Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

SERVEI D'OCUPACIÓ DE LES ILLES BALEARS

Núm. 329078
Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball i president del Servei d’Ocupació de les Illes Balears per la qual s’aprova la convocatòria de subvencions per finançar programes de formació d’especialitats formatives no dirigides a l’obtenció de certificats de professionalitat adreçats prioritàriament a treballadors ocupats («SOIB Formació: no CP per a ocupats»), per al període 2022-2025

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

L'Administració de l'Estat va traspassar a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears les funcions i els serveis en matèria de gestió de la formació professional per a l'ocupació mitjançant el Reial decret 621/1998, de 17 d'abril (BOE núm. 102, de 29 d'abril), i la Comunitat Autònoma els va assumir i distribuir per mitjà del Decret 51/1998, de 8 de maig (BOIB núm. 68, de 23 de maig), en virtut del que disposaven els articles 12.15 i 15.1 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears. D'acord amb aquests articles, correspon a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears la funció executiva en matèria laboral, en els termes que estableixin les lleis i les normes reglamentàries que, per desplegar la legislació, dicti l'Estat, i també d'acord amb el desplegament legislatiu i d'execució sobre l'ensenyament en tota l'extensió, en tots els nivells i en tots els graus, modalitats i especialitats.

La Llei 30/2015, de 9 de setembre, per la qual es regula el sistema de formació professional per a l'ocupació en l'àmbit laboral, introdueix nombroses i importants novetats en el sistema de formació professional per a l'ocupació; en particular, en matèria de planificació i finançament del sistema de formació professional per a l'ocupació en l'àmbit laboral, en la programació i l'execució de les accions formatives, i en el control, el seguiment i el règim sancionador, així com en el sistema d'informació, l'avaluació, la qualitat i la governança del sistema. Aquesta Llei es desplega mitjançant el Reial decret 694/2017, de 3 de juliol, que es va publicar en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) núm. 159, de 5 de juliol de 2017, i que deroga el Reial decret 395/2007.

El sistema de formació professional per a l'ocupació en l'àmbit laboral té com a finalitat impulsar i estendre entre les empreses i els treballadors una formació que respongui a les necessitats del mercat laboral i que estigui orientada a millorar l'ocupabilitat de les persones que treballen i la competitivitat empresarial. En aquest sentit, les iniciatives de formació professional per a l'ocupació han d'estar adreçades a adquirir, millorar i actualitzar de manera permanent les competències i qualificacions professionals, per tal d'afavorir la formació al llarg de tota la vida de la població activa i conjugar les necessitats de les persones, les empreses, els territoris i els sectors productius.

D'acord amb l'article 10.1 de la Llei 30/2015, les administracions públiques competents han de desenvolupar una oferta formativa per a treballadors ocupats que atengui els requeriments de productivitat i competitivitat de les empreses, les necessitats d'adaptació als canvis operats en el lloc de treball i les aspiracions de promoció professional i desenvolupament personal dels treballadors, de manera que els capaciti per dur a terme de manera qualificada les diferents professions i els permeti millorar l'ocupabilitat.

La programació d'aquesta oferta formativa està dirigida a garantir les necessitats que no cobreix la formació que programen les empreses per als seus treballadors. S'ha de dur a terme prenent com a base l'informe anual de prospecció i detecció de necessitats formatives i l'escenari pluriennal de formació que preveuen, respectivament, els articles 4 i 5 de la Llei 30/2015. Així mateix, per als sectors econòmics, s'han de tenir en compte les accions formatives que proposin les estructures paritàries sectorials corresponents en el seu àmbit d'actuació, que, juntament amb les que descriu el paràgraf anterior, s'han d'incorporar al Catàleg d'especialitats formatives que preveu l'article 20.3 de d'aquesta Llei, sempre que compleixin els requisits establerts.

En aquesta convocatòria, l'oferta formativa per a treballadors ocupats es duu a terme mitjançant programes de formació transversals, programes de formació sectorials i programes adreçats a treballadors autònoms i de l'economia social.

L'article 6.5.b) de la Llei 30/2015 disposa que l'oferta formativa per a treballadors ocupats es pot finançar amb subvencions en règim de concurrència competitiva. Aquesta concurrència està oberta a totes les entitats de formació que compleixin tots els requisits d'acreditació i inscripció d'acord amb la normativa vigent.

A aquests efectes, és aplicable l'Ordre TMS/368/2019, de 28 de març (BOE núm. 78, de 28 de març), que desplega el Reial decret 694/2017, de 3 de juliol, en establir les bases reguladores per concedir subvencions públiques destinades a finançar la formació professional per a la ocupació en l'àmbit laboral, modificada per l'Ordre TES/1109/2020, de 25 de novembre (BOE núm. 311, de 27 de novembre).

L'article 5.1 de l'Ordre TMS/368/2019 determina que les subvencions s'han de concedir en règim de concurrència competitiva, de conformitat amb la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (BOE núm. 276, de 18 de novembre), o per qualsevol altre procediment de concessió de subvencions que prevegi la normativa de les administracions competents que permeti la concurrència entre entitats beneficiàries, llevat dels supòsits de concessió directa o altres procediments de concessió de subvenció que tinguin en consideració la Llei esmentada, l'article 6.5 de la Llei30/2015, la normativa de les administracions competents i aquesta Ordre.

Les accions que s'inclouen en aquesta convocatòria poden ser cofinançades per la Unió Europea a través del Fons Social Europeu, per al període 2022-2025. Per aquest motiu, hi és aplicable el Reglament (UE) 2021/1060 del Parlament Europeu i del Consell, de 24 de juny de 2021.

L'article 3 de l'Ordre TMS/368/2019 preveu que es poden establir com a mòduls específics els que determinin les administracions competents en aplicació de la normativa reguladora del Fons Social Europeu en matèria de costs simplificats, com ara els barems estàndard de costs unitaris. Quan s'estableixin aquests mòduls específics i es prevegi així en les convocatòries o en els instruments de concessió, s'han de concedir i justificar a través d'aquests mòduls específics, d'acord amb el que especifiquen els articles del 76 al 79 del Reglament general de subvencions.

El Reglament (UE) 2021/1060 del Parlament Europeu i del Consell, relatiu al Fons Social Europeu, en l'article 56.1 disposa que, «per cobrir els costs subvencionables restants d'una operació, es pot utilitzar un tipus fix de fins al 40 % dels costs directes de personal subvencionables. L'Estat membre de què es tracti no està obligat a efectuar cap càlcul per determinar el tipus aplicable».

Mitjançant la Resolució de la directora del Servei d'Ocupació de les Illes Balears (SOIB) de 9 de març de 2022, s'aprova l'import del mòdul A corresponent a les despeses en formadors i tutors, l'import màxim de la despesa en certificacions d'idiomes, així com el percentatge a aplicar per altres despeses, als efectes de determinar l'import de concessió de les especialitats formatives que s'han aplicar a les convocatòries de subvencions del SOIB i a les instruccions de centres propis (excepte els centres propis educatius) que tenen per objecte finançar especialitats formatives adreçades prioritàriament a treballadors ocupats i desocupats.

El Reial decret 1069/2021, de 4 de desembre (BOE núm. 292, de 7 de desembre), va aprovar l'Estratègia Espanyola de Suport Actiu a l'Ocupació 2021-2024, la qual es configura com a marc normatiu per coordinar i executar les polítiques actives d'ocupació i intermediació laboral en el conjunt de l'Estat. Aquesta Estratègia incorpora com a objectiu estratègic la necessitat de desenvolupar una oferta formativa adreçada a un mercat laboral canviant, que n'ajusti millor les competències i en faciliti les transicions laborals. Per una altra banda, també incorpora en l'eix 2, «Formació», diferents objectius instrumentals, com ara: «2.1 Ajustar l'oferta formativa a les necessitats del mercat de treball» i «2.5 Impulsar la formació en les empreses».

El Pla d'Ocupació de Qualitat de les Illes Balears (POQIB) 2017-2020, en la prioritat 4, «Desplegament de l'Estratègia Balear de Formació Professional per a l'Ocupació», inclou la línia d'actuació 4.3, «per a l'establiment del marc de col·laboració publicoprivada en el subsistema de formació professional per a l'ocupació», i, concretament, l'acció 4.3.1, «d'alinear l'oferta formativa dels centres col·laboradors de la formació professional per a l'ocupació de les Illes Balears». Finalment, la línia d'actuació 4.8, «per establir una millora en la competitivitat a través de la formació d'oferta adreçada a treballadors ocupats», inclou les accions 4.8.1, «Establir una oferta pública de qualitat adreçada a treballadors preferentment ocupats, autònoms i socis de fórmules empresarials basades en economia social que comprengui les famílies professionals que incorporen els sectors estratègics i emergents per a la CAIB», i 4.8.2, «Inclusió d'accions formatives sobre competències transversals en les convocatòries de formació adreçades a treballadors ocupats».

La convocatòria està inclosa en el Pla Anual de Política d'Ocupació de 2022 com a programa comú, «PC00003 Oferta formativa per a treballadors ocupats: programes de formació dels serveis públics d'ocupació», i dona resposta als objectius estratègics de l'Estratègia Espanyola d'Activació per a l'Ocupació 2021-2024 i a la prioritat, les línies d'actuació i les accions del POQIB assenyalades.

La Llei 7/2000, de 15 de juny, de creació del Servei d'Ocupació de les Illes Balears, modificada per darrera vegada per la Llei 13/2014, de pressuposts de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l'any 2015, preveu que la finalitat del SOIB és planificar, gestionar i coordinar les polítiques d'ocupació, amb funcions concretes d'informació, orientació i intermediació en el mercat laboral, i també fomentar l'ocupació en tots els vessants i el desenvolupament de la formació professional per a l'ocupació.

La Comissió Permanent del Consell de Formació Professional, integrada per les organitzacions empresarials i sindicals més representatives, va informar d'aquesta convocatòria en la sessió de 4 de març de 2022.

Aquesta convocatòria està inclosa en el Pla Estratègic de Subvencions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per als exercicis 2021-2023, que es va aprovar en el Consell de Govern de 20 de desembre de 2021 i es va publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) núm. 175, de 23 de desembre.

Per això, atesos el Reial decret 694/2017, l'Ordre TMS/368/2019, la Llei 38/2003 i el Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions (BOIB núm. 196, de 31 de desembre), així com la Llei 7/2000, i havent-ne informat el Consell de Direcció del SOIB, dict la següent

Resolució

1. Aprovar la convocatòria de subvencions per finançar programes de formació d'especialitats formatives no dirigides a l'obtenció de certificats de professionalitat adreçats prioritàriament a treballadors ocupats («SOIB Formació: no CP per a ocupats»), per al període 2022-2025, en les condicions que s'especifiquen en l'annex d'aquesta Resolució.

2. Ordenar comunicar a la Base de dades nacional de subvencions aquesta convocatòria i publicar en el BOIB aquesta Resolució, la qual comença a tenir efectes l'endemà d'haver-s'hi publicat.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball i president del SOIB, en el termini d'un mes comptador des de l'endemà d'haver-se publicat en el BOIB, d'acord amb el que disposen l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 44, de 3 d'abril), i l'article 123 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques (BOE núm. 236, de 2 d'octubre).

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu, en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà d'haver-se publicat en el BOIB, d'acord amb el que estableix l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa (BOE núm. 167, de 14 de juliol).

 

Palma, en la data de la signatura electrònica (8 de juny de 2022)

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball

i president del Servei d'Ocupació de les Illes Balears

Iago Negueruela Vázquez

 

ANNEX

Convocatòria de subvencions per finançar programes de formació d'especialitats formatives no dirigides a l'obtenció de certificats de professionalitat adreçats prioritàriament a treballadors ocupats («SOIB Formació: no CP per a ocupats»), per al període 2022-2025

1. Objecte i àmbit d'aplicació

Aquest annex té per objecte establir la convocatòria d'ajuts destinats a finançar programes de formació sectorials, programes de formació transversals i programes dirigits a treballadors autònoms i de l'economia social, que estan adreçats prioritàriament a treballadors ocupats i que contenen especialitats formatives no conduents a obtenir certificats de professionalitat.

