Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MEDI AMBIENT I TERRITORI

Núm. 609683
Resolució del president de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears per la qual es formula l’informe ambiental estratègic sobre la modificació puntual de les NS de planejament del municipi de Santa Margalida, relativa a la creació de sistema viari per estacionament (14e/2022)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Vist l'informe tècnic amb proposta de resolució de dia 21 de setembre de 2022, i d'acord amb l'article 10.1.a) del Decret 4/2018, de 23 de febrer, pel qual s'aproven l'organització, les funcions i el règim jurídic de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears (CMAIB) (BOIB núm. 26 de 27 de febrer de 2018),

RESOLC FORMULAR

L'informe ambiental estratègic sobre la modificació puntual de les NS de planejament del municipi de Santa Margalida, relativa a la creació de sistema viari per estacionament , en els termes següents:

1. Determinació de la subjecció a avaluació ambiental i tramitació

La modificació puntual de les NS de planejament del municipi de Santa Margalida, relativa a la creació de sistema viari per estacionament, es troba inclosa dins dels supòsits de l'art. 12, apartat 4, del Decret legislatiu 1/2020, de 28 d'agost, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei d'avaluació ambiental de les Illes Balears: «També seran objecte d'avaluació ambiental estratègica simplificada:

(...)

b) Les modificacions de plans o programes que, tot i no estar incloses en l'apartat 2 d'aquest article, suposin, per si mateixes, un nou marc per a l'autorització de projectes. (...).»

Per tant, la modificació puntual esmentada s'ha de tramitar com a una avaluació ambiental estratègica simplificada i seguir el procediment establert a la secció 2a del Capítol I d'avaluació ambiental estratègica de plans i programes del Títol II d'avaluació ambiental de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'avaluació ambiental. S'han de complir també les prescripcions de l'article 17 del Decret legislatiu 1/2020, que li siguin d'aplicació.

2. Descripció i ubicació del pla

La modificació puntual de les NS de planejament del municipi de Santa Margalida, relativa a la creació de sistema viari per estacionament, té com a objecte la requalificació de dues parcel·les urbanes residencials extensives (a.t.1), per poder-les destinar a sòl urbà intensiu baix A i ús “Vials i estacionaments”. Les parcel·les afectades són la 3316102EE1031N0001AO, amb una superfície de 828 m2 i sense edificar, i la parcel·la 3316103EE1031N0001BO, amb una superfície de 707 m2 i amb una superfície edificada l'any 1960 de 138 m2 (superfície total de l'àmbit de 1.535 m2).

Es pretén l'habilitació d'un aparcament a l'av. Golf del nucli urbà de Can Picafort, que serveixi per donar servei a les zones residencials confrontants i evitar la circulació de vehicles a la recerca d'estacionament en una zona d'habitatges, així com la demolició prèvia de l'edificació existent en l'àmbit d'actuació (xalet planta baixa). Segons el DAE, les actuacions de semipeatonalització de la zona de Son Bauló, de la primera línia de costa i parcialment del Passeig Colom provoquen actualment un col·lapse en les zones d'aparcament properes, carrers ocupats majoritàriament per habitatges unifamiliars.

D'acord amb el DAE, el futur projecte d'aparcament tendrà unes 65 places d'aparcament, amb una entrada i una sortida, sense interferències amb els vehicles estacionats i amb un aprofitament òptim de l'espai. Disposarà d'un sistema de recollida d'aigües pluvials, les lluminàries seguiran les indicacions i limitacions de la Llei 3/2005, de 20 d'abril, de protecció del medi nocturn de les Illes Balears, i paviment impermeable per evitar possibles afeccions hidrològiques per vessaments accidentals o lixiviats. Així mateix, disposarà també de sistema de recollida de vessaments accidentals. D'altra banda, atesa una rotació cada 2 hores, resulta un volum total de trànsit de menys de 35 vehicles a l'hora en entrada i en sortida (un vehicle cada dos minuts, aproximadament), trànsit insignificant donada l'amplada i trànsit dels carrers afectats.

