Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'EDUCACIÓ I FORMACIÓ PROFESSIONAL

Núm. 515805
Acord pel qual s’estableixen els termes per al pagament directe als centres concertats els titulars dels quals són cooperatives de treball associat

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Parts

Per la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, el Sr. Martí Xavier March i Cerdà, conseller d'Educació i Formació Professional, nomenat pel Decret 9/2021, de 13 de febrer, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual es disposa el cessament i el nomenament dels membres del Govern de les Illes Balears, en l'exercici de les facultats atribuïdes pels articles 11 i 80.4 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Per la Sectorial d'Ensenyament de la Unió de Cooperatives de Treball Associat de les Illes Balears (UCTAIB), el Sr. Jaume Vicens Obrador, que ostenta la condició de president des de l'1 de setembre de 2021, a l'empar de les facultats que li atribueix l'article 48 de la Llei 1/2003, de 20 de març, de cooperatives de les Illes Balears modificada per la Llei 5/2011, de 31 de març, i l'article 21 dels seus estatuts socials.

Antecedents

1.La Constitució espanyola estableix al seu article 129.2 que els poders públics promouran eficaçment les diverses formes de participació en l'empresa i fomentaran, mitjançant una legislació adequada, les societats cooperatives i establiran els mitjans que facilitin l'accés dels treballadors a la propietat dels mitjans de producció.

2.En el marc establert pel precepte constitucional, el legislador ha establert el marc jurídic general de les cooperatives; en concret, a l'àmbit de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, mitjançant la Llei 1/2003, de 20 de març, de cooperatives de les Illes Balears, modificada per la Llei 5/2011, de 31 de març. Pel que fa a l'àmbit educatiu, la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació (LOE), estableix en el seu article 116.2 que els centres privats educatius que estiguin constituïts i funcionin en règim de cooperativa tenen preferència per acollir-se al règim de concerts educatius, sempre que compleixin els requisits prevists en aquest precepte. Així també, es recull a l'article 22 del Reial decret 2377/1985, de 18 de desembre, pel qual s'aprova el Reglament de normes bàsiques sobre concerts educatius.

3.La LOE assenyala en el seu article 117.8 que la reglamentació que desenvolupi el règim de concerts ha de tenir en compte les característiques específiques de les cooperatives d'ensenyament i dels professors sense relació laboral amb la titularitat del centre, per tal de facilitar la gestió dels seus recursos econòmics i humans.

4.D'acord igualment amb la disposició addicional quarta del Reial decret 2377/1985, de 18 de desembre, les retribucions del personal docent que presta els seus serveis en els centres concertats sense tenir relació contractual de caràcter laboral amb l'entitat titular del centre s'abonen directament a aquesta per l'Administració.

5.En el present moment, el règim jurídic del pagament directe als centres concertats els titulars dels quals siguin cooperatives de treball associat es regeix, per una banda, per l'Acord entre la Conselleria d'Educació i Cultura del Govern de les Illes Balears i la Sectorial d'Ensenyament de la Unió de Cooperatives de Treball Associat de les Illes Balears (UCTAIB), per al pagament directe als centres concertats els titulars dels quals siguin cooperatives de treball associat, signat el 21 de maig de 2003, la vigència originària del qual era de dos cursos escolars, comptats a partir de la data de la seva entrada en vigor (1 de setembre de 2003). Aquest Acord ha estat prorrogat per successius períodes de dos cursos escolars, pels Acords de 30 de juny de 2005, de 25 de juny de 2007 i de 31 d'agost de 2009 prorrogat l'1 de setembre de 2013, el 10 de setembre de 2015 i substituït per l'Acord del 20 de març de 2017 amb vigor des de l'1 de juny de 2016 fins al 31 d'agost de 2022.

Per altra banda, també es regeix per la Resolució del conseller d'Educació i Cultura de 20 de maig de 2003, que dicta instruccions relatives a la justificació de les quantitats abonades per la Conselleria d'Educació i Cultura a les societats cooperatives d'ensenyament acollides al pagament directe.

6. L'apartat cinquè de l'Acord del Consell de Govern de 27 de maig de 2016, pel qual s'aprova l'Acord del 2016 de reprogramació de l' Acord del 2008 i altres millores sociolaborals del professorat de l'ensenyament privat concertat de les Illes Balears, estableix que, segons l'Acord entre la Conselleria d'Educació i Cultura del Govern de les Illes Balears i la Sectorial d'Ensenyament de la Unió de Cooperatives de Treball Associat de les Illes Balears (UCTAIB), per al pagament directe als centres concertats els titulars dels quals siguin cooperatives de treball associat, signat el 31 d'agost de 2009, el personal docent associat a la cooperativa, així com els cooperativistes, es beneficiaran de totes les mesures previstes en el present Acord.

