Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE POLLENÇA

Núm. 411117
Aprovació definitiva de l'Ordenança reguladora del preu públic per la utilització de piscines, instal·lacions esportives i altres serveis anàlegs

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Es publica el text íntegre de l'Ordenança reguladora del preu públic per la utilització de piscines, instal·lacions esportives i altres serveis anàlegs, acord que es considera definitiu atès que no hi ha hagut reclamacions durant el període d'exposició pública. Aprovada inicialment en sessió plenària de dia 26 de maig de 2022

29. ORDENANÇA REGULADORA DEL PREU PÚBLIC PER LA UTILITZACIÓ DE PISCINES, INSTAL·LACIONS ESPORTIVES I ALTRES SERVEIS ANÀLEGS

ARTICLE 1.- CONCEPTE

L'Ajuntament de Pollença, fent ús de les atribucions que li atorguen els art. 41 i 127 del Text refós de la Llei reguladora d'hisendes locals (TRLRHL), aprovat pel Reial Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, aquest Ajuntament considera necessari i oportú establir i ordenar determinats preus públics –especificat a les tarifes contingudes a l'apartat 2 de l'article 3r següent- per finançar el servei de l'activitat esportiva i ús de la infraestructura esportiva municipal que presta directament aquest Ajuntament, que es regeix per la present  ordenança.

ARTICLE 2.- OBLIGATS  AL  PAGAMENT

Estan obligats al pagament del preu públic regulat en aquesta ordenança els usuaris i abonats. El preu es meritarà en el moment de la prestació del servei o en el moment de gaudir, utilització o l'aprofitament del domini públic en benefici particular. L'obligació de pagament s'exigirà en el moment d'efectuar la reserva de plaça o quan es sol·liciti l'abonament per la totalitat del import en concepte de dipòsit, sense perjudici del que s'estipula a l'article 4 de devolucions.

ARTICLE 3.- QUANTIA

La quantia del preu públic i la seva descripció que regula aquesta ordenança és la fixada a l'apartat següent  per  a  cadascun  dels  diversos serveis  o  activitats, tal com segueix:

A) OBJECTE

Regula el preu públic per a la prestació dels serveis, activitats esportives i utilització de la infraestructura esportiva municipal de titularitat pública municipal.

B) Disposicions generals

1. Tendrà la condició d'abonat qualsevol persona empadronada o no en el municipi de Pollença, que estigui al corrent de pagament del rebut del curs.

2. En la condició d'abonat s'entrega una targeta individual que té caràcter de personal i intransferible, no caduca i s'activa amb el pagament del rebut corresponent.

3. En la condició d'abonat té dret a l'ús de les instal·lacions que es concreten a les piscines municipals, el gimnàs i el rocòdrom. A més, inclou un descompte per a d'altres activitats regulades en aquesta ordenança i una assegurança per cas d'accident.

4. En el cas de no ser abonat, per fer la inscripció a qualsevol activitat caldrà pagar la matrícula corresponent per curs o activitat. Aquesta matrícula, que no atorga dret a cap descompte, inclourà una assegurança obligatòria.

5. La condició d'empadronat serà la que figuri en el padró del municipi de Pollença a l'inici de l'any natural.

6. En els grups de centres educatius, clubs o entitats esportives, etc., l'accés i la utilització de la instal·lació esportiva reservada està condicionada a la permanència del professor, monitor, entrenador o delegat responsable del grup.

 

C) La quantia del preu públic és la següent pel que fa a abonaments:

 Abonaments

ABONAMENT DE LES INSTAL·LACIONS

 

 

 

 

 

Import €

ANUAL (ANY NATURAL)

 

FAMILIAR

188,00

 

 

 

INDIVIDUAL

122,00

 

 

 

JOVE

61,00

SIS MESOS

 

 

 

 

(Consecutius dins l'any)

 

FAMILIAR

112,00

 

 

 

INDIVIDUAL

72,00

 

 

 

JOVE

36,00

TRES MESOS

 

 

 

(Consecutius dins de l'any)

FAMILIAR

66,00

 

 

 

INDIVIDUAL

46,00

 

 

 

JOVE

22,00

MENSUAL

 

 

 

 

(Consecutius dins de l'any)

FAMILIAR

29,00

 

 

 

INDIVIDUAL

21,00

 

 

 

JOVE

10,00

Disposicions generals aplicables a les tarifes d'abonaments

1. La tarifa jove serà per a persones de 0 a 25 anys (inclosos). El requisit s'haurà de complir al llarg de tot l'any natural, és a dir, l'any en què es compleixen els 26 no hi és inclòs.  

