Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE FORMENTERA

Núm. 459643
Conveni de col·laboració amb l’Institut Balear d’Estudis en Arqueologia Marítima (IBEAM) per dur a terme la segona fase de la Carta arqueològica subaquàtica de Formentera

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

De conformitat amb allò previst a l'article 48 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, del règim jurídic del sector públic, es fa públic el següent conveni:

Conveni de col·laboració amb l'Institut Balear d'Estudis en Arqueologia Marítima (IBEAM) per dur a terme la segona fase de la Carta arqueològica subaquàtica de Formentera

Parts

D'una banda, Ana Juan Torres, presidenta del Consell Insular de Formentera, qui actua en nom i representació d'aquesta Institució, amb CIF núm. P0702400C i amb domicili social a la plaça de la Constitució núm. 1, de Sant Francesc, en virtut de l'acord del Ple del Consell Insular de Formentera de 15 d'octubre de 2021, d'acord amb l'article 136 del Reglament Orgànic del Consell Insular de Formentera (ROC), els articles 34 i 41.3 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local, de la Llei orgànica 5/1985, de 19 de juny, de règim electoral general i l'article 9 de la Llei 8/2000, de 27 d'octubre, de consells insulars.

I d'altra, Enrique Aragón Núñez, president de l'Institut Balear d'Estudis en Arqueologia Marítima (en endavant, IBEAM), associació amb CIF núm. G57897308 i domicili a efectes de notificació al c/ de Soló, 2 1r B de Palma (Mallorca), CP 07014.

Antecedents

1. El Consell Insular de Formentera exerceix competències en matèria de patrimoni arqueològic, en virtut de l'article 70.6 de la Llei Orgànica 1/2007, de 28 de febrer, de reforma de l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears.

2. El Pla Insular de Gestió del Patrimoni Cultural de Formentera de 2022-2023, aprovat inicialment en sessió del Ple del Consell Insular de Formentera de 29 d'abril de 2022 (BOIB núm. 62/2022, de 12 de maig) i definitivament en sessió de 30 de juny de 2022, inclou l'elaboració de la segona fase de la Carta arqueològica subaquàtica (actuació 1.2.3), la qual es considera necessària per continuar les tasques de localització i documentació del patrimoni subaquàtic de Formentera.

3. El Pla estratègic de subvencions del Consell Insular de Formentera per al període 2022 i el primer semestre de 2023, aprovat per acord del Ple del Consell de 25 de febrer de 2022 (BOIB núm. 36/2022, de 12 de març), preveu una subvenció nominativa a favor de l'IBEAM per impulsar la investigació sobre el patrimoni cultural subaquàtic de Formentera (actuació 14 de l'article 8).

4. L'IBEAM, d'acord amb els seus estatuts, és una associació sense ànim de lucre que té per finalitats investigar, protegir i difondre el patrimoni cultural marítim de les Illes Balears.

5. El Consell Insular de Formentera no compta en aquests moments amb els mitjans tècnics, humans ni econòmics per assumir de manera íntegra l'execució de la segona fase de la Carta arqueològica subaquàtica, mentre que una col·laboració amb l'IBEAM, que es finança amb fons propis, amb aportacions d'altres administracions i de patrocinadors privats, faria possible ampliar la Carta arqueològica subaquàtica de Formentera, un document que és clau per a la gestió del patrimoni arqueològic submergit.

Les dues parts ens reconeixem mútuament la capacitat legal necessària per formalitzar aquest Conveni, d'acord amb les següents

Clàusules

1. L'objecte d'aquest conveni és establir els termes i les condicions de col·laboració entre el Consell Insular de Formentera i l'IBEAM per dur a terme la segona fase de la Carta arqueològica subaquàtica de Formentera.

2. El Consell Insular de Formentera, com a institució competent en matèria de patrimoni històric i alhora promotora del document, és el titular de la Carta arqueològica subaquàtica de Formentera. No obstant això, els autors intel·lectuals del projecte podran utilitzar la informació obtinguda per a finalitats de recerca científica i de docència, sempre fent constar el Consell Insular de Formentera com a promotor.

