Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR D'EIVISSA

Núm. 516250
Convocatòria de prestacions econòmiques de dret de concurrència per a persones amb discapacitat a l’àmbit de l’illa d’Eivissa per a l’any 2022

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Consell executiu del Consell Insular d'Eivissa, en sessió ordinària de data 9 d'agost, va aprovar per unanimitat l'acord següent:

Primer- Aprovar la convocatòria de prestacions econòmiques de dret de concurrència per a persones amb discapacitat a l'àmbit de l'Illa d'Eivissa per a l'any 2022 que obra a l'expedient administratiu de referència amb CSV 14161356043245606444.

Segon- Autoritzar la despesa d'un import de 135.000 € (cent trenta-cinc mil euros), amb càrrec a l'aplicació pressupostària 2310.4890000, i d'un import de 45.000€ amb càrrec a l'aplicació pressupostària 2310.78900 dels vigents pressupostos de la Corporació, per a la convocatòria de prestacions econòmiques de dret de concurrència per a persones amb discapacitat a l'àmbit de l'Illa d'Eivissa per a l'any 2022.

Tercer- Delegar en la consellera executiva del Departament de Benestar Social i Recursos Humans la resolució de concessió i de pagament de les prestacions de conformitat amb el previst al punt desè de la convocatòria.

Quart- Publicar al Butlletí Oficial de les Illes Balears i a la seu electrònica del Consell Insular la convocatòria de prestacions econòmiques de dret de concurrència per a persones amb discapacitat a l'àmbit de l'Illa d'Eivissa per a l'any 2022.

 

Eivissa, 9 de setembre de 2022

La cap de Secció de Serveis Socials (Ana Andreu Mas)

 

Convocatòria de prestacions econòmiques de dret de concurrència per a persones amb discapacitat a l'àmbit de l'illa d'Eivissa per a l'any 2022

Primer. Justificació

L'Estatut d'autonomia de les Illes Balears (segons redacció donada per la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, que el va reformar) estableix en l'article 12 els principis rectors de l'activitat pública i disposa que les institucions pròpies de la comunitat autònoma han de promoure, entre d'altres, la cohesió social i el dret a la protecció social. Així mateix, en el seu article 16.4 disposa que les administracions públiques, en el marc de les seues competències respectives, han de promoure les condicions necessàries perquè els drets socials dels ciutadans de les Illes Balears i dels grups i col·lectius en què s'integren siguin objecte d'una aplicació real i efectiva.

La Llei 4/2009, d'11 de juny, de serveis socials a les Illes Balears, té com a finalitat principal aconseguir el major benestar social possible al territori de les Illes Balears, de forma progressiva i en tots els seus aspectes, mitjançant un sistema d'acció social integrat per serveis socials i mesures d'assistència social que afavoreixin el desenvolupament ple de la persona dins la societat per superar i prevenir les causes determinants de la seua marginació i promoure'n la plena integració social.

I a l'article 6 de l'esmentada norma s'estableixen com a persones destinatàries dels serveis socials, amb caràcter prioritari, les que es trobin, entre d'altres, en situació de discapacitat física, psíquica o sensorial.

D'altra banda, l'article 20 de la referida Llei 4/2009, d'11 de juny, estableix que les prestacions del sistema públic de serveis socials poden ser tècniques, econòmiques o tecnològiques. I a l'article 22 defineix les prestacions econòmiques establint:

“1. Són prestacions econòmiques les aportacions dineràries que tenen com a finalitat atendre determinades situacions de necessitat en què es troben les persones que no disposen de recursos econòmics suficients per fer-hi front i no estan en condicions d'aconseguir-ne o rebre'n d'altres fonts.

2. Les prestacions econòmiques es poden atorgar amb caràcter de dret subjectiu, dret de concurrència o urgència social.

3. Les prestacions econòmiques que es derivin del desenvolupament d'aquest article queden excloses de l'àmbit d'aplicació de la normativa general de subvencions.”

El Decret llei 7/2022 d'11 de juliol, de prestacions socials de caràcter econòmic de les Illes Balears, regula els diferents tipus de prestacions econòmiques establertes a la Llei 4/2009, d'11 de juny, de serveis socials de les Illes Balears, i dedica el seu títol III a la regulació de les prestacions econòmiques de dret de concurrència. Aquestes prestacions socials de caràcter econòmic de concurrència competitiva permeten desenvolupar, al marge de la normativa de subvencions, convocatòries d'ajudes econòmiques que tenguin una disponibilitat econòmica limitada.

El Consell Insular d'Eivissa ha assumit competències en matèria de serveis socials i assistència social en virtut de la Llei 12/1993, de 20 de desembre, d'atribució de competències als consells insulars en matèria de serveis socials i assistència social, i de la Llei 14/2001, de 29 d'octubre, d'atribució de competències als consells insulars en matèria de serveis socials i seguretat social, en els termes i amb l'abast que estableixen aquestes lleis.

Per part del Departament de Benestar Social i Recursos Humans es pretén, amb l'aprovació de la present convocatòria de prestacions, atendre determinades situacions de necessitat en què es troben les persones amb discapacitat de l'illa d'Eivissa que no disposen de recursos econòmics suficients per afrontar-les.

Segon. Objecte

L'objecte de la present convocatòria és establir el procediment per atorgar les prestacions econòmiques de dret de concurrència per a persones amb discapacitat física, psíquica o sensorial reconeguda que siguin residents a l'illa d'Eivissa.

