Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

CONSELL INSULAR DE FORMENTERA

Núm. 451989
Aprovació definitiva de l’ordenança sancionadora de la venda ambulant no autoritzada a l’illa de Formentera

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Havent transcorregut trenta (30) dies hàbils d'exposició al públic de l'expedient relatiu a l'aprovació de l'Ordenança sancionadora de la venda ambulant no autoritzada a l'illa de Formentera, el Consell Insular de Formentera, en sessió ordinària del Ple celebrada el 29 de juliol de 2022 va considerar aprovar-la definitivament (elevació a definitiu del text aprovat inicialment, tot incorporant els suggeriments de l'IBdona que no afecten al fons), tot això segons acord de Ple de la corporació de data 29 d'abril de 2022, on s'aprovà inicialment, i es procedeix a la publicació íntegra al BOIB, al Tauler d'anuncis i a la pàgina web del Consell Insular de Formentera, als efectes de la seva entrada en vigor, tot de conformitat amb la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears. El text de la qual es el següent:

“ORDENANÇA SANCIONADORA DE LA VENDA AMBULANT NO AUTORITZADA A L'ILLA DE FORMENTERA

PREÀMBUL

El Consell Insular de Formentera té la competència en matèria de venda ambulant, segons el que estableix l'article 25.2.i) de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local, i l'article 29.2.o) i v) de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears. El capítol IV de la Llei 11/2014, de 15 d'octubre, de comerç de les Illes Balears, fa referència a la venda ambulant, i estableix en l'article 48 que la venda ambulant només es pot exercir amb l'autorització prèvia dels ajuntaments, els quals n'han d'establir el procediment de concessió, que ha de respectar el règim de concurrència competitiva i ha de garantir la transparència, la imparcialitat i la publicitat adequades del procés de concessió. Així, s'entén que la venda ambulant a les platges de Formentera, o en qualsevol altre lloc, sense autorització prèvia per part del Consell Insular de Formentera, està prohibida. Quant al règim jurídic aplicable a aquesta mena de comerç, ja s'estableix també en l'article 47 de la ja citada Llei 11/2014, de 15 d'octubre, fent referència a aquesta llei, i a la Llei 7/1996, de 15 de gener, d'ordenació del comerç menudista, sense perjudici de la normativa en matèria de defensa de les persones consumidores i usuàries, i de protecció de la salut pública i la seguretat alimentària. També és d'aplicació l'article 186 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, que en el seu apartat 3 fa referència a: “3. Tret que existeixi una previsió legal diferent en la llei sectorial aplicable per raó de la matèria, les multes per infraccions d'ordenances locals no poden excedir de les següents quanties: infraccions lleus, fins a 750 euros; greus, fins a 1.500 euros; i molt greus, fins a 3.000 euros”. Així, com la Llei de comerç de les Illes Balears, ja estableix uns imports superiors per a les infraccions greus com és el cas de la venda ambulant que es regula en aquesta ordenança, s'aplica aquesta última.

Article 1 Fonaments de la regulació

Les conductes tipificades com a infracció en la present ordenança es fonamenten en la protecció de la salubritat, l'ús racional i ordenat de la via pública, i la salvaguarda de la seguretat pública, a més, si és el cas, de la protecció de les propietats industrial i intel·lectual, la competència lleial en l'economia de mercat i els drets de les persones consumidores i usuàries.

Article 2 Normes de conducta

1. Està prohibida la venda ambulant en l'espai públic, de qualsevol mena d'aliments, begudes i altres productes o serveis, en qualsevol platja de Formentera o espai públic, excepte les autoritzacions específiques atorgades pel Consell Insular de Formentera.

2. Queda prohibit col·laborar en l'espai públic amb els venedors i les venedores ambulants no autoritzats, amb accions com facilitar, guardar, vigilar el gènere o alertar sobre la presència dels agents de l'autoritat.

