Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MEDI AMBIENT I TERRITORI

Núm. 550210
Resolució del president de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears per la qual es formula l’informe d’impacte ambiental sobre el projecte d’ampliació i millora del centre d'ensenyament Escuela Francesa de Ibiza, polígon 1 parcel·la 37, TM Sant Josep de sa Talaia (6a/2022)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Vist l'informe tècnic amb proposta de resolució de dia 26 de juliol de 2022, i d'acord amb l'article 10.1.a) del Decret 4/2018, de 23 de febrer, pel qual s'aproven l'organització, les funcions i el règim jurídic de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears (CMAIB) (BOIB núm. 26 de 27 de febrer de 2018),

RESOLC FORMULAR

L'informe d'impacte ambiental sobre el projecte d'ampliació i millora del centre d'ensenyament Escuela Francesa de Ibiza, polígon 1 parcel·la 37 (TM Sant Josep de sa Talaia), en els termes següents:

1. Determinació de subjecció a avaluació ambiental i tramitació

D'acord amb l'article 13.2.d del Text refós de la Llei d'avaluació ambiental de les Illes Balears, aprovat per Decret legislatiu 1/2020, de 28 d'agost, han de ser objecte d'avaluació d'impacte ambiental simplificada qualsevol modificació de les característiques d'un projecte sotmès a avaluació ambiental per la normativa bàsica estatal o pels annexos 1 o 2 d'aquesta llei, diferent de les modificacions descrites en l'apartat 1.e) anterior, que sigui posterior a la declaració d'impacte ambiental o l'informe ambiental, o d'un projecte ja autoritzat, executat o en procés d'execució, que pugui tenir efectes adversos significatius sobre el medi ambient. S'entén que una modificació pot tenir efectes adversos significatius sobre el medi ambient quan representa:

I. Un increment significatiu de les emissions a l'atmosfera.

II. Un increment significatiu dels abocaments a llits públics o al litoral.

III. Un increment significatiu de la generació de residus.

IV. Un increment significatiu en la utilització de recursos naturals.

V. Una afecció apreciable en espais protegits Xarxa Natura 2000.

VI. Una afecció significativa al patrimoni cultural.Segons s'exposa al document ambiental que acompanya al projecte, l'ampliació de l'escola francesa d'Eivissa suposarà un increment en el nombre d'alumnes dels 300 actuals als 400 previstos, i conseqüentment, ocasionarà un increment significatiu d'emissions a l'atmosfera, abocaments d'aigües residuals, producció de residus, consum d'energia i recursos naturals, etc, i per tant, el projecte serà objecte d'una Avaluació d'Impacte Ambiental Simplificada i s'haurà de seguir el procediment establert a la secció 2a del Capítol II d'avaluació d'impacte ambiental de projectes del Títol II d'avaluació ambiental de la Llei 21/2013. S'han de complir també les prescripcions de l'article 21 del Text refós de la Llei d'avaluació ambiental de les Illes Balears, aprovat per Decret legislatiu 1/2020, de 28 d'agost, que li siguin d'aplicació.

2. Descripció i ubicació del projecte

L'objecte del projecte és l'ampliació i adaptació de les instal·lacions educatives i administratives del centre escolar "Escola francesa d'Eivissa" a les noves necessitats derivades de l'ampliació del programa escolar, incloent-hi nous cursos/classes de secundària per als alumnes del centre, completant així la seva educació fins als 18 anys. Així mateix, es preveu realitzar intervencions de millora de les infraestructures de trànsit, seguretat d'accés, educatives i administratives, imprescindibles per a acollir a un major nombre d'alumnes, passant dels 300/320 alumnes actuals, fins a 380/400 alumnes previstos.

