Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

INSTITUT D'ESTUDIS BALEÀRICS

Núm. 339439
Resolució del president de l’Institut d’Estudis Baleàrics de 13 de juny de 2022 per la qual es convoquen subvencions per donar suport a la projecció exterior de l’edició i la promoció de la literatura, el pensament, el còmic i la il·lustració de les Illes Balears per a l’any 2022

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

L'Institut d'Estudis Baleàrics (IEB) és una entitat pública empresarial creada per l'article 40 de la Llei 13/2014, de 29 de desembre, de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l'any 2015 (BOIB núm. 178, de 30 de desembre de 2014). L'IEB, d'acord amb els seus Estatuts, aprovats mitjançant el Decret 48/2018, de 21 de desembre (BOIB núm. 160, de 22 de desembre de 2018), té personalitat jurídica pròpia i diferenciada, i capacitat d'actuar i autonomia de gestió plenes, sens perjudici de la relació de tutela de l'Administració de la Comunitat Autònoma.

Entre els objectius de l'IEB, segons l'apartat f) de l'article 5 dels seus Estatuts, es troba el foment d'activitats culturals relatives a l'intercanvi i la relació entre Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, i entre les Illes Balears i l'exterior.

El Pla Estratègic de Subvencions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per als exercicis 2021-2023, aprovat mitjançant l'Acord del Consell de Govern de 20 de desembre de 2021 (BOIB núm. 175, de 23 de desembre de 2021), preveu la convocatòria d'ajuts per donar suport a activitats per a la projecció física o digital de tot tipus de projectes d'edició, digitalització i promoció de la literatura, el pensament, el còmic i la il·lustració (incloses també les ajudes a la mobilitat entre illes i entre les Illes Balears i els territoris de parla catalana) per a l'any 2022.

L'article 30.26 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, aprovat per la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer (BOIB núm. 32, d'1 de març de 2007), disposa que la Comunitat Autònoma té la competència del foment de la creació i la producció teatral, musical, cinematogràfica i audiovisual, literària, de dansa i d'arts combinades, així com la competència de fer-ne la difusió nacional i internacional.

A aquest efecte, l'objecte d'aquesta Resolució és convocar subvencions d'acord amb el Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre (BOIB núm. 196, de 31 de desembre), i l'Ordre de la consellera d'Educació i Cultura d'1 de juliol de 2009 per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions en matèria d'educació i cultura (BOIB núm. 100, d'11 de juliol de 2009).

Per tot això, d'acord amb el que disposen l'article 15 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, els articles 107.3, apartats d) i e), 108.4 i 109 de la versió consolidada del Tractat de funcionament de la Unió Europea (DOUE C 326, de 26 d'octubre de 2012), el Reglament (UE) núm. 1407/2013 de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea a les ajudes de minimis (DOUE L 352, de 24 de desembre de 2013), i fent ús de les facultats que m'atribueix l'article 10.1.j) dels Estatuts de l'Institut d'Estudis Baleàrics, dict la següent

Resolució

1. Aprovar la convocatòria de subvencions per donar suport a la projecció exterior de la literatura, el pensament, el còmic i la il·lustració de les Illes Balears durant l'any 2022, d'acord amb els termes que figuren en l'annex 1 d'aquesta Resolució.

2. Aprovar el pressupost d'aquesta convocatòria, que té un import màxim de 240.000 € (dos-cents quaranta mil euros).

3. Autoritzar una despesa de 240.000 €, amb càrrec al capítol IV del pressupost de l'Institut d'Estudis Baleàrics.

4. Publicar la convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el president de l'Institut d'Estudis Baleàrics en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la publicació, d'acord amb l'article 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà de la publicació, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

(Signat electrònicament: 13 de juny de 2022)

El president de l'Institut d'Estudis Baleàrics Miquel Company i Pons

 

ANNEX 1 Convocatòria

1. Objecte i finalitat

1.1. Aquesta convocatòria té per objecte contribuir a la projecció exterior de la literatura, el pensament, el còmic i la il·lustració de les Illes Balears de caràcter professional durant el període comprès entre el 16 de novembre de 2021 i el 30 de novembre de 2022, amb la finalitat de fomentar l'intercanvi i la relació cultural entre Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera i entre les Illes Balears i l'exterior.

1.2. S'estableixen tres línies de subvenció, la primera de les quals és excloent de les altres dues:

a) Suport a la mobilitat d'autors, responsables d'editorials, investigadors i agents culturals vinculats a l'àmbit de la literatura, el pensament, el còmic i la il·lustració per assistir a fires, festivals, presentacions i jornades professionals de fora de l'illa de residència.

L'assistència a fires i/o festivals ha d'estar vinculada a la participació del sol·licitant en les activitats professionals de la fira i/o festival.

En cas d'assistència a jornades de formació, només se subvenciona l'assistència a jornades de formació especialitzades, destinades exclusivament a atendre les necessitats de formació dels professionals del sector de la literatura, el pensament, el còmic i la il·lustració.

b) Suport a l'edició de projectes editorials vinculats a la projecció exterior del llibre, independentment del seu suport, sia físic i/o digital, i del seu format, que es concretin en:

— L'edició de traduccions d'obres d'autors naturals o residents a les Illes Balears amb distribució fora de les Illes Balears.

— L'edició d'originals d'autors naturals o residents a les Illes Balears.

— L'edició de traduccions al català d'obres universals que siguin publicades per editorials de les Illes Balears, editorials que acreditin que el 50 % dels contractes laborals o serveis contractats s'han fet en el darrer any a les Illes Balears o projectes editorials en què l'activitat subvencionada tengui lloc en el territori de les Illes Balears.

— La digitalització d'obres d'autors de les Illes Balears que formen part del patrimoni literari de la nostra comunitat.

Aquests projectes editorials han d'anar acompanyats d'un projecte de promoció exterior del llibre (distribució nacional o internacional, promoció en entorn digital, promoció a xarxes, participació a trobades telemàtiques i/o presencials, presentació fora de l'illa de residència, difusió a plataformes de fires professionals, etc.).

c) Suport a activitats de promoció de la literatura, el pensament, el còmic i la il·lustració de les Illes Balears.

Es poden sol·licitar ajuts per a:

— La producció de material gràfic i audiovisual associat a la promoció d'autors balears, inclosa la confecció de dossiers promocionals que poden constar de traduccions d'extractes d'una obra o de diverses, la biografia de l'autor i altre material relacionat (articles de premsa, ressenyes, etc.). La finalitat d'aquests dossiers ha de ser la promoció internacional dels drets de transformació (traducció i/o adaptació).

— L'organització de presentacions d'una obra o un autor de les Illes Balears, així com conferències, taules rodones, seminaris i recitals poètics, fora de l'illa de residència o en format digital.

— La participació dels professionals de les Illes Balears en fires i festivals dins l'àmbit de la literatura, el pensament, el còmic i la il·lustració, en format presencial o digital.

1.3. No es poden subvencionar projectes que vulnerin els drets dels col·lectius LGTBI+, els drets de les dones i els drets humans.

2. Despeses subvencionables

2.1. Es consideren despeses subvencionables aquelles que de manera indubtable responguin a la naturalesa de l'activitat subvencionada i s'efectuïn en el termini establert en aquesta convocatòria. En cap cas, el cost d'adquisició de les despeses subvencionables no pot ser superior al valor de mercat.

2.2. Es considera despesa realitzada la que s'hagi pagat efectivament amb anterioritat a la finalització del període de justificació.

2.3. Les despeses subvencionables són les següents:

2.3.1. Les despeses subvencionables a la línia a) de suport a la mobilitat són les despeses derivades del trasllat i l'allotjament:

— Per al desplaçament, només s'accepten bitllets en classe turista.

— Les despeses d'allotjament amb els màxims estipulats, sempre que es puguin justificar amb factures.

— Les acreditacions o inscripcions a fires o esdeveniments professionals.

— El quilometratge en els desplaçaments per carretera que no es facin en transport públic, amb un preu màxim de 0,240141 € per quilòmetre.

— Les despeses derivades de les proves COVID-19 per viatjar.

