Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'HISENDA I RELACIONS EXTERIORS

Núm. 431502
Resolució de la consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors, a proposta de la directora general del Tresor, Política Financera i Patrimoni, per la qual s’autoritza la cessió d’ús gratuïta i temporal de l’obra d’art Projet pour un monument pour la Ville de Barcelone, de Joan Miró, a la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca (SP 45/2022)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

En la data de la signatura, la directora general del Tresor, Política Financera i Patrimoni ha formulat la proposta de resolució següent:

Fets

1. Mitjançant un escrit de 24 de setembre de 2021, adreçat a la presidenta del Govern de les Illes Balears, el director de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca va sol·licitar la cessió en préstec de l'escultura de Joan Miró Projet pour un monument pour la ville de Barcelone, de 1967, propietat de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, per exhibir-la en una exposició temporal organitzada per la Fundació, juntament amb l'entitat Successió Miró, amb el títol «El Miró de Son Boter». Actualment, l'escultura s'ubica a la seu de la Presidència del Govern de les Illes Balears.

2. El 12 de gener de 2022, el director del Gabinet de la Presidència va traslladar al secretari general de la Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat la documentació tramesa per la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca, juntament amb un informe de la Secretaria del Gabinet de la Presidència, en què es manifesta que l'escultura està adscrita a la Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat i que la competència per cedir gratuïtament i temporalment els béns de la Comunitat Autònoma és de la consellera competent en matèria de patrimoni, motiu pel qual, proposa a la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat que insti la conselleria competent en matèria de patrimoni a iniciar l'expedient de cessió.

3. El 21 de febrer de 2022 va tenir entrada en el Registre de la Direcció General del Tresor, Política Financera i Patrimoni (VALIB 77911) un ofici signat per la directora general de Coordinació, Relacions amb el Parlament, Drets i Diversitat, per suplència del secretari general de la Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat, mitjançant el qual es trametia la documentació aportada per la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca, així com la Resolució de la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat de 17 de febrer per la qual s'insta la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors perquè iniciï un expedient de cessió d'ús gratuït i temporal de l'obra d'art especificada en el punt 1 dels fets, per a l'exposició a l'edifici Moneo de Palma, de l'1 d'abril al 15 de desembre de 2022.

4. L'obra Projet pour un monument pour la Ville de Barcelone té el número d'actiu 100000000088 en l‘Inventari general de béns i drets de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

5. El 3 de març de 2022, la directora general del Tresor, Política Financera i Patrimoni va dictar la resolució d'inici de l'expedient de cessió d'ús gratuïta i temporal: https://csv.caib.es/concsv/view.xhtml?hash=1646314003247-401983783-8599210423673675912.

6. Consta l'informe favorable de la tècnica del Servei de Patrimoni, amb el vistiplau de la cap del Servei de Patrimoni, d'11 de març de 2022: https://csv.caib.es/concsv/view.xhtml?hash=1646815755080-404566269-5238182818706908262.

7. El 15 de març de 2022, la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca va comunicar al Gabinet de la Presidència del Govern de les Illes Balears el retard de les dates previstes de l'exposició «El Miró de Son Boter», per la qual cosa la tramitació de l'expedient va quedar pendent de les noves dates de l'exposició.

8. El 21 de juny de 2022, la Fundació Pilar i Joan Miró va confirmar que les dates en les quals es durà a terme l'exposició són del 21 de setembre de 2022 al 24 de setembre de 2023. D'acord amb això, sol·licita el préstec pel període comprès entre l'1 de setembre de 2022 i el 9 d'octubre de 2023, termini que inclou els trasllats i el condicionament de l'obra.

Fonaments de dret

1. L'article 72 de la Llei 6/2001, d'11 d'abril, del patrimoni de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 49, de 24 d'abril) i la resta de disposicions aplicables.

2. L'article 142 del Decret 127/2005, de 16 de desembre, pel qual s'aprova el Reglament de desplegament de la Llei 6/2001.

3. El Decret 8/2021, de 13 de febrer, de la presidenta de les Illes Balears, de modificació del Decret 9/2019, de 2 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual es determina la composició del Govern i s'estableix l'estructura de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

4. El Decret 14/2021, de 15 de març, pel qual es disposa el cessament i el nomenament d'un alt càrrec de la Conselleria d'Hisenda i Relacions Exteriors.

5. El Decret 25/2021, de 8 de març, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual es modifica el Decret 11/2021, de 15 de febrer, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Proposta de resolució

Propòs a la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors que dicti una resolució en els termes següents:

1. Autoritzar la cessió d'ús gratuïta i temporal de l'obra d'art Projet pour un monument pour la Ville de Barcelone, de Joan Miró, propietat de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, a favor de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca per a l'exposició temporal «El Miró de Son Boter», que tindrà lloc entre els dies 21 de setembre de 2022 i 24 de setembre de 2023, en l'edifici Moneo de Palma.

2. Disposar que el període de préstec començarà a comptar des del moment en què l'escultura surti de la seu de la Presidència i finalitzarà quan retorni al mateix lloc, entre l'1 de setembre de 2022 i el 9 d'octubre de 2023.

3. Disposar que aquesta autorització es condiciona als fets següents:

a) Totes les despeses derivades del préstec de l'obra (assegurança, embalatge, transport i altres despeses relacionades) seran assumides per la Fundació.

b) La Fundació Pilar i Joan Miró haurà d'assegurar l'obra amb la modalitat a tot risc i «clau a clau», per un valor de 600.000 €, amb la cobertura del transport des de la seva localització habitual fins al lloc d'exposició, el període de temps en què l'escultura romandrà a l'exposició i el transport de tornada fins a la localització habitual. Abans del dia de començament de la cessió d'ús gratuïta i temporal, la Fundació Pilar i Joan Miró ha de trametre al Gabinet de la Presidència de les Illes Balears la còpia d'aquesta assegurança amb el justificant de pagament.

c) La Fundació Pilar i  Joan Miró comunicarà al Gabinet de la Presidència de les Illes Balears els detalls referents a la companyia de transports contractada, els dies d'arribada del mitjà de transport i el full de ruta, i s'ha de fer càrrec de la manipulació, l'embalatge (estructures d'embalatge o de muntatge adients per al condicionament de l'obra) i el transport, despesa que anirà a càrrec de la Fundació Pilar i  Joan Miró, responsable i organitzadora de l'exposició. El Gabinet de Presidència designarà un correu per verificar les condicions de transport i conservació de l'obra.

d) La Fundació Pilar i Joan Miró haurà de mantenir les condicions ambientals i de seguretat adients per mantenir l'obra en les condicions adequades.

e) En el termini màxim que acaba el dia 9 d'octubre de 2022, la Fundació Pilar i Joan Miró organitzarà el retorn de l'escultura a la localització habitual (seu de la Presidència de les Illes Balears).

4. Notificar la resolució a la Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat i a la Fundació Pilar i Joan Miró.

5. Publicar la resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

6. Anotar aquesta cessió d'ús gratuïta i temporal en l'Inventari general de béns i drets de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Per tot això, dict la següent

RESOLUCIÓ

Manifestar la conformitat amb la proposta de resolució i dictar-ne resolució en els mateixos termes.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució —que exhaureix la via administrativa— es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la notificació i publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb l'article 124 de la Llei 39/2015, d'1d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà de la publicació, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

(Signat electrònicament: 28 de juliol de 2022)

La consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors Rosario Sánchez Grau

La directora general proposant Catalina Ana Galmés Trueba