Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MODEL ECONÒMIC, TURISME I TREBALL

Núm. 548572
Acord d’encomana de gestió de la Direcció General de Promoció Econòmica, Emprenedoria i Economia Social i Circular a l’Institut d’Innovació Empresarial de les Illes Balears (IDI) amb l’objecte de coordinar i col·laborar en accions relacionades amb el foment de l'emprenedoria i la internacionalització en el marc del pla d'autoocupació 2022-2027 i el pla d'internacionalització per a les empreses de les Illes Balears 2020-2024

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Parts

Iago Negueruela i Vázquez, conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, en virtut del Decret 11/2021, de 15 de febrer, de la presidenta de les Illes Balears pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 21, de 15 de febrer), en representació de l'Administració autonòmica de les Illes Balears i en atribució de les funcions que li confereixen els articles 11c) i 80.4 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Juan Pedro Yllanes Suárez, president de l'Institut d'Innovació Empresarial de les Illes Balears, intervé en nom i representació de l'IDI, d'acord amb els estatuts publicats en el Decret 6/2021, de 22 de febrer, modificats per Decret 23/2012 (BOIB núm. 43, de 24 de març), modificats pel Decret 28/2013, de 31 de maig (BOIB núm. 77, d'1 de juny), pel Decret 69/2016, de 25 de novembre (BOIB núm. 149, de 26 de novembre), i pel Decret 11/2020, de 6 de març (BOIB núm. 29, de 7 de març de 2020), facultat per la signatura d'aquest document.

Ambdues parts es reconeixen competència i capacitat per subscriure el present acord i en la seva virtut,

Antecedents

1. El decret 11/2021, de 15 de febrer, de la presidenta de les Illes Balears pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 21, de 15 de febrer.

2. L'article 2.4 del Decret 11/2021, de 15 de febrer, de la presidenta de les Illes Balears pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica deles conselleries de l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 21, de 15 de febrer), atribueix a la Direcció General de Promoció Econòmica, Emprenedoria i Economia Social i Circular ( en endavant DGPE), l'exercici de les funcions relatives a la promoció de l'autoocupació i la cultura emprenedora: “empresa; polítiques de creació i creixement empresarial; promoció, desenvolupament i dinamització econòmica; modernització de les empreses; coordinació de l'especialització intel·ligent; internacionalització, atracció d'inversió estrangera i projectes estratègics; finançament i suport empresarial; promoció de l'autoocupació i la cultura emprenedora; gestió, foment i difusió dels models d'economia social i autoocupació, entre els quals destaquen les societats cooperatives, les societats laborals i els autònoms; registres públics d'empreses i associacions empresarials de l'economia social i del treball autònom; coordinació i gestió de la implantació d'un sistema de gestió ètica i socialment responsable amb l'assumpció del Sistema Balear de Responsabilitat Social Corporativa d'Empreses; planificació i coordinació estratègica balear d'economia circular”.

3. En el marc de les competències atribuïdes la DGPE, el Pla d'autoocupació 2022-2027 i el Pla d'internacionalització de les empreses de les Illes Balears 2020-2024 (PIEIB) , defineixen les següents línies estratègiques d'actuació:

a) Pla d'autoocupació:

Actualment està en tràmit de disseny el nou pla d'autoocupació 2022-2027, una vegada finalitzat l'anterior 2017-2020. L'actual encomana de gestió s'emmarca dins la convocatòria d'ajudes per una segona oportunitat dels treballadors autònoms o per compte propi per facilitar la transformació productiva cap a una economia verda i digital, i la convocatòria d'ajudes destinades a promocionar l'ocupació autònoma per abordar el repte demogràfic i facilitar la transformació productiva cap a una economia verda i digital, ambdues amb el finançament de la Unió Europea - «NextGenerationEU», mitjançant el Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR) i fons de Conferència Sectorial d'Ocupació i Assumptes Laborals.

Els objectius de la convocatòria son:

-Promocionar la constitució de persones desocupades i inscrites en demanda d'ocupació com a treballadors/es autònoms/es, per facilitar la transformació productiva cap a una economia verda i digital.

-Consolidar les noves línies de negoci i canvis d'activitat de treballadors/es autònoms/es per la transformació productiva cap a una economia verda i digital.

-Proporcionar als autònoms i emprenedors que no hagin tingut èxit en la seva trajectòria professional, una segona oportunitat, i facilitar el retorn a l'ocupació d'aquells treballadors autònoms o per compte propi.

b) PIEIB 2020-2024

-Informació i sensibilització: Facilitar informació bàsica sobre internacionalització i comerç exterior. Sensibilitzar els sectors empresarials i els col·lectius estudiantils sobre la internacionalització.

-Formació i competitivitat: Contribuir a la millora de la competitivitat de l'empresa a nivell internacional.

-Estratègia internacional: Facilitar a les empreses la realització i posada en marxa de la seva estratègia internacional.

-Finançament: Donar suport financer a les empreses al llarg dels processos d'internacionalització en les seves diferents fases.

