Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE MENORCA

Núm. 516061
Delegació de les competències del Ple en la Presidència, en la Comissió de Govern i en el Consell Executiu (Exp.03146-2022-000003)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El 7 de juliol de 2022 es va publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears la Llei 4/2022, de 28 de juny, de consells insulars, mitjançant la qual es vol donar resposta a les necessitats de modernització d'aquestes institucions i a l'exigència creixent d'eficàcia i eficiència en la gestió pública.

L'entrada en vigor d'aquesta llei es va produir un mes després de l'esmentada publicació oficial, i tot i que es preveu un termini d'adaptació reglamentària de divuit mesos, la nova normativa legal preval en tot allò en què no hi hagi contradicció.

L'article 17 de la nova Llei de consells insulars estableix les competències que corresponen al Ple, i preveu expressament que aquest òrgan pugui delegar l'exercici de les seves atribucions en la Presidència, en el Consell Executiu i en les comissions del Ple.

Malgrat que la Comissió de Govern no figura de forma expressa en la nova llei com un dels òrgans de govern necessaris dels consells insulars, la seva composició i les seves funcions encaixen dins les anomenades comissions de ple de caràcter permanent que regula l'article 18, per la qual cosa es considera que, mentre no s'adopti un acord en sentit contrari, aquest òrgan es manté d'acord amb el que estableixen els articles 62 a 65 i els articles 133 a 136 del Reglament orgànic del Consell Insular de Menorca en tot allò que no contradigui la nova regulació dictada pel legislador autonòmic, i sens perjudici que la futura adaptació del reglament orgànic pugui disposar una altra cosa.

A banda del que s'ha comentat en el paràgraf precedent, una altra de les novetats que recull la nova llei són els canvis que s'han produït en l'atribució de competències en els diferents òrgans insulars de caràcter necessari. En aquest sentit, i com bé explica l'exposició de motius de la llei, s'enforteix la posició del president i especialment la del Consell Executiu, que passa a assumir algunes de les competències de caràcter eminentment administratiu que fins ara raïen en el Ple, com ara la política de personal, la contractació pública, la gestió dels béns públics o l'expropiació forçosa.

Tots aquests canvis normatius fan del tot necessari revisar l'acord de delegació de competències del Ple en la Presidència i en la Comissió de Govern de dia 22 de juliol de 2019 d'acord amb la nova regulació.

Atesa la proposta de la presidenta del Consell Insular de Menorca.

El Ple del Consell Insular de Menorca en data 12 de setembre de 2022, per majoria i en votació ordinària, adoptà els acords següents:

Primer. Delegar en la presidència, conformement amb el límit que resulta de les atribucions que corresponen al Ple, les competències següents:

a) El plantejament de conflictes de competències a altres administracions públiques i autoritzar l'exercici d'accions judicials en matèries de la competència del Ple.

b) L'alteració de la qualificació jurídica dels béns de caràcter patrimonial.

c) La comprovació l'inventari.

d) L'inici i l'impuls dels expedients d'investigació i recuperació d'ofici dels béns de què la corporació sigui titular.

Segon. Mantenir la Comissió de Govern i delegar-li , d'acord amb el límit que resulta de les atribucions que corresponen al Ple, les competències següents:

a) La declaració de la compatibilitat o incompatibilitat del president, dels membres del Ple i dels consellers executius no electes, així com l'autorització de la compatibilitat dels titulars dels òrgans directius i dels empleats públics del Consell Insular.

b) L'ampliació del nombre d'anualitats i l'elevació dels percentatges a què es refereix l'apartat 5 de l'article 174 del Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, que aprova el text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals.

c) L'aprovació i rectificació de l'inventari de la corporació.

d) La resolució dels expedients d'investigació i recuperació d'ofici dels béns de què la corporació sigui titular.

Tercer. Delegar en el Consell Executiu, conformement amb el límit que resulta de les atribucions que corresponen al Ple, les competències següents:

a) L'aprovació del pla estratègic i les bases reguladores de les subvencions.

b) L'aprovació inicial dels expedients de declaració de béns d'interès cultural.

c) L'aprovació dels projectes d'obra i de serveis quan el Ple sigui competent per a la seva contractació i concessió i quan no estiguin previstos en el pressupost.

d) L'establiment i la modificació dels preus públics.

Quart. De conformitat amb el que estableix l'article 171 del Reglament orgànic, les presents delegacions tenen caràcter indefinit, mentre no se n'acordi la revocació.

Cinquè. Revocar les delegacions efectuades per acord de Ple de 22 de juliol de 2019, així com qualsevol altre acord que es contradigui amb els acords precedents.

Sisè. Disposar la publicació d'aquests acords en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB), sens perjudici que les delegacions acordades produeixin efectes des de l'endemà d'haver-los adoptat.

 

Maó, 13 de setembre de 2022

Per delegació de la presidenta, La secretària Rosa Salord Olèo (Decret 427/2019, d'11 de juliol) (BOIB núm. 97 de 16-7-2019)