7.L'Acord, de dia 10 de setembre de 2015, entre la Conselleria d'Educació i Universitat i la Sectorial d'Ensenyament de la Unió de Cooperatives de Treball Associat de les Illes Balears pel qual es prorroga l'acord signat el dia 31 d'agost de 2009 pel qual s'estableixen els termes per al pagament directe als centres concertats els titulars dels quals són cooperatives de treball associat.

8. L'Acord, entre la Conselleria d'Educació i Universitat i la Sectorial d'Ensenyament de la Unió de Cooperatives de Treball Associat de les Illes Balears, pel qual s'estableixen els termes per al pagament directe als centres concertats els titulars dels quals són cooperatives de treball associat, signat el dia 20 de març de 2017 amb entrada en vigor des de data 1 de juny de 2016 i fins al 31 d'agost de 2022. Aquest Acord substitueix a tots els efectes l'Acord signat amb data de 31 d'agost de 2009 prorrogat l'1 de setembre de 2013 i posteriorment el 10 de setembre de 2015.

9.D'acord amb els anteriors antecedents, el present Acord té per objecte regular el pagament directe als centres concertats els titulars dels quals siguin cooperatives de treball associat a partir de l'1 de setembre de 2022.

Les cooperatives que s'acullen al present Acord són Aula Balear S. Coop. i Centro Internacional de Educación SCL.

10.La seva durada s'estendrà fins al 31 d'agost de 2026. Una còpia acarada d'aquest Acord s'incorporarà als documents de formalització dels concerts educatius a partir del curs 2022-2023, dels quals en formarà part.

Les dues parts ens reconeixem mútuament la capacitat legal necessària per formalitzar aquest Conveni, d'acord amb les següents

Clàusules

Primera

Aquest Acord té per objecte establir els termes per al pagament directe als centres concertats els titulars dels quals siguin cooperatives de treball associat.

A aquest efecte, queda exclòs de l'àmbit d'aplicació del present Acord el personal docent assalariat de les cooperatives, el qual s'ha de regir pel sistema de pagament delegat establert a l'article 117.5 de la LOE i en el marc dels seus vigents concerts educatius, de conformitat amb la legislació vigent.

Segona

La Conselleria d'Educació i Formació Professional abonarà directament a les cooperatives en pagament directe les quantitats corresponents als mòduls de concert establerts cada any a la Llei de pressupostos generals de les Illes Balears i/o al corresponent decret d'establiment de mòduls dels concerts educatius, amb les especificacions que s'estableixen en els apartats següents:

1.L'import econòmic corresponent a les despeses de personal docent soci treballador de la cooperativa, per unitat escolar i nivell educatiu, que correspongui a la cooperativa d'ensenyament serà equivalent a la suma dels conceptes següents:

a) Les repercussions de les quotes de la Seguretat Social del personal docent que és soci de les cooperatives calculades conforme al tipus de cotització empresarial establert en la normativa vigent pel Règim General de la Seguretat Social, pel que fa a la contractació indefinida.

b) El sou base.

c) Els triennis.

d) El complement d'insularitat de les Illes Balears.

e) El complement retributiu de les Illes Balears.

f) El complement de primer i segon d'ESO per a diplomats.

g) El complement d'equiparació a llicenciats, a primer i segon d'ESO.

h) El complement de batxillerat LOGSE, al professorat soci que imparteix aquest nivell educatiu.

i) Els complements retributius corresponents al finançament per al complement de direcció i el complement de prefectura d'estudis.

j) Els triennis de direcció i prefectura d'estudis, en el cas que s'abonessin en el moment de la signatura del present Acord.

k) Les dues pagues extraordinàries que es faran efectives els mesos de juny i desembre.

l) La paga extraordinària d'antiguitat, de conformitat amb els termes que, si escau, s'acordin amb l'Administració.

m) Els sexennis, de conformitat amb els termes que, si escau , s'acordin amb l'Administració.

n) Les despeses ocasionades per la substitució del professorat.

 

o) Tots els altres complements o conceptes retributius no expressament esmentats en els apartats anteriors que es derivin de l'aplicació d'allò que estableix l'Acord del Consell de Govern de 27 de maig de 2016, pel qual s'aprova l'Acord del 2016 de reprogramació de l' Acord del 2008 i altres millores sociolaborals del professorat de l'ensenyament privat concertat de les Illes Balears que en el futur es puguin incorporar, o qualsevol altre acord de millores salarials que, si escau, es signi amb l'Administració.

p) Les quantitats pertinents per al pagament de les obligacions derivades de la realització de funcions de representació del moviment cooperatiu, assenyalades a l'article 107.1c de la Llei 1/2003, de 20 de març, de cooperatives de les Illes Balears. Als efectes que preveu aquest apartat, durant la vigència del present Acord es podrà dedicar a aquestes tasques un nombre d'hores equivalent a la mitja jornada d'un soci docent.