Les intervencions previstes són les següents:

a) Ampliació de l'edifici de l'ESO, edifici d'una sola planta que actualment consta de 6 aules, 1 laboratori, 1 oficina, banys, vestuaris i sala tècnica, amb una superfície construïda de 732,14 m2. Es projecta una ampliació en planta baixa amb 6 noves aules, 2 oficines i 2 mòduls de banys, i una superfície construïda resultant de 1.114,86 m2.

b) Millora de l'accés per a vehicles, situat a l'extrem sud-est de la parcel·la, incloent-hi la cessió d'una superfície de 102 m2 d'espai de maniobra al vial públic de l'Ajuntament de Sant Josep.

c) Millora en la distribució, terminació i senyalització del pàrquing interior del centre.

d) Incorporació d'una nova porta de sortida d'emergència en el límit oest de la finca.

A més, el projecte incorpora una sèrie de construccions executades a la parcel·la sense llicència: 6 pèrgoles, una caseta de professors, hort ecològic, zona de parc infantil i una pista de voleibol.

Els paràmetres urbanístics de l'activitat resultant, segons projecte, serien els següents:

  • Superfície construïda: 3.534,93 m2
  • Ocupació: 6.039,36 m2
  • Volum: 10.519,55 m3

Segons el document ambiental, s'accedeix a la parcel·la mitjançant la carretera PM-803, existeix una xarxa de proveïment d'aigua per al consum humà i ús del complex educatiu i es destaca que les aigües pluvials caigudes sobre les cobertes dels edificis, seran recollides i canalitzades fins a la cisterna soterrada existent, de 50,00 m3 de capacitat. També es descriu que es disposa de subministrament elèctric mitjançant companyia elèctrica ENDESA, disposa de xarxa de clavegueram municipal, línies de telecomunicació, tancament perimetral i recollida diària de residus sòlids urbans.

El projecte s'ubica a la finca «Can Llambies», polígon 1, parcel·la 37, sobre Sòl Rústic Comú (SRC-SRG), molt pròxim a la carretera PM-803, punt quilomètric 2,300, al barri de Can Guerxo, a la Parròquia de Sant Jordi de Ses Salines, T.M. de Sant Josep de sa Talaia, amb referència cadastral 07048A001000370001FG.

La parcel·la es troba al sud de la carretera d'Eivissa a Sant Josep i rodejat amb una superfície territorial configurada d'agrari més o menys en explotació, amb arbrats, camps semi abandonats i habitatges unifamiliars dispers.

Segons el PTI, l'àmbit afectat pel projecte té la categoria de sòl rústic comú en règim general (SRC-SRG). Segons les NNSS de Sant Josep, la parcel·la està classificada sòl No Urbanitzable, Excedent.

No es troba afectat per domini públic hidràulic de les aigües superficials, ni per les seves zones de protecció (servitud, policia), ni per zones inundables o potencialment inundables. Tot i això, limita a uns 105 metres a l'Est del Torrent de Ca na Parra.

Fora dels espais de rellevància ambiental definits en la Llei 5/2005, de 26 de maig LECO (ENP i XN2000) ni la LEN (Llei 1/91, de 30 de gener). No es localitza cap espai Xarxa Natura 2000 a l'emplaçament del projecte o el seu entorn, ni cap Àrea de Prevenció de Riscos (APRs). Quan a la protecció de les aigües subterrànies, el projecte es desenvolupa sobre la Massa d'Aigua Subterrània (MAS) 2006M2 «Jesús», presenta vulnerabilitat alta a la contaminació d'aqüífers. Es troba fora dels perímetres de restriccions dels pous de captació de proveïment urbà.

A l'àmbit d'actuació no figura cap espècie catalogada, ni amenaçada, no hi ha constància de la presència d'espècies protegides, ni presència de nius de rapinyaires a menys de 1000 metres de distància de la parcel·la. La situació del nou edifici s'ubica continuant l'edifici actual de secundària i ampliant aquest cap el seu sector de llevant. Ocupen uns terrenys nus o ocupats amb vegetació ruderal i arvense i que queden dins del conjunt educatiu entre les instal·lacions actuals de secundària i pistes esportives a l'aire lliure. No s'afectarà a cap element d'interès cultural catalogats i posaran especial esment amb respectar la percepció visual de la torre de defensa Can Llambies inclosa en el conjunt arquitectònic del complex docent de l'escola. Referent al Paisatge, l'entorn de la parcel·la on es situa el centre educatiu es troba molt antropitzat.

