Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MODEL ECONÒMIC, TURISME I TREBALL

Núm. 459706
Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball per la qual es disposa la inscripció i dipòsit en el Registre de Convenis Col·lectius de les Illes Balears del certificat de l’Acord de la Comissió Negociadora del Conveni col·lectiu per al personal laboral del Consell Insular d’Eivissa i la seva publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (codi de conveni 07000202011984)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

1. El 20 de maig de 2022, la Comissió Negociadora del Conveni col·lectiu per al personal laboral del Consell Insular d'Eivissa aprovà la modificació del article 11 del Conveni col·lectiu de la qual cosa se n'aixecà la corresponent acta de sessió.

2. L'1 de juliol de 2022, Maria Prats Serra, en representació de la Comissió Negociadora del Conveni col·lectiu, sol·licità el registre, el dipòsit i la publicació del l'acta esmentada.

Fonaments de dret

1. L'article 90.3 del text refós de la Llei de l'Estatut dels treballadors, aprovat pel Reial decret legislatiu 2/2015, de 23 d'octubre.

2. El Reial decret 713/2010, de 28 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis i acords col·lectius de treball.

3. L'article 45 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les Administracions Públiques.

Per tot això, dict la següent

Resolució

1. Inscriure i dipositar el certificat de l'acord de la Comissió negociadora del Conveni col·lectiu per al personal laboral del Consell Insular d'Eivissa, en la qual s'acorda la modificació del article 11 del Conveni col·lectiu, en el Registre de Convenis Col·lectius de les Illes Balears.

2. Notificar aquesta Resolució a la persona interessada.

3. Fer constar que la versió catalana del text és l'original signada pels membres de la Comissió Negociadora i que la versió castellana és la seva traducció.

4. Publicar el Conveni en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 10 d'agost de 2022

El secretari general Jaime Colom Adrover Per delegació del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball i per suplència de la Directora General de Treball i Salut Laboral (BOIB 97/2019)

 

El dia 20 de maig de 2022 el Comitè d'Empresa i el Consell Insular d'Eivissa varen arribar a un acord per modificar el Conveni col·lectiu per al personal laboral del Consell Insular d'Eivissa.

En data 26 de maig de 2022 la tècnica d'administració general del Servei de Recursos Humans va emetre informes favorables a l'acord adoptat.

El cap de servei del Servei de Recursos Humans ha emès, en data d'avui, el següent informe proposta favorable, del qual no es transcriu la part de la proposta per ser idèntica a la proposta de la Consellera al Ple:

«Assumpte: modificació del Conveni col·lectiu per al personal laboral del Consell Insular d'Eivissa

INFORME PROPOSTA

Antecedents

Durant aquests dos darrers anys les contractacions de personal assistencial han augmentat considerablement a causa de la pandèmia de la Covid-19 i resulta cada cop més complicat trobar personal disponible de les borses de feina per poder cobrir els serveis.

Aquesta falta constant de personal treballador obliga a renovar contínuament les borses de treball, però aquesta modificació no es fa amb prou rapidesa com per fer front a les necessitats de contractació. Aquest fet motiva la necessitat de sol·licitar ajuda del Servei d'Ocupació de les Illes Balears (SOIB), què té com a finalitat la planificació, gestió i coordinació de les polítiques d'ocupació.

El personal laboral d'aquesta Corporació està sotmès al règim regulador del Reial decret legislatiu 2/2015, de 23 d'octubre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de l'Estatut dels treballadors; pel que expressament determina el Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de l'Estatut bàsic de l'empleat públic, i pel Conveni col·lectiu per al personal laboral del Consell Insular d'Eivissa (BOIB núm. 131 de 19/09/2006, modificat pel BOIB núm. 64 de 28/04/2007, BOIB núm. 160 i 162 de 30/10/2012 i d'1/11/2012, BOIB núm. 170 de 17/11/2012 i BOIB núm. 95 i 117 de 2/08/2018 i 22/09/2018 respectivament).

