Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'AFERS SOCIALS I ESPORTS

Núm. 528263
Resolució de la consellera d’Afers Socials i Esports, a proposta del director general d’Esports, per la qual es convoquen els premis anuals Esports IB 2022

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

En la data de la signatura electrònica, el director general d'Esports ha formulat la proposta de resolució següent:

Fets

1. El foment de l'educació física i l'esport és una tasca dels poders públics, i reconèixer mitjançant distincions els mèrits dels esportistes, associacions, entitats i persones que han destacat en el foment de l'activitat esportiva i, a més, han contribuït al desenvolupament i a la promoció de l'esport balear, és un estímul i una recompensa a l'esforç i al sacrifici que han dut a terme.

2. La Llei 14/2006, de 17 d'octubre, de l'esport de les Illes Balears, en l'article 10.1 c), determina que, en l'exercici de les seves competències, correspon a l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears instituir i regular les distincions esportives de la comunitat autònoma. I l'article 92 indica que el Govern de les Illes Balears atorgarà premis destinats a guardonar anualment aquelles persones, aquells grups o aquelles entitats que s'hagin distingit especialment per l'activitat desenvolupada o per la seva contribució al foment de l'esport a les Illes Balears.

3. Així mateix, mitjançant el Decret 46/2017, de 22 de setembre, pel qual es regulen els premis anuals Esports IB, es creen aquests premis com una distinció que es concedeix per reconèixer les persones i les entitats que han destacat en el camp de l'activitat física i l'esport en l'àmbit territorial de les Illes Balears.

4. Aquestes distincions tenen caràcter anual i, considerant que és de justícia valorar i reconèixer públicament els mèrits d'aquestes persones i entitats que han contribuït d'una manera extraordinària a l'esport, la Conselleria d'Afers Socials i Esports considera convenient que aquest any 2022 se celebri la quinta edició dels premis Esports IB.

Fonaments de dret

1. La Llei 14/2006, de 17 d'octubre, de l'esport de les Illes Balears.

2. El Decret 46/2017, de 22 de setembre, pel qual es regulen els premis anuals Esports IB.

Proposta de resolució

Proposo a la consellera d'Afers Socials i Esports que dicti una resolució en els termes següents:

1. Aprovar la convocatòria pública de la quinta edició dels premis anuals Esports IB 2022, que es regiran d'acord amb les bases establertes a l'annex d'aquesta Proposta de Resolució.

2. Publicar la Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Per tot això, dicto la següent

RESOLUCIÓ

Manifestar la conformitat amb la proposta de resolució i dictar-ne resolució en els mateixos termes.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució —que exhaureix la via administrativa— es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant la consellera d'Afers Socials i Esports en el termini d'un mes comptador des de l'endemà d'haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb l'article 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà d'haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, en data de la signatura electrònica (15 de setembre de 2022)

La consellera d'Afers Socials i Esports Fina Santiago Rodriguez

El director general d'Esports Carles Gonyalons Sureda

 

ANNEX Bases de la convocatòria pública dels premis anuals Esports IB 2022

1. Objecte i naturalesa

1.1. L'objecte d'aquesta convocatòria és la regulació de l'atorgament dels premis anuals Esports IB per a l'any 2022.

1.2. Els premis anuals Esports IB es creen com una distinció que té per objecte honorar i reconèixer l'activitat esportiva de persones, esportistes, equips, clubs i entitats relacionats amb l'àmbit de l'activitat física i l'esport.

1.3. Aquests premis tenen caràcter anual, de naturalesa honorífica, no retribuïda i no generen cap efecte econòmic.

1.4. Les distincions, que consisteixen en un guardó amb una imatge representativa de les Illes Balears, són personals i intransferibles.

1.5. L'atorgament del premi té caràcter permanent, a excepció que la persona guardonada sigui condemnada per sentència ferma per algun fet delictiu. El cessament d'efectes per la condemna al beneficiari per sentència ferma es produirà una vegada tramitat el procediment administratiu, amb l'audiència prèvia de l'interessat.

2. Presentació de candidatures

2.1. Correspon a l'Assemblea Balear de l'Esport presentar les propostes o candidatures de cadascuna de les modalitats convocades dels guardons esportius Esports IB i de les mencions al Mèrit Esportiu de les Illes Balears.

2.2. L'Assemblea Balear de l'Esport remetrà a la Conselleria d'Afers Socials i Esports una relació de, com a màxim, quatre propostes, per a cadascuna de les modalitats de premis convocades en el termini establert en aquesta convocatòria.

2.3. Les candidatures han d'incloure:

- Identificació de la persona física o entitat, presentada com a candidat i, si escau, de la persona que exerceix la seva representació.

- Currículum esportiu, avalat per la federació esportiva, autonòmica o nacional, que justifiqui la raó per la qual es presenta a la convocatòria

3. Termini i lloc de presentació de les candidatures

3.1. El termini de presentació de les candidatures, per part de l'Assemblea Balear de l'Esport, comença a comptar des del dia següent a la publicació d'aquesta convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i finalitza el 15 de novembre de 2022, inclòs.