3. Avaluació dels efectes previsibles

Durant la fase d'obres es preveuen els següents efectes adversos sobre el medi ambient: disminució puntual de la qualitat de l'aire, renou i petites emissions de pols, risc de contaminació de les aigües subterrànies per abocaments accidentals, ocupació de sòl rústic, generació de residus, molèsties a la fauna i l'eliminació de vegetació amb baix valor biològic.

Ateses les característiques ambientals i territorials de la zona d'implantació i de la tipologia i extensió del propi projecte, no es preveuen impactes significatius.

Durant la fase de funcionament, es preveuen com a principals impactes negatius l'increment de les emissions a l'atmosfera, producció de residus i el consum d'aigua i energia.

Atesa la naturalesa de l'activitat a desenvolupar es preveu que els efectes sobre el medi ambient siguin mínims si s'apliquen mesures preventives i correctores per reduir el consum d'aigua i energia.

4. Consultes a les administracions públiques afectades i persones interessades

D'acord amb l'article 46 de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'avaluació ambiental, s'han realitzat consultes a les següents administracions previsiblement afectades per la realització del projecte a: Servei d'Estudis i Planificació, Servei d'Ordenació del Territori i Urbanisme, Servei de Canvi Climàtic i Atmosfera, Direcció General d'Emergències, Servei de Protecció d'Espècies, Direcció General de Salut Pública, Departament d'Innovació, Transparència, Participació i Transports del Consell Insular d'Eivissa, Departament Cultura, Educació i Patrimoni del Consell Insular d'Eivissa, Departament de Gest. del Territori, Infraestruc. Viàries, Ordenació Tur. i Lluita contra Intrusisme, -Servei de Territori- del Consell insular d'Eivissa, Servei de Gestió Ambiental del Consell Insular d'Eivissa, GEN GOB EIVISSA i Delegació Territorial d'Educació a Eivissa i Formentera.

El dia d'avui dins l'expedient consten els informes següents:

i. Dia 23 de febrer de 2022 té entrada (VALIB 78545) informe per part de la Direcció General de Planificació, Ordenació i Centres que indica: «La darrera autorització està descrita a la "Resolució del Conseller d'Educació, Universitat i Recerca de 25 de febrer de 2020 per la qual s'autoritzà el canvi de denominació i modificació de configuració del centre docent estranger Collège França is d'Eivissa, mitjançant l'ampliació d'una unitat de més d'educació infantil, una unitat més d'educació primària, una unitat més d'educació secundària i dues unitats de batxillerat" L'actual configuració (a la pàgina 1) s'autoritzà arrel d'una redistribució d'espais per augmentar unitats i poder oferir batxillerat (licée), que deixà el centre molt ajustat d'espais docents i complementaris i places escolars, sol·licitant també un canvi de denominació de collège a licèe, però es quedà enfora de les places sol·licitades i concedides per l'Agència per a l'Ensenyament Francès a l'Estranger:

  • Maternelle (3a 5 años), con capacidad para 100 alumnos vólido hasta 2023.
  • Ptimaire (5a 10 años), con capacidad para 150 alumnos. vólido hasta 2023.
  • Collège (11 a 15 años) años}, con capacidad para 120 alumnos. vólido hasta 2023.
  • Lycèe (16 a 18 años}, con capacidad para 90 a!umnos. A partir de 2019 y hasta 2024.

