Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE MENORCA

Núm. 417159
Decret de la presidenta del Consell Insular de Menorca núm. 210/2022 de 26 de juliol, relatiu a les mesures extraordinàries atesa la manca de professionals en el sector d'activitats d'educació del temps lliure infantil i juvenil de conformitat amb la disposició addicional vuitena del Decret 23/2018, de 26 de juliol, que desplega parcialment la Llei 10/2006 de 26 de juliol, integral de joventut

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

1. La tècnica de joventut del Departament de Cultura, Educació, Joventut i Esports del Consell Insular de Menorca, en el seu informe emès el 29 de juny de 2022, va posar de manifest la mancança significativa de personal monitor en possessió de la titulació requerida pel desenvolupament de les activitats d'educació en el temps lliure infantil i juvenils per a l'estiu 2022, motivada principalment per la recuperació del sector turístic.

2. L'11 de juliol del 2022 el Consell de Govern de la Comunitat Autònoma ha declarat excepcional la situació de manca de professionals en el sector de les activitats d'educació en el temps lliure infantil i juvenil de les Illes Balears aquest estiu, als efectes del que preveu la Disposició Addicional vuitena del Decret 23/2018, de 6 de juliol, pel qual es desplega parcialment la Llei 10/2006, de 26 de juliol, integral de la joventut, publicat en el BOIB núm. 90, de 12 de juliol de 2022.

3. La disposició addicional vuitena del Decret 23/2018 de 6 de juliol, introduïda pel Decret 28/2021 per tal que els consells insulars en circumstàncies excepcionals, mitjançant resolució o acord de l'òrgan competent, pogués limitar el nombre màxim de persones participants que pot tenir una activitat o adoptar mesures addicionals en matèria de protecció i seguretat. Aquest article estableix el següent:

«Disposició addicional vuitena. Mesures excepcionals relatives a les activitats d'educació en el temps lliure infantil i juvenil en cas de situacions extraordinàries derivades d'estats d'alarma o de circumstàncies excepcional, o per pal·liar-ne els efectes:

En cas de situacions extraordinàries derivades d'estats d'alarma o d'altres circumstàncies excepcionals declarades per l'Estat, el Parlament o el Govern de les Illes Balears, o per pal·liar-ne els efectes, l'òrgan competent de cada consell insular, si escau, i d'acord amb el marc jurídic competencial i material que reguli la situació extraordinària, pot deixar sense efecte o flexibilitzar temporalment les previsions contingudes en els apartats 2, 4 i 7 de l'article 48 d'aquest Decret, de manera que:

- Se suprimeixi la possibilitat d'admetre fraccions de fins a 4 participants més, en el cas de les activitats puntuals, o de fins a7 participants més, en el cas de les activitats continuades, sense haver-hi d'afegir un altre monitor o monitora, prevista en els apartats 2 i 4 de l'article 48.

- El personal en pràctiques del curs de monitor/a d'activitats d'educació en el temps lliure infantil i juvenil pugui computaren la ràtio de personal dirigent per participants que s'exigeix, sense que sigui d'aplicació el que preveu al segon paràgraf de l'apartat 7 de l'article 48.

Durant aquestes situacions excepcionals, els consells insulars, mitjançant resolució o acord de l'òrgan competent, poden limitar temporalment el nombre màxim de persones participants que pot tenir una activitat o establir mesures addicionals en matèria de protecció i seguretat. Així mateix, pot limitar la celebració d'activitats en llocs o espais que puguin suposar un risc per a la salut pública.

El manteniment d'aquestes mesures s'ha de circumscriure al temps mínim imprescindible per pal·liar els efectes de les situacions extraordinàries abans esmentades. En tot cas, quedaran sense efecte si passats dos mesos des de l'adopció no es prorroguen expressament, mitjançant resolució o acord de l'òrgan competent de cada consell insular.»

4. El 22-7-2022, la tècnica de joventut del Departament de Cultura, Educació, Joventut i Esports ha emès un informe favorable a l'adopció de mesures previstes en la Disposició Addicional vuitena del Decret 23/2018, de 6 de juliol, pel qual es desplega parcialment la Llei 10/2006, de 26 de juliol, integral de la joventut, publicat en el BOIB núm. 90, de 12 de juliol de 2022 i proposa que el personal en pràctiques dels cursos de monitor/a d'activitats d'educació en el temps lliure infantil i juvenil pot computar la ràtio de personal dirigent per participants que s'exigeix, sense que sigui d'aplicació el previst al segon paràgraf de l'aparat 7 de l'article 48 que diu:

«Els monitors i monitores que estan en un període de pràctiques formatives no poden rebre cap retribució ni poden computar a l'efecte de la ràtio de monitor/a per grup de participants exigida. No obstant això, quan es tracti d'activitats de voluntariat, organitzades per entitats inscrites en el Cens d'entitats juvenils i entitats prestadores de serveis a la joventut, en les quals l'equip dirigent estigui format exclusivament per personal voluntari, i estiguin emmarcades en un programa de voluntariat, com a màxim un 50 % de personal monitor en pràctiques pot comptar a l'efecte de la ràtio requerida.»