Els programes de formació sectorials poden pertànyer a qualsevol dels àmbits sectorials següents:

Agroalimentari

01

Agricultura, ramaderia, caça i activitats dels serveis que s'hi relacionen

02

Silvicultura i explotació forestal

03

Pesca i aqüicultura

10

Indústries de productes alimentaris

11

Fabricació de begudes

12

Indústries del tabac

813

Activitats de jardineria

Indústria

05

Extracció d'antracita, hulla i lignit

07

Extracció de minerals metàl·lics

08

Extracció de minerals no metàl·lics ni energètics

09

Activitats de suport a les indústries extractives

13

Indústries tèxtils

14

Confecció de peces de vestir

15

Indústria del cuir i del calçat

16

Indústria de la fusta i del suro, excepte mobles; cistelleria i esparteria

17

Indústria del paper

18

Arts gràfiques i reproducció de suports gravats

19

Coqueries i refinament de petroli

20

Indústria química

21

Fabricació de productes farmacèutics

22

Fabricació de productes de cautxú i plàstics

23

Fabricació d'altres productes minerals no metàl·lics

24

Metal·lúrgia; fabricació de productes de ferro, acer i ferroaliatges

25

Fabricació de productes metàl·lics, llevat de maquinària i equip

26

Fabricació de productes informàtics, electrònics i òptics

27

Fabricació de material i equip elèctric

28

Fabricació de maquinària i equip NCOP

29

Fabricació de vehicles de motor, remolcs i semiremolcs

30

Fabricació d'un altre material de transport

31

Fabricació de mobles

32

Altres indústries manufactureres

33

Reparació i instal·lació de maquinària i equip

35

Subministrament d'energia elèctrica, gas, vapor i aire condicionat

36

Captació, depuració i distribució d'aigua

37

Recollida i tractament d'aigües residuals

45

Venda i reparació de vehicles de motor i motocicletes

473

Comerç al detall de combustibles per a l'automoció en establiments especialitzats

58

Edició

59

Activitats de cinematografia, de vídeo i de programes de televisió; activitats d'enregistrament

60

Activitats d'emissió i programació de ràdio i televisió

731

Publicitat

Construcció

41

Construcció d'immobles

42

Construcció d'obres d'enginyeria civil

43

Activitats especialitzades de la construcció

Comerç

46

Comerç a l'engròs i intermediaris del comerç, excepte vehicles de motor i motocicletes

47

Comerç al detall, excepte el comerç de vehicles de motor i motocicletes (llevat de 473)

95

Reparació d'ordinadors, efectes personals i efectes domèstics

Transport

49

Transport terrestre; transport per canonades

50

Transport marítim i per vies de navegació interiors

51

Transport aeri

52

Emmagatzematge i activitats afins al transport

53

Activitats postals i de correus

61

Telecomunicacions

Hoteleria i joc

55

Serveis d'allotjament

56

Serveis de menjar i begudes

79

Activitats de les agències de viatges, operadors turístics i altres serveis de reserves i activitats

92

Activitats relacionades amb els jocs d'atzar i les apostes

Serveis administratius, finances i assegurances

62

Serveis de tecnologies de la informació

63

Serveis d'informació

64

Mediació financera, excepte assegurances i fons de pensions

65

Assegurances, reassegurances i fons de pensions, excepte la Seguretat Social obligatòria

66

Activitats auxiliars de la mediació financera i d'assegurances

68

Activitats immobiliàries

69

Activitats jurídiques i de comptabilitat

70

Activitats de les seus centrals; activitats de consultoria de gestió empresarial

71

Serveis tècnics d'arquitectura i enginyeria; assajos i anàlisis tècniques

732

Estudis de mercat i enquestes d'opinió pública

74

Altres activitats professionals, científiques i tècniques

77

Activitats de lloguer

78

Activitats relacionades amb l'ocupació

811

Serveis integrals en edificis i instal·lacions

82

Activitats administratives d'oficina i altres activitats auxiliars per a les empreses

Educació i formació

72

Recerca i desenvolupament

85

Educació

Sanitat

75

Activitats veterinàries

86

Activitats sanitàries

Serveis col·lectius

80

Activitats de seguretat i investigació

812

Activitats de neteja

87

Activitats de serveis socials amb allotjament

88

Activitats de serveis socials sense allotjament

90

Activitats de creació, artístiques i d'espectacles

91

Activitats de biblioteques, arxius, museus i altres activitats culturals

93

Activitats esportives, recreatives i d'entreteniment

94

Activitats associatives

96

Altres activitats de serveis personals

97

Activitats de les llars que donen ocupació a personal domèstic

Els programes de formació transversals estan dirigits a obtenir competències transversals en diversos sectors de l'activitat econòmica. La formació per a treballadors autònoms i de l'economia social es pot dur a terme mitjançant els programes de formació transversals o sectorials.

L'oferta formativa que es pot sol·licitar en el marc d'aquesta convocatòria correspon a especialitats formatives no conduents a certificats de professionalitat incloses en el Catàleg d'especialitats formatives i s'ha de publicar en el web del SOIB. Se n'han de fer dues publicacions: una, el mes de març de 2022, per sol·licitar formació per al primer període d'impartició (2022-2024), i una altra, el mes de novembre de 2022, per sol·licitar formació per al segon període d'impartició (2023-2025).

La detecció de necessitats, així com el disseny, la programació i la difusió de l'oferta formativa per a treballadors ocupats, s'han fet amb la col·laboració del Consell de Formació:

*Hi participen directament les organitzacions empresarials i sindicals més representatives i les representatives en l'àmbit d'actuació i el sector corresponents.

*Hi participen les organitzacions empresarials i sindicals més representatives i les representatives en l'àmbit d'actuació corresponent, respecte dels programes de formació transversals.

*Hi participen les organitzacions intersectorials representatives d'autònoms i de l'economia social, així com les que tenen prou implantació en l'àmbit d'actuació corresponent, respecte de la formació adreçada específicament a treballadors autònoms i de l'economia social en l'àmbit de participació que s'estableixi.

Així mateix, per elaborar l'oferta formativa s'han tingut en compte les competències transversals prioritàries d'idiomes, ofimàtica i tecnologies de la informació i comunicació que estableix la Llei 30/2015, de 9 de setembre, per la qual es regula el sistema de formació professional per a l'ocupació dins l'àmbit laboral.

D'acord amb el que disposen la Llei 30/2015 i l'Ordre TMS/368/2019, de 28 de març, no són objecte de finançament en el marc d'aquesta convocatòria:

1. La formació de les persones en situació de privació de llibertat i les que són militars de tropa o de marineria i mantenen una relació de caràcter temporal amb les forces armades.

2. La formació que es desenvolupa en centres propis.

La participació d'empleats públics s'hi limita a un màxim del 10 % sobre el total de participants de cada programa formatiu transversal, tal com estableix l'article 31.2 del Reial decret 694/2017.

2. Finalitat

Les subvencions que es concedeixin a l'empara d'aquesta convocatòria tenen com a finalitat finançar programes de formació sectorials, programes de formació transversals i programes adreçats a treballadors autònoms i de l'economia social, que han d'incloure accions formatives de les que estableix l'apartat 1 d'aquest annex. La finalitat és oferir una formació ajustada a les necessitats del mercat de treball, que atengui els requeriments de productivitat i competitivitat de les empreses.

La concessió de les subvencions s'ha de fer en règim de concurrència competitiva, d'acord amb els principis d'objectivitat, igualtat, transparència i publicitat.

3. Règim jurídic

Les subvencions objecte d'aquesta convocatòria es regeixen per la Llei 30/2015, de 9 de setembre, per la qual es regula el sistema de formació professional per a l'ocupació dins l'àmbit laboral; pel Reial decret 694/2017, de 3 de juliol, que desplega la Llei anterior; per l'Ordre TMS/368/2019, de 28 de març (BOE núm. 78, d'1 d'abril), modificada per l'Ordre TES/1109/2020, de 25 de novembre (BOE de 27 de novembre), que desplega el Reial decret 694/2017, de 3 de juliol, pel qual es desplega alhora la Llei 30/2015 (BOE núm. 78, d'1 d'abril de 2019); per la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i pel Reglament, en la part bàsica, i pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 196, de 31 de desembre).

Així mateix, s'hi aplica el Reglament (UE) 2021/1060 del Parlament Europeu i del Consell, de 24 de juny, relatiu al Fons Social Europeu.

4. Import màxim, crèdits pressupostaris als quals s'imputa i distribució del crèdit per illes

4.1. Per al període 2022-2024

El crèdit assignat inicialment a aquesta convocatòria per al període 2022-2024 és de 2.000.000,00 €, amb càrrec als pressuposts de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, distribuïts de la manera següent:

*Any 2022: 1.200.000 €, que s'han de concedir amb càrrec al pressupost de la Comunitat Autònoma i, concretament, amb càrrec al centre de cost 76101, subprograma 322D07, capítol 4, FF 22020, de l'exercici de l'any 2022.

*Any 2024: 800.000 €, que s'han de concedir amb càrrec al pressupost de la Comunitat Autònoma i, concretament, amb càrrec al centre de cost 76101, subprograma 322D07, capítol 4, FF 24020, de l'exercici 2024, sempre que hi hagi crèdit adequat i suficient.

D'aquest pressupost, se'n dediquen 891.900 € a programes de formació transversals; 991.000 €, a programes de formació sectorial, i 99.100 €, a programes de formació adreçats a autònoms i treballadors de l'economia social. En el cas del pressupost corresponent a l'illa de Formentera (18.000 €), no hi ha repartiment per tipus de programa.

4.2. Per al període 2023-2025

El crèdit assignat inicialment a aquesta convocatòria per al període 2023-2025 és de 2.000.000,00 €, amb càrrec als pressuposts de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, distribuïts de la manera següent:

*Any 2023: 1.200.000 €, que s'han de concedir amb càrrec al pressupost de la Comunitat Autònoma i, concretament, amb càrrec al centre de cost 76101, subprograma 322D07, capítol 4, FF 23020, de l'exercici de l'any 2023, sempre que hi hagi crèdit adequat i suficient.

*Any 2025: 800.000 €, que s'han de concedir amb càrrec al pressupost de la Comunitat Autònoma i, concretament, amb càrrec al centre de cost 76101, subprograma 322D07, capítol 4, FF 25020, de l'exercici 2025, sempre que hi hagi crèdit adequat i suficient.

D'aquest pressupost, se'n dediquen 891.900 € a programes de formació transversals; 991.000 €, a programes de formació sectorial, i 99.100 €, a programes de formació adreçats a autònoms i treballadors de l'economia social. En el cas del pressupost corresponent a l'illa de Formentera (18.000 €), no hi ha repartiment per tipus de programa.

Les partides del pressupost de despeses corresponents a cadascuna de les anualitats a les quals s'imputa aquesta convocatòria es financen mitjançant els fons del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social que anualment distribueix territorialment la Conferència Sectorial d'Ocupació i Assumptes Laborals per a cadascun dels exercicis als quals afecti.

Quan les disponibilitats pressupostàries ho permetin, es pot augmentar l'import d'aquesta convocatòria sense obrir un nou termini de presentació de sol·licituds, sempre que l'ampliació de crèdit s'aprovi en qualsevol moment anterior a la resolució de concessió.

En el cas que en alguna de les anualitats previstes en aquesta convocatòria s'excedeixi el finançament, s'ha d'imputar amb càrrec a altres crèdits disponibles del Servei d'Ocupació de les Illes Balears (SOIB) corresponents a l'exercici del qual es tracti.

En aplicació de l'article 22.1 de la Llei 38/2003 i de l'article 15.2.c) del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat per mitjà del Decret legislatiu 2/2005, quan l'import de les peticions efectuades sigui superior a la quantia que fixa aquesta convocatòria, les sol·licituds d'accions formatives s'han de resoldre en règim de concurrència competitiva, per ordre de puntuació i d'acord amb el procediment que estableixen els apartats corresponents d'aquest annex.

El crèdit assignat a aquesta convocatòria per concedir subvencions per executar programes de formació s'ha de distribuir de manera percentual per tipus de programes de formació i per illes, d'acord amb la mitjana de població ocupada de l'any 2021 (fins al novembre), segons les dades de la Tresoreria General de la Seguretat Social proporcionades per l'Observatori del Treball de les Illes Balears (OTIB).

Distribució del pressupost per illes per a cadascun dels períodes:

Illa

%

Import

Mallorca

80,2

1.604.000

Menorca

6,5

130.000

Eivissa

12,4

248.000

Formentera

0,9

18.000

En el cas del pressupost corresponent a l'illa de Formentera, no hi ha repartiment per tipus de programa. S'hi poden sol·licitar programes sectorials, transversals o adreçats a autònoms i treballadors de l'economia social.

Distribució del pressupost per programes de formació per a les illes de Mallorca, Menorca i Eivissa per a cadascun dels períodes:

Programes de formació transversals (891.900 €)

Illa

Import

MALLORCA

721.800

MENORCA

58.500

EIVISSA

111.600

Programes de formació sectorials (991.000 €)

Illa

Import

MALLORCA

802.000

MENORCA

65.000

EIVISSA

124.000

 

Programes de formació adreçats a autònoms i treballadors de l'economia social (99.100 €)

Illa

Import

MALLORCA

80.200

MENORCA

6.500

EIVISSA

12.400

A més, el crèdit assignat a l'illa de Mallorca per fer programes de formació sectorials s'ha de repartir, per àmbits sectorials, d'acord amb el percentatge de persones ocupades l'any 2021 en cadascun d'aquests àmbits. El percentatge màxim és d'un 15 %, als efectes de poder aconseguir una distribució que permeti destinar pressupost suficient per a tots els àmbits sectorials definits, de la manera següent.

Mallorca: 802.000 €

Àmbit sectorial

%

Import

Hoteleria i joc

15

120.300

Serveis col·lectius

13,3

106.666

Comerç

15

120.300

Serveis administratius, finances i assegurances

11,7

93.834

Construcció

12

96.240

Sanitat

8

64.160

Indústria

8

64.160

Transports

6

48.120

Educació i formació

7

56.140

Agroalimentari

4

32.080

En el cas de les illes de Menorca i Eivissa, no hi ha repartiment entre els diferents àmbits, als efectes de poder aconseguir una distribució que permeti destinar pressupost suficient per a tots els àmbits sectorials que se sol·licitin.

5. Entitats beneficiàries de la subvenció

Es poden beneficiar de les subvencions les entitats que sol·licitin programes formatius d'especialitats formatives no conduents a certificats de professionalitat en la modalitat presencial sempre que tenguin centres de formació inscrits que estiguin ubicats en el territori de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

Per impartir les especialitats formatives, les entitats de formació han d'estar inscrites:

*Per a la programació 2022-2024: deu dies abans de la data de publicació de la convocatòria.

*Per a la programació 2023- 2025: deu dies abans que comenci el període per presentar la sol·licitud.

Els centres de formació han de complir els requisits establerts en cada programa formatiu.

Totes les accions formatives s'han d'impartir en els espais acreditats o inscrits d'acord amb la normativa aplicable.

No poden ser beneficiàries de les subvencions d'aquesta convocatòria les entitats en les quals es doni alguna de les prohibicions que estableixen l'article 13, apartats 2 i 3, de la Llei 38/2003, que impedeixen obtenir la condició de persona beneficiària, i també l'article 10, apartats 1 i 2, del Decret legislatiu 2/2005, i les entitats que hagin estat sancionades o condemnades per exercir o tolerar pràctiques laborals considerades discriminatòries per raó de sexe o de gènere, per resolució administrativa ferma o sentència judicial ferma.

A més, els centres que sol·licitin impartir les especialitats formatives que donin dret a obtenir títols i carnets professionals han d'estar homologats o autoritzats per les administracions competents.