Aquestes prestacions econòmiques tenen com a finalitat atendre la necessitat de fer front a tractaments o altres despeses per a la millora física, psíquica i sensorial, així com suplir o compensar les limitacions i les mancances funcionals, facilitant el desenvolupament de la vida diària, augmentant la qualitat de vida i el benestar social de les persones beneficiàries a qui van destinades quan aquestes no disposen de recursos econòmics suficients per fer-hi front.

Tercer. Consignació pressupostària habilitada per atendre les prestacions

L'import global dels ajuts que es distribueixen en aquesta convocatòria és de 180.000 euros ( cent vuitanta mil euros) per a l'exercici pressupostari 2022, a càrrec de les aplicacions pressupostàries 2310.4890000 i 2310.78900 del pressupost del Consell Insular d'Eivissa.

El 75% de la referida consignació pressupostària ( 135.000 euros) correspondria al capítol IV de conceptes no inventariables, i el 25% (45.000 euros) al capítol VII d'inversions inventariables.

En cap cas l'import màxim concedit a una mateixa persona a l'empara d'aquesta convocatòria no podrà superar els 4.375 € (quatre mil tres-cents setanta-cinc euros), amb els límits que es detallen al punt tercer de la present convocatòria.

Quart. Persones beneficiàries i condicions per accedir-hi

Poden ser persones beneficiàries de les prestacions econòmiques de dret de concurrència que es regulen en aquesta convocatòria aquelles que compleixin amb els requisits següents:

  • Tenir menys de 65 anys a la data de presentació de la sol·licitud.
  • Tenir reconegut un grau de discapacitat igual o superior al 33% i vigent en la data de presentació de la sol·licitud, o ser beneficiari d'una pensió de la Seguretat Social per incapacitat permanent en grau de total, absoluta o gran invalidesa, o ser pensionista de classes passives de jubilació o retir per incapacitat permanent per al servei o inutilitat.
  • Acreditar que s'està residint a l'illa d'Eivissa.
  • Tenir una renda per càpita de la unitat econòmica de convivència igual o inferior a 20.265,70 € (renda calculada en base a 2,5 vegades l'indicador públic de renda d'efectes múltiples, l'IPREM, anual i tenint en compte 14 pagues). El valor oficial de l'IPREM per 2022 està establert en 8.106,28 euros.
  • Justificar que s'han realitzat i abonat despeses en concordança a la discapacitat que es té reconeguda, de la persona beneficiària de la prestació, durant el període comprès entre l' 1 de setembre de 2021 i el 31 d'agost de 2022, ambdós inclosos.

Les despeses que s'han realitzat han d'entrar dins d'algun dels següents supòsits:

I. Rehabilitació: Les ajudes per a rehabilitació tenen per objecte contribuir a sufragar les despeses derivades dels tractaments de psicoteràpia, fisioteràpia, tractaments psicopedagògics, psicomotricitat, logopèdia, atenció primerenca i altres activitats terapèutiques de les persones beneficiàries d'aquesta ajuda.

Les referides actuacions han d'estar realitzades per professionals amb titulació oficialment reconeguda.

II. Mobilitat, les quals tenen per objecte facilitar la major autonomia possible, dins l'entorn familiar i social, de les persones majors i amb discapacitat que tenguin problemes de mobilitat i es podran sol·licitar per aconseguir un augment de la capacitat de desplaçament.

III. Adaptació de la llar, les quals tenen l'objectiu de la supressió de barreres arquitectòniques per a la llar i/o l'adaptació d'aquesta per donar accessibilitat a les persones beneficiàries d'aquestes ajudes.

En el cas d'obres, s'haurà d'adjuntar, si escau, la documentació acreditativa de l'ajuntament i/o la normativa vigent, per poder realitzar-les.

IV. Ajudes tècniques i altres: aquells instruments que, actuant com a intermediaris entre la persona i l'entorn, ja sigui amb mitjans mecànics o estàtics, permetin la seua cura, facilitin la seua relació i permetin una major mobilitat i autonomia i així millorar la seua qualitat de vida.

Pel que fa a les despeses presentades s'ha de tenir present que han de ser concordants amb la discapacitat de la persona sol·licitant, això significa que han d'estar relacionades amb la seua particular discapacitat.

En aquells casos en què no quedi acreditada estrictament la concordança entre la discapacitat i la despesa, es valorarà la idoneïtat de la dita sol·licitud sempre que estigui acompanyada d'informe tècnic professional dels serveis públics on s'especifiqui relació entre la despesa realitzada i la discapacitat.

D'altra banda, la justificació del pagament de les referides despeses es realitzarà aportant l'acreditació del seu abonament; segons el mitjà de pagament que s'hagi utilitzat, s'haurà d'aportar la documentació que tot seguit s'indica:

a) Pagament mitjançant transferència bancària o ingressos en compte bancari:

  • Document bancari acreditatiu del pagament en el qual figurin el concepte de la transferència o l'ingrés, la data del document, l'import i les dades de l'ordenant i del destinatari, que han de coincidir amb el beneficiari i amb l'emissor de la factura, respectivament. No s'acceptaran captures de mòbil, ni resguard del caixer.

b) Pagament en metàl·lic:

  • Una factura original signada i segellada pel proveïdor, amb l'expressió “rebut en metàl·lic” o similar.

c) Pagament mitjançant xec nominatiu:

  • Còpia del xec nominatiu o pagaré nominatiu emès a nom del proveïdor que emet la factura o document equivalent, sempre que estigui vençut.
  • Extracte del compte corrent del beneficiari de l'ajuda en el qual figuri el càrrec d'aquest xec o pagaré.

d) Pagament mitjançant targeta de crèdit o dèbit:

  • Extracte del compte en què figuri el càrrec del pagament amb targeta. No s'acceptaran captures de mòbil, ni resguard del caixer.

e) Pagament mitjançant domiciliació bancària:

  • Extracte bancari en què figuri el càrrec de la domiciliació.

