Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE LLUCMAJOR

Núm. 415481
Ordenança reguladora de les tarifes per la prestació dels serveis d'abastament d'aigua potable, sanejament i drenatge de les zones urbanes del municipi de Llucmajor excepte les instal·lacions d'abastament d'aigua potable de les urbanitzacions de Cala Pí, Vallgornera i Es Pas de Vallgornera

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Ple de l'Ajuntament, en sessió de dia 28 de juliol de 2021, va acordar aprovar provisionalment i, en el supòsit que no es presentin al·legacions en el període d'informació pública, també definitivament, la imposició i ordenació de l'ordenança reguladora de les tarifes per la prestació dels serveis d'abastament d'aigua potable, sanejament i drenatge de les zones urbanes del municipi de Llucmajor excepte les instal·lacions d'abastament d'aigua potable de les urbanitzacions de Cala Pí, Vallgornera i Es Pas de Vallgornera.

Publicat l'anunci en el BOIB número 102 de data 31 de juliol de 2021, no s'ha formulat cap reclamació contra l'esmentat acord durant el termini d'exposició de 30 dies per la qual cosa l'ordenança fiscal queda redactada com segueix:

ORDENANÇA REGULADORA DE LES TARIFES PER LA PRESTACIÓ DELS SERVEIS D'ABASTAMENT D'AIGUA POTABLE, SANEJAMENT I DRENATGE DE LES ZONES URBANES DEL MUNICIPI DE LLUCMAJOR EXCEPTE LES INSTAL.LACIONS D'ABASTAMENT D'AIGUA POTABLE DE LES URBANITZACIONS DE CALA PÍ, VALLGORNERA I ES PAS DE VALLGORNERA

Article 1 Fonament i naturalesa

És objecte d'aquesta Ordenança regular les prestacions patrimonials de caràcter públic no tributàries i tarifes corresponents a la prestació dels serveis d'abastament d'aigua potable, sanejament i drenatge de les zones urbanes del municipi de Llucmajor, excepte les instal·lacions d'abastament d'aigua potable de les urbanitzacions de Cala Pi, Vallgornera i es Pas de Vallgornera, tot això en ús de les atribucions conferides pels articles 31, 133 i 142 de la Constitució i de la potestat reglamentària conferida pels articles 4, 84 i 105 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les Bases de Règim Local, la naturalesa jurídica de la qual és establerta a l'apartat 6 d'l'article 20 de l'Text refós de la Llei reguladora d'Hisendes Locals, aprovat per Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, en la redacció aprovada per la disposició final dotzena de la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de Contractes del Sector Públic.

D'acord amb el que disposa l'esmentat article 20.6, les contraprestacions econòmiques establertes coactivament que es percebin per la prestació dels serveis públics objecte d'aquesta ordenança, realitzada de forma directa mitjançant personificació privada o mitjançant gestió indirecta, tenen la consideració de prestacions patrimonials de caràcter públic no tributari d'acord amb el que preveu l'article 31.3 de la Constitució, constituint ingrés propi del gestor d'aquests serveis, de conformitat amb el que disposa la disposició addicional primera de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, General Tributària, en relació amb l'article 289.2, de la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de Contractes del Sector Públic, per la qual es transposen a l'ordenament jurídic espanyol les Directives de Parlament Europeu i de Consell, 2014/23/UE i 2014/24/UE, de 26 de febrer de al 2014.

En concret, tindran tal consideració aquelles exigides per la prestació de serveis, en règim de concessió, societats d'economia mixta, entitats públiques empresarials, societats de capital íntegrament públic i altres fórmules de dret privat.

Sense perjudici del que estableix l'article 103 de la Llei de Contractes de Sector Públic, les contraprestacions econòmiques a què es refereix aquest apartat es regularan mitjançant ordenança.

Els serveis regulats en la present ordenança es gestionen en règim de concessió.

Article 2 Pressupost de fet legitimador

Constitueix el pressupost de fet legitimador la prestació per aquest Ajuntament del servei de abastament d'aigua potable, sanejament i drenatge de les zones urbanes del municipi de Llucmajor, excepte les instal·lacions d'abastament d'aigua potable de les urbanitzacions de Cala Pi, Vallgornera i es Pas de Vallgornera.