Les entitats beneficiàries han d'adoptar una conducta exemplar èticament; abstenir-se de fer, fomentar, proposar o promoure qualsevol mena de pràctica corrupta, i posar en coneixement dels òrgans competents qualsevol manifestació d'aquestes pràctiques que, a parer seu, sigui present en el procediment o el pugui afectar. Particularment, s'han d'abstenir de fer qualsevol acció que pugui vulnerar els principis d'igualtat d'oportunitats i lliure concurrència.

6. Modalitats d'impartició

La modalitat d'impartició de les especialitats formatives és presencial.

7. Aula virtual

Tal com estableix l'Ordre TMS/369/2019 en la disposició addicional quarta, es considera «aula virtual» l'entorn d'aprenentatge en què el tutor-formador i l'alumnat interactuen, de manera concurrent i en temps real, a través d'un sistema de comunicació telemàtic de caràcter síncron.

L'aula virtual és un recurs que es pot utilitzar per impartir la formació, sense superar el 30 % de les hores totals de l'acció formativa.

En cap cas, no es pot utilitzar aquest recurs per impartir les sessions que, en la modalitat de teleformació, necessiten la presència física de l'alumnat, per fer les proves d'avaluació ni per atendre les tutories.

Per poder utilitzar aquest recurs, abans de començar a impartir l'acció formativa corresponent, el centre ha de disposar d'una plataforma d'aprenentatge que compleixi els requisits següents:

1. Que permeti la connexió síncrona de formadors i alumnes, amb sistema incorporat d'àudio i de vídeo i amb la possibilitat de compartir arxius, la pantalla pròpia, una eina de pissarra i altres aplicacions, tant per al formador com per a les persones participants, amb registre dels temps de connectivitat i registre de tasques.

2. Que compti amb un registre de connexions que generi l'aplicació de l'aula virtual, en el qual s'han d'identificar, per a cada acció formativa desenvolupada, les persones que participen en l'aula i les dates i el temps de connexió.

3. Que disposi d'un mecanisme que possibiliti que s'hi connectin, durant el temps que s'utilitza l'aula, els òrgans de control, als efectes de poder dur a terme el seguiment i el control corresponents.

L'aula ha de disposar, com a mínim, d'un projector i d'un ordinador amb càmera web i micròfon.

El centre ha de sol·licitar l'autorització al SOIB, com a mínim, quinze dies abans de començar l'acció formativa.

La impartició pot ser mitjançant una aula virtual completa o pel sistema bimodal. Es considera «sistema d'impartició bimodal» quan una part del total de participants és a l'aula del centre de formació i, simultàniament, una altra part està connectada telemàticament. En qualsevol cas, el formador ha d'impartir la formació des del centre.

El fet d'utilitzar aquest recurs no pot suposar cap cost addicional als efectes de justificar la subvenció.

Es permet que responsables de formació, formadors i alumnes signin electrònicament mitjançant la captura de la signatura digitalitzada o amb dades biomètriques en qualsevol dels documents que requereixen la signatura, que ha d'estar associada al document identificatiu corresponent.

El sistema de signatura digitalitzada ha de garantir en tot cas l'autenticitat de les dades. Es permet utilitzar mitjans electrònics per garantir l'assistència de les persones participants, sempre que quedi constatada la identitat de qui signa i es compleixin els requisits de seguretat.

8. Persones destinatàries de la formació: captació i selecció

Les accions formatives que s'incloguin en la programació s'han d'adreçar prioritàriament a treballadors ocupats en el moment que comenci l'acció formativa, que treballin en empreses que tenguin activitat empresarial a les Illes Balears. A més, hi poden participar persones desocupades, en un percentatge no superior al 30 % del total de participants programats, que han d'estar inscrites com a demandants d'ocupació. En el cas dels alumnes ocupats, a les persones que no hagin estat inscrites mai en el SOIB, se les ha d'inscriure d'ofici en el sistema informàtic del sistema públic d'ocupació, amb l'única finalitat de poder-les donar d'alta posteriorment com a alumnes.

La consideració de persona desocupada o ocupada, la determina la situació laboral en què es trobi en el moment de començar la formació. Les persones que tenguin un contracte laboral, independentment del nombre d'hores, es consideren treballadors ocupats.

Pel que fa als treballadors afectats per expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) i als treballadors fixos discontinus en períodes de no ocupació, computen com a ocupats als efectes del límit de participació establert en les accions formatives corresponents. No obstant això, si la normativa corresponent canvia en el moment d'aplicar-la, i sempre abans que comenci l'especialitat formativa, aquests còmputs es poden modificar.

En la formació que imparteixi la mateixa entitat i sempre que compleixi la resta de requisits, hi pot participar, com a màxim, el 10 % del personal de l'entitat beneficiària, sempre que no superi el 10 % del total de participants programats, tal com estableixen l'article 5.b) del Reial decret 694/2017 i l'article 14.2.c) de la Llei 30/2015.

Així mateix, la participació d'empleats públics es limita a un màxim del 10 % sobre el total de participants de cada programa formatiu transversal, tal com estableix l'article 31.2 del Reial decret 694/2017.

No és objecte de minoració econòmica el canvi de situació laboral que es produeixi a partir de la tramitació en el SOIB de la participació de l'alumne en l'acció formativa, sempre que no se superin els límits percentuals assenyalats abans.

8.1. Requisits d'accés de l'alumnat

Per participar en les accions formatives, els alumnes han complir els requisits que estableix el programa formatiu de l'especialitat formativa corresponent.

8.2. Selecció de les persones participants en les accions formatives

El SOIB ha de preseleccionar les persones que han de participar en cada acció formativa d'entre les candidates.

Poden provenir de les vies següents:

-Sol·licitant de l'acció formativa, bé que hagi fet la sol·licitud presencialment al centre de formació, o bé a través d'una preinscripció telemàtica en el web o en l'aplicació del SOIB.

-Demandant d'ocupació a qui els serveis d'orientació, tant propis del SOIB com finançats pel SOIB, hagin prescrit el curs en el marc del seu itinerari personalitzat d'inserció (IPI). La proposta de l'acció formativa s'ha de derivar del diagnòstic d'ocupabilitat, ha de ser una de les accions que estableixi l'acord personal d'ocupació i ha d'estar planificada dins les accions de l'IPI. Cal haver fet aquestes accions prèvies a la proposta de participació a l'acció formativa dins un termini adequat i suficient, i en cap cas no es poden dur a terme dins la immediatesa del començament de l'acció formativa proposada.

Les persones inscrites que participen en cada acció formativa, les ha de validar el SOIB verificant els requisits que estableix la convocatòria. En el cas de les inscripcions fetes presencialment al centre, les entitats de formació han de lliurar al SOIB el full de sol·licitud, amb la documentació adjunta sobre el compliment dels requisits.

Els centres de formació han de sol·licitar al SOIB que validi els alumnes, un mínim de tres dies hàbils abans que comenci l'acció formativa. El SOIB no ha de validar, en cap cas, participants que es presentin fora d'aquest termini.

El centre impartidor ha de fer la selecció definitiva d'alumnes d'entre les persones que hagi validat el SOIB. Per això, el centre ha d'accedir a l'aplicació de gestió del SOIB i ha de fer el procés de selecció amb antelació suficient al començament de les accions formatives.

D'entre les persones inscrites i validades, el centre de formació té l'obligació de seleccionar les candidates proposades pels serveis d'orientació, amb un IPI, i, si escau, les persones que proposi el SOIB en el marc de la intervenció que hi hagi duit a terme com a demandants d'ocupació, amb una atenció especial al col·lectiu de dones víctimes de violència masclista.

Així mateix, té l'obligació de seleccionar les persones candidates tenint en compte els col·lectius prioritaris següents:

-Treballadors afectats per expedients de regulació temporal d'ocupació.

-Treballadors fixos discontinus durant els períodes d'inactivitat.

-Joves ocupats d'entre 16 i 29 anys.

-Persones ocupades majors de 45 anys.

-Dones ocupades, en les qualificacions en què tenguin poca presència.

-Persones ocupades amb discapacitat.

En el procés de selecció de les accions formatives que ho necessitin, s'hi ha d'incloure una prova de selecció, consensuada prèviament amb el personal tècnic del SOIB.

D'acord amb el que disposen la Llei 30/2015 i l'Ordre TMS/368/2019, no poden participar en les accions formatives objecte de finançament en el marc d'aquesta convocatòria les persones en situació de privació de llibertat i les que són militars de tropa o de marineria i que mantenen una relació de caràcter temporal amb les forces armades.

9. Tipus de programes subvencionables

Es poden sol·licitar programes de formació integrats per accions formatives completes no conduents a certificats de professionalitat dels que s'especifiquen en l'apartat 1 d'aquest annex.

Els programes de formació estan constituïts per un mínim d'una acció formativa i un màxim de deu. Poden ser:

-Programes transversals.

-Programes adreçats a treballadors autònoms i de l'economia social.

-Programes sectorials (cada programa es correspon amb un sol àmbit sectorial).

Cada entitat de formació pot sol·licitar el nombre de programes formatius que pugui impartir d'acord amb la seva capacitat.

S'ha d'impartir la totalitat de cada programa formatiu en un sol centre de formació.

En el cas dels programes transversals, el pressupost de cada programa sol·licitat no pot superar el que està establert per a aquests tipus de programes en el territori. En el cas dels programes sectorials, el pressupost de cada programa no pot superar el que està establert per a cada àmbit sectorial en cada territori. Les sol·licituds que no respectin aquests límits no es poden tramitar, de manera que s'ha de requerir a la persona interessada que esmeni la sol·licitud, de la manera que s'explica en l'apartat següent.

Les accions formatives que poden integrar els programes estan regulades en l'apartat 1 d'aquest annex.

Totes les especialitats i els seus programes es poden consultar en el web del SOIB.

La valoració i l'adjudicació de les sol·licituds de subvenció s'ha de fer per programa formatiu.

10. Presentació de sol·licituds i terminis

El tràmit per sol·licitar la subvenció s'ha de formalitzar mitjançant l'aplicació informàtica de gestió de formació del SOIB, en el web <https://soib.es>.

El termini per presentar les sol·licituds de subvenció, juntament amb la documentació tècnica, és el següent:

-Per al primer període (2022-2024): vint dies naturals comptadors des de l'endemà d'haver-se publicat la convocatòria en el BOIB.

-Per al segon període (2023-2025): des de dia 2 de gener fins a dia 16 de gener 2023.

Es pot presentar la sol·licitud de forma electrònica mitjançant el Registre electrònic comú (REC), i s'hi ha d'adjuntar el document generat per l'aplicació ESOIB. Les persones físiques també poden presentar les sol·licituds de forma presencial, en qualsevol de les oficines de registre de l'Administració autonòmica, de l'Administració General de l'Estat, de la resta de comunitats autònomes o de les entitats que integren l'Administració local.

No obstant això, d'acord amb l'article 14, apartats 2 i 3, de la Llei 39/2015, els subjectes obligats a relacionar-se electrònicament amb les administracions públiques únicament poden presentar les sol·licituds en la forma esmentada, mitjançant el REC. En el cas que algun d'aquests subjectes presenti la sol·licitud de forma presencial, l'Administració li ha de requerir que ho faci electrònicament, d'acord amb l'article 68.4 de la Llei 39/2015.

En el marc d'aquesta convocatòria, s'han de sol·licitar les especialitats formatives dels annexos publicats en el web del SOIB.

Les entitats poden sol·licitar cada especialitat formativa per al nombre d'alumnes que tenguin acreditat i, en qualsevol cas, mai per a un nombre inferior al següent:

• A Mallorca: un mínim de 14 alumnes.

• A Eivissa i a Menorca: un mínim de 12 alumnes.

• A Formentera: un mínim de 10 alumnes.

No obstant això, els alumnes subvencionables són, com a màxim, 15.

En qualsevol cas, el nombre d'alumnes que se sol·liciti no pot suposar que el cost per hora i alumne de l'especialitat formativa sigui superior a 13 €.

L'import de les especialitats formatives objecte d'aquesta convocatòria s'ha de determinar d'acord amb el que estableix l'apartat 20 d'aquest annex.

Si la sol·licitud no reuneix els requisits legals que exigeix aquesta convocatòria, en aplicació de l'article 23.5 de la Llei 38/2003 s'ha de requerir a la persona interessada que, en el termini improrrogable de deu dies hàbils, esmeni l'errada o presenti els documents preceptius, amb la indicació que, si no ho fa així, es considerarà que desisteix de la seva petició, amb la resolució prèvia que s'ha de dictar en els termes de l'article 68 de la Llei 39/2015.

Les notificacions que es derivin d'aquest procediment s'han de fer, preferentment, per mitjans electrònics i, en tot cas, quan la persona interessada resulti obligada a rebre les notificacions per aquesta via, amb les excepcions que assenyala l'article 41.1 de la Llei 39/2015. Les notificacions a través de mitjans electrònics s'han de practicar en la forma que estableix l'article 43 d'aquesta Llei.

Quan l'entitat de formació sol·licitant inclogui en la sol·licitud l'adreça de correu electrònic, s'entén que l'aporta a l'efecte de notificar-hi els actes de tràmit, d'acord amb el que regula l'article 41 de la Llei 39/2015.

11. Àrees formatives prioritàries

Són àrees prioritàries:

*Les relatives a la internacionalització de l'empresa, l'emprenedoria, la innovació i el desenvolupament tecnològic dels processos productius.

*Les relacionades amb l'ofimàtica i les tecnologies de la informació i la comunicació, els coneixements financers i el funcionament de les administracions públiques.

*Les vinculades als sectors estratègics de les Illes Balears: el turisme, la nàutica, la indústria tradicional i les tecnologies de la informació i la comunicació.

*Les vinculades als sectors emergents de les Illes Balears: les energies renovables, els serveis per a persones, els serveis d'oci i el sector quinari.

12. Documentació que s'ha de presentar

a). Sol·licitud de la subvenció, que inclou la documentació i les declaracions responsables següents:

*No estar sotmès a cap de les circumstàncies que assenyalen l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i l'article 10.1 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat per mitjà del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, i no tenir cap causa d'incompatibilitat per rebre la subvenció.

*Fer constar tots els ajuts i les subvencions per a la mateixa finalitat sol·licitats i concedits per qualsevol institució, pública o privada.