Les aules proposades són adequades per l'activitat docent i podrien alliberar aules petites per espais complementaris i els banys i despatxos millorarien les prestacions en aquests aspectes, justes en aquests moments. La parcel·la on s'ubica és prou gran per a albergar els patis. En cas de realitzar l'ampliació la titularitat del centre haurà de sol·licitar l'autorització per una nova configuració dels espais, unitats i places del centre.»

ii. Dia 24 de febrer de 2022 té entrada (VALIB 78998) ofici i informe favorable de la Direcció General d'Emergències i Interior.

iii. Dia 03 de març de 2022 té entrada (VALIB 80556) informe favorable del Servei de Protecció d'Espècies.

iv. Dia 15 de març de 2022 té entrada (VALIB 83738) informe favorable del Servei de Salut Ambiental.

v. Dia 25 de març de 2022 té entrada (RE SAA núm.251) informe de l'arquitecte d'urbanisme del Consell Insular d'Eivissa que indica: «L'escola francesa d'Eivissa va ser construïda en virtut de declaració d'interès social atorgada per la Comissió Provincial d'Urbanisme en 11/7/1989 (expedient SR 98/88). Posteriorment, la CIOTUPHA va atorgar una declaració d'interès general per a l'ampliació del centre en sessió de data 27/12/2011 (expedient SR 7/11 ), autoritzant una superfície construïda total de 3.946 m2. Segons s'explica a l'apartat 5.5 de la memòria de l'avantprojecte, durant l'execució de les obres de l'expedient SR 7/11 es van realitzar una sèrie de modificacions i no es van executar totes les ampliacions projectades. Finalment, la superfície construïda actual del centre és de 3.152,21 m2. En el present expedient, se sol·licita l'ampliació del centre amb la construcció de noves aules i serveis, així com la reforma dels accessos, resultant una superfície construïda de 3.534,93 m2, inferior a l'autoritzada a l'expedient SR 7/11. No obstant això, el projecte planteja modificacions substancials respecte al projecte autoritzat (modificacions en el programa, canvi d'ubicació i configuració de les edificacions, etc). Per tant, a la vista de les modificacions introduïdes, l'ampliació de l'escola francesa d'Eivissa segons l'avantprojecte i document ambiental de data desembre de 2021 requereix una nova declaració d'interès general, d'acord amb l'article 26 de la Llei 6/1997, de 8 de juliol, del sòl rústic de les Illes Balears.». I l'informe del Departament de Presidència i Gestió Ambiental del Consell Insular d'Eivissa: «...atenent a les característiques ambientals i territorials de la zona d'implantació i de la tipologia i extensió del propi projecte, no és previsible la existència impactes significatius damunt comunitats de flora i fauna. Quant a l'ampliació de la comunitat educativa i el consegüent increment del consum d'aigua i de l'augment de cabals d'aigües amb necessitat de depuració, es recomana a la nova construcció aplicar sistemes de recuperació de les pluvials a les cobertes i la possible separació d'aigües grises i reutilització per a zones enjardinades.»

i. Dia 06 d'abril de 2022 té entrada (VALIB 90481) informe del Servei de Canvi Climàtic i Atmosfera que indica «En la fase d'obres s'hauran de tenir en compte bones pràctiques per tal de minimitzar la contaminació atmosfèrica:

  • http://www.caib.es/sites/atmosferalca/dlguia_pel_control_de_les_emissions_de_pols_de_la_construccio_i_demolicio-30632/

Es sol·licita informe conforme l'estipulat a les consideracions quant a mitigació i adaptació vers el canvi climàtic»

5. Anàlisi dels criteris de l'annex III de la Llei 21/2013

S'han analitzat els criteris de l'annex III de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'avaluació ambiental, i no es preveu que el projecte pugui tenir efectes significatius sobre el medi ambient, en concret:

1. Característiques del projecte: El projecte consisteix en l'ampliació i adaptació de les instal·lacions educatives i administratives del centre escolar "Escola francesa d'Eivissa" a les noves necessitats derivades de l'ampliació del programa escolar, incloent-hi nous cursos/classes de secundària per als alumnes del centre, completant així la seva educació fins als 18 anys. Així mateix, es preveu realitzar intervencions de millora de les infraestructures de trànsit, seguretat d'accés, educatives i administratives, imprescindibles per a acollir a un major nombre d'alumnes, passant dels 300/320 alumnes actuals, fins a 380/400 alumnes previstos.

