Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE MENORCA

Núm. 499861
Decret de la presidència del Consell Insular de Menorca núm. 275/2022, de 6 de setembre, relatiu a la delegació de competències de la Presidència en els consellers executius

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El 7 de juliol de 2022 es va publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears la Llei 4/2022, de 28 de juny, de consells insulars (d'ara endavant LCI), mitjançant la qual es vol donar resposta a les necessitats de modernització d'aquestes institucions i a l'exigència creixent d'eficàcia i eficiència en la gestió pública.

L'entrada en vigor de la nova llei es va produir un mes després de la seva publicació oficial i es preveu un termini d'adaptació reglamentària de divuit mesos, si bé, d'acord amb la disposició transitòria quarta de la llei, mentre no es produeixi l'esmentada adaptació són d'aplicació les disposicions de la nova llei com si no es referissin a l'aprovació del reglament orgànic i, de manera supletòria i en allò que no contradigui el contingut de la llei, vigirà el reglament orgànic vàlid a l'entrada en vigor de la llei.

Una de les principals novetats de la Llei 4/2022, de 28 de juny, és la distribució de competències entre els òrgans, en la qual destaca l'atribució directa al Consell Executiu del gruix de les competències executives insulars i, en menor mesura, també en els consellers i conselleres executius i en la Presidència. En aquest sentit i a tall d'exemple, el Consell Executiu passa a tenir el gruix de les competències en matèria de contractació pública i en matèria de gestió patrimonial, igual que la Junta de Govern Local en els municipis de gran població, en detriment de les competències que fins ara corresponien al Ple i a la Presidència insulars.

Tots aquests canvis fan necessari, per raons de seguretat jurídica, la revisió de les competències que, en l'àmbit de la seva competència, la Presidència havia atribuït al Consell Executiu i als consellers executius.

En aquest sentit, l'article 21 LCI regula les competències de la Presidència i estableix quines d'aquestes es poden delegar en la Vicepresidència, el Consell Executiu i els seus membres. Per tot l'anterior i d'acord amb l'article esmentat:

 

RESOLC

Primer. Delegar en els consellers executius, en la seva condició de caps dels respectius departaments, les atribucions següents:

a) Signar els convenis de col·laboració amb entitats privades.

b) Signar els contractes en nom del Consell Insular.

Segon. Delegar en la consellera executiva de Serveis Generals les competències següents:

a) Ordenar els pagaments, fins i tot els pendents d'aplicació.

b) Concedir ajornaments i fraccionaments de deutes a favor del Consell Insular de Menorca i resoldre els procediments per a la devolució d'ingressos indeguts de i la resta de competències en matèria d'aplicació d'ingressos d'acord amb el que estableixin les bases d'execució del pressupost, sens perjudici de les competències dels altres òrgans de la corporació.

c) Resoldre el reemborsament de les garanties dipositades a la Tresoreria del Consell Insular sempre que no sigui atribuït expressament a un altre òrgan.

d) Aprovar la liquidació del pressupost del Consell Insular, la dels seus organismes autònoms i dels consorcis adscrits a l'Administració insular conformement a les disposicions estatutàries corresponents

Tercer. Revocar i deixar sense efecte totes les delegacions i disposicions de rang igual o inferior que s'oposin al que estableix aquest decret i en especial el Decret de Presidència núm. 424, de 10 de juliol de 2019, d'atribució de competències al Consell Executiu, i el Decret de Presidència núm. 425, de 10 de juliol de 2019, d'atribució de competències als consellers executius.

Quart. Notificar aquesta resolució als interessats i publicar-ne el contingut en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, perquè entri en vigor el mateix dia que es publiqui.

 

Cinquè. Donar-ne compte al Ple en la primera sessió que tengui lloc.

 

Maó, 6 de setembre de 2022

Per delegació de la presidenta ​​​​​​​La secretària

Rosa Salord Olèo

(Decret 427/2019, d'11 de juliol)

(BOIB núm. 97 de 16-7-2019)