2. L'abonament familiar comprèn la unitat familiar formada per una parella de fet, un matrimoni o un adult, inclou fills menors de 18 anys. S'acreditarà mitjançant el llibre de família, el certificat de parella de fet i el DNI dels adults. Es permet l'acreditació mitjançant qualsevol altra documentació on s'acrediti la unitat familiar. Aquest abonament atorga el dret a l'ús de les instal·lacions, (descrit en el punt 3 de les disposicions generals). Pel que fa a l'activitat de les estades d'estiu i estades en altres períodes es podrà accedir a la tarifa d'abonat exclusivament en el cas d'abonament anual. Els requisits s'han de complir al llarg de tot l'any natural.

3. L'abonament individual comprèn l'adult major d'edat (18 anys o més) i menors amb autorització prèvia del pare/mare o tutor/a legal. Aquest abonament atorga el dret a utilitzar determinades activitats programades en la mesura que hi hagi disponibilitat, a més d'accedir al descompte en tarifes d'aquesta ordenança que tinguin la condició d'abonat a més del dret a l'ús de les instal·lacions (descrit en el punt 3 de les disposicions generals). Pel que fa a l'activitat de les estades d'estiu i estades en altres períodes es podrà accedir al descompte, en el cas d'abonament individual anual, exclusivament i en les limitacions descrites a l'article 3, punt 1 i 2 anteriors. Els requisits s'han de complir al llarg de l'any natural.

4. Els abonats tindran dret a un descompte d'un 50% sobre el preu/hora en el lloguer de pistes de tennis i esquaix (totes les pistes). El descompte serà individual si es compleix la condició d'abonat, no sobre el total del preu de lloguer de la pista.

5. L'accés per a tècnics i esportistes de clubs federats estarà vinculat a una reserva d'ús d'espai de la temporada i prèvia autorització temporal de l'Àrea d'Esports, d'acord amb el punt 4 de les disposicions sobre altres quotes.

6. La duració de l'abonament, tant individual com familiar, podrà ser anual, semestral (sis mesos consecutius), trimestral (tres mesos consecutius) i mensual (mes natural). Tots els terminis descrits són naturals dins l'any.

7. Descomptes sobre la tarifa d'abonaments del 90% en els següents casos (amb aportació del suport documental adient):

  • Persones amb diversitat funcional, amb una discapacitat igual o superior al 33%, pensionistes per incapacitat total, permanent o absoluta i gran invalidesa i pensionistes per orfandat amb uns ingressos iguals o inferiors al salari mínim interprofessional (SMI) *2
  • Famílies monoparentals amb uns ingressos iguals o inferiors al salari mínim interprofessional  (SMI)*1,5
  • Famílies nombroses amb ingressos iguals o inferiors al salari mínim interprofessional (SMI*3).
  •  
    Persones majors de 65 anys amb uns ingressos iguals o inferiors al salari mínim interprofessional (SMI) *1.5. El requisit de l'edat s'ha de complir al llarg de tot l'any natural. En quan el procediment per a sol·licitar un descompte cal presentar sol·licitud per registre d'entrada que incorporarà l'acreditació adient de la situació pel qual es sol·licita el dret de descompte, una vegada pagat la tarifa sencera corresponent.

En quan el procediment per a sol·licitar un descompte cal presentar sol·licitud per registre d'entrada que incorporarà l'acreditació adient de la situació pel qual es sol·licita el dret de descompte, una vegada pagat la tarifa sencera corresponent.

D) Altres quotes

Segons el detall següent:

 

ALTRES QUOTES

 

 

 

ALTRES

 

 

ABONAMENT 1

3,00

 

 

 

ABONAMENT 3

8,00

 

 

 

ABONAMENT 10

25,00

 

 

 

ABONAMENT 30

60,00

 

 

DUPLICAT DE TARGETA

3,00

 

 

CLASES PARTICULARS (cessió d'ús temporal d'espai, 90 minuts)

10,00

 

 

CLASSES COL·LECTIVES (cessió d'ús temporal d'espai, 90 minuts)

                    25,00

Disposicions aplicables als abonaments

1. Els abonaments 1, 3, 10, 30 inclouen el dret de gaudir dels mateixos espais que els abonats durant 1, 3, 10 i 30 dies respectivament, pels usuaris durant l'any natural.