Quint. La quantia de la prestació, efectes i durada

La quantia de la prestació correspondrà al:

- 100 % de les despeses que es presentin, quan la renda per càpita de la unitat econòmica de convivència es trobi entre el 0 i el 1,5 del valor de l'IPREM.

- 75% de les despeses que es presentin, quan la renda per càpita de la unitat econòmica de convivència es trobi entre el 1,5 i el 2,5 del valor de l'IPREM.

En ambdós supòsits la quantitat màxima de la prestació reconeguda per beneficiari no podrà ser superior a 4.375 €.

En els supòsits que es presentin despeses ocasionades per a la adaptació de la llar, adquisició de vehicle a motor i adaptació de vehicle a motor, el límit de 4.375 euros augmentarà a un total de 6.000 euros sempre que es presentin altres despeses en rehabilitació i/o mobilitat i/o altres ajudes tècniques.

Les ajudes es poden concedir per la quantitat màxima establerta en aquesta convocatòria per cada concepte o inversió o per una part d'aquestes; en tot cas, la quantitat màxima individual que es concedirà és la següent:

CONCEPTES NO INVENTARIABLES

LIMIT MÀXIM

Tractaments dentals només: implants dentals, corones, ponts, pròtesis completes o parcials. Queden exclosos els tractaments d'ortodòncia.

1.500,00 €

Elevador WC

92,00 €

Fèrula de descàrrega dental/oclusal

172,00 €

Tractaments rehabilitadors sociosanitaris

màxim 4.375,00 €

Reparacions ortoprotètiques

1.500,00 €

Reparacions cadira de rodes

1.500,00 €

Coixí antiescares

680,00€

Lents de contacte graduades

212,00 €

Respatller de llit ajustable

62,00 €

Falca de posicionament

458,00 €

Coixí per aixecar-se

225,00 €

Elevador de vàter amb recolzabraços

230,00 €

Respatller per a tetraplègics o amb problemes de posició

764,00 €

Fusta de banyera

62,00 €

Sistema de banyera al llit

734,00 €

Respatller de WC amb suports laterals de tronc

549,00 €

Protector de cap

275,00 €

Corrioles

277,00 €

Obtenció del permís de conduir per a persones amb mobilitat reduïda (3)

175,00 €/dia

2.000,00 € període total

Assistència a escoles d'estiu i serveis anàlegs amb caràcter psicoeducatiu de l'illa d'Eivissa i en el període de vacances de estiu

150,00 €/mes,

450,00 € període total

Assistència institucionalitzada per a persones amb discapacitat en centres d'atenció especialitzada en règim residencial si la plaça és privada

750,00 €/mes

Desplaçament de la persona amb discapacitat al centre d'atenció especialitzada amb plaça privada, concertada o pública. (4)

1.028,00 €

Desplaçament d'un acompanyant de la persona amb discapacitat al centre d'atenció especialitzada amb plaça privada, pública o concertada, sempre que coincideixi en dia i hora amb el de la persona amb discapacitat. (4)

1.028,00 €

Desplaçament dels familiars, fins a segon grau de parentesc per consanguinitat i afinitat, per visitar la persona amb discapacitat a centre d'atenció especialitzada amb plaça privada, pública o concertada on es troba institucionalitzada. (4)

1.028,00 €

Gandula banyera (nens)

913,00 €

Reductor seient amb subjeccions (nens)

230,00 €

 

INVERSIONS INVENTARIABLES

LIMIT MÀXIM

Adquisició de cadira de rodes

1.900,00 €

Adquisició de cadira de rodes elèctrica

4.375,00 €

Adaptació de cadira de rodes

2.250,00 €

Caminador

1.800,00 €

Adaptació funcional de la llar per suprimir barreres arquitectòniques i/o condicionament d'aquesta (1)

3.810,00 €

Grua estàndard

2.123,00 €

Trapezi

130,00 €

Taula de transferències

85,00 €

Disc giratori

150,00 €

Arnès per a grua

230,00 €

Disc giratori amb recolzament de tronc

458,00 €

Grua de bipedestació

2.500,00 €

Grua de sostre

3.360,00 €

Llit hospitalari i/o adaptat/articulat

1.437,00 €

Carro elevador de llit

764,00 €

Baranes de llit

239,00 €

Matalàs lateralitzador

3.669,00 €

Matalàs antiescares

350,00 €

Cadira per pujar i baixar escales

700,00 €

Rampes manuals portàtils

458,00 €

Aparell pujaescales portàtil

4.375,00 €

Automatisme de portes

1.100,00 €

Cadira d'interior de posicionament

1.500,00 €

Cadira vertical

3.369,00 €

Cadira lleugera

1.500,00 €

Seient giratori de banyera

277,00 €

Seient elevador de banyera

1.375,00 €

Barres de paret

138,00 €

Ulleres graduades

212,00 €

Audiòfons (2)

1.300,00 € c/u

Implant coclear (2)

1.200,00 € c/u

Altres dispositius similars o anàlegs per facilitar l'audició (2)

987,00 € c/u

Dispositius que afavoreixin la comunicació ( hardware i software)