2.3.2. Les despeses subvencionables a la línia b) de suport a l'edició són les següents:

— drets d'autor

— traducció

— correcció

— disseny i maquetació

— impressió (pot incloure subconceptes com l'enquadernació i el transport)

2.3.3. Les despeses subvencionables a la línia c) de suport a la promoció són les següents:

— La producció de material gràfic i audiovisual. Les traduccions d'extractes d'una obra per formar part d'un dossier promocional no poden superar el 15 % de l'obra.

— Els honoraris de persones i la contractació de serveis professionals.

— El desplaçament de persones i càrrega. S'accepten els bitllets de classe turista i lloguer de vehicles.

— L'allotjament, sempre que es pugui justificar amb factures, amb un màxim de 80 € per persona i nit.

— El quilometratge en els desplaçaments per carretera que no es facin en transport públic, amb un preu màxim de 0,240141 euros per quilòmetre.

— Les despeses derivades de les proves COVID-19 per viatjar.

En el cas de l'assistència d'empreses de les Illes Balears a fires o esdeveniments dedicats a la venda directa al públic, només és subvencionable:

— El 50 % del cost del lloguer de l'espai.

— El desplaçament de les persones que tenen una relació laboral amb l'empresa sol·licitant, amb un màxim de dues persones.

— L'allotjament de les persones que tenen una relació laboral amb l'empresa sol·licitant, amb un màxim de dues persones, sempre que es pugui justificar amb factures, amb un màxim de 80 € per persona i nit.

— Les despeses derivades de les proves COVID-19 per viatjar.

2.3.4. Es poden subvencionar les nòmines de treballadors, si estan donats d'alta en el règim general de la Seguretat Social i si el cost de la Seguretat Social és a càrrec de l'empresa, fins a un import màxim equivalent al 20 % de les despeses subvencionables.

2.4. Les despeses no subvencionables són les següents:

2.4.1. Pel que fa a les línies a) i c), queden expressament excloses de la possibilitat de subvenció les despeses següents:

— El desplaçament de les persones que no estiguin vinculades laboralment amb el sol·licitant.

— Els tiquets d'aparcament, de combustible i de peatges (el combustible i els peatges estan inclosos dins el preu del quilometratge).

— Els desplaçaments amb avió en primera classe.

— Les activitats que es facin dins l'illa de residència.

— Les despeses de manutenció i dietes.

2.4.2. Pel que fa a la línia b), queden excloses les publicacions en format revista, els catàlegs d'art, les partitures musicals, els textos escolars, les obres de referència (diccionaris, llibres d'estil, etc.), els manuals d'informació pràctica (receptaris de cuina, de bricolatge, d'autoajuda, guies de viatge, manuals, mapes, jocs, etc.), les obres de l'àmbit de la recerca (actes de congressos, treballs de recerca, publicacions relatives a estudis històrics locals, etc.), les tesis doctorals i aquells llibres en els quals el text només faci de suport de les imatges.

S'exclouen les autoedicions, tret en els casos en què l'autor publiqui una obra pròpia mitjançant una editorial constituïda amb una antiguitat superior als dos anys. Tampoc no es poden presentar obres autoeditades en editorials per encàrrec o l'autoedició digital.

S'exclou d'aquesta convocatòria qualsevol tipus de reimpressió o reedició —sigui del tipus que sigui— de llibres publicats fa menys de deu anys. També s'exclou l'organització de certàmens literaris.

2.4.3. Altres despeses que no són subvencionables comunes a les tres línies:

— Els honoraris del beneficiari de la subvenció i, en el cas de les persones jurídiques, els honoraris dels administradors.

— Els imposts, les taxes i els tributs.

— Les despeses corrents de funcionament de la seu, com ara lloguer, subministrament d'aigua, electricitat i gas, taxes, imposts i despeses de comunitat de l'immoble, neteja i assegurances.

— L'adquisició de material inventariable, com ordinadors, fotocopiadores, faxos, mobiliari o altres d'anàlegs.

— Amb caràcter general, els dinars i sopars, o despeses de representació.

2.4.4. Cap obra subvencionada en la línia b) no pot ser editada per una empresa diferent del beneficiari ni tan sols quan es trobin integrats en el mateix grup empresarial.

3. Import i imputació pressupostària

3.1. El crèdit assignat a aquesta convocatòria és de 240.000 € (dos-cents quaranta mil euros) amb càrrec al capítol 4 del pressupost de l'IEB de 2022.

3.2. L'import global que comprèn aquesta convocatòria es distribueix en les línies d'ajudes següents:

— Línia a): 8.000 € (vuit mil euros).

— Línia b): 220.000 € (dos-cents vint mil euros).

— Línia c): 12.000 € (dotze mil euros).

3.3. La concessió de les ajudes previstes en aquesta convocatòria queda condicionada a la disponibilitat pressupostària establerta en l'apartat anterior.

3.4. Sempre que la disponibilitat pressupostària ho permeti, es pot incrementar l'import d'aquesta convocatòria. L'import consignat inicialment es pot ampliar mitjançant una resolució d'ampliació del crèdit assignat. Aquesta ampliació, tret que s'estableixi una altra cosa, no implica que el termini per presentar sol·licituds s'ampliï, i no afecta la tramitació ordinària de les sol·licituds presentades i no resoltes de forma expressa.

3.5. En cas que no s'arribi a atorgar la totalitat del pressupost de cada línia, el romanent s'ha d'atorgar proporcionalment a les altres línies.

4. Beneficiaris i requisits

4.1. Són beneficiaris de les subvencions:

4.1.1. Pel que fa al suport a la mobilitat, al qual es fa referència al punt 1.2.a), en són beneficiaris els autors, els responsables d'editorials, els organitzadors de festivals literaris que sol·licitin mobilitat per a autors balears, els investigadors i els agents culturals de les Illes Balears.

4.1.2. Pel que fa al suport a l'edició i la promoció, línies b) i c), en són beneficiàries les persones jurídiques o físiques que estiguin donades d'alta en el cens tributari i/o l'impost d'activitats empresarials (IAE) en epígrafs vinculats al sector editorial o bé que tenguin com a objecte social el desenvolupament d'activitats de caràcter professional relacionades amb el sector editorial.

4.2. Totes les persones físiques o jurídiques que sol·licitin aquestes ajudes han de complir els requisits següents:

a) Estar al corrent de les seves obligacions amb la Seguretat Social. La sol·licitud de les ajudes comporta l'autorització perquè l'IEB comprovi d'ofici que la persona o l'entitat sol·licitant està al corrent d'aquesta obligació, excepte en el cas de denegació expressa del consentiment. En aquest cas, la persona o l'entitat sol·licitant ha d'aportar el certificat corresponent, juntament amb la sol·licitud de les ajudes.

b) Estar al corrent de les seves obligacions tributàries amb l'Estat i amb la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. La sol·licitud de les ajudes comporta l'autorització perquè l'IEB comprovi d'ofici que la persona o l'entitat sol·licitant està al corrent de les obligacions tributàries, excepte en el cas de denegació expressa del consentiment. En aquest cas, la persona o l'entitat sol·licitant ha d'aportar els certificats corresponents, juntament amb la sol·licitud de les ajudes.

c) Presentar la sol·licitud en els termes i amb els requisits que s'estableixen en els apartats 6, 7 i 8 d'aquesta convocatòria.

d) Complir els principis de l'article 3 de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes.

e) Presentar una sola sol·licitud per projecte. En cas de presentació d'una nova sol·licitud, s'ha de desistir expressament de l'anterior; en cas de no fer-ho, només es tindrà en compte la primera sol·licitud registrada.

En cas de desistiment exprés, la data en l'ordre de prelació dels expedients serà la de la nova sol·licitud registrada o la data de registre de desistiment en cas que aquest sigui posterior a la segona sol·licitud.

f) Disposar de l'organització i la capacitat suficients i necessàries per garantir el compliment de l'activitat objecte de la subvenció en el moment de la publicació de la convocatòria.

g) Presentar un certificat, si escau, que l'entitat està exempta de declarar l'IVA. Si no es presenta aquest certificat de l'Agència Estatal de l'Administració Tributària, l'IVA de les factures que es presentin com a part del compte justificatiu no es pot subvencionar.

4.3. Queden excloses com a beneficiàries les entitats de dret públic o privat vinculades o dependents d'administracions públiques, així com qualsevol empresa o organització en la qual la participació d'aquests ens sigui majoritària.