*Complir les obligacions que estableix la Llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de riscs laborals (BOE núm. 269, de 10 de novembre).

*No tenir sancions fermes pendents de pagament per infraccions de la normativa en matèria de prevenció de riscs laborals.

*No haver estat sancionat, en virtut de resolució administrativa o sentència judicial ferma, en els tres darrers anys per faltes molt greus en matèria de prevenció de riscs laborals, d'acord amb l'article 13 del Reial decret legislatiu 5/2000, de 4 d'agost, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei sobre infraccions i sancions en l'ordre social (BOE núm. 189, de 8 d'agost).

Manifestar un compromís verificable de qualitat en la gestió, la transparència i l'eficiència en la utilització de recursos públics.

*En el cas de les entitats que sol·licitin personal especialitzat en col·lectius vulnerables, presentar una declaració responsable que acrediti l'experiència d'un mínim de dos anys en l'atenció d'aquests col·lectius, d'acord amb el model establert pel SOIB.

*Presentar el programa o els programes formatius sol·licitats.

*Presentar qualsevol altra documentació que l'entitat estimi d'interès a l'efecte d'avaluar la sol·licitud en relació amb els criteris de valoració que fixa l'apartat 14 d'aquest annex. Aquesta documentació ha de ser original o una còpia autenticada.

En tot cas, el SOIB pot sol·licitar la documentació que acrediti aquestes circumstàncies.

b) D'acord amb l'article 28.2 de la Llei 39/2015 i l'article 61 del Reial decret 203/2021, de 30 de març, pel qual aprova el Reglament d'actuació i funcionament del sector públic per mitjans electrònics, el SOIB pot obtenir els certificats acreditatius que la persona interessada està al corrent de les obligacions amb l'Agència Tributària estatal i amb la Seguretat Social, així com verificar-ne les dades d'identitat (DNI), excepte en el cas que la persona interessada s'hi oposi expressament, circumstància que ha de fer constar en el model de sol·licitud. En el cas que no s'autoritzin aquestes consultes, juntament amb la sol·licitud d'ajuts ha d'aportar la documentació acreditativa d'estar al corrent de les obligacions anteriors, així com una còpia del document d'identitat, si escau.

c) Acreditació de la representació amb què actua la persona que signa la sol·licitud.

No cal presentar la documentació del punt c) en el cas que s'hagi presentat anteriorment i no hagi sofert canvis, i sempre que s'identifiqui l'expedient en el qual es va presentar.

13. Termini d'execució de les activitats subvencionades

Els programes de formació adjudicats a cada entitat de formació han d'haver començat:

— Els adjudicats dins el primer període de sol·licituds que estableix l'apartat 10: una vegada concedida la subvenció i abans de dia 1 de desembre de 2022, i es poden executar fins a dia 31 de març de 2024.

— Els adjudicats dins el segon període de sol·licituds que estableix l'apartat 10: una vegada concedida la subvenció i abans de dia 1 de desembre de 2023, i es poden executar fins a dia 31 de març de 2025.

S'entén que han començat quan s'ha iniciat una de les accions formatives de cada programa formatiu que se subvenciona a l'entitat.

Només es financen accions formatives que comencin a partir de la resolució de concessió.

14. Criteris de valoració tècnica per concedir les subvencions

La metodologia de valoració tècnica ha de valorar la capacitat acreditada de l'entitat sol·licitant per desenvolupar el programa de formació que hagi presentat i el disseny i l'adequació del programa de formació.

La puntuació màxima que pot assolir un programa de formació és de 90 punts.

La valoració s'ha de fer la manera següent.

14.1. Capacitat tècnica de l'entitat de formació (màxim: 30 punts)

a)Nombre d'especialitats formatives de formació professional per a l'ocupació que s'hagin executat en el marc de les convocatòries adreçades a treballadors ocupats, dins el marc de la convocatòria 2019-2021: fins a 15 punts.

— Mínim de dues accions: 10 punts.

— Tres accions o més: 15 punts.

Aquesta circumstància s'ha d'acreditar mitjançant una declaració responsable segons el model que estableixi el SOIB, i es comprovarà d'ofici.

b) Qualitat: en el cas que el centre tengui una certificat de qualitat que inclogui l'activitat de formació en vigor i que sigui expedit per un organisme certificador acreditat degudament davant l'Entitat Nacional d'Acreditació (ENAC) i ho acrediti documentalment mitjançant una còpia compulsada del certificat: 15 punts per cada programa.

c) En el cas que l'entitat, així com les entitats o les persones que hi estiguin vinculades en els termes de l'article 18 de la Llei 27/2014, de 27 de novembre, de l'impost de societats, en els vint-i-quatre mesos anteriors a la data en què es publica aquesta convocatòria en el BOIB tenguin un expedient de reintegrament resolt per alguna de les causes que estableix l'article 37 de la Llei 38/2003, que comporti un informe de liquidació del qual es derivi un import executat incorrectament superior al 50 % de l'import de la subvenció concedida en el marc de qualsevol convocatòria aprovada pel SOIB: hi haurà una minoració de 10 punts. Queden excloses d'aquesta minoració si la quantia que s'ha de reintegrar s'ha abonat en el període voluntari.

d)Les entitats, així com les entitats o les persones que hi estiguin vinculades en els termes de l'article 18 de la Llei 27/2014, que en la data en què es publica aquesta convocatòria en el BOIB hagin estat sancionades en els darrers trenta-sis mesos per resolució ferma, sempre que aquesta sanció no sigui la pèrdua de la possibilitat d'obtenir subvencions o no sigui una sanció molt greu en matèria de salut, d'acord amb l'article 42.1.b) de la Llei 7/2018, de 31 de juliol, per qualsevol infracció en matèria de relacions laborals, formació professional per a l'ocupació o seguretat i salut en el treball, de conformitat amb el Text refós de la Llei sobre infraccions i sancions de l'ordre social, aprovat pel Reial decret legislatiu 5/2000: hi haurà una minoració de 10 punts.

e)En el cas que el SOIB hagi revocat a una entitat de formació, per renúncia o per inexecució, la subvenció corresponent a una adjudicació per fer especialitats formatives en el marc de la convocatòria «SOIB Ocupats 2019-2021»:

— Si la revocació és parcial: minoració de 5 punts.

— Si la revocació és total: minoració de 10 punts.

14.2. Aspectes tècnics relatius al programa de formació i a les accions formatives que l'integren, que s'han de valorar d'acord amb el barems que estableix el model de sol·licitud tècnica publicat en el web del SOIB (màxim: 60 punts)

a). Grau de coneixement de l'entitat: fins a 6 punts.

- En relació amb el sector productiu i l'àmbit territorial corresponents, en el cas dels programes de formació sectorials.

- En relació amb el mercat de treball i l'àmbit territorial corresponents, en el cas dels programes formatius transversals.

b) Grau de coneixement de l'entitat sol·licitant en relació amb els treballadors destinataris del programa de formació: fins a 8 punts.

c) Coherència dels objectius del programa amb les accions formatives programades: fins a 8 punts.

d) Avaluació del programa de formació: fins a 8 punts.

e) Inclusió en el programa d'accions formatives amb prioritat 2: dos punts per acció, fins a 20 punts.

f) Per als programes de formació sectorials, inclusió en el programa de formació d'alguna especialitat d'una àrea prioritària de les que estableix l'apartat 11: fins a 10 punts.

g) Per als programes de formació transversals, inclusió en el programa de formació d'alguna especialitat formativa relativa a l'adquisició de competències digitals: fins a 10 punts.

15. Criteris per concedir la subvenció

Després de fer la valoració tècnica de tots els programes formatius, s'han d'adjudicar les subvencions, per programa complet i per ordre de puntuació, com s'explica a continuació. En cas d'empat, s'ha de resoldre per ordre de registre d'entrada de la sol·licitud.

Pel que fa al territori, l'ordre d'adjudicació és: en primer lloc, a Formentera; en segon lloc, a Eivissa; en tercer lloc, a Menorca, i, en darrer lloc, a Mallorca.

A cada illa s'han d'adjudicar, primer de tot, els programes de formació dirigits a autònoms i treballadors de l'economia social, per ordre de puntuació, fins a exhaurir el pressupost; després, els programes formatius sectorials, per ordre de puntuació, fins a exhaurir el pressupost; finalment, els programes de formació transversals, per ordre de puntuació, fins a exhaurir el pressupost.

Els romanents d'aplicar aquests repartiments s'han de passar a una borsa comuna per a totes les illes, i la proposta d'adjudicació s'ha de fer per ordre de puntuació.

16. Procediment de concessió

1. En cas que l'import total de les sol·licituds sigui superior al total del crèdit assignat a la convocatòria, la selecció de les entitats beneficiàries i la concessió de les subvencions s'ha de tramitar i resoldre en règim de concurrència competitiva, d'acord amb els criteris de valoració que estableix aquesta convocatòria

2. El procediment per concedir les subvencions que estableix aquesta Resolució s'ha d'iniciar sempre d'ofici i d'acord amb els tràmits següents:

a) L'òrgan competent per instruir el procediment és la Direcció del SOIB, que ha de fer d'ofici totes les actuacions que consideri necessàries per determinar, conèixer i comprovar les dades en virtut de les quals s'hagi de dictar la proposta de resolució.

b) Després d'haver revisat les sol·licituds presentades i d'haver-se'n fet les esmenes pertinents, la Comissió Avaluadora s'ha de reunir per valorar les sol·licituds d'acord amb els criteris esmentats abans, sempre que sigui necessari fer aquesta valoració. Aquesta Comissió, que pot sol·licitar tots els aclariments que consideri oportuns, ha de redactar una acta en la qual es concreti el resultat de l'avaluació que ha fet i que ha de servir de base per elaborar la proposta de resolució provisional.

c) Aquesta Comissió Avaluadora està formada pels membres següents:

*Presidència: cap del Servei de Planificació, Acreditacions i Certificats de Professionalitat.

*Suplència: cap de la Secció VIII.

*Secretaria: cap del Servei de Gestió de Programes d'Ocupació 5.

*Suplència: tècnic del Servei de Gestió de Programes d'Ocupació 5.

*Vocalies:

Vocalia primera: cap del Servei de Seguiment 2.

Vocalia segona: cap de la Secció XIII.

Vocalia tercera: cap de la Secció VIII.

En els casos d'absència, vacant o malaltia d'alguna d'aquestes persones, les pot substituir un tècnic del SOIB.

En el cas de dubte o necessitat d'assessorament jurídic, la Comissió Avaluadora ha de sol·licitar als Serveis Jurídics del SOIB els informes o els aclariments que pertoquin.

d) La Direcció del SOIB, en vista dels expedients i de l'acta que hagi estès la Comissió Avaluadora, ha de formular una proposta de resolució provisional, motivada degudament, que s'ha de notificar a les persones interessades, i se'ls ha de concedir un termini de deu dies, comptadors des de l'endemà d'haver-la rebut, per presentar-hi al·legacions. Durant aquest termini, les entitats hi poden renunciar sense cap tipus de penalització, d'acord amb l'apartat 18 d'aquest annex.

Un cop finalitzat el tràmit d'audiència i examinades totes les al·legacions de les persones interessades, i després que la Comissió Avaluadora elabori, si escau, una nova acta, l'òrgan instructor (la Direcció del SOIB) ha de formular la proposta de resolució de concessió o denegació definitiva.

e) Finalment, un cop instruït l'expedient, el president del SOIB, després d'informar-ne el Consell de Formació Professional, ha de dictar una resolució motivada d'aprovació o de denegació per a cada sol·licitud, la qual s'ha de notificar individualment a les persones interessades.

Contra les resolucions de concessió o de denegació de la subvenció, que exhaureixen la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició, en el termini d'un mes comptador des de l'endemà d'haver-se notificat, d'acord amb l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i l'article 123 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

També es pot interposar un recurs contenciós administratiu davant el jutjat contenciós administratiu del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà d'haver-se notificat, d'acord amb el que disposa l'article 46.1 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

f) El termini per resoldre les sol·licituds i per notificar les resolucions és de tres mesos, comptadors des de la publicació de la convocatòria. Si transcorre aquest termini sense haver-se dictat una resolució expressa, la petició s'ha d'entendre desestimada, d'acord amb l'article 25.5 de la Llei 38/2003.

17. Modificació de la resolució de concessió

L'entitat beneficiària pot sol·licitar que es modifiqui la resolució definitiva. Aquesta modificació s'ha de fonamentar en circumstàncies sobrevingudes (catàstrofes naturals, incendis, defunció de la persona beneficiària, etc.). S'ha de sol·licitar sempre després de la resolució definitiva de concessió i durant el termini d'execució de l'activitat subvencionada. S'ha de formalitzar amb caràcter immediat després que s'esdevingui la circumstància i, en tot cas, abans d'acabar el termini d'execució.

A les modificacions que afectin exclusivament el nombre de participants en les accions formatives, no els és aplicable el que disposa aquest apartat, sempre que no suposi minorar la valoració tècnica obtinguda en la sol·licitud de subvenció.

L'òrgan competent ha de dictar una resolució en què accepta o denega la modificació proposada, en el termini d'un mes comptador des de la data en què la sol·licitud hagi tingut entrada en el registre de l'òrgan competent per tramitar-la. Un cop transcorregut aquest termini sense haver-se notificat cap resolució expressa, la sol·licitud es pot entendre desestimada. Les resolucions poden retrotreure'n els efectes, com a màxim, al moment de presentar la sol·licitud de modificació.

18. Desistiment o renúncia

De conformitat amb l'article 94 de la Llei 39/2015, i a fi de contribuir a utilitzar de manera més eficient els recursos públics destinats a aquesta convocatòria, s'estableix la possibilitat que l'entitat sol·licitant desisteixi d'algun dels programes formatius que li corresponguin o a tots o bé que hi renunciï, en el termini d'al·legacions a la resolució provisional.