2.000,00 €

Ortesi

952,00 €

Plataforma abatible de dutxa

978,00 €

Cadira/ dutxa vàter

598,00 €

Seient abatible de dutxa

230,00 €

Barra abatible

165,00 €

WC-bidet

643,00 €

Aparell per menjar

3.513,00 €

Cadira dutxa vàter basculant amb accessoris

915,00 €

Passamans

92,00 €

Paral·leles

500,00 €

Adquisició de vehicles de motor (5)

4.375,00 €

Adaptació de vehicle de motor (5)

4.375,00 €

Scooter elèctric per persones amb mobilitat reduïda

2.500,00 €

Altres despeses (6)

2.500,00 €

Sistema sedestació modular

3.500,00

(1) No es pagarà material d'obra si no es troba inclòs dintre la factura emesa per la empresa que efectua la reforma. Sols es tindran en compte les adaptacions de l'habitatge on el sol·licitant es trobi empadronat. Les factures s'han de desglossar i reflectir les diferents actuacions que realitza l'empresa contractada. No es tindran en compte aquelles millores globals o ornamentals que no corresponguin directament al concepte de l'adaptació.

(2) En el cas dels audiòfons, els implants coclears i altres dispositius similars o anàlegs no es considerarà com a valorable de la necessitat la despesa de les piles que no siguin les inicials.

(3) Pel que fa referència a l'obtenció del carnet de conduir, caldrà acreditar tenir dificultats de mobilitat de conformitat amb el previst al Reial decret 1971/1999, de 23 de desembre, de procediment per al reconeixement, declaració i qualificació del grau de discapacitat.

Amb aquest concepte es contemplen les despeses de trasllat i manutenció que suposa fer les pràctiques amb cotxe adaptat fora de l'illa, quan a Eivissa no sigui possible. Per justificar aquest extrem caldrà aportar factura de l'autoescola a nom del beneficiari i escrit de la mateixa conforme no es possible realitzar les pràctiques a Eivissa.

(4) Pel que fa referència a les despeses de desplaçaments, totes les factures de bitllets d'avió i de vaixell hauran d'especificar el trajecte d'anada o de tornada, la data i el preu total. No estaran permesos per a la valoració de la necessitat els bitllets oberts ni de primera classe, business o anàlegs. En aquests bitllets es tendrà en compte que la data en què s'efectuï el trajecte sigui dins el període comprès en la convocatòria.

(5) Pel que fa referència a les despeses d'adquisició i adaptació de vehicle de motor, és necessari que la persona beneficiària estigui en possessió del permís de conduir i acrediti tenir dificultats de mobilitat de conformitat amb el previst al Reial decret 1971/1999, de 23 de desembre, de procediment per al reconeixement, la declaració i la qualificació del grau de discapacitat.

En el cas que la persona beneficiària no pugui obtenir el permís de conduir per motius de la seua discapacitat o edat, podran sol·licitar l'ajuda per a l'adquisició de vehicle els familiars que en tenguin cura i estiguin en possessió del carnet de conduir, sempre que les persones beneficiàries tenguin dificultats de mobilitat de conformitat amb el referit Reial decret 1971/1999, de 23 de desembre.

Per poder rebre aquestes ajudes caldrà que s'acrediti que han transcorregut cinc (5) anys des de la data d'adquisició de l'últim vehicle subvencionat (Annex V).

(6) Prèvia valoració del Departament de Benestar Social i Recursos Humans.

Sisè. Règim d'incompatibilitat amb altres prestacions, si escau

Les prestacions de concurrència competitiva no són incompatibles, per la seua naturalesa, amb cap pensió ni prestació pública.

En cap cas, l'import de la prestació que es concedeixi no pot superar, aïlladament o en concurrència amb subvencions d'entitats públiques o privades, el cost de les despeses presentades per valorar la necessitat, pel que fa a la finalitat i el període objecte de la prestació objecte de la present convocatòria.

Setè. Publicitat

Aquesta convocatòria es publicarà al Butlletí Oficial de les Illes Balears i a la Seu Electrònica del Consell Insular d'Eivissa (https://seu.conselldeivissa.es).

La publicació dels actes i els tràmits del procediment i la resolució de concessió es faran mitjançant la seua inserció al tauler d'anuncis i edictes electrònics de la Seu Electrònica del Consell Insular d'Eivissa (https://seu.conselldeivissa.es) de conformitat amb el previst a l'article 43 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i de conformitat amb els requisits contenguts a la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal i garantia dels drets digitals, i les indicacions de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades.

El Departament competent, sense perjudici de la publicitat preceptiva, ha de donar la màxima difusió a la convocatòria per concedir prestacions socials de caràcter econòmic.

Vuitè. Presentació de sol·licitud de la prestació, terminis i documentació a adjuntar

El termini per presentar les sol·licituds serà de quinze dies hàbils, a partir de l'endemà de la data de publicació de la present convocatòria al Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Les sol·licituds de la prestació es formalitzaran mitjançant instància, segons el model normalitzat que figura com a Annex I d'aquesta convocatòria.

Les sol·licituds es dirigiran a la Presidència del Consell Insular d'Eivissa i es presentaran al Registre General de la mateixa institució (avinguda d'Espanya, 49, 07800 Eivissa). Així com també hi haurà la possibilitat d'enregistrar les sol·licituds telemàticament a la pròpia Seu Electrònica habilitada a tal fi, de conformitat amb l'article 14.2 de la Llei 39/2015 o en qualsevol de les formes establertes a l'article 16.4 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Si la sol·licitud s'envia per correu, la documentació corresponent s'ha de presentar en un sobre obert per tal que l'exemplar destinat al Consell Insular d'Eivissa es dati i se segelli abans que se certifiqui. En el cas que l'oficina de correus corresponent no dati i segelli la sol·licitud, s'entendrà com a data vàlida de presentació la d'entrada al Registre General del Consell Insular d'Eivissa.