El dia 20 de maig de 2022 es varen reunir els membres del Comitè d'empresa, senyors Mariano Riera Bussum, del sindicat UGT, senyora Sandra Garau Riera, del sindicat STEI, Gorka Gorria Berrocal, del sindicat UGT i Antonio Guasch Torres, del sindicat CSIF, membres del Comitè d'empresa, i en substitució de la consellera de Benestar Social i Recursos Humans, el senyor Mariano Juan Colomar, president en funcions, en representació del Consell Insular d'Eivissa, per prendre un acord pel que fa a la sol·licitud de col·laboració amb el Servei d'Ocupació de les Illes Balears (SOIB).

Així mateix, va acordar designar una tècnica d'administració general del Servei de Recursos Humans, per a la tramitació de la modificació, davant la Direcció General de Treball i Salut Laboral del Govern de les Illes Balears.

En data 26 de maig la tècnica d'administració general del Servei de Recursos Humans va emetre informe favorable a l'aprovació de la modificació del Conveni col·lectiu del personal laboral per incloure un apartat nou a l'article 11 del Conveni.

Consideracions jurídiques

1. El règim de personal laboral de les entitats locals serà, segons l'article 177.2 del Text refós de les disposicions legals vigents en matèria de règim local, aprovat per Reial decret legislatiu 781/1986, de 18 d'abril (TRRL), l'establert en les normes de dret laboral.

Així mateix, l'article 7 del text refós de la Llei de l'Estatut bàsic de l'empleat públic, aprovat per Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre (TREBEP), disposa que el personal laboral al servei de les administracions públiques es regeix, a més de per la legislació laboral i per les altres normes convencionalment aplicables, pels preceptes de l'Estatut que així ho disposin.

La negociació col·lectiva, representació i participació dels empleats públics amb contracte laboral es regirà per la legislació laboral, sense perjudici dels preceptes del capítol IV del títol III de la citada llei, que expressament els són aplicables, segons estableix l'article 32 del TREBEP.

Així l'article 83 del TRRL estableix que les organitzacions de treballadors i empresaris podran elaborar acords sobre matèries concretes. Aquests acords tindran el tractament dels convenis col·lectius.

2. L'article 37.1 del TREBEP, estableix que seran objecte de negociació, entre d'altres, les matèries referides a calendari laboral, horaris, jornades, vacances, permisos, mobilitat funcional i geogràfica, així com els criteris generals sobre la planificació estratègica dels recursos humans, en aquells aspectes que afectin condicions de treball dels empleats públics.

3. L'article 55 de l'Estatut bàsic de l'empleat públic, aprovat mitjançant Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre, disposa que tots els ciutadans tenen dret a l'accés a l'ocupació pública d'acord amb els principis constitucionals d'igualtat, mèrit i capacitat, i d'acord amb el previst amb l'Estatut i amb la resta de l'ordenament jurídic. Així mateix, estableix que es seleccionaran mitjançant procediments que garanteixin els principis constitucionals.

4. En relació als procediment a seguir per la selecció de personal temporal per atendre necessitats urgents es realitza mitjançant la constitució de borses per a la provisió temporal de llocs en l'administració local. Amb caràcter general, no existeix una regulació que resulti aplicable per la confecció de les bases que han de regir aquests procediments però, en tot cas, han de garantir el compliment dels principis constitucionals d'igualtat, mèrit i capacitat, d'acord amb el que es preveu en el TREBEP.

5. La Instrucció núm. 3/2022 de la directora del SOIB que implementa el protocol de gestió de l'oferta d'ocupació pública, estableix que el SOIB que de forma excepcional pot gestionar una oferta que constitueixi una llista de reserva per a treballs temporals amb les persones participants no seleccionades amb l'autorització de la Direcció General de Funció Pública. El procediment que estableix per poder demanar auxili al SOIB és mitjançant un certificat que acrediti de manera motivada que s'han esgotat les borses vigents de personal funcionari interí i els convenis col·lectius de personal laboral ha de permetre encomanar al SOIB el procés de difusió de l'oferta genèrica d'ocupació, per la qual cosa s'ha de presentar un certificat que acredita aquesta circumstància.