En el cas que l'entitat no n'hagi desistit o hi hagi renunciat dins el termini establert i presenti una renúncia en un termini posterior o no executi les accions que li han estat concedides, es considerarà que s'han incomplert les obligacions que estableix la convocatòria. Aquest fet pot donar lloc a la revocació i/o al reintegrament de l'ajut, si escau, d'acord amb l'apartat 23, així com a la resta de responsabilitats que preveu la Llei 38/2003. A més, aquest fet pot afectar negativament la puntuació de l'entitat en les properes convocatòries.

Tant en el cas que s'ampliï el crèdit previst inicialment com si alguna de les persones beneficiàries desisteix o renuncia a tots o a algun dels programes formatius dins el termini que estableix el primer paràgraf d'aquest apartat, el SOIB pot acordar concedir la subvenció a la persona sol·licitant o a les sol·licitants a qui correspongui, per ordre de puntuació i d'acord amb els criteris fixats.

No es pot concedir un nou programa formatiu a les entitats o centres de formació que hagin desistit d'algun dels programes que se'ls havien concedit inicialment o hi hagin renunciat.

19. Obligacions específiques de les entitats beneficiàries

Són obligacions de les entitats beneficiàries que executen accions de formació les que estableixen l'article 16 de la Llei 30/2015, l'article 9 de l'Ordre TMS/368/2019, l'article 14 de la Llei 38/2003 i l'article 11 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat per mitjà del Decret legislatiu 2/2005.

Entre d'altres, les obligacions de l'entitat beneficiària de la subvenció són les següents:

1. Una vegada notificada la concessió de la subvenció i abans d'iniciar cap acció formativa, presentar una declaració responsable d'acord amb el model que estableixi el SOIB sobre el fet que compleix els requisits fixats per l'Administració sanitària en relació amb els espais comuns i d'impartició de la formació i la utilització dels equipaments i les eines necessaris per desenvolupar l'acció formativa.

2. Aportar, en el termini escaient, la informació i la documentació que es requereixi durant la fase d'instrucció del procediment, l'execució de la formació i la justificació de la subvenció.

3. Seguir les prescripcions sobre protegir dades de caràcter personal i guardar el secret professional del Reglament (UE) 2016/679 del Parlament i del Consell, de 27 d'abril de 2016, relatiu a la protecció de les persones físiques pel que fa al tractament de dades personals i a la lliure circulació d'aquestes dades, i de la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals.

4. Complir la impartició de les accions formatives i seguir les prescripcions que hi siguin aplicables en virtut de disposicions legals o reglamentàries, incloent-hi l'obligació d'impartir la formació en els espais i amb els mitjans formatius inscrits per a aquesta finalitat.

5. Garantir la gratuïtat de les accions formatives per a les persones que participen en la formació subvencionada.

6. Facilitar el seguiment de la participació dels alumnes, de l'aprenentatge i de l'avaluació, així com la investigació sobre metodologies i eines necessàries per actualitzar el sistema, i corresponsabilitzar-se'n.

7. Mantenir les exigències tecnicopedagògiques, d'instal·lacions, d'equipaments i de mitjans humans tingudes en compte per inscriure l'acció, i adaptar-se als requisits mínims que en cada moment s'exigeixin per a cada especialitat inscrita.

8. Comunicar a l'administració pública competent qualsevol canvi de titularitat o de forma jurídica, a l'efecte de mantenir la inscripció com a entitat de formació.

9. En el moment de començar les actuacions, tenir els locals i els recursos humans, materials i didàctics necessaris per desenvolupar les accions d'acord amb la normativa vigent.

10. Respectar les directrius i els protocols que pugui establir el SOIB relatius al desenvolupament de les accions formatives que es publiquen en el fons documental de l'aplicació informàtica de gestió, sens perjudici que les entitats beneficiàries usin metodologies pròpies, supervisades i aprovades pel SOIB.

11. En les accions presencials, dur un control d'assistència diari segons el model i el procediment que estableixi el SOIB. En el moment que el SOIB disposi de mitjans tecnològics adients per fer el control d'assistència geolocalitzadament, els centres de formació, per a cada especialitat formativa que imparteixin, han de disposar d'un dispositiu mòbil amb llapis digital i amb connexió a Internet. L'aplicació desarà les dades biomètriques i la geolocalització de cada signatura, per tal de poder comprovar-ne l'autenticitat.

12. Trametre al SOIB una comunicació sobre el començament de la formació que ha de desenvolupar, incloent-hi qualsevol modificació posterior, i, si escau, la comunicació de l'acabament, d'acord amb el contingut, els terminis i el procediment que estableixi a aquest efecte la convocatòria. La manca de comunicació en els terminis establerts implica que l'acció formativa o el grup de participants corresponent es considera «no realitzat» als efectes de justificar la subvenció, llevat que el fet de no comunicar-ho en el termini escaient es degui a causes imprevistes, justificades degudament i comunicades en el moment en què es produeixin.

13. Fer constar el caràcter públic del finançament de l'activitat subvencionada i, si escau, el cofinançament del Fons Social Europeu o de qualsevol altre fons comunitari o supranacional. En aquest darrer supòsit, l'entitat beneficiària ha d'incloure en les activitats d'informació sobre les accions formatives, en les publicacions, en el material didàctic i en les acreditacions d'haver executat la formació que s'hagin de lliurar a les persones participants l'emblema del Fons Social Europeu o del fons comunitari o supranacional que correspongui, i també ha de complir les altres obligacions de publicitat que estableixi la normativa comunitària o supranacional aplicable.

14. Informar els alumnes de l'abast de la formació i de si és conduent o no a l'obtenció d'un certificat de professionalitat complet o a l'acreditació parcial, a més d'informar-los dels ajuts i beques que poden sol·licitar.

15. Col·laborar amb el SOIB en els processos d'informació i orientació de participants en la formació sobre la cartera de serveis del SOIB. Quan ho consideri adient, el SOIB ha de contactar amb els centres de formació per convocar els alumnes de cada especialitat formativa, a fi que el SOIB pugui fer una sessió informativa d'un màxim dues hores de durada en el centre, amb la finalitat de promoure les polítiques actives d'ocupació i presentar la seva cartera de serveis. Aquestes hores s'han de programar de manera addicional a les hores lectives de l'especialitat formativa seleccionada.

16. Disposar de la pòlissa d'assegurança d'acord amb el que estableix l'apartat 26 d'aquest annex.

17. Estar al corrent de pagament d'obligacions de reintegrament de subvencions.

18. Comunicar al SOIB l'obtenció d'altres subvencions, ajuts, ingressos o recursos que financin les activitats subvencionades, abans de justificar l'aplicació que s'hagi donat als fons percebuts. Aquests ingressos són incompatibles amb la subvenció destinada a la mateixa finalitat, per la qual cosa aquesta subvenció s'ha de minorar en la quantitat que ja s'hagi percebut.

19. Acreditar, abans de dictar-se la proposta de resolució de concessió de la subvenció i de fer-ne el pagament, que es troba al corrent en el compliment de les obligacions tributàries i davant la Seguretat Social, en la forma que es determini en la convocatòria, sens perjudici del que preveu l'article 22.4 del Reial decret 887/2006.

20. Tenir una comptabilitat separada o un codi comptable adequat respecte de totes les transaccions relacionades amb l'activitat subvencionada, i disposar d'un sistema informatitzat de registre i d'emmagatzematge de dades comptables.

21. Adoptar una conducta exemplar èticament; abstenir-se de fer, fomentar, proposar o promoure qualsevol mena de pràctica corrupta, i posar en coneixement dels òrgans competents qualsevol manifestació d'aquestes pràctiques que, a parer seu, sigui present en el procediment o el pugui afectar. Particularment, s'han d'abstenir de fer qualsevol acció que pugui vulnerar els principis d'igualtat d'oportunitats i lliure concurrència.

22. Utilitzar l'aplicació informàtica de gestió de la formació del SOIB (ESOIB). Qualsevol document tramitat a través de l'aplicació de gestió, que s'annexi a un curs, o qualsevol comunicació hi queden registrats amb les dades de la persona que ha fet l'operació.

Les entitats han de custodiar els originals dels documents que publiquin en l'aplicació, ja que el SOIB pot requerir-los-els en qualsevol moment.

En cas que el document requerit s'hagi de signar electrònicament, el SOIB ha de determinar i posar a disposició de les entitats el sistema que han de fer servir per signar electrònicament aquests documents.

A l'aplicació, s'hi ha d'accedir mitjançant el web i no requereix cap instal·lació específica en l'ordinador de l'entitat més que un navegador estàndard del tipus Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome, Microsoft Edge, Safari, etc., sempre que sigui compatible amb el certificat del DNI electrònic. S'ha d'accedir a l'aplicació a través del DNI electrònic o qualsevol altre certificat reconegut com a vàlid pel Govern de les Illes Balears. Les entitats han de notificar al SOIB les persones que poden accedir-hi en nom seu.

Els ordinadors han de disposar d'un lector de DNI electrònic i tenir els requisits necessaris per utilitzar-lo (<https://www.dnielectronico.es/PortalDNIe/>).

23. D'acord amb l'article 82.1 del Reglament (UE) 1060/2021, sens perjudici de les normes aplicables en matèria d'ajuts estatals, l'autoritat de gestió ha de garantir que tots els documents justificatius relacionats amb una operació que rebi ajuda dels fons es conservin en el nivell adequat durant un termini de cinc anys, a partir del 31 de desembre de l'any en què l'autoritat de gestió faci el darrer pagament a l'entitat beneficiària.

L'incompliment de les obligacions que estableix aquesta convocatòria i la normativa que la regula dona lloc a les responsabilitats que preveuen la Llei sobre infraccions i sancions en l'ordre social, l'article 16 de l'Ordre TMS/368/2019 i la Llei 38/2003, d'acord amb l'apartat 35 d'aquest annex.

20. Import de la concessió de la subvenció

L'import de la subvenció que hagi sol·licitat cada entitat de formació ha de ser el resultat de sumar els imports de tots els programes formatius, i cadascun d'aquests imports ha de ser el resultat de sumar els imports de totes les accions formatives.

Per determinar l'import que s'ha de concedir, s'ha de tenir en compte la Resolució de la directora del SOIB de 9 de març de 2022 per la qual s'aprova l'import del mòdul A corresponent a les despeses en formadors i tutors, l'import màxim de la despesa en certificacions d'idiomes, així com el percentatge a aplicar per altres despeses, als efectes de determinar l'import de concessió de les especialitats formatives que s'han aplicar a les convocatòries de subvencions del SOIB i a les instruccions de centres propis (excepte els centres propis educatius) que tenen per objecte finançar especialitats formatives adreçades prioritàriament a treballadors ocupats i desocupats, la qual està publicada en el web del SOIB (<https://soib.es>).

D'acord amb el que s'ha exposat, l'import que s'ha de concedir s'ha de calcular, per a cada especialitat formativa, mitjançant la suma dels components següents:

1. Bloc A. És l'import que resulta de multiplicar el mòdul A que preveu la Resolució de la directora del SOIB de 9 de març de 2022 de cada especialitat per les hores de formació i per 15 alumnes. Aquest import és fix, independentment del nombre d'alumnes que se sol·liciti, i sempre que es respecti el mínim que estableix l'apartat 10 d'aquest annex.

2. Bloc B. És l'import que resulta d'aplicar el 40 % al bloc A, multiplicat pels alumnes sol·licitats (amb un màxim de 15) i dividit per 15 alumnes.

3. Bloc C. És l'import que correspon a la despesa prevista per a personal especialitzat en col·lectius vulnerables que es considera en l'apartat 29.3. Es calcula multiplicant l'import de 38,22 €, com a màxim, pel nombre d'hores d'impartició del curs, d'acord amb necessitats específiques del col·lectiu que s'ha d'atendre.

4. Bloc D. En el cas d'especialitats formatives d'impartició d'idiomes en què una entitat certificadora externa hagi de fer una avaluació, es pot sol·licitar fins a l'import màxim que estableix la Resolució de la directora del SOIB de 9 de març de 2022 multiplicat pels alumnes corresponents, d'acord amb les tarifes fixades en els acords corresponents que hagin signat l'entitat col·laboradora i l'entitat acreditadora oficial.

En qualsevol cas, la suma dels imports dels blocs A, B i, si escau, C i D, dividida entre els alumnes sol·licitats i les hores d'impartició, no pot superar els 13 €.

Una vegada s'hagi executat la formació i se n'hagi presentat la justificació, s'ha de fer la liquidació i s'ha de determinar l'import finalment subvencionable, d'acord amb l'apartat 22.

 

21. Forma de pagament

D'acord amb el segon paràgraf de l'article 6.6 de la Llei 30/2015, el Reial decret 694/2017 i l'Ordre TMS/368/2019, la proposta de pagament s'ha de tramitar de la manera següent.

21.1. Per a les concessions corresponents al primer període (2022-2024)

a) Un 60 %, una vegada concedida la subvenció i acreditat el començament de l'activitat formativa de l'entitat.

El començament de l'activitat formativa s'acredita presentant mitjançant el registre d'entrada la comunicació d'inici de la primera acció formativa que hagi començat de cada programa formatiu de l'entitat beneficiària, que s'ha d'acompanyar del full de signatures dels alumnes del primer dia.

L'entitat beneficiària queda eximida de garantia o aval, d'acord amb l'article 25.3.a) del Decret 75/2004, de 27 d'agost, de desplegament de determinats aspectes de la Llei de finances i pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

En el cas que la persona beneficiària no estigui donada d'alta com a tercer en el sistema comptable SAP, ha de presentar el model de document «Declaració responsable de veracitat de les dades bancàries aportades», que es troba a disposició de les entitats interessades en el web <https://soib.es>.

En el supòsit de cessió de crèdit, la persona beneficiària l'ha de sol·licitar després d'haver rebut la notificació de la concessió, mitjançant la presentació del contracte de cessió de crèdit amb l'entitat bancària, el comunicat de cessió de crèdit (segons els model establert pel SOIB), així com l'acreditació de la representació del cedent que justifiqui un poder suficient per fer la cessió esmentada. No és necessari acreditar la representació i el poder suficient per dur a terme la cessió en el cas que es trobi acreditat dins l'expedient o el contracte de cessió estigui signat davant un fedatari públic.

b) El percentatge restant, en l'exercici 2024, una vegada l'entitat beneficiària hagi presentat la documentació que fixa l'apartat 22 de l'annex d'aquesta convocatòria, i sempre que el SOIB l'hagi revisada.

