Secció III. Altres disposicions i actes administratius
CONSELL INSULAR DE MENORCA
Núm. 668546
Acord del Consell Executiu en sessió de caràcter ordinari de 31 d’octubre de 2022, relatiu a l’aprovació de la convocatòria del XX Premi Josep Vivó de glosa escrita, del Consell Insular de Menorca, i de les bases que el regeixen (exp. 1516-2022-000001)
Per acord de Ple de 17/09/2001, el Consell Insular de Menorca creà el Premi Josep Vivó de glosa escrita, els guanyadors de cada edició del qual es donen a conèixer dintre dels actes organitzats amb motiu de la festa de Sant Antoni, Diada del Poble de Menorca.
Durant uns anys, a fi de repensar com difondre el premi entre els centres d'ensenyament de Menorca i els cursos a què s'havia d'adreçar, es va suprimir la modalitat escolar del premi, que enguany es vol reprendre per tal de promoure la glosa entre l'alumnat de l'illa.
Atès l'interès del Departament de Cultura, Educació, Joventut i Esports a donar continuïtat a aquest premi per tal de promoure el coneixement i la salvaguarda d'aquest element del patrimoni cultural immaterial de Menorca;
Atesa la proposta del conseller executiu del Departament de Cultura, Educació, Joventut i Esports,
El Consell Executiu, per unanimitat dels set membres presents (senyora Mora Humbert, senyor Maria Ballester, senyora Torrent Bagur, senyor Pastrana Huguet, senyor Juaneda Mercadal, senyora Morlà Subirats i senyora Gómez Estévez) i en votació ordinària, adopta els acords següents:
Primer. Aprovar les bases del Premi Josep Vivó de glosa escrita, del Consell Insular de Menorca, que es transcriuen tot seguit, i els annexos adjunts.
Segon. Convocar el XX Premi Josep Vivó de glosa escrita del Consell Insular de Menorca, que es regirà per les bases a què s'ha fet referència en el punt anterior, d'acord amb les condicions següents:
Bases del Premi Josep Vivó de glosa escrita del Consell Insular de Menorca
Primera. Objecte i finalitat del premi
L'objecte d'aquest premi és estimular la creació literària especialment en la modalitat de la glosa escrita, gènere propi de la cultura popular de Menorca.
La finalitat d'aquest premi és promoure el coneixement de la glosa entre la població menorquina, tant l'adulta com la població en edat escolar; fomentar el conreu d'aquest gènere literari, i propiciar l'aparició de nous glosadors i glosadores.
Segona. Modalitats
S'estableixen dues modalitats per participar en el concurs:
a) Modalitat general: per a persones de més de 16 anys d'edat.
b) Modalitat escolar: per a alumnes dels cursos de 5e d'educació primària a 4t d'educació secundària.
Tercera. Premis
S'estableix els premis següents:
a) Modalitat general: un únic premi en metàl·lic, de 2.000 euros, per a l'autor/a de les gloses guanyadores, i menció del jurat per a un màxim de dues gloses finalistes.
b) Modalitat escolar: un premi per a alumnes de primària i un per a alumnes de secundària, consistents en sengles vals de 300 euros cadascun per bescanviar amb llibres, material escolar o informàtic, i menció del jurat per a un màxim de dues gloses finalistes per cada modalitat. A més, el centre al qual pertanyin els guanyadors del premi de cada modalitat obtindrà un premi consistent en l'actuació d'un grup inclòs en el catàleg del programa Menorca, Música i Teatre del Consell Insular, escollit pel grup aula dels guanyadors i que tindrà lloc en les dates que el centre decideixi.
Quarta. Requisits per poder-hi participar
1. Modalitat general:
a) Poden participar en aquesta modalitat totes les persones que ho desitgin, majors de 16 anys, individualment.
b) Cada participant pot presentar fins a un màxim de tres obres a concurs.
c) No poden optar al premi les persones en les quals concorri alguna de les prohibicions que estableix l'art. 10 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de subvencions.
2. Modalitat escolar:
a) Pot participar en aquesta modalitat tot l'alumnat dels centres d'ensenyament de Menorca que cursin entre 5è de primària i 4t de secundària, individualment o en grups de fins a quatre alumnes.
b) Cada grup pot presentar únicament una obra a concurs.
Cinquena. Requisits de les obres que es presentin a concurs
Les obres que es presentin al premi han de complir els requisits següents:
1. Les obres s'han d'escriure en llengua catalana i han de ser inèdites.
2. Han de tenir l'estructura pròpia de la glosa (entre sis i vuit mots per glosa), i han de contenir un mínim de 15 gloses i un màxim de 50 en la modalitat general, i entre 10 i 20 gloses en la modalitat escolar.
