Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE MANACOR

Núm. 594850
Aprovació definitiva modificació ordenança de protecció dels espais, elements verds i mobiliari urbà del terme municipal de Manacor

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Exp. 8529/2022

El Ple de l'Ajuntament en sessió de 28 de juliol de 2022 acordà l'aprovació inicial de la modificació de l'Ordenança de protecció dels espais, elements verds i mobiliari urbà del terme municipal de Manacor, amb la modificació del seu article 12, quedant redactat de la següent manera: 

«Article 12.- Els veïnats podran col·locar jardineres a la via pública per iniciativa pròpia, en aquells carrers, places i altres espais públics que s'hagin definit mitjançant resolució expressa.

El serveis municipals podran fer retirar una jardinera situada a la via pública si es considera que dificulta la circulació de persones vianants o vehicles.»

Finalitzat el termini d'exposició publica sense que constin presentades reclamacions, aquesta modificació s'entén definitivament aprovada sense necessitat de nou acord exprés, estant facultada aquesta batlia per a la seva publicació i execució.

Acord que es publica en aqueix Butlletí Oficial de les Illes Balears una vegada transcorregut el termini previst a l'article 113 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears. El text entrarà en vigor l'endemà d'aquesta publicació.

Text íntegre de l'ordenança:

«ORDENANÇA DE PROTECCIÓ DELS ESPAIS, ELEMENTS VERDS I MOBILIARI URBÀ DEL TERME MUNICIPAL DE MANACOR

Els sistemes urbans són espais artificials però la tendència està encaminada a incorporar nous elements per tal de naturalitzar-los. Aquests elements naturals requereixen un manteniment específic i la conscienciació de la ciutadania de la necessitat de protecció per tal de mantenir-los en bones condicions i puguin ser gaudits per la població.

 

TÍTOL I OBJECTE I ÀMBIT D'APLICACIÓ

Article 1.- L'objecte d'aquesta Ordenança és la protecció dels espais verds del nostre municipi i fomentar el respecte cap a l'entorn natural i els elements naturals de l'entorn urbà. Inclou tant els elements vegetals (arboris, arbustius i herbacis) com els sòls sobre els quals es troben emplaçats i els elements estructurals que s'instal·len en les places i parcs del nostre municipi com papereres, jocs infantils, bancs, tanques, etc. 

L'Ordenança inclou també la regulació dels usos d'aquests espais i els drets i prohibicions per als ciutadans.

Article 2.- L'àmbit d'aplicació de la present Ordenança comprèn tots els espais verds públics urbans del terme municipal de Manacor com parcs, places, illetes enjardinades, alineacions d'arbres de les vies públiques i passejos, jardineres, etc., també afectarà a aquells espais privats que es detallen en l'article 23 que no es mantinguin en les condicions adients i puguin suposar un perill o un focus de contaminació.

 

TÍTOL II CONSERVACIÓ, DEFENSA I PROTECCIÓ DELS ELEMENTS VEGETALS URBANS

Article 3.- L'Ajuntament de Manacor assumeix totes les tasques de plantació i manteniment dels elements vegetals públics del municipi i de les instal·lacions necessàries per a la seva subjecció (jardineres, sòls, escocells, etc.)

CAPÍTOL I Arbrat urbà

Article 4.- Cap ciutadà, per pròpia iniciativa, pot plantar, podar, trasplantar, arrencar o tallar cap arbre ni arbust que formi part d'un espai verd municipal ja sigui un parc, un carrer, una plaça o una jardinera. Si alguna tasca de poda o estassada d'un arbre resultés ser urgent per motius de seguretat o motiu extraordinari, es pot presentar la sol·licitud a les dependències municipals de l'Ajuntament de Manacor. Qualsevol obra que requereixi actuacions de protecció o modificació extraordinària dels elements vegetals ha de comptar amb l'autorització dels serveis tècnics municipals, que tramitaran les mesures adients que, en qualsevol cas, aniran a càrrec del propietari o promotor de l'obra.

