Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

AJUNTAMENT DE MAÓ

Núm. 501199
Convocatòria de la Fira del Formatge Mahón-Menorca 2022

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

En compliment de l'article 45.1.a) de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, el present anunci publica la convocatòria de la FIRA DEL FORMATGE MAHÓN-MENORCA 2022, aprovada pel Decret d'Alcaldia núm. 2022/DA/0003124, de data 1/9/2022.

PRIMER. Aprovar les bases reguladores de la convocatòria Fira del Formatge Mahón-Menorca, que consten a l'expedient, així com la convocatòria de 68 autoritzacions d'ocupació de la via pública (parades) per a la venda de formatge i els seus derivats, distribuïdes a les tres zones següents:

  1. Zona 1. Plaça de s'Esplanada (zona d'envelats): 38 espais per a formatgeries que compleixen els requisits de tenir DOP (Denominació d'Origen Protegida Formatge Mahón-Menorca).
  2. Zona 2. Plaça de s'Esplanada (zona passatge): 10 espais per a formatgeries que formen part de l'associació AREQ (Asociación Ruta Europea del Queso).
  3. Zona 3. Plaça de la Constitució: 20 espais per a formatgeries de Menorca amb altres modalitats de formatge.

SEGON. Les bases tenen l'objectiu d'organitzar la primera edició de la Fira del Formatge Mahón-Menorca i incorporen els requisits i condicions de les parades i de les persones candidates a ocupar-les.

Condicions de funcionament

a) La Fira del Formatge Mahón-Menorca obrirà durant els dies i els horaris següents:

  • Divendres 21 d'octubre de 2022, de 17.00 a 20.00 h
  • Dissabte 22 d'octubre de 2022, de 10.00 a 20.00 h
  • Diumenge 23 d'octubre de 2022, de 10.00 a 14.00 h

b) Les mides de les parades seran de 2 x 1 m a l'interior dels envelats grans i de 3 x 3 m als envelats petits. Tendals i faldons seran subministrats a les persones adjudicatàries, que obligatòriament els hauran d'emprar.

c) L'Ajuntament també subministrarà un punt de llum, així com un joc de llums a cada parada, i supervisarà que la instal·lació de les parades sigui l'adequada.

d) L'autorització per muntar una parada serà intransferible i revocable.

e) La vigilància i conservació de l'espai durant la fira serà de responsabilitat exclusiva de la persona autoritzada. Als vespres, l'Ajuntament assumirà la vigilància dels espais i parades.

f) L'Ajuntament facilitarà un espai per als productes que, durant els vespres, requeresquin una temperatura controlada.

g) L'autorització no eximeix la persona titular de sol·licitar i obtenir llicències d'altres administracions, d'acord amb les normatives que li són d'aplicació.

h) En qualsevol moment, es realitzarà visita d'inspecció per comprovar el compliment de les condicions exigides en la present autorització, així com l'ocupació continuada de la parada segons la sol·licitud, i es podran imposar, si escau, les sancions pertinents, d'acord amb el que estableix l'Ordenança reguladora de la venda ambulant a Maó.

i) A les parades no es podran instal·lar equips de so o música ni megafonia.

j) Per raons d'interès públic, es podrà traslladar puntualment la ubicació del mercat, amb avís previ a les persones autoritzades.

k) Quan, per motiu d'incompatibilitat amb altres activitats, de força major a causa de les condicions meteorològiques o d'altres no es pugui realitzar la fira, això no implicarà la seva obertura en dies diferents dels previstos, excepte en els supòsits que expressament autoritzi l'alcalde o persona en qui delegui.

l) En tot moment, les persones autoritzades hauran de complir els protocols i les normes higièniques vigents, arran de la crisi sanitària del Covid-19, relatives als mercats de venda ambulant a l'aire lliure. L'incompliment d'aquestes mesures es podrà considerar falta greu, sancionar-se amb la revocació de l'autorització i ser motiu de tancament immediat de la parada.

m) L'Ajuntament demanarà, només de manera informativa, la quantitat de quilos que es portaran a la fira i la quantitat de quilos al final de la fira, per poder tenir disponibles aquestes dades.

Articles i productes

Aquesta fira està destinada a la venda de productes alimentaris relacionats amb el formatge. S'hi poden vendre els productes relacionats a continuació:

  1.  Formatge amb DOP MAHÓN-MENORCA
  2.  Formatge que no tengui DOP de Menorca
  3.  Formatge de fora de Menorca (només si està dins l'AREQ)
  4.  Derivats del formatge, en diferents formats

Requisits en relació amb l'activitat

a) Tenir exposats al públic, amb la notorietat suficient, la placa municipal identificativa i els preus de venda de les mercaderies, així com, en el cas de venda d'aliments autoritzats, la placa identificativa de la inspecció sanitària. En qualsevol cas, s'ha d'indicar que es disposa de fulls de reclamacions per a la clientela que ho sol·liciti.

b) Tenir a disposició de l'autoritat competent les factures i els comprovants corresponents als productes objecte de comerç. Igualment, cal tenir a disposició de l'autoritat les llicències municipals i les cartes de pagament originals que acreditin la liquidació de la taxa corresponent.