2. Els abonaments amb ús d'exclusivitat d'espai.

Disposicions aplicables a la cessió d'ús temporal de les instal·lacions

1. Per a la cessió d'ús d'espai temporal cal una autorització prèvia de l'Àrea d'Esports. La tarifa es regula per dia i durada de temps.

2. En el cas que la durada de la cessió d'espai sigui de forma continuada prèvia sol·licitud per registre dirigida a l'Àrea d'Esports es podran aplicar descomptes de fins a un 80%.

3. En la cessió temporal en exclusivitat, en fraccions d'hora, de carrils de piscina per a entrenaments, el preu/hora serà de 25 euros, prèvia sol·licitud i autorització de l'Àrea d'Esports.

4. Els clubs d'esports federats i associacions esportives federades podran fer ús de les instal·lacions, prèvia autorització mitjançant tarifa; en aquest grup es podrà aplicar un descompte de fins a un 95%, o com a segona opció mitjançant un conveni amb el propi Ajuntament. En el cas d'un conveni es podrà eximir del pagament de la tarifa per ús d'espai, sempre atenent a criteris d'interès general, eficiència i equitat. Tots els convenis seguiran la seva tramitació segons les lleis aplicables.

5. Les AMPA i les AMIPA inscrites en el REMEC tendran un descompte de fins a un 50% en el lloguer de les instal·lacions esportives en horari extraescolar de dilluns a divendres.

6. Per tramitar autoritzacions temporals caldrà presentar una sol·licitud al registre i dirigida a l'Àrea d'Esports, juntament amb una declaració responsable, firmada pel president o pel secretari del club, on es confirmi que tots els esportistes compleixen el requisit de tenir llicència federativa o estar inscrits en l'esport escolar del Consell de Mallorca. Totes les autoritzacions temporals seguiran el tràmit corresponent segons la normativa que sigui d'aplicació.

7. Totes les autoritzacions seran de caire anual dins l'any natural.

8. Els centres educatius públics estaran exempts de la tarifa de cessió d'ús temporal de les instal·lacions dins el desenvolupament de les tasques que li són pròpies prèvia sol·licitud per registre.

 

E) Tarifes de cursos i activitats dirigides

e.1 En quan a les normes que regeixen l'accés al servei:

- Hi ha una prelació quant a places per a persones empadronades respecte de les no empadronades. Només es podran inscriure no empadronats en el cas que no es cobreixin les places destinades a les persones empadronades.

- En el cas de no empadronats hi ha una prelació en ordre d'inscripció d'abonats respecte de no abonats.

- Reserva d'un 2% de places per a usuaris amb discapacitat empadronats al municipi o altres grups d'integració social .

e.2 Les tarifes de cursos i activitats dirigides són les següents:

CURSOS I ACTIVITATS DIRIGIDES

                                                                            Sessions                                             Imports

                                                                                                             Setmanals                        No Abonat                 Abonat                                                                                                                                             

Disposicions específiques aplicables a cada epígraf de les tarifes que es detallen a continuació:

a) Quant al pagament de cursetistes o usuaris de l'escola esportiva o d'activitats físiques:

  • Té la condició de cursetista l'usuari que estigui al corrent de pagament del rebut del curs.
  • Si no és abonat, dins el primer rebut del curs ha de pagar la matrícula d'inscripció. Quan s'interrompi la condició de cursetista per un període superior a dotze mesos cal tornar a abonar la matrícula.
  • Les quotes són mensuals. La renovació dels curs es fa mitjançant el pagament de la mensualitat, que es farà dia 26 de cada mes anterior al venciment, en cas contrari es perd la plaça.
  • La no assistència continuada i no justificada durant dos mesos a un curs o activitat programada és baixa automàtica i s'atorga la plaça al següent usuari de la llista d'espera.
  • Els canvis de grup o baixes es faran per correu electrònic al coordinador de les instal·lacions o mitjançant formulari al registre de l'Ajuntament.
  • En el cas de baixa de rebuts domiciliats, la baixa serà efectiva el primer mes que no s'hagi pagat el rebut.
  • L'Ajuntament es reserva el dret de modificar el programa d'activitats, el nombre de sessions, el seu contingut i el seu horari.