L'incompliment d'aquest article suposarà una infracció a la present Ordenança que pot ser lleu si l'actuació no suposa una alteració de l'estat fisiològic de l'element vegetal, greu si suposa l'alteració de l'estat fisiològic i molt greu si suposa la destrucció de l'element vegetal. 

Article 5.- Queda prohibit:

1. Fermar els arbres amb cap tipus d'element (filferro, corda, roba, etc.) sense justificació ni autorització municipal. 

2. Penjar cap tipus de propaganda als arbres, subjectar cables, pancartes i qualsevol altre element que pugui perjudicar l'arbre sense autorització municipal. La subjecció del cablejat per raons d'interès públic es troba lligada a la supervisió dels serveis tècnics adients.

3. Encendre foc o aproximar alguna font de calor a les rodalies dels elements vegetals. Quan s'hagi de fer foc, amb autorització municipal, en una zona pròxima a arbres, aquests s'hauran de protegir de la forma que indiquin els serveis tècnics municipals. 

4. Pujar als arbres, sacsejar-los, arrabassar branques i/o fulles, fer gravats de qualsevol tipus a l'escorça o arrencar-la. 

5. Abocar àcids, sabons, detergents o qualsevol altre tipus de líquid nociu per l'arbre.

6. Tirar residus de qualsevol tipus als escocells dels arbres.

7. Dipositar materials de construcció, enderrocs o altres elements similars en un radi mínim d'un metre de qualsevol arbre ja que podria dificultar la nutrició de l'arbre i l'accés dels operaris per tal de realitzar el manteniment habitual.

La realització d'alguna d'aquestes accions expressament prohibides suposarà una infracció a la present Ordenança que pot ser lleu si l'actuació no suposa una alteració de l'estat fisiològic de l'element vegetal, greu si suposa l'alteració de l'estat fisiològic i molt greu si suposa la destrucció o mort de l'element vegetal. 

Article 6.- Els veïnats podran sembrar flors de temporada als escocells dels arbres sempre i quan la proposta sigui autoritzada pels serveis tècnics municipals.

Article 7.- Les associacions de veïnats podran posar-se en contacte amb els serveis tècnics municipals per fer la proposta d'arbrat d'una via pública. Les propostes seran recollides i avaluades i es tindran en compte per a pròximes actuacions.

Article 8.- Obertura de síquies i excavacions

1. Les obres d'obertura de síquies a la via pública, per a la instal·lació o manteniment de qualsevol servei (clavegueram, enllumenat, comunicacions, etc.) s'han de fer de tal manera que ocasionin el mínim dany als arbres de la via pública. 

2. Si no hi ha cap altre lloc més adient per on fer passar la síquia, aquesta s'haurà de situar a una distància mínima d'un metre des de l'eix de l'arbre.

3. Quan es duguin a terme obres en un terreny pròxim a una zona on hi hagi arbres o quan els vehicles de l'empresa constructora hagin de circular a prop, abans de l'inici de l'obra s'han de protegir els troncs dels arbres afectats. Les proteccions s'hauran de retirar un cop acabada l'obra.

4. Si com a conseqüència d'una excavació resultessin afectades arrels d'un gruix superior a cinc centímetres, s'han de tallar les arrels, deixant uns talls nets i llisos, que s'han de cobrir amb un producte cicatritzant.

5. Si en alguna d'aquestes obres, algun arbre resultés perjudicat, serà d'obligació la reposició d'aquest arbre i de les plantacions que puguin resultar afectades. 

 

CAPÍTOL II Jardineres

Article 9.- Es fomentarà, sempre que sigui possible, l'ús de jardineres de fundició, pedra o fusta. 

Article 10.- Les plantes que ornamentin les jardineres hauran d'estar adaptades a la manca d'aigua i sempre que sigui possible es faran servir plantes autòctones.

Article 11.- Està prohibit:

1. Collir flors i/o fruits, arrabassar o fer malbé qualsevol element vegetal ubicat a les jardineres de la via pública.

2. Tirar qualsevol tipus de residu (llosques, envasos, clovelles, papers, etc.) al sòl de la jardinera. 

3. Pintar i fer malbé de qualsevol altra manera les jardineres situades a la via pública.

4. Desplaçar les jardineres del seu lloc original sense autorització expressa dels serveis tècnics municipals.

Aquestes accions suposen una vulneració a la present Ordenança i per tant es poden sancionar.

