Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE PORRERES

Núm. 431768
Acord del Ple de data 23 de maig de 2022 de l'Ajuntament de Porreres pel qual s'aprova definitivament la modificació del Reglament especial núm. 23 d’honors i distincions

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Havent-se aprovat definitivament la modificació del Reglament especial núm. 23 d'honors i distincions, es publica aquest per al seu general coneixement i en compliment dels articles 70.2 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases del Règim Local i 103 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears.

 

REGLAMENT NÚMERO 23 ESPECIAL D'HONORS I DISTINCIONS DE L'AJUNTAMENT DE PORRERES

PREÀMBUL

D'ençà de 1979, els ajuntaments del nostre país han experimentat uns grans canvis respecte a les èpoques precedents. Amb les primeres eleccions municipals lliures després de la dictadura, el món local va haver d'organitzar-se per tal d'acomplir les tasques que més urgentment reclamaven els ciutadans. Per a fer-ho, es va redactar un nou ordenament jurídic al qual aquesta Corporació queda subjecta.

És ara, però quan l'Ajuntament de Porreres ha de recopilar i ordenar el seu Reglament d'Honors i Distincions. L'actual dinàmica ciutadana, cada vegada més dedicada al foment de les relacions i la recerca de l'increment qualitatiu de la cultura, l'esport, les arts, etc., així com la cada vegada millor projecció exterior d'aquesta, fa que l'antic reglament d'honors fins ara vigent, no s adapti a la nova sensibilitat ciutadana. El fet que la seva redacció respongués a altres èpoques que res tenen a veure amb la que ara vivim, justifica a bastament aquest nou reglament.

El poble de Porreres, i l'Ajuntament en el seu nom, té la decidida voluntat de ser agraïda amb aquelles persones i institucions que li presten serveis i l'ajuden a enriquir-la des de les més variades formes de l'activitat humana. També vol premiar-los recollint les tradicions que ens precedeixen, perquè l'obra exemplificadora d'aquestes persones es conegui, es difongui i perduri així en la memòria col·lectiva dels porrerencs i porrerenques per tal que les futures generacions continuïn aquesta obra, treballant pel seu poble i el seu país. En definitiva, perquè aquesta societat esdevingui amb l'ajut de tothom més solidària i més rica en la igualtat, la fraternitat i la justícia social.

 

CAPÍTOL I OBJECTE

Article 1. El present Reglament té per objecte la regulació dels honors, distintius i nomenaments honorífics encaminats a premiar especials mereixements, qualitats i circumstàncies singulars que l'ajuden a enriquir el poble de Porreres des de les més formes variades de l'activitat humana i concorrin en els guardonats, siguin persones físiques o jurídiques. .

Article 2. Totes les distincions a què fa referència aquest Reglament tenen caràcter exclusivament honorífic, sense que, per tant, atorguin cap dret administratiu, ni de caràcter econòmic.

Article 3. Cap distintiu honorífic, ni nomenament, podrà ser atorgat a persones que exerceixin alts càrrecs a l'Administració i respecte dels quals es trobi la Corporació en relació subordinada de jerarquia, funció o servei, i en tant subsisteixin aquests motius. Qualsevulla altra excepció a aquest article, s'haurà de prendre per l'acord unànime dels membres que integren la corporació.

 

CAPÍTOL II DELS NOMENAMENTS

Article 4. El Ple de la Corporació podrà conferir els nomenaments de:

a. Títol de Filla o Fill Il·lustre de Porreres.

b. Títol de Filla o Fill Predilecte de Porreres.

c. Títol de Filla o Fill Adoptiu de Porreres.

d. Nomenament de Batle/Batlessa o Regidor/a Honorari de l'Ajuntament de Porreres.

e. Medalla d'Honor «Vila de Porreres»

f. Placa i medalla del poble de Porreres a l'Esperit Esportiu.

 

CAPÍTOL III SOBRE ELS FILLS O FILLES IL·LUSTRES.

Article 5.- L'honor més gran i distinció serà la proclamació de fill o filla il·lustre. Per a la proclamació de fill o filla il·lustre s'haurà de tramitar l'expedient corresponent en el qual s'haurà d'acreditar que la persona proposada, a més d'haver nascut al municipi de Porreres, ha desenvolupat, en qualsevol aspecte de l'activitat humana, una tasca exemplar i poc comuna; o també ha dut a terme una tasca de les mateixes característiques per Porreres o al servei de Porreres, en qualsevol aspecte de la vida ciutadana.

