Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

AJUNTAMENT D'ALCÚDIA

Núm. 516557
Aprovar las bases reguladores de les Beques de llibres de text i/o material escolar substitutiu per al curs 2022-23, exercici 2022

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

En sessió ordinària celebrada dia 7 de juliol de 2022, el Ple de l'Ajuntament de Alcúdia va aprovar las bases reguladores de les Beques de llibres de text i/o material escolar substitutiu per al curs 2022-23, exercici 2022.

D'acord amb l'article 9.3 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions, per mitjà del present edicte se publiquen les bases referides.

 

Alcúdia, en data de la signatura electrònica (7 de setembre de 2022)

El batle

Domingo Bonnín Daniel

 

“BEQUES PER A LLIBRES DE TEXT I/O MATERIAL ESCOLAR SUBSTITUTIU PER AL CURS 2022-23, ADREÇADES A ALUMNES D'ENSENYAMENT OBLIGATORI DEL MUNICIPI D'ALCÚDIA

(Convocatòria per a la concessió d'ajuts, en règim de concurrència competitiva, per a l'adquisició de llibres de text i/o material escolar substitutiu, per al curs 2022/2023)

BASES REGULADORES

1.- FINALITAT

La finalitat d'aquestes bases és donar ajuts econòmics a les famílies del municipi d'Alcúdia, per a l'adquisició de llibres de text i/o de material escolar substitutiu de caràcter obligatori per a l'alumne/a, per al curs 2022-2023.    

2.-OBJECTE DE LA CONVOCATÒRIA

Aquesta convocatòria pública té per objecte establir les bases de les subvencions per a la concessió d'ajuts a les famílies d'Alcúdia, amb fills fins a 18 anys que cursen ensenyament obligatori (Educació Primària i Educació Secundària). Aquests ajuts són per fer front a l'adquisició de llibres de text i/o material escolar substitutiu, per al curs 2022-2023.

S'entén per material escolar substitutiu el conjunt format per tots aquells documents, fotocòpies i/o altres materials que substitueixen els llibres de text, sempre que aquest sigui el mètode que utilitza de forma unànime el centre escolar on cursa els estudis l'alumne/a. El software educatiu (servei de lloguer de llibres de text en format Tablet) tindrà també la consideració de material escolar substitutiu.

Així mateix, amb aquesta convocatòria es pretén fomentar i alhora facilitar la reutilització dels llibres de text.  

3.-DESTINATARIS DE LES AJUDES

Podran sol·licitar les ajudes o beques el pare, la mare o tutor legal de l'alumne/a, en representació d'aquest/a, sempre que l'infant estigui matriculat a qualsevol curs d'educació primària o secundària obligatòria, en els centres públics i concertats del municipi d'Alcúdia, durant el curs escolar 2022/2023 i que compleixin els següents requisits:

1. Els/les sol·licitants han d'estar empadronats al municipi d'Alcúdia, amb una antiguitat de tres mesos anteriors a la sol·licitud.

2. Els alumnes han d'estar matriculats a centres escolars ubicats al municipi d'Alcúdia.

3. Els sol·licitants s'han de comprometre a reutilitzar els llibres de text pels quals siguin becats. Si el centre escolar on estan matriculats els alumnes, o l'APIMA, compta amb programa de reutilització de llibres de text, s'hi dipositaran en el mateix centre en acabar el curs.

4. No haver sol·licitat i/o rebut cap subvenció de l'Ajuntament d'Alcúdia per a la mateixa finalitat.

5. Estar al corrent de les obligacions tributàries amb la Seguretat Social, l'Estat i l'Ajuntament d'Alcúdia i no trobar-se sotmès a cap procediment de reintegrament de subvencions públic o cap procediment sancionador incoat per aquest motiu.

6. No trobar-se sotmès dins cap causa de prohibició contemplada a l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

4.-NATURALESA DE LA SUBVENCIÓ

Les subvencions d'aquesta convocatòria són de caràcter voluntari, excepcional i anul·lables. Són revocables i reintegrables en qualsevol moment per les causes previstes a la Llei o en aquestes bases. No generen cap dret a l'obtenció d'altres subvencions en anys posteriors i no se poden al·legar com a precedent.  

5.-DOTACIÓ PRESSUPOSTÀRIA

Al pressupost municipal de l'Ajuntament d'Alcúdia per a l'any 2022, existeix crèdit adequat a la partida pressupostària EN 326 481001 BEQUES LLIBRES DE TEXT, la qual està destinada a cobrir aquests ajuts i dotada amb un import de 30.000 euros.  