Si la sol·licitud es lliura en un lloc que no és el Registre del Consell Insular d'Eivissa, es recomana enviar al correu electrònic dep.benestar@conselldeivissa.es el full amb el segell d'entrada dins termini al Departament de Benestar Social i Recursos Humans durant les 24 hores següents al lliurament. En els mateixos termes, si s'envia per correu certificat, es recomana trametre per fax el full de la sol·licitud amb el segell de Correus en què consti la tramesa dins termini.

Les sol·licituds aniran acompanyades de la documentació següent:

  • DNI/NIE de la persona sol·licitant. En el supòsit que la sol·licitud es presenti en representació d'una altra persona, també s'haurà de presentar el DNI/NIE de la persona representant degudament autoritzada.
  • En el cas de presentació de NIE, aquest ha d'anar acompanyat de la documentació que acrediti la identitat de la persona beneficiària.
  • En el cas que el beneficiari sigui major de 18 anys i tengui capacitat legal modificada, s'haurà d'adjuntar la sentència legal.
  • Llibre de família o documentació anàloga oficial que el substitueixi en el supòsit que la persona beneficiària no visqui sola a l'habitatge, o certificat d'estar inscrita al corresponent registre de parelles estables.
  • Certificat de convivència emès per l'ajuntament del municipi de residència.
  • Certificat d'empadronament a nom de la persona beneficiària, en qualsevol de municipi de l'illa d'Eivissa.
  • Documentació en vigor, acreditativa del reconeixement de la situació de discapacitat mitjançant resolució o targeta acreditativa; resolució que acrediti la condició de pensionista de la Seguretat Social per incapacitat permanent total, absoluta o gran invalidesa, pensionista de classes passives de jubilació o retir per incapacitat permanent per al servei o inutilitat, emès per l'òrgan competent.
  • Títol de família monoparental, si és el cas.
  • Per als supòsits de sol·licitud d'ajuda per a institucionalització, informe acreditatiu del centre on es troba institucionalitzada la persona beneficiària de l'ajuda, on consti que es tracta d'una plaça privada.
  • Declaració de la renda dels membres majors d'edat de la unitat de convivència, corresponent a l'exercici 2021. En el cas de no estar obligat a fer-la, s'haurà d'aportar el certificat de renda expedit per l'Agència Tributària. En el seu cas, es pot autoritzar el Consell Insular d'Eivissa per tal que pugui aconseguir aquesta documentació, segons els models que figuren com a annexos II i III.
  • En el cas de ciutadans de la Unió Europea o persones estrangeres residents a Eivissa, quan no constin dades sobre els seus ingressos hauran de presentar documentació suficient acreditativa en què consti en quin país tributen i els ingressos que perceben del país corresponent.
  • Factures originals de la despesa realitzada, emeses entre l' 1 de setembre de 2021 i el 31 d'agost de 2022, ambdós inclosos, i la documentació justificativa del pagament de les factures de conformitat amb el previst al punt quart de la present convocatòria.
  • En el supòsit de despeses per d'obres, s'haurà d'adjuntar, si escau, la documentació acreditativa de l'ajuntament i/o la normativa vigent, per poder realitzar-les.
  • Les factures originals a nom de la persona beneficiària, o el seu representant legal, justificatives de les despeses, emeses i pagades del dia 1 de setembre de 2021 fins al 31 d'agost de 2022, ambdós inclosos, exceptuant les factures emeses la darrera setmana del mes de juliol, que podran ser pagades fins al dia 10 de setembre de 2022.
  • En el supòsit que la persona beneficiària sigui menor d'edat o estigui incapacitada judicialment, la factura podrà anar a nom del seu representant legal.
  • Quan s'hagi demanat i/o rebut una subvenció per fer front a despesa presentada per valorar la necessitat (pel mateix concepte i dins del mateix període de la prestació), s'haurà d'acreditar l'import, la procedència i l'aplicació a l'objecte de l'ajuda, i s'haurà de presentar una declaració responsable (Annex IV).
  • Imprès de transferència bancària del Consell Insular expedit necessàriament a nom de la persona beneficiària de l'ajuda, segellat per l'entitat bancària i signat per la persona beneficiària. En el cas que la persona beneficiària sigui menor d'edat, el document esmentat haurà d'anar a nom de la persona representant. Podreu trobar aquest document a la pàgina web de la institució (www.conselldeivissa.es) i també a la Seu Electrònica.
  • Qualsevol altre document que es consideri oportú aportar.

Quan la despesa sigui per a l'adquisició de vehicle de motor, les sol·licituds d'ajudes aniran acompanyades de la documentació específica següent:

  • Fotocòpia compulsada del permís de conduir corresponent al tipus de vehicle que es pretengui adquirir.
  • Declaració responsable que garanteixi que el vehicle s'utilitzarà per a ús personal i privat (Annex V).
  • Declaració responsable en què consti que han transcorregut cinc anys des de la data d'adquisició de l'últim vehicle subvencionat (Annex V).
  • Acreditar tenir dificultats de mobilitat de conformitat amb el Reial decret 1971/1999, de 23 de desembre.
  • Permís de conduir.

