Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

CONSELL DE GOVERN

Núm. 497130
Decret 38/2022, de 5 de setembre, pel qual s’estableix la Reserva Marina de les illes del Toro i de les Malgrats i s’hi regulen les activitats d’extracció de flora i fauna marina i les activitats subaquàtiques, i es modifiquen el Decret 26/2019 de la Reserva Marina de l’Illa de l’Aire i el Decret 41/2015, pel qual es regulen les activitats d’extracció de flora o fauna marina i les activitats subaquàtiques a les reserves marines de les aigües interiors del litoral de les Illes Balears

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

PREÀMBUL

I

Les reserves marines són àrees on es limita l'explotació dels recursos marins vius per incrementar la repoblació d'alevins i fomentar la proliferació de les espècies marines objecte d'explotació o protegir els ecosistemes marins amb característiques ecològiques diferenciades. D'acord amb l'article 8.3 de la Llei 6/2013, de 7 de novembre, de pesca marítima, marisqueig i aqüicultura a les Illes Balears, pot ser objecte de regulació en el si de les reserves marines qualsevol activitat que pugui afectar els recursos marins vius, i ho han de ser necessàriament totes les activitats d'extracció de flora o fauna marines i les activitats subaquàtiques.

A l'empara del Decret 91/1997, de 4 de juliol, de protecció dels recursos marins de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, el Govern de les Illes Balears ha establert, des de 1999, una xarxa de reserves marines al litoral balear que ha demostrat ser una eina de gestió important per recuperar les poblacions de peixos comercials i per conservar els hàbitats naturals marins.

Mitjançant el Decret 41/2015, de 22 de maig, pel qual es regulen les activitats d'extracció de flora o fauna marina i les activitats subaquàtiques a les reserves marines de les aigües interiors del litoral de les Illes Balears, es fixen uns principis comuns en matèria de reserves marines en l'àmbit de les Illes Balears i s'estableixen els requisits mínims que ha de complir qualsevol àrea marina que es declari reserva.

II

Les reserves marines de l'Illa del Toro i de les Illes Malgrats, al sud-oest de Mallorca, les va crear, el 2004, el Govern de les Illes Balears a partir d'un estudi de la Societat d'Història Natural de les Balears. Des del mateix moment de la creació, van ser objecte d'un seguiment científic i pesquer periòdic, que ràpidament va posar de manifest creixements extraordinaris de la biomassa de les poblacions de peixos residents, fins al punt que, ara com ara, la biomassa d'algunes espècies tan e mblemàtiques com l'anfós o l'escorball és, respectivament, fins a 52 i 284 vegades superior respecte de la que hi havia el 2004 a l'Illa del Toro. Pel que fa al conjunt de les espècies de peixos vulnerables a la pesca, la biomassa existent a l'Illa del Toro el 2020 és la més gran registrada mai a qualsevol punt del litoral de les Illes Balears.

El Ple de l'Ajuntament de Calvià, el 24 de setembre de 2020, va adoptar l'acord àmpliament majoritari d'instar el Govern de les Illes Balears a iniciar l'expedient per unificar i ampliar les reserves marines actuals. Un estudi tècnic elaborat pel mateix Ajuntament de Calvià avala la idoneïtat de crear una reserva més gran que incorpori tot l'espai marí entre les dues reserves marines actuals. L'estudi ha posat de manifest el bon estat ambiental de la Cala Rafalbeig i l'existència d'hàbitats bentònics de gran valor (praderies de posidònia i formacions de coral·ligen, en particular) que poden albergar poblacions de peixos amb valors de diversitat i biomassa molt superiors als observats, els quals estan molt enfora de la capacitat de càrrega potencial i dels valors màxims teòrics que la qualitat de l'hàbitat avala.

La declaració de la Reserva Marina de les illes del Toro i de les Malgrats estendrà a una àrea major la recuperació dels recursos pesquers que s'ha produït a les reserves marines existents, provocarà un increment substancial de les poblacions de peixos comercials del sud-oest de Mallorca i afavorirà el sector pesquer artesanal i les activitats econòmiques relacionades amb l'observació dels peixos. Així mateix, pot ser el precedent d'una futura ampliació cap a la badia de Palma i els illots del Sec i la Porrassa, tal com sol·liciten l'Ajuntament de Calvià i algunes entitats privades, quan es donin les circumstàncies socioeconòmiques que així ho permetin.