3.2. Les propostes o candidatures als premis s'han d'adreçar a la Direcció General d'Esports, carrer de l'Uruguai, s/n (Velòdrom Illes Balears), 07010 Palma, i s'han de presentar en qualsevol dels llocs que determina l'article 16.4 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

4. Modalitats dels premis

Es convoquen les modalitats de premis següents:

1. Guardons esportius Esports IB a les categories següents:

a) Posam valors a l'esport Esports IB

Com a reconeixement a l'esportista, tècnic, entrenador, jutge, àrbitre, equip o entitat esportiva que s'hagi distingit per la seva tasca, per la seva actuació o per la seva iniciativa en el transcurs de l'any i que, pels valors que es deriven de la seva actuació, impliqui un model a seguir en el món de l'esport en la comunitat autònoma de les Illes Balears.

b) Promesa masculina Esports IB

Com a reconeixement a l'esportista masculí de categoria d'edat inferior a l'absoluta que s'hagi distingit pels seus resultats en competicions esportives oficials d'àmbit nacional o internacional, en qualsevol categoria, fins i tot en l'absoluta, en algunes de les modalitats, especialitats o proves esportives reconegudes per la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, pel Consell Superior d'Esports o per les Federacions Esportives Internacionals.

c) Promesa femenina Esports IB

Com a reconeixement a l'esportista femenina de categoria d'edat inferior a l'absoluta que s'hagi distingit pels seus resultats en competicions esportives oficials, d'àmbit nacional o internacional, en qualsevol categoria, fins i tot en l'absoluta, en algunes de les modalitats, especialitats o proves esportives reconegudes per la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, pel Consell Superior d'Esports o per les Federacions Esportives Internacionals.

d) Millor esportista femenina Esports IB

Com a reconeixement a l'esportista femenina de categoria absoluta que s'hagi distingit pels seus resultats en competicions esportives oficials, d'àmbit nacional o internacional, en algunes de les modalitats, especialitats o proves esportives reconegudes per la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, pel Consell Superior d'Esports o per les Federacions Esportives Internacionals.

e) Millor esportista masculí Esports IB

Com a reconeixement a l'esportista masculí de categoria absoluta que s'hagi distingit pels seus resultats en competicions esportives oficials, d'àmbit nacional o internacional, en algunes de les modalitats, especialitats o proves esportives reconegudes per la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, pel Consell superior d'Esports o per les Federacions Esportives Internacionals.

f) Millor esportista d'esport adaptat masculí Esports IB

Com a reconeixement a l'esportista masculí que s'hagi distingit pels seus resultats en competicions esportives oficials, d'àmbit nacional o internacional, en qualsevol de les modalitats, especialitats o proves esportives que practiquin persones amb discapacitat, reconegudes per la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, pel Consell Superior d'Esports o per les Federacions Esportives Internacionals. En el cas que l'esportista necessiti el suport d'una persona guia o pilot, aquesta també rebrà el premi.

g) Millor esportista d'esport adaptat femení Esports IB

Com a reconeixement a l'esportista femenina que s'hagi distingit pels seus resultats en competicions esportives oficials, d'àmbit nacional o internacional en qualsevol de les modalitats, especialitats o proves esportives que practiquin persones amb discapacitat, reconegudes pel Consell Superior d'Esports o per les Federacions Esportives Internacionals. En el cas que la persona esportista necessiti el suport d'una persona guia o pilot, aquesta també rebrà el premi.

h) Millor equip femení Esports IB

Com a reconeixement a l'equip esportiu femení de qualsevol categoria d'edat que formant part d'un club, d'una associació o d'una entitat esportiva, s'hagi distingit pels seus resultats o actuacions en competicions esportives oficials, d'àmbit nacional o internacional, en qualsevol de les modalitats, especialitats o proves esportives que practiquin persones, reconegudes per la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, pel Consell Superior d'Esports o per les Federacions Esportives Internacionals.

i) Millor equip masculí Esports IB

Com a reconeixement a l'equip esportiu masculí de qualsevol categoria d'edat que, formant part d'un club, d'una associació o d'una entitat esportiva, s'hagi distingit pels seus resultats o actuacions en competicions esportives oficials, d'àmbit nacional o internacional, en qualsevol de les modalitats, especialitats o proves esportives que practiquin persones reconegudes per la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, pel Consell Superior d'Esports o per les Federacions Esportives Internacionals.

j) Millor tècnic Esports IB

Com a reconeixement al tècnic esportiu, en qualsevol de les seves vessants (entrenador, preparador físic, psicòleg, fisioterapeuta, etc.), que s'hagi distingit en l'ajuda o la consecució de resultats en competicions esportives oficials, d'àmbit nacional o internacional, en qualsevol de les modalitats, especialitats o proves esportives que practiquin persones reconegudes per la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, pel Consell Superior d'Esports o per les Federacions Esportives Internacionals.

k) Millor tècnica Esports IB

Com a reconeixement a la tècnica esportiva, en qualsevol de les seves vessants (entrenadora, preparadora física, psicòloga, fisioterapeuta, etc.), que s'hagi distingit per l'ajuda o la consecució de resultats en competicions esportives oficials, d'àmbit nacional o internacional, en qualsevol de les modalitats, especialitats o proves esportives que practiquin persones, reconegudes per la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, pel Consell Superior d'Esports o per les Federacions Esportives Internacionals.

l) Premi honorífic Esports IB

Destinat al reconeixement d'aquella persona física o jurídica, pública o privada, que hagi fet una tasca d'especial transcendència per al sistema esportiu de les Illes Balears.