3. La temàtica de les obres que es presentin a concurs és lliure, tot i que es valorarà que versin sobre un tema de l'actualitat menorquina.
4. Les obres es poden presentar en paper (només un exemplar) o bé en suport informàtic, amb títol i signades amb pseudònim.
Sisena. Presentació de les sol·licituds
1. Les sol·licituds (annex 1 d'aquestes bases) per participar en el premi s'han de presentar respectant estrictament les normes referents a l'anonimat dels concursants, per la qual cosa s'han de presentar dos sobres, A i B, tancats i separats, en cadascun dels quals ha de constar la inscripció: XX PREMI JOSEP VIVÓ DE GLOSA ESCRITA, la MODALITAT en la qual es concursa: GENERAL, ESCOLAR DE PRIMÀRIA o ESCOLAR DE SECUNDÀRIA, i el PSEUDÒNIM amb què es presenta. Si els sobres no es presenten d'acord amb el que s'ha indicat, no s'admetran a concurs.
2. Els sobres tancats i separats han de contenir la documentació següent:
- Sobre A: amb l'obra que es presenta a concurs, en paper o en suport informàtic.
- Sobre B: hi ha de constar la informació següent respecte de l'autor/a de l'obra presentada:
a) Nom i llinatges de l'autor/a.
b) Fotocòpia acarada del DNI de l'autor/a (només en el cas de la modalitat general).
c) Títol de l'obra i pseudònim amb què es presenta.
d) Domicili de l'autor/a, a més de l'adreça electrònica i el telèfon de contacte. En el cas de la modalitat escolar, s'ha de fer constar el nom del centre escolar al qual pertanyen els autors, a més de l'adreça electrònica i el telèfon de contacte dels autors i del seu tutor/a.
e) Declaració responsable signada per la persona que opta al premi (només en la modalitat general) de no estar sotmès a cap de les circumstàncies que determinen la impossibilitat d'obtenir la condició de beneficiari o entitat col·laboradora de les subvencions públiques recollides en l'art. 13.2 de la Llei 28/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (BOE núm. 276 de 18 de novembre de 2003). Annex 2 d'aquestes bases.
f) Certificat en què consti que està al corrent de les obligacions tributàries i amb la Seguretat Social (només en la modalitat general). Es pot autoritzar el Consell Insular de Menorca a comprovar el compliment de les obligacions esmentades, i en aquest cas no s'han d'aportar cap certificat. Annex 3 d'aquestes bases.
g) Document de designació de compte bancari de la persona que opta al premi (només en la modalitat general), d'acord amb el model facilitat pel Consell Insular de Menorca, llevat que ja constin a la Tresoreria General del CIM, cosa que s'ha de fer constar expressament. Annex 4 d'aquestes bases.
3. Les persones interessades són responsables de la veracitat dels documents que presenten (art. 28.7 de l'LPACAP).
D'acord amb l'art. 28.5 de l'LPACAP, excepcionalment, quan la rellevància d'un document de l'expedient aportat per l'interessat així ho exigeixi, o existeixin dubtes derivats de la qualitat de la còpia, el CIM pot sol·licitar de manera motivada la compulsa/autenticació de les còpies aportades per la persona interessada, per la qual cosa pot requerir l'exhibició del document o de la informació original.
4. Pel fet de presentar-se a aquesta convocatòria la persona interessada presta al CIM els consentiments següents:
a) Per consultar i comprovar la veracitat de la documentació i de les dades presentades per l'interessat, principalment mitjançant les plataformes d'interoperabilitat, les xarxes corporatives o altres sistemes electrònics habilitats a aquest efecte i als quals el CIM tengui accés.
b) Per consultar l'existència i veracitat de la documentació i de les dades que eventualment l'interessat hagi considerat oportú no presentar acollint-se al dret de no fer-ho pel fet que hagin estat elaborades per les administracions públiques.
Els esmentats consentiments només es consideraran atorgats quan no consti en l'expedient l'oposició expressa a l'esmentada consulta o quan la llei especial que sigui aplicable al cas en requereixi el consentiment exprés, en aquest darrer cas serà obligatori que l'Administració el requereixi i que l'interessat el presti.
5. Les sol·licituds i tota la documentació descrita en el punt anterior, atès que tots els possibles beneficiaris són persones físiques i el caràcter anònim del concurs, s'han de presentar, dins el termini establert en la convocatòria, presencialment als punts del Servei d'Atenció Ciutadana del Consell Insular de Menorca que hi ha a la seu del CIM a Maó i a les oficines administratives de Ciutadella. També es pot presentar a qualsevol altre punt de conformitat amb l'establert en l'art. 16.4 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, de procediment administratiu comú.
