Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció V. Anuncis

Subsecció segona. Altres anuncis oficials

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

INSTITUT D'ESTUDIS BALEÀRICS

Núm. 339477
Extracte de la Resolució del president de l’Institut d’Estudis Baleàrics per la qual es convoquen ajudes per donar suport a la projecció exterior de l’edició i la promoció de la literatura, el pensament, el còmic i la il·lustració de les Illes Balears per a l’any 2022

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

BDNS 631370

De conformitat amb el que preveuen els articles 17.3 i 20.8 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, es publica l'extracte de la convocatòria el text complet de la qual es pot consultar a la Base de Dades Nacional de Subvencions (http://www.pap.minhap.gob.es/bdnstrans/index).

Primer. Beneficiaris

1.1. Són beneficiaris de les subvencions:

1.1.1. Pel que fa al suport a la mobilitat, al qual es fa referència al punt 1.2.a), en són beneficiaris els autors, els responsables d'editorials, els organitzadors de festivals literaris que sol·licitin mobilitat per a autors balears, els investigadors i els agents culturals de les Illes Balears.

1.1.2. Pel que fa al suport a l'edició i la promoció, línies b) i c), en són beneficiàries les persones jurídiques o físiques que estiguin donades d'alta en el cens tributari i/o l'impost d'activitats empresarials (IAE) en epígrafs vinculats al sector editorial o bé que tenguin com a objecte social el desenvolupament d'activitats de caràcter professional relacionades amb el sector editorial.

1.2. Queden excloses com a beneficiàries les entitats de dret públic o privat vinculades o dependents d'administracions públiques, així com qualsevol empresa o organització en la qual la participació d'aquests ens sigui majoritària.

1.3. No poden ser beneficiàries d'ajudes les persones físiques o jurídiques següents:

a) Les que incorrin en qualsevol de les prohibicions establertes en l'article 10 del Text refós de la Llei de subvencions de les Illes Balears, entre les quals hi ha haver sol·licitat la declaració de concurs, haver estat declarades insolvents en qualsevol procediment, estar declarades en concurs, estar subjectes a intervenció judicial o haver estat inhabilitades d'acord amb la Llei concursal sense que hagi conclòs el període d'inhabilitació fixat a la sentència de qualificació del concurs.

b) Les que hagin estat sancionades o condemnades per haver exercit o tolerat pràctiques laborals considerades discriminatòries per raó de sexe o de gènere, per resolució administrativa ferma o condemnades per sentència judicial ferma, d'acord amb l'article 11 de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes.

c) Les que hagin estat sancionades mitjançant una resolució ferma amb la pèrdua de la possibilitat d'obtenir una subvenció, d'acord amb la Llei 8/2016, de 30 de maig, per garantir els drets de lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals i per erradicar l'LGTBI-fòbia, o qualsevol altra d'aplicable.

Segon. Objecte i finalitat

2.1. Aquesta convocatòria té per objecte contribuir a la projecció exterior de la literatura, el pensament, el còmic i la il·lustració de les Illes Balears de caràcter professional durant el període comprès entre el 16 de novembre de 2021 i el 30 de novembre de 2022, amb la finalitat de fomentar l'intercanvi i la relació cultural entre Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera i entre les Illes Balears i l'exterior.

2.2. S'estableixen tres línies de subvenció, la primera de les quals és excloent de les altres dues:

a) Suport a la mobilitat d'autors, responsables d'editorials, investigadors i agents culturals vinculats a l'àmbit de la literatura, el pensament, el còmic i la il·lustració per assistir a fires, festivals, presentacions i jornades professionals de fora de l'illa de residència.

L'assistència a fires i/o festivals ha d'estar vinculada a la participació del sol·licitant en les activitats professionals de la fira i/o festival.

