Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE MENORCA

Núm. 444669
Acord del Consell Executiu en sessió de caràcter ordinari d’1 d’agost de 2022, relatiu a l’aprovació de les bases que regeixen la concessió d’ajuts per a entitats privades sense ànim de lucre per finançar programes d’atenció social duts a terme durant l’any 2022 (exp. 1820-2022-000001)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Pla Estratègic de Subvencions (PES) del Pressupost general del Consell Insular de Menorca (d'ara endavant CIM) per a l'exercici 2022 propugna com a eix estratègic d'actuació, entre d'altres, la millora i el reforç de les ajudes socials per tal de donar resposta i cobrir les necessitats bàsiques, especialment les dirigides a les famílies i als col·lectius més vulnerables.

A més, pel que fa a les línies de subvenció o altres ajuts de caràcter assistencial corresponents al Departament de Benestar Social, entre els seus objectius generals es preveu col·laborar en el suport a institucions socials específiques per al desenvolupament de programes de serveis socials.

El PES per a l'exercici 2022 preveu la convocatòria per a la concessió d'ajuts per a entitats privades sense ànim de lucre pel desenvolupament de programes d'atenció a les persones en l'àmbit social duts a terme durant l'any 2022.

L'objectiu específic d'aquesta convocatòria és col·laborar amb les entitats socials privades i sense ànim de lucre mitjançant el foment de projectes i activitats de serveis socials, els quals contribueixin a fomentar l'autonomia personal, la qualitat de vida i el benestar social. Amb relació al Departament de Benestar Social (3), inclou una partida específica corresponent al programa de l'àrea de gestió administrativa departamental (23123) per tal de complir aquests objectius.

La crisi econòmica i social provocada per la pandèmia de la COVID-19 i la crisi de subministraments han provocat, ja durant l'exercici de 2021, un increment significatiu de preus de l'energia i de les matèries primeres que ha afectat greument la societat menorquina, que ja pateix els inconvenients derivats de la insularitat, i especialment els col·lectius més vulnerables. Aquesta pujada excepcional de preus s'ha vist agreujada pel conflicte a Ucraïna, que ha incrementat la tensió en els mercats energètics i ha posat en perill la recuperació socioeconòmica iniciada en el moment en què es començava a veure el final de la pandèmia de la COVID-19.

En aquest context, resulta imprescindible adoptar mesures extraordinàries destinades a assegurar el benestar de la ciutadania amb l'objectiu d'amortir els efectes econòmics que suposa la guerra a Ucraïna sobre els subministraments bàsics d'aliments, carburants i energia en la població de les Illes Balears, amb especial incidència en la socialment més vulnerable, així com mesures per facilitar l'acolliment de les persones desplaçades a Menorca per mor del conflicte bèl·lic.

Les entitats privades sense ànim de lucre que desenvolupen programes d'atenció a persones en l'àmbit social tenen com a objecte atendre persones en situació de vulnerabilitat, atenció que ja es va incrementar de manera exponencial arran de la pandèmia de COVID-19 i que, per la crisi tant socioeconòmica com migratòria provocada per la guerra a Ucraïna abans esmentada, s'ha mantingut i es preveu que fins i tot pugui augmentar durant el tercer trimestre de l'any.

Totes aquestes circumstàncies posen de manifest l'emergència social que pateixen aquests grups vulnerables i la necessitat de finançar les accions que desenvolupen aquestes entitats. L'Administració ha de ser un actor que ajudi, en aquest cas, les entitats sense ànim de lucre en l'àmbit social que no disposen, ara mateix, d'altres fonts d'ingressos.

Amb tot, el Departament de Benestar social considera indispensable la convocatòria dels ajuts per a entitats privades sense ànim de lucre per al desenvolupament de programes d'atenció a les persones en l'àmbit social duts a terme durant l'any 2022.

El Pressupost general del CIM de l'exercici 2021 preveia una partida de 320.000 euros per a la convocatòria d'ajuts a entitats privades sense ànim de lucre pel desenvolupament de programes d'atenció a les persones en l'àmbit social duts a terme durant l'any 2021.

L'esmentada convocatòria es va publicar en el BOIB número 166 amb data 2 de desembre de 2021 amb l'objectiu d'un cop conclòs el termini de presentació, 17 de desembre de 2021, poder resoldre la convocatòria i tramitar el consegüent pagament del 75 % dins el mateix exercici i el 25 % restant, contra justificació, amb càrrec al pressupost 2022.

Així, el Pressupost general del CIM per a l'any 2022 comptava amb una partida de 400.000 euros, dels quals 320.000 euros, inicialment, s'havien de destinar a la convocatòria d'ajuts a entitats privades sense ànim de lucre per al desenvolupament de programes d'atenció a persones en l'àmbit social duts a terme durant l'any 2022 i 80.000 euros corresponents al pagament del 25 % de la convocatòria de l'any 2021.

 

Subvenció inicial

Import

Òrgan-Programa-Econòmica

Entitats privades sense ànim de lucre per al desenvolupament de programes d'atenció a les persones en l'àmbit social

400.000,00 euros

3-23100-4800011

Açò no obstant, la necessitat de requerir esmenes a les sol·licituds d'algunes entitats féu inviable el previst, la qual cosa obligà a resoldre la convocatòria del 2021 dins l'exercici 2022 i, per tant, a aplicar l'import total de la convocatòria en el pressupost del 2022.