4.4. No poden ser beneficiàries d'ajudes les persones físiques o jurídiques següents:

a) Les que incorrin en qualsevol de les prohibicions establertes en l'article 10 del Text refós de la Llei de subvencions de les Illes Balears, entre les quals hi ha haver sol·licitat la declaració de concurs, haver estat declarades insolvents en qualsevol procediment, estar declarades en concurs, estar subjectes a intervenció judicial o haver estat inhabilitades d'acord amb la Llei concursal sense que hagi conclòs el període d'inhabilitació fixat a la sentència de qualificació del concurs.

b) Les que hagin estat sancionades o condemnades per haver exercit o tolerat pràctiques laborals considerades discriminatòries per raó de sexe o de gènere, per resolució administrativa ferma o condemnades per sentència judicial ferma, d'acord amb l'article 11 de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes.

c) Les que hagin estat sancionades mitjançant una resolució ferma amb la pèrdua de la possibilitat d'obtenir una subvenció, d'acord amb la Llei 8/2016, de 30 de maig, per garantir els drets de lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals i per erradicar l'LGTBI-fòbia, o qualsevol altra d'aplicable.

5. Normativa aplicable

Aquesta convocatòria es regeix per les bases reguladores aprovades mitjançant l'Ordre de la consellera d'Educació i Cultura d'1 de juliol de 2009; el Text refós de la Llei de subvencions de les Illes Balears; la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i la resta de normativa comunitària, estatal o autonòmica aplicable a les subvencions atorgades per l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

6. Termini i presentació de sol·licituds

6.1. El termini per presentar les sol·licituds, adreçades a l'IEB, comença l'endemà de la publicació de la convocatòria en el BOIB i romandrà obert fins al dia 30 de setembre de 2022.

6.2. Les sol·licituds s'han de formalitzar obligatòriament amb els models establerts en els annexos, disponibles a la Seu Electrònica de la CAIB i al web http://www.iebalearics.org.

6.3. No s'admet cap sol·licitud presentada amb posterioritat al termini indicat ni cap modificació de la documentació referida al projecte subvencionable susceptible de valoració.

6.4. Si la quantia consignada en aquesta convocatòria s'exhaureix abans de l'expiració del termini per presentar sol·licituds, es pot suspendre la concessió de les ajudes mitjançant la publicació d'una resolució del president de l'IEB en el BOIB.

6.5. Si el sol·licitant és una persona jurídica, ha de dur a terme la petició de l'ajuda per mitjà del seu representant legal, acreditat adequadament.

6.6. En el cas de persones jurídiques amb residència fiscal a l'Estat espanyol (empreses, cooperatives, societats civils, associacions i fundacions), tota la documentació (sol·licitud, annexos i justificació) s'ha de presentar de manera obligatòria a través del Registre Electrònic Comú (REC) del Ministeri de Política Territorial i Funció Pública. El REC està disponible a la pàgina web https://rec.redsara.es/registro/action/are/acceso.do.

En el cas de persones físiques (persones donades d'alta en el règim especial de treballadors autònoms i comunitats de béns), també és recomanable presentar tota la documentació (sol·licitud, annexos i justificació) a través del Registre Electrònic Comú (REC) del Ministeri de Política Territorial i Funció Pública. El REC està disponible a la pàgina web https://rec.redsara.es/registro/action/are/acceso.do. Això no obstant, les persones físiques també poden presentar la documentació (sol·licitud, annexos i justificació) al Registre de l'IEB, o als registres i les oficines prevists en l'article 16 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. Les sol·licituds lliurades en paper per registre s'han de presentar en fulls separats (sense enquadernar i sense cap tipus d'unió), tots impresos a una cara o bé tots impresos a dues cares. Si la rellevància del document ho exigeix o hi ha dubtes derivats de la qualitat de la còpia, l'encarregat del Registre pot sol·licitar l'acarament de les còpies aportades amb els originals respectius, per la qual cosa pot requerir l'exhibició del document o informació original.

En qualsevol moment, en el supòsit de concessió de la subvenció, es pot requerir la documentació original per acarar-la amb la presentada.

6.7. Les persones interessades han de presentar les sol·licituds degudament emplenades d'acord amb els models disponibles a la Seu Electrònica de la CAIB i al web http://www.iebalearics.org, en la forma establerta en l'article 16 de la Llei 39/2015. S'aconsella emplenar els annexos de la convocatòria amb un processador de textos.

6.8. Si la sol·licitud no compleix els requisits legals i els exigits en l'Ordre de bases reguladores i en aquesta convocatòria, s'ha de requerir una sola vegada la persona interessada que esmeni les deficiències dins un termini de deu dies hàbils, d'acord amb l'article 68 de la Llei 39/2015, amb la indicació que, si no ho fa així, es considerarà que desisteix de la seva petició, amb la resolució prèvia que s'ha de dictar en els termes prevists en l'article 21 de la mateixa Llei.

7. Termini d'execució de les actuacions

L'activitat subvencionada s'ha de dur a terme entre el 16 de novembre de 2021 i el 30 de novembre de 2022, com a màxim.

8. Documentació

8.1. El document original de la sol·licitud s'ha de presentar per mitjà del model normalitzat (annex 2), degudament emplenat i signat, i ha d'anar acompanyat de la documentació següent:

a) La documentació acreditativa de la personalitat física o jurídica:

a.1) Persona física:

— L'acreditació de la identitat: còpia del DNI, passaport o NIE.

— Un document acreditatiu de l'alta en el règim especial de treballadors autònoms i de la vigència d'aquesta alta en el moment de fer la sol·licitud, en el cas de les línies b) i c).

— Un document acreditatiu d'estar donat d'alta en l'impost d'activitats empresarials (IAE) en epígrafs vinculats al sector editorial, en el cas de les línies b) i c).

a.2) Persona jurídica:

— Una còpia del NIF de la persona jurídica i una còpia del DNI, passaport o NIE de la persona física que la representa.

— El document constitutiu de la persona jurídica.

— Els estatuts socials inscrits degudament en el registre.

— Un document acreditatiu de la representació legal amb la qual actua la persona física que signa la sol·licitud, el qual ha d'estar vigent en el moment de presentar la sol·licitud.

— Un document acreditatiu d'estar donat d'alta en l'impost d'activitats empresarials (IAE) en epígrafs vinculats al sector editorial, en el cas de les línies b) i c).

b) Una declaració responsable per mitjà del model normalitzat (annex 3), en què el sol·licitant manifesti els punts següents:

— Que compleix les obligacions que estableix l'article 11 de l'Ordre de la consellera d'Educació i Cultura d'1 de juliol de 2009, com també les que estableix aquesta convocatòria.

— Que aporta la documentació adjunta a la sol·licitud, vertadera i correcta.

— Que no incorre en cap causa de prohibició o d'incompatibilitat per percebre l'ajuda, de conformitat amb la normativa aplicable.

— Que està al corrent de les obligacions tributàries i amb la Seguretat Social davant l'Administració de l'Estat, i de les obligacions tributàries davant la hisenda autonòmica.

— Que compleix la legalitat vigent i aplica criteris d'igualtat d'oportunitats pel que fa a la contractació de treballadors.

— Que no ha estat mai objecte de sancions administratives fermes ni sentències fermes condemnatòries per haver exercit o tolerat pràctiques laborals considerades discriminatòries per raó de sexe o de gènere.

— Que, si escau, ha sol·licitat ajudes i subvencions a qualsevol institució, pública o privada, nacional o estrangera, relacionades amb la sol·licitud, o que se li han concedit les ajudes i subvencions esmentades.

c) Una memòria descriptiva i detallada del projecte, obligatòria per a les tres línies. S'ha de tenir en compte que, en el cas de les línies b) i c), aquesta memòria servirà perquè la Comissió Avaluadora puntuï el projecte i que només es valorarà la informació inclosa en aquesta memòria.

La memòria ha d'incloure la informació següent:

— Els objectius del projecte.

— Les trajectòries professionals de les persones, col·lectius, empreses o entitats implicats. En el cas d'autors i il·lustradors, cal especificar els llibres que han publicat i, si han estat traduïts, a quants idiomes.

— En el cas de la línia a), les rutes i les dates dels viatges amb indicació de les persones que viatgen.

