Secció I. Disposicions generals
AJUNTAMENT DE BUNYOLA
Núm. 403741
Aprovació definitiva d'ordenança municipal per la regulació de l'ocupació de vies i espais destinats a l'ús públic de l'ajuntament de Bunyola
Havent transcorregut el termini de trenta dies d'exposició pública de l'aprovació inicial de l'ORDENANÇA MUNICIPAL PER LA REGULACIÓ DE L'OCUPACIÓ DE VIES I ESPAIS DESTINATS A L'ÚS PÚBLIC DE L'AJUNTAMENT DE BUNYOLA, havent-se presentat les al·legacions que consten a l'expedient, s'ha aprovat definitivament dita ordenança mitjançant acord de Ple de l'Ajuntament de Bunyola, adoptat en sessió ordinària, celebrada en data 6 de Juliol de 2022.
Per tal motiu i, en compliment del disposat als articles 102 i 103 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears, juntament amb l'establert als articles 49 i 70.2 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local, tot seguit es publica el text íntegre de l'esmentada ordenança:
ORDENANÇA DE REGULACIÓ DE L'OCUPACIÓ DE LES VIES I ELS ESPAIS DESTINATS A L'ÚS PÚBLIC DE L'AJUNTAMENT DE BUNYOLA
CAPÍTOL I Objecte i definicions
Article 1. Objecte.
L'objecte de la present Ordenança és:
Article 2. Definicions a efectes d'aquesta ordenança:
A efectes d'aquesta ordenança, s'entén per:
Article 3. Àmbit d'aplicació
Tota ocupació de la via pública amb qualsevol element de propietat privada, tant en espais de titularitat pública, com en els de titularitat privada d'ús públic, que se trobi en qualsevol del supòsits regulats en aquesta Ordenança, està subjecte a llicència municipal, o en el seu cas, quan representi un ús privatiu, per l'oportuna concessió.
Queden fora de l'àmbit d'aquesta ordenança els cossiols o petites jardineres que es pretengui col·locar a les façanes d'habitatges en carrers o places per els vianants.
CAPÍTOL II Llicències
Article 4. Introducció
Tota ocupació de la via pública amb qualsevol element de propietat privada, tant en espais de titularitat pública municipal, com en els de titularitat privada d'ús públic, que representi un ús comú anormal o especial, haurà d'estar emparada per la corresponent llicència municipal o, si s'escau, quan representi un ús privatiu, per l'oportuna concessió.
Les concessions administratives quedaran regulades en els corresponents plecs de clàusules administratives i de prescripcions tècniques.
Article 5. Procediment.
Requerirà l'autorització prèvia de l'Ajuntament com a titular del domini, instada a requeriment dels interessats, per mitjà d'escrit presentat en els termes i mitjans legalment admesos als qui s'acompanyarà els documents que en cada cas se determini als articles d'aquesta ordenança i a la fiscal corresponent.
Article 6. Taxes.
Article 7. Sol·licituds i terminis.
1. Les sol·licituds de llicències d'ocupació de la via pública o declaracions responsables de renovació de llicències es presentaran en el Registre General o per qualsevol procediment legalment establert amb una antelació màxima de 3 mesos respecte a la data de l'ocupació sol·licitada o del seu inici. La llicència només podrà ser atorgada a partir de l'endemà de la presentació de la sol·licitud en el Registre General o un altre mitjà legalment establert. En tots els casos, les dates sol·licitades per a una ocupació inclouran el muntatge i desmuntatge de la infraestructura. S'utilitzaran els impresos normalitzats ordinaris de l ‘Ajuntament.
2. Els establiments de nova instal·lació podran sol·licitar llicència a la data de l'obertura, sempre que tinguin la llicència d'activitat o els pertinents permisos en regla. No podran fer efectiva l'ocupació fins que es concedeixi la pertinent llicència.
3. En el cas que la persona sol·licitant no tingui residència al territori nacional, serà preceptiu acreditar el corresponent apoderament a una persona domiciliada a aquesta Comunitat Autònoma. Els sol·licitants comunitaris aportaran el NIE i els no comunitaris, a més del NIE, aportaran el Permís de Residència i Treball.
4. Juntament amb la sol·licitud de llicència realitzada al model acompanyat com annex s'haurà de presentar la següent documentació:
a. Llicència municipal d'obertura d' activitat.
b. Indicació dels elements del mobiliari que es pretenen instal·lar i memòria descriptiva de les seves característiques, juntament amb una foto (materials, color, acabats).
c. Espai que es sol·licita ocupar pel conjunt de taules i cadires, les quals seran grafiades en posició de prestació del servei a l'usuari i el nombre de taules i cadires sol·licitat.
d. La situació de les portes d'accés, aparadors, etc., tant del propi local com dels confrontants, indicant l'ús al qual estan destinats.
5. Per a qualsevol mancança de la documentació exigida serà requerida la seva esmena i si en el termini de 10 dies de la recepció del requeriment no es presenta, s'entendrà desistit de la petició i s'arxivarà sense més tràmit.
6. Les sol·licituds de llicència d'ocupació de via pública o declaracions responsables per a renovació de llicències que s'hagin presentat fora del termini establert, podran no ser admeses a tràmit i arxivades.
7. Les llicències o autoritzacions s'entendran atorgades salvant el dret de propietat i sense perjudici de tercers i no podran ser invocades per disminuir la responsabilitat civil o penal en què pogués incórrer la persona o entitat titular de l'activitat.
8. Totes les llicències o renovacions que s'atorguin, encara que no hi consti expressament, tindran una validesa temporal limitada, que no podrà ser superior al 31 de desembre de l'any en curs.
9. El silenci administratiu per a sol·licitud de llicències en matèria d'ocupació de via pública té caràcter negatiu i la resolució presumpte és desestimatòria.
10. El silenci administratiu per a declaracions responsables de renovació de llicències en matèria d'ocupació de via pública té caràcter positiu i la resolució presumpte és estimatòria, excepte si l'interessat té deutes pendents amb l'Ajuntament en matèria d'ocupació de via pública o està afectat per mesures disciplinàries de suspensió.
11. No se concedirà llicència d'ocupació als titulars de locals que no estiguin al corrent del pagament de les corresponents taxes i imposts municipals referits al citat local.
12. Abans de la concessió de la llicencià s'haurà d'abonar la taxa per aprofitament especial del domini públic o de la zona privada d'ús públic, en aplicació de l'ordenança reguladora de la mateixa.
13. Les ocupacions s'autoritzaran, si s'escau, per part de la Junta de Govern previ informe dels serveis tècnics de l'Ajuntament justificant el compliment de l'Ordenança.
14. No s'admetran modificacions d'ocupacions de via pública una vegada atorgada la llicència, llevat de circumstàncies de força major o per causes extraordinàries degudament justificades i a criteri municipal.
15. El locals podran sol·licitar de l'Ajuntament un informe previ a la sol·licitud de llicència en el que s'indiqui les ocupacions que per un cas concret serien autoritzables per tal de poder planificar l'activitat del negoci. Aquest informe serà vinculant per l'Ajuntament sempre i quan no canviïn les circumstàncies del moment en que s'emeti l'informe. Aquest informe requerirà la seva aprovació per part de la Junta de Govern.
16. En cap cas les sol·licituds suposaran la concessió de la llicència automàticament.
Article 8. Execució.
1. Les autoritzacions per a l'ocupació del domini públic municipal i de les zones privades d'ús públic s'entenen concedides exclusivament per a la instal·lació de taules, cadires, ombrel·les i tots els elements objectes d'aquesta ordenança.
2. El dret que atorga una llicència no podrà ser cedit de forma total o parcial, llogat o rellogat a tercers, excepte en el casos de transmissió de la llicència d'activitat. La llicència no podrà ser utilitzada per realitzar activitats diferents de les expressament autoritzades. L'exercici de la llicència serà realitzada per la persona o entitat titular de la llicència o pel seu personal.
3. La persona o entitat titular de la llicència d'ocupació, serà responsable del seu correcte ús i compliment de les condicions imposades.
4. No es podrà alterar la situació i altres circumstàncies dels elements del mobiliari urbà, jardineria o qualsevol element d'urbanització existent en una zona per acomodar-los a les conveniències d'una ocupació, llevat que sigui d'interès general i per iniciativa municipal per la qual cosa, el titular ha de respondre patrimonialment dels danys que s'hagin pogut provocar.
5. Els elements autoritzables a la via pública per vinculació a una llicència de funcionament seran els propis de l'activitat autoritzada a l'interior. Tots els elements que es col·loquin a la via pública compliran els requisits exigits per la vigent legislació en matèria d'accessibilitat i no podran revestir perillositat per als vianants o persones usuàries.
6. L'Ajuntament es reserva la facultat de reduir el termini de les llicències quan hi hagi antecedents negatius per molèsties o una altra causa justificada. En tots els casos l'Ajuntament es reserva la facultat de modificar, revocar, suspendre temporalment o denegar les llicències, sense dret a cap compensació excepte la devolució de la part proporcional de les taxes si escau, per motius d'interès públic impedeixin la utilització del domini per activitats de major interès públic, per a la realització d'actes públics o institucionals, seguretat, obres, ordenació de l'espai urbà o del trànsit o qualsevol altra causa justificada.
7. Totes les autoritzacions d'ocupació de via pública s'atorgaran sense perjudici de la obligació dels titulars de retirar-la en ocasió d'activitats periòdiques que així ho requereixin (mercats, processons, festes locals, rues, feines de neteja i manteniment de la via pública, etc.) així com activitats d'interès públic degudament autoritzades (curses, fires i mercats extraordinaris, obres, etc.).
8. Si l'Ajuntament ho considera oportú els serveis municipals procediran a marcar sobre el terreny les superfícies d'ocupació de via pública concedides pels mitjans que es considerin més operatius i que facilitin el control, ja siguin marques pintades, línies, claus o altres tipus de senyalitzacions.
9. Un cop hagi finalitzat el termini de la llicència, la persona o entitat titular haurà de deixar l'espai completament lliure i els béns públics utilitzats, tal com estaven abans de l'ocupació, nets i lliures de residus i estris privats. L'Ajuntament es reserva la facultat d'efectuar els treballs de reposició o la neteja subsidiària i passar el càrrec del seu cost al titular de la llicència corresponent.
10. La Regidoria de Comerç i Turisme podrà proposar la retirada o modificació de la situació dels elements que ocupin la via pública en qualsevol moment i de forma immediata, quan es donin circumstàncies que afectin a l'accessibilitat de l'espai públic, dificultin el lliure trànsit de vianants, interfereixin en l'execució d'obres públiques o per qualsevol altra causa imprevista suficientment justificada.
Article 9. Responsabilitats.
1. En el cas que l'ocupació de via pública no estigui emparada per llicència, es consideren responsables les persones que hagin intervingut o s'hagin beneficiat i / o persones promotores de la activitat / ocupació.
2. Quan l'ocupació de via pública pugui afectar a la neteja de vies i espais lliures públics, l'òrgan municipal competent pot condicionar l'atorgament de la llicència a la contractació d'un servei de neteja extraordinari amb una empresa de neteja i / o la constitució d'una fiança en garantia de la restitució a la normalitat del domini públic utilitzat.
3. L'incompliment de les obligacions de la llicència causant perjudicis a béns públics o tercers, permetrà exigir el dipòsit d'una quantitat en garantia del seu compliment. Podrà ser confiscada quan, com a conseqüència de sanció establerta en expedient sancionador, es determini i quantifiqui la responsabilitat del garant pels perjudicis derivats de l'ocupació del domini públic. L'esmentada garantia s'haurà de constituir mitjançant aval bancari o en efectiu a la Caixa Municipal abans de l'inici de l'activitat. La resolució de confiscació total o parcial de la garantia, obliga el garant a reposar la garantia preexistent dins el termini de 15 dies a partir de l'endemà de la notificació d'aquesta resolució. En cas d'incompliment, es tindrà per caducada la llicència d'ocupació.
4. La persona o entitat titular d'una llicència d'ocupació de via pública assumirà qualsevol responsabilitat que pugui derivar-se, a l'efecte disposarà de la cobertura de l'oportuna pòlissa d'assegurança de responsabilitat civil per import suficient.
5. Per a la pràctica de notificacions, l'Ajuntament es reserva la facultat de fer-ho, a més del lloc que indiqui en la sol·licitud, en el del lloc de l'activitat, al seu domicili, al número de fax i / o correu electrònic indicat per la persona sol·licitant o a qualsevol altre lloc on sigui possible la seva localització.
6. Les ocupacions de la via pública integrades dins de programes d'accions promogudes per serveis, organismes autònoms i empreses municipals requeriran conformitat del departament competent a efectes de la disponibilitat d'espai.
7. El titular de la llicència ha de complir amb les especificacions concretes de totes les ordenances municipals d'urbanisme, sorolls i vibracions, publicitat i qualsevol altra aplicable.
8. Els titulars de la llicència tenen la responsabilitat de mantenir l'espai ocupat en bon estat de conservació, i una vegada acabat el període d'ocupació, deixar-lo completament lliure així com els béns públics utilitzats, tal com estaven abans de l'ocupació, nets i lliures de residus i estris privats. L'Ajuntament se reserva la facultat d'efectuar els treballs de reposició o la neteja subsidiària i passar el càrrec del seu cost al titular de la llicència corresponent.
L'espai ocupat es mantindrà sempre net, mentre se'n faci ús.
