Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE CAMPOS

Núm. 408814
Aprovació definitiva ordenança fiscal de l'impost sobre construccions, instal·lacions i obres de l'Ajuntament de Campos

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

1. El Ple de l'Ajuntament de Campos, en la sessió ordinària de dia 26 de maig de 2022, va aprovar inicialment la modificació de l'ordenança fiscal de l'impost sobre construccions, instal·lacions i obres de l'ajuntament de Campos, que es va publicar en el BOIB núm. 59, de 5 de maig de 2022.

2. Atès que en el termini d'exposició pública no s'han presentat al·legacions en relació amb l'ordenança fiscal.

3. L'Institut Balear de la Dona, en l'informe preceptiu d'impacte de gènere, ha formulat algunes recomanacions relatives a la utilització del llenguatge, que s'introdueixen en el text de l'Ordenança fiscal.

4. En compliment del que disposa l'article 17.3 del Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el text refós de la Llei reguladora d'Hisendes locals, en cas de no haver-hi reclamacions, l'ordenança fiscal s'entendrà aprovada definitivament, ordenant-se la publicació del text íntegre al Butlletí Oficial de les Illes Balears.

«ORDENANÇA FISCAL DE L'IMPOST SOBRE CONSTRUCCIONS, INSTAL·LACIONS I OBRES DE L'AJUNTAMENT DE CAMPOS

Article 1 Fet imposable

1. Constitueix el fet imposable de l'impost, la realització dins del terme municipal de Campos, de qualsevol construcció, instal·lació, o obra per a la qual s'exigeixi obtenció de la corresponent llicència d'obres o urbanística, s'hagi obtingut o no la llicència esmentada, o per la qual s'exigeixi presentació de declaració responsable o comunicació prèvia, sempre que l'expedició de la llicència o l'activitat de control correspongui a l'ajuntament de la imposició.

2. Les construccions, instal·lacions o obres a que es refereix l'apartat anterior, podran consistir en:

a) Obres de construcció d'edificacions i instal·lacions de tota classe de nova planta.

b) Obres de demolició.

c) Obres en edificis, tant aquelles que modifiquin la seva disposició interior com el seu aspecte exterior.

d) Altres actuacions urbanístiques

e) Alineacions i rasants.

f) Obres de fontaneria i clavegueram.

g) Obres a cementeris.

h) Qualsevol altre tipus de construcció, instal·lació o obra que requereixi llicència d'obra o urbanística, així com la presentació de declaració responsable o comunicació prèvia.

Article 2 Subjectes passius i responsables

1. Són subjectes passius d'aquest impost, a títol de contribuent, les persones físiques, persones jurídiques o entitats a que es refereix l'article 35.4 de la Llei General Tributària, que siguin propietàries de la construcció, la instal·lació o l'obra, tant si són propietàries de l'immoble en el qual es fan les actuacions com si no. En tot cas tindrà la consideració de persona propietàriai de la construcció, la instal·lació o l'obra qui hagi d'abonar les despeses o el cost que impliqui dur-les a terme.

2. En el cas que la construcció, la instal·lació o l'obra no sigui realitzada pel subjecte passiu contribuent, tenen la condició de subjectes passius substituts de la persona contribuent els qui sol·licitin les llicències o presentin les corresponents declaracions responsables o comunicacions prèvies o facin la construcció, la instal·lació o l'obra.

El substitut o substituta pot exigir a la persona física o jurídica contribuent l'import de l'obligació tributària satisfeta.

3. Responen solidàriament de les obligacions tributàries del subjecte passiu les persones físiques i jurídiques a què es refereixen els articles 41 i 42 de la Llei 58/2003, general tributària.

Article 3 Base imposable, quota i meritació

1. La base imposable de l'impost està constituïda per el cost real i efectiu de la construcció, instal·lació o obra, i s'entén per tal, a aquest efecte, el cost d'execució material d'aquella.

No formen part de la base imposable l'IVA ni altres imposts anàlegs propis de règims especials, les taxes, preus públics i la resta de prestacions patrimonials de caràcter públic local relacionades, en el seu cas, amb la construcció, instal·lació o obra, ni tampoc els honoraris de professionals, el benefici empresarial del o la contractista ni qualsevol altre concepte que no integri estrictament, el cost d'execució material.