-Mercats exteriors: Presentar les principals accions, programes i serveis existents per fer negoci en mercats exteriors per a empreses dels sectors indicats.

L'article 11 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de Règim Jurídic del Sector Públic, estableix la possibilitat de què la realització d'activitats de caràcter material o tècnic de la competència dels òrgans administratius o les Entitats de dret públic es pugui encomanar a altres Òrgans o Entitats, de la mateixa o de distinta Administració, sempre que dins les seves competències es trobin aquestes activitats, per raons d'eficàcia o quan no es tinguin els mitjans tècnics adients per al seu desenvolupament. En el cas de que l'encomana de gestió es realitzi entre òrgans administratius i Entitats de dret públic pertanyents a la mateixa Administració, s'ha de formalitzar en els termes que estableixi la seva pròpia normativa i, en el seu defecte, per acord exprés dels òrgans o Entitats de dret públic intervinents.

5. D'acord amb el Decret 11/2021, de 15 de febrer, de la presidenta de les Illes Balears pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 21, de 15 de febrer), l'Institut d'Innovació Empresarial de les Illes Balears es troba regulat a l'Annex I com un ens instrumental de la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius del Govern de les Illes Balears.

6. D'acord amb el que disposa l'article 2 del Decret 6/2021, de 22 de febrer, pel qual s'aprova el text consolidat dels Estatuts de l'entitat pública empresarial Institut d'Innovació Empresarial de les Illes Balears, l'IDI com a Agència de Desenvolupament Regional (ADR) té com a objectiu genèric impulsar l'exercici de l'activitat econòmica i empresarial a les Illes Balears, amb criteris de competitivitat, sostenibilitat, reequilibri territorial i sectorial, facilitant als treballadors i treballadores, emprenedors i emprenedores, i a les empreses la informació, la formació, l'assessorament i els mitjans necessaris per a la seva implantació, per millorar-ne la gestió i per augmentar-ne la competitivitat, i col·laborar amb altres entitats públiques i privades que persegueixin objectius afins.

I en particular, són objectius concrets de l'IDI, entre d'altres, els següents:

a) Dur a terme accions de formació professional orientades a l'ocupació i la formació continuada de treballadors i treballadores.

b) Impulsar, orientar i donar suport a la creació i la consolidació de projectes empresarials a les Illes Balears.

c) Promoure la millora de la competitivitat i de la productivitat de les empreses i dels sectors empresarials de les Illes Balears.

d) Impulsar la internacionalització de les empreses de les Illes Balears.

e) Promoure els productes i els serveis de les empreses de les Illes Balears en els mercats locals i exteriors.

f) Promoure i gestionar sòl, naus i oficines per a emprenedors i emprenedores, i empreses.

g) Impulsar l'exercici empresarial per a dones per a l'autoocupació i la creació d'empreses i cooperatives, especialment en sectors emergents, innovadors i vinculats amb les tecnologies, i també l'establiment de mesures de formació, assessorament i seguiment que permetin la consolidació dels projectes empresarials.

7. En el marc de les competències de l'IDI, i en línia amb el seu objecte social, els serveis estructurals de l'IDI són d'entre d'altres:

a) Servei d'informació i talent empresarial: Té com a objectiu promoure la creació d'empreses, la transferència d'empreses i la formació empresarial.

b) Servei d'internacionalizació: té com a objectiu principal incrementar la base d'empreses internacionalitzades a les Illes Balears, oferint serveis de sensibilització, capacitació i acompanyament al voltant de la importància de treballar en el marc d'una pla estratègic de promoció exterior.

8. I en concret, dintre dels serveis mencionats, es desenvolupen les següents programes o projectes associats :

a) Servei d'informació i talent empresarial:

Programa iemprèn. es va desenvolupar dins el pla d'autoocupació 2017-2020, i des del qual es dona suport a nous projectes empresarials, de forma personalitzada, des de la fase inicial de la idea de negoci fins a la posada en marxa del projecte, avaluant-ne la viabilitat per tal de facilitar el seu manteniment, creixement i èxit en el temps.

A més, posa a l'abast els recursos necessaris per emprendre:

  • Orientació
  • Formació,
  • Informació empresarial,
  • Ajudes i finançament,
  • Eines i publicacions, i espais en els quals col·laborar amb altres persones emprenedores. .

b) Servei d'internacionalització:

  • Informació i sensibilització
  • Comitè Interterritorial d'Internacionalització
  • Programa d'estratègia internacional iExporta

Aquestes accions del Servei d' Internacionalització de l'IDI, s'emmarquen en les línies actuació del PIEIB, en concret les línies d'Informació i sensibilització, i E stratègia empresarial.

9. La Direcció General de Promoció Econòmica, Emprenedoria i Economia Social i Circular de la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball i l'IDI acorden, en el marc del que disposa l'article 11 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, que l'IDI dugui a terme, per raons d'eficàcia, productivitat i especialització, les actuacions de coordinació, col·laboració i execució d'accions relacionades amb el foment de l'emprenedoria i la internacionalització en el marc del pla d'autoocupació 2022-2027 i el pla d'internacionalització per a les empreses de les Illes Balears 2020-2024.

