Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE MALLORCA

DEPARTAMENT DE TERRITORI

Núm. 329525
Acord de la Junta Rectora del Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial de fixació del percentatge mínim de reserva del dret a participar en procediments d’adjudicació o lots de determinats contractes del Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial a centres d’ocupació d’iniciativa social i a empreses d’inserció

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

La Junta Rectora del Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial ha dictat, el dia 23 de maig de 2022, l'acord següent:

<< Antecedents

1. El Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial és un ens públic format pel Govern de les Illes Balears i el Consell Insular de Mallorca, per acord del Consell de Govern de les Illes Balears, de 17 de setembre de 2010, i per acord el Ple del Consell de Mallorca, de 9 de setembre de 2010. El Consorci té com a finalitats pròpies les que es deriven de la Declaració de la Serra de Tramuntana com a Patrimoni Mundial de la UNESCO que es regula als Estatuts del Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial (BOIB núm. 72, de 30 de maig de 2019).

2. El Ple del Consell de Mallorca, en sessió de 8 de febrer de 2018, va aprovar l'Acord de fixació del percentatge mínim de reserva del dret a participar en els procediments d'adjudicació de determinats contractes o de determinats lots a centres especials d'ocupació d'iniciativa social, a empreses d'inserció i a programes d'ocupació protegida, que es va ratificar per acord del Ple de 14 de març de 2019. Aquests acords només feien referència a  la seva aplicació als exercicis pressupostaris corrents, tot i que res impedia als òrgans de contractació dur a terme la reserva dels contractes que consideressin adient.

3. El Ple del Consell de Mallorca, en sessió de 21 d'abril de 2022, va aprovar l'acord de fixació del percentatge mínim de reserva del dret a participar en els procediments d'adjudicació del Consell de Mallorca o de determinats lots a centres especials d'ocupació d'iniciativa social i a empreses d'inserció i pel que s'estableixen les directrius per a la seva aplicació. Aquest acord fixa el percentatge de reserva en un 4,5% en còmput anual en una sèrie de conceptes pressupostaris del Pressupost del Consell de Mallorca, conceptes pressupostaris habituals en les contractacions amb aquest tipus de centres i empreses.

Aquest mateix acord, instava als organismes autònoms i a la resta d'ens dependents del Consell de Mallorca a l'adopció de mesures pel foment de l'ús dels contractes reservats que incloguin l'aprovació dels seus propis acords de fixació d'un percentatge de reserva de mercat.

4. En data 9 de maig de 2022, el cap de servei jurídic del Servei de Gestió de Paratges Culturals del Departament de Territori del Consell de Mallorca, Departament que al qual està adscrit el Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial, va informar favorablement sobre la necessitat d'adoptar aquest acord de fixació d'un percentatge mínim de contractes amb reserva de mercat en compliment de la disposició addicional 4ª' de la Llei 9/2017, de 9 de novembre, de contractes del sector públic, així com en compliment del manament del Ple del Consell de Mallorca manifestat en la seva sessió de dia 21 d'abril de 2022 .

Fonaments jurídics

1. La disposició addicional 4ª de la Llei 9/2017, de 9 de novembre, de contractes del sector públic (LCSP), regula els anomenats contractes reservats i estableix que, entre d'altres administracions, les Entitats Locals han de prendre l'acord de fixar uns percentatges mínims de reserva del dret a participar en els procediments d'adjudicació a centres especials d'ocupació d'iniciativa social i a empreses d'inserció o un percentatge mínim de reserva de l'execució d'aquests contractes en el marc de programes d'ocupació protegida. En aquest acord s'han de fixar les condicions mínimes per garantir-ne el compliment.

2. L'acord del Ple del Consell de Mallorca, de dia 21 d'abril de 2022, de fixació del percentatge mínim de reserva del dret a participar en els procediments d'adjudicació de determinats contractes del Consell de Mallorca o de determinats lots a centres d'ocupació d'iniciativa social i a empreses d'inserció i pel que s'estableixen les directrius per a la seva aplicació, insta als organismes autònoms i a la resta d'ens dependents del Consell de Mallorca a l'adopció de mesures pel foment de l'ús dels contractes reservats que incloguin l'aprovació dels seus propis acords de fixació d'un percentatge de reserva de mercat.

3. Els Estatuts del Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial preveu, a l'epígraf p) del seu article 13, com a competència de la Junta Rectora del Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial aquelles “funcions que corresponguin legalment als òrgans col·legiats plenaris de l'Administració local si no estan expressament atribuïdes a altres òrgans del Consorci”. Atès que es tracta amb aquest acte de definir una decisió estratègica planificada per unificar la forma de tramitar els expedients de contractació amb reserva de mercat, de tot els òrgans competents del Consorci Serra de Tramuntana, la Junta Rectora, com a òrgan superior de govern i administració del Consorci, seria l'òrgan adequat per aprovar-lo.