2.La jornada màxima dels docents socis cooperativistes és de 24 hores lectives.

Tercera

1.La Conselleria d'Educació i Formació Professional efectuarà els pagaments recollits al pacte segon del present Acord, corresponents a cada centre, mitjançant dotze lliuraments l'any i a final de cada mes, més les dues pagues extraordinàries establertes que seran abonades quan correspongui.

2.Als efectes que preveu el punt anterior, l'import del mòdul corresponent que s'hagi d'abonar s'actualitzarà cada any amb l'entrada en vigor de les successives lleis de pressupostos generals, i d'acord amb les quantitats aprovades per a cada exercici econòmic, en l'esmentada Llei o en les successives Lleis de pressuposts de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i el corresponent Decret d'establiment dels mòduls econòmics dels concerts educatius de cada any.

Quarta

Tal com estableix l'article 16.3de la Ordre PCM/244/2022, de 30 de març, per la qual es desenvolupen les normes legals de cotització a la Seguretat Social, desocupació, protecció per cessament d'activitat, Fons de Garantia Social i formació professional per a l'exercici 2022:

 “3. La base de cotització per als treballadors autònoms que, a 1 de gener de 2022, siguin menors de 47 anys d'edat serà l'escollida per aquests, dins dels límits que representen les bases mínima i màxima (...)”

Les quanties i edats a què es refereix aquest article seran revisades i actualitzades segons la normativa vigent en cada moment del present Acord.

1.Les cooperatives acollides al pagament directe s'obliguen a presentar, davant la Conselleria d'Educació i Formació Professional, la documentació a què es refereix la Resolució del conseller d'Educació i Cultura de dia 20 de maig de 2003, que dicta instruccions relatives a la justificació de les quanties abonades per la Conselleria d'Educació i Universitat a les societats cooperatives d'ensenyament acollides al pagament directe, o la normativa o resolució que, si s'escau, la substitueixi.

En particular, d'acord amb allò que disposa el punt 2 de la Resolució esmentada, les cooperatives acollides al pagament directe han de justificar, en la forma i els terminis que s'hi estableixen, que les quanties corresponents a la diferència que s'hagi originat, si és el cas, entre l'import que finança la Conselleria d'Educació i Formació Professional en concepte de seguretat social determinat sobre al base del qual estableix  la clàusula segona 1.a) del present Acord i la despesa de seguretat social que justifiquin els socis cooperativistes, tenint en compte el que estableix el punt 1 de la clàusula quarta del present Acord, han estat destinades a despeses de manteniment i conservació o a despeses d'inversions reals. En cap cas podran emprar-se en complements que suposin augment de salari per als professors cooperativistes, ni tampoc en amortitzacions ni interessos del capital propi, ni per qualsevol altre concepte inclòs en el mòdul “despeses de funcionament”. 

2.La documentació justificativa de les despeses de personal docent de la cooperativa que s'han d'abonar es presentarà de forma semestral davant la Direcció General de Planificació, Ordenació i Centres. A aquest efecte, es prendran com a terminis el 31 de març i el 30 de setembre de cada any. Tot i que la documentació justificativa de les despeses es faci semestralment, la liquidació es farà de forma anual tenint en compte les despeses justificades el 30 de setembre.

Cinquena

Tenint en compte que la CAIB finança les repercussions de les quotes de la Seguretat Social del personal docent que és soci de les cooperatives calculades d'acord amb el tipus de cotització empresarial establert en la normativa vigent pel Règim General de la Seguretat Social, pel que fa a la contractació indefinida i exclusivament el referit a hores de docència en unitats concertades, s'estableix el següent:

1. En els casos de baixa per incapacitat temporal d'algun soci que estigui subjecte al règim especial de treballadors autònoms, la CAIB finançarà els següents trams:

a) Quan la situació d'incapacitat temporal derivi de contingències comuns, es finançarà, fins al tercer dia, un complement retributiu del 50 % de les retribucions que es percebin el mes anterior al que tingui lloc la incapacitat  temporal.