6. Si la sol·licitud o la documentació fossin incorrectes o incompletes, el Consell Insular de Menorca en requerirà la rectificació o el complement necessaris. Si en el termini de deu dies hàbils, comptats des de l'endemà d'haver rebut el requeriment d'esmena de la sol·licitud, la persona interessada no fa la rectificació reclamada o no presenta la documentació requerida, s'entendrà que ha desistit de la seva petició conformement amb l'article 68 Llei 39/2015, d'1 d'octubre.
Setena. Criteris objectius que es tindran en compte per a la concessió del premi
1. Els criteris objectius que es tindran en compte per la concessió del premi són els que s'indiquen a continuació:
a) El domini de la mètrica i de la composició poètica en general que demostri l'autor.
b) La riquesa lèxica i l'ús de recursos retòrics en la composició.
c) La correcció lingüística de les obres.
d) El tema sobre el qual versin les gloses, que es valorarà que sigui un tema d'actualitat.
e) La coherència temàtica del conjunt de les gloses.
2. El jurat seguirà el procediment de votacions successives fins a obtenir una majoria de vots a favor d'una obra determinada, que serà la guanyadora. Amb tot, si el jurat creu que cap de les obres presentades no assoleix la qualitat mínima per ser publicada, el premi podrà no ser adjudicat. En cap cas l'import del premi pot ser fraccionat.
Vuitena. Procediment i òrgans competents per a la concessió del premi
1. El premi es concedirà, d'acord amb els principis d'objectivitat, transparència, igualtat, no discriminació i publicitat, per mitjà del procediment de concurrència competitiva.
2. L'inici de l'expedient s'efectuarà per mitjà de l'aprovació de la convocatòria corresponent. El text de la convocatòria i la resta de documentació que es requereixi es comunicarà a la Base de Dades Nacional de Subvencions (d'ara endavant BDNS) i es publicarà l'extracte de la convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, en compliment de l'art. 20.8 de la Llei general de subvencions.
3. Totes les obres presentades dins el termini establert se sotmetran a l'examen de la instructora, que serà una tècnica del Servei de Política Lingüística i Patrimoni Cultural Immaterial, la qual comprovarà el compliment dels requisits exigits i farà arribar les obres admeses al jurat nomenat a aquest efecte.
4. El jurat emetrà el seu dictamen d'acord amb aquestes bases i estendrà una acta en la qual constarà l'obra guanyadora i les seleccionades com a finalistes, si escau.
5. El premi es pot declarar desert en alguna o en totes les modalitats.
6. La resolució del jurat tindrà lloc dins un termini que no podrà excedir dels sis mesos comptats a partir del dia que la convocatòria surti publicada en el BOIB, i es farà pública durant el Glosat de la Diada que tindrà lloc en el marc dels actes organitzats amb motiu de la Diada del Poble de Menorca, el dia i l'hora del qual s'anunciaran oportunament. Així mateix el veredicte es publicarà en la pàgina web corporativa del Consell Insular, i es comunicarà a la BDNS en compliment de l'article 20.8 de la Llei general de subvencions. En el cas que no hi hagi resolució expressa s'entendran per desestimades les sol·licituds presentades.
Novena. Jurat del premi
1. Es crea el jurat que valorarà els guanyadors del XX Premi Josep Vivó de glosa escrita.
2. El jurat d'aquest premi estarà format pels membres següents:
Actuarà com a secretària, sense vot, la tècnica del Servei de Política Lingüística i Patrimoni Cultural Immaterial que hagi instruït l'expedient.
Desena. Abonament del premi
1. El Consell Insular de Menorca pagarà el premi en un termini màxim de 60 dies des de la data del dictamen del jurat, sempre que les disponibilitats de tresoreria ho permetin.
2. La quantia del premi en la modalitat general és en concepte d'import brut i resta subjecta a retenció d'acord amb la normativa que regula l'impost sobre la renda de les persones físiques.
Onzena. Propietat del premi i devolució de les obres
1. La participació en el present concurs comporta que els autors de les obres guanyadores i de les finalistes, si s'escau, atorguen al Consell Insular el dret a divulgar-les, de manera prioritària durant el termini d'un any, mitjançant la seva reproducció, distribució i comunicació pública. Transcorregut aquest termini, la divulgació i explotació de les gloses premiades i finalistes correspondrà exclusivament als seus autors.
