Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE FELANITX

Núm. 459422
Aprovació definitiva de l’Ordenança reguladora de les contraprestacions econòmiques per la prestació del servei públic de proveïment d’aigua potable a la zona costanera del terme municipal de Felanitx

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Expedient 91/2022

A la sessió ordinària de l'Ajuntament Ple de dia 11 de juliol de 2022, es va adoptar, entre altres, el següent ACORD que en la seva part dispositiva diu:

«Primer. Tenir en compte les recomanacions pel que fa al llenguatge emprat en la proposta normativa presentades per l'Institut Balear de la Dona i que consten a l'informe d'impacte de gènere de dia 22 de juny de 2022.

Segon. Aprovar definitivament l'Ordenança reguladora de les contraprestacions econòmiques per la prestació del servei públic de proveïment d'aigua potable a la zona costanera del terme municipal de Felanitx en els mateixos termes que es redacta a l'expedient. (Annex. Ordenança tarifes aigua potable zona costanera (Incorporades recomanacions IBD)

Tercer. Publicar íntegrament el present acord, juntament amb el text de l'ordenança, en el BOIB en forma legal.»

Recursos.

Contra l'aprovació definitiva de l'esmentada Ordenança es pot interposar recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptats des del dia de la present publicació, d'acord amb el disposat en els articles 10.1.b i 46.1 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

Consulta i informació de l'expedient.

L'expedient se pot consultar en el departament de Secretaria de l'Ajuntament de Felanitx, amb cita prèvia, de dilluns a divendres, de les 9:00 h fins a les 14:00 h, excepte festius. Per obtenir informació de l'expedient es podran utilitzar els mitjans (direcció postal, telèfon i fax) que s'indiquen a continuació: Ajuntament de Felanitx, Plaça de la Constitució núm. 1 07200 Felanitx (Illes Balears) - Telèfon 971580051 - Fax 971583271

 

Felanitx, 16 d'agost de 2022

El batle Jaume Monserrat Vaquer

 

ANNEX «ORDENANÇA REGULADORA DE LES CONTRAPRESTACIONS ECONÒMIQUES PER LA PRESTACIÓ DEL SERVEI PÚBLIC DE PROVEÏMENT D'AIGUA POTABLE A LA ZONA COSTANERA DEL TERME MUNICIPAL DE FELANITX

Preàmbul

L'Ajuntament de Felanitx, d'acord amb l'article 25 i 26 de la Llei 7/1985 de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local, porta a terme la prestació del servei d'abastament domiciliari d'aigua potable, servei que en l'actualitat es gestiona de forma indirecta, d'acord amb l'article 85.2.B) de la Llei 7/1985 de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local.

La Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic, per la qual es traslladen a l'ordenament jurídic espanyol les directives del Parlament Europeu i del Consell 2014/23/UE i 2014/24/UE, de 26 de febrer de 2014, estableix un conjunt de modificacions d'àmbit fiscal i tributari que afecten –entre d'altres- a la naturalesa de les contraprestacions econòmiques derivades de la prestació de servei públic de proveïment domiciliari d'aigua potable.

De conformitat amb la disposició addicional quaranta-tresena de dita llei, “Les contraprestacions econòmiques establertes coactivament que es percebin per l'explotació d'obres públiques o la prestació de serveis públics, de manera directa mitjançant personificació privada o gestió indirecta, tenen la condició de prestacions patrimonials de caràcter públic no tributari d'acord amb el que preveu l'article 31.3 de la Constitució

Cal assenyalar que d'acord amb l'article 20.6 del Reial Decret legislatiu 2/2004, de 5 de març pel qual s'aprova el text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, en la seva nova redacció donada per la Disposició final dotzena de la Llei 9/2017, de 8 de novembre, les contraprestacions econòmiques a què es refereix aquest apartat (20.6.t i r) es regularan mitjançant ordenança. Durant el procediment d'aprovació d'aquesta ordenança les entitats locals han de sol·licitar informe preceptiu d'aquelles administracions públiques a les quals l'ordenament jurídic els atribuís alguna facultat d'intervenció sobre aquestes.