No obstant la unificació de les reserves marines de l'illa del Toro i de les illes Malgrats en una única reserva més gran, es considera adient establir un règim diferenciat per a les àrees ocupades per cadascuna de les reserves originals declarant dues zones especials de busseig i, mitjançant annexos, fixar les condicions reguladores del busseig recreatiu col·lectiu amb escafandre autònom de cadascuna d'elles.

 

III

D'altra banda, mitjançant aquest Decret i a petició del Consell Insular de Menorca i la confraria de pescadors de Maó, es modifica el Decret 26/2019, de 12 d'abril pel qual s'estableix la Reserva Marina de l'Illa de l'Aire i s'hi regulen les activitats d'extracció de flora o fauna i les activitats subaquàtiques.

Així mateix, l'experiència en la gestió i els resultats del seguiment de les reserves marines existents a la nostra Comunitat, recomanen fer dues modificacions puntuals del Decret 41/2015, de 22 de maig, pel qual es regulen les activitats d'extracció de flora o fauna marina i les activitats subaquàtiques a les reserves marines de les aigües interiors del litoral de les Illes Balears: una per permetre la inclusió provisional d'embarcacions professionals en el cens d'embarcacions autoritzades i una altra per fixar l'obligació d'una llicència específica per a la pesca recreativa des d'embarcació, tal com s'estableix a les reserves marines d'àmbit estatal.

IV

Pel que fa a l'àmbit competencial, l'article 30.22 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears atorga a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears la competència exclusiva en matèria de pesca i activitats recreatives en aigües interiors. En l'ús d'aquestes atribucions, es va aprovar la Llei 6/2013, que, a l'article 8, regula la figura de les reserves marines. En concret, l'article 8.1 indica que les reserves marines només poden ser creades, modificades o revocades per l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Alhora, en l'apartat 2 de l'article 8 esmentat la competència autonòmica és clara, tant per crear o definir els límits de la reserva com per gestionar-la, atès que delimita amb aigües exteriors.

Aquest Decret compleix els principis de bona regulació que exigeixen l'article 49 de la Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears, i l'article 129 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i queden suficientment justificats els principis de bona regulació següents: de necessitat i eficàcia, perquè aquesta norma és l'instrument més adequat per garantir la conservació dels recursos pesquers a la zona; de proporcionalitat, atès que la creació de la reserva s'ha d'entendre com un desplegament reglamentari de primer grau de l'article 8.1 de la Llei 6/2013, de 7 de novembre, de pesca marítima, marisqueig i aqüicultura a les Illes Balears que estableix que «les reserves marines només poden ser creades, modificades o revocades per l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears»; de seguretat jurídica, atès que es tracta d'una norma i s'insereix amb caràcter estable al marc normatiu autonòmic; de transparència, en relació amb el qual s'ha de destacar la participació ciutadana abans i durant el procés d'elaboració de la norma, i, finalment, d'eficiència, perquè la iniciativa normativa no implica càrregues administratives innecessàries o accessòries.

Finalment, el Decret 11/2021, de 15 de febrer, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, en l'article 2.10.b) estableix que la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació exerceix, entre d'altres, la competència en matèria de recursos marins i pesca marítima en aigües interiors.

Durant el tràmit d'elaboració d'aquesta norma s'han consultat les entitats representatives dels sectors afectats, el Consell Pesquer de les Illes Balears, i se n'ha donat compte a la Comissió Europea mitjançant la Secretaria General de Pesca del Ministeri d'Agricultura i Pesca i Alimentació.