Article 12.- Els veïnats podran col·locar jardineres a la via pública per iniciativa pròpia, en aquells carrers, places i altres espais públics que s'hagin definitiva mitjançant resolució expressa.

Els serveis municipals podran fer retirar una jardinera situada a la via pública si es considera que dificulta la circulació de persones vianants o vehicles.

 

CAPÍTOL III Parcs i places públiques

Article 13.- L'Ajuntament té la tasca de vetllar per mantenir en tot moment els parcs i les places públiques en bon estat de conservació i en les condicions adequades per a poder-lo gaudir i aprofitar. 

Article 14.- És un deure dels ciutadans i visitants respectar els espais verds públics i les seves instal·lacions complementaries.

Es prohibeix especialment:

1. Passar per damunt de les plantacions, trepitjar-les o cavar-les i danyar les plantes i les flors. Trepitjar un espai verd només estarà permès en aquells espais que estiguin especialment senyalitzats per aquest fi recreatiu i en la zona de tapís verd del Parc municipal. 

2. Pujar als arbres, sacsejar-los, arrabassar branques i/o fulles, fer gravats de qualsevol tipus a l'escorça o arrencar-la i vessar-hi qualsevol tipus de líquid que no sigui aigua.

3. Collir flors i fruits.

4. Tirar qualsevol tipus de residu fora de les papereres. Està especialment prohibit triar llosques a les zones de joc infantil.

5. Encendre foc. Amb excepció del dissabte de Sant Antoni i en altres dates concretes, sempre i quan s'hagi fet una sol·licitud a l'Ajuntament indicant la ubicació del fogueró i els tècnics donin el vist-i-plau tant de la ubicació com de les dimensions. Si hi ha elements vegetals pròxims al punt d'ubicació del fogueró, s'hauran de protegir de la manera que indiquin els serveis tècnics municipals.

Article 15.- Està prohibit passejar amb cans pel parc municipal. A la resta de places del municipi es permet l'accés de cans sempre i quan vagin correctament fermats i s'evitin els parcs infantils i les zones reservades per a infants. 

Com en qualsevol espai públic, a les places del municipi, els propietaris dels cans han de recollir les defecacions i dipositar-les en els contenidors específics, papereres o contenidors. En els pipicans i espais específics en què els propietaris poden deixar defecar els cans també cal recollir els excrements i dipositar-los en els contenidors específics, papereres o contenidors.

Està prohibit que els cans cavin en els espais públics, tant si es tracta de zones enjardinades com de sorreres de zones de joc.

L'accés amb animals de companyia a les zones de joc infantil suposa una vulneració de l'Ordenança i està considerada una infracció molt greu. 

Article 16.- Per a celebrar actes públics o de lleure organitzats per entitats municipals o privades s'ha de demanar autorització a l'Ajuntament de Manacor responsabilitzant-se en tot cas dels desperfectes que es puguin ocasionar.

Article 17.- Per tal de protegir i conservar els espais públics, s'evitarà la instal·lació de cap tipus d'element o construcció que no tengui una finalitat estètica, recreativa o cultural. Es prohibeixen especialment les instal·lacions de contingut publicitari.

 

TÍTOL III LES PLANTACIONS I ELS MANTENIMENT DELS ELEMENTS VEGETALS

CAPÍTOL IV Les plantacions de nous elements vegetals

Article 18.- La localització de les noves zones verdes s'haurà d'ajustar al que estableixi la normativa urbanística.

Article 19.- Per tal de guarnir nous espais amb elements vegetals es tindran en compte les següents recomanacions:

1. Sempre que sigui possible es triaran espècies vegetals adaptades ecològica i fisiològicament a les condicions ambientals i d'infraestructura del municipi per tal d'evitar despeses pel seu manteniment.

2. Per a guarnir jardineres i parterres amb elements vegetals que no siguin de temporada es prioritzaran aquelles espècies que estiguin adaptades a la manca d'aigua.