9. Referent a l'arbrat se tindràn en consideració les següents determinacions:
Article 10. Modificació de sol·licituds de llicències a petició de la part interessada.
Només s'admetran modificacions de sol·licituds de llicència d'ocupacions de via pública presentades amb una antelació mínima de 15 dies a la data efectiva de l'inici de l'ocupació.
Article 11. Formes d'extinció i revocació de l'autorització.
1. La Policia Local podrà ordenar la retirada o modificació de la situació dels elements que ocupin la via pública en qualsevol moment i de forma immediata, quan se donin circumstàncies que afectin a la seguretat de les persones o béns, dificultin el lliure trànsit dels vianants o rodat, interfereixin actes oficials o d'interès públic, o per qualsevol altra causa imprevista suficientment justificada.
2. L'extinció o revocació de l'autorització no portarà causa d'indemnització a favor del titular autoritzat, atesa la seva naturalesa de precari. Això no obstant, el titular tindrà dret al retorn proporcional de les taxes liquidades en funció de la ocupació revocada.
3. Les autoritzacions s'extingiran automàticament, en els següents supòsits:
4. Es podran revocar les llicències d'ocupació de la via pública en els supòsits que a continuació s'indiquen, amb pèrdua de l'import ingressat en concepte de taxes i sense dret a indemnització, així com la inhabilitació per obtenir futures llicències d'ocupació de via pública durant el termini legalment establert prèvia instrucció de l'expedient corresponent de revocació de llicència:
Article 12. Denegacions.
Les resolucions denegatòries de sol·licituds de llicències se faran de forma raonada, motivada i fonamentada en algun dels següents motius:
1. Quan no es compleixin els requisits i criteris tècnics establerts en la present Ordenança.
2. No trobar-se al corrent de les seves obligacions amb la hisenda municipal, amb l'Agència Tributària Estatal i amb la Tresoreria General de la Seguretat Social.
3. Per no complir els requisits legals exigits per l'exercici de l'activitat en qüestió.
4. En les ocupacions realitzades per vinculació a llicències d'activitat, com les taules i cadires de bars, restaurants i cafeteries, quan no es disposi de la preceptiva llicència municipal de funcionament de la activitat.
5. Quan la persona sol·licitant no sigui la persona o entitat titular de la llicència municipal de funcionament de l'activitat.
6. Quan el nom del local pel qual se sol·licita la llicència no sigui el mateix que l'identifica.
7. Quan s'interfereixi o es pugui interferir el trànsit habitual de persones vianants o de vehicles.
8. Per excessiva ocupació de la via pública.
9. Per falta d'espai dins la zona autoritzable.
10. Quan l'ocupació es sol·liciti a la calçada, parterres, jardins, en zona d'aparcament de vehicles o en zones de similars característiques.
11. Quan pugui interferir les entrades del local propi o aliè.
12. Quan pugui interferir l'ús del mobiliari o equipaments públics.
13. Per raons d'impacte ambiental, especial rellevància del lloc o per raons d'estètica urbana.
14. Per l'existència de sancions fermes per infraccions greus o molt greus de l'Ordenança Municipal per a la protecció del medi ambient contra la contaminació per sorolls i vibracions, o informes negatius per motius urbanístics, de seguretat, molèsties o d'una altra mena que afectin el lloc o a l'activitat a la qual es vincula la llicència.
15. Quan s'hagin incomplert les prescripcions d'anteriors llicències.
16. Quan s'hagin produït molèsties o perjudicis a tercers o comès activitats il·legals degudament acreditades amb motiu d'una ocupació igual o semblant a la que se sol·licita.
17. Quan s'hagin causat perjudicis degudament acreditats a persones, immobles, paviment, arbrat, instal·lacions, cablejats, faroles i altres elements de mobiliari urbà i no hagin estat satisfactòriament reparats i adoptat les mesures adequades per evitar la seva repetició.
18. Quan se sol·liciti una ampliació del nombre d'elements a la via pública i produeixin molèsties degudament acreditades a veïnat o vianants.
19. Quan la configuració urbana de la zona a ocupar no ho permeti.
20. Quan l'ocupació afecti de manera directa o visual a un edifici públic, monument o a un bé de interès cultural o catalogat.
21. Quan en el lloc sol·licitat hi hagi una evident acumulació de mobiliari urbà que dificulti el trànsit de persones vianants o l'ús comú general.
22. Quan pugui afectar el comerç permanent legalment instal·lat a les proximitats.
23. Quan concorrin circumstàncies que aconsellin la denegació, per preservar la integritat i seguretat del domini públic i el seu ús general.
24. Per raons de seguretat, sanitàries o quan l'activitat pugui afectar la integritat física de les persones.
25. Quan coincideixi amb activitats on es prevegi una significativa afluència.
26. Quan hi hagi informes tècnics o policials que ho desaconsellin.
27. Quan els elements sol·licitats no figurin entre els autoritzables.
28. Quan es tracti d'una renovació i en l'anterior llicència no s'hagi realitzat l'ocupació autoritzada durant un termini superior a 3 mesos.
29. Quan la persona física o jurídica, o la raó comercial estigui inhabilitada per obtenir llicències d'ocupació de la via pública.
30. Quan s'hagin realitzat obres o instal·lacions en el local sense la pertinent autorització, llicència o comunicació prèvia, segons el cas.
31. No mantenir degudament la neteja del lloc ocupat de la via pública, en tot moment.
32.-Quan incompleixi qualsevol de les disposicions de la present Ordenança.
Article 13. Discrecionalitat.
1. En els casos no previstos en la present ordenança, l'adopció de la resolució pertinent s'adoptarà en base a la llibertat de decisió o discrecionalitat, amb l'aplicació de criteris anàlegs previstos en la present ordenança, que poden afectar una zona o a una activitat, en funció d'unes circumstàncies existents col·lectives o particulars.
2. En matèria de via pública, s'aplicaran criteris restrictius en defensa de l'ús comú general del domini públic, prevalent sempre els interessos generals sobre els particulars, sota els principis bàsics de legalitat, universalitat, igualtat i equitat amb les regles de coherència, de manera que l'ocupació de la via pública es realitzi amb la menor interferència dels interessos generals.
Article 14. Ocupacions en dies de mercat.
1. Les ocupacions dels dies de mercat s'adaptaran a la configuració del mercat, que serà prevalent sobre les ocupacions de via pública autoritzades.
2. Les ocupacions s'hauran de retirar per permetre la neteja de l'espai públic en els horaris fixats per a l'execució de la neteja.
3. Si es considera convenient es delimitaran mitjançant els plànols oportuns les ocupacions autoritzables màximes per a dies de mercat, ja sigui de manera genèrica o específica per cada local. Aquests seran aprovats per la Junta de Govern.
4.- Tindrà prevalença l'establert a l'Ordenança de mercats( BOIB nº173, 8 d'octubre de 2020.)
Article 15. Ocupacions en dies de celebració d'actes festius, esportius, culturals o altres esdeveniments d'interès públic.
1. Les ocupacions s'adaptaran a les necessitats que els actes festius, esportius, culturals o altres esdeveniments d'interès públic requereixin, essent aquests prevalents sobre les ocupacions de via pública autoritzades.
2. Les ocupacions s'hauran de retirar per permetre la neteja de l'espai públic en els horaris fixats per a l'execució de la neteja.
3. Si es considera convenient es delimitaran mitjançant els plànols oportuns les ocupacions autoritzables màximes per a jornades de festa en que aquests espais són ocupats per esdeveniments especials o espectacles, ja sigui de manera genèrica o específica per cada local. Aquests seran aprovats per Decret de Batlia.
CAPÍTOL III Ocupacions realitzades per bars o cafès, cafeteries i restaurants
Article 16. Introducció.
Les ocupacions de la via pública realitzada per bars o cafès, cafeteries i restaurants hauran de complir les prescripcions recollides a aquest Capítol.
Article 17. Sol·licituds i terminis.
1. Podran obtenir llicència d'ocupació de la via pública els titulars dels establiments situats en planta baixa. En cas de conflicte, serà el que el seu sòl estigui més proper a el de la terrassa a ocupar.
2. L'establiment a què estigui vinculada l'ocupació sol·licitada, haurà de disposar de la llicència municipal de funcionament d'activitat de restaurant, bar o cafè o cafeteria, a nom de la persona o entitat titular de l'establiment per al qual se sol·liciti la llicència d'ocupació de la via pública.
3. La sol·licitud d'ocupació es resoldrà d'acord amb les previsions tècniques que s'exigeixen en la present Ordenança i es tindrà en compte l'ocupació en estat d'ús, la densitat del trànsit de vianants i altres circumstàncies del lloc, per la qual cosa, per determinar la superfície i els elements autoritzables no sols es tindrà en compte l'espai disponible, sinó també la incidència que sobre el medi ambient i damunt el normal desenvolupament de la vida quotidiana pugui tenir la ocupació, d'acord amb la normativa municipal reguladora de les contaminacions per sorolls i vibracions. En el cas que constin denúncies de les associacions veïnals de la zona, associacions directament vinculades amb l'accessibilitat, amb qualsevol tipus de discapacitació i/o altres entitats, l'autorització de la terrassa es supeditarà a l'informe favorable de la Junta de Govern Local.
4. El període mínim d'ocupació autoritzable serà de 12 mesos continus. Poden donar-se d'una a tres pròrrogues extraordinàries que s'hauran de demanar a l'últim trimestre del l'any,
5. En el decret de obtenció de llicència d'ocupació. ha de quedar reflectit quina és la màxima ocupació.
6. No està permès que un bar, cafeteria, restaurant ,que té una llicència d'ocupació de via pública, ocupi de manera provisional superfície del que està al seu voltant, malgrat aquest per motius indeterminats no la tingui ocupada.
7. La llicència quedarà reflectida a una fitxa de mida DINA4 que lliurarà l'Ajuntament, on constaran les principals dades de la llicència seguint els criteris d'accessibilitat en les comunicacions i en la transmissió d'informació, i que haurà d'estar situada de cara a l'exterior, a la porta principal del local a una alçada entre 1.20 i 1.40 m. de manera que sigui visible en tots els casos.
Article 18. Prorroga de llicència inicial dins l'any natural per declaració responsable.
1. Pel cas de pròrrogues de llicències d'ocupacions de via pública en idèntiques condicions que les contingudes a les llicències atorgades dins l'any natural, o bé amb condicions que suposin la disminució de superfície sol·licitada o disminució del nombre de taules i cadires sol·licitades, i només pel que fa a terrasses de bars o cafès, cafeteries i restaurants, se substitueix l'obtenció de llicència per una declaració responsable del titular d'aquesta. L'ocupació podrà ser efectiva des de l'endemà de la presentació de la declaració i l'Ajuntament disposarà d'un termini de 30 dies naturals per comunicar a l'interessat les possibles modificacions a efectuar en l'ocupació respecte de la seva sol·licitud.
2. Serà d'aplicació l'Ordenança reguladora de la taxa per ocupació de terrenys d'us públic local amb taules, cadires, tribunes, cadafals i altres elements anàleg, amb finalitat lucrativa BOIB núm. 196, de 31 de desembre de 2011.
3. El silenci administratiu per a declaracions responsables de renovació de llicències en matèria d'ocupació de via pública té caràcter positiu i la resolució presumpte és estimatòria, excepte si l'interessat té deutes pendents amb l'Ajuntament en matèria d'ocupació de via pública o es troba afectat per mesures disciplinàries de suspensió de la ocupació entre les recollides a aquesta ordenança.
4. Aquells locals als que se'ls hagi sancionat amb la retirada de la ocupació durant tota una temporada no podran acollir-se a la renovació de llicències i necessàriament n'hauran de sol·licitar una de nova, havent-se d'adaptar íntegrament a les determinacions d'aquesta ordenança.
5. La renovació de llicència és un procediment que només es podrà utilitzar un màxim de tres vegades consecutives, havent-se de sol·licitar una nova llicència en exhaurir-se aquest nombre de renovacions.
Article 19. Execució.
1. Els sorolls que es generin motivats per l'ocupació de la via pública, estaran subjectes als límits fixats per l'ordenança municipal sobre la contaminació acústica BOIB núm. 152 , 28/10/2008.
2. La persona o entitat titular de la llicència ha d'adoptar les mesures correctores que, en cada cas resultin necessàries per evitar embrutar i assegurar la conservació i el decòrum de l'espai públic ocupat i dels elements en ell situats, i estarà obligat a mantenir en tot moment, amb bon estat de neteja i salubritat la zona ocupada, així com a facilitar les tasques dels serveis municipals de neteja.
3. En tots els casos sempre prevaldran els interessos generals sobre els particulars i es compliran les condicions per aconseguir la màxima seguretat i accessibilitat que sigui previsible donades les peculiaritats del terreny del municipi de Bunyola, i evitar que es produeixin accidents o perjudicis a tercers.
Article 20. Responsabilitats.
1. La persona o entitat titular de l'autorització serà el responsable en cas de produir-se contravencions de les ordenances municipals dins de l'espai autoritzat, o de qualsevol de les prescripcions de la llicència. En el cas que les contravencions persisteixin, l'Ajuntament es reserva la facultat de revocar la llicència i / o denegar futures llicències durant el termini legalment establert.
2. En tots els casos sempre prevaldran els interessos generals sobre els particulars i se compliran les condicions per aconseguir la màxima seguretat que sigui previsible i evitar que se produeixin accidents o perjudicis a tercers.
