Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE MALLORCA

DEPARTAMENT DE TERRITORI

Núm. 387043
Acord de la Junta Rectora del Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial pel qual s’aproven els quatre (4) models de conveni de col·laboració entre el Consorci Serra de Tramuntana i els diferents gestors ubicats dins la delimitació geogràfica Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial que vulguin acollir-se al règim d’ús del distintiu Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

La Junta Rectora del Consorci Serra de Tramuntana en sessió ordinària de 5 de juliol de 2022 ha aprovat el següent Acord:

“Antecedents

1. En data 21 d'abril de 2022,  el cap de servei jurídic de la Unitat de gestió de Paratges Culturals del Departament de Territori amb el vistiplau del director insular de Territori i Paisatge de data 22 d'abril de 2022, va redactar la memòria justificativa dels quatre (4) models de conveni de col·laboració entre el Consorci Serra de Tramuntana i els diferents gestors ubicats dins la delimitació geogràfica Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial que vulguin acollir-se al règim d'ús del distintiu SERRA DE TRAMUNTANA PATRIMONI MUNDIAL,  mitjançant la qual es justifica la necessitat i la idoneïtat de l'aprovació d'aquest quatre (4) models de conveni junt amb els seus annexes (Annex 1_model de sol·licitud de subscripció del conveni i Annex 2_ model per a comprovació compliment compromisos en el moment de la pròrroga del conveni) així com el mapa Annex als quatre models que estableix els límits del seu àmbit d'aplicació:

  1. Conveni de col·laboració per l'ús del distintiu entre el CST i els productors/i o transformadors de productes agraris i agroalimentaris_ MODEL 1.

  2. Conveni de col·laboració per l'ús del distintiu entre el CST i els titulars de possessions i altres béns immobles amb valor patrimonial i/o cultural_ MODEL 2.

  3. Conveni de col·laboració per l'ús del distintiu entre el CST i els titulars d' establiments hoteleres, restaurants, cafeteries, bars i botigues de menjar_ MODEL 3.

  4. Conveni de col·laboració per l'ús del distintiu entre el CST i les empreses i entitats sense ànim de lucre generadors de paisatge_ MODEL 4.

2. En data 9 de maig de 2022, la vicepresidenta del Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial va resoldre iniciar l'expedient d'aprovació dels quatre (4) models de conveni de col·laboració esmentats. SEGEX 8827563.

3. En data 20 de maig de 2022 la tècnica jurídica del servei de gestió de Paratges Culturals del Departament de Territori va emetre informe favorable sobre l'aprovació dels quatre(4) esborranys de models de convenis de col·laboració per l'ús del distintiu SERRA DE TRAMUNTANA MALLORCA PATRMIMONI MUNDIAL així com els seus annexes junt amb el mapa que estableix els límits de l'àmbit d'aplicació dels convenis.

Consideracions jurídiques

1.D'acord amb els Estatus del Consorci Serra de Tramuntana ( BOIB núm. 72 de 30 de maig de 2019) l'objecte del present conveni es troba entre les seves finalitats ( art. 4), que son les pròpies i que es deriven del règim de declaració de la Serra com a patrimoni mundial, en concret la del punt d) “Promoure iniciatives i projectes culturals orientats a la conservació i la millora del paisatge i del patrimoni cultural de la Serra i punt j) “ Promoure iniciatives que contribueixin a preservar els valors i les activitats que han possibilitat el nomenament de la Serra de Tramuntana com a patrimoni mundial”.

2. Existeix compatibilitat de l'objecte dels convenis amb el Reglament (UE) nº 1151/2012 sobre règims de qualitat dels productes agrícoles i alimentaris, en relació a que la protecció concedida per un règim nacional no ha de tenir la finalitat de garantir als consumidors que els productes que es beneficien d'aquesta protecció tenen una qualitat o una característica determinada, sinó que només ha de garantir que aquests productes procedeixen de l'àrea geogràfica prevista.