 

CAPÍTOL IV SOBRE ELS FILLS O FILLES PREDILECTES

Article 6.- Escaurà la proclamació de fill predilecte o filla predilecta quan, després de la tramitació de l'expedient preceptiu, s'estimi que els mèrits contrets per la persona proposada, sent similars als que s'han anunciat en l'article anterior, no són suficients per ser distingit amb la proclamació de fill o filla il·lustre.

 

CAPÍTOL V SOBRE ELS FILLS ADOPTIUS O FILLES ADOPTIVES

Article 7.

1.- Per a la declaració de fill adoptiu o filla adoptiva s'haurà de tramitar l'expedient corresponent i acreditar que la persona suggerida, sense ser natural del municipi de Porreres, ha realitzat una labor exemplar i poc comuna en qualsevol aspecte de l'activitat humana i ha residit al municipi de Porreres el temps suficient per ser considerat ciutadà/na porrerenc/ca i de fet.

2.- També podrà ser declarat fill adoptiu o filla adoptiva qui, no sent natural del municipi de Porreres ni hi resideixi, hagi dut a terme una tasca en favor del municipi tan important com per merèixer aquesta distinció.

 

CAPÍTOL VI SOBRE LA MEDALLA D'HONOR VILA DE PORRERES

Article 8.- La medalla d'honor Vila de Porreres, en les categories d'or, plata o bronze, podrà ser concedida, de manera individual o col·lectiva.

Article 9- La medalla portarà en el seu anvers la data i el nom de la persona distingida o col·lectiu. En el seu revers l'escut del municipi amb la inscripció "Ajuntament de Porreres. Medalla d'Honor Vila de Porreres". La medalla tindrà 5 cm. de diàmetre.

Article 10.- La concessió de la medalla s'efectuarà per premiar una acció o un acte duts a terme per qualsevol persona natural o jurídica que redundi en benefici del municipi o que tingui una especial ressonància o mèrit fora d'aquest. Serà concedida la medalla a aquelles persones que, reunint les condicions detallades en el paràgraf anterior, hagin fet una acció o acte meritori, la memòria del qual resulti imperible per la seva permanència física o pels seus efectes continuats.

Article 11.- Si l'Ajuntament no adopta un acord definitiu en el termini d'un any a comptar des de la data d'adopció de l'acord d'incoació de l'expedient de concessió de la medalla «Vila de Porreres», s'entendrà que n'ha desistit.

 

CAPÍTOL VII SOBRE ELS EXPEDIENTS

Article 12. Els distintius i nomenaments s'atorgaran previ expedient que s'iniciarà per Decret de Batlia, bé per pròpia iniciativa o a requeriment d'una tercera part dels membres que integren la Corporació Municipal, o responent a petició raonada d'Entitats de reconegut prestigi.

En el Decret d'iniciació es nomenarà Jutge o jutgessa Instructor/a i actuarà de secretari el/la de la Corporació o el funcionari/a d'aquesta Corporació en qui es delegui aquesta funció.

Article 13. L'Instructor/a de l'expedient ordenarà la pràctica de quantes proves i actuacions condueixin a la precisió dels mèrits de la persona o l'entitat proposada així com els oportuns justificants, fent constar les diligències realitzades, tant si afavoreixen com si perjudiquen la proposta inicial.

Article 14. Finalitzades les actuacions, l'Instructor/a formularà proposta de resolució remetent l'expedient amb totes les actuacions practicades a la Comissió Especial presidida pel Batle/Batlessa i pel Regidor/a Delegat de Cultura i un representant designat per cada grup municipal.

Si la comissió especial ho considera oportú podrà anomenar un fiscal, el qual formularà, si pertoca, oposicions o objeccions a la persona o a l'entitat proposades, que hauran d'estar degudament justificades, i recaptarà informació de totes aquelles persones que consideri adient.

Article 15.

1. Per tal que puguin presentar-se en l'expedient incoat tot els possibles interessats/des, s'haurà de donar el màxim de publicitat a l'inici de l'esmentat expedient i es publicaran anuncis en el Butlletí Oficial, en el tauler d'anuncis i/o en la premsa local.

2. El ponent i/o el fiscal, si escau, estaran obligats a prendre declaració a totes aquelles persones o entitats que així ho sol⋅licitin.

Article 16.- Conclosos els treballs del ponent, es lliuraran les seves propostes definitives a la Batlia-Presidència, amb un informe detallat i raonat d'aquestes propostes i de les seves actuacions.

