Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE FORMENTERA

Núm. 445346
Aprovació de les bases i la convocatòria per a l’atorgament d’ajuts per al foment de l’ús de la llengua catalana en els àmbits del comerç, la restauració, la indústria i els serveis a Formentera

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

La Comissió de Govern del Consell Insular de Formentera, en sessió ordinària celebrada el 28 de juliol de 2022, aprovà les bases i la convocatòria per a l'atorgament d'ajuts per al foment de l'ús de la llengua catalana en els àmbits del comerç, la restauració, la indústria i els serveis a Formentera, conforme al següent acord:

“1. Aprovar les bases reguladores dels ajuts per al foment de l'ús de la llengua catalana en els àmbits del comerç, la restauració, la indústria i els serveis a Formentera, amb la redacció que consta com a annex d'aquesta proposta.

2. Aprovar la convocatòria de 2022 de concessió d'ajuts per al foment de l'ús de la llengua catalana en els àmbits del comerç, la restauració, la indústria i els serveis a Formentera.

3. Obrir un període de presentació de sol·licituds des de l'endemà de la publicació d'aquesta convocatòria al Butlletí oficial de les Illes Balears (BOIB) i fins al 15 d'octubre de 2022.

4. Establir que es podran presentar en aquesta convocatòria les actuacions realitzades entre l'1 de gener de 2021 i el 30 de setembre de 2022 que reuneixin les condicions establertes a les bases d'aquesta convocatòria.

5. Destinar un import de 4.000 € (quatre mil euros) per a la realització de les actuacions previstes en aquesta convocatòria, a càrrec de la partida pressupostària 2022 1 334 48000 01 dels pressupostos de 2022.

6. Publicar les bases i la convocatòria a la Base Nacional de Publicitat de Subvencions del Ministeri d'Hisenda i Funció Pública, al BOIB, al tauler d'anuncis i a la pàgina web del Consell Insular de Formentera.

ANNEX Bases reguladores dels ajuts per al foment de l'ús de la llengua catalana en els àmbits del comerç, la restauració, la indústria i els serveis a Formentera

Primera

Objecte i finalitat dels ajuts

Els presents ajuts s'emmarquen en la responsabilitat que té el Consell Insular de Formentera, com a institució pública de les Illes Balears, en la normalització de la llengua catalana en el seu àmbit territorial, d'acord amb els objectius que fixa el Pla estratègic de subvencions de l'any 2022 i d'acord amb els articles 4.3 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears (“Les institucions de les Illes Balears han de garantir l'ús normal i oficial dels dos idiomes, han de prendre les mesures necessàries per assegurar-ne el coneixement i han de crear les condicions que permetin arribar a la igualtat plena de les dues llengües quant als drets dels ciutadans de les Illes Balears”) i 4 de la Llei 3/1986, de normalització lingüística a les Illes Balears (“Els poders públics han d'adoptar les mesures necessàries per a fer efectius la promoció, el coneixement i l'ús normal de la llengua catalana”).

L'objecte dels ajuts és donar suport a les actuacions de foment de l'ús de la llengua catalana en els establiments, entre el seu personal i en els serveis que ofereixen les empreses de Formentera.

Aquests ajuts tenen la finalitat d'interès públic d'estendre l'ús del català en les activitats socioeconòmiques, de manera que esdevengui llengua habitual de treball, de la retolació, dels productes, de l'etiquetatge, dels serveis i de l'atenció al públic.

Segona

Partides pressupostàries i convocatòries

Durant l'exercici pressupostari de 2022, per a la convocatòria d'ajuts per al foment de l'ús de la llengua catalana en els àmbits del comerç, la restauració, la indústria i els serveis a Formentera es destina la quantitat total de 4.000 euros, que corresponen a la partida pressupostària 2022 1 334 48000 01.

 

​​​​​​​El Consell Insular de Formentera realitzarà una convocatòria anual perquè els interessats puguin sol·licitar ajuts dins del termini assenyalat a l'anunci corresponent, que es publicarà al BOIB.

El Consell consignarà anualment en el seu pressupost la partida corresponent als conceptes subvencionables, per atendre el programa d'actuacions aprovat.

La concessió de les subvencions es farà seguint l'ordre estricte de puntuació obtenguda per cada sol·licitud, sempre que resti import suficient.