3. El titular haurà de tenir cobert, mitjançant pòlissa d'assegurances, qualsevol accident que se pugui produir per tenir taules i cadires a la zona de calçada o vorera.
Article 21. Criteris tècnics.
Els criteris tècnics bàsics per a obtenir llicència d'ocupació de la via pública o d'espais lliures públics són els següents:
1. Serà preferent l'ocupació de l'espai públic de davant la façana del local, comprès entre els eixos de les parets mitgeres. Sempre que sigui possible donades les peculiaritats naturals del terreny de Bunyola, es deixarà un pas mínim de 80cm. Per a vianants, entre la façana i l'espai ocupat.
2. La Junta de Govern tindrà potestat per a poder ampliar l'ocupació fora dels eixos de les partes mitgeres de davant el local.
3. En el cas que la zona a ocupar estigués al mateix nivell de la calçada, serà perceptiu que estigui protegida i separada d'aquesta per pilons o qualsevol tipus de mobiliari urbà .
4. La sol·licitud d'ocupació se resoldrà d'acord amb les previsions tècniques que s'exigeixen en la present Ordenança, la densitat del trànsit de vianants i altres circumstàncies del lloc.
5. L'espai autoritzat preferiblement tindrà forma regular.
6. L'ordenació de places, parcs, explanades, o similars de configuració especial o elevat nombre d'interessats seran considerats zones d'ocupació compartida, i la distribució dels espais serà determinada per l'òrgan municipal competent sense estar subjecte a la conformitat dels titulars dels immobles veïns contigus, llevat dels casos que així se determini per la millor ordenació de l'espai. Aquests espais estaran grafiats a la Documentació Gràfica annexa.
7. Els elements se col·locaran en la mateixa alineació d'altres ocupacions prèviament autoritzades i amb els mateixos criteris, així com alineats al mobiliari urbà existent (garangoles d'arbres, faroles, etc.). L'espai que quedi pel trànsit dels vianants serà continu i el més recte possible.
8. L'òrgan municipal competent, mitjançant acord de junta de govern podrà establir criteris d'ocupació específics per a zones, vies o espais lliures concrets en funció de les seves característiques pròpies, sempre que no contradiguin els esmentats en el text de l'ordenança.
9. Se podrà reduir, revocar o denegar l'ocupació quan variï la configuració urbana del lloc o la intensitat del trànsit de vianants, sense dret a indemnització. El fet d'haver obtingut anteriors llicències per un nombre d'elements superior al que se consideri adequat posteriorment, no constituirà cap dret adquirit per invocar la seva autorització.
10. En el cas de sobrevenir la necessitat de la col·locació de mobiliari urbà en un espai on hi hagi elements autoritzats mitjançant llicència, el mobiliari urbà tindrà preferència i l'ocupació s'haurà d'adaptar a les noves circumstàncies.
11. El titular haurà de facilitar el pas i maniobra a vehicles autoritzats o d'urgències i de residents a zones de circulació restringida a tal efecte, que a qualsevol hora del dia tingués necessitat de circular per la zona ocupada, havent el titular de procedir amb tota rapidesa a la retirada immediata de les taules que dificulten o impedeixen dit pas.
Article 22. Horari de les ocupacions.
1. L'horari general autoritzable de les terrasses serà:
- Períodes entre 1 de juny i 30 de setembre:
- Períodes entre 1 d'octubre al dia 31 de maig:
2. La terrassa no podrà iniciar el seu ús , en cap cas, abans de les 8 hores del matí.
3. En qualsevol cas es fitxa una tolerància , que en cap cas serà superior a mitja hora, per a la instal·lació i recollida i neteja de la zona ocupada per les terraçes.
4. L'incompliment de l'horari autoritzat per a l'ocupació de la via pública podrà ser causa de la revocació de la llicència i la inhabilitació d'obtenir-la pel temps legalment establert.
5. Prevaleix l'Ordenança Municipal reguladora dels horaris dels establiments. BOIB, núm140, 16 novembre del 2017.
6. S'hauran de retirar els elements objecte de l'ocupació en casos puntuals i quan s'ordeni per la Batllia, entre altres causes per causar molèsties al veïns, els dies de mercat. També s'hauran de retirar sempre que no se desenvolupi l'activitat del local en un temps superior a 2 dies.
7. No s'hauran de retirar sempre que hi hagi continuïtat les properes 24h.
8. L'Ajuntament no es fa responsable dels possibles danys ocasionats als distints elements d'ocupació de la via pública. En tot cas les operacions d'apilament o retirada de taules i cadires se realitzaran de forma mesurada per tal de no produir sorolls, quedant prohibit l'arrossegament de les mateixes.
Article 23. Prohibicions.
1. No se podran efectuar instal·lacions fixes (tendals, mampares, tancaments, ...) ni tampoc tancaments amb cap tipus de mobiliari (mampares, cortines, ...) que impedeixin l'accés de vianants i puguin representar un ús privatiu dels béns de domini públic.( els tendals estan prohibits per el PGOU de Bunyola de 1978.)
2. Situar elements fora de l'espai autoritzat. Si això succeeix, aquests objectes se consideraran com a abandonats a la via pública i seran retirats pels agents d'aquest Ajuntament i traslladats als magatzems municipals. Els propietaris els podran retirar dels magatzems si prèviament han presentat el rebut d'haver fet efectives les despeses del trasllat, drets de custòdia i sancions corresponents.
3. Excedir-se en el nombre d'elements autoritzats.
4. Excedir-se en l'horari autoritzat a la llicència i si no consta, en l'autoritzat per a l'activitat.
5. Realitzar tancaments quan representin una privatització total de l'espai públic.
6. Realitzar ancoratges i / o fixacions en el paviment
7. Tenir para-sols d'alçada inferior a 2'20 m. des del paviment.
8. Col·locar aparadors, barres de servei, mostradors, frigorífics, planxes, torradores, màquines recreatives o de venda automàtica, i qualsevol altre element que no estigui expressament previst i autoritzat.
9. Exhibir publicitat comercial aliena a la pròpia activitat.
10. Exhibir publicitat de tabac i / o alcohol.
11. Apilar mobiliari sense autorització, així com caixes, envasos i altres elements a la via pública.
12. Col·locar a la via pública o vials d'ús públic, cadafals, tarimes o altres elements permanents llevat dels autoritzats mitjançant llicència urbanística.
13. En cap cas es podrà fer ús dels bancs públics o altres elements de mobiliari urbà en benefici propi pels locals autoritzats per ocupar la via pública.
14. Obstaculitzar l'operativitat de serveis públics com ara tapes de registre, boques de reg, hidrants i altres.
15. Obstaculitzar la visibilitat dels vehicles, vianants o dels senyals de trànsit amb elements instal·lats.
16. Realitzar qualsevol intervenció al paviment que no compti amb la corresponent llicència municipal.
Article 24. Senyalització de la zona ocupable.
1. Els límits màxims de la zona ocupable de bars, cafeteries o restaurants, estarà senyalitzada sobre el paviment de conformitat amb l'ordenació prevista a la llicència. Aquesta senyalització consistirà en marques de pintura a l'exterior de la superfície màxima autoritzada i sempre ha de resultar visible, fins i tot en estat de màxima ocupació.
2. Serà realitzada per l'Ajuntament.
3. El seu falsejament serà considerat com a falta molt greu, castigat amb la multa que correspongui i podrà donar lloc a la revocació de la llicència i la inhabilitació per obtenir durant el temps legalment previst.
4. L'existència de la senyalització de la zona ocupable sobre el paviment no significa autorització per a la seva ocupació, ja que en tot cas serà preceptiu disposar de la corresponent llicència actualitzada, la qual indicarà la zona autoritzada i els elements autoritzats en un termini determinat. La llicència quedarà reflectida a una fitxa de mida DIN A4 que lliurarà l'Ajuntament i que haurà d'estar situada, en la meitat superior de la porta d'accés al local i ser perfectament visible des de l'exterior.
CAPÍTOL IV Mobiliari autoritzable a la via pública als bars o cafès, cafeteries i restaurants
Article 25. Normes comunes.
1. Els elements que s'autoritzin seran mòbils, fàcilment desmuntables, i tots ells s'hauran de retirar diàriament al finalitzar l'horari previst a la llicència, o a requeriment de l'Ajuntament. Excepcionalment es podrà autoritzar l'apilament provisional de tot el mobiliari en un lloc concret de l'espai autoritzat, en el termini comprès entre l'horari de tancament de la terrassa i l'horari de tancament del local.
Els únics elements autoritzables seran: taules i cadires, i dins el mateix espai, para-sols, rètols, estufes.
2. No seran autoritzables els cadafals, tarimes, superfícies anivelladores, ni altres elements fixos, excepte els autoritzats per llicència urbanística.
3. No estarà permès el mobiliari amb publicitat comercial aliena incorporada.
4. El mobiliari autoritzat a un mateix titular dins la seva superfície serà del mateix tipus o estil.
5. Els colors seran naturals, no cridaners o lesius a la imatge de la ciutat.
6. Tot el mobiliari s'haurà de conservar sense desperfectes i en correcte estat de conservació i neteja.
7. El mobiliari urbà instal·lat per l'Ajuntament no té la consideració de mobiliari autoritzable.
8. Només serà autoritzable la col·locació de figures, maniquins o altres objectes per cridar l'atenció si fan la funció de suport de la carta del menú o bé són elements amb rellevant atractiu o com a antiguitats. En el cas de botigues de roba es limitarà el nombre de maniquins a un per establiment.
9. S'hauran de respectar els criteris d'accessibilitat i barreres arquitectòniques en els termes de l'Ordre TMA/851/2021, o qualsevol altre norma que s'estableixi.
Article 26. Taules i cadires.
1. Les taules i cadires només podran ser dels següents materials: les taules de fusta, ferro, ferro fos / marbre, vidre o metacrilat incolor, vímet, bambú o anàlegs; les cadires de fusta, vímet, bambú, fusta / bova, lona, ferro estil antic, ferro / fusta, alumini o anàlegs.
Les taules tindran una mida màxima de 120 cm. de costat o de diàmetre. Les cadires seran d'ús individual.
2. Tant a la via publica com a les zones privades d'us públic visibles des de l'exterior, no se permetrà la instal·lació de taules i cadires resines de plàstic o materials sintètics similars, expositors deteriorats o de baixa qualitat, rètols informatius de serveis concrets de l'establiment (excepte els expressament autoritzats), suports publicitaris, tòtems, paravents, etc. que representin un detriment per a l'estètica de les façanes i de l'entorn.
Article 27. Para-sols.
1. S'entén per para-sol aquell estri usat per protegir-se de sol, d'estructura i tela lleugera, lona natural o plastificats, i fàcilment plegable, d'una sola columna i tela de planta circular o poligonal. No podran portar faldons, ni paravents de plàstic penjats del mateix, i entre la part més baixa del para-sol i el paviment, haurà d'haver un mínim de 2,20 m. i un màxim de 3,50 m.
2. La seva base serà de disseny i pes suficient, per garantir la seva estabilitat en qualsevol circumstància i ocasionar el mínim obstacle al pas. Els peus no es podran ancorar o fixar a el paviment mitjançant obra o cargols. El disseny serà l'adequat que permeti la seva retirada fàcilment.
3. En el cas de que s'ocasionin desperfectes en el paviment o les façanes per l'ancoratge de para-sols el titular de la llicència haurà de restituir el paviment o la part de façana al seu estat original.
4. Tot el conjunt, estructura i tela, ha de ser prou resistent per suportar l'acció del vent i la intempèrie.
5. El pendent màxim de les vessants de les teles no podrà superar els 20 cm de desnivell per metre de amplada.
6. La projecció vertical del para-sol sobre el paviment no podrà superar els límits de l'ocupació de la via pública autoritzada, ni arribar a una distància inferior a 1 metre del límit de la vorera quan confronti amb la calçada.
7. L'alçada màxima de la para-sol, mesurada des del paviment fins a la part més alta de l'element, no podrà superar la de la planta de l'establiment autoritzat. Quan no hi hagi especificació se considerarà que no se poden superar els 3,5m. d'alçada total.
8. No podran dur faldons a excepció dels mesos considerats «de temporada baixa» (entre La Fira i Setmana Santa, ambdós no inclosos), que es permetran faldons laterals transparents en un màxim de 3 laterals de l'espai autoritzat per ocupar.
9. Les teles usades seran de color blanc, cru o anàlegs.
10. En cap cas es podrà dificultar el trànsit de vianants i el dels serveis de neteja, d'urgència o seguretat.
11. Els peus no es podran situar sobre escocells d'arbres o de manera que qualsevol part d'ells pugui contactar amb l'arbrat urbà.
12. La persona o entitat titular de la llicència haurà de mantenir-lo en perfecte estat de conservació, neteja i pintura. En el cas de produir-se alguna averia, s'haurà de reparar immediatament o retirar-lo de la via pública.
13. La persona o entitat titular adoptarà les mesures adequades perquè els para-sols no puguin ser utilitzats per escalar als pisos superiors, responsabilitzant d'això en cas de produir-se.
14. No es poden unir ni afegir altres estructures.
15. Els para-sols s'hauran de retirar de la via pública quan no estiguin emparats per la llicència, en cas de la realització d'obres, actes públics o altres necessitats d'interès general, i quan el local hagi de romandre tancat més de 8 dies.