3. Les persones o entitats organitzadores de qualsevol acte públic, reunió, activitat cultural, lúdica, festiva, esportiva o de qualsevol altra índole vetlaran perquè durant la celebració no es produeixin les conductes descrites en els apartats anteriors. Si amb motiu de qualsevol d'aquests actes es realitzen les conductes descrites en els apartats anteriors, les persones o entitats organitzadores dels actes ho comunicaran immediatament als agents de l'autoritat de l'illa de Formentera.

 

Article 3 Règim de sancions

Les conductes prohibides en l'article anterior són constitutives d'infracció greu, segons el que estableix la Llei 11/2014 de comerç de les Illes Balears, i seran sancionades amb una multa de 1.600 €.

Article 4 Procediment d'actuació

Les persones a les quals es lliuri una acta de denúncia per part de la Policia Local de Formentera disposaran d'un termini màxim de set dies naturals, a comptar des de l'endemà d'aquest lliurament, per pagar la multa. Es beneficiaran d'un descompte del 50 %, i podran recuperar el material requisat, prèvia presentació d'una factura, la qual haurà de reflectir, entre altres aspectes, que s'ha realitzat el procés legal d'importació establert a la Unió Europea. Això serà aplicable una sola vegada a l'any natural, és a dir, si en el mateix any natural la persona té més d'una multa, només s'aplicarà el que es disposa anteriorment per a la primera. A partir de la segona acta de denúncia, la persona no disposarà ni de l'opció del descompte ni de la de recuperar el material en aquest termini màxim de set dies naturals, i se n'incoarà directament l'expedient sancionador per part del Consell Insular de Formentera.

Una vegada incoat el procediment sancionador pertinent, serà aplicable el que estableix l'article 67.3 de la Llei de comerç de les Illes Balears, en relació amb la graduació de sancions. Així, el pagament voluntari de la sanció resultant de la comissió de la infracció imposada suposarà el següent:

a) El pagament voluntari que es faci efectiu abans de la proposta de resolució de la sanció imposada determinarà una reducció del 50 % de l'import fixat en la resolució d'inici del procediment, i s'ha de pagar en el termini de quinze dies que es comptaran des de l'endemà de la notificació de la resolució d'inici.

b) El pagament voluntari que es faci efectiu abans de la resolució que posi fi al procediment sancionador determinarà una reducció del 25 % de l'import fixat en el procediment, i s'ha de pagar en el termini de deu dies que es comptaran des de l'endemà de la notificació de la proposta de resolució.

Article 5 Intervencions específiques

1.En els supòsits recollits en els articles anteriors, quan es tracti d'articles peribles, els agents de l'autoritat retiraran i destruiran el gènere immediatament després de la requisa, la qual cosa implica la impossibilitat de retornar-lo.

2.La resta dels béns intervinguts quedaran dipositats en les dependències municipals de la Policia Local de Formentera, a la disposició de la persona denunciada, que podrà retirar-los amb el pagament previ de la corresponent sanció i suficient justificació, és a dir, amb la presentació de la factura de compra dels béns, que podrà realitzar-se en les dependències policials; tot això segons el que estableix l'article 4 d'aquesta ordenança. Si transcorregut el termini establert des de la intervenció dels béns, no han set retirats per la persona denunciada, seran destruïts o lliurats a associacions sense ànim de lucre, i conseqüentment ja no podran ser retornats. Tot l'anterior, sense perjudici de l'obligació del pagament de la multa corresponent.

3.Quan les conductes tipificades en aquesta ordenança puguin ser constitutives d'il·lícit penal, els agents de l'autoritat ho posaran en coneixement de l'autoritat judicial competent, sense perjudici de la continuació del corresponent expedient sancionador.

Article 6 Vigència i entrada en vigor

Aquesta ordenança municipal, serà aplicable a partir de l'endemà de la publicació íntegra del text en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB), segons el que estableix l'article 103, en relació amb l'article 113, de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears. També es publicarà en la web del Consell Insular de Formentera www.consellinsulardeformentera.cat, i en el tauler d'anuncis de l'Oficina d'Atenció Ciutadana (OAC) del Consell Insular de Formentera.”

 

Formentera, 5 d'agost de 2022

La presidenta del Consell Insular de Formentera Ana Juan Torres