5. El conseller executiu de Cultura, Educació, Joventut i Esports ha presentat una proposta en data 26 de juliol de 2022 de mesures extraordinàries per fer front a la manca de professionals en el sector de les activitats d'educació del temps lliure infantil i juvenil de conformitat amb l'esmentada disposició addicional vuitena del Decret 23/2018, de 26 de juliol.

6. Pels motius d'urgència exposats pel conseller executiu de Cultura, Educació, Joventut i Esports, en l'esmentada proposta i que es concreten en que les activitats d'educació en el temps lliure estan en marxa i necessiten saber l'abans possible amb quins-es monitors-es poden comptar durant l'agost.

7. El Decret de la presidència del Consell Insular de Menorca núm. 424/2019 de 10 de juliol, relatiu a determinació de les atribucions del Consell Executiu, preveu que en casos d'urgència correspondrà a aquesta presidència la resolució dels assumptes competència d'aquest òrgan, sense que es vegi alterat, per aquest fet, el règim de recursos aplicable. De les resolucions adoptades se n'haurà de donar compte al Consell Executiu en la següent sessió que tengui lloc.

Com a presidenta del Consell Insular de Menorca, en exercici de les competències abans esmentades i d'acord amb l'establert a l'article 9 de la Llei 8/2000, de 27 d'octubre, de consells insulars,

RESOLC

Primer. Aplicar la mesura excepcional prevista a la disposició addicional vuitena del Decret 23/2018, de 6 de juliol, pel qual es desplega parcialment la Llei 10/2006, de 26 de juliol, integral de joventut relatives a les activitats d'educació en els temps lliure infantil i juvenil, atesa la Declaració d'excepcionalitat acordada pel Consell de Govern dia 11 de juliol de 2022 (BOIB núm. 90 del 12 de juliol). Aquestes mesures consisteixen en:

1. El personal en pràctiques dels cursos de monitor/a d'activitats d'educació en el temps lliure infantil i juvenil pot computar la ràtio de personal dirigent per participants que s'exigeix, sense que sigui d'aplicació el que preveu al segon paràgraf de l'aparat 7 de l'article 48.

2. Les persones i les entitats promotores d'activitats de lleure educatiu que s'acullin a aquesta mesura excepcional hauran de dur a terme la contractació d'aquest personal en pràctiques en la modalitat que escaigui segons la normativa laboral o de funció pública aplicable. La contractació d'aquest personal haurà d'acreditar-se documentalment en cas d'inspecció.

3. Les activitats de lleure educatiu organitzades per entitats sense ànim de lucre en el marc de programes de voluntariat queden exemptes de la contractació del personal en pràctiques. En cap cas el personal practicant contractat o voluntari podrà ser superior als treballadors o voluntaris titulats.

Segon. Aquesta mesura serà d'aplicació des de la seva adopció i fins al 9 de setembre de 2022 (inclòs).

Tercer. Disposar la publicació d'aquesta Resolució al Butlletí Oficial de les Illes Balears, al tauler d'edictes de la corporació i la plana web del Consell Insular així com fer-ne la màxima difusió possible.

Quart. Contra l'acord precedent, que no esgota la via administrativa, es podrà interposar, en el termini d'un mes a partir de l'endemà de la data de la seva publicació, recurs d'alçada davant la Comissió de Govern del Consell Insular, sens perjudici que es pugui utilitzar qualsevol altre recurs que considereu procedent en dret.

L'esmentat recurs s'entendrà desestimat si no es notifica la resolució corresponent quan hagin transcorregut tres mesos des de la seva interposició. Contra la desestimació del recurs d'alçada per silenci administratiu es podrà interposar recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma.

 

Maó, 27 de juliol de 2022

Per delegació de la presidenta El secretari en funcions Octavi Pons Castejón (Decret 427/2019, d'11 de juliol) (BOIB núm. 97 de 16-7-2019)