 Des del quart fins al vintè dia, ambdós inclosos, es finançarà un complement retributiu que, sumat a la prestació econòmica teòrica que correspondria reconèixer a la mútua o a la seguretat social si el treballador autònom hagués cotitzat per les hores de docència impartides en unitats concertades, sigui equivalent al 75 % de les retribucions corresponents a unitats concertades que es percebin el mes anterior al que tingui lloc la incapacitat.

A partir del vint-i-unè dia es finançarà un complement retributiu que, sumat a la prestació econòmica teòrica que correspondria reconèixer a la mútua o a la seguretat social si el treballador autònom hagués cotitzat per les hores de docència impartides en unitats concertades, sigui equivalent al 100% de les retribucions corresponents a unitats concertades que es percebin el mes anterior al que tingui lloc la incapacitat.

Es finançarà des del primer dia un complement retributiu que, sumat a la prestació econòmica teòrica que correspondria reconèixer a la mútua o a la seguretat social si el treballador autònom hagués cotitzat per les hores de docència impartides en unitats concertades, sigui equivalent al 100% de les retribucions corresponents a unitats concertades que es percebin el mes anterior al que tingui lloc la incapacitat, en els mateixos casos que es financin  a la resta de centres concertats finançats totalment o parcialment per fons públics.

b) Quan la situació d'incapacitat temporal derivi de contingències professionals, es reconeix des del primer dia un complement retributiu que, sumat a la prestació econòmica teòrica que correspondria reconèixer a la mútua o a la seguretat social si el treballador autònom hagués cotitzat per les hores de docència impartides en unitats concertades, sigui equivalent al 100% de les retribucions corresponents a unitats concertades que es percebin el mes anterior al que tingui lloc la incapacitat.

2. La CAIB no abonarà a la cooperativa, a través del mòdul íntegre, les despeses de personal docent corresponents a aquells trams que han de ser abonats en concepte de subsidi per la mútua corresponent o per la seguretat social, que venen determinats per l'article 11 del Real Decret 1273/2003, de 10 d'octubre, pel qual es regula la cobertura de les contingències professionals dels treballadors inclosos en el Règim Especial de la Seguretat Social dels treballadors per compte propi o autònoms, i l'ampliació de la prestació per incapacitat temporal pels treballadors per compte propi. Per la seva part les cooperatives no hauran de presentar els justificants corresponents a les quantitats abonades per la mútua o seguretat social directament als treballadors.

3.Quant a les situacions derivades de maternitat, paternitat, adopció o acolliment per part d'algun soci cooperativista, la Conselleria d'Educació i Formació Professional, prèvia acreditació justificativa dels esmentats permisos per part del centre, deixarà d'abonar a la cooperativa, a través del mòdul íntegre, les despeses de personal docent corresponents al període de maternitat, paternitat, adopció o acolliment.

Sisena

Les cooperatives acollides al pagament directe se sotmeten al control econòmic i financer que les disposicions vigents atribueixen a la Intervenció General de les Illes Balears i a la Sindicatura de Comptes, sense perjudici de les facultats d'inspecció que corresponguin a la Conselleria d'Educació i Formació Professional.

Setena

Si el centre incompleix les obligacions que estableix el punt quart d'aquest Acord, la Conselleria d'Educació i Formació Professional podrà prendre les mesures o iniciar les accions que calguin en Dret per incompliment de concert, de conformitat amb el que estableix l'article 61 de la Llei orgànica 8/1985, de 3 de juliol, reguladora del dret a l'educació i del Reial decret 2377/1985, de 18 de desembre, pel qual s'aprova el Reglament de normes bàsiques sobre concerts educatius.

Vuitena

Les cooperatives assumeixen el contingut de l'Acord del Consell de Govern de 27 de maig de 2016, pel qual s'aprova l'Acord del 2016 de reprogramació de l' Acord del 2008 i altres millores sociolaborals del professorat de l'ensenyament privat concertat de les Illes Balears

Novena

La Conselleria d'Educació i Formació Professional trametrà una còpia del present Acord al Butlletí Oficial de les Illes Balears, per a la seva publicació i general difusió.

Dècima

El present Acord comença a vigir dia 1 de setembre de 2022 i mantindrà la seva vigència fins al 31 d'agost de 2026.

 

​​​​​​​Aquest Acord, a partir de l'esmentada data d'1 de setembre de 2022, substitueix amb tot i per a tot l'Acord signat amb data de 20 de març de 2017.

Com a mostra de conformitat, signem aquest Acord en dos exemplars

 

Palma, 6 de setembre de 2022

Per la Comunitat Autònoma de les Illes Balears Martí X. March i Cerdà

 

Per la Sectorial d'Ensenyament de la  Unió de Cooperatives de Treball Associatde les Illes Balears 

Jaume Vicens Obrador