16. Cap d'aquests elements ostentarà rètols o senyalitzacions de propaganda que no siguin els propis de l'establiment.
17. L'Ajuntament de Bunyola, per raons estètiques i d'ornat, podrà rebutjar o prohibir, mitjançant resolució motivada, la instal·lació i permanència a les terrasses i zones privades d'aquells marquesines, mobiliari, expositors i qualsevol altre element que, en raó dels seus colors, materials, qualitats, característiques constructives o altres raons se considerin tècnica i/o estèticament inadequats a la finalitat pretesa a través d'aquesta Ordenança, així com requerir als propietaris la substitució o retirada d'aquells que, pel seu estat de degradació o deteriorament, signifiquin una agressió a l'estètica de la zona. Depenent de l'estat de conservació dels materials existents, se podrà requerir al titular de la llicència la seva substitució en un període màxim de 3 anys.
18. Aquesta norma serà aplicable tant a les instal·lacions de nova execució com a la renovació, modificació o reforma de les existents.
Article 28. Faristols i cartes de menú.
1. Només es podran autoritzar quan es disposi de llicència d'ocupació de la via pública per instal·lar elements de restaurants, bars o cafès i cafeteries, els quals només es podran situar dins el referit espai i durant l'horari autoritzat. El seu nombre serà limitat discrecionalment amb criteris restrictius en funció de l'espai i ocupació autoritzada, essent el criteri general el d'un màxim de dos per cada zona d'ocupació.
2. El seu disseny serà preferentment rectangular, d'unes mides màximes de 0,80 d'ample per 1,20 m. d'alçada, sense parts que sobresurtin de la seva base o que puguin constituir perill persones vianants, especialment per als invidents i altres persones discapacitades.
3. Només podran dur informació pròpia del local i la pròpia publicitat del local. Aquesta tindrà unes mesures màximes de 10 x 15 cm. No podran, en cap cas, tenir publicitat aliena. No es podran penjar dels arbres, ni col·locar de manera que perjudiquin a tercers.
Article 29. Mampares i tanques
1. Les tanques seran rígides amb peus, separades del paviment un mínim de 10 cm., D'una alçada total no superior a 70 cm. i una amplada màxima de 3,00m. Es podran col·locar juntes però sense unió material entre elles. Tant si la terrassa està adossada a la façana del local com si està desplaçada de la mateixa només es poder posar tanques a dos laterals o costats de l'ocupació.
Article 30. Tests, cossiols i jardineres.
1. Només es podrà autoritzar la col·locació al terra de testos, cossiols o jardineres amb plantes dins de l'espai autoritzat per ocupar amb taules i cadires de restaurants, bars o cafès i cafeteries, i en aquest cas compliran les següents condicions:
2. Per la seva forma o estructura, tant el cossiol com el seu peu i la planta, no poden constituir cap molèstia o perill per als vianants i especialment, cap barrera arquitectònica per a persones amb discapacitat, per la qual cosa no tindran branques que sobresurtin més de 10 cm de la vertical del test o jardinera. Pel mateix motiu, tampoc es permeten els tests la forma de copa dificulti la seva percepció amb els bastons, o que alguna part d'ells o del seu peu sobresurti de forma perillosa. Els tests o les jardineres hauran de ser de característiques sòlides, amb una base que asseguri la seva estabilitat en cas de vent o del contacte accidental amb vianants. Es podrà exigir un model determinat en funció del lloc on s'hagi de ubicar, i segons les seves característiques, l'Ajuntament podrà exigir la seva col·locació per delimitar la zona de ocupació.
3. Les plantes no podran ser d'espècies verinoses, tenir punxes o brancatge que pugui resultar perillós o molest per als vianants, i hauran de ser d'espècies mediterrànies.
4. No podran portar cap tipus de publicitat ni ser usats comercialment per exposar productes o mercaderies.
5. S'hauran de poder retirar cada dia a l'acabar la jornada laboral i en cap cas podran obstaculitzar l'accés dels serveis de seguretat o neteja de la via pública.
6. En tot cas es compliran les prescripcions de la normativa vigent en matèria d'accessibilitat, sempre que així sigui possible donades les peculiaritats naturals del terreny de Bunyola.
Article 31. Estufes i calefactors exteriors.
Són aquells elements de climatització de l'exterior, elèctrics, a gas butà o propà, o de "pellets".
No es permetrà la instal·lació d'estufes a gas que tinguin els cremadors i la zona de foc sense la deguda protecció. Només es permetrà la utilització de dispositius que mantinguin la flama dins vidre o similar i tinguin protecció per evitar les cremades.
Només es permetrà la instal·lació d'estufes elèctriques separades de la façana, degudament homologades, amb la connexió elèctrica realitzada d'acord amb el Reglament Electrotècnic de Baixa Tensió i ITC's d'aplicació, i que els elements tèxtils situats a la zona exterior calefactada amb estufes compleixin les condicions exigibles per aquests elements en el DBSI de l'CTE.
Només es permetrà la instal·lació d'estufes de "pellets", degudament homologades, en què es garanteixi un correcte manteniment en la neteja del sutge dels conductes d'extracció de gasos de combustió, que la connexió elèctrica es faci d'acord amb el Reglament Electrotècnic de Baixa Tensió i ITC's d'aplicació, i que els elements tèxtils situats a la zona exterior calefactada amb estufes compleixin les condicions exigibles per aquests elements en el DBSI de l'CTE.
Per obtenir llicència per qualsevol tipus de dispositiu, caldrà presentar la següent documentació:
1. Informe signat per personal tècnic competent, amb titulació d'Enginyeria Industrial, d'Enginyeria Tècnica Industrial o qualsevol altre titulació competent que dictamini que les estufes compten amb el distintiu CE i que compleixen la normativa aplicable a l'efecte i les instruccions de fabricant en quant a la seva col·locació, que es troben en una distància mínima de seguretat de qualsevol para-sol o tendal, o altres elements com poden ser línia de façana, arbres o fanals.
2. Declaració de la persona o entitat titular de l'explotació que, per a la utilització d'estufes compleix amb els següents requeriments:
Per a les estufes de gas, també haurà de complir els següents requisits per a l'emmagatzematge d'ampolles de gas:
Article 32. Aparells musicals, televisió, ràdio, altaveus, llums o un altre mitjà audiovisual.
Serà d'aplicació l'Ordenança de productes audiovisuals al municipi de Bunyola i l' Ordenança de la taxa per aprofitaments especials d' ocupació temporal a terrenys de titularitat pública local
BOIB nº 126, de 16 de juliol del 2020.
Article 33. Banderins
1. Només podran dur informació pròpia del local, sense publicitat aliena, no se podran penjar dels arbres, ni col·locar de forma que perjudiquin a tercers.
Article 34. Aparca bicicletes
1. Només es podran deixar les bicicletes als llocs indicats com a aparca bicicletes.
2. Cada entitat que tingui autoritzada una ocupació de via pública, tindrà l'obligació de tenir aparca bicicletes a disposició dels seus clients.
3. L'incompliment de l'apartat 1, d'aquest article, es podrà sancionar amb la retirada de la llicència d'ocupació de via pública.
CAPÍTOL V Casos especials en l'ocupació de la via pública per bars, cafès, cafeteries i restaurants
Article 35. Ocupacions davant façanes de veïns contigus.
1. Es podrà autoritzar l'ampliació en continuïtat de la mateixa línia d'ocupació amb taules i cadires davant la façana d'un local veí contigu amb l'establiment en qüestió (confrontants), sempre que la Junta de Govern Local ho autoritzi.
2. Els immobles davant els quals es pretengui ocupar, hauran de pertànyer a una mateixa línia d'edificació contínua. Aquesta continuïtat entre l'immoble de l'establiment sol·licitant de l'ocupació i la del veí del costat a ocupar, només es podrà interrompre per l'existència de l'entrada a un immoble, davant la qual no es podrà ocupar.
3. En cas de dubte respecte a la projecció de la façana, els seus límits vendran determinats per l'eix de les parets mitgeres.
4. La conformitat dels titulars dels immobles contigus no serà necessària per a l'ordenació de places, parcs, esplanades, eixos cívics o similars de configuració especial o elevat nombre d'interessats, que serà determinada per l'òrgan municipal competent.
Article 36. Ocupacions compartides
1. En el cas de què la zona ocupable estigui situada de forma que pugui ser utilitzada en iguals condicions per dos o més establiments, aquesta serà compartida proporcionalment a la mitja aritmètica entre els m² del local destinats a l'ús públic (sense comptar banys, magatzems i cuina) i considerant l'amplada de la façana, de forma que cada una quedi la més propera possible al seu establiment.
2. Quan coincideixi la possibilitat d'ocupació d'una mateixa zona per part de dos establiments situats un davant l'altre, un a cada banda del carrer i la zona d'ocupació enmig, tindrà preferència a l'ocupació el que la tingui davant la seva pròpia façana, respecte al que pretengui ocupar davant un veí amitger.
3. En el cas de que els dos establiments estiguin en les mateixes circumstàncies, l'espai a ocupar serà repartit equitativament entre els dos establiments.
4. Quan aquesta circumstància se presenti mentre estigui en vigor i dins de termini la llicència d'ocupació atorgada a un dels establiments, aquesta continuarà en vigor fins que finalitzi el termini autoritzat i al seu venciment es distribuirà entre els establiments que hi tinguin dret, excepte en el cas que s'arribi a un acord entre les parts.
5. En el cas de superar el criteri general d'amplària de façana quan hi hagi una concurrència d'establiments interessats en l'ocupació, es redistribuirà l'espai públic proporcionalment. La llicència atorgada anteriorment no consolida cap dret a favor de la persona o entitat titular.
6. Es consideren zones d'ocupació compartides totes les places i explanades del municipi.
Article 37. Ocupacions en zones de vianants i separades per un carrer entre la zona a ocupar i l'establiment.
1. Les vies o espais lliures públics destinats a la circulació dels vianants, així com els passejos, les zones de vianants dels eixos cívics, els corredors verds i separades per un carrer amb trànsit de vehicles entre la zona a ocupar i l'establiment tindran consideració especial; en cada cas es resoldrà de forma individualitzada en funció de les seves característiques i circumstàncies particulars, sempre amb criteris restrictius en defensa dels interessos generals sobre els particulars.
2. Quan estiguin en un itinerari habitual de vianants, s'observaran els mínims d'espai lliure destinats al trànsit de vianants previst en els criteris tècnics per ocupar la via pública per bars, cafeteries i restaurants, i sempre que sigui possible donades les peculiaritats naturals del terreny del municipi de Bunyola
3. Sempre es salvaguardarà el pas dels vehicles dels serveis d'urgència o seguretat, calculant per això, una amplada mínima de 3 m.
4. Per a ocupacions de vies públiques separades per un carrer amb trànsit de vehicles es tindrà en compte la configuració urbanística, la intensitat del trànsit de vehicles, si la circulació de vehicles està restringida només als veïnats, si per travessar el carrer està marcat un pas de vianants, la intensitat del trànsit de vianants i l'aparcament autoritzat que hi pugui haver a la zona en qüestió.
5. La distribució de les zones a ocupar en aquests casos es realitzarà per l'Ajuntament d'acord amb els criteris generals i de justícia distributiva per a l'aprofitament de l'espai públic amb les regles de les ocupacions compartides.
6. En els casos en què la zona a ocupar tingui locals separats per un carrer i un altre o altres sense separació per un vial, sempre tindrà preferència l'establiment que tingui contigüitat directa amb l'espai lliure.
7. Sempre tindrà preferència el local que tingui contigüitat amb l'espai lliure enfront d'altres locals separats per un carrer.
Article 38. Ocupacions en zones de titularitat privada i ús públic confrontants amb la via pública.
1. Les zones de titularitat privada confrontants amb la via pública de forma oberta que puguin ser utilitzades per l'ús comú general dels vianants seran considerades d'ús públic, excepte en el cas que s'acrediti mitjançant document públic o que consti a l'Administració el dret a l'ús privatiu.
2. Per tal de compatibilitzar l'ús privat amb el públic serà preceptiva l'obtenció de la corresponent llicència d'ocupació de via pública.
3. L'obtenció de la llicència d'ocupació de via pública, estarà condicionada a la possessió de la corresponent llicència de funcionament de l'activitat del local a la qual estigui vinculada l'ocupació, i a la titularitat de la propietat o a l'autorització del seu titular.
4. En la tramitació de les llicències d'ocupació de via pública en espais de titularitat privada d'ús públic, no serà exigible la taxa per aquest concepte.
5. La regulació de l'ocupació dels espais de titularitat privada i ús públic serà considerada individualment en funció de les seves característiques particulars segons els següents criteris:
CAPÍTOL VI Ocupacions Temporals
Article 39. Taules informatives.
1. Es podran autoritzar taules informatives a aquella persona física o jurídica que acrediti no tenir una finalitat lucrativa, a les ONG o les promogudes per organismes autònoms municipals, sindicats, partits polítics i entitats associatives d'interès general per al districte, el barri o la ciutat.
2. Si es tracta d'una campanya específica d'interès general de duració no superior a una setmana podrà ser cada dia, i aquestes campanyes no es podran repetir fins passats 3 mesos llevat de casos excepcionals degudament justificats. Per als casos habituals en que la finalitat de la taula sigui informar sobre les activitats ordinàries, serà d'una taula, dos dies per setmana com a màxim i quan la freqüència sigui periòdica, en el mateix lloc. S'exceptuen d'aquestes limitacions les que afectin a la defensa nacional, propaganda electoral, campanyes institucionals o a circumstàncies extraordinàries.