3. Compatibilitat amb l'art. 34 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea ( TFUE)  sobre la base d'una exigència imperativa d'interès general  que és la salvaguarda, manteniment i conservació del elements que conformen el paisatge agrícola de la Serra de Tramuntana, fonament de la declaració de patrimoni mundial i la proporcionalitat de la mesura per a aconseguir-ho mitjançant l'ús del distintiu.

4. A l'efecte de justificar que el present conveni no té naturalesa contractual sinó de cooperació entre una entitat de dret públic i un subjecte de dret privat, per un fi comú segons la definició de conveni de l'art. 47 i ss. de la Llei 40/2015, de 1 d'octubre de Règim Jurídic del Sector Públic, amb l'objectiu de donar una major visibilitat o recolzament social als productes, béns patrimonials i serveis produïts o ubicats dins la delimitació territorial de la Serra de Tramuntana declarada patrimoni mundial per la UNESCO http://www.conselldemallorca.net/sitmun/idemallorca.jsp, per a la promoció econòmica d'aquest territori la qual redundi directament en el manteniment i conservació del seu paisatge cultural mitjançant el manteniment del seu paisatge agrícola i de la conservació dels elements etnològics i patrimonials que son els elements que donen sentit a la Declaració de patrimoni mundial. Per tant, queda justificada de forma clara i precisa que la celebració d'aquest conveni entre una entitat de dret públic que és el Consorci Serra de Tramuntana i els subjectes de dret privat que estiguin interessats i compleixin els requisits, suposa l'existència de interessos comuns amb competències compartides amb la finalitat d'optimitzar recursos i treballar amb un objectiu final compartit: la conservació i manteniment del paisatge cultural de la Serra.

5. Compliment dels tràmits preceptius per la subscripció de convenis i els seus efectes dels arts. 47 a 52 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de Règim jurídic del Sector públic.

6 . El procediment per a la subscripció dels convenis serà el següent:

  1. Presentació de la sol·licitud de subscripció del conveni de col·laboració d'acord amb el model normalitzat que es posarà a disposició dels interessats a la pagina web que es disposarà junt amb la documentació requerida en el model de sol·licitud annexa a cada un dels models de conveni, la qual redirigirà al registre electrònic per a la seva presentació.

  2. Comprovació dels requisits per part de la Comissió Avaluadora i emissió de l'Informe de idoneïtat d'ús del distintiu. En el seu cas, si procedeix, visita i/o auditoria a l'explotació agrària o immoble/conjunt històric per comprovació dels requisits.

  3. Previ tramitació del corresponent expedient administratiu i atès l'Informe de la Comissió Avaluadora, la Presidència del Consorci Serra de Tramuntana per delegació de la Junta Rectora, emetrà una resolució en sentit favorable o desfavorable a la signatura del conveni.

  4. Signatura del Conveni de col·laboració entre el CST i l'interessat.

  5. Lliurament a l'interessat del suport informàtic amb la imatge corporativa i el seu manual d'ús, que contindrà els 2 elements característics que composen el distintiu (la tipografia i l'element gràfic), els quals podran ser utilitzats conjuntament o de forma independent, sense alterar cap de les seves característiques que figuren en el segell registrat i sense alterar cap de les seves característiques ni alterar proporcions ni colors.

  6. Posada en circulació en el mercat del producte, bé o servei portador del distintiu SERRA DE TRAMUNTANA MALLORCA PATRIMONI MUNDIAL.  

7. A efectes d'implantar el DISTINTIU SERRA DE TRAMUNTANA PATRIMONI MUNDIAL ( DISTINTIU STPM) i per a delimitar el seu àmbit d'aplicació que integri de manera homogènia nuclis de població i parcel·lacions completes, s'ha elaborat el mapa Annex als models de conveni tenint en compte els límits establerts a la declaració UNESCO de patrimoni mundial de la Serra de Tramuntana de 29 de juny 2011i als paràmetres següents:

  1. Inclou els nuclis urbans dels municipis de menys de 6.000 habitants que es troben fora dels límits del visor de la declaració de Patrimoni Mundial http://www.conselldemallorca.net/sitmun/idemallorca.jsp i que son: Campanet, Moscari, Ullaró Selva i Mancor com a pobles representatius dels valors i del paisatge cultural de la Serra i que son considerats immemorialment com els pobles de la Serra.