3. L'IBEAM desenvoluparà les seues tasques d'acord amb les següents línies d'actuació:

  1.  Localització i documentació dels jaciments arqueològics subaquàtics situats al fons marí de les aigües interiors de Formentera, especialment aquells que es trobin a gran profunditat i afectats per activitats humanes, com és el cas de la pesca d'arrossegament.  
  2.  Inspecció periòdica de jaciments arqueològics subaquàtics localitzats anteriorment.  
  3.  Continuació de les feines de recopilació d'informació procedent de bibliografia i de documents d'arxiu, i oral per mitjà d'entrevistes a persones que puguin facilitar informació sobre jaciments arqueològics subaquàtics o materials arqueològics extrets del fons marí.  
  4.  Incorporació de les noves informacions recopilades a la base de dades i al Sistema d'informació geogràfica (SIG) elaborat durant la primera fase de la Carta arqueològica subaquàtica de Formentera.  
  5.  Realització d'activitats de difusió i conscienciació sobre el patrimoni cultural subaquàtic i desenvolupament de la campanya SOS Patrimoni.  
  6.  Execució de mesures de preservació, salvaguarda i conservació preventiva puntuals en jaciments o elements pertanyents a jaciments arqueològics subaquàtics.  

4. Amb aquesta finalitat, l'IBEAM presentarà la documentació necessària perquè el Consell pugui autoritzar les actuacions com a intervenció arqueològica programada, així com els informes i memòries que se'n derivin, d'acord amb el que estableix el Decret 14/2011, de 25 de febrer, pel qual s'aprova el reglament d'intervencions arqueològiques i paleontològiques de les Illes Balears.  

5. Per la seua banda, el Consell Insular de Formentera assumirà les següents obligacions:  

  1.  Compensar l'IBEAM amb la quantitat de 9.000 € per les despeses que li suposen el compliment de les tasques compreses en aquest conveni de col·laboració, sense perjudici del finançament que pugui obtenir d'altres administracions o de patrocinadors privats  
  2.  Tramitar i aprovar els nous convenis que resultin necessaris, una vegada finalitzada la vigència d'aquest, per garantir formalment la col·laboració entre el Consell i l'IBEAM mentre duri la intervenció arqueològica programada, segons el projecte presentat i sempre d'acord amb les terminis màxims prevists l'article 12.3 del Decret 14/2011, de 25 de febrer, pel qual s'aprova el reglament d'intervencions arqueològiques i paleontològiques de les Illes Balears.  
  3.  Tramitar les actuacions que requereixin autorització, d'acord amb el amb el que estableix el Decret 14/2011, de 25 de febrer, pel qual s'aprova el reglament d'intervencions arqueològiques i paleontològiques de les Illes Balears  
  4.  Facilitar a l'IBEAM tota la informació i documentació necessària per al desenvolupament de les tasques compreses en aquest conveni de col·laboració  
  5.  Facilitar a l'IBEAM l'ús, subjecte a la seua disponibilitat, de les instal·lacions que són propietat o que gestiona el Consell Insular de Formentera  
  6.  Promocionar i recolzar institucionalment les activitats que l'IBEAM dugui a terme en el marc del present conveni  

6. Per tal de garantir la salvaguarda del patrimoni arqueològic subaquàtic i evitar actuacions d'espoli, l'accés a la informació completa de localització i descripció detallada dels jaciments arqueològics localitzats quedarà restringida exclusivament al Consell Insular de Formentera i a aquells especialistes que, amb finalitat de recerca científica, justifiquin la necessitat de consultar-la.  

7. El pagament de l'ajuda que atorgui el Consell Insular de Formentera s'articularà en dos pagaments anuals:  

  1.  El primer pagament, d'un màxim de 4.500,00 €, quan l'IBEAM presenti la justificació del 50% de la despesa prevista en aquest conveni.
  2.  El segon pagament, també d'un màxim de 4.500,00 €, s'efectuarà una vegada justificada el 100% de la despesa, abans del 31 de desembre de 2022.