Acords

PRIMER.- Objecte de l'acord d'encomana

1.L'objecte del present acord és formalitzar i establir l'encomana de gestió amb l'entitat IDI, perquè dugui a terme, per raons d'eficàcia, productivitat i especialització, les actuacions de coordinació, col·laboració i execució de les accions relacionades amb el foment de l'emprenedoria i la internacionalització

2.En concret s'encomana a l'IDI la gestió material i tècnica de les actuacions següents( amb l'abast que en cada cas s'assenyali):

a) En matèria d'emprenedoria:

-Revisió de les convocatòries d'autoocupació a nivell tècnic de creació d'empreses.

-Avaluació de 20 plans d'empresa dels sol·licitants de la subvenció d'autoocupació. Aquesta avaluació es durà a terme d'acord amb els criteris establerts en la convocatòria d'ajuts i dins un termini màxim que finalitzarà el 31 d'agost de 2022.

-Desenvolupament de les activitats per a l'etiquetatge verd i digital a partir de l'1de setembre de 2022 de la convocatòria d'autoocupació, d'acord amb els criteris establerts en les convocatòries d'ajuts, en el cas de la convocatòria d'ajuts per a una segona oportunitat aquesta formació contindrà un itinerari personalitzat de reemprenedoria i ocupació.

-Realització d'informes justificatius de la no-validació de plans d'empresa, en el cas d'interposició de recursos contra la denegació dels ajuts fonamentats en la no-validació del pla d'empresa.

-Consensuar dels criteris d'avaluació de la convocatòria d'autoocupació per a la resta d'avaluadors que participin en la convocatòria.

-Formació en obert a usuaris del servei d'autoocupació de la CAIB.

-Coordinació i formació d'orientadors d'autoocupació de la Xarxa de Serveis públics empresarials, del SOIB i de la xarxa d'AODL, en el marc del pla d'autoocupació.

-Participació en el disseny del pla d'autoocupació

-Disseny i implementació de recursos per a emprendre.

-Gestió i manteniment de la plataforma d'autoocupació online iempren.

-Actualització dels indicadors d'autoocupació per la plataforma SISPE

b) En materia d'internacionalizació:

-Organització, conjuntament amb els tècnics de la DGPE de les Jornades del CII (Comitè Interterritorial d'Internacionalització) en el darrer trimestre de 2022.

-Participació en els comités tècnics del CII (CPE i CAI), així com en els grups de treball del CII segons les necessitats.

-Resposta a consultes sobre internacionalització provinents del CII i de la DGPE.

-Organització de jornades informatives i de sensibilització sobre les subvencions per projectes d'internacionalització a empreses i sectors empresarials.

-Actualització de la guia de serveis d'internacionalització de l'ICEX.

- Assessorament tècnic en els diferents àmbits relacionats amb la internacionalització, com la Mesa d'Internacionalització.

-Coordinació i participaciò en el comitè tècnic de la Mesa d'Internacionalització.

-Coordinació de la relació entre iExporta (el programa d'iniciació en la internacionalització de l'IDI) i les ajudes a la internacionalització de la DGPE.

SEGON. Despeses

Aquesta encomana de gestió no du implícita cap despesa per part de la Direcció General de Promoció Econòmica, Emprenedoria i Economia Social i Circular de la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball, atès que l'IDI atendrà les obligacions d'aquesta encomana amb el seu pressupost ordinari. En cas de que es generin despeses amb motiu d'aquesta encomana, seran assumits pel delegant.

TERCER. Comissió de seguiment

S'estableix una Comissió tècnica de Seguiment que estarà composta per un representant tècnic de cadascuna de les parts, els quals es reuniran quantes vegades siguin necessàries, a petició de qualsevol de les parts, per deliberar i acordar la coordinació de les actuacions establertes en la present encomana.

QUART. Duració, modificació i resolució de l'Acord

El termini de vigència de l'encomana de gestió ha de coincidir amb els terminis per a desenvolupar les accions en el marc de la convocatòria d'ajudes d'autoocupació 2022-2023 i el Pla d'internacionalització de les empreses de les Illes Balears 2020-2024.

Així, s'estableix una vigència anual prorrogable de forma expressa fins al 2023 per emprenedoria i 2024 per internacionalització, tret del cas en què qualsevol de les parts manifesti expressament la voluntat de no prorrogar-lo en qualsevol moment.

En cas de modificació de l'acord, es requerirà l'acord unànime per part de tots els signants de l'acord.

CINQUÈ. TITULARITAT DE COMPETÈNCIES

Aquesta encomana no suposa canvi en la titularitat de les competències que sobre aquesta matèria té la Direcció General de Promoció Econòmica, Emprenedoria i Economia Social i Circular.

 

Palma, en data de la signatura electrònica (27 de juliol de 2022)

Per part de la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball

El conseller de Model Econòmic Turisme i Treball

Iago Negueruela Vàzquez

 

Per part de l'IDI,

El president de l'Institut d'Innovació Empresarial de les Illes Balears

Juan Pedro Yllanes Suárez