Per tot això, a proposta de la consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació, d'acord amb el Consell Consultiu de les Illes Balears i havent-ho considerat el Consell de Govern en la sessió de dia 5 de setembre de 2022, dict el següent

Decret

Article 1

Objecte i delimitació

L 'objecte d'aquesta norma és crear la Reserva Marina de les illes del Toro i de les Malgrats, que està compresa per les aigües interiors incloses dins la zona representada a l'annex 1, definida pels límits geogràfics que s'indiquen a continuació, referits al sistema geodèsic ETRS 89, sistema de coordenades geogràfiques en graus i minuts:

  • La línia de costa de l'illa de Mallorca entre els punts 39º 27,401' N / 2º 31,307' E (Punta de Cala Figuera) i 39º 31,138' N / 2º 28,009' E (Punta des Castellot).
  • Límit occidental: línia entre els punts geogràfics 39º 31,138' N / 2º 28,009' E i 39º 29,021' N / 2º 25,193' E.
  • Límit sud: tram de la línia de base recta que delimita les aigües exteriors entre els punts geogràfics 39º 29,021' N / 2º 25,193' E i 39º 26,593' N / 2º 28,606' E.
  • Límit oriental: línia entre els punts geogràfics 39º 26,593' N / 2º 28,606' E, 39º 27,180' N / 2º 31,019' E i 39º 27,401' N / 2º 31,307' E (Punta de Cala Figuera).

Article 2

Prohibicions

1. Dins l'àrea de la Reserva Marina es prohibeix:

a. Tota classe de pesca marítima i d'extracció de flora i fauna marines, amb les excepcions que s'indiquen en el punt 2.

b. La captura i la retenció a bord de les espècies incloses en l'annex 1 del Decret 41/2015, de 22 de maig, pel qual es regulen les activitats d'extracció de flora o fauna marina i les activitats subaquàtiques a les reserves marines de les aigües interiors del litoral de les Illes Balears. En el cas de captura accidental d'algun exemplar, s'ha de llançar a la mar immediatament, tant si és viu com si és mort.

2. S'exclouen de la prohibició que estableix el punt 1.a):

a. L'exercici de la pesca marítima professional de la modalitat d'arts menors, amb les característiques que s'estableixen en l'article 3.

b. L'exercici de la pesca marítima i el marisqueig recreatius des de terra i embarcació, amb les característiques que s'estableixen en l'article 4.

c. La presa de mostres de flora i fauna marines amb finalitats científiques o divulgatives, que requereix l'autorització expressa de la Direcció General de Pesca i Medi Marí.

 

Article 3

Pesca professional d'arts menors

1. Per a l'exercici de la pesca professional d'arts menors dins la Reserva Marina de les illes del Toro i de les Malgrats, l'article 8.5 de la Llei 6/2013, de 7 de novembre, de pesca marítima, marisqueig i aqüicultura a les Illes Balears, estableix que les embarcacions d'arts menors han d'estar incloses en un cens d'embarcacions de pesca professional autoritzades. Per estar inclòs al cens, és necessari pertànyer a les confraries de pescadors d'Andratx o de Palma o tenir e l port base en l'àmbit territorial d'aquestes, tot i no ser-ne membre, o tenir el port base a menys de 24 milles de la reserva i demostrar habitualitat de pesca a la zona, d'acord amb l'article 3.1 del Decret 41/2015.

2. Les embarcacions inscrites en aquest cens que acreditin professionalitat, d'acord amb l'Ordre de 21 de juny de 2000, poden sol·licitar la llicència per a la pesca professional d'arts menors a la reserva marina a la Direcció General de Pesca i Medi Marí, la qual l'ha de lliurar o renovar anualment.

3. A l'efecte del seguiment de l'activitat pesquera i de l'evolució dels recursos marins dins la Reserva, les embarcacions incloses en el cens han de dur un registre de les captures obtingudes amb els documents que poden obtenir a la Direcció General de Pesca i Medi Marí.

4. D'acord amb l'article 4.3 del Decret 41/2015, mitjançant una ordre de la consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació, es poden especificar, si s'escau, les característiques tècniques, la longitud màxima i els períodes hàbils de cala dins la reserva marina d'aquests ormejos.

Article 4

Pesca recreativa i marisqueig recreatiu

1. La pesca recreativa i el marisqueig recreatiu, tant des de terra com des d'embarcació, només es poden practicar d'acord amb les condicions que estableix l'article 5 del Decret 41/2015. Resta prohibida la pesca recreativa des de terra entre la Cala de s'Art (39º 28,313' N / 2º 29,492' E) i el Morro d'en Feliu (39º 27,702' N / 2º 30,016' E).

2. Per a la pràctica de la pesca recreativa des d'embarcació, s'ha de sol·licitar una llicència específica, que la Direcció General de Pesca i Medi Marí ha de lliurar o renovar cada tres anys.