6.-SOL·LICITUDS I DOCUMENTACIÓ

Les persones interessades en sol·licitar un ajut, que compleixin els requisits que determinen aquestes bases o estiguin en condicions de complir-les en el termini de presentació de sol·licituds, s'han d'adreçar al registre general de l'Ajuntament d'Alcúdia o a qualsevol dels registres que es relacionen a l'art. 16.4 de la Llei 39/2015  i aportar  la següent documentació:

1. Sol·licitud i Declaració responsable de no trobar-se incurs en les prohibicions per obtenir la condició de beneficiari/a senyalats als apartats 2 i 3 de l'article 13 de la llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions.  Declaració responsable de no haver rebut cap altre ajut pel mateix concepte. Declaració jurada d'estar al corrent de les obligacions tributàries i fiscals. (annex 1)

2. Fotocòpia de la declaració de la Renda de l'exercici 2021 del pare i la mare de l'alumne/a o dels seus representants legals i persones que conformin la unitat familiar (vegeu Base 8a). En cas de famílies monoparentals justificants com mentre la pàtria potestat recau en un sol progenitor. En cas de no estar obligat a presentar la declaració de la renda, autorització per consultar les dades econòmiques a l'Agència Tributària. (Annex 2)

3. Compromís signat en el qual s'especifiqui que l'alumne/a beneficiari, en acabar el curs, dipositarà els llibres en el centre escolar. (Annex 3)

4. Fotocòpia del DNI o NIE del sol·licitant.

5. Fotocòpia del Llibre de Família o certificat de naixement on es pugui identificar el menor i els seus progenitors.

6. En cas de fills amb discapacitats, fotocòpia del document oficial acreditatiu.

7. En cas de separació dels pares, sentència judicial i règim de manutenció.

8. Factura original justificativa d'haver abonat el preu dels llibres de text o del material escolar substitutiu.

9. Document bancari en el què constin les dades del compte i del/de la titular d'aquest. S'acreditarà amb una fotocòpia de la llibreta.

10. Certificat del Centre Educatiu que acrediti que els alumnes utilitzen material escolar lectiu substitutori dels llibres de text.

11. Les dades relatives a l'empadronament i la convivència en el mateix domicili, només s'hauran d'aportar en el cas que els interessats s'oposin a que  l'Ajuntament d'Alcúdia realitzi aquesta consulta.  

Les factures a què fan referència aquestes bases hauran de reunir els següents requisits:

Les factures hauran d'estar pagades i degudament justificades (segell, justificant bancari...)

Que facin referència als llibres de text, o material escolar substitutiu del curs 2022-2023.

Ser originals (no fotocòpia) i contenir les dades de l'emissor i el número de factura.

Les beques es sol·licitaran mitjançant el model de sol·licitud (Annex 1) al registre general de l'Ajuntament d'Alcúdia o a qualsevol dels registres que es relacionen a l'article 16.4 de la Llei 39/2015.

Les sol·licituds aniran dirigides al/la batle/ssa d'Alcúdia, subscrites pel tutor legal de l'alumne/a en representació d'aquest.

La presentació de la sol·licitud implicarà l'autorització a l'Ajuntament d'Alcúdia, perquè en nom del sol·licitant, realitzi les gestions i comprovacions pertinents per a la tramitació de les ajudes, singularment per demanar als centres escolars el certificat acreditatiu d'estar matriculats els fills dels sol·licitants.  

 

7.-TERMINI DE PRESENTACIÓ  

El termini de presentació de sol·licituds serà de 15 dies hàbils a partir del dia següent a la publicació de la convocatòria en el BOIB.             

8.-DETERMINACIÓ DE LA UNITAT FAMILIAR O DE CONVIVÈNCIA

A efectes d'aquesta convocatòria, es considera que conformen la unitat familiar o de convivència totes les persones que resideixin en un mateix domicili i que estiguin unides entre sí per vincle matrimonial o com a parella de fet en els termes de l'article 221.2 del Text Refós de la Llei General de la Seguretat Social, o per vincle fins el segon grau de consanguinitat, afinitat, adopció, i altres persones amb les que convisqui en virtut de guarda amb fins d'adopció o acolliment familiar permanent.

En cap cas una mateixa persona podrà formar part de dues o més unitats de convivència.

La separació o divorci s'acreditarà de la següent manera:

1.-En la separació de fet, s'haurà de presentar un document justificant d'interposició de demanda, o altres documents que avalin aquesta situació.

2.-Si la separació és legal o divorci, s'haurà de presentar la sentència judicial o el conveni regulador on consti la custòdia del menor.

