament de Costitx”, s'ordena la publicació al Butlletí Oficial de les Illes Balears als efectes del seu general coneixement.

Per tal de donar compliment a aquesta previsió, vist que dia 1 de desembre de 2022 va quedar formalitzat dit conveni mitjançant la signatura del conseller executiu del Departament de Mobilitat i Infraestructures del Consell de Mallorca i del batle-president de l'Ajuntament de Costitx, es procedeix a la seva publicació:

«CONVENI DE COL·LABORACIÓ EN MATÈRIA DE CARRETERES ENTRE L'AJUNTAMENT DE COSTITX I EL CONSELL DE MALLORCA EN RELACIÓ A LA CESSIÓ DE TRAMS DE LES VIES MA-3121 I MA-3241 PER PART DEL CONSELL DE MALLORCA, I CESSIÓ DEL VIAL DEL RIBÀS (RONDA EST) PER PART DE L'AJUNTAMENT DE COSTITX

Al lloc i a la data de la signatura electrònica,

REUNITS

D'una banda, l'Hble. Sr. Iván Sevillano Miguel, conseller executiu de Mobilitat i Infraestructures, en representació del Consell de Mallorca, d'acord amb el Decret d'organització del Consell Insular de Mallorca de 9 de desembre de 2019, en la seva vigent redacció

I per l'altra, el Sr. Antoni Sales Roca, batle-president de l'Ajuntament de Costitx, amb NIF. P0701700G, per acord de Ple de 15 de juny de 2019, en virtut de les facultats que li atribueix l'article 21 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases de Règim Local, amb domicili al carrer de Plaça de la Mare de Deu núm. 15, CP 07144 de Costitx

Les parts ens reconeixem mútuament la capacitat legal necessària per a formalitzar aquest conveni i exposem el següent,

ANTECEDENTS

I. En data 29 d'octubre de 2021, números 45032 i 45108 del registre general del Consell de Mallorca, l'Ajuntament de Costitx va dirigir escrit a aquesta administració insular mitjançant el qual manifestava la seva voluntat i conformitat en subscriure un conveni en matèria de carreteres pel que fa a la permuta de varis trams de vies del Consell de Mallorca pel Vial del Ribàs (ronda Est), de titularitat municipal.

II. En sesió de dia 14 de maig de 2018, el Ple del Consell de Mallorca aprovà la concessió d'una subvenció nominativa a l'Ajuntament de Costitx per a l'any 2018, amb el corresponent conveni regulador, per tal de construir el vial de ronda Est (segona fase), als efectes de comunicar la Ma-3121 amb la Ma-3241, la clàusula primera del cual establia que finalitzada l'execució de l'esmentada infraestructura es podrà transferir a l'Ajuntament de Costitx l'actual travessera i així poder recuperar el seu caràcter de carrer urbà, alliberant el nucli de molèsties i perills del pas del trànsit pesat i de pas pel seu interior.

III. En data 8 de novembre de 2021, el servei d'Explotació i Conservació de la Direcció Insular d'Infraestructures del Consell de Mallorca va emetre informe tècnic pel qual proposava la permuta dels trams de les vies Ma-3121 i Ma-3241, de titularitat del Consell de Mallorca amb el Vial del Ribàs (ronda Est), de titularitat municipal, el tenor literal del qual és el següent:

“INFORME TÈCNIC

Antecedents

Una vegada finalitzada l'execució de la ronda est i en aplicació de la clàusula primera del “Conveni entre el Consell de Mallorca i l'Ajuntament de Costitx regulador de la concessió d'una subvenció nominativa per a la realització d'obres de condicionament i reforma de les vies urbanes per tal de millorar la mobilitat i el trànsit rodat en municipis amb un menor consum territorial“ signat el 4 de juny de 2018, es proposa la permuta de titularitat de les vies que es descriuen a continuació. D'aquesta manera la travessera recuperarà el seu caràcter de carrer urbà.