— En el cas de la línia b), cal incloure: el pla de treball del projecte editorial indicant les dates en què es realitza cada tasca, el tiratge que es fa del llibre, el nombre aproximat de paraules, l'origen de l'autor, si també es fa una edició digital de l'obra o un audiollibre, quantes obres ha publicat l'editorial sol·licitant l'any anterior i les fires en què ha participat en els dos darrers anys, i el pla de comunicació i difusió exterior amb la distribució del llibre que és objecte de la subvenció. També cal indicar l'idioma original de l'obra i, en el cas de les traduccions, a quin idioma es tradueix.

— En el cas de la línia c), cal incloure: la relació d'activitats i les dates en què es duen a terme, les dates i rutes dels viatges amb indicació de les persones que viatgen, les fires en què ha participat l'editorial sol·licitant en els dos darrers anys i el nombre de títols que té al catàleg, la trajectòria de l'espai o plataforma que acull l'activitat, i si l'activitat subvencionada contribueix a la difusió de la llengua catalana.

— En el cas de la subvenció de traduccions d'extractes per a dossiers promocionals (línia c)), cal indicar l'extensió total de l'obra en paraules i l'extensió de l'extracte.

— En el cas de les línies b) i c), també cal indicar si és un projecte que contribueix a la igualtat de gènere (projecte d'una dona, o d'un mínim d'un 40 % de dones si es tracta d'un equip o col·lectiu, o el contingut del qual contribueixi a la sensibilització i educació de la societat envers els drets de les dones i/o les perspectives de gènere).

d) El pressupost detallat del projecte, seguint el model descarregable a http://www.iebalearics.org, amb ingressos i despeses i amb el pertinent IVA desglossat. Cal que el pressupost reculli tots els conceptes per als quals es demana l'ajuda, en què s'han de desglossar les despeses subvencionables, d'acord amb el punt 2 de la convocatòria.

e) Per a les sol·licituds de la línia b), el contracte amb l'autor/il·lustrador o agent que permeti la publicació del llibre.

f) Per a les sol·licituds de les línies a) i c), la carta d'invitació o el contracte del sol·licitant amb l'equipament o l'entitat que du a terme l'activitat. El contracte o la carta d'invitació ha de fer referència expressa a l'aportació econòmica que assumeix l'equipament o l'entitat i el lloc i la data o dates de l'esdeveniment. En cas que sigui assistència o participació virtual en una fira o la part professional d'un festival, comprovant de l'acreditació. Si la carta d'invitació formal, el contracte signat per les dues parts o el comprovant d'acreditació que es presentin no compleixen els requisits esmentats anteriorment, no s'acceptarà la sol·licitud.

g) Si escau, en el cas de la línia c), la documentació que demostri la vinculació entre l'entitat sol·licitant i les persones que participen en l'activitat objecte de la subvenció.

h) Si escau, el pla de patrocinis i de finançament del projecte o activitat.

i) L'acreditació que la persona o l'entitat beneficiària de l'ajuda és titular del compte bancari facilitat.

j) Per a subvencions de més de 3.000 €, els certificats d'estar al corrent de pagament de les obligacions tributàries amb:

— L'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

— La Tresoreria General de la Seguretat Social.

— L'Agència Estatal d'Administració Tributària.

Aquests certificats només s'han de presentar en el cas que no s'hagi autoritzat l'IEB a fer la consulta telemàtica (vegeu l'autorització corresponent dins l'annex 3).

Això no obstant, en el cas de subvencions de quantia igual o inferior a 3.000 €, la persona o l'empresa interessada pot substituir la presentació d'aquests certificats mitjançant la presentació d'una declaració responsable.

k) Si escau, la sol·licitud d'autorització per fer despeses amb persones o entitats vinculades (annex 4).

8.2. Si la sol·licitud o la documentació presentada no compleix els requisits legals i els exigits en l'Ordre de bases reguladores i en aquesta convocatòria, s'ha de requerir una sola vegada la persona interessada que esmeni o aporti els documents preceptius dins un termini de deu dies hàbils, d'acord amb l'article 68 de la Llei 39/2015, amb l'advertiment que, si no ho fa així, es considerarà que desisteix de la seva petició, amb la resolució prèvia que s'ha de dictar en els termes que preveu l'article 21 de la mateixa Llei.

8.3. Si la documentació aportada incompleix els requisits establerts en aquesta convocatòria, no s'admetrà la sol·licitud.

8.4. Qualsevol dada no documentada no serà computada en la valoració del projecte.

9. Criteris per seleccionar els beneficiaris

9.1. Per a la concessió dels ajuts que estableix aquesta convocatòria s'ha d'aplicar un criteri de resolució per rigorós ordre d'entrada de les sol·licituds en el Registre General de l'IEB, o en els registres i les oficines que preveu l'article 16 de la Llei 39/2015, atès que, d'acord amb la seva naturalesa, no són necessàries ni la comparació ni la prelació de les sol·licituds en un únic procediment, segons l'article 6.3 de l'Ordre de la consellera d'Educació i Cultura d'1 de juliol de 2009.

9.2. Les sol·licituds d'ajudes es poden resoldre individualment, encara que no hagi acabat el termini de presentació, d'acord amb el que disposen els apartats 2 i 3 de l'article 17 del Text refós de la Llei de subvencions de les Illes Balears, fins que s'exhaureixin els crèdits destinats a la convocatòria i, si no és el cas, fins que es resolguin tots els expedients presentats dins el termini.

9.3. En cas que dins l'expedient no hi consti la documentació que es requereix com a requisit per participar en la convocatòria, es pot formular un requeriment d'esmena. No es pot requerir ni aportar cap document susceptible de valoració.

9.4. Només tenen dret a la subvenció els sol·licitants que hagin obtingut un mínim de 40 punts, d'acord amb els criteris establerts en els apartats 10.2 i 10.3.

10. L'import de la subvenció

10.1 Pel que fa a les activitats a les quals fa referència el punt 1.2.a), les quantitats s'atorgaran d'acord amb el que s'indica a continuació:

a) Per a desplaçaments i estades dins les Illes Balears:

1r. Per a desplaçaments i estades a una illa diferent de l'illa de residència:

— Si es fa una o més activitats a la mateixa població: un màxim de 60 € per persona per al desplaçament i de 80 € per a l'allotjament per persona i nit.

— Si es fa una o més activitats a diverses poblacions: un màxim de 100 € per persona per al desplaçament i de 80 € per a l'allotjament per persona i nit.

— Es pot incloure el cost de l'acreditació o inscripció a fires o esdeveniments professionals (una acreditació per projecte).

El límit per sortida és de 300 €.

2n. Per a desplaçaments i estades a una illa diferent de l'illa de residència que impliquin doble o triple insularitat:

— Si es fa una o més activitats a la mateixa població: un màxim de 150 € per persona per al desplaçament i de 80 € per a l'allotjament per persona i nit.

— Si es fa una o més activitats a diverses poblacions: un màxim de 250 € per persona per al desplaçament i de 80 € per a l'allotjament per persona i nit.

— Es pot incloure el cost de l'acreditació o inscripció a fires o esdeveniments professionals (una acreditació per projecte).

El límit per sortida és de 600 €.

b) Per a desplaçaments i estades a la resta del territori espanyol:

— Si es fa una o més activitats a la mateixa població: un màxim de 150 € per persona per al desplaçament i de 80 € per a l'allotjament per persona i nit.

— Si es fa una o més activitats a diverses poblacions: un màxim de 250 € per persona per al desplaçament i de 80 € per a l'allotjament per persona i nit.

— Es pot incloure el cost de l'acreditació o inscripció a fires o esdeveniments professionals (una acreditació per projecte).

El límit per sortida és de 600 €.

c) Per a desplaçaments i estades a altres països d'Europa:

— Si es fa una o més activitats a la mateixa població: un màxim de 350 € per persona per al desplaçament i de 80 € per a l'allotjament per persona i nit.

— Si es fa una o més activitats a diverses poblacions: un màxim de 500 € per persona per al desplaçament i de 80 € per a l'allotjament per persona i nit.

— Es pot incloure el cost de l'acreditació o inscripció a fires o esdeveniments professionals (una acreditació per projecte).

El límit per sortida és de 1.000 €.

d) Per a desplaçaments i estades fora d'Europa:

— Si es fa una o més activitats a la mateixa població: un màxim de 800 € per persona per al desplaçament i de 80 € per a l'allotjament per persona i nit.