3. Les taules informatives no podran interferir la circulació rodada o de vianants ni coincidir amb la programació d'activitats de gran concurrència a la via pública.
4. Els actes o activitats realitzades a la via pública amb la mateixa finalitat de les taules informatives, qualsevol sigui el nom que se li doni, tindran el mateix tractament previst per a aquestes.
5. Les taules informatives tindran unes mides màximes de 3 x 2 metres i es permetrà que estiguin sota una carpa. Per a la seva fixació no es podran fer perforacions al paviment.
6. Queda prohibida la comercialització o venda de productes.
7. Les taules informatives han de complir els criteris per a garantir l'itinerari personal accessible.
Article 40. Taules petitòries.
1. Només es podran autoritzar taules petitòries a la via pública per efectuar la captació d'aportacions econòmiques destinades a causes humanitàries concretes plenament justificades, d'especial significació ciutadana o d'interès general, i a entitats sense ànim de lucre.
2. En la seva autorització s'observarà el mateix criteri i condicions previst per les taules informatives.
3. Aquestes llicències es podran denegar quan l'entitat sol·licitant no acrediti suficientment la finalitat social pública o d'interès general.
Article 41. Campanyes d'interès general.
Es podrà autoritzar la realització de campanyes temporals d'interès general gratuïtes a entitats públiques o privades sense ànim de lucre, promogudes per sensibilitzar o informar sobre temes d'interès general.
Article 42. Ocupacions amb motiu d'inauguracions i altres esdeveniments significatius.
1. Es podran autoritzar ocupacions temporals de la via pública amb motiu d'actes d'inauguració d'establiments o altres esdeveniments significatius, sempre que la seva cabuda resulti insuficient per fer-ho a l'interior i no s'intercepti la circulació rodada o de vianants, ni entrades a immobles , es farà d'acord amb les condicions que disposi l'òrgan municipal competent.
2. Igualment seran autoritzables les ocupacions col·lectives realitzades amb motiu d'aniversaris de zones comercials concretes i significatives de la vila.
Article 43. Acampades a la via pública.
Es permetrà la instal·lació de tendes de campanya o similars a la via o espais lliures públics amb caràcter temporal o esporàdic i amb el compliment de les condicions que determini l'òrgan municipal competent. L'autorització serà potestat discrecional de l' Ajuntament.
Article 44. Mercats temporals benèfics o solidaris.
1. Es podrà autoritzar la realització de mercats solidaris temporals sense finalitat lucrativa, a ONG, associacions ciutadanes o col·lectius sense finalitat de lucre legalment constituïts, sempre que no es realitzin amb efectes comercials i el seu benefici es destini íntegrament a finalitats benèfiques, humanitàries o socials.
2. S'utilitzaran criteris restrictius i sempre que no es desaconselli per raons justificades o s'interfereixin altres mercats, comerç permanent o altres activitats degudament autoritzades i es disposi d'un espai lliure adequat. No es podran realitzar activitats lucratives o comercials en benefici privat.
Article 45. Bunyolades.
Només es podran autoritzar bunyolades, amb motiu de festes populars o d'actes d'interès general, quan siguin esporàdiques i sense finalitat lucrativa, mentre siguin organitzades per ONG, Partits polítics i Associacions Ciutadanes sense ànim de lucre degudament legalitzades. Hauran de complir els requisits higiènics i sanitaris vigents i les condicions que dicti l'òrgan municipal competent.
Article 46. Venda de bunyols per la festivitat de les verges.
Per la festivitat de les Verges, el 20 i 21 d'octubre, es podrà autoritzar la venda de bunyols a la via pública, sempre que es faci en instal·lacions homologades tipus xurreria, que compleixin tots els requisits higiènics i sanitaris vigents i les condicions que disposi l'òrgan municipal competent.
Article 47. Xurreries i parades de venda de castanyes i moniatos rostits.
Hauran de complir els requisits higiènics i sanitaris vigents, així com cuidar l'estètica de la instal·lació.
Article 48. Activitats amb motiu de les festes de Santa Catalina i Sant Mateu.
1. Durant les dates en què es celebren les festes de Santa Catalina i Sant Mateu, es podrà autoritzar la realització de fogueres ("foguerons") i la instal·lació de llocs de venda de productes alimentaris tradicionals o de llaminadures a la via pública amb motiu dels actes organitzats a raó d'una autorització per persona física o jurídica, la qual cosa es farà discrecionalment en funció de la seva situació i altres circumstàncies.
2. Les sol·licituds de llicència s'hauran de presentar al Registre General amb 30 dies d'antelació com a mínim, i utilitzant l'imprès vigent normalitzat a l'efecte.
3. Aquelles sol·licituds que es rebin o compleixin les obligacions fiscals fora de termini podran no ser admeses a tràmit.
Article 49. "Foguerons i torrades" amb motiu de les festes de Santa Catalina.
1. Es podrà autoritzar la realització de "foguerons" amb motiu de les festes de Santa Catalina, la llicència estarà condicionada al compliment de les condicions que disposi l'òrgan municipal competent.
2. Com a norma general, no seran autoritzables els "foguerons" realitzats a terra, llevat de les que s'efectuïn amb la intervenció dels Serveis Municipals.
3. Els "foguerons" es realitzaran dins de cremadors elevats situats davant la façana de la persona sol·licitant o en els seus voltants mentre comptin amb la conformitat de la persona o entitat titular de davant on es col·loquin.
4. Es podran denegar en els següents casos: els que es pretenguin realitzar en carrers o espais de o altres llocs on hi pugui haver risc d'incendi, provocació de perjudicis a tercers, quan la seva instal·lació coincideixi amb actes de gran concurrència pública, quan puguin interferir activitats d'interès general i quan puguin obstaculitzar la circulació rodada o de vianants, o per raons de seguretat.
Article 50. Productes alimentaris per a consumir en les "torrades" amb motiu de les festes de Santa Catalina.
1. Es podran autoritzar: ONG, partits polítics, associacions no lucratives legalment constituïdes i establiments de restauració (bars, restaurants o similars) davant la seva façana o en la de la seva proximitat immediata, mentre comptin amb la conformitat de la persona o entitat titular de davant on es col·loquin.
2. Hauran de complir els requisits higiènics i sanitaris vigents, no es podrà dificultar el trànsit dels vianants o rodat, i en cap cas els serveis d'urgència.
Article 51. Llocs per a la venda de llaminadures i fruits secs amb motiu de les festes de Santa Catalina i Sant Mateu.
1. Només es podran autoritzar els firaires acreditats i d'unes mides màximes de 8 x 2 m.
2. Queda expressament prohibida la venda o promoció de productes explosius o pirotècnics, pistoles que llencin bolles de plàstic o altres materials semblants, begudes alcohòliques, tabac i begudes dins d'envasos de vidre.
3. Hauran de complir els requisits higiènics i sanitaris vigents.
4. Es preveu la possibilitat de la seva denegació quan es pretenguin instal·lar en llocs que puguin produir perjudicis a tercers, per raons de seguretat, quan la seva instal·lació coincideixi amb actes de gran concurrència pública, per excessiva ocupació de la via pública o quan puguin dificultar la circulació de vianants o la realització d'actes públics.
Article 52. "Foguerons i torrades" realitzats fora de les festes de Santa Catalina i Sant Mateu.
Estaran prohibits els "foguerons o torrades" a la via pública de zones urbanes poblades, excepte en casos de interès general prou justificats a criteri municipal o els organitzats per ONG, partits polítics i associacions no lucratives degudament constituïdes, en aquest cas s'utilitzaran les prescripcions aplicables de les previstes per als "foguerons" de les festes de Santa Catalina i Sant Mateu.
Article 53. Firaires.
Durant les dates programades amb motiu de “fires organitzades per l'Ajuntament de Bunyola”, de les ubicacions tradicionals d'hivern, carnaval i festes de barriada, així com amb motiu d'activitats organitzades per organismes Municipals Autònoms, es podran autoritzar ocupacions de la via pública a firaires professionals acreditats.
Article 54. Circs.
1. L'atorgament de llicència d'ocupació de la via pública queda al criteri discrecional de l'òrgan municipal competent.
2. Queden subjectes al compliment de la normativa en matèria d'activitats de les Illes Balears.
3. Es prohibeix en el terme municipal la instal·lació de circs amb animals.
Article 55. Llocs de venda d'objectes llicenciats, situats a l'exterior de camps de futbol o altres esports.
Es podran autoritzar llocs de venda d'objectes llicenciats relacionats amb l'esport a l'exterior dels camps o estadis, a persones físiques professionals d'aquesta activitat, de conformitat amb les condicions generals que disposi l'òrgan municipal competent.
CAPÍTOL VII Ocupació Estable.
Article 56. Quioscs de venda de gelats i llaminadures.
No es concediran llicències d'ocupació de la via pública per situar quioscs o llocs de venda de llaminadures, gelats i similars.
Article 57. Quioscs de venda de premsa.
1. Seran autoritzables mitjançant la corresponent concessió administrativa atorgada per licitació pública.
2. Per a la col·locació dels quioscs a la via pública es compliran els criteris tècnics previstos a aquesta Ordenança que resultin aplicables.
3. La seva regulació vindrà determinada pels corresponents plecs de condicions que regulin les respectives licitacions
Article 58. Quioscs de venda de cupons de l'ONCE.
1. Amb la finalitat de facilitar la integració sociocomunitària del personal de l'ONCE a desenvolupament de la funció social que porta a terme aquesta organització sense ànim de lucre, anualment es podrà concedir llicència per a la ocupació de via pública amb quioscos per a la venda de loteries de l'esmentada entitat.
2. La seva col·locació a la via pública complirà els criteris tècnics previstos a la present Ordenança amb les següents condicions:
Article 59. Cabines i / o suports de telèfons públics.
L'article 25 de la Llei 9/2014, de 9 de maig, general de telecomunicacions, preveu dins el servei Universal l'obligació de prestar el servei de telèfons públics de pagament. Atès que l'última licitació del ministeri per a la prestació d'aquest servei va quedar deserta (Ordre ETU / 1916/2016), i que segons ordre del Ministeri d'Energia Turisme i Agenda digital per a garantir la prestació del servei es va designar a l'operador Telefònica Telecomunicacions Públiques S.A.U., es podrà autoritzar a aquest operador l'ocupació de la via pública mitjançant cabines o suports de telèfon públic, en tant mantingui aquesta situació, complint les següents condicions:
Article 60. Sortidors de venda de combustible a la via pública.
Queden prohibits.
Article 61. Expositors de mercaderies i baguls o caixes de premsa situats sobre el paviment de la vorera.
Només serà autoritzable la col·locació d'expositors de mercaderies sobre el paviment de les vies públiques quan siguin declarats d'interès general o se situïn dins d'un espai de domini privat i ús públic no utilitzat pel flux habitual de vianants. L'autorització queda condicionada a la inexistència d'informes tècnics negatius. S'observaran els criteris tècnics previstos a l'ocupació de via pública per bars o cafès, cafeteries i restaurants d'aquesta Ordenança.
Serà autoritzable només per als establiments de venda de premsa diària, la col·locació a la via pública de baguls o caixes per a dipositar la premsa escrita de repartiment nocturn, sempre que no sigui possible la seva ubicació en l'interior del local. Les mesures màximes seran de 0,60 x 0'40 x 0'60 m. Hauran de situar-se en la zona en que menys interfereixin el flux de vianants, i si s'escau durant l'horari d'obertura del quiosc traslladar a l'interior del local.
Article 62. Expositors situats en façana.
Només seran autoritzables mentre compleixin les següents condicions:
Article 63. Màquines de venda automàtica i recreatives.
1. Estan prohibides les màquines de venda automàtica, les recreatives i les d'entreteniment infantil situades en el domini públic.
2. Estan prohibides les màquines expenedores de tabac, begudes alcohòliques, de joc o de qualsevol altre tipus, situades en espais de domini públic o privat d'ús públic que estiguin oberts a la via pública.
Article 64. Flors i testos de floristeries.
Es preveu la possibilitat d'autoritzar l'ocupació de la via pública a les floristeries per exposar plantes i flors naturals, per la qual cosa serà preceptiu disposar de la corresponent llicència de funcionament de la activitat i que es compleixin els criteris tècnics previstes a l'ocupació de via pública per bars o cafès, cafeteries i restaurants d'aquesta Ordenança.
PER LA FESTIVITAT DE TOTS SANTS , ES PREVEU LA POSSIBILITAT D' AUTORITZAR L'OCUPACIÓ DE VIA PÚBLICA DEFORA DEL RECINTE DEL CEMENTERI AMB AUTORITZACIÓ DE L' ÒRGAN COMPETENT.
Article 65. Col·locació de testos o cossiols a la via pública.
No es permet, per normativa d'accessibilitat, la col·locació de testos o cossiols a la via pública a la façana de comerços o entitats.
L'òrgan municipal competent pot autoritzar la permanència de testos o cossiols a la via pública en espais singulars de la ciutat d'especial significació ciutadana, sempre que s'obtingui informe favorable de la Junta de Govern Local.
CAPÍTOL VIII Activitats publicitàries a la via pública (inclòs sobre el sòl o vol)
Article 66. Introducció.