Cessió del Consell de Mallorca a l'Ajuntament de Costitx

Els trams objecte de cessió a la corporació municipal travessen sòl urbà i suporten un trànsit eminentment local. En conseqüència, entenem més eficaç la gestió municipal de la via, per tal que simplificarà la tramitació dels expedients vinculats a l'explotació de la via.

Els trams de carretera objecte de cessió no formen part de la xarxa primària i, en conseqüència no li és d'aplicació l'article 5.1 de la llei 5/1990 de Carreteres de la CAIB respecte a la connectivitat.

Ma-3121

p.k. inicial: 4,288

p.k. final: 4,662

longitud: 374 m

ample mitjà: 5,5 m

superfície estimada: 2.057 m2

Ma-3241

p.k. inicial: 0,000

p.k. final: 0,440

longitud: 440 m

ample mitjà: 5,0 m

superfície estimada: 2.200 m2

Valoració patrimonial estimada:

superfície: 2.057 + 2.200 = 4.257 m2

preu unitari: 25 €/ m2

valoració: 4.257 m2 X 25 €/ m2 = 106.425 €

Cessió de l'Ajuntament de Costitx al Consell de Mallorca

El vial que assumiria el Consell té el seu punt d'inici en el carrer dels Caps de Bou i el punt final a la intersecció amb la carretera Ma-3241. A efectes de codificació es proposa que sigui la Ma-3241.

La cessió al Consell de Mallorca es limita a la calçada (paviment i senyalització), no inclou les voravies ni els serveis urbans que transcorren per la via (canonades d'aigua, línies elèctriques, telefòniques, enllumenat públic, jardineria, mobiliari urbà, ...) Per tant, el manteniment de les tapes de pous i pericons de la calçada correspondrà a la corporació municipal o, en el seu cas, a les companyies gestores del servei

Ronda est (futura Ma-3241)

longitud: 370 m

ample mitja: 7 m

superfície estimada: 2.590 m2

Valoració patrimonial estimada

superfície: 2.590 m2

preu unitari: 25 €/ m2

valoració: 2.590 m2 x 25 €/ m2 = 64.750 €

L'Ajuntament ha manifestat la seva conformitat segons escrit de 29/10/2021 registre d'entrada núm. 45108/2021

IV. El contingut del present conveni fou aprovat per acord de dia 19 d'octubre de 2022 del Consell Executiu del Consell de Mallorca i per acord de dia 29 de setembre de 2022 del Ple de l'Ajuntament de Costitx

Per tant, en aquest conveni s'han de contemplar els compromisos entre les parts i establir les contraprestacions corresponents a les següents,

CLÀUSULES

PRIMERA. OBJECTE DEL CONVENI

L'objecte del conveni és articular la col·laboració entre el Consell de Mallorca i l'Ajuntament de Costitx, per la qual l'administració insular cedirà els trams de les vies Ma-3121 i Ma-3241, i l'admunistració municipal, cedirà la totalitat del Vial del Ribàs (ronda Est), en la configuració que es detalla en la clàusula tercera.

SEGONA. ÀMBIT D'ACTUACIÓ

L'àmbit d'actuació són les infraestructures amb la configuració i detall que es relacionen en l'antecedent tercer d'aquest document.

TERCERA. DESENVOLUPAMENT DELS OBJECTIUS

Les parts mitjançant el present conveni acorden, els drets i les obligacions que cada una d'elles assumeixen.

Per part del Consell de Mallorca

El Consell de Mallorca cedeix a l'Ajuntament de Costitx, la titularitat dels següents trams de les vies que a continuació es detallen i que passaran a integrar-se en la xarxa local a tots els efectes, amb totes les competències i deures que comporta.

Ma-3121

p.k. inicial: 4,288

p.k. final: 4,662

longitud: 374 m

ample mitjà: 5,5 m

superfície estimada: 2.057 m2

Ma-3241    

p.k. inicial : 0,000

p.k. fin al: 0,440

longitud: 440 m       

ample mitjà: 5,0 m

superfície estimada: 2.200 m2

Per part de l'Ajuntament de Costitx

L'Ajuntament de Costitx cedeix al Consell de Mallorca, la titularitat del següent tram i que passarà a integrar-se en la xarxa del Consell de Mallorca a tots els efectes, amb totes les competències i deures que comporta

Ronda est (futura Ma-3241)

longitud: 370 m

ample mitja: 7 m

superfície estimada: 2.590 m2

S'annexen plànols del trams objecte de les cessions i que formen part d'aquest conveni.

