Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

CONSELL DE GOVERN

Núm. 687194
Decret 41/2022 de 21 de novembre pel qual s'aprova el Pla d'Estadística de les Illes Balears 2022-2025

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Preàmbul

L'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears, d'acord amb la redacció de la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, de reforma de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, estableix, en l'article 30.32, que la Comunitat Autònoma té la competència exclusiva en les estadístiques d'interès per a la comunitat autònoma.

La Llei 3/2002, de 17 de maig, d'estadística de les Illes Balears, estableix, en l'article 17, que el Pla d'Estadística de les Illes Balears és l'instrument de promoció, d'ordenació i de planificació de l'activitat estadística d'interès per a la comunitat autònoma de les Illes Balears, que s'ha d'aprovar per decret del Consell de Govern i que ha de tenir una vigència de quatre anys, malgrat que podrà ser objecte de pròrroga fins a l'entrada en vigor d'un nou pla que el substitueixi.

Mitjançant el Decret 40/2018, de 23 de novembre, es va aprovar el tercer Pla d'Estadística de les Illes Balears, corresponent al quadrienni 2018-2021, el qual ha estat prorrogat fins a aquest moment. El Pla ha estat desenvolupat pels programes anuals estadístics corresponents als exercicis de 2019, 2020, 2021 i 2022, que ha aprovat el Govern de les Illes Balears mitjançant acord de Consell de Govern. No obstant això, es considera necessària l'aprovació d'un nou pla estadístic per donar continuïtat a l'activitat estadística del Sistema estadístic de les Illes Balears (SESTIB), que inclou les operacions estadístiques oficials que assumeixen les unitats estadístiques vinculades a les conselleries del Govern de les Illes Balears, l'Institut d'Estadística de les Illes Balears (IBESTAT) i els consells insulars, d'acord amb les necessitats i objectius que es determinaran.

El nou Pla d'Estadística de les Illes Balears 2022-2025, que s'aprova amb aquest Decret, té com a objectiu principal oferir a la ciutadania estadístiques fiables, amb un valor afegit pel que fa a la desagregació de la dada i sense que comporti un increment addicional de la despesa pública. D'altra banda, també pretén impulsar un nou model de producció estadística, seguint un marc comú de processos estadístics eficients, robusts i no redundants, així com avançar en l'accessibilitat i la reutilització de la informació estadística, a fi que sigui interoperable i faciliti informació en format obert, accessible i processable de forma automatitzada.

La producció estadística recollida en el present Pla s'ha de desenvolupar d'acord amb els principis que estableix la Llei 3/2002, amb el compromís d'assumir els principis estadístics que figuren en l'article 2 del Reglament (CE) núm. 223/2009, del Parlament Europeu i del Consell, d'11 de març de 2009, relatiu a l'estadística europea, i en el Codi de bones pràctiques de les estadístiques europees, aprovat per mandat de l'article 11 de l'esmentat Reglament, amb la finalitat de garantir la confiança de la població en les estadístiques d'interès de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

El Pla 2022-2025 s'estructura en set annexos, amb els continguts següents: annex 1, que estableix les condicions generals quant a la vigència i l'execució del Pla, així com els grans objectius que es pretenen aconseguir; annex 2, que detalla la relació de les operacions que integren el Pla, ordenades per àrea i secció temàtica; annex 3, que presenta la relació d'operacions ordenada per la unitat estadística responsable, d'acord amb l'organigrama del Govern de les Illes Balears en el moment de l'aprovació; annex 4, que inclou els codis corresponents a les àrees i seccions temàtiques; annex 5, que descriu els elements de garantia i classificació de les activitats estadístiques quant als elements que les integren; annex 6, que estableix una proposta d'estructuració del document metodològic que, juntament amb la fitxa d'inventari, constitueix el projecte tècnic de cadascuna de les activitats estadístiques, i annex 7, que concreta el model que s'ha d'usar com a calendari de difusió estadística.

El Projecte de decret s'adequa als principis de bona regulació aplicables a les iniciatives normatives de l'Administració autonòmica, conforme a l'article 49.1 de la Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears, de necessitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica, transparència, eficiència, qualitat i simplificació, establerts en la normativa estatal bàsica.

En particular, s'ajusta als principis de necessitat i eficàcia, atès que el seu objecte és l'aprovació del Pla d'estadística de les Illes Balears 2022-2025 per donar continuïtat a l'activitat estadística de la comunitat autònoma una vegada que s'ha exhaurit el termini de vigència de l'anterior Pla, tot i que aquesta s'hagi prorrogat.

En aquest sentit s'ha d'esmentar no tan sols l'actualització de les operacions estadístiques que conté aquest Pla, sinó a la nova configuració d'objectius que s'hi estableixen per encarar els reptes a assolir en el nou període. Pel que fa a la forma i el rang de Decret, aquest són els exigits per l'article 17 de la Llei 3/2002 que regula el Pla d'Estadística de les Illes Balears.

La norma s'adequa al principi de seguretat jurídica, atès que s'insereix plenament en l'ordenament jurídic; i també als principis de proporcionalitat, eficiència, qualitat i simplificació requerits per la planificació de l'activitat estadística d'interès per a la comunitat autònoma de les Illes Balears, ja que els tràmits i obligacions que exigeix són els necessaris i no s'imposen carregues administratives no justificades i la regulació que conté resulta proporcionada, en atenció a la situació prevista i a la necessitat de garantir el principi d'eficiència en la consecució dels objectius prevists.

Quant al principi de transparència, la norma identifica clarament el seu propòsit i s'ha sotmès als tràmits d'informació pública i d'audiència als interessats, als consells insulars i als ajuntaments, d'acord amb l'article 58 de la Llei 1/2019, del Govern de les Illes Balears.

Per això, a proposta del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, d'acord amb el Consell Consultiu i havent-ho considerat el Consell de Govern en la sessió de 21 de novembre de 2022.

DECRET

Article únic Aprovació del Pla d'Estadística

S'aprova el Pla d'Estadística de les Illes Balears 2022-2025, com a instrument de promoció, d'ordenació i de planificació de l'activitat estadística d'interès per a la comunitat autònoma de les Illes Balears, en els termes que estableixen els annexos d'aquest Decret.

Disposició addicional Informe d'avaluació

Una vegada esgotada la vigència del Pla d'Estadística de les Illes Balears 2022-2025, l'IBESTAT ha d'elaborar, en el termini de sis mesos, un informe d'avaluació i justificació del grau de compliment del Pla.

Disposició final primera Habilitació normativa

S'autoritza el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball perquè dicti les disposicions necessàries per desenvolupar aquest Decret.

Disposició final segona Entrada en vigor

Aquest Decret entra en vigor l'endemà d'haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 21 de novembre de 2022

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball Iago Negueruela Vázquez

 La presidenta  Mercedes Garrido Rodríguez

   (Per suplència d'acord amb l'article 7 de la Llei 1/2019, de 31 de gener del Govern de les Illes Balears)

Documents adjunts