Quan la despesa sigui per a l'adaptació de vehicle a motor:

  • Permís de conduir corresponent, en què s'especifiqui el tipus d'adaptació prescrita.
 

Quan la despesa sigui per a adaptació de vehicle a motor per tal d'obtenir el permís de conduir:

  • Matrícula a l'autoescola.

Les persones que hagin presentat en aquest Consell Insular qualsevol d'aquests documents en virtut d'anteriors sol·licituds només hauran d'aportar la documentació que sigui necessari actualitzar o renovar, sempre que no hagin transcorregut més de cinc anys des que la documentació fou presentada i s'assenyalin la data i el número de registre d'entrada de l'escrit amb el qual es varen aportar.

El Consell Insular d'Eivissa pot sol·licitar tota la documentació complementària que consideri necessària per avaluar correctament la sol·licitud de prestació presentada, com pot ser la prescripció tècnica del professional corresponent, memòria explicativa de les actuacions a realitzar, etc.

Si la sol·licitud no reuneix les dades d'identificació, tant de la prestació sol·licitada com de la persona sol·licitant, o alguns dels requisits establerts en la present convocatòria, s'ha de requerir d'acord amb el que estableix l'article 73 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques perquè, en un termini no superior als deu dies, s'esmeni la falta o s'acompanyin els documents preceptius amb indicació que, si no ho fa, es tendrà per desistida la petició, amb resolució prèvia expressa.

Novè. Els criteris de valoració i prelació de la situació de necessitat

9.1. Aquestes prestacions s'atorgaran tenint presents tres criteris: la unitat econòmica de convivència, la renda per càpita de la unitat econòmica de convivència i la realització i el pagament de les despeses corresponents a la necessitat a valorar.

A) La unitat econòmica de convivència.

A.1) La unitat econòmica de convivència del grup familiar.

S'entendrà com a unitat econòmica de convivència del grup familiar aquell que resideixi a l'habitatge quan entre els components del grup hi hagi un vincle de matrimoni o estiguin inscrits en el registre de parelles estables o tenguin algun fill en comú, un vincle de consanguinitat o afinitat fins al primer grau.

En els casos d'acolliment familiar permanent de menors, el/la menor tendrà la consideració de membre de la unitat econòmica de convivència quan consti resolució administrativa, o judicial, si és el cas.

El grau de parentesc es computarà segons disposa el Codi civil i a partir de la persona beneficiària de l'ajuda.

En el cas que la unitat econòmica de convivència descrita anteriorment superi la renda per càpita prevista per rebre les prestacions, es comptabilitzaran també les persones menors d'edat o discapacitades menors de 65 anys (o majors de 65 anys que acreditin que la condició de persona amb discapacitat es va reconèixer abans de complir aquesta edat) que viuen al mateix domicili unides a la persona beneficiària de l'ajuda per un grau de parentesc per consanguinitat fins al tercer grau i d'afinitat fins al segon grau a efectes de determinar la renda per càpita.

Quan del certificat de convivència municipal juntament amb la documentació relativa a la discapacitat o equivalent es derivi que a l'habitatge hi ha dues o més persones amb discapacitat menors de 65 anys (o majors de 65 anys que acreditin que la condició de persona amb discapacitat es va reconèixer abans de complir aquesta edat) i tenguin alguna relació de parentesc amb el beneficiari o beneficiària de l'ajuda, no s'aplicarà el requisit de renda.

A.2) Unitat econòmica de convivència de persones que viuen soles.

En el cas de persones que viuen soles, es dividirà la renda anual per 1,5 a l'efecte de determinar la renda per càpita.

A.3) La unitat econòmica de convivència de famílies monoparentals.

Als efectes d'aquesta convocatòria, s'entén per família monoparental la definida com a tal a la Llei 8/2018, de 31 de juliol, de suport a les famílies de les Illes Balears. Per acreditar aquesta condició es requereix la presentació de la resolució del títol de família monoparental.

En aquest cas, s'inclourà a efectes de còmput un membre més a la unitat familiar a l'efecte de determinar la renda per càpita.

B) La renda per càpita de la unitat econòmica de convivència

La renda s'obtendrà de la suma de la base imposable general i la base imposable de l'estalvi.

En el cas de les persones contribuents que no estiguin obligades a presentar declaració de renda, s'obtendrà de la suma dels rendiments íntegres del treball, els rendiments del capital mobiliari i els guanys patrimonials sotmesos a retenció, menys les despeses deduïbles dels rendiments del treball.

No tenen la consideració de rendes aquelles que resten exemptes de l'IRPF.

No tendran dret a rebre les prestacions aquelles persones que estiguin obligades a fer la declaració de renda i no l'hagin presentada.

C) Les despeses corresponents a les necessitats per fer front a tractaments o altres despeses per a la millora física, psíquica i sensorial, així com suplir o compensar les limitacions i les mancances funcionals de conformitat amb l'establert al punt quart de la present convocatòria de prestacions.

9.2. Ordre de prelació

En el cas de que les quantitats sol·licitades superin la dotació de la convocatòria, s'establirà un ordre de prelació amb els següents criteris:

  • 1er. Beneficiaris no obligats a presentar renda.
  • 2on. Renda per càpita de la unitat familiar, en ordre de menor a major.

En el supòsit d'empat, tendran prioritat les unitats familiars en què hi hagi persones menors d'edat i, si persisteix l'empat, per ordre d'entrada de la sol·licitud.