CUARTA. GESTIÓ DEL CONVENI

Amb la finalitat de tractar totes les aquelles qüestions que es puguin derivar del present conveni i proposar, si escau, les mesures a adoptar als òrgans competents, es podrà constituir una comissió de seguiment.

CINQUENA. APROVACIÓ I ENTRADA EN VIGOR DEL CONVENI

Una vegada signat per ambdues parts i es publiqui en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

SISENA. VIGÈNCIA I DURACIÓ DEL CONVENI

El conveni tindrà una durada màxima d'un (1) any, d'acord a l'article 49 h) de la LRJSP 40/2015.

La durada es comptabilitzarà a partir de l'entrada en vigor del Conveni.

Quant a possibles ampliacions o pròrrogues del Conveni que es puguin acordar, s'estarà en tot cas al procediment disposat a l'article 49 apartat h) de la LRJSP 40/2015.

 

SETENA. MODIFICACIONS DEL CONVENI

La modificació del Conveni s'atendrà al procediment i requisits establerts per a la LRJSP 40/2015.

Les modificacions es tractaran prèviament entre les parts o en la Comissió de Seguiment, en el seu cas, la qual elevarà la proposta a les parts per a la seva aprovació si escau.

Les modificacions hauran de ser acordades de forma unànime per les parts intervinents en el Conveni, atenent a l'article 49 g) de la LRJSP 40/2015, i per a la seva tramitació s'haurà incloure el contingut mínim que estableix l'article 49.

VUITENA. EXTINCIÓ I RESOLUCIÓ DEL CONVENI

El conveni s'extingirà una vegada finalitzat el seu termini de vigència o, en el seu cas, a la finalització de les eventuals ampliacions o pròrrogues que es puguin acordar. Així mateix, s'extingirà tota vegada que s'hagi dut a terme el seu objecte.

Seran causes de resolució les contemplades a l'article 51.2 de la Llei 40/2015 (LRJSP); és a dir, l'incompliment de les obligacions i compromisos per alguna de les parts, l'acord unànime entre aquestes, la decisió judicial que declari nul el conveni o per qualsevol altra causa prevista en el conveni o a les lleis corresponents.

Quant als efectes d'una resolució anticipada, s'haurà de tenir en compte el indicat a l'article 52 de la Llei 40/2015 LRJSP i procedir a la corresponent liquidació de l'aportació d'ambdues parts en funció de les tasques i funcions que s'hagin desenvolupat. En aquest supòsit serà imprescindible la proposta, amb el seu informe adjunt, de la Comissió de Seguiment, en el seu cas, definida a la clàusula quarta.

NOVENA. NATURALESA JURÍDICA

El present conveni té la naturalesa administrativa prevista en l'article 47.2 a de la LRJSP, dins del Capítol VI del seu Títol Preliminar, que contempla el règim jurídic complet dels convenis i recull definició, tipus, contingut, etc… i quants elements es consideren necessaris per a la seva aprovació, subscripció i validesa

En cas de litigi entre les parts, les qüestions en controvèrsia seran sotmeses a la jurisdicció contenciosa administrativa, de conformitat amb el que es preveu a l'article 44 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, de la Jurisdicció contenciosa administrativa.

No obstant l'anterior, les controvèrsies que puguin plantejar-se sobre la interpretació, execució o desenvolupament d'aquest conveni es dirimiran, amb caràcter previ, a la Comissió de Seguiment, en el seu cas.

I per deixar-ne constància, s'estén el present document en dos exemplars en el lloc i data indicats a l'encapçalament del present document..»

 

Palma, a data de la signatura electrònica (7 de desembre de 2022)

El conseller executiu del Departament de Mobilitat i Infraestructures (Iván Sevillano Miguel)

 

ANNEXOS