— Si es fa una o més activitats a diverses poblacions: un màxim de 1.000 € per persona per al desplaçament i de 80 € per a l'allotjament per persona i nit.

— Es pot incloure el cost de l'acreditació o inscripció a fires o esdeveniments professionals (una acreditació per projecte).

El límit per sortida és de 1.500 €.

10.2. Els projectes editorials, als quals fa referència el punt 1.2.b), es valoraran amb els criteris següents:

a) Trajectòria professional de l'autor/il·lustrador (de 0 a 25 punts):

— Per haver publicat altres llibres: fins a 15 punts. Un llibre: 5 punts (2 punts addicionals per cada llibre).

— Si és un autor clàssic amb una obra encara vigent: 15 punts.

— Per haver estat traduït a altres idiomes: fins a 10 punts. Un idioma: 3 punts (1 punt addicional per cada idioma).

b) Si és un original escrit en català, la traducció d'un original escrit en català o la traducció al català d'un text escrit originàriament en qualsevol altre idioma: 20 punts.

c) Projecció exterior del projecte (de 0 a 20 punts):

Per a l'edició d'una traducció:

— Si és d'un autor/il·lustrador de les Illes Balears: 8 punts.

— Si va acompanyat d'un projecte de promoció en l'entorn virtual: 5 punts.

— Si hi ha una edició digital i/o audiollibre: 4 punts.

— Si hi ha distribució internacional: 3 punts.

— Si és un tiratge de més de 1.000 exemplars: 2 punts.

— Si és un tiratge d'entre 300 i 1.000 exemplars: 1 punt.

Per a l'edició d'un original:

— Si va acompanyat d'un projecte de promoció en l'entorn virtual: 8 punts.

— Si hi ha distribució internacional: 5 punts.

— Si hi ha una edició digital i/o audiollibre: 4 punts.

— Si hi ha distribució nacional: 3 punts.

— Si és un tiratge de més de 900 exemplars: 2 punts.

— Si és un tiratge d'entre 300 i 900 exemplars: 1 punt.

d) Trajectòria professional de l'empresa sol·licitant (de 0 a 20 punts):

— Si l'any anterior ha publicat més de sis llibres: 8 punts.

— Si té una estructura empresarial: 6 punts.

— Per a editorials balears, si es projecta internacionalment: 4 punts.

— Per a editorials de fora de les Balears, si ha publicat altres autors balears: 4 punts.

— Si en els darrers tres anys ha participat en fires: 2 punts.

e) L'interès cultural del conjunt de la proposta presentada (de 0 a 10 punts; 2 punts per ítem).

El projecte contribueix a la difusió i l'enriquiment del patrimoni cultural i empresarial de les Illes Balears i, per això, es té en compte:

— La influència sociocultural.

— La novetat que aporta a les publicacions ja existents.

— La novetat que aporta a la trajectòria professional de l'autor.

— La coherència de l'obra amb el catàleg editorial.

— En el projecte hi participen altres empreses i professionals balears: traducció, correcció, impressió, etc.

f) Si és un projecte que contribueix a la igualtat de gènere (text o creació d'una dona, o d'un mínim d'un 40 % de dones si es tracta d'un equip o col·lectiu, o el contingut del qual contribueixi a la sensibilització i educació de la societat envers els drets de les dones i/o les perspectives de gènere): 5 punts.

Puntuació màxima d'aquest apartat: 100 punts.

10.3. Els projectes de promoció, als quals fa referència el punt 1.2.c), es valoraran amb els criteris següents:

a) Trajectòria professional del sol·licitant (de 0 a 30 punts):

— Si es projecta internacionalment: 12 punts.

— Si l'autor/il·lustrador que es promociona ha realitzat projectes internacionals: 8 punts.

— Si té una estructura empresarial: 6 punts.

— Si en els darrers tres anys ha participat en fires: 4 punts.

— Si té un catàleg amb més de cinquanta títols: 3 punts.

b) Projecció exterior del projecte (de 0 a 25 punts):

Per a la producció de material gràfic i audiovisual associat a la promoció d'autors balears:

— Si conté material audiovisual: 15 punts.

— Si inclou un pla de promoció a Internet i xarxes: 10 punts.

— Si el text es presenta en més d'un idioma: 5 punts.

Per a l'organització de presentacions d'una obra o un autor balear:

— Si hi ha una campanya publicitària amb material audiovisual: 15 punts.

— Si hi ha una campanya publicitària a Internet i xarxes: 10 punts.

— Si hi ha una campanya publicitària amb material gràfic: 5 punts.

Per a la participació física o virtual en una fira o esdeveniment professional:

— Si és de caràcter internacional: 15 punts.

— Si és de caràcter nacional: 10 punts.

— Si es fan activitats participatives: 5 punts.

c) Trajectòria de l'espai o plataforma que acull l'activitat (de 0 a 20 punts):

— Si és de caràcter internacional: 10 punts.

— Si és de caràcter nacional: 8 punts.

— Si té una programació estable: 6 punts.

— Si s'hi estableixen contactes per a la compravenda de drets d'autor: 5 punts.

En el cas de la producció de material gràfic i audiovisual associat a la promoció d'autors balears (de 0 a 20 punts):

— Si inclou un pla de feina per a la venda de drets d'autor: 10 punts.

— Si inclou un pla de participació presencial o virtual en fires professionals: 10 punts.

d) L'activitat subvencionada contribueix a la difusió de la llengua catalana: 10 punts.

e) L'interès cultural del conjunt de la proposta presentada (de 0 a 10 punts; 2 punts per ítem).

El projecte contribueix a la difusió i l'enriquiment del patrimoni cultural i empresarial de les Illes Balears i, per això, es té en compte:

— La influència sociocultural.

— La novetat que aporta a la projecció exterior de la cultura balear.

— La qualitat del projecte en relació amb la resta del mercat editorial.

— En cas d'una editorial, la coherència del catàleg editorial; en cas d'un espai que acull una activitat, la coherència de les activitats que organitza.

— En el projecte hi participen altres empreses i professionals balears: traducció, correcció, impressió, etc.

f) Si és un projecte que contribueix a la igualtat de gènere (participació en el projecte d'un mínim d'un 40 % de dones, si es tracta d'un equip o col·lectiu, o l'activitat contribueix a la sensibilització i educació de la societat envers els drets de les dones i/o les perspectives de gènere): 5 punts.

Puntuació total: 100 punts.

10.4. Pel que fa als projectes de la línia b), es preveu que es puguin valorar amb deu punts addicionals els projectes per publicar obres que hagin obtingut una subvenció en la convocatòria d'ajudes per donar suport a la creació dels sectors de les arts escèniques, la música, la literatura, el còmic i la il·lustració, les arts visuals i l'audiovisual de les Illes Balears per a l'any 2020 (BOIB núm. 130, de 23 de juliol de 2020), modificada per les resolucions per corregir una errada (BOIB núm. 135, d'1 d'agost de 2020 i núm. 137, de 6 d'agost de 2020), o en la convocatòria d'ajudes per donar suport a la creació dels sectors de les arts escèniques, la música, la literatura, el còmic i la il·lustració, les arts visuals i l'audiovisual de les Illes Balears per a l'any 2021, en el context de l'actual pandèmia de COVID-19 (BOIB núm. 130, de 21 de setembre de 2021).

Així mateix, es preveu que, quant als projectes de la línia b) i de la línia c), es puguin valorar amb cinc punts addicionals les accions amb l'origen, la localització o la destinació a Formentera o realitzades per creadors, empreses, entitats o col·lectius d'aquest territori.

10.5. La puntuació mínima per obtenir subvenció és de 40 punts, d'acord amb els criteris establerts en els apartats 10.2 i 10.3.

10.6. Pel que fa als criteris dels apartats 10.2 i 10.3, una qualificació d'1 punt correspon al 0,8 % de l'import subvencionable, que s'incrementa gradualment fins al 80 %, que correspon als 100 punts.

10.7. En cas que algun beneficiari renunciï a la subvenció, o en cas que es produeixi una minoració en l'import final justificat, l'import de l'ajuda es pot adjudicar a altres expedients de resolució.

10.8. En cap dels casos no s'abonarà un import superior al que s'hagi justificat mitjançant factures.

11. Òrgans competents per instruir, informar i resoldre el procediment

11.1. En aplicació de l'article 8 de les bases reguladores, correspon al director de l'IEB la tramitació de les sol·licituds, i al personal que hi està adscrit, la seva ordenació i instrucció. D'acord amb els Estatuts de l'IEB, l'òrgan competent per resoldre és el president de l'IEB.