8. La data màxima de justificació total de la subvenció serà el dia 31 de desembre de 2022 i la documentació que s'haurà d'aportar és la següent:

a. Acreditació d'estar al corrent de pagament de totes les obligacions tributàries i davant de la seguretat social, o autorització en favor del CIF, perquè pugui sol·licitar els certificats necessaris davant el Ministeri d'Economia i Hisenda i el Departament d'Economia i Hisenda de la Comunitat Autònoma Balear.  

b. Pressupost d'ingressos i despeses realitzades, en el que s'haurà d'incloure el compte justificatiu de despeses que de conformitat al que estableix l'article 72 del Reial Decret 887/2006, de 21 de juliol, pel que s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, General de Subvencions, contindrà la documentació següent:  

  • Una relació classificada de les despeses, amb identificació del creditor i del document acreditatiu de la despesa, la seva data d'emissió, el seu import i la seva data de pagament.  
  • Les factures o documents de valor probatori equivalent en el tràfic jurídic mercantil o amb eficàcia administrativa incorporats en la relació a què es fa referència en el paràgraf anterior i la documentació acreditativa del pagament.  
  • Una relació detallada d'altres ingressos o subvencions amb indicació del seu import i la seva procedència.  

9. S'estableix l'obligació de reintegrar els fons en el supòsit d'incompliment dels requisits i obligacions establertes per a la concessió i, en tot cas, en els supòsits regulats en l'article 44 del Decret Legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, text refós de la llei de subvencions de les Illes Balears.  

10. Aquest conveni entrarà en vigor el dia de la seua signatura, tendrà efectes fins al 31 de desembre de 2022, inclourà les actuacions realitzades entre l'1 de gener i el 31 de desembre de 2022.  

11. El conveni s'extingirà per expiració del temps convingut en la clàusula 10, o bé per alguna de les causes següents:  

a. Pel mutu acord de les parts, que s'ha de formalitzar per escrit.  

b. Per denúncia d'alguna de les parts, formalitzada també per escrit, amb una antelació mínima de 15 dies.  

c. Per l'incompliment greu i/o manifest de les obligacions d'una de les parts signants del conveni.  

d. Per la impossibilitat sobrevinguda, legal o material, de poder dur a terme l'objecte del conveni.  

12. Aquest conveni té naturalesa administrativa i constitueix l'instrument a través del qual es canalitza una subvenció pel procediment de concessió directa previst a l'article 7.1 c) del Decret Legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, text refós de la llei de subvencions de les Illes Balears, i en l'article 22.2 c) de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, perquè s'acrediten raons d'interès públic, social, econòmic o humanitari que dificulten la seua convocatòria pública, d'acord amb els informes que consten a l'àrea de Patrimoni del Consell Insular de Formentera.

13. En el no previst en el present conveni, caldrà ajustar-se al que disposen les bases d'execució del pressupost general del Consell Insular de Formentera per al 2022, al Decret Legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, text refós de la Llei de Subvencions de les Illes Balears, a la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions i al Reial Decret 887/2006, de 21 de juliol, pel que s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions, al Pla Estratègic de Subvencions per al 2022 i primer semestre de 2023, aprovat inicialment pel Ple de 25 de febrer de 2022 i publicat al BOIB número 36, de 12 de març de 2022 d'acord amb el que estableix l'article 8 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions, i els articles 10 i següents del seu Reglament, així com, atès l'establert a l'article 6 i concordants del Decret Legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de Subvencions, aplicable a les Illes Balears.  

Com a mostra de conformitat, signam aquest Conveni en dos exemplars.  

Formentera, 3 d'agost de 2022  

Pel Consell Insular de Formentera                                            Per l'IBEAM

Ana Juan Torres                                                                        Enrique Aragón Núñez

(segueixen signatures)”

La qual cosa es fa pública per a general coneixement.

 

Formentera, amb la data de la signatura electrònica (16 d'agost de 2022)

La presidenta del Consell Insular de Formentera Ana Juan Torres