1. L'activitat publicitària comercial situada sobre el sòl o vol de la via pública estarà subjecta a l'obtenció de la corresponent llicència o concessió, segons el cas, i al compliment de la regulació establerta per la present Ordenança i normativa específica de publicitat vigent. Només podran realitzar les sol·licituds per a la obtenció de la llicència els titulars de l'establiment comercial; no s'admeten sol·licituds d'agències de publicitat.
2. No es podran difondre missatges que atemptin contra la dignitat de la persona o que vulnerin els valors i drets reconeguts a la Constitució, els que resultin enganyosos, deslleials, subliminals, que puguin resultar ofensius a la sensibilitat de la majoria de la ciutadania i / o que infringeixin la normativa específica reguladora de la publicitat.
3. En tot cas s'haurà d'atendre el compliment de l'article 62 de la Llei autonòmica balear 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes o normativa que, si s'escau, el substitueixi, que recull que la publicitat que comporti una conducta discriminatòria d'acord amb els que estableix aquesta llei es considera il·lícita en conformitat amb la legislació general de publicitat i comunicació institucional; i que prohibeix la realització, l'emissió i l'exhibició d'anuncis publicitaris que presentin les persones com a inferiors o superiors en dignitat humana en funció del seu sexe, orientació sexual o identitat sexual, o com a simples objectes sexuals, i també els que justifiquin o banalitzin la violència sexual, o la incitin.
Article 67. Pancartes.
1. Es podrà autoritzar la col·locació de pancartes a entitats sense ànim de lucre. La seva autorització estarà condicionada a la seva retirada obligatòria per part de la persona o entitat titular de la demanda, un cop transcorregut el període autoritzat.
2. En cap cas podran estar penjades sobre les calçades.
3. No es podran situar a menys de 3 m. d'alçada, a comptar des de la seva part inferior fins al paviment.
Article 68. Banderoles.
1. Es podran autoritzar a organismes oficials i a entitats sense ànim de lucre legalment constituïdes, bé directament o a través de les empreses que el gestionen, per informar d'activitats d'interès públic o de naturalesa temporal de tipus cultural o esportiu, així com a partits polítics en temps de campanyes electorals.
2. No seran autoritzables quan la seva finalitat sigui realitzar publicitat comercial.
3. El termini màxim de permanència serà de 30 dies, excepte en casos d'especial rellevància a criteri municipal.
4. Les banderoles sobre faroles del tipus històric o artístiques o les situades dins el centre històric, només seran autoritzables per activitats institucionals amb motiu de celebracions d'especial significació ciutadana.
5. Les banderoles i els seus suports hauran de ser de resistència i construcció adequades per garantir la seva seguretat, i no superaran els 0,90 x 1,20 i un pes màxim de 2,5 Kg a cada costat del fanal perquè quedi equilibrat, excepte casos especials a criteri municipal.
6. Els suports de les banderoles hauran de portar una protecció suau per no perjudicar els fanals. Al cas de produir-se desperfectes, s'hauran de reparar amb pintura del mateix color. L'Ajuntament es reserva el dret de reclamar els danys causats i / o denegar futures llicències durant un termini de fins a tres anys.
7. S'haurà de col·locar a més de 5 metres d'altura, i no obstaculitzar la visibilitat de senyals de trànsit, semàfors, indicadors de carrer o qualsevol altre tipus de senyalització. En cas contrari l'autoritzat estarà obligat a variar la ubicació dins de 24 hores sense cap compensació.
8. No podran interferir qualsevol altra instal·lació prèviament autoritzada. La publicitat electoral sempre tindrà preferència.
9. La inserció del nom del patrocinador de l'esdeveniment, no podrà superar el 15% de la superfície total de la banderola.
10. Queda prohibida la promoció de tabac.
11. L'Ajuntament podrà ordenar la modificació de la ubicació o retirada de determinats elements per causa justificada, sense dret a indemnització.
12. Per a la seva instal·lació o retirada no es podran utilitzar escales recolzades sobre el bàcul, s'hauran de utilitzar cistelles elevadores.
13. La persona o entitat titular de la llicència haurà d'assumir qualsevol responsabilitat que pugui derivar-se de la seva instal·lació, permanència i retirada, per la qual cosa hauran de comptar amb l'oportuna assegurança de responsabilitat civil per import suficient.
14. S'hauran de mantenir en perfecte estat de conservació, per la qual cosa es retiraran o canviaran tan aviat com estiguin deteriorades pels agents atmosfèrics.
15. Les banderoles i els seus suports s'hauran de retirar dins de les 24 hores següents a la finalització de la llicència, deixant els béns municipals utilitzats sense cap desperfecte i a plena satisfacció de l'Ajuntament.
16. Les banderoles que continuïn penjades una vegada hagi finalitzat el període autoritzat, a més de les responsabilitats que siguin exigibles, podran ser considerades residus sòlids urbans i amb els seus suports, eliminades sense més tràmit ni dret a reclamació.
Article 69. Tanques publicitàries, opis i similars.
1. L'ocupació de la via pública amb tanques publicitàries, OPIS (Optical Panel Print Information), rellotges termòmetre amb espai publicitari, indicadors de carrer amb espai publicitari, columnes i altres elements publicitaris, estan subjectes a concessió administrativa atorgada mitjançant l'oportuna licitació pública.
2. Cap element publicitari es posarà de manera que des del punt més baix fins a la rasant del paviment, no hi hagi una alçada de 2,5 m. si és una vorera de vianants i 5 m. si és la calçada, donant un marge de seguretat de 50 cm. entre la calçada amb trànsit rodat i la projecció vertical de la seva part més propera per sota de 5 m.
3. Qualsevol que sigui el tipus de suport o mitjà de difusió, no es podran difondre missatges que atemptin contra la dignitat de la persona o vulnerin els valors i drets reconeguts en la Constitució; que resultin enganyosos, deslleials, subliminals, que puguin resultar ofensius a la sensibilitat de la majoria de la ciutadania, i / o que infringeixin la normativa específica reguladora de la publicitat de determinats productes, béns, activitats o serveis.
4. Queda prohibida la publicitat de tabac.
5. No es podrà situar cap element publicitari de forma que interfereixi la visibilitat de senyals de trànsit, retolació de carrers, nombre d'immoble, d'edificis catalogats, monuments o altres suports publicitaris.
6. La publicitat que es realitzi sobre pantalles o altres suports de la via pública, tindrà el mateix tractament previst per a les tanques publicitàries.
7. Tots els elements publicitaris que es situïn a la via pública s'han de conservar en bon estat de neteja i conservació i duran impresa la identificació de l'empresa a la qual pertany. En cas de no estar identificats i no constar la seva autorització, l'Ajuntament es reserva la facultat d'ordenar la seva retirada de la via pública i ser considerats residus sòlids urbans.
Article 70. Publicitat comercial sobre lones o xarxes protectores de bastides d'obres.
1. Aquelles xarxes o lones on només figuri la imatge de la façana de l'edifici tal com quedarà un cop estigui finalitzada l'obra i / o, la identificació de l'empresa constructora i la informació sobre l'obra, es consideraran excloses de la present norma i no necessitaran aquesta llicència.
2. El termini de permanència de la publicitat comercial no podrà superar el previst en la llicència que s'atorgui expressament per a la col·locació de la bastida sobre la qual es fixi, havent de retirar-se dins les 48 hores de la finalització de l'autorització.
3. Es prohibeix expressament la seva instal·lació al casc antic, no afectant la prohibició a les façanes que donin als vials que el limiten.
4. Queda prohibida la publicitat de tabac.
5. No podran amagar altres missatges publicitaris existents o ocasionar perjudicis a tercers, i en cas de produir-se, la persona o entitat titular de la llicència afrontarà les reclamacions que es puguin presentar, a més de poder ser motiu de caducitat de la llicència.
6. No es podran difondre missatges que atemptin contra la dignitat de la persona o vulnerin els valors i drets reconeguts en la Constitució; que resultin enganyosos, deslleials, subliminals, que puguin resultar ofensius a la sensibilitat de la majoria de la ciutadania, o que infringeixin la normativa específica reguladora de la publicitat de determinats productes, béns, activitats o serveis.
7. No podrà haver elements que sobresurtin de l'estructura per sota de 2,50 m. d'altura i que puguin representar un perill pels vianants o per al trànsit rodat.
8. Les condicions de les llicències seran fixades per l'òrgan municipal competent.
Article 71. Promocions comercials.
Es podran autoritzar ocupacions temporals a la via pública amb motiu de promocions comercials específiques per a la presentació d'un nou producte comercial concret, a empreses, sempre que no se intercepti la circulació rodada o de vianants ni entrades a immobles, d'acord amb les següents condicions:
CAPÍTOL IX Activitats diverses
Article 72. Ocupacions de la via pública amb motiu d'activitats que impliquin l'ús de l'espai aeri.
En les sol·licituds d'ocupació de la via pública o espai lliure públic amb motiu d'activitats que impliquin l'ús de l'espai aeri, com poden ser el llançament de coets i focs artificials, enlairament de globus aerostàtics lliures o captius, deixa anar massiu de globus de gas, projectors làser, projectors convencionals, amollada de bandades de coloms, reserves d'espai aeri per a usos públics, etc., serà preceptiu acreditar haver obtingut l'autorització de la "Agència Estatal de Seguretat Aèria" o l'organisme competent.
Article 73. Globus aerostàtics, dirigibles i similars.
L'ocupació de via o espai lliure públic amb motiu de la instal·lació de la base de terra per elevar o aterrar globus aerostàtics lliures o captius, dirigibles o similars, només es podrà autoritzar mitjançant llicència, per raons de seguretat, al poliesportiu / camp de futbol i per a actes esporàdics plenament justificats de caràcter institucional, informatiu, fotogràfic, científic, cultural, esportiu o d'interès general, la finalitat no sigui realitzar cap activitat ni publicitat comercial, no entenent-se com a tal la retolació de la identificació de l'empresa que realitza o patrocina l'activitat, la de l'entitat responsable, o de l'acte a qüestió.
En les sol·licituds de llicència d'ocupació d'espai públic, s'haurà d'acreditar haver obtingut la autorització de la "Agència Estatal de Seguretat Aèria" o l'organisme competent, a efectes de la incidència sobre la navegació aèria.
Article 74. Ocupacions derivades d'activitats pirotècniques.
1. Només s'autoritzarà l'ocupació de la via pública amb motiu de la realització d'activitats pirotècniques, quan es tracti d'activitats d'interès general, festes patronals o de barriada, i activitats d'especial significació ciutadana promogudes o coorganitzades per Organismes Oficials o Autònoms Municipals, per associacions sense ànim de lucre legalment constituïdes, o les autoritzades per l'òrgan municipal competent o un altre organisme competent.
2. En tots els casos s'haurà d'acreditar i disposar de l'autorització de l'òrgan municipal competent atorgada de conformitat amb el que estableix la vigent Ordenança Municipal per a la protecció de medi ambient contra la contaminació per sorolls i vibracions.
3. En el cas que el pes del material pirotècnic més l'explosiu excedeixi de 50 kg., a més, s'ha de acreditar l'obtenció de la llicència de la Delegació de Govern.
4. Si es tracta de focs artificials o activitats que impliquin l'espai aeri, s'haurà d'acreditar haver obtingut l'autorització de la "Agència Estatal de Seguretat Aèria" o l'organisme competent, a efectes de la incidència sobre la navegació aèria.
Article 75. Venda de material pirotècnic a la via pública.
Està prohibida la venda ambulant de material pirotècnic o en llocs instal·lats a la via pública.
Article 76. Activitats institucionals.
L'Ajuntament podrà autoritzar en qualsevol lloc del domini públic, la celebració d'activitats institucionals d'interès general sempre que s'adoptin les mesures de seguretat adequades.
Article 77. Activitats de partits polítics i campanyes electorals.
S'autoritzaran ocupacions de la via pública a partits polítics, en el període comprès entre la convocatòria d'eleccions i l'inici de la campanya electoral, d'acord amb el que disposi la Llei Orgànica del Règim Electoral General. Les ocupacions de la via pública sol·licitades per partits polítics o coalicions efectuades dins el termini legalment establert per a les campanyes electorals, es consideren atorgades amb la comunicació prèvia formulada amb la màxima antelació possible. S'hauran d'atenir a la disponibilitat d'espai i observar les prescripcions que, si s'escau disposi l'òrgan municipal competent. Per a la resta d'activitats fora dels períodes anteriors, el règim serà el mateix que per a les taules informatives previst a aquesta ordenança.
Article 78. Concerts, activitats recreatives i espectacles públics.
Estan prohibides les ocupacions de la via pública per realitzar activitats recreatives i espectacles públics d'iniciativa privada en el domini público privat d'ús públic que figurin com activitats catalogades a la normativa en matèria d'activitats de les Illes Balears.
Article 79. Concursos, gimcanes, jocs o similars.
1. La realització de concursos, gimcanes, jocs o similars a la via pública sense finalitat comercial o lucrativa, no precisarà llicència d'ocupació de via pública quan aquesta no s'ocupi amb elements físics. En aquest cas vindrà determinada per l'observança de les disposicions generals de la present ordenança.
2. En el cas que hi hagi ocupació de la via pública, només es podrà autoritzar a ONG., Institucions, Organismes Oficials, Fundacions i Associacions sense ànim de lucre, o les promogudes per organismes autònoms municipals, sindicats i partits polítics. En tots els casos, l'activitat a realitzar no podrà tenir finalitat lucrativa.