De conformitat amb la legislació vigent i per raons higienico sanitàries, els serveis de sanejament i drenatge es declaren de recepció obligatòria per a aquelles zones, sectors o carrers on es trobi instal·lat el primer. Si no ho està, els que desitgen utilitzar-lo hauran de costejar la seva instal·lació des de la finca que l'ha de gaudir fins al punt en què la Secció Tècnica determini per a la connexió a la xarxa de sanejament. En atenció al caràcter de servei de recepció obligatòria, l'obligació de contribuir per tots dos serveis neix pel sol fet d'estar abonat al servei d'abastament d'aigua potable, quan la zona, sector o carrer on s'ubica l'habitatge, indústria o local tingui connexió amb el servei de sanejament.

Article 3 Persones obligades al pagament

Estan obligats al pagament pels serveis regulats en aquesta ordenança les persones físiques o jurídiques i les entitats a què es refereix l'article 35.4 de la Llei 58/2003 General Tributària que sol·licitin o resultin beneficiades dels serveis o activitats, prestats o realitzats per aquest Ajuntament, per si o a través d'entitat concessionària, a què es refereix l'article anterior.

Article 4 Responsables

Han de respondre solidàriament de les persones obligades al pagament, sense perjudici de l'anterior, les persones propietàries dels habitatges o locals, que podran repercutir, si s'escau, les quotes satisfetes sobre les persones usuàries beneficiàries.

Article 5 Exempcions i bonificacions

No es concedirà exempció ni bonificació en l'exacció de les tarifes contingudes en la present ordenança.

Article 6 Tarifes

1. TARIFES PER ABASTAMENT D'AIGUA POTABLE

Les tarifes pel servei de d'abastament d'aigua potable seran les següents:

1. Quota de consum Euros / m3

- 1er. bloc, fins a 30 m3 per usuari/a i trimestre 0,4917

- 2n. bloc, de 30 a 60 m3. per usuari/a i trimestre 0,9709

- 3r bloc, mes de 60 m3. per usuari/a i trimestre 2,1052

- Bloc fuita 0,9962

- Bloc consum municipal 0,9858

Cada habitatge, apartament, xalet, oficina, local comercial o industrial, equival al terme usuari/a.

Per hotels, hostals, pensions o qualsevol altre tipus d'establiment turístic, cada 3 places equival a un habitatge.

Als comptadors per a solars, regs amb instal·lació diferenciada, comptadors per a serveis comunitaris, comptadors pare, habitatges que no hagin presentat la documentació exigible per la normativa en vigor i obres, se'ls aplicarà des del primer m3 la tarifa d'el 3er. bloc.

Per a les urbanitzacions donades d'alta com un sol abonat, mentre es desenvolupen i es construeix la infraestructura, així com a les comunitats, s'aplicarà la tarifa d'el 3er.bloque.

Si en aquestes urbanitzacions, hi ha habitatges construïts i amb cèdula d'habitabilitat concedida, l'aplicació de la quota a aquests habitatges serà la general per blocs, sempre que s'hagués presentat la documentació exigida per la normativa en vigor davant el concessionari.

En comunitats de propietaris sense comptador divisionari s'aplicarà la quota de servei al comptador general, així com per a cada un dels usuaris/es que la integren.

En el cas que el subjecte passiu justifiqués, mitjançant la presentació de la documentació probatòria fefaent que acrediti reparació de fuita d'aigua, l'empresa concessionària del servei estimarà en funció del consum històric o dels mateixos trimestres anteriors de subjecte passiu en els últims dotze mesos, o en el màxim nombre d'ells en cas que l'inici de la prestació de servei al mateix sigui inferior a aquest període, l'excés de consum que s'hagi pogut derivar de l'esmentada fuita. A l'excés li serà d'aplicació la quota del bloc de fuita. El supòsit anterior no s'aplicarà en contractes amb tarifa d'obra.

2 - Quota de servei de caràcter trimestral que comprendrà el mes en què es practiqui la liquidació i els mesos immediatament anteriors a raó de 3,97 euros / usuari / mes.

Es considera usuari a tota unitat d'habitatges, apartaments, xalet, i a cada tres places d'hotel, hostal, pensions o similars.