11.2. Correspon a la Comissió Avaluadora examinar les sol·licituds presentades i emetre'n l'informe que ha de servir de base per elaborar la proposta de resolució.

12. Composició de la Comissió Avaluadora

12.1. Per a l'avaluació de les sol·licituds presentades, es constitueix una comissió avaluadora composta per les persones següents:

– President: el director de l'IEB o la persona en qui delegui la presidència de la Comissió (amb veu, però sense vot).

– Vocals: un tècnic de l'IEB (amb veu, però sense vot) i un mínim de tres professionals de prestigi nomenats per l'IEB (amb veu i vot).

– Secretari: un tècnic de l'IEB (amb veu, però sense vot).

12.2. La composició de la Comissió Avaluadora es podrà consultar al lloc web de l'IEB una vegada que se n'hagin nomenat els membres.

12.3. Pel que fa al règim de constitució i funcionament, la Comissió s'ha de regir pel que disposen els articles 15 i següents de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic.

13. Instrucció del procediment

13.1. L'òrgan competent per instruir el procediment és el director de l'IEB.

13.2. La instrucció del procediment es durà a terme d'acord amb l'article 24 de la Llei estatal 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions; l'article 16 del Text refós de la Llei de subvencions de les Illes Balears, i l'article 8 de l'Ordre de la consellera d'Educació i Cultura d'1 de juliol de 2009.

13.3. El director de l'IEB ha de formular una proposta de resolució provisional amb la inclusió de tantes sol·licituds com sigui possible en la data de la proposta. Aquesta proposta s'ha de publicar al web de l'IEB a fi que les persones interessades puguin formular-hi al·legacions en un termini de cinc dies hàbils comptadors des de la publicació de la proposta de resolució al web de l'IEB, la qual cosa s'ha de fer constar mitjançant una diligència de l'òrgan instructor.

Com a avís, i sense efectes de notificació, l'IEB ha d'informar per via telemàtica, a l'adreça electrònica indicada en la sol·licitud, del fet que s'ha publicat la proposta de resolució provisional al web de l'IEB, com també de la data de publicació i l'enllaç al web.

13.4. El president de l'IEB ha de resoldre el procediment mitjançant una resolució motivada en què s'ha de fixar, amb caràcter definitiu, la quantia de la subvenció concedida. Així mateix, la resolució ha d'especificar els aspectes següents: el beneficiari, la descripció, l'import de l'activitat que se subvenciona, l'import de la subvenció i els recursos administratius pertinents. La resolució s'ha de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

13.5. Les resolucions del president de l'IEB que concedeixin o deneguin la subvenció sol·licitada exhaureixen la via administrativa i, contra aquestes, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició en el termini d'un mes, o bé un recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors a partir de l'endemà que s'hagin notificat.

13.6. El termini per dictar i notificar la resolució expressa és de sis mesos a partir de la data en què finalitza el termini per presentar les sol·licituds. S'entenen desestimades les sol·licituds no resoltes en el termini esmentat.

13.7. Una vegada publicades les propostes de resolució en el web de l'IEB, els beneficiaris han de comunicar a l'òrgan que les ha emeses l'acceptació (annex 5) o la renúncia a la proposta de resolució.

13.8. En qualsevol cas, l'acceptació s'entén produïda automàticament si en el termini de deu dies hàbils, comptadors des de l'endemà d'haver-se publicat la proposta de resolució en el web de l'IEB, no es fa constar el contrari.

13.9. En cas de renúncia, s'ha de comunicar mitjançant el model normalitzat (annex 6).

14. Reformulació i factors de correcció del projecte

Per assegurar l'eficàcia dels fons atorgats a les ajudes, la Comissió Avaluadora pot plantejar que la subvenció es limiti a alguna part separable del projecte, de manera que sigui aquesta part la que es valori i la que s'hagi de justificar després, sempre que això no desvirtuï la finalitat de la subvenció. D'altra banda, la Comissió Avaluadora pot aplicar algun factor de correcció consistent a reduir o excloure determinades despeses relatives al cost total del projecte, amb una motivació prèvia, que ha de constar en l'acta de la Comissió Avaluadora, en la proposta i en la resolució.

15. Subcontractació

15.1. La persona o l'entitat beneficiària pot subcontractar fins a un 80 % de l'execució de l'activitat subvencionada, sempre que això impliqui un valor afegit al contingut de l'activitat. En tot cas, s'han de respectar els límits i les condicions que estableixen els apartats 3 a 7 de l'article 38 del Text refós de la Llei de subvencions de les Illes Balears.

15.2. D'acord amb l'article 38.7 de la Llei esmentada, en relació amb l'article 29.7.d) de la Llei 38/2003, el beneficiari no pot concertar l'execució total o parcial de les activitats subvencionades amb les persones o entitats següents:

a) Persones o entitats sotmeses a alguna de les prohibicions de l'article 10 del Text refós de la Llei de subvencions de les Illes Balears.

b) Persones o entitats que han percebut altres subvencions per a la realització de l'activitat objecte de contractació.

c) Intermediaris o assessors en els quals els pagaments es defineixin com un percentatge del cost total de l'operació, llevat que el pagament estigui justificat amb referència al valor de mercat del treball efectuat o dels serveis prestats.

d) Persones o entitats vinculades amb el beneficiari, llevat que la contractació s'efectuï d'acord amb les condicions normals de mercat i s'obtengui l'autorització prèvia expressa de l'òrgan que concedeix la subvenció (annex 4).

e) Persones o entitats sol·licitants d'una ajuda o subvenció en la mateixa convocatòria i programa que no l'han obtinguda perquè no compleixen els requisits o no assoleixen una valoració suficient.

15.3. Per determinar les persones vinculades s'aplica, supletòriament, l'article 68.2 del Reglament de subvencions, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol.

16. Prohibició de subcontractació amb persones vinculades amb el beneficiari

No s'admeten despeses que tenguin com a origen la subcontractació amb persones vinculades amb el beneficiari, llevat que la subcontractació s'hagi fet d'acord amb les condicions normals de mercat i s'hagi obtingut l'autorització prèvia de l'IEB (annex 4), d'acord amb el que preveu l'article 38.7.d) del Text refós de la Llei de subvencions de les Illes Balears. A aquest efecte, per determinar les persones vinculades s'aplica, supletòriament, l'article 68.2 del Reglament de subvencions.

17. Nombre de sol·licituds i imports màxims de les ajudes

17.1. Cada beneficiari pot presentar, en aquesta convocatòria, un nombre màxim de sol·licituds, tal com s'estableix a continuació: en la línia a), tres sol·licituds, en la línia b), sis sol·licituds i en la línia c), tres sol·licituds.

17.2. L'import màxim que es pot atorgar a cada projecte és el següent:

a) Per a la línia b) de projectes d'edició, 6.000 € (sis mil euros) per projecte.

b) Per a la línia c) de projectes de promoció, 2.000 € (dos mil euros) per projecte.

17.3. L'import màxim que es pot atorgar a cada sol·licitant en aquesta convocatòria per totes les sol·licituds és el següent:

a) Per a la línia b) de projectes d'edició, 15.000 € (quinze mil euros) per beneficiari.

b) Per a la línia c) de projectes de promoció, 5.000 € (cinc mil euros) per beneficiari.

17.4. L'import màxim que es pot atorgar a projectes de diversos sol·licitants de la línia b) referits a un mateix autor no pot ultrapassar els 40.000 € (quaranta mil euros) en total. Les ajudes fins a arribar a l'import màxim anterior s'adjudicaran per rigorós ordre d'entrada de les sol·licituds.

17.5. Per a màxims acumulats amb altres ajudes, vegeu el punt 20.

17.6. En cas que algun beneficiari renunciï a la subvenció, o en cas que es produeixi una minoració en l'import final justificat, l'import de l'ajuda es pot adjudicar a altres expedients seguint el mateix criteri que s'estableix en el punt 9.

18. Pagament

18.1. L'abonament de les ajudes es fa efectiu, amb caràcter general, en un únic pagament, que s'efectuarà una vegada acreditat el compliment de la finalitat per a la qual s'ha atorgat la subvenció i una vegada justificada la realització de l'activitat subvencionada en els termes d'aquesta convocatòria.