Per tot això, es proposa a la Junta Rectora l'adopció de l'acord següent:

Acord

1. Reservar als centres especials d'ocupació d'iniciativa social i a les empreses d'inserció el dret a participar en determinats procediments d'adjudicació de contractes o de determinats lots que representin, com a mínim, el 4,5% en còmput global anual dels conceptes pressupostaris del pressupost del Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial relacionats a l'annex I. El percentatge de reserva establert al present acord s'entendrà prorrogat per a futurs exercicis pressupostaris mentre no s'aprovi un nou acord que el modifiqui.

2. Aquest percentatge inclou els imports dels contractes menors que s'adjudiquin a centres d'ocupació d'iniciativa social i a empreses d'inserció.

3. Aprovar les Directrius, recollides a l'annex II, que serviran de guia per a l'aplicació d'aquest acord.

4. Publicar aquest acord al Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 25 de maig de 2022

La secretària del Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial (per delegació, BOIB núm. 143, de 15 de novembre de 2018) Nieves Rodríguez Verdú

 

ANNEX I CONCEPTES PRESSUPOSTARIS UTILITZATS COM A BASE PEL CÀLCUL DEL PERCENTATGE DE RESERVA

  • 22000 Material d'oficina S tramuntana.
  • 22001Premsa, revistes, llibres i altres públic S. Tramuntana.
  • 22004 Còpies i fotocòpies Serra de Tramuntana.
  • 22219 Altres subministraments.
  • 22601 Atencions protocol·làries i representatives. Òrgans de govern.
  • 22699 Altres despeses S Tramuntana.

 

ANNEX II DIRECTRIUS PER L'APLICACIÓ DE LA RESERVA DE CONTRACTES AL CONSORCI SERRA DE TRAMUNTANA PATRIMONI MUNDIAL

1. Les entitats a les quals es podrà aplicar la reserva de mercat són les següents:

  • Centres especials d'ocupació d'iniciativa social constituïts d'acord amb el previst al Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei general de drets de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social i que estiguin constituïts i registrats d'acord amb el que disposa el Reial decret 2273/1985, de 4 de desembre, que aprova el reglament dels centres especials d'ocupació.
  • Empreses d'inserció regulades per la Llei 44/2007, de 13 de desembre, per a la regulació del règim d'empreses d'inserció, i que estiguin inscrites en els registres que correspongui d'acord amb la normativa vigent.

2. Atesa la diferent finalitat i naturalesa (tipus de personal, capacitat competitiva...) d'aquestes entitats, la reserva dels contractes es farà només a una de les dues tipologies, és a dir, o bé a centres especials d'ocupació d'iniciativa social o bé a empreses d'inserció.

3. El Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial serà la responsable del seguiment de la implantació i desenvolupament d'aquest acord.

4. El Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial sol·licitarà de manera periòdica a l'Oficina de Responsabilitat Social del Consell de Mallorca, informació actualitzada sobre el detall de les dades públiques inscrites d'aquestes entitats (nom; NIF; dades de contacte; activitat que desenvolupen...).

5. La reserva de contractes es farà a favor dels centres especials d'ocupació d'iniciativa social i de les empreses d'inserció que compleixin els requisits establerts a les normes que els regulen. A més d'això, el seu objecte social ha d'emparar l'activitat concreta de les prestacions objecte dels contractes reservats. Els plecs de clàusules administratives particulars determinaran la forma d'acreditar-ho.

6. En els procediments de contractació en els quals s'apliqui la reserva contractual no escau l'exigència de la garantia definitiva, excepte en els casos en els quals l'òrgan de contractació, per motius excepcionals, ho consideri necessari i així ho justifiqui motivadament a l'expedient.

7. La qualificació com a contracte reservat ha de constar a l'expedient administratiu i se n'ha de fer referència en l'objecte i en el títol del contracte. A més, els anuncis de licitació dels contractes reservats han de fer referència a la disposició addicional quarta de la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic.

8. En cas que una licitació de contracte reservat es declari deserta perquè no s'hagués presentat cap proposició o perquè cap d'elles fos adequada, es podrà licitar de nou el contracte sense la reserva, sempre que no es modifiquin substancialment les condicions essencials del contracte. No obstant això, l'import del contracte computarà a l'efecte del compliment del percentatge mínim de reserva.

9. Els plecs de clàusules administratives particulars dels contractes reservats han de preveure expressament la prohibició de subcontractació de l'objecte principal. Es permetrà la subcontractació de les prestacions accessòries de l'objecte principal, sempre que hi hagi raons que ho justifiquin i així s'acrediti a l'expedient.

10. En tot cas, el règim jurídic dels contractes reservats és l'establert a la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic, i la normativa que la desenvolupi.