Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE MALLORCA

PLE, COMISSIÓ DE GOVERN, CONSELL EXECUTIU I PRESIDÈNCIA

Núm. 315156
Decret de mesures per l’agilització en la tramitació de subvencions

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Aquesta Presidència, avui, ha decretat:

“Primer. Antecedents

La guerra a Ucraïna ha agreujat la tensió en els mercats energètics i ha posat en perill la recuperació econòmica iniciada en el moment en què es començava a veure el final de la pandèmia de la COVID-19.

Així, les institucions de la Unió Europea, l'Estat Espanyol i les comunitats autònomes, entre elles les Illes Balears, han considerat imprescindible adoptar, de manera urgent, mesures extraordinàries destinades a assegurar el benestar de la ciutadania, mesures de contenció davant els danys que es produeixen per al consum i la reactivació econòmica a conseqüència de l'increment de preus de l'energia i de les matèries primeres, mesures per a facilitar l'acolliment de les persones desplaçades a causa del conflicte bèl·lic, així com mesures per a rebaixar la dependència energètica de Rússia a través de l'impuls de l'hidrogen verd i de les energies renovables.

Per altra banda, la Llei 38/2004, de 17 de novembre, general de subvencions, norma bàsica aplicable als consells insulars, els habilita a través de les bases reguladores de les subvencions o ordenança general, a fixar aspectes concrets de tramitació de les subvencions. El Ple del Consell de Mallorca va aprovar l'Ordenança General de Subvencions en sessió celebrada el 23 de desembre de 2016 i va ser modificada per acord de dia 14 de juny de 2018.

Segon. Mesures autonòmiques per agilitzar la tramitació de subvencions.  

En aquest context el Consell de Govern de les Illes Balears va aprovar el Decret llei 4/2022, de 30 de març, pel qual s'adopten mesures extraordinàries i urgents per a pal·liar la crisi econòmica i social produïda pels efectes de la guerra a Ucraïna (en endavant, Decret).

Tal i com detalla la seva exposició de motius resulta de cabdal importància agilitar i simplificar tots els processos administratius associats a la concessió de subvencions i ajudes incloses dins de les Mesures de diàleg social de les Illes Balears per a fer front a l'impacte econòmic i social generat per la guerra a Ucraïna, aprovades el 23 de març de 2022 dins del marc del Pacte de Reactivació de les Illes Balears.

En aquest document s'expliciten una sèrie de mesures que, d'una banda, atendran les  necessitats més urgents que sofreixen les persones desplaçades a les Illes Balears a conseqüència del conflicte bèl·lic, i, per l'altre, un conjunt de polítiques de protecció a la societat i a l'àmbit econòmic i laboral, amb actuacions dirigides a pal·liar els efectes de la guerra, tant per a les empreses com per als treballadors de les Illes Balears. La resposta de l'Administració davant aquesta cruenta situació ha de ser ràpida i eficient i, per aquest motiu, s'introdueixen novament les mesures d'agilitació dels processos subvencionals en termes semblants als quals s'estableixen en la secció 1a del capítol IV de la Llei 2/2020, de 15 d'octubre, de mesures urgents i extraordinàries per a l'impuls de l'activitat econòmica i la simplificació administrativa en l'àmbit de les administracions públiques de les Illes Balears per a pal·liar els efectes de la crisi ocasionada per la COVID-19, que, d'aquesta manera, estaran en vigor fins al 31 de desembre de 2022.

Les normes per agilitzar la tramitació es troben contingudes al Capítol IV del Decret (article 11 i següents).

Tercer. Necessitat d'acord del Consell per entendre aplicables les mesures d'agilització en matèria de subvencions

Baix el nom de normes per a les administracions insulars i locals la Disposició addicional primera del Decret regula la possibilitat d'aplicar les normes d'agilitació de l'activitat subvencional que es contenen en aquest Decret. Això si, sempre que ho acordi l'òrgan competent de l'administració pública insular o local corresponent.

Ates que no es determina quin es l'òrgan competent per l'aprovació de l'aplicabilitat d'aquestes mesures al Consell s'ha d'entendre d'aplicació l'article 34.1.o) de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de bases de règim local així com l'article 9.2.x) de la Llei 8/2000, de 27 d'octubre, de Consells Insulars que atribueixen a la presidència l'exercici d'aquelles atribucions que la legislació de l'Estat o de les Comunitats Autònomes assigni a la Diputació i no siguin expressament atribuïdes a altres òrgans.

 

Per tot això, decret:       

Primer. Declarar aplicable al Consell Insular de Mallorca i als seus ens vinculats les normes en matèria d'agilització en la tramitació de subvencions establertes al Capítol IV del Decret Llei 4/2022, de 30 de març, pel qual s'adopten mesures extraordinàries i urgents per a pal·liar la crisi econòmica i social produïda pels efectes de la guerra a Ucraïna.

Segon. Publicar aquest acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i al tauler d'anuncis de la seu electrònica del Consell Insular de Mallorca.”

 

Palma, 30 de maig de 2022

La presidenta del Consell Insular de Mallorca Catalina Cladera Crespí