c) Complir les condicions exigides per la normativa que regula els productes objecte de comerç i, de forma especial, d'aquells que puguin presentar qualque risc per a la salut i la seguretat de les persones consumidores.

d) Expedir un comprovant de la venda sempre que ho exigeixi la clientela. Aquest comprovant o rebut ha de complir el que preveu la legislació vigent i, en qualsevol cas, ha de permetre identificar la persona titular de la llicència, l'objecte venut, el preu final, la data de venda i l'adreça on s'atendran, si escau, les reclamacions que es puguin presentar.

e) Les parades de productes alimentaris autoritzats han de comptar amb un pes que garanteixi la quantitat exacta dels articles que s'adquireixin.

f) No es poden exposar mai els articles d'alimentació sobre el paviment, sinó que s'han de situar a una alçària d'almanco 0,5 m respecte del nivell del terra.

g) Finalitzat l'horari de venda autoritzat en cada cas, cal deixar lliure l'espai assignat, per permetre la circulació urbana, i net de tot tipus de residus imputables a l'activitat, els quals s'han de dipositar en els contenidors habilitats amb aquesta finalitat i, en tot cas, complint les normes que tenguin establertes els serveis municipals de neteja.

h) Es prohibeix expressament la utilització del clàxon. L'ús de mitjans mecànics, acústics, elèctrics o electrònics requereix l'autorització municipal prèvia i no pot superar els decibels establerts en aquesta matèria per la normativa vigent.

i) Es prohibeix la venda o el dipòsit d'articles fora de les parades marcades i assignades. Els tendals i vols de les parades s'han de col·locar de manera que no causin molèsties a les parades adjacents ni a la circulació de vianants, especialment en dies de pluja. En cap cas poden superar en més de 50 centímetres l'alineació assenyalada per a cada parada.

Requisits que han de complir les persones físiques/jurídiques

a) Figurar d'alta en el cens d'obligats tributaris i en el règim de la Seguretat Social que correspongui.

b) Disposar d'assegurança de responsabilitat civil per danys a terceres persones i estar-ne al corrent de pagament.

c) Pagar la taxa establerta a l'art. 5 de l'Ordenança reguladora de la taxa per ocupació del domini públic (BOIB núm. 34 de 11/03/2021) de forma prèvia al desenvolupament de l'activitat.

d) Gaudir de l'oportú permís de residència i treball per compte propi, en cas de no tenir la nacionalitat d'algun dels estats membres de la Unió Europea, conforme a la normativa vigent en la matèria.

e) Signar una declaració responsable del compliment de la normativa de salut pública, de seguretat alimentària i de seguretat de les persones consumidores.

f) Acreditar la capacitació per manipular aliments, tant de la persona titular com de la resta de personal que hagi d'ocupar el lloc de venda, en el cas d'expedició de productes alimentaris.

Termini de presentació de sol·licituds

El termini de presentació de sol·licituds és de quinze dies hàbils, a partir de l'endemà d'haver-se publicat la convocatòria i les presents bases en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) i en el lloc web de l'Ajuntament de Maó. El termini de presentació de sol·licituds és improrrogable.

Les sol·licituds s'han de presentar de forma telemàtica, a través del lloc web de l'Ajuntament de Maó.

La persona interessada ha de sol·licitar una autorització per a una activitat concreta i aquesta s'ha de mantenir durant el període de vigència de l'autorització.

L'Ajuntament comprovarà el compliment dels requisits i confeccionarà la relació corresponent de persones admeses i excloses en un termini màxim de 10 dies hàbils.

Criteris d'adjudicació de les parades

L'Ajuntament de Maó posarà a disposició les parades que consten en el plànol (annex I).

En el cas que el nombre d'inscripcions superi el nombre de parades previst a cada zona, aquestes s'adjudicaran per sorteig entre totes les persones inscrites per a cada zona. Es constituirà una borsa per a cada zona, resultant del sorteig, per tal de cobrir possibles vacants durant la vigència del mercat.

L'adjudicació de la ubicació de la parada a cada sol·licitant també es farà mitjançant sorteig públic.

Formaran part dels sorteigs d'adjudicació i de la ubicació concreta de cada parada el tinent d'Alcaldia de Dinamització Econòmica, una persona representant de les persones sol·licitants i una persona empleada pública de l'Ajuntament de Maó.

L'Ajuntament de Maó ha de resoldre sobre les autoritzacions i notificar a les persones interessades la concessió de l'autorització, en un termini màxim de deu dies hàbils.

La resolució de concessió, que posarà fi a la via administrativa, es notificarà a les persones sol·licitants mitjançant publicació en el BOIB, d'acord amb l'art. 45 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, quan aquest acte tengui com a destinació una pluralitat indeterminada de persones.

TERCER. Tal com consta a les bases, l'atorgament d'autorització implicarà l'abonament de la taxa establerta a l'art. 5 de l'Ordenança reguladora de la taxa per ocupació del domini públic (BOIB núm. 34 d'11.3.2021), de forma prèvia al desenvolupament de l'activitat.

QUART. Aprovar el plànol d'ubicació de les parades a les places de s'Esplanada i de la  Constitució, que consta a l'expedient (annex I).

 

Maó, en la data de la signatura electrònica del document (6 de setembre de 2022)

L'alcalde Héctor Pons Riudavets