Desè. Instrucció, resolució i notificació

El Departament de Benestar Social i Recursos Humans del Consell Insular d'Eivissa serà el competent per instruir el procediment de tramitació de sol·licituds. Els ajuts es concediran, per delegació del Consell Executiu, mitjançant resolució de la consellera executiva del Departament de Benestar Social i Recursos Humans.

Les resolucions de la consellera executiva, dictades per delegació, i que s'han de considerar dictades per l'òrgan delegant (el Consell Executiu), no exhaureixen la via administrativa i s'hi podrà interposar recurs d'alçada davant la Comissió de Govern del Consell Insular d'Eivissa en el termini d'un mes comptador a partir del dia següent de la publicació de la resolució en el BOIB, tot d'acord amb els articles 112.1, 121 i 122 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, en relació amb l'article 22.2 de la Llei 8/2000, de 27 d'octubre, de consells insulars, i l'article 147.1 del Reglament orgànic del Consell Insular d'Eivissa.

Els expedients es resoldran en un termini màxim de tres mesos a comptar des de la presentació de la sol·licitud. Transcorregut aquest termini sense que s'hagi dictat acte exprés, la sol·licitud s'ha d'entendre desestimada. La notificació de la resolució de les ajudes es realitzarà mitjançant la publicació al tauler d'edictes de la Seu Electrònica del Consell Insular d'Eivissa (https://seu.conselldeivissa.es).

L'obtenció de la prestació en virtut d'aquesta convocatòria no genera cap dret a l'obtenció d'altres prestacions en exercicis posteriors.

Onzè. Pagament de la prestació

El pagament es realitzarà mitjançant un pagament únic per transferència bancària i al número de compte que consti a l'imprès presentat juntament amb la sol·licitud de prestació, una vegada dictada la resolució de la consellera executiva del Departament de Benestar Social i Recursos Humans.

Aquestes prestacions no requeriran més justificació que l'acreditació prèvia del compliment dels requisits exigits a la convocatòria per part de la persona beneficiària. Tot i això es podran realitzar els controls que s'estimin pertinents per verificar el compliment dels requisits i les condiciones previstos a la convocatòria.

Dotzè. Obligacions de les persones beneficiàries

Les persones beneficiàries d'aquesta prestació estan obligades a:

  • Col·laborar en tot allò que el Departament de Benestar Social i Recursos Humans els requereixi.
  • Comunicar la sol·licitud i l'obtenció d'una subvenció per fer front a la despesa presentada per valorar la necessitat de la prestació.
  • Reintegrar l'import de les prestacions indegudament percebudes.

Tretzè. Causes específiques d'extinció de la prestació

Les causes específiques d'extinció de la prestació són:

  • Falsejament o ocultació de les dades per obtenir o augmentar la prestació.
  • Renúncia de la persona beneficiària a la prestació econòmica.

​​​​​​​Catorzè. Supòsits de reintegrament

Les persones destinatàries, per iniciativa pròpia o per requeriment de l'administració, han de reintegrar les quanties rebudes per error o percebudes indegudament quan es produeixi alguna de les causes d'extinció o suspensió de la prestació, per modificació de la prestació o qualsevol altra causa admesa en dret d'acord amb l'article 40 del Decret 75/2004, de 27 d'agost, de desplegament de determinats aspectes de la Llei de finances i de les de pressuposts generals de la comunitat autònoma de les Illes Balears, i amb l'article 77 de la Llei 14/2014, de 29 de desembre, de finances de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

Quinzè. Règim jurídic

En tot allò no previst en la present convocatòria s'ha d'aplicar el previst al Decret llei 7/2022 d'11 de juliol, de prestacions socials de caràcter econòmic de les Illes Balears, a la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i a la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic.

 

ANNEX I Sol·licitud de prestacions econòmiques de dret de concurrència per a persones amb discapacitat a l'àmbit de l'Illa d'Eivissa per a l'any 2022

Concepte

Quantia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DADES DE LA PERSONA SOL·LICITANT

Llinatges i nom

DNI/NIE

Data de naixement

Edat

Estat civil

Domicili

Núm.

Localitat

Codi postal

Província

Telèfon

e-mail

Vull rebre la notificació per

Correu electrònic □

Correu postal (en paper)

PER A PERSONES INGRESSADES EN CENTRES

(en cas de persones amb discapacitat)

Nom del centre

Adreça

PERSONES QUE CONVIUEN AMB LA PERSONA BENEFICIÀRIA

Nom i cognoms

Parentiu

DNI/NIE

Data de naixement

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DADES DE LA PERSONA REPRESENTANT LEGAL

(Heu d'emplenar aquest apartat sempre que formuli la sol·licitud una persona diferent a la persona beneficiària i sigui el seu representant legal)

Cognoms i nom

DNI / NIE

Data de naixement

Telèfon

Domicili

Núm.

Localitat

Codi postal

Província

 

Relació amb la persona sol·licitant

Títol de la representació (*)

(*) Pàtria potestat, tutor, guardador/a etc.

( )

Dono el meu consentiment exprès perquè les administracions i organismes públics, en els termes prevists en la legislació reguladora de la protecció de dades de caràcter personal, comuniquin al Departament de Benestar Social i Recursos Humans les dades d'aquest caràcter i, en concret, les relatives a la identificació personal, el padró, la situació laboral, el cobrament de pensions o prestacions publiques, si n'és el cas, la situació de discapacitat i la situació civil i de parentiu, pròpia i dels descendents menors d'edat.

DECLARACIÓ

Declar, sota la meua responsabilitat, que les dades que he escrit en aquesta sol·licitud són certes i que la documentació que no s'adjunta a aquesta sol·licitud es va presentar en aquest Consell Insular en data .............................................. i registre d'entrada núm. ............................................