2. Així mateix en el cas que el Consell Insular de Menorca desisteixi de publicar-les o divulgar-les, o que no ho faci en el termini d'un any des de la data de concessió del premi, els autors podran fer ús del seu dret a divulgar-les i explotar-les de la manera que considerin més convenient.
3. La resta d'obres presentades a concurs, si no són reclamades pels seus autors en un termini de quatre mesos, es destruiran.
Dotzena. Obligacions dels guanyadors
Són obligacions dels guanyadors:
a) Comunicar al CIM l'acceptació del premi en els termes en què aquest es concedeixi. En qualsevol cas el premi s'entendrà acceptat tàcitament quan hagin transcorregut quinze dies hàbils d'ençà que s'hagi publicat la resolució del jurat en el BOIB.
b) Aportar els justificants necessaris per tal de poder comprovar les dades incloses en la sol·licitud de participació en aquest concurs.
Tretzena. Revocació i reintegrament del premi. Criteris de graduació dels possibles incompliments
1. Pel que fa a la revocació i el reintegrament dels premis, s'ha d'aplicar el que disposa la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions i la resta de normativa que hi sigui aplicable. En cas d'incompliment del que estableixen aquestes bases s'haurà de reintegrar la quantia rebuda mitjançant l'aplicació d'un percentatge de minoració en funció de la naturalesa de l'incompliment. Aquest percentatge s'ha de fixar amb l'informe previ del Servei de Política Lingüística i s'ha de notificar al beneficiari. Les causes de reintegrament i el procediment per a la seva exigència es regeixen pel que estableix l'article 44 del DLEG 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions.
2. En el cas que la causa del reintegrament determini la invalidesa de la resolució de concessió, aquesta resolució s'haurà de revisar en els termes establerts en l'article 25 del DLEG 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions, i en la resta de disposicions aplicables.
3. En el cas que s'hagin fet uns pagaments anticipats, la persona beneficiària haurà de reintegrar les quantitats rebudes més l'interès de demora comptador des que el pagament es va fer efectiu.
4. Les quantitats que s'hagin de reintegrar tenen la consideració d'ingressos de dret públic i s'hi podrà aplicar la via de constrenyiment.
5. L'obligació de reintegrament establerta en aquest article és independent de les sancions que, si escau, siguin exigibles.
Catorzena. Infraccions i sancions
1. El règim d'infraccions i sancions administratives aplicables és el que estableix el títol IV de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.
2. Els òrgans competents per imposar les sancions que es derivin d'infraccions del que estableixen aquestes bases i de la normativa aplicable en matèria de subvencions d'acord amb l'article 69 de la Llei 4/2022, de 28 de juny, de consells insulars, són els següents:
- El conseller executius competent en matèria de Cultura per la imposició de sancions per infraccions lleus i greus.
- El consell executiu per a les infraccions molt greus.
Quinzena. Altres disposicions
Recursos administratius
Els acords del Consell Executiu pels quals s'aproven les bases i les convocatòries i es concedeixen o deneguen els ajuts no exhaureixen la via administrativa i són susceptibles d'interposició de recurs d'alçada davant el Ple del Consell Insular de Menorca.
Normativa general aplicable
En tot allò no previst expressament en aquestes bases regeixen les disposicions que siguin aplicables al Consell Insular de Menorca en matèria de subvencions, especialment les contingudes en les normes següents:
Annex 1. Sol·licitud de participació en el XX Premi Josep Vivó de glosa escrita
Annex 2. Model de declaració responsable (només per a la modalitat general)
Annex 3. Model d'autorització de la persona interessada perquè una administració pública pugui obtenir dades de l'Agència Tributària d'estar al corrent de les obligacions tributàries (concessió d'ajudes i subvencions) (només per a la modalitat general)
Annex 4. Model de designació de compte bancari (només per a la modalitat general)
Contra aquest acord – que no exhaureix la via administrativa – es pot interposar un recurs d'alçada davant el Ple en el termini d'un mes comptador des de l'endemà que s'hagi publicat, d'acord amb l'article 122 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.
L'esmentat recurs s'entendrà desestimat, si no es notifica la resolució corresponent, quan hagin transcorregut tres mesos des de la seva interposició. Contra la desestimació del recurs d'alçada per silenci administratiu podreu interposar recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma.
Maó, 8 de novembre de 2022
Per delegació de la presidenta,
El secretari del Consell Executiu
Octavi Pons Castejón
(Decret 427/2019, d'11 de juliol)
(BOIB núm. 97 de 16-7-2019)