3. Altres:

a) Quota per dret de connexió d'l'usuari/a: 82,00 euros.

b) Precinte comptador: 30,10 €.

c) Comprovació del comptador per l'empresa concessionària: 30,10 €.

d) Comprovació del comptador pel Govern de les Illes Balears, o empresa autoritzada: 48,27€.

e) El tall o precinte del comptador per falta de pagament i/o per baixa temporal implicarà, en el moment de la rehabilitació, el pagament de 23,87 €, per cada usuari en concepte de quota de reconnexió.

f) Adequació d'instal·lació segons Decret 55/2006, de 23 de juny, de la Conselleria de Medi Ambient de la CAIB pel qual s'estableix el sistema de mesures per a la instal·lació obligatòria de comptadors individuals i fontaneria de baix consum i estalviadora d'aigua, per comptador individual 109,53 €.

g) Adequació d'instal·lació segons l'esmentat Decret 55/2006, per a comptador en bateria de comptadors 81,87 €.

h) Reinstal·lació de comptador per tall de subministrament amb una interrupció de subministrament igual o inferior a 6 mesos 76,85 €.

i) Col·locació de clau antifrau: 64,76 €.

Els imports assenyalats en els apartats c) i d) s'abonaran a l'usuari/a en cas que, un cop efectuades les comprovacions oportunes, es posi de manifest un error que superi la tolerància de +/- 3%, de l'aparell de mesura.

A les tarifes contingudes en aquest article els és aplicable, quan legalment sigui procedent, l'Impost sobre el Valor Afegit.

2. TARIFES PEL SERVEI DE SANEJAMENT.

Les tarifes pel servei de sanejament seran les següents:

1.- La tarifa corresponent a la concessió de la llicència o autorització d'escomesa a la xarxa de sanejament s'exigirà per una sola vegada i consistirà en la quantitat fixa de 301,00 euros per habitatge i 2.009,00 euros per cada hotel, hostal, pensió o qualsevol altre tipus d'establiment turístic.

2.- La tarifa a exigir per la prestació de servei de sanejament es determinarà en funció de la quantitat d'aigua, mesurada en metres cúbics, utilitzada per l'usuari/a ja sigui mitjançant el servei d'abastament o estimacions per aportacions d'altres fonts.

A aquest efecte, s'aplicaran les tarifes següents:

a) Quota de servei a usuari/a sense comptador d'aigua potable, de caràcter trimestral que comprendrà el mes en què es practiqui la liquidació i els mesos immediatament anteriors: 7,87 euros / usuari/a / mes.

b) Quota de servei a usuari/a amb comptador d'aigua potable, de caràcter trimestral que comprendrà el mes en què es practiqui la liquidació i els mesos immediatament anteriors: 0,93 Euros / usuari/a / mes.

Quota de consum de sanejament: Euros / m3

- 1er. bloc, fins a 30 m3 per usuari/a i trimestre 0,1955

- 2n. bloc, de 30 a 60 m3. per usuari/a i trimestre 0,3861

- 3r bloc, mes de 60 m3. per usuari/a i trimestre 0,8371

- Bloc fuita 0,24

- Bloc consum municipal 0,34

Cada habitatge, apartament, xalet, oficina, local comercial o industrial, equival a terme usuari.

Per hotels, hostals, pensions o qualsevol altre tipus d'establiment turístic, cada 3 places equival a un habitatge.

Per a les urbanitzacions donades d'alta com un sol abonat, mentre es desenvolupen i es construeix la infraestructura, així com a les comunitats s'aplicarà la tarifa d'el 3er.bloque

Si en aquestes urbanitzacions hi ha habitatges construïts i amb cèdula d'habitabilitat concedida, l'aplicació de la quota a aquests habitatges serà la general per blocs, sempre que s'hagués presentat la documentació exigida per la normativa en vigor davant l'entitat concessionària.

En comunitats de propietaris sense comptador divisionari s'aplicarà la quota de servei al comptador general, així com per a cada un dels usuaris/es que la integren.

c) Altres:

1) L'anul·lació del servei de sanejament per falta de pagament i/o per baixa temporal implicarà ,en el moment de la rehabilitació, el pagament de 5,58 €, per cada usuari/a en concepte de quota de reconnexió.

2) Anul·lació servei de sanejament per falta de pagament o baixa 145,88 €

 

En cap cas es podrà prendre un consum d'aigua que sigui inferior al mínim facturable pel seu subministrament. La tarifa resultant de la consideració d'aquest consum tindrà el caràcter de mínima exigible.

