Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE FORMENTERA

Núm. 550599
Aprovació de la Guia de criteris estètics i tècnics per a la implantació d'energies renovables sobre coberta, teulada i aparcament en sòl urbà per a autoconsum en entorns que comptin amb figures de protecció patrimonial o paisatgística de Formentera

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Decret llei 4/2022, de 30 de març, pel qual s'adopten mesures extraordinàries i urgents per pal·liar la crisi econòmica i social produïda pels efectes de la guerra a Ucraïna, incorpora també, en el punt 5 de la disposició final quarta, la modificació de l'article 52 de la Llei 10/2019, de 22 de febrer, de canvi climàtic i transició energètica.

L'apartat 3 d'aquest article 52 de la Llei 10/2019, en la seua nova redacció fixada pel Decret llei 4/2022, estableix que en el termini màxim de 6 mesos comptadors des de l'entrada en vigor del Decret llei cada consell insular ha d'aprovar mitjançant acord plenari, per als respectius àmbits territorials, una guia de criteris estètics i tècnics per a la implantació d'energies renovables per a l'autoconsum individual i col·lectiu sobre coberta, teulada i aparcament en sòl urbà en entorns que comptin amb figures de protecció patrimonial o paisatgística, en tot cas respectant les disposicions matèria de Patrimoni històric i paisatge, i que en cas d'incompliment d'aquest termini prevaldrà el dret d'accedir a l'autoconsum.

La prevalença del dret d'accés a l'autoconsum aplicable en cas de no aprovar la citada guia en el termini establert possibilitaria actuacions en immobles amb protecció patrimonial que resultarien contràries a les determinacions de la Llei 12/1998, de 21 de desembre, del patrimoni històric de les Illes Balears, així com a les directrius que en aquesta mateixa matèria estableix el Pla Territorial Insular de Formentera.

Si bé una guia de criteris no constitueix a priori un document normatiu o reglamentari, les característiques i conseqüències jurídiques de la seua aprovació que li confereix el Decret llei 4/2022 comporten que s'hagi considerat assimilable a una instrucció tècnica interpretativa.

 En el cas del Consell Insular de Formentera l'òrgan competent per a l'aprovació no és el Ple sinó la Junta de Govern, d'acord amb el Decret de 15 d'octubre de 2021, relatiu a l'estructura organitzativa i competencial del Consell Insular de Formentera, així com de les delegacions de presidència i del Ple per a la segona part del mandat 2019-2023, anys 2021-2023 (BOIB núm. 146 de 26 d'octubre de 2021). Concretament, sobre la base de l'apartat primer, incís 15, de delegació de competències de Presidència a favor de la Comissió de Govern (actualment Junta de Govern).

En exercici de les competències que estableixen els articles 130.2, 132 (en relació a l'article 28) i 134 de la Llei 4/2022, 28 de juny, de consells insulars, i conforme als articles 6, 35 i 88.3 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, la Junta de Govern del Consell Insular de Formentera, en sessió de 23 de setembre de 2022 va adoptar el següent

ACORD

1. Aprovar la Guia de criteris estètics i tècnics per a la implantació d'energies renovables sobre coberta, teulada i aparcament en sòl urbà per a autoconsum en entorns que comptin amb figures de protecció patrimonial o paisatgístic a Formentera que figura com a l'annex.

2. Publicar aquest acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

3. Donar compte d'aquest acord a la Comissió Tècnica Assessora d'Urbanisme, Ordenació del Territori, Patrimoni Històric i Activitats (CTA).

ANNEX Guia de criteris estètics i tècnics per a la implantació d'energies renovables sobre coberta, teulada i aparcament en sòl urbà per a autoconsum en entorns que comptin amb figures de protecció patrimonial o paisatgística a Formentera

A l'illa de Formentera existeixen els següents immobles i àrees protegits amb les figures de Bé d'interès cultural (BIC) i Bé catalogat (BC) contemplades en la Llei 12/1998, de 21 de desembre, del patrimoni històric de les Illes, situats total o parcialment en sòl urbà:

La Savina

  • Elements constructius i d'enginyeria de ses Salines (parcialment). BIC, lloc històric
  • Colònia penitenciària / es Campament (parcialment). BIC, lloc històric

Sant Francesc

  • Conjunt històric. BIC
  • Capella de sa Tanca Vella. BIC, monument
  • Sa Senieta. BC

Sant Ferran de ses Roques

  • Conjunt històric. BIC

El Pilar de la Mola

  • Conjunt històric. BIC

Es Caló

  • Casetes varador (entorn de protecció). BIC, lloc d'interès etnològic       

Es Pujols

  • Casetes varador (parcialment). BIC, lloc d'interès etnològic

Per altra banda, en sòl urbà també existeixen altres immobles que, tot i no estar protegits amb les figures de BIC o BC, es troben recollits i incorporats en el Catàleg o en l'Inventari del patrimoni cultural de Formentera, aprovats conjuntament amb el Pla Territorial Insular de Formentera l'any 2010 (aleshores, Normes subsidiàries).

