Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE LLUCMAJOR

Núm. 709014
Aprovació definitiva de la modificació de l’ordenança fiscal reguladora de la taxa per l’ocupació de terrenys d’ús públic local amb runa, material de construcció, tanques, puntals, estintols, contenidors d’obres, sacs d’obra, bastides i altres elements anàlegs

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Vist que l'Ajuntament Ple en sessió ordinària celebrada el 27 de setembre de 2022 va aprovar provisionalment l'ordenança fiscal, publicat l'anunci en el BOIB número 128 de data 1 d'octubre de 2022, i atès que no s'han presentat reclamacions contra aquest acord durant el termini d'exposició pública, en virtut de l'article 17.4 del Reial Decret legislatiu, de 5 de març, pel que s'aprova el Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, es publica el text integra de l'ordenança.

 

ORDENANÇA FISCAL REGULADORA DE LA TAXA PER L'OCUPACIÓ DE TERRENYS D'ÚS PÚBLIC LOCAL AMB RUNA, MATERIALS DE CONSTRUCCIÓ, TANQUES, PUNTALS, ESTINTOLS, CONTENIDORS D'OBRES, SACS D'OBRA, BASTIDES I ALTRES ELEMENTS ANÀLEGS

Article 1 Fonament i naturalesa

Fent ús de les facultats concedides pels articles 133.2 i 142 de la Constitució i per l'article 106 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local, i de conformitat amb el que disposen els articles 15 a 19 del RDL 2/2004 del text refós de la LRHL, aquest Ajuntament estableix la Taxa per l'ocupació de terrenys d'ús públic local amb runes, materials de construcció, tanques, puntals, estintols, contenidors d'obres, sacs d'obra, bastides i altres elements anàlegs, que es regirà per aquesta ordenança fiscal, les normes de la qual atenen el que preveu l'article 57 de l'esmentat RDL 2/2004.

Article 2 Fet imposable

Constitueix el fet imposable de la taxa la utilització privativa o l'aprofitament especial del domini públic local amb runes, materials de construcció, tanques, puntals, estintols, contenidors d'obres, sacs d'obra, bastides, reserves d'espai i similars.

Article 3 Subjecte passiu

Són subjectes passius contribuents les persones físiques i jurídiques i les entitats a què es refereix l'article 35.4 de la Llei 58/2003, general tributària, que sol·licitin o resultin beneficiades per la utilització o l'aprofitament especial del domini públic local.

Article 4 Responsables

1. Han de respondre solidàriament de les obligacions tributàries del subjecte passiu les persones físiques i jurídiques a què es refereix l'article 42 de la Llei 58/2003, general tributària.

2. Son responsables subsidiàries les persones responsables de l'administració de les societats, la sindicatura, la intervenció o liquidació de fallides, els concursos, les societats i les entitats en general, en els supòsits i amb l'abast que assenyala l'article 43 de la Llei general tributària.

Article 5 Quota tributària

La quota tributària es determinarà per una quantitat fixa assenyalada en l'article següent.

Article 6 Tarifa

La tarifa a què es refereix l'article anterior es fixa en 0,40 euros per m2 i dia d'ocupació o fraccions per a tots els terrenys d'ús públic local.

En cas de sol·licituds de tall de vies públiques, la superfície d'ocupació es calcularà multiplicant la longitud de la façana afectada per l'amplitud del carril de circulació, amb un mínim de 78,00 euros per dia d'ocupació.

Article 7 Meritació

1. Es meritarà la taxa i neix l'obligació de contribuir quan es presenti la sol·licitud que iniciï la tramitació dels documents i expedients per a l'autorització de la utilització o l'aprofitament especial del domini públic local.

2. En els supòsits d'utilització o aprofitament especial del domini públic local sense la sol·licitud prèvia de l'interessat, la taxa meritarà i neix l'obligació de contribuir en el moment que tingui lloc la utilització o se n'obtingui l'aprofitament especial.

3. En el supòsit de concessions d'aprofitaments ja autoritzats i prorrogats, la taxa meritarà el primer de cada un dels períodes naturals de temps assenyalats en les tarifes.