21.2. Per a les concessions corresponents al segon període (2023-2025)

a) Un 60 %, una vegada concedida la subvenció i acreditat el començament de l'activitat formativa de l'entitat, tal com estableix l'apartat 21.1.

b) El percentatge restant, en l'exercici 2025, una vegada l'entitat beneficiària hagi presentat la documentació que fixa l'apartat 22 de l'annex d'aquesta convocatòria, i sempre que el SOIB l'hagi revisada.

En el supòsit que l'import justificat sigui inferior a l'import pagat, i no hi hagi hagut un ingrés voluntari, s'ha de tramitar un expedient de reintegrament de la quantitat que la persona beneficiària hagi rebut indegudament.

22. Justificació i liquidació

22.1 Justificació

La justificació econòmica per part de la persona beneficiària sobre el compliment de les condicions imposades i la consecució dels objectius prevists en l'acte de concessió revesteix la modalitat d'acreditació per compte justificatiu del bloc A i del bloc C, d'acord amb el que preveu l'article 72 del Reial decret 887/2006, que aprova el Reglament de la Llei general de subvencions.

L'article 3.1 de l'Ordre TMS/368/2019 disposa que, quan s'hagin establert mòduls específics per aplicar la normativa reguladora del Fons Social Europeu o altres fons europeus en matèria de costs simplificats, la justificació s'ha de fer d'acord amb el que estableixen els articles del 76 al 79 del Reglament de la Llei general de subvencions.

En aplicació del que disposen els articles del 51 al 57 del Reglament (UE) núm. 2021/1060, en data 9 de març de 2022 es va dictar la Resolució de la directora del SOIB per la qual s'aprova l'import del mòdul A corresponent a les despeses en formadors i tutors, l'import màxim de la despesa en certificacions d'idiomes, així com el percentatge a aplicar per altres despeses, als efectes de determinar l'import de concessió de les especialitats formatives que s'han aplicar a les convocatòries de subvencions del SOIB i a les instruccions de centres propis (excepte els centres propis educatius) que tenen per objecte finançar especialitats formatives adreçades prioritàriament a treballadors ocupats i desocupats.

D'acord amb aquestes normes, es pot utilitzar un import fix de fins al 40 % dels costs directes de personal subvencionables per finançar la resta dels costs subvencionables de l'operació, sense estar obligat l'Estat membre a fer cap altre càlcul per determinar-ne la taxa aplicable.

La persona beneficiària ha de justificar l'execució de l'activitat subvencionada mitjançant l'aportació al SOIB de la documentació següent:

*En el termini de deu dies comptadors des que acabi l'acció formativa, la persona beneficiària n'ha de presentar una memòria justificativa dels resultats, segons el protocol de gestió que és a disposició de les persones interessades en el web <https://soib.es>. En el cas de les especialitats formatives del Marc comú europeu de referència per a les llengües (MCERL), el termini és dos mesos.

*En el termini de dos mesos comptadors des de l'acabament de cada acció formativa, la persona beneficiària n'ha de justificar l'execució aportant al SOIB, en format digital, per mitjà de l'aplicació informàtica de gestió de la formació del SOIB, una memòria econòmica, que ha de contenir un estat representatiu de les despeses en les quals s'ha incorregut per dur a terme les activitats subvencionades. El document generat per l'aplicació informàtica de gestió s'ha de presentar d'acord amb l'apartat 10 d'aquest annex. Aquesta memòria ha d'incloure la documentació següent:

a). Declaració de despeses de personal (formadors i tutors i, si n'és el cas, personal especialitzat en col·lectius vulnerables) i liquidació corresponent de cada especialitat formativa en el model normalitzat.

b). Relació classificada de despeses relatives als costs de personal (formadors i tutors i, si n'és el cas, personal especialitzat en col·lectius vulnerables) i despeses d'exàmens finals i d'expedició dels certificats oficials d'idiomes. Aquesta relació classificada de despeses ha d'incloure la indicació del creditor i del document, l'import, la data d'emissió i la de pagament.

c). Factures o altres documents de valor probatori o equivalent en el tràfic jurídic mercantil, en format original o mitjançant còpies compulsades, de les despeses que preveu l'apartat b), juntament amb els justificants dels pagaments efectuats. Totes les factures han de dur un segell en què s'indiqui que estan subvencionades pel SOIB, segons el model que es troba a disposició en el web <https://soib.es>. El pagament s'ha d'acreditar mitjançant extractes bancaris o altres documents probatoris de l'efectivitat dels pagaments.

d). Memòria explicativa dels criteris d'imputació dels imports que s'especifiquen en la relació classificada de despeses, en els casos que es faci necessària una explicació de les imputacions fetes i dels criteris de repartiment de la despesa.

e). Justificant d'haver ingressat l'import corresponent a la diferència entre la quantitat rebuda en concepte de bestreta i la quantitat justificada, si escau.

Quan no es presenti la documentació justificativa a què fa referència aquest apartat, l'òrgan competent ha de requerir a la persona beneficiària que l'aporti en un termini improrrogable de quinze dies. Transcorregut aquest termini, el fet de no presentar la justificació té com a conseqüència la pèrdua del dret a cobrar la subvenció i l'inici d'un procediment de reintegrament, d'acord amb l'article 37 de la Llei 38/2003 i els articles 44 i 45 del Text refós de la Llei de subvencions. També comporta les responsabilitats que estableix la Llei general de subvencions. Presentar la justificació en el termini addicional que estableix aquest apartat no eximeix la persona beneficiària de les sancions que li corresponguin en virtut de la Llei.

Si la documentació presentada és insuficient, per tal que es consideri justificada correctament la subvenció concedida, l'òrgan competent ha de posar en coneixement de les persones beneficiàries les mancances observades, perquè les puguin esmenar en un termini de deu dies.

22.2. Liquidació

L'import finalment subvencionable per a cada especialitat formativa és el següent:

*Per als blocs A, C i D (despeses de personal formador i tutor, despeses de personal especialitzat en col·lectius vulnerables, i despeses en entitats externes acreditadores d'idiomes, respectivament), l'import liquidat corresponent a les despeses suportades realment i justificades, sense poder superar l'import concedit.

*Per al bloc B (la resta de despeses), ha de ser el resultat d'aplicar el 40 % a l'import liquidat del bloc A, multiplicat pel nombre d'alumnes computables (d'acord amb l'apartat 22.4, amb un màxim de 15) i dividit per 15.

En el cas que l'import que resulti de sumar els imports dels blocs A, B, C i D, dividit entre els alumnes finalment computables i les hores d'impartició, sigui superior a 13 €, s'ha de reduir aquest import de tal manera que l'import finalment subvencionat no sigui un cost d'hora/alumne superior.

22.3. Despeses subvencionables i forma de justificació de les despeses corresponents als blocs A i C

Segons el personal implicat en l'activitat subvencionada, cal distingir els supòsits següents:

a). Personal contractat per compte aliè:

-Se n'ha de presentar una fotocòpia del contracte, del qual es derivi clarament l'objecte; fotocòpies compulsades de les nòmines del període imputat, i els rebuts de liquidacions de cotitzacions (l'antic TC1), les relacions nominals de treballadors (l'antic TC2) i l'informe de dades per a la cotització de treballadors per compte aliè (IDC) corresponents, així com la declaració responsable en què es faci constar el nombre d'hores dedicades a l'especialitat formativa i el cost. El cost de l'hora imputable a cada especialitat formativa s'ha de calcular mitjançant la fórmula següent:

Retribució total bruta (inclosa la prorrata de pagues extres) + quota de la Seguretat Social de l'empresa + aportacions a plans de pensions

Nre. d'hores dedicades

-Per al personal que presta els serveis en l'entitat beneficiària de forma habitual, s'han de presentar fotocòpies compulsades de les nòmines del període imputat i els TC1 i TC2 corresponents, així com la declaració responsable en la qual es faci constar la imputació feta, per a cadascun dels mesos, i per cadascun dels treballadors, conformement al mètode de càlcul següent:

Retribució total bruta (inclosa la prorrata de pagues extres) + quota de la Seguretat Social de l'empresa + aportacions a plans de pensions

Nre. d'hores X mensuals dedicades a l'acció

Nre. d'hores treballades segons el conveni en el període

En el cas que el contracte que s'ha d'imputar sigui a jornada parcial, el divisor ha de ser el nombre d'hores mensuals pactades en aquest contracte.

-S'hi poden incloure els costs de dietes i despeses de locomoció dels formadors i tutors, sempre que es justifiqui la realitat i la necessitat del desplaçament i quedi reflectit en la nòmina. No s'accepten com a subvencionables les quanties que excedeixin els límits que fixa el Reial decret 439/2007, de 30 març, pel qual s'aprova el Reglament de l'IRPF.

b). Personal extern: s'entén per «personal extern» el contractat exclusivament amb professionals, persones físiques, que siguin treballadors per compte propi.

Els costs de personal extern s'han de justificar mitjançant una fotocòpia compulsada de les factures i el justificant de pagament corresponent. En qualsevol cas, en la factura s'ha de d'incloure la denominació de l'acció formativa, el número d'expedient, l'activitat que s'ha duit a terme, el nombre d'hores realitzades, el cost per hora i l'import total, així com la retenció efectuada en concepte d'IRPF.

c). Quan la persona beneficiària de la subvenció sigui una persona jurídica i un soci sense relació laboral hi imputi costs, s'ha d'atenir al que es disposa per al personal contractat per compte propi, atès que la persona física actua com a professional davant la societat. A més, ha de presentar el rebut de cotització del règim especial d'autònoms i el model 036 (declaració censal d'alta, modificació i baixa en el cens d'empresaris, professionals i retenidors).

d). Quan la persona beneficiària de la subvenció sigui una persona jurídica i un soci amb relació laboral hi imputi costs, s'ha d'atenir al que es disposa per al personal contractat per compte aliè, amb l'excepció, si escau, de l'afiliació a la Seguretat Social en el règim d'autònoms, en comptes del règim general.

e). En el cas que la persona beneficiària de la subvenció sigui una persona física o una entitat sense personalitat jurídica en règim d'atribució de rendes que imputa costs a l'acció formativa, el cost s'ha de justificar mitjançant la memòria de l'activitat duita a terme, els rebuts de cotització en el règim especial de treballadors autònoms i la declaració jurada de la persona titular del centre en què figuri el nombre d'hores realitzades, el cost per hora i l'import que s'ha de percebre.

A tots els efectes, qualsevol persona que presti els serveis en qualsevol acció formativa només pot mantenir simultàniament una única relació respecte de l'entitat beneficiària, bé de caràcter laboral o bé de caràcter mercantil.

En el cas que el cost per hora de la retribució del formador o tutor, així com la del personal especialitzat en col·lectius vulnerables (si n'hi ha), sigui inferior a 38,22 €/hora, d'acord amb el que estableix l'apartat 28, a l'hora de liquidar les despeses suportades de personal s'hi ha d'aplicar una minoració del 15 %, calculat sobre la diferència entre la despesa per aquest concepte efectuada i la que s'hauria d'efectuar si s'hagués fet una despesa per l'import mínim establert. En aquest cas, el cost que s'ha de liquidar és, per tant, l'import de la despesa real justificada menys l'import corresponent a la penalització mencionada.

22.4. Despeses subvencionables i liquidació del bloc B

Per a la resta de despeses que estableix l'article 13 de l'Ordre TMS/368/2019 (bloc B), s'ha optat per determinar un import fix, que consisteix a aplicar el percentatge d'un 40 % a l'import liquidat del bloc A, multiplicat pel nombre d'alumnes computables (d'acord amb l'apartat 22.2, amb un màxim de 15) i dividit per 15. Aquestes despeses s'hi han d'imputar de manera automàtica, sense necessitat que es presentin els justificants de la despesa, d'acord amb el que estableixen l'article 3 de l'Ordre TMS/368/2019 i els articles els articles del 51 al 57 del Reglament (UE) 2021/1060 del Parlament Europeu i del Consell, de 24 de juny.

Són costs subvencionables dins el bloc B, sempre que tenguin relació amb el projecte subvencionat i siguin necessaris per executar-lo, els següents:

1. Despeses de lloguer i d'arrendament financer: lloguers, lísing i rènting, tant dels equips com de les aules, els tallers i altres superfícies utilitzades.

2. Despeses d'amortització d'instal·lacions i equips, aules, tallers i altres superfícies utilitzades en el desenvolupament de la formació.

3. Despeses de mitjans i materials didàctics i béns consumibles: despeses de texts i materials didàctics d'un sol ús per a l'alumne, així com els materials de treball fungibles utilitzats durant el desenvolupament de les actuacions.

4. Despeses d'assegurança d'accidents dels participants.

5. Despeses d'assegurances de responsabilitat civil dels equips, de les aules, els tallers i altres superfícies utilitzades per executar l'actuació.

6. Despeses d'avaluació de la qualitat de la formació.

7. Despeses de publicitat derivades de la difusió i la promoció de les actuacions subvencionades.

8. Costs de personal de suport administratiu i altres despeses necessàries per a la gestió administrativa: costs derivats de l'administració i la direcció, així com de les activitats de coordinació, seguiment i control de l'activitat docent, que siguin estrictament necessaris per preparar i gestionar les accions formatives.

9. Despeses financeres.

10. Altres despeses indirectes: llum, aigua, calefacció, telefonia, connexió telemàtica, missatgeria, correu, neteja i vigilància, i altres costs, sempre que estiguin associats a l'execució de l'activitat formativa.

A l'efecte de determinar l'import elegible de la subvenció, en la part corresponent al bloc B, un cop executada la formació, s'ha de considerar que un alumne és computable quan ha assistit, almenys, al 75 % de la durada de l'acció formativa. Aquest fet també s'aplica als alumnes desocupats que l'han abandonada per haver trobat feina, així com a les persones que han estat baixa en el curs per malaltia o per accident acreditat, sempre que, en ambdós supòsits, hagin fet un 25 % de l'activitat formativa.