L'articulat de l'ordenança recull el règim jurídic de les esmentades prestacions, que estableix les actuacions subjectes a tarifació, la seva quantificació, les persones obligades al pagament de tarifes, la meritació i forma de pagament de les tarifes i el procediment de gestió o cobrament.

Article 1 Objecte i àmbit d'aplicació

L'objecte d'aquesta ordenança és la regulació de les tarifes a satisfer per les persones abonades al servei d'abastament domiciliari d'aigua potable del municipi de Felanitx que es troben dins de l'àmbit territorial on presta el servei l'entitat concessionària EDAM, SL.

Aquest àmbit territorial afecta a la zona costanera del terme municipal de Felanitx (Portocolom, Cala Ferrera).

Article 2 Naturalesa de les tarifes

Les tarifes i altres drets econòmics per la prestació dels serveis de proveïment d'aigua o per la realització d'obres i activitats connexes a aquests, tenen la condició de prestacions patrimonials de caràcter públic no tributari d'acord amb l'article 20.6 del text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, aprovat mitjançant Reial Decret legislatiu 2/2004, de 5 de marc, en redacció donada per Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic.

Article 3 Fet imposable

Constitueix el fet imposable de la contraprestació econòmica la prestació de servei públic de proveïment domiciliari d'aigua potable, que comprèn:

  • La prestació del servei de proveïment d'aigua a domicili, el qual inclou la captació, tractament i conducció d'aigües potables fins als punts de connexió amb les instal·lacions interiors dels abonats, amb independència que es faci un ús efectiu d'aigua pels abonats o es limiti únicament a la disponibilitat d'aigua.
  • Connexió d'escomeses des de les instal·lacions interiors dels abonats fins a les xarxes de distribució d'aigua.
  • La col·locació, lloguer, utilització, manteniment i desmuntatge de comptadors i instal·lacions anàlogues.

Article 4 Base imposable i liquidable

La base liquidable vindrà determinada pel mesurament en metres cúbics del volum d'aigua subministrat en cada període impositiu, les lectures del qual han de fer els agents lectors. A la base liquidable s'inclourà com a concepte específic la tarifa per quota de servei.

Article 5 Quota

La quota de l'ingrés patrimonial regulat en aquesta ordenança es determinarà d'acord amb les tarifes contingudes en l'apartat següent.

En aquestes tarifes no es troba inclòs I'IVA.

Article 6 Tarifes

Regiran les següents tarifes per a cada tram de consum individual per calcular l'import total per període facturat:

QUOTA DE SERVEI

Habitatge unifamiliar o comunitària

2,2716

€/mes

Local comercial fins a 13 mm

7,9506

€/mes

Local comercial fins a 15mm

18,1728

€/mes

Local comercial fins a 20 mm

27,2592

€/mes

Xalet fins a 13mm

4,5432

€/mes

Xalet fins a 15mm

10,2222

€/mes

Xalet fins a 20mm

28,3950

€/mes

Serveis comunitaris

19,3086

€/mes

Solars, obres i jardins

19,3086

€/mes

Hotels, per unitat de plaça

0,4543

€/mes

Habitatges socials

0,7950

€/mes

QUOTA DE CONSUM

Habitatges, xalets, serveis comunitaris i comerç

De 0 fins a 12 m³/mes

0,4220

€/m3

Excés de 12 fins a 24 m³/mes

0,5613

€/m3

Excés de 24 fins a 50 m³/mes

0,6625

€/m3

Excés de 12 fins a 24 m³/mes

0,7258

€/m3

Excés de 100 m³/mes

0,8187

€/m3

Hotels

> de 100 m³/mes i menys de 200l/dia plaça

0,7258

€/m3

> de 100 m³/mes i entre 200 i 400 l/dia plaça

0,8187

€/m3

> de 100 m³/mes i més de 400l/dia plaça

1,1107

€/m3

Hotels amb < 100 m³/mes                                              S'aplica tarifa d'habitatges