3. Es prioritzaran les espècies autòctones per sobre de les espècies exòtiques. 

 

CAPÍTOL V El manteniment dels elements vegetals

Article 20.- El manteniment dels espais verds públics és competència de l'Ajuntament de Manacor. Es seguiran les següents recomanacions, que es fan extensives als particulars:

1 El reg dels espais verds s'haurà de realitzar, sempre que sigui possible, en hores de mínima insolació i el vespre.

2. Per a la defensa vegetal dels diferents espais verds cal fomentar el control integrat de plagues. Per tant, només s'ha de recórrer als plaguicides quan sigui estrictament necessari i utilitzant els productes que menys pertorbin als ecosistemes, es donarà prioritat als elements naturals de control de “lluita biològica”. 

 

TÍTOL IV PROTECCIÓ DEL MOBILIARI URBÀ

Article 21.- El mobiliari urbà dels espais verds consta, generalment, de bancs, faroles, jocs infantils, papereres, tanques, proteccions, fonts, jocs infantils i elements decoratius diversos. Aquests elements del mobiliari urbà s'han de mantenir en bon estat de conservació. Els responsables del deteriorament o destrucció de qualsevol element del mobiliari urbà s'han de fer càrrec de la reposició i se'ls aplicaran les sancions administratives adients.

Article 22.- També serà objecte de sanció l'ús inadequat d'aquests elements. S'estableixen les següents prohibicions i limitacions:

1. Arrabassar qualsevol element del mobiliari urbà.

2. Desplaçar qualsevol element del mobiliari urbà de la seva posició original.

3. Pintar amb qualsevol tipus de pintura o fer inscripcions.

4. Adherir ferratines o cartells informatius de qualsevol tipus.

5. Realitzar qualsevol acte que sigui contrari al seu ús normal i perjudiqui la seva conservació.

6. Deixar qualsevol tipus de residu a damunt dels elements del mobiliari urbà.

7. Jocs infantils. L'ús dels jocs infantils està indicat per a infants de fins a 12 anys, excepte en els casos en què estigui específicament indicat. Per tant, està prohibit l'ús d'aquests jocs per adults i emprar-los de tal manera que puguin suposar un perill per als usuaris o el deteriorament dels jocs.

8. Papereres. Els residus que s'hagin de llançar s'han de tirar a dins la paperera, no es podran col·locar a damunt ni a terra. Està prohibida qualsevol manipulació de les papereres, fer inscripcions, adherir ferratines o pintar-les. No s'hi poden dipositar bosses de fems, les quals han de dipositar-se dins els contenidors de voravia específics.

9. A les fonts ornamentals està prohibit beure, banyar-se i jugar amb l'aigua. També està prohibida la col·locació i introducció d'elements estranys al funcionament de la font.

10. Manipulació de la xarxa de reg i dels seus elements.

 

TÍTOL V ELS ESPAIS VERDS I LES PLANTACIONS PRIVADES I ELS TERRENYS NO URBANITZATS

Article 23.- Els articles que es recullen sota aquest títol afecten els espais verds i les plantacions privades, els solars i els terrenys urbans sense edificar o els que tenen construccions aturades i abandonades. Tots aquests espais i terrenys han de complir també amb les disposicions normatives urbanístiques vigents d'aplicació.

Article 24.- És obligació dels propietaris dels espais anomenats en l'article anterior mantenir-los en condicions adequades, aquestes condicions es detallen a continuació:

1.- Els elements vegetals (branques d'arbres i masses arbustives) no podran ocupar la via pública quan puguin causar molèsties o suposin un risc per als vianants. Les tasques de poda i desbrossat aniran a càrrec del propietari.

2.- S'ha d'evitar l'acumulació de tot tipus de residus.

3.- Els elements vegetals s'han de mantenir en les condicions fitosanitàries adequades.