3. D'acord amb l'article 5.2 del Decret 41/2015, mitjançant una ordre de la consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació es pot especificar, si s'escau, el llistat d'ormejos autoritzats per a l'exercici de la pesca recreativa i el marisqueig recreatiu dins la Reserva Marina, els dies en què es poden practicar, l'horari d'activitat i els períodes hàbils d'ús dels diferents ormejos. No es pot autoritzar cap art o ormeig diferent dels que estableix l'article 5.1 del Decret 41/2015.

4. S'estableix un màxim de dues línies per embarcació per a la pesca de fluixa i d'una línia per embarcació per a la pesca de curricà de fons.

5. Resta prohibida la celebració de competicions.

Article 5

Activitats subaquàtiques

1. Les activitats subaquàtiques, tant en apnea com amb escafandre autònom, s'han de practicar d'acord amb les condicions que fixa l'article 9 del Decret 41/2015.

2. R esta prohibida, per al busseig individual amb escafandre, la realització d'immersions nocturnes en les zones especials de busseig de l'illa del Toro i de les illes Malgrats declarades als articles 7 i 8.

3. La Direcció General de Pesca i Medi Marí ha de denegar els permisos als clubs o als centres de busseig amb sancions d'inhabilitació vigents per incompliment de la normativa.

Article 6

Mesures per garantir la conservació dels recursos marins

1. D'acord amb l'article 6.2 de la Llei 6/2013, per garantir la conservació dels recursos marins, la Direcció General de Pesca i Medi Marí, segons els resultats del seguiment científic de la zona i amb l'informe tècnic previ del Servei de Recursos Marins, pot establir mesures de regulació més restrictives de l'esforç pesquer per a la pesca artesanal i recreativa, zones o períodes de veda o limitacions per al busseig i altres activitats per preservar els recursos marins i pesquers.

2. A l'empara de l'article 98.1 de la Llei 6/2013, els guardes i vigilants de la Reserva Marina, que s'encarreguen de les tasques de seguiment, control i vigilància de les activitats a la zona, poden interposar les denúncies que corresponguin en cas que s'incompleixi la normativa.

Article 7

Zona especial de busseig de l'Illa del Toro

1. Dins la Reserva Marina de les illes del Toro i de les Malgrats s'estableix una zona especial de busseig en el perímetre marí de l'Illa del Toro, definida pels següents límits geogràfics referits al sistema geodèsic ETRS 89:

  • Límit occidental: línia entre els punts geogràfics 39º 28,650 ‘ N / 2º 28,684' E (Clot des Moro) i 39º 27,688' N / 2º 28,105' E.
  • Límit sud: línia entre els punts geogràfics 39º 27,688' N / 2º 28,105' E i 39º 27,578' N / 2º 28,271' E.
  • Límit oriental: línia entre els punts geogràfics 39º 27,578' N / 2º 28,271' E i 39º 28,313' N / 2º 29,492' E (Cala de s'Art).

2. Dins aquesta zona especial de busseig, hi queda prohibida tota classe de pesca marítima i d'extracció de flora i fauna marines, amb les excepcions de la presa de mostres de flora i fauna marines amb finalitats científiques i de l'exercici de la pesca marítima professional de la modalitat d'arts menors, amb els arts i les limitacions següents:

a. Arts de parada (moruna o solta) al punt conegut com a Clot des Moro.

b. Jonquillera, entre l'1 de gener i el 30 d'abril.

3. Les condicions de busseig col·lectiu es recullen a l'annex 2.

Article 8

Zona especial de busseig de les illes Malgrats

1 . Dins la Reserva Marina de les illes del Toro i de les Malgrats s'estableix una zona especial de busseig en el perímetre marí de les Illes Malgrats i dels Conills, definida pels límits geogràfics següents:

— Límit occidental: línia entre els punts geogràfics 39º 30,291' N / 2º 27,374' E (Punta de na Foradada) i 39º 29,803' N / 2º 26,627' E.

— Límit sud: línia entre els punts geogràfics 39º 29,803' N / 2º 26,627' E i 39º 29,554' N / 2º 26,877' E.