  2. S'amplia a 500 metres els límits del visor  http://www.conselldemallorca.net/sitmun/idemallorca.jsp per incloure els pobles de Pollença i Port de Sóller que son identificatius dels valors i del paisatge cultura de la Serra. No obstant, s'exclou explícitament d'aquesta línia del 500 metres del límits del visor :

  • Als municipis d' Andratx, Calvià i Palma  per la seva densitat turística.

  • A l'entitat local menor de Palmanyola per motius arquitectònics i perquè no representa el paisatge cultural de la Serra.

8. Atès que l'aplicació d'aquest conveni no implica un despesa ni present ni futura pel Consorci Serra de Tramuntana, no resulta necessària la fiscalització de l'expedient prèvia a la seva aprovació d'acord amb el previst a la Base 50 de les vigents bases d'execució del pressupost del Consell de Mallorca.

 

9.Conforme a l'article 13.n) dels Estatus del Consorci Serra de Tramuntana la competència per a acordar la subscripció de convenis amb entitats, empreses o persones, públiques o privades correspon a la Junta Rectora.

D'acord amb l'epígraf t) de l'article 9.1 dels Estatuts del Consorci aquesta competència es pot delegar en la presidència del Consorci Serra de Tramuntana.

Per tot això es proposa a la Junta Rectora del Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial que adopti el següent,

ACORD

PRIMER.- Aprovar els quatre (4) models de conveni de col·laboració entre el Consorci Serra de Tramuntana i els diferents gestors ubicats dins la delimitació geogràfica Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial que vulguin acollir-se al règim d'ús del distintiu SERRA DE TRAMUNTANA MALLORCA PATRIMONI MUNDIAL així com els seus annexes:

  • ANNEX 1_ MODEL 1_ Conveni de col·laboració entre el Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial i els PRODUCTORS I TRANSFORMADORS DE PRODUCTES AGRARIS ubicats dins la delimitació geogràfica Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial que vulguin acollir-se al règim d'ús dels distintiu “SERRA DE TRAMUNTANA MALLORCA PATRIMONI MUNDIAL”.

  • ANNEX 2_ MODEL 2_ Conveni de col·laboració entre el Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial i els TITULARS DE POSSESIONS I BENS INMOBLES AMB VALOR PATRIMONIAL ubicats dins la delimitació geogràfica Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial que vulguin acollir-se al règim d'ús dels distintiu “SERRA DE TRAMUNTANA MALLORCA PATRIMONI MUNDIAL”.

  • ANNEX 3_MODEL 3_ Conveni de col·laboració entre el Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial i els ESTABLIMENTS HOTELERS, RESTAURANTS, CAFETERIES, BARS I BOTIGUES DE MENJAR ubicats dins la delimitació geogràfica Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial que vulguin acollir-se al règim d'ús dels distintiu “SERRA DE TRAMUNTANA MALLORCA PATRIMONI MUNDIAL”.

  • ANNEX 4_ MODEL 4_ Conveni de col·laboració entre el Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial i les EMPRESES I ALTRES ENTITATS QUE CONTRIBUEIXIN A PRESERVAR I DIFONDRE EL PAISATGE DE LA SERRA DE TRAMUNTANA ubicades dins la delimitació geogràfica Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial que vulguin acollir-se al règim d'ús dels distintiu “SERRA DE TRAMUNTANA MALLORCA PATRIMONI MUNDIAL”.

SEGON.- Aprovar el mapa que estableix  els límits de l'àmbit d'aplicació dels quatre (4) models de conveni, que s'adjunta com a ANNEX 5 al present Acord.

TERCER.- Ordenar la creació de  la COMISSIÓ AVALUADORA I DE SEGUIMENT, que serà una comissió tècnica integrada per representats del Consell de Mallorca i del Consorci Serra de Tramuntana, així com per representants dels sectors econòmics i socials de la Serra elegits per la Mesa Permanent del Consell de Participació del Consorci, que tindrà com a funcions bàsiques:

  1. L'examen de les sol·licituds dels interessats per a la signatura del present conveni de col·laboració per l'ús del distintiu SERRA DE TRAMUNTANA MALLORCA PATRIMONI MUNIDIAL .