Article 25.- L'Ajuntament podrà inventariar, catalogar i/o elaborar un catàleg d'aquells arbres o conjunt d'arbres que per les seves característiques, singularitats, peculiaritats, antiguitat o historia mereixin ser conservats. Així, el propietari del terreny no podrà talar cap dels arbres o plantacions incloses en el catàleg, sense l'autorització municipal.

 

TÍTOL VI INFRACCIONS I SANCIONS

Article 26.- Es consideren infraccions administratives, d'acord amb el contingut d'aquesta Ordenança, les accions o omissions que contravinguin el que s'estableix. Les infraccions es classifiquen en lleus, greus i molt greus.

Article 27.- En els procediments sancionadors que s'instrueixen per infraccions previstes a la present ordenança, les informacions aportades per la Policia Local i altres funcionaris competents donen fe dels fets, les situacions o les activitats per adoptar la resolució procedent, llevat de proves en sentit contrari.

Article 28.- El procediment sancionador es podrà iniciar d'ofici per part de l'Ajuntament o a conseqüència d'una denúncia de qualsevol persona, sempre que es descrigui la infracció, el pressumpte infractor, lloc i data en què s'hagi comès. En el cas que la denúncia resulti temeràriament injustificada, les despeses que origini la inspecció aniran a càrrec del denunciant.

Article 29.- L'òrgan competent per imposar les sancions és el batle de l'Ajuntament de Manacor.

Article 30.- L'exercici de la potestat sancionadora s'ajustarà als principis següents: de legalitat, d'irretroactivitat, de tipicitat, de responsabilitat i proporcionalitat.

Per l'aplicació de les sancions s'atendrà al grau de culpabilitat, entitat de la falta comesa, perillositat i impacte ambiental que impliqui la infracció, reincidència i reiteració d'altres circumstàncies atenuants o agravants que hi ocorrin.

S'entén que hi ha reincidència quan l'infractor ha estat sancionat, per resolució ferma, per raó d'haver comès més d'una infracció de la mateixa natura dins el període de l'any immediatament anterior.

Article 31.- Són responsables totes les persones físiques o jurídiques que duguin a terme les accions o omissions tipificades així en aquesta ordenança.

Article 32.- Les infraccions regulades per aquesta ordenança molt greus prescriuen als 6 mesos, les greus als 4 mesos i les lleus als 2 mesos, comptant el termini des de la fi real de la conducta infractora.

Les sancions molt greus i greus prescriuen en els mateixos terminis assenyalats al paràgraf anterior, les lleus als dos mesos, comptant des de l'endemà del dia que la resolució sancionadora adquireixi fermesa en totes les vies.

Article 33.- L'import de les multes i de les despeses ocasionades per l'execució subsidiària de les activitats de restauració dels béns danyats, com a conseqüència de les infraccions previstes en la present ordenança, es poden exigir per via de constrenyiment administratiu.

Article 34.- La prescripció d'infraccions i de sancions no afecta l'obligació de restaurar la realitat física alterada ni la d'indemnitzar pels danys i perjudicis causats.

Article 35.- Són infraccions lleus:

1.- Les pertorbacions lleus a la salubritat o ornat públic.

a) Plantar qualsevol element vegetal en un espai verd municipal o escocell sense autorització prèvia. Articles 4 i 6.

b) Collir flors o fruits. Articles 14.3 i 11.1.

c) Desplaçar les jardineres sense autorització municipal. Article 11.4. i 22.2.

d) Tirar residus al sòl de les jardineres o als escocells dels arbres. Article 5.6 i 11.2.

e) Tirar residus fora de les papereres. Article 14.4 i 22.8.

f) Deixar qualsevol tipus de residu a sobre dels elements del mobiliari urbà. Article 22.6.

g) Abocar qualsevol tipus de líquid als escocells del arbres que no sigui aigua clara. Articles 5.5. i 14.2.

2.- Els danys lleus ocasionats als equipaments, infrastructures, instal·lacions o elements d'un servei o espai públic.

a) Fermar els arbres amb qualsevol tipus d'element sense autorització municipal. Article 5.1.

b) Pujar als arbres, sacsejar-los, arrabassar branques i/o fulles i fer gravats a l'escorça o arrencar-la. Articles 5.4 i 14.2.

c) Pintar el mobiliari urbà. Article 11.3 i 22.3.

d) Desplaçar les jardineres sense autorització municipal. Article 11.4. i 22.2.

e) Trepitjar les zones enjardinades o ornamentades amb àrids. Article 14.1.