Subvenció

Import

Òrgan-Programa-Econòmica

Entitats privades sense ànim de lucre per al desenvolupament de programes d'atenció a les persones en l'àmbit social duts a terme durant l'any 2021

400.000,00 - 320.000 euros

3-23100 - 4800011

Per aquest motiu, en el pressupost per a l'any 2022 no va quedar crèdit suficient per poder convocar els ajuts corresponents a 2022, la qual cosa implicava un gran greuge per a l'atenció per part de les entitats a les persones en situació de vulnerabilitat en un context de crisi socioeconòmica com la que hem exposat anteriorment. Una crisi que, d'altra banda, fa necessari ampliar, de manera puntual i extraordinària, en 180.000 euros el crèdit destinat a aquesta convocatòria per tal que moltes més persones, tant ciutadanes de l'illa com desplaçades ucraïneses, tenguin necessitat d'atenció per part d'aquestes entitats.

El Ple del Consell Insular de Menorca, en la sessió de 20 de juny de 2022, acordà l'aprovació inicial de la proposta de modificació pressupostària (MC008), competència del Ple de la corporació, al pressupost del Consell Insular de Menorca de l'exercici 2022 (exp. 0426- 2022-000008).

Per tot això, mitjançant la modificació de pressupostària aprovada inicialment pel Ple dia 20 de juny i definitivament amb la publicació en el BOIB número 96 de 26 de juliol de 2022, s'ha incrementat el crèdit de la partida en 420.000 euros per tal d'arribar als 500.000 euros necessaris per poder convocar els ajuts previstos en el PES del CIM per a l'exercici 2022.

Crèdit addicional

Import

Òrgan-Programa-Econòmica

Entitats privades sense ànim de lucre per al desenvolupament de programes d'atenció a les persones en l'àmbit social duts a terme durant l'any 2022

80.000 + 420.000 euros

3-23100 - 4800011

Revisat l'expedient, i vistos els informes d'oportunitat de la directora insular d'Atenció Social i de legalitat de la tècnica assessora jurídica de Benestar Social;

Ateses les competències pròpies o concurrents que sobre aquestes matèries té el Consell Insular de Menorca i de conformitat amb la normativa bàsica aplicable en matèria de subvencions, en el marc d'allò que estableixen les Bases d'execució del Pressupost general d'aquesta administració;

Atesa la proposta de la consellera executiva del Departament de Benestar Social,

El Consell Executiu, per unanimitat dels cinc membres presents (senyor Maria Ballester, senyor Pastrana Huguet, senyora Gomila Carretero, senyora Morlà Subirats i senyora Gómez Estévez) i en votació ordinària, adopta els acords següents:

Primer. Aprovar la convocatòria dels ajuts per a entitats privades sense ànim de lucre per al desenvolupament de programes d'atenció a les persones en l'àmbit social per a l'any 2022, que es regirà per les bases aprovades per acord del Consell Executiu en sessió de caràcter ordinari de 22 de novembre de 2021, publicades en el BOIB número 166 amb data 2 de desembre de 2021, a més dels annexos que l'acompanyen; amb les modificacions que s'assenyalen a continuació:

a) La base 11 ha de dir: «Les entitats beneficiàries resten obligades a justificar l'aplicació dels fons fins a la data establerta en la convocatòria corresponent».

b) L'import màxim dels ajuts que es pot concedir és de 500.000 euros

L'import màxim que es pot concedir per beneficiari és de 80.000 euros.

Segon. Sobre l'import global màxim dels ajuts i el crèdit pressupostari, es proposa que el 100 % dels ajuts concedits s'atenguin amb càrrec a la partida 3-23100-4800011 de l'exercici pressupostari de l'any 2022:

Subvenció inicial

Import

Òrgan-Programa-Econòmica

Entitats privades sense ànim de lucre pel desenvolupament de programes d'atenció a les persones en l'àmbit social duts a terme durant l'any 2022

500.000,00 euros

3-23100-4800011

Tercer. El termini de presentació de les sol·licituds és de trenta dies naturals des de l'endemà d'haver-se publicat la convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Quart. Les entitats beneficiàries resten obligades a justificar l'aplicació dels fons com a tard fins al 5 de desembre de 2022 trametent, diligentment emplenat, el model habilitat de compte justificatiu adjunt a les bases (annex 4).

Cinquè. La instrucció d'aquest procediment correspon a la tècnica del Departament de Benestar, Social Natàlia Pérez Marquès.

Sisè. Aprovar, així mateix, la constitució de la comissió avaluadora per a la concessió de les sol·licituds presentades, integrada pels membres següents:

Presidenta: la consellera de Benestar Social, senyora Bàrbara Torrent Bagur

Vocals:

  • la directora insular d'Atenció Social, Pilar Carrasco Pons
  • dues tècniques del Departament de Benestar Social, Belén Berna Juan i Natàlia Pérez Marquès
  • l'administrativa del Departament de Benestar Social Antònia Sánchez Vañó, que actuarà com a secretària.

Setè. Comunicar a la Base de Dades Nacional de Subvencions, la resolució d'aquesta convocatòria de subvencions.

Contra aquest acord – que no exhaureix la via administrativa – es pot interposar un recurs d'alçada davant la Comissió de Govern en el termini d'un mes comptador des de l'endemà que s'hagi publicat, d'acord amb l'article 122 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques i l'article 22 de la Llei 8/2000, de 27 d'octubre, de consells insulars.

L'esmentat recurs s'entendrà desestimat, si no es notifica la resolució corresponent, quan hagin transcorregut tres mesos des de la seva interposició. Contra la desestimació del recurs d'alçada per silenci administratiu podreu interposar recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma.

 

Maó, 4 d'agost de 2022

El secretari del Consell Executiu Per delegació de la presidenta (Decret 427/2019, d'11 de juliol) (BOIB núm. 97 de 16-7-2019) Octavi Pons Castejón