Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 722847
Acord del Consell de Govern de 5 de desembre de 2022 pel qual es declaren com a inversió d’interès autonòmic les obres d’ampliació amb un menjador del CEIP Miquel Costa i Llobera (Marratxí) ubicat a la parcel·la cadastral 0152904DD8805S0001BI, qualificada com a docent, de propietat municipal, de Pòrtol, al terme municipal de Marratxí, d’acord amb els articles 7 i 8 del Decret llei 1/2018, de 19 de gener, de mesures urgents per a la millora i/o l’ampliació de la xarxa d’equipaments públics d’usos educatius, sanitaris o socials de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Un dels objectius del Govern de les Illes Balears, de conformitat amb l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, és garantir el dret a l'educació de qualitat i accedir-hi en condicions d'igualtat.

Així mateix, d'acord amb l'Estatut, les institucions pròpies de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, per complir les finalitats que els són pròpies i en el marc de les competències que els atribueix aquest Estatut, han de promoure, com a principis rectors de la política econòmica i social, el desenvolupament sostenible encaminat a la plena ocupació, la cohesió social i el progrés científic i tècnic, de manera que s'asseguri a tota la ciutadania l'accés als serveis públics i el dret a la salut, l'educació, l'habitatge, la protecció social, el lleure i la cultura.

El capítol I del Títol V de la Llei 1/2022, de 8 de març, d'educació de les Illes Balears, regula la xarxa de centres educatius de les Illes Balears.

A fi de complir aquests objectius, es considera necessari i urgent adequar la xarxa pública d'equipaments, de manera que permeti afrontar les demandes en matèria sanitària, educativa i social de la població, motivada no només per l'important increment que ha experimentat la població resident a les Illes Balears, sinó també per la situació de paralització que la crisi econòmica ha causat. Així doncs, a fi de pal·liar aquestes deficiències en el lapse de temps més breu possible, el dia 20 de gener de 2018, es va publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears el Decret llei 1/2018, de 19 de gener, de mesures urgents per a la millora i/o l'ampliació de la xarxa d'equipaments públics d'usos educatius, sanitaris o socials de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Pel que fa a l'atenció de les demandes en l'àmbit de l'educació i a l'adequació de la xarxa pública d'equipaments, mitjançant el Reial decret 1876/1997, de 12 de desembre, sobre traspàs de funcions i serveis de l'Administració de l'Estat a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria d'ensenyament no universitari, es va fer efectiu el traspàs de les competències en matèria d'ensenyament no universitari i la Comunitat Autònoma va assumir, entre d'altres, la competència en matèria de «l'elaboració, supervisió, aprovació, contractació i execució de projectes de noves construccions, reforma, ampliació o millora de les existents, així com, la dotació i l'equipament referent als centres públics. Convocatòria i resolució de concursos i projectes d'edificis i material [...]».

Correspon a la Conselleria d'Educació i Formació Professional, a través de la Direcció General de Planificació, Ordenació i Centres, entre d'altres competències, la coordinació de les infraestructures i dels serveis educatius, d'acord amb l'article 2.6.a) del Decret 11/2021, de 15 de febrer, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

El Decret llei 1/2018, de 19 de gener, estableix la regulació relativa als efectes de la declaració d'inversions d'interès autonòmic de les Illes Balears amb la finalitat d'atendre la demanda creixent de serveis i prestacions en els àmbits recollits en el Decret llei.

Actualment, el CEIP Miquel Costa i LLobera de Marratxí, ofereix el servei de menjador a aules modulars, amb la modalitat de cuina transportada. El nombre mitjà d'alumnes que utilitza aquest servei durant aquest curs 22/23 és de 128, incrementant-se any rere any una mitjana de 10 alumnes per curs.

L'ampliació se situarà a l'àrea lliure situada en la cantonada nord de la parcel·la on s'ubica el CEIP i on s'ubiquen actualment les aules modulars.

En aquests moments la Conselleria d'Educació i Formació Professional, per mitjà de l'Institut Balear d'Infraestructures i Serveis Educatius (IBISEC) està finalitzant la redacció del projecte d'execució de l'ampliació amb un menjador del CEIP Miquel Costa i Llobera (Marratxí).

La superfície construïda a ampliar és de 219 m2 i inclou un menjador de 103,80 m2, una cuina de 32,50 m2 i banys de pati de (10,70 m2) sumant un total de 147 m2 de superfície útil, i una porxada de 83,15 m2.

La normativa d'aplicació en la parcel·la són les NN.SS. de Marratxí de 28 de març de 2014 (BOIB núm. 154 de 11 de desembre de 1999). Segons aquestes, la parcel·la objecte del projecte està classificada com a urbana, amb equipament docent. Les solucions adoptades en el present projecte no es troben en contradicció amb el compliment de l'establert en l'article 68.1 de la Llei 12/2017 (LUIB), es compleixen tots els paràmetres urbanístics d'aplicació i la parcel·la reuneix totes les condicions de solar segons l'article 25 de la Llei 12/2017.

Atès el que s'ha exposat anteriorment, és del tot necessari iniciar amb caràcter d'urgència els tràmits oportuns per construir un menjador al CEIP Miquel Costa i Llobera per permetre retirar les aules modulars on s'ofereix actualment el servei.

D'acord amb el que disposa l'article 8.6 del Decret llei 1/2018, l'Administració disposa de dos anys des de la declaració d'interès autonòmic per presentar el projecte i d'altres dos, a continuació, per iniciar l'execució, mentre que l'incompliment de qualsevol d'ells determina la caducitat de la declaració.

D'acord amb l'article 7 del Decret llei 1/2018, en relació amb l'article 5 de la Llei 4/2010, de 16 de juny, de mesures urgents per a l'impuls de la inversió de les Illes Balears, correspon al Consell de Govern declarar com a inversió d'interès autonòmic un equipament públic d'ús educatiu.

Per tot això el Consell de Govern, a proposta del conseller d'Educació i Formació Professional, en la sessió de dia 5 de desembre de 2022 adoptà, entre d'altres, l'Acord següent:

Primer. Declarar inversió d'interès autonòmic les obres d'ampliació amb un menjador del CEIP Miquel Costa i Llobera (Marratxí) ubicat a la parcel·la cadastral 0152904DD8805S0001BI, qualificada com a docent, de propietat municipal, de Pòrtol, al terme municipal de Marratxí, d'acord amb els articles 7 i 8 del Decret llei 1/2018, de 19 de gener, de mesures urgents per a la millora i/o l'ampliació de la xarxa d'equipaments públics d'usos educatius, sanitaris o socials de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Segon. Notificar aquest Acord a l'Ajuntament de Marratxí.

Tercer. Publicar aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 5 de desembre de 2022

La secretària del Consell de Govern Mercedes Garrido Rodríguez