Article 80. Ocupacions de la via pública realitzades amb motiu d'altres activitats.
1. Les ocupacions de la via pública derivades de la realització de mercats o mercats ambulants amb finalitat lucrativa; obres; i ocupacions del domini públic, es regularan mitjançant les oportunes normatives elaborades pels departaments competents.
2. Aquelles ocupacions sol·licitades amb motiu de la realització d'activitats que no estiguin previstes en la present ordenança i que no estiguin prohibides, seran resoltes discrecionalment per similitud amb les previstes, en funció de criteris generals tenint en compte les circumstàncies particulars de l'activitat, el lloc on es realitzi, la incidència sobre el medi ambient i les normatives aplicables.
CAPÍTOL X Filmacions, gravacions i fotografia publicitària
Article 81. Filmacions, enregistraments i fotografia publicitària.
Es d'aplicació l'Ordenança de productes audiovisuals del municipi de Bunyola, BOIB nº126 , de 16 de juliol del 2020.
CAPÍTOL XI Limitacions a l'ús dels vials i espais lliures públics
Article 82. Prohibicions.
A efectes d'assegurar el lliure i pacífic ús comú general de la via i dels espais lliures públics o d'ús públic i protegir el mobiliari urbà, queda prohibit:
1. Posar llocs de venda o de serveis, elements publicitaris o complementaris d'activitats en els vials o espais lliures públics o d'ús públic, sense l'obtenció de la corresponent autorització.
2. Situar la via pública o espais lliures públics o d'ús públic, màquines de venda automàtica, bàscules, màquines infantils o altres aparells similars, excepte les que l'Administració pugui instal·lar o autoritzar per raons d'interès general.
3. La col·locació d'estores, catifes, moquetes o qualsevol altre revestiment que alteri la superfície del paviment de les vies públiques, a excepció de casos d'interès general, puntuals o esporàdics plenament justificats a criteri municipal, i de les proteccions que es posin temporalment amb motiu d'obres o per raons de seguretat. Haurà de constar informe previ favorable del tècnic municipal que determini la viabilitat de les condicions d'instal·lació, manteniment i garanties exigibles a peticionari.
4. L'ocupació privativa de domini públic amb motiu de festes o celebracions particulars.
5. Ocupar la via pública amb qualsevol suport per a la realització d'activitats fraudulentes (com el denominat "trile" o similars).
6. La publicitat efectuada mitjançant la fixació d'adhesius a la via pública.
7. Apilar o emmagatzemar elements o materials a la via pública sense llicència.
8. Llevat dels "foguerons i torrades" que es realitzen amb motiu de les tradicionals festes de Santa Catalina i Sant Mateu, estaran prohibits els "foguerons o torrades" a la via pública de zones urbanes poblades, excepte casos d'interès general o els organitzats per ONG, partits polítics i associacions no lucratives.
9. Col·locar, estendre o penjar cables elèctrics a la via pública amb qualsevol finalitat i tant des de locals comercials com des d'habitatges.
10. Situar les mercaderies del propi local comercial a terra o vol de la via pública sense la corresponent llicència o autorització, llevat de les excepcions previstes a la present ordenança.
11. Col·locar elements decoratius del local comercial a terra o vol de la via pública.
12. Col·locar elements per cobrir escocells, excepte aquells que siguin informats favorablement pel Servei de Parcs i Jardins del departament d'Infraestructures i Accessibilitat. Els causants de perjudicis que s'ocasionin a les vies i espais lliures públics i en el mobiliari urbà o qualsevol bé públic, seran denunciats i sancionats, sense perjudici que s'exigeixi al causant a efectuar la seva reparació al seu càrrec, podent-ho fer l'Ajuntament de forma subsidiària. Els responsables de mals causats per menors d'edat seran la seva mare, pare, tutor o tutora.
CAPÍTOL XII Mesures Cautelars. Retirada d'elements de la via pública
Amb independència de la instrucció del corresponent expedient sancionador, la Batllia podrà adoptar les mesures cautelars descrites en els següents articles.
Article 83. Retirada d'elements de l'espai de domini públic o de domini privat d'ús públic, per manca de llicència o per incompliment de les seves condicions.
En els casos d'ocupació de la via o espais lliures de domini públic o de domini privat d'ús públic, sense comptar amb la preceptiva autorització o disposant amb clar incompliment de les seves prescripcions o de la normativa vigent, la Policia Local, bé d'ofici, per denúncia de tercers o a instància del departament municipal competent, formularà la corresponent denúncia i estarà facultada per recuperar el ple domini o ús públic de l'espai ocupat mitjançant la retirada dels elements que l'ocupin il·legalment, en conformitat amb el següent:
1. Si es té coneixement de la persona o entitat titular dels béns, s'aixecarà acta en la qual constaran els següents punts: la infracció comesa, l'ocupació existent i les al·legacions que pugui formular la persona interessada o la persona en representació, a el qual se li entregarà una còpia i es remetrà un tercer exemplar a Infraccions Generals o al departament que correspongui a efectes de la incoació del corresponent expedient sancionador. En l'acta o denúncia s'advertirà a la persona interessada, de la obligació de procedir a la seva retirada de la via pública immediatament o en el termini de 24 hores, deixant l'espai ocupat completament lliure.
2. Si es desconeix la persona o entitat titular dels béns que l'ocupen il·legalment, seran retirats sense més tràmit i considerats residus sòlids urbans.
3. Si dins el termini de 24 hores, la persona interessada no hagués retirat voluntàriament els béns en qüestió, la Policia Local, executarà subsidiàriament la retirada amb costes a càrrec de la persona o entitat titular, cosa que podrà fer auxiliada pels mitjans que es considerin necessaris, de la qual aixecarà acta en què ha de constar l'inventari dels béns retirats i la dependència on seran dipositats a disposició de qui acrediti dret sobre ells.
4. La reiteració d'una ocupació il·legal dins d'un termini d'un any, no requerirà aplicar el termini de 24 hores, procedint a la retirada immediata dels elements objecte d'infracció.
5. També es podrà dur a terme la retirada de forma immediata dels rètols, expositors i altres elements no autoritzats, quan obstaculitzin o redueixin l'espai destinat al trànsit de vianants o rodat.
6. Igualment se podrà dur a terme la retirada immediata, quan se tracti dels estris o instruments dels artistes de carrer o músics ambulants que incompleixin les condicions de la regulació prevista, especialment en els següents casos: ús de megafonia, actuació fora de l'horari previst, superar els límits sonors permesos, sobrepassar els terminis d'actuació previstos, raons de seguretat o utilització d'estris perillosos (torxes, foc, líquids inflamables, sables, llançament a l'aire de diàbolo o altres elements, etc.).
7. En el cas que la Policia Local o altres serveis municipals, després de la negativa de la persona interessada a efectuar la retirada voluntària dels elements que ocupin indegudament la via pública, hagin mobilitzat els mitjans per a la retirada subsidiària, encara que la persona interessada o la seva persona en representació dels retirin voluntàriament, amb independència de la sanció que correspongui, l'infractor vindrà obligat a l'abonament de les despeses o taxes meritades pels serveis mobilitzats, a el qual efecte es s'entendrà mobilització, quan els vehicles, mitjans o serveis hagin iniciat l'actuació.
Article 84. Recuperació dels béns retirats de la via pública.
1. Els béns confiscats o retirats de la via pública per alguns dels motius prevists a la present Ordenança, es podran recuperar a partir de les 72 hores de la seva retirada o aprehensió, sempre que s'hagi esmenat la deficiència que hagi motivat la retirada, no hi hagi la sospita que siguin de procedència o de naturalesa il·lícita, ni que estiguin intervinguts judicialment o que puguin constituir prova d'alguna actuació policial, o que la taxa d'emmagatzematge sigui superior a el valor de mercat del material retirat, en qualsevol cas es procedirà a la seva destrucció immediata.
2. Quan els materials siguin retirats per segona vegada en un període d'un any, l'òrgan municipal competent pot decretar un termini de retenció de més durada, fins a un termini màxim de 15 dies, i les condicions per a procedir a la seva devolució, període durant el qual, Ajuntament no serà responsable del deteriorament que puguin sofrir.
Article 85. Procediment per a la recuperació dels béns retirats.
1. Els béns retirats de la via pública a què es refereix l'article anterior, podran ser recollits del lloc on estiguin dipositats, per la persona interessada, per la persona que aquella autoritzi per escrit o la que demostri tenir dret sobre ells, pels seus propis mitjans i una vegada que s'acrediti haver esmenat la deficiència que va motivar la retirada, s'hagin ingressat les taxes que corresponguin per la retirada, l'emmagatzematge o, si s'escau les despeses ocasionades i la sanció imposada.
2. El termini màxim per a la recuperació dels béns mobles retirats de la via pública serà d'un any a comptar de la data de la seva retirada o aprehensió, passat aquest termini es perdrà qualsevol dret sobre ells.
3. L'Ajuntament no es responsabilitzarà dels desperfectes o degradació que hagin sofert els béns retirats de la via pública durant la retirada o emmagatzematge.
CAPÍTOL XIII Compliment de l'Ordenança, inspecció
Article 86. Compliment de l'ordenança
Les normes d'aquesta Ordenança són d'obligat compliment per a tots els establiments del municipi i s'exigiran als responsables de l'activitat tant en aquells establiments oberts en l'actualitat, com a través de la concessió de noves llicències d'obertura i funcionament o canvis de titularitat de locals que s'atorguin a partir de la vigència d'aquesta Ordenança.
Article 87. Inspecció
1. Els serveis tècnics de l'Ajuntament de Bunyola i la Policia Local, amb la finalitat de garantir la legalitat, podran practicar les inspeccions i exàmens necessaris per comprovar el compliment d'aquesta normativa, practicar les mesures precises i realitzar totes les actuacions que considerin convenients en ordre al compliment de la mateixa. A aquests efectes, els titulars dels establiments facilitaran l'accés als mateixos per part dels serveis d'inspecció municipals, i podran presenciar les operacions que aquests realitzin.
2. De les actuacions dutes a terme, s'aixecarà acta acreditativa de la inspecció realitzada.
CAPÍTOL XIV Règim Disciplinari i sancionador
Article 88. Procediment sancionador.
1. Seran responsables de les infraccions comeses en matèria d'ocupació de la via pública, els titulars dels béns o elements que l'ocupin indegudament, solidàriament amb els qui per acció o omissió hagin participat o s'hagin beneficiat. En el cas d'incompliment de les condicions d'una llicència, serà responsable el seu titular.
2. Quan les infraccions, per la seva naturalesa, repercussió o efectes, es puguin catalogar com a vulneració de la Llei general per a la defensa dels consumidors i persones usuàries, drets de les persones amb discapacitat, de l'ordenament urbanístic, penal, laboral, fiscal, normativa en matèria d'estrangeria i altres de naturalesa semblant, els expedients sancionadors seran tramitats per l'organisme o autoritat administrativa competent.
3. L'incompliment de les normes previstes en la present Ordenança serà sancionat amb multa, per a la seva valoració es podrà tenir en compte l'excés d'ocupació objecte d'infracció i l'agreujant de reincidència o reiteració en la comissió d'actes sancionables, sense perjudici de resoldre la revocació, caducitat o la suspensió de la llicència en cas de resistència manifesta al seu compliment, així com la inhabilitació per obtenir futures llicències durant el termini legalment previst.
4. El President de la Corporació Local serà l'Òrgan municipal competent per ordenar la incoació i resolució dels expedients sancionadors que dimanin de les infraccions a la present Ordenança, així com les actuacions pel control i adopció de mesures complementàries que es considerin necessàries per aconseguir la seva compliment.
5. Quan la infracció comesa no sigui competència municipal, el batle ha d'elevar a l'òrgan corresponent l' acta o denuncia amb la finalitat de sol·licitar la incoació de l' expedient sancionador de conformitat amb la legislació sectorial aplicable.
6. Les infraccions a les disposicions d'aquesta ordenança són objecte de les sancions administratives corresponents, prèvia la instrucció del procediment oportú d'acord la Llei 39/2015, d'1 d'octubre del procediment administratiu comú de les administracions públiques. Els expedients sancionadors es tramitaran d'acord amb el Reglament de règim jurídic del procediment general sancionador de la CAIB.
7. Les infraccions es classifiquen en: lleus, greus i molt greus.
Article 89. Són infraccions lleus:
1. Ocupar la via pública sense llicència amb objectes de qualsevol casta.
2. En les ocupacions de la via pública vinculades a llicències d'activitat de bars, cafès, restaurants i cafeteries, permetre dins l'espai de la via pública autoritzat, els comportaments personals o col·lectius que produeixin molèsties nocturnes als veïns per renous.
3. Ocupar la via pública amb elements no autoritzats en la llicència o excedir-se en la superfície autoritzada.
4. Realitzar activitats d'ocupació de la via pública subjectes a autorització municipal sense obtenir-la.
5. No tenir la fitxa que acompanya la llicència vigent exposada en lloc visible des de l'exterior.
6. No facilitar la llicència al funcionari municipal acreditat que en l'exercici de les seves funcions la sol·liciti.
7. Distribuir premsa gratuïta a la via pública sense llicència o incomplir les condicions establertes en ella.
8. Adreçar-se als vianants amb finalitat lucrativa o promocional, interferir la seva lliure circulació per la via pública, exigir la seva atenció, i oferir-los productes o serveis, sol·licitar signatures o donatius, i l'actuació de les persones conegudes com “ganxos”.