6. El Comitè d'Empresa és el màxim òrgan col·legiat i específic de negociació col·lectiva creat per determinar les condicions de treball del personal laboral del Consell Insular d'Eivissa. És l'òrgan constituït en aquesta administració per exercir les seues funcions amb relació a les matèries previstes a la legislació aplicable, sense perjudici d'aquelles altres que puguin ser objecte de negociació o consulta en unitats de negociació diferents.

7. L'article 38.3 del TREBEP estableix que els acords versaran sobre matèries competència dels òrgans de govern de les administracions públiques, i per donar-los validesa i eficàcia, els ha d'aprovar de forma expressa i formal l'òrgan competent.

L'article 87 del TRRL disposa que estan legitimats per negociar en els convenis d'empresa i d'àmbit inferior el comitè d'empresa en representació dels treballadors, i el propi empresari.

8. El Conveni col·lectiu per al personal laboral del Consell Insular d'Eivissa, en el seu article 11 estableix que el sistema d'accés a les places de la plantilla de la corporació és el legalment vigent i s'atindrà als principis d'igualtat, mèrit, capacitat i publicitat, i conforme s'estableix en la normativa sobre funció pública d'aplicació al personal laboral.

9. La potestat per formalitzar l'acord adoptat per la reunió conjunta Consell Insular d'Eivissa i Comitè d'empresa és del Ple del Consell Insular d'Eivissa, en virtut de l'establert a l'article 22 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local.

10. La consellera executiva de Benestar Social i Recursos Humans, en virtut de les atribucions que té conferides per l'article 72.d del Reglament orgànic del Consell Insular d'Eivissa (BOIB núm. 126, de 24/10/2009, modificat al BOIB núm. 136, de 18/09/2010, BOIB núm. 148, de 14/10/2010, i BOIB núm. 48, de 16/04/2016), és l'òrgan competent per proposar al Ple l'adopció dels actes oportuns relacionats amb matèries pròpies del seu departament.

La potestat per formalitzar l'acord adoptat per la reunió conjunta Consell Insular d'Eivissa i Comitè d'empresa és el Ple del Consell Insular d'Eivissa, en virtut de l'establert a l'article 22 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local.

Per tot això, inform favorablement sobre la modificació del Conveni en els termes expressats i elev a la consellera executiva del Departament de Benestar Social i Recursos Humans pe a què elevi al Ple per a la seua aprovació la següent

[...]».

Per tot l'exposat, i d'acord al que preveu l'article 72.d del Reglament orgànic del Consell Insular d'Eivissa (BOIB núm. 126, de 24/10/2009, modificat al BOIB núm. 136, de 18/09/2010, al BOIB núm. 148, de 14/10/2010, i al BOIB núm. 48, de 16/04/2016), la consellera executiva que subscriu, eleva al Ple la següent,

PROPOSTA

1. Aprovar la modificació del Conveni col·lectiu del personal laboral en el següents termes:

La introducció d'un nou apartat a l'article 11 del Conveni:

“7. Contractació de personal temporal

- La contractació de personal temporal per cobrir les vacants de la plantilla o la baixa temporal del personal treballador es farà mitjançant les borses que s'hagin format dels processos selectius per la selecció de personal fix o de borses específiques que s'hagin confeccionat per a la selecció de personal temporal.

En cas d'exhauriment o d'inexistència d'una borsa de treball es pot contractar mitjançant oferta genèrica al Servei Públic d'Ocupació. Excepcionalment, i de manera motivada, es podrà contractar nominativament, per raons d'urgència, mitjançant el Servei Públic d'Ocupació, quan es prevegi que la contractació tengui una durada igual o inferior a seixanta dies o una durada superior si la modalitat del contracte ho permet. D'aquestes contractacions, sempre se n'ha d'informar el Comitè d'Empresa.”

2. Presentar davant l'autoritat competent en matèria laboral, als efectes del seu registre i publicació al Butlletí Oficial de les Illes Balears, per la persona designada a l'efecte, la tècnica d'Administració General del Servei de Recursos Humans, Maria Nieves Prats Serra.