En cas d'assistència a jornades de formació, només se subvenciona l'assistència a jornades de formació especialitzades, destinades exclusivament a atendre les necessitats de formació dels professionals del sector de la literatura, el pensament, el còmic i la il·lustració.

b) Suport a l'edició de projectes editorials vinculats a la projecció exterior del llibre, independentment del seu suport, sia físic i/o digital, i del seu format, que es concretin en:

  • L'edició de traduccions d'obres d'autors naturals o residents a les Illes Balears amb distribució fora de les Illes Balears.
  • L'edició d'originals d'autors naturals o residents a les Illes Balears.
  • L'edició de traduccions al català d'obres universals que siguin publicades per editorials de les Illes Balears, editorials que acreditin que el 50 % dels contractes laborals o serveis contractats s'han fet en el darrer any a les Illes Balears o projectes editorials en què l'activitat subvencionada tengui lloc en el territori de les Illes Balears.
  • La digitalització d'obres d'autors de les Illes Balears que formen part del patrimoni literari de la nostra comunitat.

Aquests projectes editorials han d'anar acompanyats d'un projecte de promoció exterior del llibre (distribució nacional o internacional, promoció en entorn digital, promoció a xarxes, participació a trobades telemàtiques i/o presencials, presentació fora de l'illa de residència, difusió a plataformes de fires professionals, etc.).

c) Suport a activitats de promoció de la literatura, el pensament, el còmic i la il·lustració de les Illes Balears.

Es poden sol·licitar ajuts per a:

  • La producció de material gràfic i audiovisual associat a la promoció d'autors balears, inclosa la confecció de dossiers promocionals que poden constar de traduccions d'extractes d'una obra o de diverses, la biografia de l'autor i altre material relacionat (articles de premsa, ressenyes, etc.). La finalitat d'aquests dossiers ha de ser la promoció internacional dels drets de transformació (traducció i/o adaptació).
  • L'organització de presentacions d'una obra o un autor de les Illes Balears, així com conferències, taules rodones, seminaris i recitals poètics, fora de l'illa de residència o en format digital.
  • La participació dels professionals de les Illes Balears en fires i festivals dins l'àmbit de la literatura, el pensament, el còmic i la il·lustració, en format presencial o digital.

2.3. No es poden subvencionar projectes que vulnerin els drets dels col·lectius LGTBI+, els drets de les dones i els drets humans.

Tercer. Bases reguladores

Ordre de la consellera d'Educació i Cultura d'1 de juliol de 2009 per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions en matèria d'educació i cultura (BOIB núm. 100, d'11 de juliol).

Quart. Import i imputació pressupostària

4.1. El crèdit assignat a aquesta convocatòria és de 240.000 € (dos-cents quaranta mil euros) amb càrrec al capítol 4 del pressupost de l'IEB de 2022.

4.2. L'import global que comprèn aquesta convocatòria es distribueix en les línies d'ajudes següents:

  • Línia a): 8.000 € (vuit mil euros).
  • Línia b): 220.000 € (dos-cents vint mil euros).
  • Línia c): 12.000 € (dotze mil euros).

4.3. La concessió de les ajudes previstes en aquesta convocatòria queda condicionada a la disponibilitat pressupostària establerta en l'apartat anterior.

4.4. Sempre que la disponibilitat pressupostària ho permeti, es pot incrementar l'import d'aquesta convocatòria. L'import consignat inicialment es pot ampliar mitjançant una resolució d'ampliació del crèdit assignat. Aquesta ampliació, tret que s'estableixi una altra cosa, no implica que el termini per presentar sol·licituds s'ampliï, i no afecta la tramitació ordinària de les sol·licituds presentades i no resoltes de forma expressa.

4.5. En cas que no s'arribi a atorgar la totalitat del pressupost de cada línia, el romanent s'ha d'atorgar proporcionalment a les altres línies.

 

Cinquè. Termini de presentació de sol·licituds

El termini per presentar les sol·licituds, adreçades a l'IEB, comença l'endemà de la publicació de la convocatòria en el BOIB i romandrà obert fins al dia 30 de setembre de 2022.

 

(Signat electrònicament: 13 de juny de 2022)

El president de l'Institut d'Estudis Baleàrics Miquel Company Pons