— Límit oriental: línia entre el punt geogràfic 39º 29,554' N / 2º 26,877' E i 39º 29,933' N / 2º 27,565' E (cap Negret).

2. Dins aquesta zona especial de busseig, hi queda prohibida tota classe de pesca marítima i d'extracció de flora i fauna marines, amb les excepcions següents:

a) L'exercici de la pesca marítima professional de la modalitat d'arts menors, amb els arts, ormejos i limitacions següents:

- Arts de parada (moruna o solta) al punt conegut com a Racó de s'Almadrava.

- Jonquillera, entre l'1 de gener i el 30 d'abril.

b) L'exercici de la pesca marítima recreativa des d'embarcació, amb els següents ormejos i condicions:

- Potera per a cefalòpodes, entre l'1 d'octubre i el 31 de desembre.

- Volantí des d'embarcació, entre l'1 d'octubre i el 30 d'abril.

c) L'exercici de la pesca marítima recreativa des de terra amb canya amb un màxim d'una canya per pescador, entre l'1 de gener i el 30 d'abril. Queda prohibida la pesca des dels illots.

d) La presa de mostres de flora i fauna marines amb finalitats científiques.

3. Les condicions de busseig col·lectiu es recullen a l'annex 3.

Article 9

Comissió de seguiment

1. D'acord amb l'article 8.7 de la Llei 6/2013, i amb la finalitat de promoure la participació pública, la Reserva Marina ha de disposar d'una Comissió de Seguiment amb funcions informatives i consultives. Aquesta Comissió de Seguiment estarà formada pels membres següents:

  • Una persona de prestigi reconegut en la matèria, nomenada per la consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació, a proposta del director general de Pesca i Medi Marí, que la presidirà.
  • El director general de Pesca i Medi Marí, que hi actuarà de vicepresident.
  • Dos representants de la Direcció General de Pesca i Medi Marí, un o una dels quals hi actuarà com a secretari o secretària de la Comissió.
  • Un representant de la Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat.
  • U n representant de l'Ajuntament de Calvià.
  • Un representant de la Federació Balear de Confraries de Pescadors.
  • Un representant de la Confraria de Pescadors d'Andratx.
  • Un representant de la Confraria de Pescadors de Sant Pere de Palma.
  • Un representant de la Federació Balear de Pesca i Càsting.
  • Un representant dels clubs nàutics de la zona, elegit entre ells mateixos.
  • Un representant dels centres de busseig de la zona, elegit entre ells mateixos.
  • Un representant de les associacions de pescadors d'esplai de la zona, elegit entre ells mateixos.
  • Un representant del Consell Superior d'Investigacions Científiques.
  • Un representant del sector turístic de Calvià.
  • Un representant de la Societat d'Història Natural de les Balears.
  • Una persona experta designada per la consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació.

2. El règim jurídic d'organització i funcionament de la Comissió és el que preveu la legislació reguladora dels òrgans col·legiats de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

3. La composició de la Comissió de Seguiment ha de ser paritària o equilibrada en aplicació de l'article 4 de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes.

Article 10

Règim sancionador

El règim sancionador aplicable a les infraccions que disposa aquest Decret és el que estableixen els capítols I, II, III i IV del títol XII de la Llei 6/2013 i les disposicions que hi concorden.

Disposició addicional primera

Modificacions del Decret 26/2019, de 12 d'abril, pel qual s'estableix la Reserva Marina de l'Illa de l'Aire i s'hi regulen les activitats d'extracció de flora o fauna marina i les activitats subaquàtiques

1. Es modifica l'article 2 del Decret 26/2019, de 12 d'abril, pel qual s'estableix la Reserva Marina de l'Illa de l'Aire i s'hi regulen les activitats d'extracció de flora o fauna marina i les activitats subaquàtiques, que tindrà la redacció següent:

Dins la Reserva Marina de l'Illa de l'Aire s'estableix una zona especial de busseig en el perímetre marí de l'illot, definida pels punts geogràfics següents, referits al sistema geodèsic ETRS 89, sistema de coordenades geogràfiques en graus i minuts decimals:

  • 39º 48,544' N / 4º 16,178' E (Fondejador dels Esquitxos de Son Ganxo)
  • 39º 48,050' N / 4º 16,169' E (intersecció amb la línia de base recta)
  • 39º 47,830' N / 4º 16,986' E (vèrtex “I de l'Aire W” de les línies de base recta)
  • 39º 47,880' N / 4º 17,740' E (vèrtex “I. de l'Aire E” de les línies de base recta)
  • 39º 49,216' N / 4º 18,297' E (intersecció amb la línia de base recta)
  • 39º 49,224' N / 4º 17,576' E (Racó des Lleixiu)

2 . Es modifica l'article 4.3 del Decret 26/2019, de 12 d'abril, pel qual s'estableix la Reserva Marina de l'Illa de l'Aire i s'hi regulen les activitats d'extracció de flora o fauna marina i les activitats subaquàtiques, que tindrà la redacció següent:

3. Els únics ormejos permesos per a la pràctica de la pesca professional d'arts menors dins la Reserva Marina són els prevists al punt a), xarxes d'emmallament, de l'article 4.1 del Decret 41/2015, el palangró, el volantí i la potera. No obstant això, no es poden calar més de 800 metres de xarxa per embarcació i dia i el màxim diari de metres de xarxa no podrà superar els 2.400 m entre totes les embarcacions autoritzades. El període autoritzat de calament dels tremalls de malla mínima de 80 mm de llum (5 passades) és del 15 de març al 15 de maig i el dels tremalls i xarxes per a molls, de malla mínima de 50 mm de llum (8 passades) i sempre amb un temps màxim de calada de 3 hores fent primes i albes, és del 15 de setembre al 30 de novembre.

3. S'incorpora un apartat nou a l'article 4 del Decret 26/2019, de 12 d'abril, pel qual s'estableix la Reserva Marina de l'Illa de l'Aire i s'hi regulen les activitats d'extracció de flora o fauna marina i les activitats subaquàtiques, que tindrà la redacció següent:

5. Els períodes autoritzats de calament del palangró són del 15 de març al 15 de maig i del 15 de setembre al 30 de novembre i l'esforç màxim autoritzat és de 200 hams per embarcació i dia.

4. Es modifica l'article 7.5 del Decret 26/2019, de 12 d'abril, pel qual s'estableix la Reserva Marina de l'Illa de l'Aire i s'hi regulen les activitats d'extracció de flora o fauna marina i les activitats subaquàtiques, que tindrà la redacció següent:

5. Per a la realització del control d'activitats a la Reserva Marina, els encarregats de dur-lo a terme poden obtenir imatges, tant fotografies com filmacions, per mitjà de càmeres fixes o mòbils així com de drons aeris o submarins. Aquestes filmacions seran emprades, si escau, com a mitjà de prova o per al seguiment de la Reserva Marina.

Disposició addicional segona

Modificacions del Decret 41/2015, de 22 de maig, pel qual es regulen les activitats d'extracció de flora o fauna marina i les activitats subaquàtiques a les reserves marines de les aigües interiors del litoral de les Illes Balears

1. S'incorpora un nou apartat a l'article 3 del Decret 41/2015, de 22 de maig, pel qual es regulen les activitats d'extracció de flora o fauna marina i les activitats subaquàtiques a les reserves marines de les aigües interiors del litoral de les Illes Balears, que tindrà la redacció següent:

4. El director general de Pesca i Medi Marí podrà autoritzar la incorporació provisional als censos d'embarcacions professionals d'arts menors, en els supòsits de substitució d'una embarcació que pertanyi a una confraria o tingui el port base en l'àmbit territorial de la reserva marina, per un altre, de nova construcció o no.

2. S'incorpora un nou apartat a l'article 5 del Decret 41/2015, de 22 de maig, pel qual es regulen les activitats d'extracció de flora o fauna marina i les activitats subaquàtiques a les reserves marines de les aigües interiors del litoral de les Illes Balears, que tindrà la redacció següent:

4. Per a la pràctica de la pesca recreativa des d'embarcació, s'ha de sol·licitar una llicència específica, que la Direcció General de Pesca i Medi Marí ha de lliurar o renovar cada tres anys. Aquesta llicència podrà obtenir-se de forma simultània per a més d'una reserva m arina quan la distància entre les reserves sigui inferior a les 15 milles nàutiques.