DRETS DE CONNEXIÓ

Drets de connexió

Dotze vegades la quota servei

TARIFES DE MANTENIMENT DE COMPTADORS 

Comptadors fins a 15 mm de diàmetre

1,87

€/mes

Comptadors fins a 20 mm de diàmetre

2,62

€/mes

Comptadors fins a 25 mm de diàmetre

4,31

€/mes

Comptadors fins a 30 mm de diàmetre

6,45

€/mes

Comptadors fins a 40 mm de diàmetre

9,75

€/mes

Comptadors fins a 50 mm de diàmetre

19,57

€/mes

Comptadors fins a 65 mm de diàmetre

---

€/mes

 

Article 7 Bonificacions

Les persones abonades tenen dret de forma general a l'aplicació de la bonificació sobre l'import del cànon de sanejament d'aigües, en els termes, requisits i condicions establerts en l'article 9 del text refós de la Llei reguladora del cànon de sanejament d'aigües, aprovat per Decret Legislatiu 1/2016, de 6 de maig, de la CAIB.

Article 8 Obligats al pagament de les tarifes

Estan obligats al pagament de les tarifes, les persones físiques o jurídiques i les entitats a què es refereix l'article 35 de la Llei general tributària, que siguin titulars del contracte de subministrament i aquelles sol·licitants o destinatàries dels serveis.

Seran responsables subsidiaris i subsidiàries del pagament les persones propietàries dels immobles, les quals podran repercutir, si escau, les quotes sobre els respectius beneficiaris i beneficiàries del subministrament o serveis regulats en aquesta ordenança.

Article 9 Naixement de l'obligació de pagament

L'obligació de pagament neix quan s'iniciï la prestació de servei o la realització de l'activitat.

Es reporta la prestació patrimonial no tributària i neix l'obligació de pagament quan s'iniciï l'activitat de prestació de servei, entenent-se iniciada aquesta:

a) En el subministrament d'aigua, per l'atorgament del corresponent contracte i iniciació de subministrament.

b) En l'ús d'aparells comptadors, per la seva instal·lació i posada en funcionament.

c) En les escomeses, per la seva realització, o increment de posteriors usos, desprès de sol·licitud prèvia i, si escau, concessió de la corresponent llicència.

Article 10 Normes de gestió, liquidació ingrés i recaptació

La gestió i recaptació de les tarifes correspondrà a les empreses concessionàries o que presten el servei d'abastament domiciliari d'aigua potable.

Les quotes de servei i de consum d'aigua han de ser objecte de facturació mensual o bimestral, d'acord es detalla a continuació, mentre que la resta de les quotes ho seran en el moment de realitzar-se la prestació.

La liquidació, ingrés i recaptació de la prestació patrimonial de caràcter públic no tributari que és objecte d'aquesta Ordenança, obeirà a les següents normes:

1. Consum d'aigua: mitjançant lectura periòdica de l'aparell comptador, el consum es facturarà als preus de tarifa en rebut mensual per a hotels i serveis comunitaris; a la resta de casos, el rebut serà bimestral.

2. El pagament del rebut unificat d'aigua i quota de servei s'efectuarà preferentment mitjançant domiciliació bancària.

3. La falta de pagament per la persona abonada, podrà donar lloc a la suspensió del subministrament, en els termes assenyalats en la normativa aplicable. La seva reconnexió s'efectuarà un cop pagada per la persona abonada tot el deute pendent, així com les despeses originades pel tall i reposició. Sense perjudici de l'anterior, els rebuts impagats seran recaptats per la via administrativa de constrenyiment.

4. El cessament en el subministrament per clausura o demolició del edificis o, per desocupació dels habitatges o locals, haurà de ser comunicat per la persona interessada que sol·licitarà la corresponent baixa en el servei. En cas contrari, la persona abonada continuarà subjecte al pagament de la prestació i a les altres responsabilitats que puguin derivar-se de l'ús del servei.

5. Les persones abonades al servei estaran obligades a facilitar el pas a les persones treballadores de l'entitat concessionària a l'efecte de realitzar les corresponents lectures de comptador.

6. Les tarifes establertes en aquesta Ordenança no inclouen l'Impost sobre el Valor Afegit (IVA) que els serà aplicable en cada cas, d'acord amb la normativa vigent.

Disposició final

Aquesta Ordenança entrarà en vigor quan hagi transcorregut el termini de quinze dies hàbils que indica l'article 113 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears i quan s'hagi publicat íntegrament en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.»