Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MEDI AMBIENT I TERRITORI

Núm. 329790
Acord del Ple de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears sobre la sol·licitud de pròrroga de la vigència de la Declaració d’Impacte Ambiental del Parc fotovoltaic connectat a xarxa a la zona del Cap Blanc, TM Llucmajor (571/2013)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

En relació amb l'assumpte de referència, i d'acord amb l'establert a l'article 45.1 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, es publica l'Acord del Ple de la CMAIB, en sessió de 19 de maig de 2022,

Antecedents

-L'art. 43 de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'Avaluació Ambiental (AA) estableix el següent:

1. La declaració d'impacte ambiental del projecte o activitat perd la vigència i cessa en la producció dels efectes que li són propis si, una vegada publicada al «Butlletí Oficial de l'Estat» o diari oficial corresponent, no s'ha començat l'execució del projecte o activitat en el termini de quatre anys [...].

2. El promotor pot sol·licitar la pròrroga de la vigència de la declaració d'impacte ambiental abans que transcorri el termini que preveu l'apartat anterior. La sol·licitud formulada pel promotor suspèn el termini de quatre anys de l'apartat anterior.

3. Presentada la sol·licitud, l'òrgan ambiental pot acordar la pròrroga de la vigència de la declaració d'impacte ambiental en cas que no s'hagin produït canvis substancials en els elements essencials que van servir per fer l'avaluació de l'impacte ambiental, i ampliar-ne la vigència per dos anys addicionals. Transcorregut aquest termini sense que s'hagi començat l'execució del projecte o activitat, el promotor ha d'iniciar novament el procediment d'avaluació de l'impacte ambiental del projecte.

-El 27 d'octubre de 2021 el promotor va presentar un escrit sol·licitant l'extensió de la vigència de la Declaració d'Impacte Ambiental (DIA).

-El 10 de novembre de 2021 la CMAIB va realitzar la consulta a les administracions afectades prevista a l'art. 43.4 de la Llei 21/2013 d'AA.

L'informe jurídic del cap de Departament d'Avaluacions Ambientals de 9 de maig de 2022, indica a les seves consideracions jurídiques:

“... 2. Vista la documentació aportada, s'ha de considerar que és dona el supòsit del quart paràgraf de l'article 43.1 de la Llei 21/2013, i per tant, que el termini de vigència de la DIA ha quedat en suspens des del 18 de desembre de 2018 fins el 5 de novembre de 2020. És a dir, un total de 10 mesos i 18 dies.

Part d'aquest termini coincideix amb la suspensió decretada a través del Reial Decret 463/2020, de 14 de març pel qual es declara l'estat d'alarma, per la qual cosa aquest termini no s'hi pot sumar, perquè s'ha de considerar que el termini de vigència ja estava en suspens.

D'aquesta manera, es pot considerar que la vigència de la DIA que inicialment era fins el 4 de novembre de 2021, s'hauria de prorrogar per 10 mesos i 18 dies, fins el 22 de setembre de 2022.

3. Per altra banda, vist l'informe tècnic de la Cap de Secció I de 9 de maig de 2022, s'ha de considerar que es dona el supòsit de l'article 43.3 de la Llei 21/2013, i s'ha d'ampliar la vigència de la DIA per dos anys addicionals. Per tant, la vigència de la DIA total seria fins el 22 de setembre de 2024.....»

Conclusions

Una vegada realitzada la consulta a les administracions afectades, analitzats els informes rebuts i la normativa sobrevinguda més significativa des de la publicació de la DIA es conclou que:

1. No s'han produït canvis substancials en els elements essencials que serviren per a realitzar l'avaluació d'impacte ambiental del Projecte de Parc fotovoltaic connectat a xarxa a la zona del Cap Blanc, t.m. Llucmajor. Per tant, es considera que, d'acord amb l'article 43 de la Llei 21/2013, es dona el supòsit previst per a l'ampliació de la vigència de la declaració d'impacte ambiental (DIA).

2. D'acord amb els apartats 1 paràgraf quart i apartat 3 de l'article 43 de la Llei 21/2013, la vigència de la declaració d'impacte ambiental del Projecte de Parc fotovoltaic connectat a xarxa a la zona del Cap Blanc, TM Llucmajor es prorroga fins el 22 de setembre de 2024.

 

(Signat electrònicament: 9 de juny de 2022)

El president de la CMAIB Antoni Alorda Vilarrubias