Tercera

Requisits i condicions de les actuacions subvencionables

1. Es poden acollir a aquesta convocatòria d'ajuts les actuacions en llengua catalana següents:

  1. Retolació exterior i interior d'establiments.
  2. Retolació de vehicles.
  3. Etiquetatge de productes.
  4. Elaboració i edició de material imprès durador: factures, paper de carta, sobres, albarans, catàlegs, manuals d'instruccions, targetes i fullets divulgatius...
  5. Edició de cartes de restaurant.
  6. Edició de marxandatge: adhesius, calendaris, agendes, punts de llibre, bosses, tasses, camisetes, pantalles enrotllables...
  7. Impressió o estampació sobre roba de feina.
  8. Disseny de pàgines web, codis QR, aplicacions per a mòbil i tot tipus de plataformes en línia.

2. Totes aquestes iniciatives i actuacions han de complir els requisits següents:

  1. S'han de fer en llengua catalana i els sol·licitants han de vetlar per la correcció lingüística dels textos que figurin en els rètols, material imprès, roba de feina, etc., els quals es poden dur a revisar prèviament al Servei d'Assessorament Lingüístic del Consell Insular de Formentera (sal@conselldeformentera.cat). L'incompliment d'aquest punt serà motiu de revocació de l'ajut.
  2. Es recomana que el material que s'empri per elaborar els diferents productes objecte de l'ajut sigui respectuós amb el medi ambient i que sigui reciclat.
  3. En la retolació exterior i en el material imprès en què només figuri el nom de l'establiment, és imprescindible que estigui escrit totalment en llengua catalana.
  4. En totes les actuacions s'ha de poder identificar clarament que la llengua utilitzada és el català; no s'admeten, per tant, els textos ambilingües.
  5. No se subvencionarà el material que pugui ser compartit amb altres empreses que sol·licitin ajut en la mateixa convocatòria.
  6. En el cas de pàgines web, la versió en català que se subvencioni ha d'estar disponible mentre el web es mantengui actiu en la mateixa versió en altres llengües.
  7. Les actuacions s'han de dur a terme en el període comprès entre l'1 de gener de 2021 i el 30 de setembre de 2022.

3. Queden excloses d'aquesta línia d'ajuts les iniciatives i actuacions següents:

  1. La retolació i tot el material imprès en què només figuri un nom propi de persona, encara que sigui en català.
  2. La retolació, el material imprès i el marxandatge en què únicament aparegui una imatge o logotip sense cap mot que es pugui reconèixer clarament com a català.
  3. La publicitat inclosa en els mitjans de comunicació.
  4. Els cartells o fulls de mà que anunciïn actes puntuals.
  5. En el cas de pàgines web, codis QR, aplicacions per a mòbils i tot tipus de plataformes en línia, les despeses vinculades a les versions en altres llengües que no siguin la catalana.

Quarta

Naturalesa dels ajuts i compatibilitat amb altres ajuts

1. Els ajuts que s'atorguin de conformitat amb aquestes bases són compatibles amb la concessió d'altres ajuts, sens perjudici de l'obligació de les entitats beneficiàries de comunicar-ho al Consell Insular de Formentera de la forma establerta en aquestes bases.

2. L'import dels ajuts que es concedeixin no pot superar en cap cas, de manera aïllada o en concurrència amb altres ajuts, el 100 % del cost de l'activitat subvencionada ni el límit que es fixa en les bases.

3. Les sol·licituds dels ajuts tendran caràcter voluntari i eventual, excepte en el que disposin aquestes bases.

4. Les concessions dels ajuts no podran invocar-se com a precedent.

5. No podrà exigir-se augment o revisió de l'ajut.

Cinquena

Requisits dels beneficiaris

1. Poden optar a aquests ajuts les empreses establertes a Formentera que vulguin fer una actuació de foment de l'ús del català en els seus establiments.

2. No obstant això, no poden ser-ne beneficiàries:

  1. Les persones físiques o jurídiques en les quals concorri alguna de les prohibicions establertes en l'article 10 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions, i l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.
  2. Les persones físiques o jurídiques que en el moment que l'òrgan instructor dicti la proposta de resolució definitiva de la convocatòria no estiguin al corrent en el compliment de les seves obligacions tributàries i amb la Seguretat Social davant l'Administració General de l'Estat i de les obligacions tributàries amb el Consell Insular de Formentera. (El fet d'estar al corrent de les obligacions tributàries amb el Consell Insular de Formentera serà verificat d'ofici per la Tresoreria del Consell Insular.)
  3. També en queden excloses les entitats privades amb participació majoritària d'institucions públiques de les Illes Balears en el seu finançament o govern, així com les activitats que es duguin a terme mitjançant contracte amb altres administracions públiques.