A efectes de càlcul de renda per càpita, computaran per dos els pares i/o els fills de la unitat familiar amb una discapacitat igual o superior al 33 per cent, situació que s'haurà d'acreditar fefaentment.  

9.- RENDA PER CÀPITA

La renda familiar o de convivència serà el resultat de sumar les rendes de tots els membres de la unitat familiar o de convivència computables que hagin generat ingressos.

Es calcularà realitzant la suma de les caselles corresponents als següents conceptes de la declaració de la renda del 2021:

  • Rendiments del treball (total ingressos íntegres computables) +

  • Rendiments del capital mobiliari (total ingressos íntegres) +

  • Rendiments de capital immobiliari (ingressos íntegres computables) +

  • Rendiments d'activitats econòmiques (total ingressos computables) +

  • Guanys patrimonials de la declaració de la renda del 2021.  

10.-QUANTIA  I NOMBRE D'AJUDES

La quantia a atorgar serà el total de la partida dividit entre el número d'ajuts aprovats per la comissió de valoració.

Les ajudes no excediran en cap cas del 80% del cost dels llibres.

El nombre d'ajuts s'establirà d'acord amb els criteris de valoració que s'estableixen a la base 11 de les presents bases. 

11.-CRITERIS DE VALORACIÓ

Per calcular els ingressos màxims de les unitats familiars o de convivència utilitzarem com a referència l'Indicador Públic de Renda d'Efectes Múltiples (IPREM). Aquest índex, utilitzat com a referència per a la concessió d'ajuts, subvencions, etc., es publica anualment a la Llei de Pressuposts Generals de l'Estat. L'últim IPREM oficial en vigor és el següent:

Anual (14 pagues): 8.106,28 €

Mensual: 579,02 €

Diari: 19,30 €

Podran accedir a les beques les persones i unitats familiars o de convivència que no disposin d'una renda per càpita superior als següents percentatges de l'IPREM anual multiplicat per 2,5:

IPREM anual (14 pagues) x 2,5= 20.265,70 €

​​​​​

 

Unitats de convivència

Percentatge IPREM

Màxim d'ingressos

Un adult i un menor

125%

25332,13

Un adult i dos menors

150%

30398,55

Un adult i tres o més menors

200%

40531,40

Dos adults i un menor

150%

30398,55

Dos adults i dos menors

200%

40531,40

Dos adults i tres o més menors

225%

45597,83

Unitats amb més membres

225%

45597,83

Les sol·licituds que compleixen la fórmula anterior quedaran admeses a tràmit, i les que no la compleixen quedaran excloses.  

12.-COMISSIÓ DE VALORACIÓ I ATORGAMENT

La Comissió de Valoració estarà formada per un tècnic i un auxiliar administratiu de l'Àrea de Cultura, Educació i Festes, o persones en qui deleguin:

La tècnica de Cultura i Educació o persona en qui delegui.

Secretari/a: Auxiliar administratiu de l'Àrea de Cultura, Educació i Festes (amb veu però sense vot)

Les funcions de  l'esmentada comissió seran les següents:

1. Avaluar i baremar cada una de les sol·licituds presentades.

2. Admetre o excloure les sol·licituds que pertoqui, en relació amb els criteris que s'emmarquen a les presents bases.

3. Pel que fa al procés administratiu de concessió dels ajuts, la Comissió Avaluadora atendrà els següents períodes:

Una vegada examinades totes les sol·licituds, aquesta Comissió emetrà un informe amb la llista provisional d'admesos i exclosos i els motius d'exclusió, que ha de servir de base per elaborar la proposta de resolució per part de la Regidora Delegada d'Educació, d'acord amb els criteris de valoració i els requisits establerts en aquestes bases.

Aquesta llista provisional s'exposarà a la pàgina web i al tauler d'anuncis de l'Ajuntament.

En el termini de 10 dies hàbils comptats a partir del següent a l'exposició de la llista provisional, els sol·licitants podran presentar les oportunes reclamacions acompanyades de la documentació que estimin convenient. Aquesta documentació s'haurà de presentar al registre general de l'Ajuntament d'Alcúdia, en horari d'atenció al públic, o a qualsevol dels registres que se relacionen a l'article 16.4 de la Llei 39/2015.  

13.- OBLIGACIONS DE LES PERSONES BENEFICIÀRIES

Sotmetre's a les actuacions de comprovació i control que pugui dur a terme l'Ajuntament d'Alcúdia o qualsevol dels òrgans de control financer competents i col·laborar i facilitar tota la documentació que se'ls requereixi en l'exercici d'aquestes funcions de control.