Disposició derogatòria única

Normativa derogada

Queden derogades:

  • L'Ordre de la consellera d'Agricultura i Pesca, de 28 de maig de 2004, per la qual s'estableix la Reserva Marina de l'Illa del Toro, compresa entre es Clot des Moro, l'Illa del Toro i Cala Refeubetx, i es regulen les activitats a desenvolupar-hi.
  • L'Ordre de la consellera d'Agricultura i Pesca, de 15 de juny de 2004, per la qual s'estableix la Reserva Marina de les Illes Malgrats i es regulen les activitats a desenvolupar-hi.
  • L'Ordre de la consellera d'Agricultura i Pesca, de 12 de novembre de 2004, per la qual es crea la Comissió de seguiment de les reserves marines de l'Illa del Toro i de les Illes Malgrats.

Disposició final primera

Desplegament normatiu

S'autoritza la persona titular de la Conselleria competent en matèria de Pesca per dictar les disposicions necessàries per desplegar aquest Decret.

Disposició final segona

Entrada en vigor

Aquest Decret entra en vigor l'endemà de la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 5 de setembre de 2022

 

La presidenta

La consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació

Francesca Lluch Armengol i Socias

María Asunción Jacoba Pía de la Concha García-Mauriño

 

 

ANNEX 1 Cartografia

 

ANNEX 2 Condicions reguladores del busseig recreatiu col·lectiu amb escafandre autònom a la Zona especial de busseig de l'illa del Toro

1.- Les immersions a la Zona especial de busseig de l'illa del Toro només es podran realitzar a 6 punts concrets, amb les coordenades següents:

- Punt 1: Cala Rafalbeig (39º 27,126' N / 2º 28,815' E)

- Punt 2: Al llevant de es Munt de Pedres (39º 27,904' N / 2º 28,540' E)

- Punt 3: Llevant interior de l'illa del Toro (39º 27,747' N / 2º 28,362' E)

- Punt 4: Llevant exterior de l'illa del Toro (39º 27,707' N / 2º 28,311' E)

- Punt 5: Ponent interior de l'illa del Toro (39º 27,750' N / 2º 28,275' E)

- Punt 6: Ponent exterior de l'illa del Toro (39º 27,770' N / 2º 28,290' E)

Aquests punts hauran de ser abalisats convenientment amb tècniques de mínim impacte sobre les comunitats bentòniques.

2.- Cadascun d'aquest punts podrà ser visitat quatre vegades al dia i per un màxim de 12 submarinistes per visita. El nombre màxim d'immersions diàries realitzades a la zona no podrà superar en cap cas les 290 persones, ni mai hi podrà haver més de 48 persones bussejant simultàniament a l'entorn immediat a l'illot del Toro (boies 3, 4, 5 i 6).

3.- De forma puntual, i havent-ho notificat prèviament a la Direcció General de Pesca i Medi Marí, es podran realitzar tasques formatives (escola de busseig) en àrees costaneres properes al Clot des Moro o a cala Rafalbeig.

 

ANNEX 3 Condicions reguladores del busseig recreatiu col·lectiu amb escafandre autònom a la Zona especial de busseig de les illes Malgrats

1.- Les immersions a la Zona especial de busseig de les illes Malgrats només es podran realitzar a 4 punts concrets, amb les coordenades següents:

- Punt 1: Costa sud-est de l'illa des Malgrat (39º 29,789' N / 2º 27,043' E)

- Punt 2: Extrem sud-oest de l'illa des Malgrat (39º 29,746' N / 2º 26,834' E)

- Punt 3: Costa oest de l'illa des Malgrat (39º 29,925' N / 2º 26,964' E)

- Punt 4: Caló de l'Olla (39º 30,066' N / 2º 27,202' E)

Aquests punts hauran de ser abalisats convenientment amb tècniques de mínim impacte sobre les comunitats bentòniques.

2.- Cadascun d'aquest punts podrà ser visitat quatre vegades al dia i per un màxim de 12 submarinistes per visita. El nombre màxim d'immersions diàries realitzades a la zona no podrà superar en cap cas les 192 persones.

3.- De forma puntual, i havent-ho notificat prèviament a la Direcció General de Pesca i Medi Marí, es podran realitzar tasques formatives (escola de busseig) en la cala de Ses Pedretes.