Tenint en compte les figures de protecció d'aquests béns, les seues característiques, les determinacions que estableix la Llei 12/1998, de 21 de desembre, del patrimoni històric de les Illes Balears (en endavant, LPHIB) pel que fa als BIC i BC i les que estableix el Pla Territorial Insular de Formentera (en endavant, PTIF), es plantegen els següents criteris d'implantació d'energies renovables en els béns protegits patrimonialment en sòl urbà a Formentera:

1. A la Capella de sa Tanca Vella (BIC, monument), en els elements que formen part de la Colònia penitenciària / es Campament (BIC, lloc històric) i en les casetes varador (BIC, lloc d'interès etnològic), no s'hi admet la col·locació d'instal·lacions per a energies renovables en cobertes ni en façanes, en compliment de l'article 41.1.e de la LPHIB.

2. A les construccions que formen part explícita dels elements constructius i d'enginyeria de ses Salines (BIC, lloc històric), únicament s'admet la col·locació d'instal·lacions per a energies renovables en cobertes planes amb ampit suficient perquè dites instal·lacions quedin totalment ocultades, no resultin visibles des dels voltants i no alterin la composició de l'edifici, d'acord amb l'article 41.1.e de la LPHIB. No s'admeten dites instal·lacions en cobertes inclinades de teules.

3. A sa Senieta (BC) únicament s'admet la col·locació d'instal·lacions per a energies renovables en cobertes planes amb ampit suficient perquè dites instal·lacions quedin totalment ocultades, no resultin visibles des dels voltants i no alterin la composició de l'edifici. No s'admet la col·locació d'instal·lacions en cobertes inclinades de teules.

4. En els edificis que es troben dins dels conjunts històrics de Sant Francesc, Sant Ferran de ses Roques i el Pilar de la Mola s'admet la col·locació d'instal·lacions per a energies renovables en cobertes planes amb ampit suficient perquè dites instal·lacions quedin totalment ocultades, no resultin visibles des de la via pública i no alterin la composició de l'edifici, d'acord amb l'article 41.2.b de la LPHIB i amb l'article 80.3 del PTIF.

5. En els entorns de protecció dels conjunts històrics de Sant Francesc, Sant Ferran de ses Roques i el Pilar de la Mola, així com dins l'entorn de protecció del lloc d'interès etnològic de les casetes varador, s'admet la col·locació d'instal·lacions per a energies renovables en cobertes planes amb ampit suficient perquè dites instal·lacions quedin totalment ocultades, no resultin visibles des de la via pública i no alterin la composició arquitectònica i paisatgística de l'entorn, d'acord amb l'article 41.3 de la LPHIB i amb l'article 80.3 del PTIF.

6. En els immobles que no estiguin declarats BIC ni BC però que estiguin inclosos en el Catàleg o en l'Inventari del patrimoni cultural de Formentera s'admet la col·locació d'instal·lacions per a energies renovables únicament en cobertes planes en les quals dites instal·lacions puguin quedar totalment ocultades, no resultin visibles des de la via pública i no desvirtuïn l'immoble, d'acord amb l'article 80.3 del PTIF i amb el grau de protecció assignat i definit a l'article 176 del PTIF.

7. En aquells edificis on resultin admissible les instal·lacions d'acord amb els punts anteriors, les plaques fotovoltaiques es disposaran preferiblement de manera plana, si bé també s'admetrà que puguin col·locar-se amb inclinació si l'ampit de la coberta permet la seua ocultació total.

8. En qualsevol cas, s'haurà de complir el que estableix l'article 80.3 del PTIF, en el sentit de situar-se suficientment allunyades del perímetre de les façanes perquè no resultin visibles des de la via pública.

La qual cosa es fa pública als efectes de la seua aplicació i per a general coneixement.

 

Formentera, amb data de la signatura electrònica (28 de setembre de 2022)

La presidenta del Consell Insular de Formentera Ana Juan Torres