La persona beneficiària haurà de comunicar a l'Ajuntament d'Alcúdia l'obtenció de subvencions o ajudes per a la mateixa finalitat procedents de qualsevol administració o ens públics o privats, nacionals o internacionals. Qualsevol alteració de les condicions tingudes en compte per a la concessió de la subvenció i, en qualsevol cas, l'obtenció concorrent de subvencions o ajudes, pot donar lloc a la modificació de la resolució de concessió.  

14.-RESOLUCIÓ DE LA CONVOCATÒRIA

Una vegada la Comissió Avaluadora hagi analitzat la documentació per esmenar les deficiències i a la vista de les al·legacions presentades, en el termini de 3 dies hàbils, elaborarà un informe que ha de servir de  base per elaborar la resolució definitiva de concessió o denegació de les ajudes. Aquest expressarà la llista de persones beneficiàries i la quantitat de l'ajut atorgat, i també les sol·licituds excloses amb indicació de la causa d'exclusió.

El batle, a vista de l'informe, aprovarà la resolució de la convocatòria, que serà exposada en els llocs d'informació assenyalats a aquestes bases.  

15.-PAGAMENT DE LES BEQUES

El pagament de la beca es realitzarà mitjançant transferència bancària al compte indicat pel sol·licitant.  

16.-COMPATIBILITAT DE LES BEQUES

Les beques concedides en virtut d'aquesta convocatòria no són compatibles amb qualsevol altre ajut que es pogués percebre per la mateixa finalitat d'altres entitats públiques. A tal efecte, els sol·licitants hauran de signar una declaració jurada (Annex 1). En cas que el beneficiari hagués rebut una subvenció pel mateix concepte i el mateix període de temps, haurà de procedir al reintegrament de la beca.

17.-RÈGIM DE RECURSOS

Contra aquesta resolució es podrà interposar recurs de reposició en el termini d'un mes des de la seva publicació o recurs contenciós administratiu en el termini de dos mesos.

 

Alcúdia, en data de la signatura  (7 de septiembre de 2022)

La regidora d'Educació

Antònia Cànaves Cànaves

 

La tècnica d'Educació i Cultura Carme Suárez Gómez  

 

 

ANNEX 1

SOL·LICITUD

Registre d'entrada

BEQUES PER A L'ADQUISICIÓ DE LLIBRES DE TEXT I/O MATERIAL ESCOLAR SUBSTITUTIU, PER AL CURS 2022/2023

AJUNTAMENT D'ALCÚDIA

Jo,  (nom i llinatges):      

amb DNI:      

en qualitat de  (pare, mare, tutor/a):                        

que visc al C/      

Telèfons:                                  Correu electrònic:      

EXPÒS:

1. Que estic interessat en sol·licitar a l'Ajuntament d'Alcúdia l'ajut per a l'adquisició de llibres de text i/o material escolar substitutiu, per al curs escolar 2022/23, pels següents alumnes dels quals en som el seu representant legal:

 

NOM I LLINATGES de l'alumne/a

ESCOLA

CURS

1

 

 

 

2

 

 

 

3

 

 

 

4

 

 

 

2. Que el nombre de membres de la unitat familiar a la qual pertanyem la conformen un total de: (      )  persones.

3. Que les persones que integren la unitat familiar són (a excepció dels alumnes abans detallats):

NOM I LLINATGES

(pare, mare, tutor/a)

DNI/NIE

    Relació amb l'alumne/a

    (pare, mare, padrí/na...)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Que les meves dades bancàries per procedir al pagament són les que figuren al document adjunt.  

DECLAR BAIX LA MEVA RESPONSABILITAT

(    ) Que no em trob incurs en les prohibicions per obtenir la condició de beneficiari/a assenyalades en els apartats 2 i 3 de l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions.

(    ) Que:

(    ) NO he sol·licitat un altre ajut per a la mateixa finalitat a cap altra entitat pública.

he sol·licitat els següents ajuts, per a la mateixa finalitat, que es detallen a continuació:

Entitat subvencionadora

Quantitat de l'ajut

 

 

DECLAR BAIX JURAMENT

(    ) Que estic al corrent de les obligacions fiscals amb l'Ajuntament d'Alcúdia i de la resta d'obligacions tributàries i de la Seguretat Social que venguin imposades per la normativa vigent, i que no em trob sotmés/a a cap procediment de reintegrament de subvencions públiques o cap procediment sancionador.