18.2. En el cas de les subvencions superiors a 2.000 €, es pot fer efectiu el pagament a partir de la data en què es resolgui definitivament la concessió. Es farà de la manera següent:

a) Un primer pagament del 50 % de la subvenció, en el moment en què la resolució de concessió es publiqui al Butlletí Oficial de les Illes Balears.

b) Un segon pagament amb la resta, una vegada finalitzada l'activitat i presentada la documentació justificativa, tal com indica el punt 19 d'aquesta convocatòria.

18.3. Excepcionalment es poden fer bestretes per un import màxim del 75 % de l'import de la subvenció concedida quan s'acrediti que no es disposa de recursos suficients per finançar transitòriament l'execució de l'activitat subvencionada. En tot cas s'ha d'aportar una garantia en la forma i el procediment prevists en el Decret 13/2019, de 7 de març, pel qual es regula el règim jurídic de les garanties i dels dipòsits custodiats per la Dipositaria de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. La garantia aportada ha de ser per un import mínim del 125 % de les quantitats que es volen demanar anticipadament. Abans de formalitzar l'aval bancari o altres tipus de garanties és convenient trametre l'esborrany a la Dipositaria perquè prèviament el revisi.

18.4. Es pot fer un únic pagament parcial mitjançant les justificacions i liquidacions parcials amb les mateixes condicions i requisits que els corresponents als pagaments ordinaris. Es poden adjuntar les liquidacions i justificacions parcials de l'activitat parcialment feta a la documentació adjunta a la sol·licitud, tot i que només tindran efectes si es concedeix la subvenció. No obstant això, la sol·licitud del pagament parcial també es pot formular posteriorment si s'atorga la subvenció.

18.5. Si en el moment de presentar la sol·licitud ja s'ha fet tota l'activitat, es pot adjuntar la documentació referida a la liquidació i justificació, tot i que només tindrà efectes si es concedeix la subvenció.

19. Justificació

19.1. El termini per justificar les despeses compensables objecte de l'ajuda acaba en el termini de deu dies hàbils, a comptar des de l'endemà de la finalització del període d'execució o des de l'endemà de la publicació de la resolució de concessió, si ja s'ha fet l'activitat subvencionada.

Si, transcorregut aquest termini, no s'ha presentat la justificació, l'òrgan administratiu competent ha de requerir el beneficiari que en un termini improrrogable de quinze dies hàbils la presenti, tal com estableix l'article 70.3 del Reglament general de subvencions. La presentació de la justificació en el termini addicional establert en aquest apartat no eximeix el beneficiari de les sancions que, de conformitat amb la Llei general de subvencions, corresponguin.

Si, una vegada transcorregut aquest termini addicional, no s'ha presentat la documentació requerida, s'ha d'acordar, si escau, el reintegrament de l'ajuda, amb el requeriment previ establert en l'apartat 3 de l'article 70 del Reglament esmentat.

19.2. No tenen la consideració de justificants de la despesa subvencionada les factures emeses o els extractes bancaris fets després de la finalització del període de justificació.

19.3. La justificació de l'activitat subvencionada s'ha de dur a terme amb la presentació del compte justificatiu a través del model normalitzat (annex 7), amb la documentació següent:

a) Una memòria d'actuació justificativa del compliment de les condicions imposades a la concessió de l'ajuda, amb la indicació de les despeses objecte de l'ajuda. Així mateix, ha de contenir tota la informació necessària per a la correcta interpretació i comprensió de la justificació de despeses presentada i la seva imputació al projecte. Si escau, la memòria ha d'anar acompanyada de registres gràfics (fotografies, etc.) que documentin la realització de l'activitat.

b) Una memòria econòmica justificativa (seguint el model descarregable al web http://www.iebalearics.org) del cost de les activitats o despeses objecte de la subvenció, degudament signada pel beneficiari, que ha de contenir el següent:

— Una relació classificada de les despeses de la sol·licitud, amb la identificació del creditor i del document, l'import, la data d'emissió i la data de pagament. Si escau, s'han d'indicar les desviacions que es produeixin en el pressupost inicial. Només es tenen en compte els conceptes imputats al pressupost presentat amb la sol·licitud.

— La indicació, si escau, dels criteris de repartiment dels costs generals i indirectes incorporats a la relació classificada de les despeses abans esmentada.

— Una relació detallada d'altres ingressos o subvencions, si escau, que hagin finançat l'activitat subvencionada, amb la indicació de l'import i la procedència.

La memòria econòmica justificativa, a més, s'ha de trametre a l'adreça justificacio@iebalearics.org en format digital com a full de càlcul que es pot descarregar del web http://www.iebalearics.org.

c) Les factures, sien completes o simplificades, han de complir els requisits que estableix el Reglament pel qual es regulen les obligacions de facturació, aprovat pel Reial decret 1619/2012, de 30 de novembre. La descripció de l'operació ha d'aportar suficient informació sobre el concepte i el període objecte de facturació per tal que es pugui verificar la relació de la despesa objecte de l'ajut amb el pagament. Si el concepte de la factura no és prou explicatiu, cal adjuntar els albarans de lliurament corresponents o altra documentació justificativa. En tot cas s'ha de poder verificar el preu unitari de l'operació.

No s'admeten les factures que no desglossin amb detall els serveis contractats.

No s'accepten els tiquets com a documents comptables justificatius de despesa.

d) Es considera documentació justificativa per acreditar el pagament els extractes bancaris o d'altres documents equivalents que permetin seguir una pista adequada d'auditoria. A aquest efecte, es considera documentació justificativa per acreditar el pagament de manera suficient:

En el cas que es tracti de transferències, l'ordre de transferència i l'extracte bancari en què es carregui en compte el pagament. Les ordres de transferència han d'incloure la identificació de la persona beneficiària i la de l'ordenant del pagament. L'ordenant ha de ser la persona beneficiària de l'ajut i hi ha de constar el seu NIF i la denominació social. Així mateix, les ordres de transferència han d'indicar el concepte amb què s'ordena el pagament i la remissió al número o números de factura a què correspon. Si el document de pagament no fa referència a les factures, ha d'anar acompanyat de la documentació complementària que permeti verificar la correspondència entre la despesa i el pagament.

— En el cas que es tracti de pagaments fets amb targeta de crèdit o de dèbit, l'ordre de pagament i l'extracte bancari en què es carregui en compte el pagament. Les ordres de pagament han d'incloure la identificació de la persona beneficiària i la de l'ordenant del pagament. Si el document de pagament no fa referència a les factures, ha d'anar acompanyat de la documentació complementària que permeti verificar la correspondència entre la despesa i el pagament.

— En el cas que es tracti de pagaments agrupats, l'extracte bancari, així com el desglossament de cadascun dels pagaments inclosos en la tramesa.

— En el cas de pagament mitjançant un xec nominatiu, un pagaré, lletres de canvi o similars, el beneficiari ha d'aportar una còpia del document i una còpia de l'extracte bancari que acrediti el càrrec.

— No s'accepta cap document acreditatiu del pagament que sigui en efectiu o en espècie.

— No s'accepta cap justificació de pagament per compensació.

— En cas que l'import de de la transferència no coincideixi amb l'import de la factura, s'ha d'entregar una nota d'aclariment i els documents addicionals que demostrin aquest import.

e) Cinc (5) exemplars del llibre i/o dels materials gràfics editats amb motiu de l'activitat subvencionada (vegeu el punt 21.h) sobre l'aplicació del logotip de l'IEB).

19.4. En el cas que el compte justificatiu no tengui la documentació necessària per comprovar que s'ha justificat i aplicat l'ajuda, l'òrgan competent ha de sol·licitar al beneficiari que esmeni els defectes de la justificació dins un termini de deu dies hàbils comptadors a partir de l'endemà d'haver rebut el requeriment.

19.5. En el cas que no es justifiqui totalment l'activitat objecte de l'ajuda, però s'hagi complert parcialment la finalitat per a la qual es va concedir l'ajuda, aquesta s'ha de revisar i s'ha de minorar proporcionalment.

19.6. Qualsevol alteració de les condicions que s'hagin tingut en compte per concedir l'ajuda i, en tot cas, l'obtenció concurrent de subvencions o ajudes atorgades per altres administracions o entitats, públiques o privades, nacionals o internacionals, poden donar lloc a la modificació de la resolució de la concessió.