2. Ubicació del projecte: El projecte s'ubica a la finca «Can Llambies», polígon 1, parcel·la 37, sobre Sòl Rústic Comú (SRC-SRG), molt pròxim a la carretera PM-803, punt quilomètric 2,300, al barri de Can Guerxo, a la Parròquia de Sant Jordi de Ses Salines, T.M. de Sant Josep de sa Talaia, amb referència cadastral 07048A001000370001FG.

Segons el PTI, l'àmbit afectat pel projecte té la categoria de sòl rústic comú en règim general (SRC-SRG). Segons les NNSS de Sant Josep, la parcel·la està classificada sòl No Urbanitzable, Excedent. No es troba afectat per domini públic hidràulic de les aigües superficials, ni per les seves zones de protecció (servitud, policia), ni per zones inundables o potencialment inundables. Tot i això, limita a uns 105 metres a l'Est del Torrent de Ca na Parra. No està afectat per Àrees de Prevenció de Riscos ni per cap dels espais de rellevància ambiental definits en la Llei 5/2005, de 26 de maig LECO (ENP i XN2000) ni la LEN (Llei 1/91, de 30 de gener). No es localitza cap espai Xarxa Natura 2000 a l'emplaçament del projecte o el seu entorn.

Quan a la protecció de les aigües subterrànies, el projecte es desenvolupa sobre la Massa d'Aigua Subterrània (MAS) 2006M2 «Jesús».

A l'àmbit d'actuació no figura cap espècie catalogada, ni amenaçada. La situació del nou edifici s'ubica continuant l'edifici actual de secundària i ampliant aquest cap el seu sector de llevant. Ocupen uns terrenys nus o ocupats amb vegetació ruderal i arvense i que queden dins del conjunt educatiu entre les instal·lacions actuals de secundària i pistes esportives a l'aire lliure.

Referent al Paisatge, l'entorn de la parcel·la on se situa el centre educatiu es troba molt antropitzat.

3. Característiques del potencial impacte: cap dels impactes del projecte es consideren severs o crítics. Per aquells impactes de signe negatiu i compatibles, s'han previst mesures correctores.

Per reduir el consum de recursos a la fase de funcionament s'hauran d'implantar mesures correctores, s'inclouran a l'apartat de conclusions del present informe ambiental.

Conclusions de l'informe d'impacte ambiental

Primer. No subjectar a avaluació d'impacte ambiental ordinària el «projecte d'ampliació i millora del centre d'ensenyament Escuela Francesa de Ibiza, polígon 1 parcel·la 37 (TM Sant Josep de sa Talaia) », signat, amb data desembre 2021, l'arquitecte Jaime Serra Verdaguer, sempre que es compleixin les mesures proposades al document ambiental, signat, amb data desembre de 2021, signat per l'Enginyer Agrònom Carlos Hernández Jiménez, col·legiat nº1371 del COIAL, i els condicionants següents:

1. Durant la fase d'obres, per disminuir els impactes sobre l'atmosfera, s'hauran de tenir en compte bones pràctiques:

http://www.caib.es/sites/atmosferalca/dlguia_pel_control_de_les_emissions_de_pols_de_la_construccio_i_demolicio-30632/.

2. S'haurà de compensar la vegetació afectada per les obres replantant la mateixa superfície amb espècies autòctones i de baix requeriment hídric.

3. La nova edificació haurà de preveure la instal·lació de panells solars a la coberta de l'edificació per cobrir la demanda energètica anual de la nova infraestructura.