A les tarifes contingudes en aquest article els és aplicable, quan legalment sigui procedent, l'Impost sobre el Valor Afegit.

Article 7 Meritació i normes de gestió

1. SERVEI D'ABASTAMENT D'AIGUA POTABLE

1. Es merita la tarifa i neix l'obligació del pagament de la mateixa des del moment en què s'iniciï la prestació del servei o la realització de l'activitat.

2. Els subjectes passius substituts del contribuent formularan les declaracions d'alta i baixa en el cens de subjectes passius, en el termini que hi ha entre la data en què es produeixi la variació en la titularitat de la finca i l'últim dia del mes natural següent. Aquestes últimes declaracions tindran efecte a partir de la primera liquidació que es practiqui una vegada finalitzat el termini de presentació de les esmentades declaracions d'alta i baixa.

La inclusió inicial en el cens es farà d'ofici una vegada concedida la llicència d'escomesa a la xarxa.

3. Les tarifes exigibles es liquidaran i recaptaran trimestralment.

4. En el supòsit de llicència d'escomesa, el contribuent formularà l'oportuna sol·licitud i els serveis tributaris d'aquest Ajuntament, una vegada concedida aquella, practicaran la liquidació que sigui procedent, que serà notificada per a ingrés directe en la forma i terminis que assenyala el Reglament General de Recaptació.

2. SERVEI DE SANEJAMENT

1. Es merita la tarifa i neix l'obligació del pagament de la mateixa des del moment en què s'iniciï la prestació deL servei o la realització de l'activitat, entenent-se iniciada la mateixa:

a) En la data de presentació de l'oportuna sol·licitud de la llicència d'escomesa, si el subjecte passiu la formula expressament.

b) Des que tingui lloc l'efectiva escomesa a la xarxa de sanejament municipal. La meritació es produirà amb independència que s'hagi obtingut o no la llicència d'escomesa i sense perjudici de l'inici de l'expedient administratiu que es pugui instruir per a la seva autorització.

2. Els serveis d'evacuació d'excretes, aigües negres i residuals, tenen caràcter obligatori per a totes les finques del municipi que tinguin façana als carrers, places o vies públiques en què hi hagi sanejament, sempre que la distància entre la xarxa i la finca no excedeixi de cent metres, i es meritarà la tarifa tot i que les persones interessades no procedeixin a efectuar la connexió a la xarxa.

3. Els subjectes passius substituts d'contribuent formularan les declaracions d'alta i baixa en el cens de subjectes passius pel present servei, en el termini que hi ha entre la data en què es produeixi la variació en la titularitat de la finca i l'últim dia del mes natural següent. Aquestes últimes declaracions tindran efecte a partir de la primera liquidació que es practiqui una vegada finalitzat el termini de presentació d'aquestes declaracions d'alta i baixa. La inclusió inicial en el cens es farà d'ofici una vegada concedida la llicència d'escomesa a la xarxa.

4. Les tarifes exigibles per aquest servei es liquidaran i recaptaran pels mateixos períodes i en els mateixos terminis que els rebuts de subministrament i consum d'aigua.

5. En el supòsit de llicència d'escomesa, el contribuent formularà l'oportuna sol·licitud i els serveis tributaris d'aquest Ajuntament, una vegada concedida aquella, practicaran la liquidació que sigui procedent, que serà notificada per a ingrés directe en la forma i terminis que assenyala el Reglament General de Recaptació.

Disposició transitòria

Les referències a l'articulat de la present ordenança, s'han d'entendre sense perjudici que hagin pogut ser modificades per normativa posterior a la seva aprovació.

Disposició derogatòria

A l'entrada en vigor d'aquesta ordenança queden derogades les ordenances reguladores dels preus públics pel subministrament d'aigua i pel servei de clavegueram.

Disposició final

La present ordenança es publicarà en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i entrarà en vigor en el moment de la formalització del contracte de la "Concessió dels serveis d'abastament d'aigua potable, sanejament i drenatge de les zones urbanes del municipi de Llucmajor, excepte les instal·lacions d'abastament d'aigua potable de les urbanitzacions de Cala Pi, Vallgornera i es Pas de Vallgornera, i romandrà en vigor fins a la seva modificació o derogació expresses.

 

Llucmajor, firmat electrònicament (26 de juliol de 2022)

El batle Éric Jareño Cifuentes