Article 8 Declaració i ingrés

1. Les persones interessades en els aprofitaments regulats en aquesta ordenança han de sol·licitar prèviament la llicència corresponent, acreditant la possessió de la llicència urbanística corresponent o la seva sol·licitud, o la manifestació motivada de no necessitar-la.

Conforme al que disposa l'article 27 del RDL 2/2004 del text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, han d'autoliquidar la taxa formulant una declaració on constin els metres quadrats d'ocupació i el temps previst.

L'INGRÉS de les quanties meritades ha de ser SIMULTANI a la sol·licitud de l'ocupació de la via pública o el seu aprofitament especial.

El LLOC D'INGRÉS serà el compte corrent de l'entitat bancària que s'indica a continuació, oberta a nom de l'Ajuntament de Llucmajor:

(aquelles entitats que subscriguin el Conveni Quadern 60)

Els escrits rebuts pels conductes a què fa referència l'article 38 de la Llei de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, que no vénguin degudament reintegrats seran admesos provisionalment, però no se'ls podrà donar curs si no s'esmena la deficiència. Amb aquesta finalitat es requerirà la persona interessada perquè en el termini de deu dies aboni les quotes corresponents, amb l'advertiment que, un cop transcorregut el dit termini sense que això s'hagi fet, els escrits es consideraran no presentats i la sol·licitud s'arxivarà.

2. En cas que es denegui l'autorització, les persones interessades podran sol·licitar a aquest Ajuntament la devolució de l'import corresponent, sempre que no s'hagi gaudit de la utilització especial del domini públic local o quan, per causes no imputables al subjecte passiu, aquest no hagi pogut exercir l'aprofitament.

3. Si els serveis municipals observen divergències entre la declaració i la realitat, aquestes es notificaran a les persones interessades, amb les liquidacions complementàries que escaiguin. Les autoritzacions es concediran quan s'acrediti la realització de l'ingrés corresponent i es denegaran si s'escau.

4. Quan els aprofitaments regulats en aquesta ordenança produeixin desperfectes en el paviment o les instal·lacions de la via pública, els subjectes passius estaran obligats a reparar els danys causats o a reintegrar totalment les despeses de reconstrucció i reparació dels desperfectes.

Article 9 Infraccions i sancions

1. Les infraccions d'aquesta ordenança es regularan i se sancionaran, segons els casos, d'acord amb el que disposen els articles 191 i següents de la Llei 58/2003, general tributària.

2. El procediment per sancionar les infraccions tributàries que corresponguin, segons l'apartat anterior, serà el que resulti d'aplicar les regles i els criteris de graduació prevists en el RD 2631/1985 i altres disposicions que el complementen i despleguen.

3. La competència per imposar les sancions recau en la Batlia-presidència, d'acord amb el que disposa l'article 21 k de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local, sens perjudici de la seva possible delegació.

4. No es consentirà cap altra ocupació de la via pública fins que les persones interessades no hagin abonat i obtingut la llicència corresponent. L'incompliment d'aquest manament podrà comportar la no concessió de la llicència, sens perjudici del pagament de la taxa, les sancions i els recàrrecs pertinents.

Disposició transitòria

Les referències a l'articulat d'aquesta ordenança s'han d'entendre sens perjudici que hagin pogut esser modificades per una normativa posterior a la seva aprovació.

Disposició derogatòria

La present ordenança fiscal deroga l'ordenança fiscal reguladora de la taxa per l'ocupació de terrenys d'ús públic local amb runa, material de construcció, tanques, puntals, estintols, contenidors d'obres, sacs d'obra, bastides i altres elements anàlegs publicada en el BOIB numero 191 de 22 de desembre de 2011.

Disposició final

La present ordenança fiscal entrarà en vigor el mateix dia de la seva publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i romandrà en vigor fins a la seva modificació o derogació expresses.

 

Llucmajor, en data de la signatura electrònica (23 de novembre de 2022)

El batle accidental Bernadí Vives Cardona