b) Quant a les escoles esportives d'estiu (estades d'estiu) i estades a d'altres períodes: 

b.1 En quan a les normes que regeixen l'accés al servei:

  • Hi ha una prelació quant a places per a persones empadronades respecte de les no empadronades. Només es podran inscriure no empadronats en el cas que no es cobreixin les places destinades a les persones empadronades.
  • En el cas de no empadronats hi ha una prelació en ordre d'inscripció d'abonats respecte de no abonats.
  • Reserva d'un 3% de places per a usuaris amb discapacitat empadronats al municipi o altres grups d'integració social .

b.2 En quan a les normes que regeixen el regim de bonificacions:

  • Descompte d'un 10 % per segon inscrit en qualitat de germà o germana de la persona inscrita. El descompte te caràcter marginal i únicament s'aplica al segon inscrit.
  • Descompte d'un 15 % per tercer inscrit i en endavant en qualitat de germans o germanes dels inscrits. El descompte te caràcter marginal i únicament s'aplica al tercer inscrit.

E) Lloguers d'espais esportius

f.1 En quan a les normes que regeixen l'accés al servei:

  • Hi ha una prelació quant a la reserva de pistes per a persones empadronades respecte de les no empadronades.
  • En el cas de no empadronats hi ha una prelació en ordre de reserva d'abonats respecte de no abonats.

ARTICLE 4.- DEVOLUCIONS

Es podrà efectuar la devolució quan es donin les condicions següents:

a) En les reserves anul·lades amb una antelació mínima de 72 hores a excepció de les estades d'estiu, en les quals l'anul·lació s'ha de fer amb una antelació mínima de 15 dies naturals. En cas contrari s'ha d'abonar la tarifa completa del servei.

b) En el lloguer de pistes exteriors per causes meteorològiques adverses, sempre que no es permeti desenvolupar l'activitat o el joc per causes imputables a l'Ajuntament.

c) En termes generals quan per causes no imputables al obligat de pagament del preu, el servei o activitat no es presti o desenvolupi, es procedirà a la devolució del import corresponent.

ARTICLE 5.- EXEMPCIONS

1. Les persones amb greus dificultats econòmiques poden sol·licitar l'exempció del preu públic a un abonament o a un curset per mes. Es consideren persones amb greus dificultats econòmiques les que formen part d'una unitat familiar en la qual la suma dels ingressos de tots els seus membres en edat laboral és igual o inferior al salari mínim interprofessional. Per accedir a l'exempció cal presentar la sol·licitud a les Oficines d'Atenció a la Ciutadania (OAC).

2. Les activitats o competicions organitzades per l'Ajuntament de Pollença, el Consell Insular o el Govern de les Illes Balears.

3. Els equips que duguin de referència el nom de Pollença i disputin les lligues insulars o nacionals.

4. Ús de les instal·lacions esportives per part del personal de l'Ajuntament per tasques i actuacions pròpies del seu lloc de treball, si han estat encomanades pel seu cap.

ARTICLE 6.- DELEGACIÓ EN LA JUNTA DE GOVERN

De conformitat amb el que preveu l'article 47.1 del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, en relació amb l'article 23.2.b) de la Llei Reguladora de les Bases de Règim Local, es delega en la Junta de Govern la fixació o modificació de la quantia dels preus públics pels usuaris.

DISPOSICIÓ FINAL

La present ordenança començarà a tenir efectes a partir de dia després de la seva aprovació definitiva i una vegada s'hagi publicat el seu text íntegre en el Butlletí Oficial de les Illes Balears d'acord amb el que estableix l'article 70.2 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local, i es mantindrà vigent fins a la seva modificació o derogació expressa.

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

La present ordenança deroga l'ordenança fiscal publicada en el BOIB núm. 91 de 06 de juliol de 2019.

Contra el present acord definitiu les persones interessades podran interposar recurs contenciós administratiu en el termini de dos mesos comptats a partir de l'endemà de la seva publicació en el BOIB.

 

Pollença, (signat electrònicament: 25 de juliol de 2022)

El batle Bartomeu Cifre Ochogavia