Per això,

DEMAN

Que s'accepti a tràmit aquesta sol·licitud d'ajut en els termes que regula la convocatòria de Beques per a llibres de text i/o material escolar substitutiu per al curs 2022-2023.

Alcúdia,        d      de      

Signatura:

 

 

Sr./Sra. Batle/ssa – President/a de l'Ajuntament d'Alcúdia

 

 

​​​​​​​ANNEX 2

AUTORITZACIÓ  

Jo, (pare, mare, tutor/a legal)      

amb DNI:        

(    ) AUTORITZ l'Ajuntament d'Alcúdia a consultar amb l'Agència Tributària les dades econòmiques de qualsevol membre de la unitat familiar que no estigui subjecte a declaració de la renda.

NOM I LLINATGES

DNI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I perquè surti a efectes on correspongui firm la present a

Alcúdia,       d      de      

Signatura:

 

 

​​​​​​​ANNEX 3

FULL DE COMPROMÍS  

Jo (pare/mare/tutor/a),      

amb DNI:      

en qualitat de (pare/mare/tutor/a):       

de l'alumne/a:      

matriculat a l'escola:      

em compromet a acollir-me al programa de reutilització de llibres de text del centre escolar del qual el meu fill/a és alumne/a i a dipositar-los en el mateix centre en acabar el curs.   

I perquè surti a efectes on correspongui firm la present a

Alcúdia,       d      de      

Signatura:

​​​​​​​

 

DOCUMENTACIÓ QUE S'APORTA

Marcau amb “X” les caselles corresponents

 

Sol·licitud i Declaració responsable de no trobar-se incurs en les prohibicions per obtenir la condició de beneficiari/a senyalats als apartats 2 i 3 de l'article 13 de la llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions. Declaració responsable de no haver rebut cap altre ajut pel mateix concepte. Declaració jurada d'estar al corrent de les obligacions tributàries i fiscals.  (Annex 1)

 

Fotocòpia de la declaració de la Renda de l'exercici 2020 del pare i la mare de l'alumne o dels seus representants legals i persones que conformin la unitat familiar. En cas de famílies monoparentals justificants que la pàtria potestat recau en un sol progenitor. En cas de no estar obligat a presentar la declaració de la renda, autorització per consultar les dades econòmiques a l'Agència Tributària (Annex 2)

 

Compromís signat en el què s'especifiqui que l'alumne/a beneficiari, en acabar el curs, dipositarà els llibres en el Centre  (Annex 3)

 

Fotocòpia del DNI o NIE del sol·licitant

 

Fotocòpia del Llibre de Família o certificat de naixement on es pugui identificar el menor i els seus progenitors

 

En  cas de  fills amb  discapacitats, fotocòpia del  document  oficial acreditatiu

 

En cas de separació dels pares, sentència judicial i règim de manutenció

 

Factura original justificativa d'haver abonat el preu dels llibres de text o del material escolar substitutiu

 

Document bancari en el què constin les dades del compte i el titular del mateix. S'acreditarà amb una fotocòpia de la llibreta

 

Certificat del Centre Educatiu que acrediti que els alumnes utilitzen material escolar lectiu substitutori dels llibres de text

 

*Certificat d'empadronament

 

*Certificat expedit per la Tresoreria General de la Seguretat Social, de trobar-se al corrent de les obligacions amb la Seguretat Social

 

*Certificat de l'Agència Estatal d'Administració Tributària d'estar al corrent de les obligacions tributàries

 

*Certificat de la Hisenda autonòmica d'estar al corrent de les obligacions tributàries

* DOCUMENTACIÓ QUE ES POT OBTENIR PER MITJANS TELEMÀTICS

D'acord amb l'article 28.2 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, s'entén atorgat el consentiment per obtenir dades de documents elaborats per altres administracions que es puguin consultar mitjançant xarxes corporatives o sistemes electrònics habilitats a aquest efecte, i que siguin necessàries per tramitar aquesta sol·licitud.

Els documents marcats amb un asterisc seran objecte de consulta a les administracions públiques. En el cas que els interessats s'oposin a aquesta consulta, ho hauran d'indicar en el quadre corresponent i aportar els documents.

M'opòs a la consulta

(marcau amb una X)

 

(      )

Certificat expedit per la Tresoreria General de la Seguretat Social, de trobar-se al corrent de les obligacions amb la Seguretat Social

(      )

Certificat de l'Agència Estatal d'Administració Tributària d'estar al corrent de les obligacions tributàries

(      )

Certificat de la Hisenda autonòmica d'estar al corrent de les obligacions tributàries”