Sisena

Presentació de les sol·licituds

1. Les sol·licituds s'han de formalitzar mitjançant el model normalitzat que s'adjunta com a annex d'aquestes bases (annex 1), que es pot obtenir al Servei d'Assessorament Lingüístic (carrer de l'Arxiduc Lluís Salvador, 2, Sant Francesc) i que també es pot descarregar a la seu electrònica del Consell.

2. A la sol·licitud, s'ha d'adjuntar la documentació següent:

2.1. Documentació administrativa general

  1. DNI del sol·licitant o representant de la persona jurídica.
  2. NIF de l'empresa.
  3. Si la sol·licitud es presenta en nom d'un altre, cal acreditar-ne la representació.
  4. Declaració responsable que el sol·licitant o persona jurídica no es troba sotmès a cap de les causes previstes a l'art. 10 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions, i en l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (annex 1).
  5. Declaració responsable de si el sol·licitant o persona jurídica ha demanat o no altres subvencions per a la mateixa finalitat (annex 1).
  6. Certificat del compte bancari on s'hagi d'efectuar l'ingrés de l'ajut (annex 4).

El Consell comprovarà d'ofici que el sol·licitant de l'ajut no té deutes amb la institució.

2.2. Documentació específica requerida per a la concessió dels ajuts

  1. Sol·licitud normalitzada (annex 1) degudament emplenada i signada.
  2. Memòria descriptiva de l'actuació (annex 2), amb el text, escrit en llengua catalana, que figuri a l'actuació per a la qual es demana l'ajut. Cal especificar si el català és l'única llengua de l'actuació.
  3. Mostra o fotografia de l'actuació que en justifiqui la realització efectiva.
  4. Memòria econòmica amb la relació de despeses de l'actuació (annex 3).
  5. Factures justificatives corresponents a l'actuació, que han de tenir data d'emissió entre l'1 de gener de 2021 i el 30 de setembre de 2022.
  6. Si es tracta d'un rètol, còpia de la llicència d'instal·lació de rètol o de la sol·licitud de la llicència tramitada davant el Consell Insular de Formentera (si s'escau).
  7. Pel que fa a les pàgines web, informació precisa de la localització i, a més, captura de la seua portada.
 

​​​​​​​Setena

Termini i lloc de presentació de les sol·licituds

1. El termini de presentació de sol·licituds serà des de l'endemà de la publicació d'aquesta convocatòria al BOIB i fins al 15 d'octubre de 2022.

2. Les sol·licituds i tota la documentació descrita en la base sisena s'han de presentar, dins el termini establert, en el registre general d'entrada del Consell Insular de Formentera, a través de l'Oficina d'Atenció Ciutadana (OAC) o de l'Oficina Virtual d'Atenció Ciutadana (OVAC; https://ovac.conselldeformentera.cat/).

3. Si la sol·licitud o la documentació són incorrectes o incompletes, se'n requerirà la rectificació o el complement necessaris. Si en el termini de deu dies hàbils, comptats des de l'endemà de la recepció del requeriment d'esmena de la sol·licitud, l'interessat no fa la rectificació reclamada o no presenta la documentació requerida, s'entendrà que ha desistit de la seua petició, de conformitat amb l'article 68 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre.

Vuitena Criteris d'avaluació

El procediment d'aquesta convocatòria és el de concurrència competitiva, mitjançant l'aplicació ponderada dels criteris d'avaluació següents:

  1. Altres ajuts

    1. L'empresa sol·licitant no ha rebut ajuts pel mateix concepte en convocatòries anteriors (en els darrers tres anys) ... 5 punts
    2. L'empresa sol·licitant ha rebut ajuts pel mateix concepte en convocatòries anteriors (en els darrers tres anys) ........ 3 punts
  2. Llengua utilitzada

    1. El català és la llengua única de l'actuació....................................... 5 punts
    2. El català no és la llengua única, però ocupa el lloc més visible ....  2 punts
    3. El català hi té la mateixa presència que altres llengües .................. 1 punts
  3. Nom de l'establiment