3.- Les pertorbacions lleus del normal funcionament d'un servei públic.

a) Desplaçar qualsevol element del mobiliari urbà de la seva posició original. Article 22.2.

b) Emprar els jocs infantils de manera indeguda. Article 22.7.

c) Beure, banyar-se i jugar amb l'aigua de les fonts ornamentals. Article 22.9.

Article 36.- Són infraccions greus:

1.- La reincidència en dues o més infraccions lleus.

2.- Les pertorbacions greus a la salubritat o ornat públic.

a) Adherir ferratines o cartells informatius als elements vegetals i als elements del mobiliari urbà. Articles 5.2 i 22.4.

b) Deficient estat de conservació i estat fitosanitari dels espais enjardinats privats. Article 24.

c) Instal·lació als espais verds públics de qualsevol element que no tengui una finalitat estètica, recreativa o cultural sense autorització municipal. Article 17.

3.- Els danys greus ocasionats als equipaments, infrastructures, instal·lacions o elements d'un servei o espai públic.

a) Penjar propaganda, subjectar cables, pancartes i qualsevol altre element que pugui perjudicar l'arbrat públic. Article 5.2.

b) Podar o trasplantar qualsevol element vegetal d'un espai verd municipal o de l'arbrat viari públic. Article 4.

4.- Les pertorbacions greus del normal funcionament d'un servei públic.

a) Col·locar jardineres a la via pública per iniciativa privada. Article 12.

b) Tirar bosses de fems a dins les papereres. Article 22.8.

c) Manipulació de la xarxa de reg i els seus elements. Article 22.10.

Article 37.- Són infraccions molt greus: 

1.- La reincidència en dues o més infraccions greus.

2.- Els actes de deteriorament greu o rellevant d'espais públics o de qualsevol de les seves instal·lacions i elements, siguin mobles o immobles, no derivats d'alteracions de la seguretat ciutadana.

a) Arrancar, tallar o trasplantar qualsevol element vegetal d'un espai verd municipal, jardineres i arbrat viari. Articles 4 i 11.1.

b) Instal·lació als espais verds públics de qualsevol element sense l'autorització dels serveis tècnics municipals. Article 17.

c) Arrabassar qualsevol element del mobiliari urbà. Article 22.1. 

d) Encendre foc sense autorització municipal. Article 5.3. i 14.5.

3.- L'impediment o la greu i rellevant obstrucció del normal funcionament d'un servei públic.

a) Tirar llosques a les zones de joc infantil. Article 14.4.

b) Accedir amb cans i altres animals de companyia a les zones de joc infantil i a les zones reservades per a infants. Article 15. 

Article 38.- Sancions:

Les actuacions que suposin una infracció al que estableix l'Ordenança estaran sancionades de la forma següent:

a) A les infraccions lleus se'ls hi aplicarà una multa que pot arribar fins al 25 % del màxim legal. És a dir, es pot aplicar una sanció entre 50,00 i 750,00 euros.

b) Les infraccions greus es podran sancionar amb una multa que pot arribar fins al 50 % del màxim legal. És a dir, es pot aplicar una sanció de 750,01 fins a 1.500,00 euros.

c) Les infraccions molt greus podran ser sancionades amb multes que oscil·len entre el 50% i el 100 % del màxim que estableix la llei. És a dir, es pot aplicar una sanció des de 1.500,01 fins a 3.000,00 euros.

Per establir les quanties exactes, es tindran en compte aspectes tals com la intensitat dels danys causats, la intencionalitat, la reincidència, el grau de pertorbació, etc.»

Contra l'acord d'aprovació definitiva podeu interposar, en el termini de dos mesos comptats a partir del dia següent al de la publicació, recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears.

 

(Signat electrònicament: 13 d'octubre de 2022)

El batle Miquel Oliver Gomila