Article 17.- L'expedient conclòs serà elevat al Ple de l'Ajuntament i haurà de romandre a disposició dels regidors almenys 10 dies abans de realitzar la sessió plenària en la qual s'hagi d'adoptar la resolució definitiva.

Per adoptar un acord definitiu, el Ple de l'Ajuntament haurà de reunir-se en sessió especial extraordinària sense que s'hi pugui tractar cap altre assumpte.

El Ple de la Corporació necessitarà el vot favorable de les dues terceres parts del número de fet i, en tot cas, de la majoria absoluta legal de membres de la Corporació, per a la validesa de l'acord que, en sessió extraordinària, adopti atorgant els distintius o nomenaments.

La votació, que només es farà si no existeix acord unànime, haurà de ser secreta i mitjançant paperetes que seran facilitades amb aquesta finalitat.

Article 18. Adoptat l'acord definitiu de proclamació de fill o filla il⋅lustre, de fill predilecte o filla predilecta, de fill adoptiu o filla adoptiva, o de concessió de la medalla de la Vila, s'haurà de fixar la data de realització de l'acte públic en el qual es proclamarà o es concedirà l'honor o distinció acordats. La concessió de les distincions i nomenaments seran entregats a la Sala de Sessions de l'Ajuntament, amb assistència dels regidors/es del Ple de la Corporació i d'aquelles autoritats i representacions que s'estimin pertinents, ateses les circumstàncies de cada cas.

Article 19. L'Ajuntament té a disposició un Llibre d'Honors de Distincions i Nomenaments on s'inscriuran els que s'atorguin.

 

CAPÍTOL VIII EXTRACTE CERIMONIAL

Article 20. La proclamació de fill o filla il⋅lustre, de fill predilecte o filla predilecta, de fill adoptiu o filla adoptiva, o de concessió de la medalla de la Vila, comportarà els condicionaments següents:

a) Realització d'un acte públic que s'esdevindrà a la sala de sessions o al local que es consideri més adient, el dia de Sant Roc, protector del nostre poble. A no ser que per majoria absoluta, en el ple es decideixi un dia diferent.

b) L'esmentat acte es durà a terme sota la presidència del/a Sr/a. Batle/Batlessa o de l'autoritat a qui competeixi, amb assistència dels membres de la Corporació, familiars de la persona homenatjada, autoritats locals i públic en general.

c) En l'esmentat acte es llegiran tots els mèrits contrets per la persona o entitat a la qual es concedeixi l'honor o distinció i, si existeix, la seva biografia.

d) Es descobrirà el retrat del fill o filla il⋅lustre proclamat, que haurà de quedar exposat en la galeria de fills o filles il⋅lustres d'aquest Ajuntament. Només el mateix filla o filla il·lustre o la família pot demanar que no es descobreixi cap retrat. El retrat el pagarà la Corporació, llevat que els familiars o els particulars tenguin interès a oferir-lo a l'Ajuntament.

e) Si es concedeix l'honor de proclamació de fill predilecte o filla predilecta, o de fill adoptiu o filla adoptiva, es lliurarà una placa justificativa de la distinció obtinguda.

f) S'imposarà la medalla «Vila de Porreres» que s'hagi concedit.

g) L'acte es celebrarà d'acord amb el protocol de la Corporació Municipal.

 

CAPÍTOL IX DISPOSICIONS FINALS

Article 21.- Quan els honors o les distincions recaiguin en favor de persones de nacionalitat estrangera, es sol·licitarà l'autorització expressa que ha de concedir el Ministeri de l'Interior amb l'informe previ del Ministeri d'Assumptes Exteriors.

Article 22.- Per tot allò no previst en aquest reglament es tindran en compte les legislacions aplicables i les disposicions d'aquest Ajuntament pel que fa a la seva disposició o interpretació.

Article 23.- El present Reglament, entrarà en vigor, una vegada aprovat definitivament per a l'Ajuntament Ple, i publicat al seu text íntegrament en el BOIB, transcorregut el termini previst a l'article 65.2 de la Llei 7/85 de 2 d'abril.

Contra el present Acord es podrà interposar recurs contenciós-administratiu, davant la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia, en el termini de dos mesos a comptar des de l'endemà a la publicació del present anuncio, de conformitat amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, de la Jurisdicció Contenciós-Administrativa.

 

Signat electrònicament (2 d'agost de 2022)

La batlessa de Porreres Francisca Mora Veny