En tot cas, si es produïssin abandonaments amb posterioritat a la impartició del 25 % de les hores de formació, s'admetran desviacions per acció formativa de fins al 15 % del nombre de participants que les hagin iniciat, arrodonit a l'alça.

En els casos en què s'autoritzi un augment del nombre d'alumnes inicials, en cap cas el pressupost de l'acció formativa s'ha d'incrementar. Si hi ha penalització per baixes d'alumnes, s'ha de calcular d'acord amb el nou nombre d'alumnes autoritzat.

Es consideren despeses subvencionables els costs de l'activitat formativa que es generin amb la impartició de les especialitats formatives que preveuen el Reial decret 694/2017 i l'Ordre TMS/368/2019, en relació amb l'oferta formativa de les administracions competents i el seu finançament, i s'estableixen les bases reguladores per concedir subvencions públiques destinades a finançar-les.

22.5. Despeses derivades de l'avaluació i l'expedició de certificats oficials d'idiomes

Són subvencionables les despeses derivades de fer els exàmens finals i d'expedir els certificats oficials acreditatius. Aquesta despesa s'ha de justificar mitjançant les factures corresponents, així com el pagament d'aquestes factures, i no pot superar, per alumne participant, l'import concedit ni tampoc l'import que estableix el conveni o l'acord corresponent que es tengui amb l'entitat acreditadora.

22.6. Període subvencionable

El període subvencionable és des del moment que es concedeix la subvenció fins a la data en què acaba el termini per presentar la documentació justificativa.

23. Revocació i reintegrament de les subvencions

1. Alterar, intencionadament o no, les condicions que s'han tingut en compte per concedir la subvenció, desobeir totalment o parcialment les obligacions o els compromisos que ha de complir l'entitat beneficiària o qualsevol altre incompliment del règim jurídic de les subvencions i, en tot cas, obtenir subvencions incompatibles, prèviament o posteriorment a la resolució de concessió, són causes de revocació, total o parcial, de la subvenció atorgada i, si escau, de reintegrament de les quantitats que hagi percebut l'entitat, d'acord amb el Decret legislatiu 2/2005.

2. És causa específica de revocació executar accions formatives sense disposar dels requisits que exigeix la normativa reguladora per impartir l'especialitat.

3. Els incompliments parcials dels requisits o les obligacions de les entitats beneficiàries, l'execució incorrecta de les accions que es posi de manifest en la verificació administrativa o en el seguiment in situ de les accions subvencionades, així com també la justificació d'una quantia inferior a la quantia atorgada inicialment, impliquen iniciar un procediment de revocació parcial de les subvencions concedides, que pot comportar minorar l'import pendent de pagament i que l'entitat beneficiària hagi de reintegrar les quantitats pagades, amb els interessos de demora, si corresponen.

4. A aquest efecte, s'ha de tenir en compte el principi general de proporcionalitat, i també la resta de criteris de gradació que consten en l'article 15 de les bases, aprovades mitjançant l'Ordre TMS/368/2019, d'acord amb el Decret legislatiu 2/2005.

24. Difusió pública de les actuacions

Tota la publicitat, la documentació escrita o els anuncis, la senyalització exterior, així com qualsevol tipus d'informació en suport electrònic, informàtic o telemàtic que es derivi d'aquesta activitat, han d'estar com a mínim en català, d'acord amb el Decret 49/2018, de 21 de desembre, sobre l'ús de les llengües oficials en l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (i s'hi ha d'utilitzar un llenguatge inclusiu d'homes i dones). També s'hi han de fer constar la participació del SOIB i el cofinançament del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE), i se n'hi han d'incorporar els elements identificatius. Així mateix, l'entitat hi pot fer constar els seus elements identificatius, amb la mateixa grandària o una de menor que els logotips del SOIB i del SEPE.

Pel que fa al logotip del Servei Públic d'Ocupació Estatal, s'han de seguir els criteris que fixa l'annex 4 de l'Ordre TMS/425/2019, de 8 d'abril, per la qual es distribueixen territorialment per a l'exercici econòmic 2019, perquè les comunitats autònomes amb competències assumides les gestionin, subvencions de l'àmbit laboral finançades amb càrrec als pressuposts generals de l'Estat, incloent-hi els destinats a executar el Pla de Xoc per a l'Ocupació Jove 2019-2021 (BOE núm. 88, de 12 d'abril).

Si escau, totes aquestes circumstàncies han de constar també en la pàgina web de les entitats beneficiàries de la subvenció.

Tota la publicitat i la difusió en qualsevol mitjà s'ha de presentar al SOIB, perquè la verifiqui, amb una antelació mínima de set dies hàbils abans de publicar-la. S'ha d'assenyalar el text i el disseny de la publicitat que es vol fer. En cas de detectar-hi irregularitats, en aquest mateix termini el SOIB ho ha de comunicar a l'entitat beneficiària, perquè les esmeni.

L'incompliment d'aquestes obligacions suposa iniciar el procediment que regula l'article 31.3 del Reial Decret 887/2006, d'acord amb l'apartat 23.

25. Condicions d'execució de la formació

1. No pot començar cap acció formativa amb menys del 50 % dels alumnes adjudicats, i el còmput resultant s'ha d'arrodonir a l'alça, sens perjudici del que estableix el darrer paràgraf de l'apartat 22.2.

2. Les accions formatives s'han d'impartir preferentment entre el dilluns i el divendres, en un màxim de vuit hores diàries. Excepcionalment, es poden impartir algunes de les sessions de formació en dissabte. Les accions formatives s'han de programar amb horaris racionals, que permetin conciliar la formació amb la vida personal de l'alumnat.

3. Una vegada iniciada l'acció formativa, s'ha d'impartir de manera regular, i no pot ajornar-se temporalment, llevat de causa major, la qual cal justificar degudament i ha de ser acceptada per la Direcció del SOIB.

4. Cada especialitat formativa pot ser impartida, com a màxim i no de manera simultània, per dues persones formadores. No obstant això, el SOIB, amb caràcter previ, pot autoritzar que hi participi, en el mateix horari i per a la mateixa acció formativa, una persona especialitzada per atendre les necessitats d'alumnes amb discapacitat o pertanyents a col·lectius vulnerables o en risc d'exclusió. En aquest cas, els formadors han de complir els requisits establerts per a l'especialitat formativa corresponent i s'han d'encarregar d'impartir els continguts professionals; la persona especialitzada en l'atenció als alumnes ha d'acreditar titulació acadèmica i experiència professional relacionades amb l'atenció dels col·lectius esmentats, i ha de dur a terme funcions de suport pedagògic per als alumnes, amb la finalitat de millorar-ne l'aprofitament.

5. L'acció formativa s'ha d'impartir d'acord amb el protocol de gestió que es troba en el fons documental de l'aplicació informàtica de gestió.

6. L'entitat beneficiària de la subvenció està obligada a executar la totalitat de cada programa formatiu concedit. No obstant això, tal com estableix l'article 15.2.b) de l'Ordre TMS/368/2019, en el cas que un programa formatiu no es dugui a terme en la totalitat i sempre que se n'hagi executat, com a mínim, el 25 % dels objectius, mesurats amb l'indicador de nombre d'hores de formació multiplicat pel nombre d'alumnes que l'acaben, aquest fet dona lloc al reintegrament parcial corresponent. A aquests efectes, s'hi han d'incloure les hores d'absència que resulten computables per falta justificada o per col·locació. Aquest 25 % es calcula en relació amb la totalitat del programa concedit, incloses les possibles renúncies o inexecucions que s'hagin fet després de la concessió. En el cas que no s'arribi a executar un mínim del 25 % d'un programa formatiu, s'haurà de reintegrar totalment l'import concedit per a aquest programa.

7. Per a cada acció formativa, tots els espais que estiguin inscrits per a cada especialitat han d'estar disponibles de manera simultània, d'acord amb el que estableixi cada programa formatiu. Excepcionalment, i amb una sol·licitud motivada prèvia, el SOIB pot autoritzar l'ús d'un espai formatiu (aula o taller) d'una manera simultània per a dues accions formatives distintes.

8. Es pot autoritzar a augmentar el nombre d'alumnes aprovat inicialment sempre que aquest fet no vagi en detriment de la qualitat de la impartició de la docència ni suposi augmentar el pressupost aprovat, i sempre que la inscripció o acreditació del centre sigui, com a mínim, per al mateix nombre sol·licitat.

26. Assegurança d'accidents i responsabilitat civil

D'acord amb el que estableix l'article 6 del Reial decret 694/2017, les entitats beneficiàries que executen la formació han de contractar una pòlissa d'assegurança de responsabilitat civil i d'accidents personals per protegir les persones participants davant qualsevol risc que derivi de l'execució de l'acció formativa per al període de formació teoricopràctic, incloent-hi el mòdul de pràctiques, així com els desplaçaments d'aquestes persones al lloc d'impartició de les classes i a altres empreses o establiments que s'organitzin en suport de l'execució de les accions formatives. El SOIB en queda exonerat de qualsevol responsabilitat.

L'assegurança ha de cobrir, com a mínim, un capital per a cadascun dels alumnes de 20.000,00 €, pel risc de mort; un capital de 40.000,00 €, pel risc d'invalidesa, i un capital de 3.000,00 €, per assistència mèdica, a causa d'accident durant el desplaçament per qualsevol mitjà i durant l'assistència a les accions formatives, inclòs el període de pràctiques. En qualsevol cas, la durada de les assegurances s'ha de limitar a la durada del període d'execució de l'especialitat formativa. En la pòlissa d'assegurança, hi han de figurar la denominació de l'acció formativa, el número de l'expedient i el nombre d'alumnes.

27. Drets, obligacions i assistència de l'alumnat

1. La formació que subvenciona el SOIB és gratuïta per a l'alumnat.

2. Els alumnes que participen en les accions formatives poden sol·licitar les beques i els ajuts que preveu la convocatòria corresponent.

3. L'alumnat té coberts els riscs d'accidents i de responsabilitat civil derivats d'assistir als cursos i del desplaçament, mitjançant una pòlissa que subscriu l'entitat de formació.

4. El primer dia de classe les persones participants han de rebre el calendari del curs, el document de drets i obligacions de l'alumnat, i el material d'escriptori necessari per dur a terme l'acció formativa de manera correcta.

5. L'alumnat també ha de rebre un manual, editat o en suport informàtic, amb tots els continguts de l'especialitat formativa.

6. El centre ha de subministrar als alumnes els equipaments (uniformes, eines, equips de protecció individual...) necessaris per desenvolupar l'especialitat formativa d'acord amb el programa formatiu.

7. L'alumnat ha d'acreditar documentalment els requisits per poder assistir a l'acció formativa i ha d'aportar la documentació que sol·liciti l'entitat que duu a terme l'acció formativa.

8. L'alumnat té l'obligació d'assistir a l'acció formativa i de seguir-la amb aprofitament. Si un alumne acumula més de tres faltes sense justificar en un mes, és causa d'exclusió de l'acció formativa. El còmput d'aquestes faltes es fa per mes natural. Quan l'absència es produeixi per causa justificada, aquesta persona ha d'avisar-ne el centre el primer dia d'absència, i ha de presentar al personal formador o tutor de l'acció formativa el justificant corresponent en un termini inferior a cinc dies hàbils després de reincorporar-se a l'acció formativa. En cas que no ho faci, serà baixa de l'acció formativa.

Té la consideració de «falta justificada» la motivada per les circumstàncies següents:

- Malaltia o accident.

- Malaltia greu o defunció d'un familiar de fins al segon grau de consanguinitat o afinitat.

- Deure inexcusable de caràcter públic o personal.

D'una manera excepcional, té la consideració de falta justificada l'assistència a un procés de selecció de personal, i la causada per força major (catàstrofes, vagues de transport, etc.). En cap cas, no es considera falta justificada la no assistència per motius de feina.

També es considera causa d'exclusió de l'alumne de l'acció formativa:

1. La falta d'aprofitament, el comportament indegut o obstaculitzar el desenvolupament normal del curs.

2. Incomplir d'una manera continuada la normativa en seguretat i prevenció de riscs laborals, segons el contingut de l'especialitat formativa que s'imparteixi, durant el desenvolupament de l'acció formativa.

Per comprovar els termes indicats en els dos paràgrafs anteriors, la persona responsable del centre de formació, amb l'informe motivat previ del personal formador, ha d'advertir l'alumne que incorri en algun d'aquests supòsits i ha de deixar constància per escrit d'aquest fet, en un document en què s'ha d'indicar el nom de la persona, la data en la qual es produeix la prevenció i la descripció de la causa que l'ha motivada. En el cas que una mateixa persona sigui advertida en més de dues ocasions, se l'ha d'excloure automàticament de l'acció formativa. Aquestes informacions s'han de comunicar al personal tècnic de seguiment.

1. Procediment de baixa de l'alumnat. Quan tengui lloc alguna de les causes d'exclusió assenyalades, el centre ha d'emetre un informe motivat de les circumstàncies que justifiquen l'expulsió de l'alumne i l'ha de traslladar al SOIB. La persona responsable del centre de formació ha de notificar a l'alumne la baixa del curs.

2. Gestió de places vacants. Si hi ha places vacants, les poden cobrir aspirants que hagin quedat en reserva, sempre que no s'hagi superat el percentatge del 25 % de la durada de l'acció formativa.

3. Els alumnes han de prestar l'autorització al SOIB perquè pugui fer les comprovacions necessàries, especialment a l'efecte d'obtenir-ne els resultats d'inserció laboral, i consultar-ne la vida laboral. Igualment, han de prestar l'autorització al centre de formació perquè en pugui cedir les dades personals al SOIB, com a competent en matèria de formació professional per a l'ocupació, en el desenvolupament, el seguiment, l'avaluació i el control de les accions formatives autoritzades.

4. Es considera que un alumne ha finalitzat la formació quan ha assistit almenys al 75 % de la durada de l'acció formativa, incloses les faltes justificades. Tan sols l'alumnat que ha acabat la formació pot ser avaluat.