  2. La verificació del compliment dels requisits establerts a la clàusula segona de cada un dels models de conveni per a poder informar favorablement sobre la sol·licitud al corresponent  conveni.

  3. La verificació del compliment de les obligacions i compromisos assumits per part dels signants en la clàusula tercera del conveni per a que el conveni es pugui prorrogar.

  4. El control  d'ús de la imatge i logotip del distintiu i la seva correcta utilització segons el seu manual d'ús una vegada signat el corresponent conveni.

La Comissió Avaluadora i de seguiment serà un òrgan col·legiat a qui correspondrà examinar les sol·licituds d'ús del distintiu “Serra de Tramuntana Mallorca Patrimoni Mundial” així com realitzar el control de l'ús de la imatge amb el logotip i de la seva correcta utilització d'acord amb el seu manual amb la finalitat de controlar la seva correcta utilització i que no es produeixin imitacions així com el compliment dels requisits establerts a la clàusula SEGONA pel manteniment de l'ús del distintiu.

La composició de la Comissió Avaluadora i de seguiment, que serà designada per la vicepresidència del Consorci Serra de Tramuntana per resolució,  serà la següent:

  1. La presidència, amb veu i vot.

  2. ​​​​​​​Els vocals, amb veu i vot, següents:

    1. Un representant jurídic del Servei de Gestió de Paratges Culturals del Consell de Mallorca.

    2. Un representant tècnic del Servei de Gestió de Paratges Culturals del Consell de Mallorca.

    3. Un representant tècnic amb competències de Patrimoni del Consell de Mallorca.

    4. Un representant tècnic amb competències de Medi Ambient del Consell de Mallorca.

    5. Tres representants (màxim) dels sectors econòmics i socials de la Serra de Tramuntana elegits prèviament per la Mesa Permanent del Consell de Participació del Consorci Serra de Tramuntana.

  3. El Secretari/a, que assistirà a les sessions de la Comissió  amb veu i sense vot, als efectes legalment previstos en la legislació de règim local pel que fa al funcionament dels òrgans col·legiats..

La Comissió Avaluadora se reunirà en sessió ordinària quatre vegades a l'any ( una per trimestre). També es pot reunir amb caràcter extraordinari, a iniciativa del president o a petició de, com a mínim, la meitat dels seus membres amb dret a vot.

De forma excepcional podran assistir a les sessions de la Comissió Avaluadora persones convidades que tinguin relació directa amb el assumpte a tractar, per exposar el seu parer i assessorar respecte a un tema puntual.

QUART.- Delegar en la presidència del Consorci Serra de Tramuntana la competència en la tramitació i signatura dels convenis que es derivin d'aquest acord.

QUINT.- Ordenar la publicació d'aquest Acord conjuntament amb el text dels 4 models de conveni  i els documents annexes en el Butlletí de les Illes Balears, així com en la pàgina web institucional del Consorci Serra de Tramuntana ( http://www.serradetramuntana.net).

Atès que per a la subscripció dels models de conveni 2, 3 i 4  resulta necessari comptar amb productes agraris o transformats que portin el distintiu STPM, s'obrirà una primera fase de subscripció del conveni Model 1_ Productors i Transformadors de Productes Agraris , per la qual cosa, a partir del dia següent a la publicació d'aquest Acord i dels quatre (4)models de conveni en el Butlletí de les Illes Balears ( BOIB) es podran presentar sol·licituds de subscripció del conveni Model 1.

Respecte a la resta de models de convenis, models 2,3 i 4, s'indicarà a la pàgina web institucional del Consorci Serra de Tramuntana (http://www.serradetramuntana.net) la data a partir de la qual es podran presentar sol·licituds per a la subscripció d'aquests models de conveni.

 

Palma, 11 de juliol de 2022

El cap de servei de gestió de paratges culturals (per delegació, BOIB núm. 131, de 25 de juliol de 2020) Pere Josep Rosiñol Andreu

Documents adjunts