Eivissa, ........ d........................... de 2022

(Signatura)

 

ANNEX II Prestacions econòmiques de dret de concurrència per a persones amb discapacitat a l'àmbit de l'Illa d'Eivissa per a l'any 2022

autorització de sol·licitud de dades fiscals

Nom i llinatges:

DNI/NIE:

( ) Autoritz el Consell Insular d'Eivissa a sol·licitar davant de l'Agència Tributària de l'Administració de l'Estat per tal d'obtenir les meves dades relatives a l'exercici 2021, tot d'acord amb l'article 95.1.k de la Llei 58/2003, general tributària, que permet, amb autorització prèvia de la persona interessada, cedir les dades tributàries que necessitin les administracions públiques per desenvolupar les seues funcions (art. 11 de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal; art. 10 del Reial decret 1720/2007, de 21 de desembre, pel qual s'aprova el Reglament que la desplega, i art. 13.2.b del Reial decret 209/2003, de 21 de febrer, pel qual es regulen els registres i les notificacions telemàtiques), així com utilitzar mitjans telemàtics per substituir l'aportació de certificats per part de la ciutadania.

( ) No Autoritz l'òrgan instructor a sol·licitar i obtenir la informació descrita en el paràgraf anterior.

DADES FISCALS

( ) Autoritz l'òrgan instructor perquè pugui demanar documentació telemàtica justificativa de la meua renda.

( ) No autoritz l'òrgan instructor perquè pugui demanar documentació telemàtica justificativa de la meua renda.

Eivissa, .......................... d............................. 2022

(Signatura de la persona beneficiària o del/de la representant legal)

 

ANNEX III Prestacions econòmiques de dret de concurrència per a persones amb discapacitat a l'àmbit de l'Illa d'Eivissa per a l'any 2022

autorització de sol·licitud de dades fiscals d'altres membres de la unitat familiar

Nom i llinatges:

DNI/NIE:

Amb relació a la sol·licitud de prestacions econòmiques de dret de concurrència per a persones amb discapacitat a l'àmbit de l'Illa d'Eivissa per a l'any 2022, efectuada per ....................................................................................................................., en favor de ......................................................................................................... i com a persona que forma part del nucli de convivència de la persona amb discapacitat interessada,

Autoritz l'òrgan instructor perquè pugui demanar documentació telemàtica justificativa de la meua renda.

(Signatura)

 

 

 

Eivissa, .......................... d............................. 2022

 

ANNEX IV Prestacions econòmiques de dret de concurrència per a persones amb discapacitat a l'àmbit de l'Illa d'Eivissa per a l'any 2022

Declaració responsable en relació amb altres ajudes per a les mateixes finalitats

Nom i llinatges:

DNI/NIE:

Amb relació a la sol·licitud de prestació econòmica de dret de concurrència per a persones amb discapacitat a l'àmbit de l'Illa d'Eivissa per a l'any 2022, DECLAR RESPONSABLEMENT que:

( ) No s'ha demanat altra ajuda o subvenció pel mateix concepte objecte de valoració.

( ) Sí s'han demanat altres ajudes pel mateix objecte de valoració, i sí s'han concedit:

...........................................................................................

............................................................................................

............................................................................................

............................................................................................

( ) S'ha demanat ajuda o subvenció per al mateix concepte de valoració i encara no s'ha resolt:

............................................................................................

............................................................................................

.............................................................................................

I que comunicaré al Consell Insular d'Eivissa qualsevol incidència pel que fa a aquest assumpte.

( ) Autoritz l'òrgan instructor a comprovar si la persona sol·licitant ha sol·licitat/percebut subvencions a altres administracions públiques (Ib-Salut i Ministeri d'Educació).

(Signatura)

 

 

 

Eivissa, .......................... d............................. 2022

 

ANNEX V Prestacions econòmiques de dret de concurrència per a persones amb discapacitat a l'àmbit de l'Illa d'Eivissa per a l'any 2022

Declaració responsable d'adquisició de vehicle per a ús privat

Jo, ……………………………………………., amb DNI/NIE……………………….., propietari del vehicle ..................................................................................................... amb matrícula …………………………….., adquirit en data…………………………..,

DECLAR que:

- Aquest vehicle només s'utilitzarà per a ús personal i privat.

- Han transcorregut més de 5 anys des de l'última adquisició d'un vehicle subvencionat.

Eivissa, .......................... d............................. 2022

Signat,

 

ANNEX VI Prestacions econòmiques de dret de concurrència per a persones amb discapacitat a l'àmbit de l'Illa d'Eivissa per a l'any 2022

AUTORITZACIÓ DE REPRESENTACIÓ

(S'ha d'emplenar aquest apartat sempre que formuli la sol·licitud una persona diferent a la persona beneficiària)

Nom i llinatges _____________________________________________________________,

amb DNI/NIE núm. __________________________________________________________

AUTORITZ

Nom i llinatges _____________________________________________________________,

amb DNI/NIE núm. __________________________________________________________

A presentar davant el Consell Insular la següent documentació:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I perquè així consti als efectes oportuns, sign aquest document

Eivissa, .......................... d............................. 2022

Signatura

 

 

​​​​​​​

Aquest document s'ha d'acompanyar de la fotocòpia del DNI/NIE de la persona que fa l'autorització i la seva validesa es limita a aquesta sol·licitud.

La persona autoritzada ha d'acreditar la seva identitat.