5. Una persona no pot fer dues especialitats formatives simultàniament si hi ha sol·licituds d'altres persones que compleixen els requisits per accedir al curs. Si hi ha places vacants, pot cursar dues accions formatives a la vegada, sempre que no superin les vuit hores d'ensenyament diàries i l'horari sigui compatible. Una persona no pot abandonar un curs per començar-ne un altre.

28. Requisits, funcions i despeses del personal implicat dins el bloc A

28.1. Formadors

El personal formador ha d'impartir els continguts de les especialitats formatives i ha de dur a terme les funcions i aportar el material que es descriu a continuació:

- Preparació. Es tracta de la planificació i l'organització prèvies a la impartició, quan el formador ha de preparar l'acció formativa i fer-ne la programació didàctica, a més de preveure com avaluarà l'aprenentatge. En el cas que sigui necessari fer una prova prèvia als alumnes, l'ha de preparar i corregir el formador. Per això, s'ha d'elaborar la documentació relativa a aquests aspectes.

- Impartició. Es tracta de desenvolupar i controlar l'activitat a l'aula. El formador és qui ha de dirigir i guiar l'aprenentatge, així com assegurar el compliment normatiu i el funcionament a l'aula, controlar l'assistència, fer els ajusts i les actualitzacions en la programació didàctica i en la temporització que siguin necessaris, etc.

- Avaluació. A més de dissenyar les proves d'avaluació, el docent ha d'assegurar unes condicions adequades per dur-les a terme: ha de garantir una avaluació de l'aprenentatge objectiva, fiable i vàlida.

Per a la preparació i l'avaluació, cada formador hi ha de dedicar un 20 % de les hores teòriques de formació, per a les quals s'ha d'imputar al mateix preu que la impartició.

Per poder impartir la formació corresponent a les especialitats formatives, els formadors han de complir els requisits que estableixen els programes formatius corresponents. En el cas que el programa formatiu no estableixi requisits específics per als formadors, aquestes persones han de tenir una titulació, com a mínim, de certificat de professionalitat del nivell 2, un títol de grau mitjà de formació professional o una titulació universitària, o bé experiència laboral relacionada amb el contingut del programa formatiu, a més d'acreditar competència docent, adquirida bé a través de formació o bé a través d'experiència professional. Aquests requisits els ha de verificar el SOIB comprovant l'acreditació corresponent.

Excepcionalment, en cas que no hi hagi cap formador disponible o interessat a impartir l'acció formativa, es pot aplicar el que estableix la disposició addicional segona de la Llei orgànica 5/2002, de 19 de juny, de les qualificacions i de la formació professional. En aquest cas, el director del centre ha de presentar una oferta d'ocupació per aconseguir el perfil del formador que més s'aproximi als requisits.

El SOIB ha d'emetre un certificat d'insuficiència de candidats quan no es trobi cap persona que compleixi la totalitat dels requisits de l'oferta.

En aquest cas, d'acord amb el que estableix la disposició addicional segona de la Llei orgànica 5/2002, el centre pot seleccionar una persona qualificada que no compleixi tots els requisits.

28.2. Tutor

El tutor de l'acció formativa ha de ser una persona que compleixi els requisits necessaris per ser un formador de l'especialitat. Les seves funcions han d'estar relacionades directament amb el reforç del procés d'aprenentatge dels alumnes.

Només hi pot haver un tutor per a cada acció formativa i hi ha de dedicar un 15 % de les hores teòriques de formació. El cost per hora és el mateix que el del formador que imparteix l'acció formativa.

28.3. Retribucions dels formadors i tutors

El cost per hora que s'hi ha d'imputar en concepte de retribució del formador o de tutor no pot superar el que estableix la Resolució de la directora del SOIB de 9 de març de 2022 per la qual s'aprova l'import del mòdul A corresponent a les despeses en formadors i tutors, l'import màxim de la despesa en certificacions d'idiomes, així com el percentatge a aplicar per altres despeses, als efectes de determinar l'import de concessió de les especialitats formatives que s'han aplicar a les convocatòries de subvencions del SOIB i a les instruccions de centres propis (excepte els centres propis educatius) que tenen per objecte finançar especialitats formatives adreçades prioritàriament a treballadors ocupats i desocupats.

Per una altra part, a fi de garantir una qualitat adequada en la impartició de la formació, el cost per hora, per a qualsevol acció formativa, no pot ser inferior a l'import de 38,22 €/hora. En el cas de treballadors contractats per compte aliè, aquest import ha de comprendre les despeses que preveu l'apartat 22.3.a).

29. Requisits, funcions i despeses d'altre personal implicat

29.1. Director i coordinador

Hi ha d'haver un director i un coordinador. Les funcions són de suport tècnic, relacionades directament amb el seguiment del procés d'aprenentatge, l'assessorament i l'orientació dels alumnes, i s'han de dur a terme amb personal propi.

29.2. Personal de suport administratiu

Té funcions les relacionades amb les tasques administratives de l'acció formativa.

29.3. Personal especialitzat en l'atenció de persones amb discapacitat o pertanyents a col·lectius vulnerables o en risc d'exclusió

Les entitats amb experiència en l'atenció de col·lectius vulnerables poden disposar de personal especialitzat per atendre aquests col·lectius. Per acreditar aquesta experiència, juntament amb la sol·licitud de subvenció, l'entitat ha de presentar una declaració responsable. El personal especialitzat ha de tenir una titulació acadèmica o bé experiència professional relacionada amb l'atenció dels col·lectius esmentats.

Les funcions que s'han de dur a terme són les necessàries per donar suport pedagògic, per adaptar els mitjans didàctics i per avaluar, amb la finalitat de millorar les condicions en què aquests alumnes reben la formació.

El cost per hora d'aquest personal, per a qualsevol acció formativa i independentment de la família professional, ha de ser de 38,22 €/hora.

30. Seguiment i control de la formació

El SOIB ha de dur a terme actuacions de seguiment, d'avaluació i de control de les accions formatives, mitjançant actuacions in situ i ex post.

Les actuacions que es facin durant les accions formatives han de comprendre el seguiment de l'activitat formativa en el lloc en què s'imparteix, al començament i mentre es dugui a terme. Es pot fer a través d'evidències físiques i de testimonis recollits mitjançant entrevistes als responsables de formació, als alumnes i als formadors, a fi de comprovar la posada en marxa i l'execució de l'activitat formativa, i també sobre els continguts, el nombre real de participants, les instal·lacions i els mitjans pedagògics. Per això, es pot elaborar prèviament un qüestionari o una llista de comprovació. En el marc d'aquestes actuacions, es poden fer requeriments per esmenar les incidències que es detectin.

A fi de poder fer efectiu el seguiment i el control, els centres col·laboradors estan obligats a facilitar les tasques de seguiment, de control i d'avaluació de l'acció formativa; permetre al personal del SOIB accedir a les instal·lacions, i facilitar-li la documentació i altra informació que els requereixin. Els tècnics del SOIB han d'estendre una acta de seguiment de cadascuna de les visites que facin. Aquesta acta s'ha d'aixecar el mateix dia de la visita i se n'ha de lliurar una còpia al centre, el representant del qual l'ha de subscriure. En el cas que es detectin deficiències o irregularitats, s'han de fer constar en l'acta i el centre disposa d'un termini, el qual s'ha d'especificar en l'acta, per fer les al·legacions que estimi pertinents i, si escau, per esmenar les deficiències. Si les deficiències o irregularitats detectades no afecten substancialment el contingut bàsic de l'actuació encomanada, s'ha de requerir al centre o l'entitat de formació que les esmeni, i s'ha d'assenyalar un termini de deu dies per fer-ho.

El SOIB pot suspendre de manera cautelar una acció formativa quan s'observin anomalies que repercuteixin en el desenvolupament normal de la impartició de la formació, tal com estableix l'article 17.6 de l'Ordre TMS/368/2019.

Una vegada esmenades les deficiències detectades, el centre ha d'informar el SOIB, en un termini no superior a dos dies, de les mesures que s'han pres per fer efectiva la correcció.

En cas que les deficiències o irregularitats detectades afectin substancialment el contingut bàsic de l'actuació o facin impossible continuar el curs, i també en cas que no s'esmenin en el termini concedit, s'ha d'iniciar un procediment de reintegrament, d'acord amb l'article 37 de la Llei 38/2003 i els articles 44 i 45 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat per mitjà del Decret legislatiu 2/2005. Així mateix, si escau, pot ser causa d'inici d'un procediment de suspensió temporal o definitiva de la condició de centre inscrit o acreditat.

Les infraccions que es detectin durant les actuacions de seguiment i de control s'han de fer constar en els informes que emetin les persones que duguin a terme aquestes funcions, amb l'aportació de les proves que, si escau, les documentin. Aquestes actuacions poden donar lloc que es traslladin a la unitat de la Inspecció de Treball i de la Seguretat Social competent, a l'efecte que obri el procediment sancionador corresponent.

Els resultats dels qüestionaris per avaluar la qualitat de les accions formatives en el marc del sistema de la formació per a l'ocupació i els resultats de l'avaluació de la formació impartida pel centre o l'entitat de formació, segons l'actuació duita a terme pel tècnic de seguiment corresponent, es poden tenir en compte en futures convocatòries com a criteri de valoració per concedir les subvencions.

31. Gestió de la formació

1. Per gestionar i executar la formació, els centres de formació han de complir les instruccions que estableix el SOIB en la guia de gestió d'accions formatives i els terminis que preveu el cronograma corresponent, els quals es troben en el fons documental de l'aplicació informàtica de gestió.

2. Els centres de formació estan obligats a comunicar al SOIB amb antelació tots els canvis que es produeixin en la planificació i la programació de les accions formatives (calendari d'impartició, horaris, formadors, avaluació, etc.), tal com estableix la guia de gestió.

3. Els centres de formació han de presentar al SOIB, en els terminis establerts, les dades o els documents següents:

*Publicitat o difusió de l'acció formativa, si escau: un mínim de set dies abans de publicar-se.

*Oferta de formació, fitxa del projecte formatiu, calendari, planificació de l'avaluació de l'aprenentatge, declaració responsable sobre el compliment de requisits per treballar amb menors d'edat i, si escau, sol·licitud d'autorització de formadors i d'ús de l'aula virtual: un mínim de quinze dies abans de la data de començament de la formació.

*Inscripció de l'alumnat: un mínim de set dies abans que comenci l'acció formativa.

*Sol·licitud de validació de l'alumnat: un mínim de tres dies abans que comenci l'acció formativa.

*Comunicat de començament de l'acció formativa i assegurança de participants: el mateix dia que comenci o, com a màxim, l'endemà.

*Altes d'alumnes: el mateix dia que es produeixi l'alta o, com a màxim, l'endemà. Baixes d'alumnes: com a màxim, tres dies després que s'hagi produït la baixa.

*Control de signatures de l'alumnat: com màxim, dos dies després que hagi acabat l'acció formativa; en el cas que l'acció formativa duri més de trenta dies, com a màxim, dos dies després de l'acabament de cada mes.

*Qüestionaris de qualitat de l'acció formativa: s'ha de sol·licitar al SOIB el localitzador per poder fer els qüestionaris, dins el termini de tres dies abans d'acabar el curs.

*Informe d'avaluació individualitzat, acta d'avaluació i memòria final de seguiment: en el termini màxim de deu dies després que hagi acabat l'acció formativa. En el cas de les especialitats d'idiomes del MCERL, el termini és de dos mesos.

4. En qualsevol moment, durant l'execució del curs el SOIB pot requerir a la persona beneficiària que aporti la documentació econòmica justificativa de la despesa dels formadors, per comprovar que es compleix el que estableix el penúltim paràgraf de l'apartat 28 d'aquest annex.

32. Avaluació i acreditació de la formació

La formació per a l'ocupació que s'executi en virtut d'aquesta convocatòria s'ha d'avaluar d'acord amb les directrius que estableixi el SOIB. En qualsevol cas, els centres i les entitats de formació no estan autoritzats a emetre'n els certificats i els diplomes.

1. Avaluació i acreditació de les accions formatives

El SOIB ha de lliurar a cada participant un diploma d'aprofitament en què, com a mínim, s'han de fer constar la denominació de l'acció formativa, els continguts formatius, la durada i el període d'impartició.

L'examen final dels alumnes s'ha de fer dins l'execució de l'acció formativa per part del centre de formació.

 

2. Avaluació i acreditació d'especialitats formatives del MCERL

L'examen final dels alumnes s'ha de fer en el termini màxim de vint dies des que l'entitat acreditativa oficial acaba l'especialitat formativa i amb la supervisió del centre de formació. Els alumnes aptes han de rebre el certificat de l'entitat acreditadora oficial.

El centre de formació ha de comunicar al SOIB, a través d'una llista, els resultats dels alumnes presentats a l'examen de l'entitat acreditadora.

En aquest cas, el diploma que hauria de lliurar el SOIB se substitueix pel certificat que expedeix l'entitat acreditadora oficial.

33. Compatibilitat amb altres ajuts

En el supòsit d'obtenir altres subvencions, ajuts, ingressos o recursos destinats a finançar les mateixes accions, aquests ingressos són incompatibles amb la subvenció destinada a la mateixa finalitat, per la qual cosa s'ha de minorar en la quantitat ja percebuda.

34. Protecció de les dades de caràcter personal

En relació amb la protecció de dades de caràcter personal, són aplicables el Reglament (UE) 2016/679 del Parlament Europeu i del Consell, de 27 d'abril de 2016, relatiu a la protecció de les persones físiques pel que fa al tractament de dades personals i a la lliure circulació d'aquestes dades, i la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personal i garantia dels drets digitals.

35. Règim sancionador

El règim d'infraccions i sancions aplicable en l'àmbit de la formació professional per a l'ocupació és el que regula el Text refós de la Llei sobre infraccions i sancions en l'ordre social, aprovat pel Reial decret legislatiu 5/2000, de 4 d'agost.

Per a tot el que no preveu el règim d'infraccions i sancions que estableix el paràgraf anterior, s'aplica el títol IV de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.