4. S'hauran de preveure mesures per reduir els consums d'energia i aigua:

  • S'ha d'aprofitar al màxim la llum natural (ús de sensors de llums, colors clars en les aules, etc.).
  • L'enllumenat ha de ser de baix consum.
  • S'ha de realitzar un manteniment periòdic dels equips de climatització i comprovar les possibles pèrdues de refrigerant.
  • S'ha de regular la temperatura de climatització.
  • S'ha de realitzar un manteniment periòdic de les calderes.
  • S'han d'instal·lar reductors del cabal d'aigua en aixetes i dutxes per tal de reduir el consum d'aigua.
  • Es recomana l'ús de sistemes freecooling per a aprofitar la capacitat de refrigeració de l'aire exterior per a climatitzar l'edifici.

3. Atès que la zona presenta vulnerabilitat alta a la contaminació d'aqüífers, s'atendrà al que disposa l'art. 2 punt 1 c) del Decret llei 1/2016, de 12 de gener, de mesures urgents en matèria urbanística: «Durant l'execució de les obres, s'han d'adoptar les màximes precaucions per evitar l'abocament de substàncies contaminants, incloses les derivades del manteniment de les maquinàries».

4. Es compliran els requisits establerts en el Reial Decret 105/2008 pel qual es regula la producció i gestió dels residus de construcció i demolició quant a les obligacions del productor i posseïdor, i si n'és el cas, del gestor d'aquest tipus de residu.

5. Les zones enjardinades previstes al projecte hauran de dissenyar-se amb espècies autòctones i de baix requeriment hídric. El seu reg s'haurà de dur a terme preferentment mitjançant aigües pluvials netes recollides a la mateixa instal·lació, d'acord amb el PHIB, i durant les hores de menor insolació.

6. El projecte haurà d'incorporar sistemes de drenatge sostenible que minimitzin l'impacte de les aigües pluvials a les xarxes de sanejament i drenatge, i que, a la vegada, permetin l'emmagatzematge per al seu ús posterior o la seva reincorporació al medi, d'acord amb l'establert a l'art. 60, apartat 8, del PHIB vigent.

7. L'enllumenat exterior de la instal·lació haurà de seguir els principis de racionalitat ambiental de la Llei 10/2019, de 22 de febrer, de canvi climàtic i transició energètic i de la Llei 3/2005, de 20 d'abril, de protecció del medi nocturn de les Illes Balears.

Això no obstant, cal recordar que el sòl rústic té una funció ambiental i uns usos bàsics de caràcter agrari -ramader. La introducció d'altres usos aliens, com és un centre d'ensenyament , s'haurien d'integrar dins el planejament general i evitar emparar-los amb la figura de l'interès general.

Segon. Es publicarà el present informe ambiental al Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb el que disposa l'article 47.3 de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'avaluació ambiental. A més, es donarà compte al Ple de la CMAIB i al subcomitè tècnic d'Avaluació d'Impacte Ambiental (AIA).

Tercer. L'informe d'impacte ambiental perdrà la seva vigència i cessarà en la producció dels efectes que li són propis si, una vegada publicat en el BOIB, no s'hagués procedit a l'aprovació del projecte en el termini màxim de quatre anys des de la publicació, d'acord amb el que disposa l'article 47.4 de la Llei 21/2013.

Quart. L'informe d'impacte ambiental no ha de ser objecte de cap recurs, sense perjudici dels que, si s'escau, siguin procedents en la via administrativa o judicial davant de l'acte, si s'escau, d'autorització del projecte, d'acord amb el que disposa l'article 47.5 de la Llei 21/2013.

Cinquè. Aquesta resolució s'emet sense perjudici de les competències urbanístiques, de gestió o territorials de les administracions competents i de les autoritzacions o informes necessaris per a l'aprovació.

 

(Signat electrònicament: 27 de setembre de 2022) 

El president de la CMAIB Antoni Alorda Vilarrubias