9. En les llicències d'ocupació de la via pública de bars o cafès, cafeteries i restaurants, utilitzar mobiliari que no s'adapti a la normativa prevista en la present Ordenança.
10. No mantenir net l'espai autoritzat per ocupar la via pública.
11. Tenir cossiols o jardineres a la via pública contravenint les condicions establertes en la present Ordenança.
12. Col·locar tancaments, paravents, cortines o similars a la via pública, encara que siguin de fàcil retirada.
13. Tenir fixacions en el paviment o en el tendal per subjectar o enrotllar possibles cortines o altres elements.
14. Tenir catifes o altres recobriments sobre el paviment de la via pública sense llicència.
15. Realitzar acampades o activitats similars a la via pública sense autorització.
16. Tenir rètols no autoritzats sobre la via pública, especialment en l'espai destinat al trànsit de vianants.
17. Penjar pancartes, banderoles, garlandes o qualsevol altre element en el vol de la via pública sense llicència.
18. Realitzar l'activitat autoritzada, una persona diferent de la persona o entitat titular, quan així no estigui previst o que el nom de l'establiment autoritzat no correspongui a el de la seva identificació.
19. Exposar i/o vendre productes alimentaris, no permesos per la legislació vigent, que no se conservin tècnicament aïllats de l'acció directa del medi ambient o que no compleixin tots els requisits higiènics i sanitaris exigits per la reglamentació alimentària.
20. Obstaculitzar la via pública amb materials, jocs, aglomeracions i activitats amb finalitats lucratives.
21. Apilar o emmagatzemar elements o materials a la via pública sense llicència.
22. L'incompliment de qualsevol instrucció o condició que s'imposi a les llicències d'ocupació de la via pública, que no estigui expressament tipificada en el present règim disciplinari.
23. La contravenció de qualsevol de les normes de la present Ordenança quan no estigui expressament tipificada com a infracció greu o molt greu.
Article 90. Són infraccions greus:
1. Ocupar els espais de la via pública amb taules, cadires, etc., sense la preceptiva llicència.
2. Realitzar activitats d'ocupació de la via pública subjectes a autorització municipal sense obtenir-la.
3. Realitzar promocions comercials a la via pública sense llicència.
4. Realitzar publicitat amb patins o altres artefactes rodants.
5. Realitzar una activitat diferent de la que expressament autoritzada.
6. Incomplir l'horari autoritzat en matèria d'ocupació de la via pública.
7. Ocupar la via pública amb qualsevol suport per a la realització d'activitats fraudulentes.
8. Produir desperfectes en el paviment, mobiliari urbà o altres béns públics, o la seva usurpació.
9. Realitzar acoraments de para-sols o tendals a la via pública, o fixacions en el paviment per subjectar o enrotllar possibles cortines o altres elements.
10. No observar la normativa vigent respecte a la presencia d'animals a les terrasses autoritzades a bars, cafès, restaurants o cafeteries.
11. L'incompliment de les condicions relatives a les banderoles publicitàries.
12. La publicitat o promoció de begudes alcohòliques i/o tabac.
13. No retirar els elements que s'hagin instal·lat a la via pública en el termini de 24 hores o l'expressament establert, a comptar de la finalització del termini autoritzat.
14. La comissió d'infracció lleu quan concorri la circumstància de reincidència.
15. Col·locar tancaments, paravents, cortines o similars a la via pública, encara que siguin de fàcil retirada, sense llicència. A l'efecte d'aquest article, hi ha reincidència quan la persona o entitat titular hagi estat sancionat per la comissió de més d'una infracció tipificada com a lleu en aquesta Ordenança en el termini d'un any i les sancions siguin fermes.
16. Als efectes del present article, existeix reincidència quan el titular hagi estat sancionat per la comissió de més d'una infracció tipificada com a lleu en aquesta Ordenança en el termini d'un any i les sancions siguin fermes.
17. Excedir-se en la superfície d'ocupació o en el nombre d'elements autoritzats.
18. Deixar elements a la via pública una vegada acabat el termini de vigència de l'autorització: cadires apilades, ancoratges, mobiliari, para-sols o altres.
19. Vendre materials explosius o pirotècnics, begudes alcohòliques o no alcohòliques dins d'envasos de vidre a la via pública.
Article 91. Són infraccions molt greus:
1. Ocupar la via pública o realitzar activitats subjecte a llicència sense obtenir-la, quan se doni l'agravant de la producció de perjudicis a tercers, ja sigui per renous o per interceptar o dificultar el trànsit dels vianants o rodat.
2. No retirar o modificar una ocupació de la via pública immediatament quan sigui requerit per la Policia Local, en casos que afectin la seguretat de les persones o béns.
3. Esborrar o modificar maliciosament la senyalització de la zona ocupable a la via pública.
4. Realitzar tancaments o estructures a la via pública sense autorització municipal.
5. Obstaculitzar la tasca inspectora dels funcionaris municipals en l'exercici del control de l'ocupació de la via pública o el desacatament a l'autoritat per aquesta raó.
6. La falsedat de forma fraudulenta dels documents, fotografies o les dades exigides per l'Administració en l'atorgament de llicències d'ocupació de la via pública.
7. L'exercici de la venda ambulant, quan afavoreixi la comissió d'actes il·lícits penals.
8. La venda o dispensació de begudes alcohòliques i/o tabac a menors d'edat a la via pública.
9. La comissió d'una infracció greu quan concorri la circumstància de reincidència.
10. Ocupar la via pública o realitzar activitats subjectes a llicència sense obtenir-la, quan es doni l'agreujant de la producció de perjudicis a tercers, ja sigui per sorolls o per interceptar o dificultar el trànsit de vianants o rodat. A l'efecte d'aquest article, hi ha reincidència quan la persona o entitat titular hagi estat sancionat per la comissió de més d'una infracció tipificada com a greu en aquesta Ordenança en el termini d'un any i les sancions siguin fermes.
11. La comissió d'una infracció greu quan concorri la circumstància de reincidència. Als efectes del present article, existeix reincidència quan el titular hagi estat sancionat per la comissió de més d'una infracció tipificada com a greu o més de dues lleus en aquesta Ordenança en el termini d'un any i les sancions siguin fermes.
Article 92. Sancions econòmiques.
1. Les infraccions regulades en aquest règim disciplinari se sancionaran de la següent manera:
2. En absència d'elements de graduació de les sancions en el sentit definit a l'article 98, s'aplicarà la multa de valor intermedi entre els ventalls definits al punt anterior.
3. La Corporació podrà actualitzar els imports de les referides sancions, dins el marc previst en l'article 186 de la vigent Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal de règim local de les Illes Balears, o normativa en matèria de sancions que en el seu dia la supleixi.
Article 93. Sancions accessòries o complementàries.
1. En el cas del supòsit de falsedat documental, serà imperativa l'aplicació de les sancions accessòries.
2. En el supòsit d'infraccions a bars, restaurants i cafeteries per ocupacions amb taules i cadires, serà imperativa l'aplicació de les següents sancions accessòries:
1. Infraccions lleus: Suspensió de la llicència d'ocupació de la via pública durant 3 dies (que hauran d'incloure el divendres el dissabte i el diumenge).
2. Infraccions greus: Suspensió de la llicència d'ocupació de la via pública durant 15 dies.
3. Infraccions molt greus: Suspensió de la llicència d'ocupació de la via pública durant la resta de la temporada i impossibilitat d'obtenir-la en la següent.
3. En el supòsit de faltes greus, a més de les multes, es podran imposar les següents sancions accessòries:
1. Reducció del termini o revocació de la llicència i / o la inhabilitació per obtenir una altra durant el termini previst legalment.
2. Retirada de la via pública dels elements que hagin estat objecte d'infraccions greus, que dificultin el trànsit de vianants o rodat o que constitueixin o serveixin de suport a l'activitat denunciada o delictiva, la qual retirada serà realitzada en qualsevol moment per la Policia Local.
4. En el supòsit de faltes molt greus comeses de forma repetitiva, es podran imposar les següents sancions accessòries o complementàries: suspensió cautelar i temporal per un temps de fins a 3 mesos, de l'activitat principal a la qual estigui vinculada l'ocupació. Per a la iniciació d'aquest expedient serà suficient l'existència de 3 sancions greus dins el període de dos anys.
5. De l'abandonament de béns a la via pública, seran responsables els seus titulars. Les sancions seran aplicades per cada dia que transcorri des de la data d'aixecament de la primera acta, en els casos d'incompliment del termini de 48h en la retirada dels elements.
Article 94. Graduació de les sancions.
A l'efecte de la graduació de les sancions es prendran en consideració les següents circumstàncies modificatives de la responsabilitat:
Article 95. Actuacions subsidiàries.
L'Ajuntament es reserva la facultat de reclamar de l'infractor el rescabalament de les despeses que es derivin de la correcció de les anomalies, danys causats o reintegrament de les despeses ocasionades per actuacions subsidiàries per tornar a la normalitat, com a conseqüència d'infraccions a la present Ordenança.
Article 96. Prescripció de les infraccions.
1.Les infraccions comeses en matèria d'ocupació o activitats realitzades a la via pública prescriuran:
1. Infraccions tipificades com a lleus, prescriuen als 6 mesos.
2. Infraccions tipificades com a greus, prescriuen als 2 anys.
3. Infraccions tipificades com a molt greus, prescriuen als 3 anys.
2.-Inicien el termini de prescripció a partir del moment que es comet la infracció.
3.- El procediment sancionador ordinari s' ha de resoldre, notificant la resolució a la persona interessada en el termini màxim d'un any.
Article 97. Prescripció de les sancions.
1.-Les sancions imposades per l'esmentada matèria prescriuran:
1. Les sancions imposades per a faltes lleus, prescriuen a 1 any
2. Les sancions imposades per a faltes greus, prescriuen als 2 anys.
3. Les sancions imposades per a faltes molt greus, prescriuen als 3 anys.
2.- Inicien el termini de prescripció des del moment en que la resolució és ferma.
Article 98. Apreciació de delita o falta.
1.-Quan les conductes a què es refereix aquesta ordenança poguessin constituir infracció penal, s'han de remetre a l'autoritat judicial que correspongui els antecedents necessaris de les actuacions practicades.
2.- La condemna o l'absolució penal dels fets no impedeix la sanció administrativa. Si s' aprecia diversitat de fonament.
3.- Les mesures provisionals adoptades en els i del procediment administratiu sancionador abans de la intervenció judicial poden mantenir-se en vigor mentre no recaigui pronunciament exprés respecte d'això de les autoritats judicials, sense perjudici dels recursos que pugui interposar el presumpte infractor sobre l' establiment o la vigència de les mesures provisionals.
Article 99. Sancions imposades a no residents.
Quan l'infractor no sigui resident en aquest terme municipal o es tinguin dubtes respecte a la seva identitat o residència, el Policia Local denunciant està facultat per cobrar l'import de la sanció en el mateix moment i per la quantia mínima prevista.
Art. 100. Funcions de la policia local referents al compliment d'aquesta ordenança.
En la seva condició de policia administrativa ,la policia local és l'encarregada de vetlat pel compliment d'aquesta ordenança, d'inspeccionar i denunciar, quan pertoqui, les conductes que li siguin contràries , i adoptar si s' escau les altres mesures d'aplicació.
Els efectes de poder incoar el corresponent procediment sancionador, els agents de l'autoritat podran requerir al presumpte infractor la documentació que acrediti la titularitat de la llicència d'ocupació de via pública en vigor.
CAPÍTOL XVI Disposicions Finals
Primera. Règim supletori.
En tot el que no estigui previst en la present Ordenança i no estigui expressament prohibit, s'ajustarà al que disposa la Llei de bases de règim local i la seva normativa complementària, la Llei 39/2015, d'1 de octubre, de procediment administratiu comú de les administracions públiques o la que en el seu dia les substitueixin, i quanta normativa vigent sigui d'aplicació, així com, si és el cas, els criteris discrecionals que s'han vingut aplicant en casos similars.
Segona. Règim transitori.
Aquelles llicències d'ocupació de la via pública atorgades per l'Ajuntament en tot el terme municipal amb anterioritat a l'entrada en vigor d'aquesta Ordenança, podran ser renovades mantenint la mateixa superfície d'ocupació de terra sempre que no variï cap circumstància que afecti la titularitat de la llicència o de l'activitat principal, sigui persona física o jurídica.
Per tal de facilitar l'adaptació del mobiliari urbà a usar en terrasses de bars, restaurants o cafeteries, en atenció al canvi d'elements autoritzables s'estableix una moratòria de 12 mesos des de l'entrada en vigor de la present Ordenança per a l'adaptació del mobiliari a la nova regulació, tant pel que fa als tendals com per a la resta d'elements autoritzables.
Tercera. Clàusula derogatòria.
Queden derogades les disposicions següents:
Quarta. Entrada en vigor.
Aquesta ordenança entrarà en vigor una vegada publicat el seu text íntegre en el BOIB, en la forma i terminis previstos a els articles 103 i 113 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i del Règim Local de les Illes Balears, de conformitat amb l'establert als articles 65.2 i 70.2 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les Bases de Règim Local.
(Signat electrònicament: 18 de juliol de 2022
El batle-president Andreu Bujosa Bestard)