2. Mencions al mèrit esportiu de les Illes Balears

Amb la finalitat de reconèixer trajectòries o mèrits esportius de la temporada de persones físiques o jurídiques de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears que no hagin estat premiades a la mateixa convocatòria d'aquest mateix any o temporada amb el guardó esportiu Esports IB.

5. Requisits dels candidats

5.1. Els candidats a aquest premi han d'haver nascut a les Illes Balears o tenir el veïnatge administratiu en qualsevol municipi de les Illes Balears, amb un mínim de tres anys, comptadors des de la proposta de la candidatura.

5.2. Les entitats esportives candidates a aquest premi han d'haver estat registrades al registre d'entitats esportives de les Illes Balears, amb una antiguitat mínima de tres anys, comptadors des de la proposta de la candidatura.

5.3. No podran rebre el premi aquelles persones que hagin estat condemnades per sentència ferma per algun fet delictiu.

5.4. No podran rebre el premi aquelles persones que estiguin sancionades, amb caràcter ferm, per dopatge, ni aquelles persones o entitats que estiguin sotmeses a una sanció disciplinària esportiva de caràcter molt greu, o a una sanció administrativa en matèria esportiva de caràcter greu o molt greu de les establertes en la Llei 14/2006, de 17 d'octubre, de l'esport de les Illes Balears.

5.5. Una mateixa persona o entitat podrà rebre més d'un premi de les modalitats dels premis establerts, sempre que la concurrència no recaigui en l'atorgament del premi honorífic Esports IB, que tendrà caràcter exclusiu.

5.6. Una persona podrà rebre més d'un premi a la mateixa categoria sempre que no sigui en anys consecutius, amb excepció del premi honorífic Esports IB, que només es podrà rebre una vegada.

6. Jurat

6.1. El jurat és un òrgan col·legiat, adscrit a la Conselleria d'Afers Socials i Esports, al qual correspon valorar les propostes o candidatures presentades per l'Assemblea Balear de l'Esport.

6.2. Aquest òrgan pot requerir informació complementària a l'Assemblea Balear de l'Esport quan ho estimi pertinent.

6.3. El jurat haurà de proposar una persona o entitat candidata a rebre els guardons Esports IB i les mencions al mèrit esportiu de les Illes Balears d'entre les candidatures presentades per l'Assemblea, per a cada una de les modalitats de premis convocats.

6.4. De forma excepcional i motivada, el jurat podrà proposar més d'una persona o entitat per rebre el premi en alguna de les modalitats de premis convocats.

6.5. El jurat estarà compost pels membres següents:

- Presidenta: la consellera d'Afers Socials i Esports.

- Vicepresident: el director general d'Esports.

- Vocals, que seran nomenats per la consellera d'Afers Socials i Esports.

  • Una persona a proposta de la Direcció General d'Esports .
  • Una persona a proposta de la Fundació per a l'Esport Balear.
  • Una persona a proposta de cada consell insular o, si escau, dels organismes autònoms creats per aquests ens, que tinguin atribuïda la competència en matèria esportiva.
  • Una persona representant de les federacions d'esports individuals a proposta de l'Assemblea Balear de l'Esport.
  • Una persona representant de les federacions d'esports d'equips a proposta de l'Assemblea Balear de l'Esport.
  • Una persona a proposta del Col·legi Oficial de Llicenciats en Ciències de l'Activitat Física i de l'Esport.
  • Una persona a proposta de cada associació o sindicat dels mitjans de comunicació d'àmbit autonòmic de les Illes Balears, preferentment amb experiència en l'àmbit esportiu.
  • Una persona a proposta de l'Associació de Gestors Esportius Professionals de les Illes Balears (AGEPIB).
  • Una persona a proposta de la Federació d'Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB).

- Secretari: amb veu i sense vot, nomenat d'entre el personal funcionari per la consellera d'Afers Socials i Esports.

7. Atorgament

7.1. El jurat, mitjançant el seu president, ha d'elevar al Consell de Govern, abans del 30 de novembre de 2022, els noms dels candidats proposats per l'Assemblea Balear de l'Esport per als premis anuals Esports IB.

7.2. L'acord de concessió dels premis i les mencions, adoptat per Consell de Govern, s'ha de notificar a les persones interessades o, si escau, als seus familiars, i s'ha de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

7.3. Els premis es lliuraran anualment i de forma conjunta.