    1. Tant el nom propi com el nom genèric (restaurant, forn, immobiliària, botiga, etc.) de l'establiment estan escrits íntegrament en català ........................................................................ 5 punts
    2. El nom de l'establiment no està escrit íntegrament en català ........ 2 punts
  4. Visibilitat

    1. L'actuació és visible des de l'exterior de l'establiment (retolació exterior o de vehicles) ...  5 punts
    2. L'actuació és visible a l'interior de l'establiment (retolació interior, carta de restaurant, roba de feina, etc.) o en un producte que es distribueix (marxandatge, etiquetatge, fullets informatius, targetes, etc.) ..................  4 punts
    3. L'actuació només és visible virtualment (codi QR, aplicació mòbil, pàgina web) o en material imprès de funcionament intern (factures, albarans, etc.) 3 punts
  5. Materials

    1. El material utilitzat és respectuós amb el medi ambient ........ 3 punts
    2. El material utilitzat no és respectuós amb el medi ambient ... 0 punts

Amb un màxim de 1.000 euros per beneficiari.

En cas d'empat entre dos o més sol·licituds, el criteri de desempat serà la data de registre d'entrada.

Novena

Comissió avaluadora

1. La comissió avaluadora és l'òrgan col·legiat al qual correspon examinar les sol·licituds presentades.

2. La comissió avaluadora ha d'estar formada pels membres següents:

  • Un tècnic del Servei d'Assessorament Lingüístic, que assumirà la Presidència.
  • Un tècnic del Servei d'Assessorament Lingüístic.
  • L'administratiu encarregat de la instrucció de l'expedient.
  • El titular de la Secretaria del Consell Insular de Formentera o persona en qui delegui, que assumirà la Secretaria.

3. La comissió avaluadora valorarà les actuacions d'acord amb els criteris establerts a la base vuitena i formularà la proposta de concessió a la Comissió de Govern del Consell, que serà l'òrgan resolutori.

4. La comissió avaluadora té potestat per resoldre els dubtes que puguin plantejar aquestes bases, així com per prendre els acords necessaris sobre la seua interpretació, a fi de garantir un bon desenvolupament del procés de valoració de les sol·licituds.

Desena

Termini d'execució de les actuacions

Es podran sol·licitar els ajuts per a totes les actuacions previstes a la base tercera que estiguin facturades entre l'1 de gener de 2021 i el 30 de setembre de 2022 i que tenguin projecció en el foment de l'ús de la llengua catalana en els establiments, entre el seu personal i en els serveis que ofereixen les empreses de Formentera.

Onzena

Abonament dels ajuts

El Consell realitzarà les inspeccions que es considerin necessàries per assegurar-se de la correcta i efectiva realització de les actuacions.

Quan els òrgans competents del Consell hagin verificat que la documentació justificativa és correcta, es procedirà a l'aprovació del reconeixement de l'obligació d'abonar l'ajuda concedida.

Dotzena

Publicitat

L'anunci corresponent de les presents bases es publicarà al tauler d'anuncis i a la pàgina web del Consell Insular de Formentera, així com en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB).

Tretzena

Règim d'infraccions i sancions

L'incompliment de les obligacions establertes en aquesta convocatòria pot donar lloc al règim d'infraccions i sancions establert a la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, al Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions, i en altra normativa que hi sigui d'aplicació.

Catorzena

Recursos

La resolució que recaigui no exhaureix la via administrativa i s'hi podrà imposar recurs de reposició davant el mateix òrgan que l'ha dictat, o directament recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós-Administratiu de Palma (Mallorca), en el termini de dos mesos comptador a partir de l'endemà de la notificació de la resolució, tot això de conformitat amb el que estableixen els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques en relació amb els articles 25, 46.1 i 46.4, de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa-administrativa.

Quinzena

Règim jurídic

Els ajuts objecte d'aquesta convocatòria es regeixen pel que disposen les bases anteriors, la Llei estatal 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, el Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions en tot allò que hi sigui d'aplicació i la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

La qual cosa es fa pública per a general coneixement.

 

Formentera, amb la data de la signatura electrònica (4 d'agost de 2022)

La presidenta del Consell Insular de Formentera Ana Juan Torres

Documents adjunts