19.7. La falta de justificació en els termes i en els terminis que estableixi la resolució d'atorgament de l'ajuda, així com els altres incompliments prevists en la normativa aplicable, poden determinar la revocació de l'ajuda. L'òrgan instructor és l'encarregat de dirimir-la.

19.8. La Intervenció de la Comunitat Autònoma en el marc d'un control financer pot sol·licitar una còpia dels extractes de moviments bancaris, demanar informació als emissors de les factures, dur el control material de les inversions i fer altres comprovacions.

20. Concurrència d'ajudes o subvencions

20.1. L'import de les ajudes que estableix aquesta convocatòria no pot ser, en cap cas, d'una quantia que, aïlladament o en concurrència amb subvencions o ajudes d'altres administracions públiques, o d'altres entitats públiques o privades, nacionals o internacionals, superi el 100 % del cost de l'activitat objecte de l'ajuda.

20.2. Els beneficiaris no poden obtenir ajudes pels mateixos conceptes que es derivin d'altres convocatòries d'ajudes de la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura, l'IEB mateix, l'Institut d'Indústries Culturals de les Illes Balears o l'Institut Ramon Llull.

20.3. En els casos no prevists en l'apartat anterior, aquestes subvencions són compatibles amb altres subvencions concedides als beneficiaris per a la mateixa finalitat, si bé l'import derivat de la suma de totes les subvencions no pot ser d'una quantitat que superi el cost de l'activitat subvencionada.

21. Obligacions dels beneficiaris

Són obligacions dels beneficiaris de les ajudes les que estableix l'article 11 del Text refós de la Llei de subvencions de les Illes Balears. Els beneficiaris han de complir, a més de les obligacions que s'estableixen en aquest article, les següents:

a) Comunicar a l'òrgan que ha emès la proposta de resolució l'acceptació o la renúncia a la proposta de resolució, mitjançant el model normalitzat en el cas de renúncia (annex 6), en els termes de la resolució de la convocatòria. En qualsevol cas, l'acceptació s'entén produïda automàticament si en el termini de deu dies hàbils des de la publicació de la proposta de resolució en el web de l'IEB no es fa constar el contrari.

b) Acreditar davant l'òrgan que els ha concedit l'ajuda el compliment efectiu dels requisits i les condicions que s'exigeixen per a la concessió de les ajudes i, si s'escau, el manteniment de l'activitat subvencionada.

c) Sotmetre's a les actuacions de comprovació i control que siguin procedents per part de les administracions autonòmica, estatal i comunitària, la Sindicatura de Comptes o altres òrgans de control extern, i també facilitar tota la informació que aquests requereixin en relació amb les ajudes concedides.

d) Comunicar a l'IEB l'obtenció de subvencions i ajudes per a la mateixa finalitat. Aquesta comunicació s'ha de fer dins el termini de tres dies hàbils des de la sol·licitud o l'obtenció de l'ajuda concurrent i, en tot cas, abans de la justificació de l'aplicació que s'hagi donat als fons.

e) Acreditar, en la forma que s'estableixi reglamentàriament i abans de dictar la proposta de resolució de concessió, que estan al corrent de les obligacions tributàries i amb la Seguretat Social davant l'Administració de l'Estat i de les obligacions tributàries davant la hisenda autonòmica.

f) Deixar constància de la percepció i l'aplicació de l'ajuda en els llibres de comptabilitat o en els llibres de registre que, si escau, ha de dur el beneficiari d'acord amb la legislació mercantil o fiscal aplicable.

g) Conservar els documents justificatius de l'aplicació dels fons percebuts, amb la inclusió dels documents electrònics, mentre puguin ser objecte d'actuacions de comprovació i control.

h) Fer constar obligatòriament el suport de l'IEB en tots els llibres que rebin una subvenció. A la pàgina de crèdits, cal afegir la frase «Aquest llibre ha estat publicat amb l'ajuda de» i el logotip de l'IEB i de la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura. També s'ha de fer constar el suport de l'IEB en els programes, cartells i elements propagandístics i de comunicació de l'activitat mitjançant el logotip de l'IEB i de la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura. El logotip està disponible al lloc web http://www.iebalearics.org, a la pàgina d'identitat corporativa.

En el cas que no es faci constar, la penalització pot anar de la reducció del 50 % de la subvenció concedida a la revocació total de la subvenció. La Comissió Avaluadora és l'encarregada de dirimir la penalització.

En el cas que el beneficiari faci difusió del projecte subvencionat a les xarxes socials, cal que esmenti el suport de l'IEB.

i) Reintegrar els fons percebuts en els supòsits prevists en l'article 44 del Text refós de la Llei de subvencions de les Illes Balears.

j) Qualsevol alteració de les condicions tingudes en compte per a la concessió ha de ser declarada i, en tot cas, l'obtenció concurrent de subvencions atorgades per qualsevol entitat pública o privada, nacional o internacional, poden donar lloc a la modificació de l'ajuda atorgada.

k) Comunicar a l'IEB, amb una antelació mínima de deu dies hàbils, la realització de qualsevol acte públic relacionat amb l'activitat subvencionada.

l) Dur a terme l'activitat o la inversió que fomenta la concessió de la subvenció en la forma i dins el termini establerts en aquesta convocatòria. Qualsevol canvi en el projecte o calendari s'ha de comunicar amb anterioritat a la finalització del termini d'execució a l'òrgan instructor, el qual pot acceptar o no la modificació sol·licitada. Els canvis que no s'hagin comunicat poden donar lloc a la revocació total o parcial de la subvenció.

m) Destinar l'import de la subvenció al finançament de l'actuació per a la qual s'ha sol·licitat, i mantenir l'afectació de les inversions a l'activitat subvencionada.

22. Interpretació i execució

El president de l'IEB pot dictar les resolucions, les circulars i les instruccions que siguin necessàries per interpretar i executar aquesta convocatòria.

23. Revocació

23.1. D'acord amb l'article 43 del Text refós de la Llei de subvencions de les Illes Balears, pertoca la revocació de la subvenció si, posteriorment a la resolució de concessió vàlida i ajustada a dret, el beneficiari incompleix totalment o parcialment les obligacions o els compromisos contrets als quals està condicionada l'eficàcia de l'acte de concessió de la subvenció.

23.2. Com a conseqüència de la revocació de la subvenció, queda sense efecte, totalment o parcialment, l'acte de concessió i pertoca el reintegrament de les quantitats percebudes indegudament.

24. Reintegrament

24.1. Pertoca el reintegrament, total o parcial, de les quantitats rebudes i l'exigència de l'interès de demora des del moment del pagament de la subvenció fins a la data de la resolució per la qual s'aprovi el reintegrament, en els supòsits prevists en l'article 44.1 del Text refós de la Llei de subvencions de les Illes Balears.

A més, si la resolució de concessió de subvenció ha estat declarada invàlida per qualsevol de les causes de nul·litat de ple dret o d'anul·labilitat establertes en l'ordenament jurídic aplicable, l'òrgan competent ha d'iniciar, si escau, el procediment de reintegrament de les quantitats abonades.

24.2. Les quantitats reintegrables tenen la consideració d'ingressos de dret públic i poden ser exigides per la via de constrenyiment.

24.3. En cas d'incompliment parcial o de justificació parcial, s'ha de reintegrar la quantitat rebuda mitjançant l'aplicació d'un percentatge de minoració i segons la naturalesa de l'incompliment.

24.4. En el cas que la persona beneficiària vulgui dur a terme la devolució voluntària de part o de la totalitat de la subvenció percebuda, ho ha de comunicar per escrit a l'IEB perquè li faci arribar la documentació necessària per fer efectiu el reintegrament dels romanents no aplicats així com dels interessos que se'n derivin.

25. Règim d'infraccions i sancions

Constitueixen infraccions administratives en matèria de subvencions, quan hi intervengui dol, culpa o simple negligència, les accions o omissions dels beneficiaris previstes en els articles 51, 52 i 53 del Text refós de la Llei de Subvencions de les Illes Balears, i s'ha d'aplicar el títol V d'aquesta norma.

26. Efectes

Aquesta Resolució entra en vigor l'endemà de la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Documents adjunts