S'estima un cost total d'execució de 450.637,40 euros i una durada de les obres de poc més de tres setmanes.

3. Avaluació d'efectes previsibles

Es preveu que els impactes ambientals durant la fase d'execució del futur aparcament siguin de caràcter puntual i poc significatius. En tot cas, caldrà tenir en compte la possibilitat que a l'àmbit d'actuació es detecti algun exemplar de tortuga mediterrània (Testudo hermanni).

4. Consultes a les administracions públiques afectades i persones interessades

D'acord amb l'apartat vuitè de la Instrucció del conseller de Medi Ambient i Territori per a establir criteris d'actuació i tramitació en relació als procediments d'avaluació ambiental de plans, programes i projectes, en el sentit de l'aplicació de l'art. 19.3 del Text Refós de la Llei d'Avaluació Ambiental de les Illes Balears, aprovat pel Decret legislatiu 1/2020, no s'han efectuat consultes, atès que la modificació puntual de les NS es localitza en sòl urbà i afecta un espai de reduïdes dimensions.

5. Anàlisi dels criteris de l'annex V de la Llei 21/2013, de 9 de desembre d'avaluació ambiental

Una vegada analitzats els criteris de l'annex V de la Llei 21/2013, no es preveu que aquesta modificació puntual tengui efectes significatius sobre el medi ambient, respecte de les NS vigents. No comporta cap increment físic de l'estructura urbanística del nucli de població, pel que fa a la creació de nou sòl urbà, sinó tot el contrari. Així mateix, aquest canvi de classificació no té previst que s'augmenti el coeficient d'edificabilitat ni l'augment del sòl urbanitzable.

Conclusions de l'informe ambiental estratègic

Primer.- No subjectar a avaluació ambiental estratègica ordinària la modificació puntual de les NS de planejament del municipi de Santa Margalida, relativa a la creació de sistema viari per estacionament, supeditat al compliment de les mesures ambientals previstes signat per la Sra. Irene Moya Pais, geògrafa, de la consultora EIMA, enginyeria i medi ambient, amb data 3 de novembre de 2021.

Es recorda que, en cas de detecció a la zona d'estudi d'algun exemplar de tortuga mediterrània durant l'execució del futur aparcament, s'hauran d'adoptar les mesures oportunes per a la protecció d'aquesta espècie, així com tenir en compte la normativa vigent en matèria de medi ambient, especialment les prescripcions de la Llei 10/2019, de 22 de febrer, de canvi climàtic i transició energètica, el PHIB 2019 i la Llei 8/2019, de 19 de febrer, de residus i sòls contaminats de les Illes Balears.

Segon. Es publicarà el present informe ambiental al Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb el que disposa l'article 31.3 de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'Avaluació Ambiental. A més, es donarà compte al Ple de la CMAIB i al subcomitè tècnic d'Avaluació d'Impacte Ambiental (AIA).

Tercer. L'informe ambiental estratègic perdrà la seva vigència i cessarà en la producció dels efectes que li són propis si, una vegada publicat en el BOIB, no s'hagués procedit a l'aprovació del pla o programa en el termini màxim de quatre anys des de la publicació, d'acord amb el que disposa l'article 31.4 de la Llei 21/2013.

Quart. L'informe ambiental estratègic no serà objecte de cap recurs, sense perjudici del que, si és el cas, escaigui en via administrativa o judicial davant de l'acte d'aprovació del pla o programa, d'acord amb el que disposa l'article 31.5 de la Llei 21/2013.

Cinquè. Aquesta resolució s'emet sense perjudici de les competències urbanístiques, de gestió o territorials de les administracions competents i de les autoritzacions o informes necessaris per a l'aprovació.

 

(Signat electrònicament: 13 d'octubre de 2022)

El president de la CMAIB Antoni Alorda Vilarrubias