2. La quota de l'impost serà el resultat d'aplicar a la base imposable el tipus de gravamen.

3. El tipus de gravamen serà del 3 per 100 del cost d'execució material de construcció, instal·lació o obra.

4. L'impost es merita en el moment d'iniciar-se la construcció, instal·lació o obra, encara que no s'hagi obtingut la corresponent llicencia o no s'hagi presentat la corresponent declaració responsable o comunicació prèvia.  En el moment de sol·licitar la llicència o presentar la declaració responsable o comunicació prèvia relativa a la construcció, instal·lació o obra es procedirà a l'abonament de l'impost.

Article 4 Exempcions, reduccions i bonificacions

1. Està exempta del pagament de l'impost qualsevol construcció, instal·lació o obra de les quals siguin propietaris l'Estat, les comunitats autònomes o les entitats locals que, tot i estar subjectes a l'impost, es destinin directament a carreteres, ferrocarrils, ports, aeroports, obres hidràuliques, sanejament de poblacions i a les seves aigües residuals, encara i que la seva gestió es dugui a terme per organismes autònoms, tant si es tracta d'obres d'inversió nova com de conservació.

2. S'aplicarà una bonificació del 95% en favor de les construccions, instal·lacions i obres que siguin declarades d'especial interès o utilitat municipal per concórrer circumstàncies socials, culturals, historicoartístiques o de foment de l'ocupació que justifiquin l'esmentada declaració. Correspondrà al Ple de la corporació l'esmentada declaració, i s'acordarà, prèvia sol·licitud del subjecte passiu, pel vot favorable de la majoria simple dels seus o les seves membres.

Article 5 Normes de gestió

1. L'ajuntament exigirà l'impost en règim d'autoliquidació, d'acord amb l'establert a l'article 103.4 del Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals.

A aquest efecte:

a. Els subjectes passius vendran obligats a presentar davant l'Ajuntament declaració-liquidació, que contendrà els elements tributaris imprescindibles per a la liquidació, i procedent a l'ingrés simultani de la quota resultant.

b. Aquesta declaració-liquidació s'haurà de fer en el moment de presentar la sol·licitud de llicència d'obres o urbanística, o en el moment de presentar la declaració responsable o comunicació prèvia.

2. La base imposable provisional es determina segons el pressupost presentat per la persona interessada, sempre que aquest hagués estat visat pel Col·legi Oficial corresponent. Si no fos així, la base imposable serà determinada pels personal tècnic municipal, d'acord amb el cost estimat del projecte.

3. Una vegada finalitzada la construcció, instal·lació o obra, i tenint en compte el seu cost real i efectiu, l'Ajuntament, mitjançant  l'oportuna comprovació administrativa, modificarà, en el seu cas, la base imposable a que es refereix l'epígraf anterior practicant la corresponent liquidació definitiva, i exigint del subjecte passiu o reintegrant-li, en el seu cas, la quantitat que correspongui.

4. En el cas que s'iniciïn obres gravades per l'impost sense que s'hagi sol·licitat i concedit la llicència preceptiva, les actuacions que puguin dur-se a terme en matèria d'infraccions urbanístiques són independents de les previstes en aquesta ordenança sobre gestió i infracció tributària.

 

Article 6 Inspecció i recaptació

La inspecció i recaptació de l'impost es realitzaran d'acord amb el que preveu la Llei General Tributària i la resta de lleis de l'Estat reguladores de la matèria, així com a les disposicions dictades per el seu desenvolupament.

Article 7 Infraccions i sancions

Pel que fa a la qualificació de les infraccions tributàries així com a la determinació de les sancions que per les mateixes corresponguin en cada cas, s'aplicarà el règim regulat a la Llei General Tributària i a les disposicions que la complementin i desenvolupin.

Disposició final

D'acord amb l'establert a l'article 17 del Reial decret legislatiu 2/2004, pel qual s'aprova el text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, aquesta Ordenança fiscal entrarà en vigor i produirà efectes des del dia de la seva publicació al Butlletí Oficial de les Illes Balears.»

 

Campos, a la data de la signatura electrònica (22 de juliol de 2022)

La batlessa Francisca Porquer Manresa